EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0401

Regulamentul (UE) 2016/401 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 de punere în aplicare a mecanismului de prevenire a eludării prevăzut în Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte

JO L 77, 23.3.2016, p. 62–64 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2016/401/oj

23.3.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 77/62


REGULAMENTUL (UE) 2016/401 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 9 martie 2016

de punere în aplicare a mecanismului de prevenire a eludării prevăzut în Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

acționând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (1),

întrucât:

(1)

La 10 mai 2010, Consiliul a autorizat Comisia să deschidă negocieri cu Georgia în vederea încheierii unui acord de asociere între Uniune și Georgia.

(2)

Aceste negocieri au fost finalizate cu succes, iar Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele sale membre, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte (2) (denumit în continuare „acordul”) a fost semnat la 27 iunie 2014 și aplicat cu titlu provizoriu de la 1 septembrie 2014.

(3)

Este necesar să se stabilească proceduri pentru a garanta aplicarea eficace a mecanismului de prevenire a eludării care permite suspendarea temporară a taxelor vamale preferențiale privind anumite produse, prevăzute de acord.

(4)

Prezentul regulament ar trebui să prevadă posibilitatea de a suspenda taxele vamale preferențiale, timp de maximum șase luni, atunci când importurile de anumite produse agricole și produse agricole transformate ating volumele anuale de import definite în anexa II-C din acord.

(5)

Din motive de transparență, Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport anual privind punerea în aplicare a acordului și aplicarea mecanismului de prevenire a eludării.

(6)

Pentru a asigura condițiile uniforme pentru punerea în aplicare a mecanismului de prevenire a eludării prevăzut în acord, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei. Respectivele competențe ar trebui exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

(7)

Procedura de consultare ar trebui utilizată pentru adoptarea actelor de punere în aplicare pentru decizia de suspendare a taxelor vamale preferențiale acordate în temeiul mecanismului de prevenire a eludării, având în vedere că respectivele acte trebuie puse în aplicare rapid odată ce pragul relevant pentru categoriile de produse enumerate în anexa II-C la acord a fost atins, având în vedere că aceste acte au doar o perioadă foarte limitată de aplicare. Pentru a se evita impactul negativ asupra pieței din Uniune ca urmare a creșterii importurilor, Comisia ar trebui să adopte acte de punere în aplicare imediat aplicabile atunci când, în cazuri justificate în mod corespunzător, acestea sunt necesare din motive imperioase de urgență,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect și domeniu de aplicare

(1)   Prezentul regulament stabilește dispozițiile de punere în aplicare a mecanismului de prevenire a eludării prevăzut în acord.

(2)   Prezentul regulament se aplică produselor originare din Georgia.

Articolul 2

Mecanismul de prevenire a eludării pentru anumite produse agricole și pentru produsele agricole transformate

(1)   Se stabilește un volum anual mediu pentru importurile de produse enumerate în anexa II-C la acord, care fac obiectul mecanismului de prevenire a eludării prevăzut la articolul 27 din acord. În cazurile în care există motive imperative de urgență justificate în mod corespunzător, legate de volumul importurilor dintr-una sau mai multe categorii de produse care atinge volumul indicat în anexa II-C la acord în orice an dat începând cu data de 1 ianuarie, și cu excepția cazului în care a primit o justificare solidă din partea Georgiei, Comisia adoptă un act de punere în aplicare imediat aplicabil, în conformitate cu procedura menționată la articolul 3 alineatul (2) din prezentul regulament. Printr-un astfel de act, Comisia poate să decidă suspendarea temporară a taxei preferențiale aplicate produsului sau produselor sau să decidă că o astfel de suspendare nu este adecvată.

(2)   Suspendarea temporară a taxelor vamale preferențiale se aplică pentru o perioadă de maximum șase luni de la data publicării deciziei de suspendare a taxelor preferențiale. Înainte de expirarea perioadei de șase luni și în cazurile în care există motive imperioase de urgență legate de suspendarea taxelor preferențiale, Comisia poate adopta un act de punere în aplicare imediat aplicabil în conformitate cu procedura menționată la articolul 3 alineatul (2) din prezentul regulament cu scopul de a ridica suspendarea temporară a taxei vamale preferențiale, dacă s-a asigurat că volumul din categoria relevantă de produse importate în plus față de volumul menționat în anexa II-C la acord rezultă dintr-o modificare a nivelului de producție și a capacității de export a Georgiei pentru produsul sau produsele în cauză.

Articolul 3

Procedura comitetului

(1)   Comisia este asistată de Comitetul de gestionare a organizării comune a piețelor agricole, instituit prin articolul 229 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (4), și, în ceea ce privește produsele agricole transformate, Comisia este asistată de Comitetul pentru probleme orizontale privind comerțul cu produse agricole transformate neincluse în anexa I, instituit prin articolul 44 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 510/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (5). Respectivele comitete sunt comitete în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

(2)   În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, coroborat cu articolul 4 din același regulament.

Articolul 4

Raportul

(1)   Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport anual cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament și a titlului IV din acord și cu privire la îndeplinirea obligațiilor prevăzute în acestea.

(2)   Raportul include, printre altele, informații cu privire la aplicarea mecanismului de prevenire a eludării.

(3)   În raport se prezintă, de asemenea, un rezumat al statisticilor și al evoluției schimburilor comerciale cu Georgia.

(4)   În termen de o lună de la prezentarea raportului de către Comisie, Parlamentul European poate să invite Comisia la o reuniune ad-hoc a comisiei sale competente în domeniu pentru a prezenta și pentru a explica orice aspect legat de punerea în aplicare a prezentului regulament.

(5)   Comisia publică raportul în termen de cel mult trei luni de la prezentarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu.

Articolul 5

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 9 martie 2016.

Pentru Parlamentul European

Președintele

M. SCHULZ

Pentru Consiliu

Președintele

J. A. HENNIS-PLASSCHAERT


(1)  Poziția Parlamentului European din 3 februarie 2016 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 29 februarie 2016.

(2)  Decizia 2014/494/UE a Consiliului din 16 iunie 2014 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Georgia, pe de altă parte (JO L 261, 30.8.2014, p. 4).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 671).

(5)  Regulamentul (UE) nr. 510/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 de stabilire a regimului comercial aplicabil anumitor mărfuri rezultate din transformarea produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 1216/2009 și (CE) nr. 614/2009 ale Consiliului (JO L 150, 20.5.2014, p. 1).


Top