Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0330

    Regulamentul delegat (UE) 2023/330 al Comisiei din 22 noiembrie 2022 de modificare și corectare a Regulamentului delegat (UE) 2022/126 de completare a Regulamentului (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului cu cerințe suplimentare referitoare la anumite tipuri de intervenții specificate de statele membre în planurile lor strategice PAC pentru perioada 2023-2027 în temeiul regulamentului respectiv, precum și cu norme privind raportul pentru standardul GAEC 1 (bune condiții agricole și de mediu)

    C/2022/8280

    JO L 44, 14.2.2023, p. 1–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/330/oj

    14.2.2023   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 44/1


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2023/330 AL COMISIEI

    din 22 noiembrie 2022

    de modificare și corectare a Regulamentului delegat (UE) 2022/126 de completare a Regulamentului (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului cu cerințe suplimentare referitoare la anumite tipuri de intervenții specificate de statele membre în planurile lor strategice PAC pentru perioada 2023-2027 în temeiul regulamentului respectiv, precum și cu norme privind raportul pentru standardul GAEC 1 (bune condiții agricole și de mediu)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 (1), în special articolul 45 literele (a) - (e),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul delegat (UE) 2022/126 al Comisiei (2) prevede cerințe suplimentare pentru conceperea intervențiilor care urmează să fie specificate în planurile strategice PAC ale statelor membre. Unele dintre aceste cerințe trebuie clarificate și corectate pentru a oferi securitate juridică statelor membre și beneficiarilor în ceea ce privește elaborarea și punerea în aplicare a planurilor lor strategice PAC și a tipurilor de intervenții.

    (2)

    În conformitate cu articolul 12 alineatul (3) din Regulamentul delegat (UE) 2022/126, atunci când stabilesc cheltuielile care trebuie acoperite, statele membre trebuie să țină seama de costurile suplimentare suportate și de pierderile de venituri care rezultă din punerea în aplicare a intervențiilor legate de obiectivele de agromediu și climatice. Având în vedere că, în cazul investițiilor, costul total al cheltuielilor este acoperit în active corporale și necorporale și, prin urmare, nu există costuri diferențiate, aceste investiții nu trebuie luate în considerare la stabilirea cheltuielilor ce urmează să fie acoperite care rezultă din intervenții legate de obiectivele de agromediu și climă.

    (3)

    Articolul 14 din Regulamentul delegat (UE) 2022/126 enumeră obiectivele intervențiilor de promovare, comunicare și marketing, printre care se numără sensibilizarea consumatorilor cu privire la mărcile organizațiilor de producători, ale asociațiilor de organizații de producători, ale organizațiilor transnaționale de producători și ale asociațiilor transnaționale de organizații de producători. Intervențiile respective trebuie extinse la filialele organizațiilor respective, astfel cum se prevede în regimul anterior prevăzut în Regulamentul delegat (UE) 2017/891 al Comisiei (3).

    (4)

    În plus, în lista obiectivelor prevăzută la articolul 14 din Regulamentul delegat (UE) 2022/126 trebuie adăugat un nou obiectiv pentru a include obiectivele specifice și sectoriale prevăzute la articolul 6 alineatul (1) litera (i) și, respectiv, la articolul 46 litera (i) din Regulamentul (UE) 2021/2115.

    (5)

    Mai mult, într-un alineat separat de la articolul 14 din Regulamentul delegat (UE) 2022/126, trebuie să se clarifice că obligația de a afișa emblema Uniunii și declarația de finanțare se aplică promovării generice, precum și promovării sistemelor de calitate. Prin urmare, este necesar să se înlocuiască întregul articolul 14 cu un nou text.

    (6)

    În ceea ce privește intervenția pentru „recoltarea înainte de coacere”, menționată la articolul 17 din Regulamentul delegat (UE) 2022/126, contrar dispozițiilor de la alineatul (8) litera (b) de la articolul respectiv, statele membre trebuie să se asigure că produsele recoltate sunt denaturate pentru a evita ca acestea să intre din nou în lanțul de piață. Respectiva dispoziție trebuie corectată în consecință.

    (7)

    Pentru a garanta o gestionare sigură și solidă a fondurilor Uniunii, este oportun să se prevadă că plata sprijinului trebuie să se bazeze pe costuri reale rezonabile suportate de beneficiar. Articolul 21 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) 2022/126 trebuie modificat în consecință.

    (8)

    Având în vedere că unele intervenții pot contribui la obiectivele de agromediu și climă sau la obiectivele în materie de cercetare, dezvoltare și metode de producție durabile, dar și la alte obiective, trebuie să se clarifice modul în care statele membre urmează să considere aceste intervenții ca fiind legate exclusiv de obiectivele respective, precum și modul în care ele urmează să considere că aceste intervenții contribuie la atingerea a 15 % și 2 % din cheltuielile legate de obiectivele de agromediu și climă sau de obiectivele în materie de cercetare, dezvoltare și metode de producție durabile. În scopul simplificării, trebuie să se considere că cheltuielile legate de intervențiile care contribuie în mod semnificativ și direct la obiectivele de agromediu și climă contribuie exclusiv la obiectivele respective. Articolul 22 alineatul (4) din Regulamentul delegat (UE) 2022/126 trebuie modificat în consecință.

    (9)

    Pentru a clarifica modul în care statele membre trebuie să contabilizeze contribuția intervențiilor la obiectivele prevăzute la articolul 46 literele (a)-(k) din Regulamentul (UE) 2021/2115 și la articolul 57 literele (a)-(k) din același regulament, trebuie stabilite norme specifice cu privire la perioada de timp care trebuie luată în considerare. Prin urmare, la articolul 22 din Regulamentul delegat (UE) 2022/126 trebuie să se adauge un nou alineat.

    (10)

    În ceea ce privește cheltuielile plătite pentru costurile administrative și cu personalul, articolul 23 alineatul (1) al cincilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) 2022/126 prevede în mod incorect o limită de 50 % din costul total al „acțiunilor și activităților de marketing”. Prin urmare. respectiva dispoziție trebuie corectată în consecință.

    (11)

    Articolul 26 alineatul (1) și articolul 27 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) 2022/126 conțin norme privind nivelul maxim al asistenței financiare din partea Uniunii pentru retragerile de pe piață, în special în ceea ce privește retragerile pentru distribuirea gratuită a fructelor și legumelor prelucrate enumerate în anexa V la regulamentul delegat respectiv efectuate din produse retrase. Ca urmare a preocupărilor statelor membre cu privire la punerea în aplicare a normelor respective, dispozițiile în cauză trebuie clarificate. Pentru a evita orice eventuală supracompensare, sprijinul financiar trebuie să se bazeze, printre altele, pe prețul de piață mediu „franco organizație de producători” al produselor în cauză în etapa de produs proaspăt și nu în etapa de prelucrare. Mai mult, plata în natură pentru distribuirea gratuită de produse retrase în curs de prelucrare trebuie să compenseze doar costurile de prelucrare. Costurile de transport trebuie excluse în această etapă din calculul nivelului asistenței financiare din partea Uniunii pentru retragerile de pe piață.

    (12)

    Articolul 31 din Regulamentul delegat (UE) 2022/126 stabilește norme privind calcularea valorii producției comercializate în ceea ce privește sectoarele menționate la articolul 42 literele (a), (e) și (f) din Regulamentul (UE) 2021/2115. Cu toate acestea, obligația prevăzută la articolul 31 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul delegat (UE) 2022/126, care impune statelor membre să indice în planurile lor strategice PAC modul în care se calculează valoarea producției comercializate pentru fiecare sector, nu ar trebui să se aplice sectorului fructelor și legumelor. Mai mult, articolul 31 alineatul (7) din Regulamentul delegat (UE) 2022/126 ar trebui să prevadă posibilitatea de a calcula valoarea producției comercializate în cazul în care o filială este codeținută de mai multe organizații.

    (13)

    Pentru a evita denaturarea concurenței pe piața internă între membrii organizațiilor transnaționale de producători sau ai asociațiilor transnaționale de organizații de producători, tuturor membrilor acestor organizații ar trebui să li se aplice condiții și norme identice, indiferent de localizarea lor geografică. Prin urmare, este oportun să se prevadă că ar trebui să se aplice condițiile și normele stabilite de statul membru în care organizația își are sediul central. Prin urmare, în Regulamentul delegat (UE) 2022/126 trebuie prevăzut un nou alineat.

    (14)

    Sumele fixate pentru costurile de sortare și ambalare pentru retragerile de pe piață în vederea distribuirii gratuite în sectorul fructelor și legumelor nu ar trebui considerate sume forfetare, ci mai degrabă sume maxime. Prin urmare, articolul 33 din Regulamentul delegat (UE) 2022/126 trebuie modificat în consecință.

    (15)

    Pentru a permite școlilor publice din domeniul vitiviniculturii care sunt și viticultori să beneficieze de intervenții în sectorul vitivinicol, articolul 40 alineatul (3) trebuie modificat în consecință.

    (16)

    Anexa II la Regulamentul delegat (UE) 2022/126 enumeră tipurile de intervenții neeligibile pentru intervențiile sectoriale menționate la articolul 42 din Regulamentul (UE) 2021/2115. Condițiile referitoare la neeligibilitatea anumitor tipuri de intervenții trebuie clarificate pentru a delimita domeniul de aplicare al anexei respective. Prin urmare, anexa II trebuie modificată în consecință.

    (17)

    Întrucât prezentul regulament stabilește norme privind intervențiile sectoriale, acesta trebuie să se aplice de la 1 ianuarie 2023, pentru a asigura condiții de concurență echitabile și securitate juridică pentru statele membre și beneficiarii vizați de intervențiile sectoriale respective.

    (18)

    Prin urmare, Regulamentul delegat (UE) 2022/126 trebuie modificat și rectificat în consecință,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Modificări aduse Regulamentului delegat (UE) 2022/126

    Regulamentul delegat (UE) 2022/126 se modifică după cum urmează:

    1.

    La articolul 12, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

    „(3)   Atunci când stabilesc cheltuielile care urmează să fie acoperite, cu excepția investițiilor în active corporale și necorporale, statele membre țin seama de costurile suplimentare suportate și de pierderile de venit care rezultă din intervențiile legate de obiectivele în materie de agromediu și climă, precum și de țintele stabilite.”

    2.

    Articolul 14 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 14

    Promovare, comunicare și marketing

    (1)   Atunci când includ, în planurile lor strategice PAC, intervenții de promovare, comunicare și marketing în sectorul fructelor și legumelor, în cel vitivinicol, în cel al hameiului, în cel al uleiului de măsline și al măslinelor de masă sau în alte sectoare menționate la articolul 42 litera (f) din Regulamentul (UE) 2021/2115, statele membre prevăd, în planurile lor strategice PAC, că intervențiile vizate au unul dintre următoarele obiective:

    (a)

    sensibilizare cu privire la calitățile produselor agricole din Uniune și la standardele înalte impuse metodelor de producție a produselor respective în Uniune;

    (b)

    sporirea consumului de produse agricole din Uniune și de anumite produse prelucrate realizate în Uniune, stimularea competitivității produselor respective și sporirea vizibilității lor atât în Uniune, cât și în afara ei, în alte sectoare decât cel vitivinicol;

    (c)

    sensibilizare în ceea ce privește sistemele de calitate ale Uniunii, atât în Uniune, cât și în afara ei;

    (d)

    sporirea cotei de piață a produselor agricole din Uniune și a anumitor produse prelucrate realizate în Uniune, în special prin concentrarea asupra piețelor din țările terțe care au cel mai mare potențial de creștere;

    (e)

    contribuția, după caz, la restabilirea condițiilor normale de piață pe piața Uniunii în cazul unei perturbări grave a pieței, al pierderii încrederii consumatorilor sau al altor probleme specifice;

    (f)

    sensibilizare cu privire la producția durabilă;

    (g)

    sensibilizarea consumatorilor cu privire la mărcile organizațiilor de producători, ale asociațiilor de organizații de producători, ale organizațiilor transnaționale de producători, ale asociațiilor transnaționale de organizații de producători și ale filialelor lor în sensul articolului 31 alineatul (7) din prezentul regulament, din sectorul fructelor și legumelor;

    (h)

    diversificarea, deschiderea și consolidarea piețelor pentru vinurile din Uniune în țările terțe și sensibilizarea cu privire la calitățile intrinseci ale vinurilor din Uniune pe piețele respective. O referire la originea vinurilor și la mărci de vinuri poate fi utilizată numai în completarea promovării, comunicării și comercializării vinurilor din Uniune în țări terțe;

    (i)

    informarea consumatorilor cu privire la consumul responsabil de vin;

    (j)

    creșterea consumului de fructe și legume proaspete sau prelucrate, prin sensibilizarea consumatorilor cu privire la alimentația sănătoasă, caracteristicile nutritive ale produsului, calitatea ridicată și siguranța acestuia.

    (2)   Statele membre se asigură că materialele promoționale pentru promovarea generică și promovarea etichetelor de calitate poartă emblema Uniunii și includ următoarea mențiune privind finanțarea: «Finanțat de Uniunea Europeană». Emblema Uniunii și declarația privind finanțarea se afișează în conformitate cu caracteristicile tehnice prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 821/2014 al Comisiei (*1).

    (*1)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 821/2014 al Comisiei din 28 iulie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește modalitățile detaliate de transfer și de gestionare a contribuțiilor programelor, raportarea cu privire la instrumentele financiare, caracteristicile tehnice ale măsurilor de informare, de comunicare și de vizibilitate pentru operațiuni, precum și sistemul pentru înregistrarea și stocarea datelor (JO L 223, 29.7.2014, p. 7).” "

    3.

    La articolul 21 alineatul (1), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „În sectoarele menționate la articolul 42 din Regulamentul (UE) 2021/2115, statele membre prevăd plăți ale sprijinului pe baza costurilor reale rezonabile suportate de beneficiar, susținute de documente, de exemplu de facturi, prezentate de beneficiari, pentru implementarea unei intervenții specificate în planurile lor strategice PAC.”

    4.

    Articolul 22 se modifică după cum urmează:

    (a)

    la alineatul (4) se adaugă următorul paragraf:

    „Cheltuielile legate de intervențiile menționate la articolele 11 și 12 din prezentul regulament care urmăresc obiective de agromediu și climă, dar nu în mod exclusiv, sunt considerate ca fiind legate exclusiv de acele obiective, cu condiția ca intervențiile respective să contribuie în mod direct și semnificativ la obiectivele respective. Toate cheltuielile se calculează în raport cu procentele de 15 % și de 2 % din cheltuielile din cadrul programelor operaționale menționate la articolul 50 alineatul (7) literele (a) și (c) din Regulamentul (UE) 2021/2115 și, respectiv, în raport cu procentul de 5 % din cheltuielile din cadrul intervențiilor menționate la articolul 60 alineatul (4) din regulamentul respectiv.”;

    (b)

    se adaugă următorul alineat (5):

    „(5)   Cheltuielile legate de intervențiile menționate la titlul III al capitolului III din Regulamentul (UE) 2021/2115, care contribuie la îndeplinirea obiectivelor prevăzute fie la articolul 46 literele (a)-(k), fie la articolul 57 literele (a)-(k) din regulamentul respectiv, se calculează ținând seama de întreaga durată a programelor operaționale în cazul tipurilor de intervenții menționate la articolul 42 literele (a), (d), (e) și (f) din regulamentul respectiv sau în fiecare exercițiu financiar, în cazul tipurilor de intervenții menționate la articolul 42 litera (c) din regulamentul respectiv.”

    5.

    La articolul 26, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

    „(1)   În cazul tipului de intervenție «retragere de pe piață în vederea distribuirii gratuite sau cu alte destinații», menționat la articolul 47 alineatul (2) litera (f) din Regulamentul (UE) 2021/2115, în ceea ce privește fructele și legumele enumerate în anexa V la prezentul regulament, costurilor de sortare și ambalare a produselor retrase în vederea distribuirii gratuite menționate la articolul 33 din prezentul regulament și a cuantumului sprijinului pentru retragerile de pe piață nu depășește 80 % din prețul de piață mediu de «ieșire din organizația de producători» al produsului în cauză aflat în stare proaspătă în ultimii 3 ani precedenți.”

    6.

    La articolul 27 alineatul (2), al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Statele membre pot autoriza plata în natură de către beneficiarii distribuirii gratuite către prelucrătorii de produse retrase de pe piață și supuse prelucrării, dacă plata respectivă constituie doar compensația pentru costurile aferente prelucrării și dacă statul membru în care se efectuează plata a adoptat norme pentru a se asigura că produsele prelucrate sunt menite a fi consumate de către destinatarii finali menționați la primul paragraf din prezentul alineat. Se aplică limita prevăzută la articolul 26 alineatul (1).”

    7.

    Articolul 31 se modifică după cum urmează:

    (a)

    la alineatul (2), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Valoarea producției comercializate se calculează pe baza produselor aflate în stare proaspătă sau în prima etapă de prelucrare în care produsul este comercializat în mod normal, în vrac, dacă produsele pot fi comercializate în vrac, și nu include costul prelucrării ulterioare sau al sortării și ambalării ulterioare sau valoarea produselor prelucrate finite. Pentru sectoarele menționate la articolul 42 literele (e) și (f) din Regulamentul (UE) 2021/2115, statele membre indică în planurile lor strategice PAC modul în care se calculează valoarea producției comercializate pentru fiecare sector.”;

    (b)

    la alineatul (7), litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    uneia sau mai multor organizații de producători, unor asociații de organizații de producători, unor organizații transnaționale de producători, unor asociații transnaționale de organizații de producători sau unor grupuri de producători; sau”.

    8.

    În anexa III capitolul II, se adaugă următoarea secțiune:

    Secțiunea 4

    Tipuri de intervenții puse în aplicare de organizații transnaționale de producători și de asociații transnaționale de organizații de producători

    Articolul 32a

    Reguli aplicabile unor tipuri de intervenții puse în aplicare de organizații transnaționale de producători și de asociații transnaționale de organizații de producători

    Tipurile de intervenții din cadrul programelor operaționale puse în aplicare de organizații transnaționale de producători și de asociații transnaționale de organizații de producători trebuie să respecte planul strategic național și normele naționale ale statului membru în care se află sediul central al organizației transnaționale de producători sau al asociației transnaționale de organizații de producători în conformitate cu articolul 14 sau 21 din Regulamentul delegat (UE) 2017/891 al Comisiei (*2).

    (*2)  Regulamentul delegat (UE) 2017/891 al Comisiei din 13 martie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate, de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sancțiunile care trebuie aplicate în sectoarele menționate și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei (JO L 138, 25.5.2017, p. 4).” "

    9.

    Articolul 33 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 33

    Costuri de sortare și ambalare în vederea distribuirii gratuite

    Plățile către organizația de producători, asociația de organizații de producători, organizația de producători transnațională, asociația transnațională a organizațiilor de producători pentru cheltuieli legate de costurile de sortare și ambalare a fructelor și legumelor retrase de pe piață în cadrul programelor operaționale în vederea distribuirii gratuite nu trebuie să depășească cuantumul costurilor stabilite în anexa VII.

    Primul alineat nu se aplică fructelor și legumelor retrase de pe piața pe care are loc distribuirea gratuită după prelucrarea lor.”

    10.

    La articolul 40 alineatul (3), se adaugă o nouă litera (c) după cum urmează:

    „(c)

    pentru intervențiile menționate la articolul 58 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/2115, puse în aplicare de școli publice din domeniul vitiviniculturii care sunt, de asemenea, viticultori.”

    11.

    Anexa II partea I se modifică după cum urmează:

    (a)

    punctul 2 se înlocuiește cu următorul text:

    „2.

    Rambursarea împrumuturilor contractate pentru o intervenție care a început să fie pusă în aplicare înainte de începerea programului operațional.”;

    (b)

    punctul 12 se înlocuiește cu următorul text:

    „12.

    Intervențiile menționate la articolul 11 care nu sunt implementate în exploatațiile și/sau la sediile organizației de producători, ale asociației de organizații de producători sau ale membrilor producători ai acestora, ale unei filiale sau ale unei entități din cadrul unui lanț de filiale în sensul articolului 31 alineatul (7) sau, sub rezerva aprobării de către un stat membru, ale unei cooperative membre ale unei organizații de producători.”

    Articolul 2

    Rectificări aduse Regulamentului delegat (UE) 2022/126

    Regulamentul delegat (UE) 2022/126 se rectifică după cum urmează:

    1.

    La articolul 17 alineatul (8), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b)

    că produsele recoltate sunt denaturate;”.

    2.

    La articolul 23 alineatul (1), al cincilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „În cazul intervențiilor «promovare, comunicare» și «acțiuni de comunicare» menționate la articolul 47 alineatul (1) litera (f) și la articolul 47 alineatul (2) litera (l) din Regulamentul (UE) 2021/2115, în cazul acțiunilor întreprinse de organizațiile interprofesionale și în cazul acțiunilor de promovare și comunicare desfășurate în țări terțe, menționate la articolul 58 alineatul (1) primul paragraf literele (i), (j) și (k) din regulamentul respectiv, cheltuielile plătite pentru costurile administrative și de personal suportate direct de beneficiari nu depășesc 50 % din costul total al intervenției.”

    Articolul 3

    Intrarea în vigoare și aplicarea

    Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 ianuarie 2023.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 22 noiembrie 2022.

    Pentru Comisie

    Președinta

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)   JO L 435, 6.12.2021, p. 1.

    (2)  Regulamentul delegat (UE) 2022/126 al Comisiei din 7 decembrie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului cu cerințe suplimentare referitoare la anumite tipuri de intervenții specificate de statele membre în planurile lor strategice PAC pentru perioada 2023-2027 în temeiul regulamentului respectiv, precum și cu norme privind raportul pentru standardul GAEC 1 (bune condiții agricole și de mediu) (JO L 20, 31.1.2022, p. 52).

    (3)  Regulamentul delegat (UE) 2017/891 al Comisiei din 13 martie 2017 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate, de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sancțiunile care trebuie aplicate în sectoarele menționate și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei (JO L 138, 25.5.2017, p. 4).


    Top