EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R0573

Regulamentul delegat (UE) 2018/573 al Comisiei din 15 decembrie 2017 privind elementele principale ale contractelor de stocare de date care urmează să fie încheiate ca parte a unui sistem de trasabilitate pentru produsele din tutun (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2017/8415

JO L 96, 16.4.2018, p. 1–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2018/573/oj

16.4.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 96/1


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2018/573 AL COMISIEI

din 15 decembrie 2017

privind elementele principale ale contractelor de stocare de date care urmează să fie încheiate ca parte a unui sistem de trasabilitate pentru produsele din tutun

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește producerea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de abrogare a Directivei 2001/37/CE (1), în special articolul 15 alineatul (12),

întrucât:

(1)

Articolul 15 alineatul (8) din Directiva 2014/40/UE precizează că fiecare producător și importator, ca parte a sistemului de trasabilitate pentru produsele din tutun, specificate mai detaliat în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574 al Comisiei (2), trebuie să încheie un contract cu un furnizor terț independent cu scopul de a găzdui informații referitoare la produsele lor din tutun. Articolul 15 alineatul (12) din Directiva 2014/40/UE conferă Comisiei competența de a defini elementele principale ale contractelor respective.

(2)

Pentru a asigura funcționarea eficace a sistemului de trasabilitate pentru produsele din tutun în general și interoperabilitatea sistemului de depozite în special, este adecvat să se stabilească elementele principale ale contractelor de stocare de date pentru a include specificații referitoare la operabilitatea, disponibilitatea și performanța serviciilor care urmează să fie prestate de furnizorii de servicii de stocare de date. Funcționarea eficace și continuă a sistemului de trasabilitate și a sistemului de stocare a datelor aferente necesită punerea în aplicare a unor cerințe clare cu privire la portabilitatea datelor de către furnizori pentru cazurile în care un producător sau un importator decide să își schimbe furnizorul. Din acest motiv, contractele ar trebui să includă dispoziții care să impună utilizarea unor tehnologii care pot fi găsite cu ușurință pe piață și utilizate în mod frecvent în sectorul relevant pentru a garanta un transfer eficace și neîntrerupt al datelor între furnizorii actuali și cei noi.

(3)

Pentru a se asigura nivelul necesar de flexibilitate, ar trebui să existe posibilitatea de a solicita furnizorului de servicii de stocare de date să presteze, în schimbul unui comision, serviciile tehnice auxiliare legate de funcționarea depozitului primar, cum ar fi extinderea funcționalității operaționale a interfețelor pentru utilizatori, cu condiția ca serviciile suplimentare să contribuie la buna funcționare a sistemului de depozite și să nu încalce niciuna dintre cerințele prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574. Prin urmare, contractul ar trebui să prevadă o astfel de opțiune.

(4)

Pentru a proteja funcționarea independentă a sistemului de trasabilitate în orice moment, Comisia ar trebui să fie în măsură să revoce aprobarea unui furnizor de servicii de stocare de date deja contractat în cazul în care o evaluare sau o reevaluare a capacității tehnice sau a independenței furnizorului conduce la constatări nefavorabile în ceea ce privește adecvația sa.

(5)

Pentru a asigura organizarea eficace a bunei funcționări a sistemului, furnizorii de servicii de operare a unor depozite primare ar trebui să coopereze între ei, precum și cu autoritățile competente din statele membre și cu Comisia.

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește principalele elemente care trebuie incluse în contractele de stocare de date, menționate la articolul 15 alineatul (8) din Directiva 2014/40/UE.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, în plus față de definițiile din Directiva 2014/40/UE și din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574, se aplică următoarele definiții:

1.

„contract” înseamnă un acord contractual încheiat între un producător sau un importator de produse din tutun și un furnizor de sisteme de stocare de date în conformitate cu articolul 15 alineatul (8) din Directiva 2014/40/UE și cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574;

2.

„furnizor” înseamnă orice persoană juridică contractată de un producător sau de un importator de produse din tutun pentru înființarea și operarea depozitului său primar, precum și a serviciilor conexe;

3.

„portabilitatea datelor” înseamnă capacitatea de a transfera date între depozite diferite, prin utilizarea unor tehnologii care pot fi găsite cu ușurință pe piață și sunt utilizate pe scară largă în acest sector.

Articolul 3

Principalele responsabilități în temeiul contractului

(1)   Contractul precizează principalele servicii care urmează să fie prestate de furnizori, care cuprind:

1.

înființarea și operarea unui depozit primar în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574;

2.

în cazul în care operatorul depozitului primar este desemnat ca furnizor de servicii de operare a unui depozit secundar, înființarea și operarea depozitului secundar și a router-ului, în conformitate cu articolele 27, 28 și 29 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574;

3.

prestarea, la cerere, a altor servicii tehnice auxiliare legate de operarea depozitului primar care contribuie la buna funcționare a sistemului de depozite.

(2)   Definind principalele servicii menționate la punctele (1) și (2) ale alineatului (1), contractul conține specificații referitoare la operabilitatea, disponibilitatea și performanța serviciilor care să întrunească cerințele minime precizate în prezentul regulament și menționate în capitolul V din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574.

Articolul 4

Expertiza tehnică

Contractul impune furnizorilor să livreze producătorului sau importatorului o declarație scrisă din care să reiasă că ei dețin, sau au la dispoziția lor, expertiza tehnică și operațională necesară pentru a realiza serviciile menționate la articolul 3 și pentru a respecta cerințele prevăzute în capitolul V din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574.

Articolul 5

Disponibilitatea depozitului primar

(1)   Contractul precizează o perioadă lunară de funcționare efectivă și o disponibilitate de 99,5 % a depozitului primar.

(2)   Contractul impune instituirea de către furnizor a unor mecanisme de rezervă pentru a evita orice pierdere de date care sunt stocate, primite sau transferate în momentul în care depozitul primar devine indisponibil.

Articolul 6

Drepturile de acces

Contractul precizează cerințele pentru acordarea accesului fizic și virtual, la nivel de server și de bază de date, administratorilor naționali ai statele membre, Comisiei și auditorilor externi desemnați depozitului primar, în conformitate cu articolul 25 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574.

Articolul 7

Subcontractarea

(1)   În cazul în care contractul prevede că furnizorul poate subcontracta anumite obligații din contract, acesta conține o dispoziție prin care se clarifică faptul că subcontractul nu afectează responsabilitatea primară a furnizorului pentru executarea contractului.

(2)   Contractul solicită în plus furnizorului:

(a)

să asigure faptul că subcontractantul propus are expertiza tehnică necesară și îndeplinește cerințele de independență prevăzute la articolul 35 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574;

(b)

să transmită Comisiei o copie a declarației menționate la articolul 8 din prezentul regulament, semnată de subcontractantul (subcontractanții) respectiv(i).

Articolul 8

Independența juridică și financiară

Contractul impune furnizorilor și, dacă este cazul, subcontractanților acestora, să livreze producătorului sau importatorului, împreună cu contractul de stocare de date, o declarație scrisă din care să reiasă că ei îndeplinesc cerințele de independență juridică și financiară, astfel cum se prevede la articolul 35 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574.

Articolul 9

Protecția datelor și confidențialitate

(1)   Contractul precizează faptul că furnizorul instituie toate măsurile corespunzătoare necesare pentru a asigura confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea tuturor datelor stocate în cursul executării contractului. Astfel de măsuri includ controale de securitate și de siguranță administrative, tehnice și fizice.

(2)   Contractul impune ca datele cu caracter personal utilizate în temeiul contractului să fie prelucrate în conformitate cu Directiva 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3).

Articolul 10

Managementul securității informațiilor

Contractul impune furnizorilor să declare faptul că depozitul primar și, dacă este cazul, cel secundar, este gestionat în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional de management al securității informațiilor. Se presupune că furnizorii certificați ISO/IEC 27001: 2013 îndeplinesc aceste standarde.

Articolul 11

Costuri

Contractul prevede ca sumele percepute de la producători și importatori în conformitate cu articolul 30 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574 să fie juste, rezonabile și proporționale:

(a)

cu serviciile prestate; și

(b)

cu numărul de identificatori unici solicitați într-o anumită perioadă de timp de către producătorul sau importatorul în cauză.

Articolul 12

Participarea la sistemul secundar de depozit

(1)   Contractul impune furnizorului să participe la instituirea sistemului de depozite secundare (în cazul în care sistemul secundar nu a fost încă stabilit la data încheierii contractului) după cum este posibil să fie necesar în conformitate cu normele menționate în capitolul V din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574.

(2)   Contractul conține o dispoziție care permite furnizorilor să recupereze de la producătorii și importatorii de produse din tutun costurile aferente înființării, operării și întreținerii depozitului secundar și a router-ului menționate în capitolul V din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574.

Articolul 13

Durată

Durata contractului este fixată la o perioadă de cel puțin cinci ani, cu posibilitate de reînnoire în baza unui acord între părți și a continuității respectării de către furnizor a cerințelor din Directiva 2014/40/UE și din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574.

Articolul 14

Comunicarea cu celelalte părți

Contractul impune furnizorilor să coopereze între ei, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre, în măsura în care este necesar pentru a asigura organizarea eficace a bunei funcționări a sistemului de depozite.

Articolul 15

Audituri

(1)   Contractul stabilește termeni care să permită auditorilor externi, aprobați de către Comisie, în conformitate cu articolul 15 alineatul (8) din Directiva 2014/40/UE, să efectueze audituri anunțate și neanunțate în ceea ce privește depozitul primar și, dacă este cazul, cel secundar, inclusiv o evaluare pentru a stabili dacă furnizorul și, dacă este cazul, subcontractanții acestuia respectă cerințele legislative relevante.

(2)   Contractul precizează că auditorilor externi li se acordă acces fără restricții fizice și virtuale la depozitul primar și, dacă este cazul, la cel secundar, precum și la serviciile lor conexe, pe întreaga perioadă a auditului.

Articolul 16

Răspundere

Contractul stabilește termeni prin care se detaliază răspunderea părților, inclusiv în ceea ce privește daunele directe și indirecte care pot apărea în cadrul executării contractului, în conformitate cu legislația aplicabilă. Fără a aduce atingere legislației aplicabile, contractul precizează în plus că nu există o limitare a răspunderii în caz de încălcare a confidențialității sau de încălcare a normelor de protecție a datelor.

Articolul 17

Rezilierea contractului

(1)   Contractul stabilește termenii rezilierii sale, în conformitate cu legislația aplicabilă. În caz de reziliere, contractul prevede ca partea reziliantă să informeze Comisia, în conformitate cu cerințele procedurale prevăzute în anexa I la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574.

(2)   Contractul impune părților să furnizeze un termen minim de 5 luni pentru preavizarea rezilierii contractului.

Prin derogare de la primul alineat, contractul impune producătorilor și importatorilor să rezilieze contractul imediat:

(a)

în cazul unei încălcări grave de către furnizor a obligațiilor care îi revin în temeiul contractului;

(b)

în cazul în care furnizorul devine sau este în iminență să devină insolvabil în baza legislației aplicabile.

(3)   În sensul alineatului (2) litera (a), o încălcare gravă include:

(a)

nerespectarea de către furnizor a obligațiilor contractuale sau absența prestării de către furnizor a serviciilor prevăzute în contract care sunt esențiale pentru funcționarea eficace a sistemului de trasabilitate, inclusiv, în particular, nerespectarea cerințelor stabilite în capitolul V din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574;

(b)

în cazul în care un furnizor nu mai respectă cerințele de independență juridică și financiară menționate la articolul 35 alineatul (2) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574 și în cazul în care, până la expirarea perioadei menționate la articolul 35 alineatul (6) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574, conformitatea cu cerințele nu a putut fi stabilită.

Articolul 18

Suspendarea serviciilor

Contractul specifică faptul că suspendarea serviciilor în caz de plăți târzii efectuate de un producător sau un importator furnizorului este interzisă, cu excepția cazului în care întârzierea depășește termenul de plată final cu treizeci de zile sau mai mult.

Articolul 19

Portabilitatea datelor

(1)   Contractul impune furnizorilor să asigure portabilitatea tuturor datelor în cazurile în care un producător sau un importator contractează un nou furnizor pentru a opera depozitul său primar. Actualul furnizor transmite noului furnizor, înainte de data rezilierii contractului, o copie actualizată a tuturor datelor stocate în depozitul primar. Orice actualizare a datelor după livrarea respectivă se transferă noului furnizor fără întârzieri nejustificabile.

(2)   Pentru a se asigura continuitatea activității, contractul include un plan aplicabil de încheiere a relațiilor contractuale care să conțină procedura de urmat în caz de reziliere a contractului și urmată de contractarea unui nou furnizor de către producător sau importator. Planul include o cerință ca actualul furnizor să continue prestarea serviciilor sale până în momentul în care noul furnizor devine operațional.

(3)   Contractul conține dispoziții care să asigure faptul că furnizorul actual nu are niciun drept de reținere cu privire la orice date, informații sau alte materiale necesare referitoare la depozitul primar după ce au fost livrate noului furnizor.

Articolul 20

Legislația și jurisdicția aplicabile

(1)   Contractul este reglementat de legislația unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene, astfel cum s-a convenit între părțile la contract.

(2)   Contractul face obiectul jurisdicției unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene, astfel cum s-a convenit între părțile la contract.

Articolul 21

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 15 decembrie 2017.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 127, 29.4.2014, p. 1.

(2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/574 al Comisiei din 15 decembrie 2017 privind standardele tehnice pentru instituirea și operarea unui sistem de trasabilitate pentru produsele din tutun (a se vedea pagina 7 din prezentul Jurnal Oficial).

(3)  Directiva 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 octombrie 1995 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (JO L 281, 23.11.1995, p. 31).


Top