Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0469

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/469 al Comisiei din 18 martie 2021 de acceptare a unei cereri de acordare a tratamentului de nou producător-exportator cu privire la măsurile antidumping definitive instituite la importurile de articole de masă și de articole de bucătărie din ceramică originare din Republica Populară Chineză și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/1198

    C/2021/1652

    JO L 96, 19.3.2021, p. 9–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/469/oj

    19.3.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 96/9


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/469 AL COMISIEI

    din 18 martie 2021

    de acceptare a unei cereri de acordare a tratamentului de nou producător-exportator cu privire la măsurile antidumping definitive instituite la importurile de articole de masă și de articole de bucătărie din ceramică originare din Republica Populară Chineză și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/1198

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2016/1036 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene (denumit în continuare „regulamentul de bază”) (1),

    având în vedere Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1198 al Comisiei din 12 iulie 2019 de instituire a unei taxe antidumping definitive la importurile de articole de masă și articole de bucătărie din ceramică originare din Republica Populară Chineză (2), în special articolul 2,

    întrucât:

    A.   MĂSURI ÎN VIGOARE

    (1)

    La 13 mai 2013, Consiliul a instituit o taxă antidumping definitivă asupra importurilor de articole de masă și de articole de bucătărie din ceramică („produsul în cauză”) originare din Republica Populară Chineză („RPC”), prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 412/2013 al Consiliului (3) („regulamentul inițial”).

    (2)

    La 12 iulie 2019, în urma unei reexaminări în perspectiva expirării măsurilor în temeiul articolului 11 alineatul (2) din regulamentul de bază, Comisia a prelungit cu încă cinci ani măsurile din regulamentul inițial, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1198.

    (3)

    La 28 noiembrie 2019, în urma unei anchete anticircumvenție, în conformitate cu articolul 13 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/1036, Comisia a modificat Regulamentul (UE) 2019/1198 prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2131 al Comisiei (4).

    (4)

    Pentru anchetarea producătorilor-exportatori din RPC, în cadrul anchetei inițiale s-a aplicat eșantionarea, în conformitate cu articolul 17 din regulamentul de bază.

    (5)

    Pentru producătorii-exportatori din RPC incluși în eșantion, Comisia a instituit niveluri individuale ale taxei antidumping, cuprinse între 13,1 % și 23,4 %, asupra importurilor de produs în cauză. Pentru producătorii-exportatori cooperanți care nu au fost incluși în eșantion, a fost instituit un nivel al taxei de 17,9 %. Producătorii-exportatori cooperanți care nu au fost incluși în eșantion sunt enumerați în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1198, astfel cum a fost înlocuită prin Regulamentul (UE) 2019/2131. În plus, s-a instituit un nivel al taxei de 36,1 % la nivelul întregii țări pentru produsul în cauză provenit de la societățile comerciale din RPC care fie nu s-au făcut cunoscute, fie nu au cooperat la anchetă.

    (6)

    În conformitate cu articolul 2 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1198, Comisia poate modifica anexa I la regulamentul respectiv, acordând unui nou producător-exportator nivelul taxei aplicabile societăților comerciale cooperante neincluse în eșantion, și anume nivelul taxei medii ponderate de 17,9 %, oricărui nou producător-exportator din RPC care îi furnizează Comisiei suficiente elemente de probă care să ateste că:

    (a)

    nu a exportat produsul în cauză către Uniune în cursul perioadei de anchetă pe baza căreia s-au instituit măsurile, și anume 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2011 („perioada anchetei inițiale”);

    (b)

    nu este afiliat niciunui exportator sau producător din RPC care face obiectul măsurilor antidumping instituite prin regulamentul inițial; și

    (c)

    a exportat efectiv în Uniune produsul în cauză după încheierea perioadei anchetei inițiale sau și-a asumat o obligație contractuală irevocabilă de a exporta o cantitate importantă în Uniune.

    B.   CEREREA DE ACORDARE A TRATAMENTULUI DE NOU PRODUCĂTOR-EXPORTATOR

    (7)

    Societatea comercială Hunan Legend Porcelain Industry Co., Ltd. („Hunan Legend” sau „solicitantul”) a depus o cerere către Comisie pentru a i se acorda tratament de nou producător-exportator („TNPE”) și, prin urmare, pentru a i se aplica nivelul taxei aplicabile societăților cooperante din RPC care nu au fost incluse în eșantion, și anume 17,9 %. Solicitantul a susținut că îndeplinește toate cele trei condiții prevăzute la articolul 2 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1198.

    (8)

    Pentru a stabili dacă solicitantul îndeplinește condițiile pentru acordarea TNPE, în conformitate cu articolul 2 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1198 („condițiile TNPE”), Comisia a trimis mai întâi un chestionar solicitantului, cerând dovezi din care să reiasă că îndeplinește condițiile TNPE.

    (9)

    În urma analizării răspunsurilor la chestionar, Comisia a solicitat informații și documente justificative suplimentare, care au fost furnizate de solicitant.

    (10)

    Comisia a căutat să verifice toate informațiile pe care le-a considerat necesare pentru a stabili dacă solicitantul întrunește condițiile TNPE. În acest scop, Comisia a analizat dovezile prezentate de solicitant în răspunsul său la chestionar, prin consultarea mai multor baze de date online, printre care Orbis (5) și Qichacha (6), precum și prin verificarea încrucișată a informațiilor furnizate de societatea comercială respectivă cu informațiile transmise în cazuri anterioare și cu informațiile disponibile publicului pe internet. În paralel, Comisia a informat de asemenea industria de profil din Uniune cu privire la cererea solicitantului și a invitat-o să prezinte eventuale observații, dacă este necesar. Nu s-au primit observații din partea industriei de profil din Uniune.

    C.   ANALIZAREA CERERII

    (11)

    În ceea ce privește condiția prevăzută la articolul 2 litera (a) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1198 ca solicitantul să nu fi exportat produsul în cauză în Uniune în cursul perioadei de anchetă pe baza căreia s-au instituit măsurile, și anume 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2011 („perioada anchetei inițiale”), Comisia a stabilit că solicitantul nu exista în calitate de societate comercială în acel moment. Statutul societății comerciale Hunan Legend și licența sa comercială datează din luna mai 2014. Prin urmare, solicitantul nu ar fi putut exporta produsul în cauză către Uniune în timpul perioadei de anchetă și, astfel, îndeplinește această condiție.

    (12)

    În ceea ce privește condiția prevăzută la articolul 2 litera (b) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1198 ca solicitantul să nu fie afiliat niciunui exportator sau producător care face obiectul măsurilor antidumping instituite prin regulamentul inițial, Comisia a stabilit că Hunan Legend nu este afiliată niciunuia dintre producătorii-exportatori chinezi care fac obiectul măsurilor antidumping inițiale. Potrivit Qichacha, unicul acționar al Hunan Legend, domnul Liang Feiqiao, nu are în proprietate sau nu deține acțiuni în nicio societate comercială care desfășoară activități de producție, de prelucrare, de vânzare sau de achiziționare a produsului în cauză în afară de Hunan Legend. Cu toate acestea, atunci când Hunan Legend a fost înființată, participația era diferită. Până în noiembrie 2016, un producător-exportator chinez care fabrica produsul în cauză și care a fost supus unei taxe individuale de 18,3 %, Hunan Hualian China Industry Co. Ltd. („Hunan Hualian”) deținea 49 % din acțiunile Hunan Legend, în timp ce domnul Liang Feiqiao deținea restul de 51 %. În noiembrie 2016, Hunan Hualian a transferat toate acțiunile sale domnului Liang Feiqiao prin intermediul unui acord de transfer de acțiuni încheiat între cele două părți și care stabilește termenii și condițiile în care a avut loc divizarea. În urma transferului, domnul Liang Feiqiao a devenit acționar unic al Hunan Legend, iar solicitantul și Hunan Hualian și-au încetat relația.

    (13)

    Hunan Legend a început să exporte la sfârșitul anului 2017 și efectuează exporturi către UE din 2019, adică după ce Hunan Hualian s-a retras în calitate de acționar în 2016. De asemenea, a rezultat că documentele esențiale ale societății comerciale care stabileau structura Hunan Legend, statutul său actual și registrul său de vânzări nu indicau faptul că solicitantul are societăți afiliate. În concluzie, Comisia nu a identificat nicio relație, astfel cum este definită în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei (7). Prin urmare, solicitantul îndeplinește această condiție.

    (14)

    În ceea ce privește condiția prevăzută la articolul 2 litera (c) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1198, ca solicitantul să fi exportat efectiv în Uniune produsul în cauză după perioada anchetei inițiale sau să își fi asumat o obligație contractuală irevocabilă de a exporta o cantitate importantă în Uniune, Comisia a stabilit că solicitantul a exportat în Uniune în 2019, prin urmare, după perioada anchetei inițiale. Solicitantul a prezentat facturi, o listă de colisaj, un conosament și o chitanță de plată pentru o comandă efectuată în 2019 de o societate din Danemarca. Prin urmare, solicitantul îndeplinește această condiție.

    (15)

    Așadar, solicitantul îndeplinește toate cele trei condiții pentru acordarea TNPE, astfel cum se prevede la articolul 2 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1198, așa încât cererea trebuie acceptată. În consecință, solicitantul trebuie să facă obiectul unei taxe antidumping de 17,9 % pentru societățile comerciale cooperante care nu au fost incluse în eșantionul anchetei inițiale.

    D.   COMUNICAREA CONSTATĂRILOR

    (16)

    Solicitantul și industria din Uniune au fost informați cu privire la faptele și considerentele esențiale pe baza cărora s-a considerat adecvat să se acorde taxa antidumping aplicabilă societăților cooperante care nu au fost incluse în eșantionul anchetei inițiale societății Hunan Legend Porcelain Industry Co., Ltd. („Hunan Legend”).

    (17)

    Părților li s-a acordat posibilitatea de a prezenta observații. Nu s-au primit observații.

    (18)

    Prezentul regulament este conform cu avizul comitetului instituit prin articolul 15 alineatul (1) din regulamentul de bază,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Următoarea societate comercială este adăugată în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1198, care conține lista societăților comerciale cooperante neincluse în eșantion:

    Societate

    Cod adițional

    TARIC

    Hunan Legend Porcelain Industry Co., Ltd.

    C608

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 18 martie 2021.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 176, 30.6.2016, p. 21.

    (2)  JO L 189, 15.7.2019, p. 8.

    (3)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 412/2013 al Consiliului din 13 mai 2013 de instituire a unei taxe antidumping definitive și de percepere definitivă a taxei provizorii instituite la importurile de articole de masă și articole de bucătărie din ceramică originare din Republica Populară Chineză (JO L 131, 15.5.2013, p. 1).

    (4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2131 al Comisiei din 28 noiembrie 2019 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/1198 de instituire a unei taxe antidumping definitive la importurile de articole de masă și articole de bucătărie din ceramică originare din Republica Populară Chineză, în urma unei reexaminări efectuate în perspectiva expirării măsurilor în conformitate cu articolul 11 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/1036 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 321, 12.12.2019, p. 139).

    (5)  Orbis este un furnizor de date la nivel mondial în materie de informații corporative care acoperă peste 220 de milioane de societăți comerciale din întreaga lume. El oferă în principal informații standardizate privind societăți comerciale private și structuri corporative.

    (6)  Qichacha este o bază de date privată cu scop lucrativ, cu capital chinezesc, care furnizează consumatorilor/profesioniștilor date comerciale, informații privind creditele și analize privind întreprinderi private și publice cu sediul în China.

    (7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 343, 29.12.2015, p. 558). Articolul 127 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 (Codul vamal al UE) prevede că două persoane sunt considerate a fi afiliate dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții: (a) una dintre ele face parte din conducerea sau consiliul de administrație al întreprinderii celeilalte persoane; (b) au calitatea juridică de asociați; (c) una este angajatorul celeilalte; (d) o terță parte posedă, controlează sau deține direct sau indirect 5 % sau mai mult din acțiunile sau părțile emise cu drept de vot de ambele persoane; (e) în cazul în care unul dintre ei îl controlează, în mod direct sau indirect, pe celălalt; (f) ambele sunt controlate în mod direct sau indirect de către o terță persoană; (g) împreună, controlează direct sau indirect o terță persoană; (h) sunt membre ale aceleiași familii. Persoanele care sunt asociate în afaceri în sensul că una dintre ele este agentul, distribuitorul sau concesionarul exclusiv al celeilalte, indiferent de denumirea utilizată, sunt considerate afiliate numai dacă se încadrează în unul din criteriile menționate în teza anterioară.


    Top