Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0411

Regulamentul (UE) 2023/411 al Comisiei din 23 februarie 2023 de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1871 în ceea ce privește aplicarea valorilor de referință pentru nitrofurani și metaboliții acestora (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2023/1179

JO L 59, 24.2.2023, p. 8–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/411/oj

24.2.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 59/8


REGULAMENTUL (UE) 2023/411 AL COMISIEI

din 23 februarie 2023

de modificare a Regulamentului (UE) 2019/1871 în ceea ce privește aplicarea valorilor de referință pentru nitrofurani și metaboliții acestora

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 470/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 mai 2009 de stabilire a procedurilor comunitare în vederea stabilirii limitelor de reziduuri ale substanțelor farmacologic active din alimentele de origine animală, de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2377/90 al Consiliului și de modificare a Directivei 2001/82/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 726/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (1), în special articolul 18,

întrucât:

(1)

Nitrofuranii și metaboliții acestora sunt agenți antimicrobieni a căror utilizare în produsele alimentare de origine animală este interzisă în Uniune și, prin urmare, nitrofuranii sunt enumerați în tabelul 2 din anexa la Regulamentul (UE) nr. 37/2010 al Comisiei (2) privind substanțele interzise, pentru care nu pot fi stabilite limite maxime de reziduuri.

(2)

Regulamentul (UE) 2019/1871 al Comisiei (3) a stabilit valorile de referință („VR”) pentru anumite substanțe farmacologic active nepermise prezente în alimentele de origine animală, pentru care nu au fost stabilite limite maxime de reziduuri. Începând cu 28 noiembrie 2022, se aplică o valoare de referință de 0,5 μg/kg pentru nitrofurani și metaboliții acestora.

(3)

Pe baza avizului Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (4), semicarbazida (denumită în continuare „SEM”), un metabolit al nitrofuranului nitrofurazonă, poate fi prezentă în produsele alimentare fie ca metabolit care apare ca urmare a unui tratament ilegal cu nitrofurazonă, fie ca metabolit produs în timpul prelucrării alimentelor, rezultat din utilizarea agenților de dezinfectare sau din reacțiile diferitelor componente alimentare. Prin urmare, prezența SEM nu poate fi considerată un indicator neechivoc al abuzului de nitrofurazonă în timpul producției de produse de origine animală.

(4)

Pe baza datelor furnizate de industrie și a datelor disponibile privind prezența (5), niveluri mai ridicate de SEM pot fi găsite în gelatină, hidrolizat de colagen, produse pe bază de cartilaj hidrolizat, produse din sânge uscate prin pulverizare, concentrate de proteine din zer și din lapte, cazeinați și lapte praf ca urmare a prelucrării la temperatură înaltă, chiar și atunci când acestor produse prelucrate nu li s-a aplicat niciun tratament cu nitrofurani.

(5)

Prin urmare, ca excepție, VR pentru SEM nu ar trebui să se aplice pentru gelatină, hidrolizat de colagen, produse pe bază de cartilaj hidrolizat, produse din sânge uscate prin pulverizare, concentrate de proteine din zer și din lapte, cazeinați și lapte praf, cu excepția cazului în care alți nitrofurani sau metaboliți ai acestora se găsesc împreună cu SEM în produsele prelucrate respective.

(6)

Sugarii și copiii de vârstă mică reprezintă un grup vulnerabil de consumatori. Având în vedere că alimentația lor constă în special în pudră de lapte, această derogare nu ar trebui să se aplice preparatelor pentru sugari și preparatelor de continuare.

(7)

Pentru a permite Comisiei să stabilească măsuri de reglementare specifice în ceea ce privește prezența SEM în gelatină, hidrolizat de colagen, produse pe bază de cartilaj hidrolizat, produse din sânge uscate prin pulverizare, concentrate de proteine din zer și din lapte, cazeinați și lapte praf, operatorii din sectorul alimentar și alte părți interesate ar trebui să furnizeze, într-o perioadă de timp definită, datele și informațiile necesare privind anchetele referitoare la parametrii și factorii din etapele de prelucrare care conduc la formarea SEM în timpul prelucrării în respectivele produse prelucrate. Operatorii din sectorul alimentar ar trebui, de asemenea, să ia măsuri pentru a reduce prezența SEM în aceste produse la niveluri cât mai scăzute posibil în mod rezonabil. În absența acestor date și informații, derogarea nu mai poate fi menținută.

(8)

Regulamentul (UE) 2019/1871 ar trebui modificat în consecință.

(9)

Valoarea de referință la nivelul 0,5 μg/kg pentru nitrofurani și metaboliții acestora se aplică de la 28 noiembrie 2022. Pentru a evita retragerile inutile de pe piață ale produselor prelucrate vizate de conținutul de SEM la niveluri peste VR din cauza ipotezei greșite de utilizare ilegală a nitrofuranilor, este necesar să se aplice derogarea retroactiv de la aceeași dată.

(10)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa la Regulamentul (UE) 2019/1871 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 28 noiembrie 2022.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 23 februarie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 152, 16.6.2009, p. 11.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 37/2010 al Comisiei din 22 decembrie 2009 privind substanțele active din punct de vedere farmacologic și clasificarea lor în funcție de limitele reziduale maxime din produsele alimentare de origine animală (JO L 15, 20.1.2010, p. 1).

(3)  Regulamentul (UE) 2019/1871 al Comisiei din 7 noiembrie 2019 privind valorile de referință pentru substanțele farmacologic active nepermise care sunt prezente în alimentele de origine animală și de abrogare a Deciziei 2005/34/CE (JO L 289, 8.11.2019, p. 41).

(4)  EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), O’Keeffe M, Christodoulidou A și Nebbia C, 2021. Scientific report on the presence of nitrofurans and their metabolites in gelatine (Raport științific privind prezența nitrofuranilor și a metaboliților acestora în gelatină). EFSA Journal 2021;19(10):6881, 22 pp, https://doi.org/10.2903/j.efsa.2021.6881

(5)  Richard H. Stadler et al. 2015. Why semicarbazide (SEM) is not an appropriate marker for the usage of nitrofurazone on agricultural animals [De ce semicarbazidul (SEM) nu este un indicator adecvat pentru utilizarea nitrofurazonei pe animalele agricole]. Food Additives & Contaminants (Aditivi alimentari și Contaminanți): partea A, vol. 32, nr. 11, p. 1842-1850, http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2015.1086028


ANEXĂ

Anexa la Regulamentul (UE) 2019/1871 se înlocuiește cu următorul text:

„ANEXĂ

Valorile de referință (VR)

Substanță

VR

(μg/kg)

Alte dispoziții

Cloramfenicol

0,15

 

Verde malachit

0,5

0,5 μg/kg pentru suma dintre verdele malachit și verdele leucomalachit

Nitrofurani și metaboliți ai acestora

0,5  (1)  (2)

0,5 μg/kg pentru fiecare dintre metaboliții furazolidonei (AOZ sau 3-amino-2-oxazolidinonă), furaltadonei (AMOZ sau 3-amino-5-metilmorfolino-2-oxazolidinonă), nitrofurantoinului (AHD sau 1-aminohidantoină), nitrofurazonei (SEM sau semicarbazidă) și nifursolului (DNSH sau hidrazida acidului 3,5-dinitrosalicilic)


(1)  Din cauza prezenței naturale a SEM în raci la niveluri peste VR, numai nivelurile de AOZ, AMOZ, AHD și DNSH peste VR sunt un indiciu clar al utilizării ilegale a nitrofuranilor și a metaboliților acestora. VR de 0,5 μg/kg pentru SEM în raci se aplică numai atunci când utilizarea ilegală a nitrofurazonei sau a SEM pe raci a fost confirmată, adică cel puțin unul dintre ceilalți metaboliți ai nitrofuranului a fost detectat.

(2)  Din cauza prezenței SEM în raci la niveluri peste VR, ca urmare a prelucrării în gelatină, hidrolizat de colagen, produse pe bază de cartilaj hidrolizat, produse din sânge uscate prin pulverizare, concentrate de proteine din zer și din lapte, cazeinați și lapte praf (cu excepția preparatelor pentru sugari și a preparatelor de continuare), numai nivelurile de AOZ, AMOZ, AHD și DNSH peste VR reprezintă un indiciu clar al utilizării ilegale a nitrofuranilor și a metaboliților acestora. VR de 0,5 μg/kg pentru SEM în gelatină, hidrolizat de colagen, produse pe bază de cartilaj hidrolizat, produse din sânge uscate prin pulverizare, concentrate de proteine din zer și din lapte, cazeinați și lapte praf (cu excepția preparatelor pentru sugari și a preparatelor de continuare) se aplică numai atunci când s-a stabilit utilizarea ilegală a nitrofurazonei sau a SEM, adică cel puțin unul dintre ceilalți metaboliți ai nitrofuranului a fost detectat.

Operatorii din sectorul alimentar și alte părți interesate comunică Comisiei, până la 1 martie 2024, rezultatele investigațiilor privind parametrii și factorii din etapele de prelucrare care conduc la formarea de SEM în gelatină, hidrolizat de colagen, produse pe bază de cartilaj hidrolizat, produse din sânge uscate prin pulverizare, concentrate de proteine din zer și din lapte, cazeinați și lapte praf (cu excepția preparatelor pentru sugari și a preparatelor de continuare) în timpul prelucrării. Ei comunică, de asemenea, măsurile luate pentru a se asigura că nivelurile de SEM din aceste produse sunt menținute la un nivel cât mai scăzut posibil. În absența unor date și informații satisfăcătoare, se iau măsuri pentru a pune capăt acestei derogări.”


Top