Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0232

    Regulamentul delegat (UE) 2016/232 al Comisiei din 15 decembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește anumite aspecte ale cooperării dintre producători

    C/2015/8948

    JO L 44, 19.2.2016, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 11/01/2024

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/232/oj

    19.2.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 44/1


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2016/232 AL COMISIEI

    din 15 decembrie 2015

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește anumite aspecte ale cooperării dintre producători

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 173 alineatul (1) și articolul 223 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a abrogat și a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (2) și stabilește norme specifice privind organizațiile de producători, asociațiile de organizații de producători și organizațiile interprofesionale. Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 împuternicește Comisia să adopte, în acest sens, acte delegate și de punere în aplicare. Pentru a se asigura eficacitatea acțiunilor organizațiilor și asociațiilor de acest gen în noul cadru juridic, este necesară adoptarea anumitor norme.

    (2)

    În sectorul fructelor și legumelor, în sectorul laptelui și produselor lactate și în sectorul uleiului de măsline și al măslinelor de masă există deja norme specifice privind anumite aspecte ale cooperării dintre producători. Pentru a se asigura continuitatea, ar trebui să se aplice în continuare normele specifice pentru aceste sectoare. În cazul acelor aspecte ale cooperării dintre producători care nu sunt vizate de respectivele norme specifice, ar trebui să se aplice prezentul regulament delegat.

    (3)

    Articolul 155 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede că statele membre pot permite organizațiilor de producători recunoscute sau asociațiilor de organizații de producători recunoscute să își externalizeze oricare dintre activități, cu excepția producției, în sectoarele pentru care Comisia permite externalizarea. În prezent, există dispoziții privind externalizarea în sectorul fructelor și legumelor și în sectorul uleiului de măsline și al măslinelor de masă. Având în vedere aspectele economice implicate și beneficiile pe care externalizarea anumitor activități le poate oferi organizațiilor de producători, asociațiilor de organizații de producători și membrilor acestora, externalizarea ar trebui să fie disponibilă pentru toate sectoarele.

    (4)

    Ar trebui stabilite norme privind recunoașterea organizațiilor de producători transnaționale, a asociațiilor de organizații de producători transnaționale și a organizațiilor interprofesionale transnaționale, precum și norme care să precizeze responsabilitățile statelor membre implicate. Deși se respectă libertatea de stabilire, recunoașterea organizațiilor de producători transnaționale și a asociațiilor de organizații de producători transnaționale ar trebui să fie responsabilitatea statului membru în care respectivele organizații și asociații au un număr semnificativ de membri, un volum semnificativ sau o valoare semnificativă a producției comercializabile. În cazul organizațiilor interprofesionale transnaționale, decizia privind recunoașterea ar trebui să revină statului membru în care este stabilit sediul central al fiecăreia.

    (5)

    Ar trebui stabilite norme privind stabilirea asistenței administrative care trebuie acordată în cazul cooperării transnaționale. O astfel de asistență ar trebui să includă, în special, transferul de informații care să permită statului membru competent să evalueze dacă o organizație de producători transnațională, o asociație de organizații de producători transnațională sau o organizație interprofesională transnațională respectă condițiile de recunoaștere. De asemenea, aceste informații sunt necesare pentru a permite statului membru competent să ia măsuri în caz de nerespectare. În același timp, o astfel de asistență va permite statului membru competent să transmită, la cerere, informații statelor membre în care se află membri ai organizațiilor sau asociațiilor respective.

    (6)

    Pentru a se asigura funcționarea adecvată a măsurilor în cadrul politicii agricole comune, în scopul monitorizării, analizării și gestionării pieței produselor agricole și pentru a se asigura o abordare armonizată și simplificată, ar trebui specificate informațiile care trebuie furnizate atunci când se notifică deciziile prin care se permite externalizarea și se acordă, se refuză sau se retrage recunoașterea unei organizații de producători, a unei asociații de organizații de producători și a unei organizații interprofesionale.

    (7)

    Regulamentele (CE) nr. 223/2008 (3) și (CE) nr. 709/2008 (4) ale Comisiei stabilesc norme privind organizațiile de producători, asociațiile de organizații de producători și organizațiile interprofesionale. Anumite dispoziții ale regulamentelor respective sunt depășite sau nu au fost aplicate niciodată. Așadar, pentru a se garanta consecvența cu noua legislație privind organizarea comună a piețelor agricole, regulamentele respective ar trebui abrogate,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Domeniul de aplicare

    Prezentul regulament prevede norme de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 în ceea ce privește anumite aspecte ale cooperării dintre producători. Prezentul regulament se aplică fără a aduce atingere normelor specifice prevăzute de următoarele regulamente:

    (a)

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei (5), în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor;

    (b)

    Regulamentul delegat (UE) nr. 880/2012 al Comisiei (6) și Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 511/2012 al Comisiei (7), în ceea ce privește sectorul laptelui și produselor lactate; și

    (c)

    Regulamentul delegat (UE) nr. 611/2014 al Comisiei (8) în ceea ce privește sectorul uleiului de măsline și al măslinelor de masă.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (a)

    „organizație de producători transnațională” înseamnă orice organizație de producători în cazul căreia exploatațiile producătorilor membri se află în mai multe state membre;

    (b)

    „asociație de organizații de producători transnațională” înseamnă orice asociație de organizații de producători ale cărei organizații membre se află în mai multe state membre;

    (c)

    „organizație interprofesională transnațională” înseamnă orice organizație interprofesională ai cărei membri sunt implicați în producția, prelucrarea sau comercializarea produselor vizate de activitățile organizației în mai multe state membre.

    Articolul 3

    Externalizare

    (1)   Sectoarele în care statele membre pot permite externalizarea în conformitate cu articolul 155 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 sunt cele enumerate la articolul 1 alineatul (2) din regulamentul respectiv.

    (2)   Organizațiile de producători sau asociațiile de organizații de producători care își externalizează oricare dintre activități intră într-un acord comercial prin intermediul unui contract scris care garantează că organizația de producători sau asociația de organizații de producători menține controlul și supravegherea asupra activității desfășurate.

    Articolul 4

    Recunoașterea organizațiilor și asociațiilor transnaționale

    (1)   Sub rezerva respectării dispozițiilor din partea II titlul II capitolul III secțiunile 1 și 2 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, statul membru în care o organizație de producători transnațională sau o asociație de organizații de producători transnațională are un număr semnificativ de membri sau de organizații membre sau un volum semnificativ sau o valoare semnificativă a producției comercializabile sau statul membru în care este stabilit sediul central al unei organizații interprofesionale transnaționale este cel care decide în ceea ce privește recunoașterea respectivei organizații sau asociații.

    (2)   Statul membru menționat la alineatul (1) stabilește cooperarea administrativă necesară cu celelalte state membre în care se află membrii respectivei organizații sau asociații, pentru a verifica respectarea condițiilor de recunoaștere menționate la articolele 154, 156 și 157 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.

    (3)   Celelalte state membre în care se află membrii unei organizații de producători transnaționale, ai unei asociații de organizații de producători transnaționale sau ai unei organizații interprofesionale transnaționale furnizează asistența administrativă necesară statului membru menționat la alineatul (1).

    (4)   La cerere, statul membru menționat la alineatul (1) pune toate informațiile relevante la dispoziția unui alt stat membru în care se află membri ai respectivei organizații sau asociații.

    Articolul 5

    Notificări

    Până la data de 31 martie a fiecărui an, statele membre notifică Comisiei următoarele informații referitoare la anul calendaristic precedent:

    (a)

    decizii de acordare, refuzare sau retragere a recunoașterii organizațiilor de producători, a asociațiilor de organizații de producători sau a organizațiilor interprofesionale, inclusiv data deciziei și numele și sectoarele în cauză, precum și un rezumat al motivelor care au stat la baza refuzurilor și a retragerilor recunoașterii;

    (b)

    în ceea ce privește organizațiile de producători recunoscute și asociațiile de organizații de producători recunoscute, valoarea producției comercializabile.

    Articolul 6

    Abrogări

    Se abrogă Regulamentele (CE) nr. 223/2008 și (CE) nr. 709/2008.

    Articolul 7

    Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 15 decembrie 2015.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) (JO L 299, 16.11.2007, p. 1).

    (3)  Regulamentul (CE) nr. 223/2008 al Comisiei din 12 martie 2008 de stabilire a condițiilor și procedurilor de recunoaștere a organizațiilor crescătorilor de viermi de mătase (JO L 69, 13.3.2008, p. 10).

    (4)  Regulamentul (CE) nr. 709/2008 al Comisiei din 24 iulie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului, în ceea ce privește organizațiile și acordurile interprofesionale din sectorul tutunului (JO L 197, 25.7.2008, p. 23).

    (5)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește sectorul fructelor și legumelor și sectorul fructelor și legumelor prelucrate (JO L 157, 15.6.2011, p. 1).

    (6)  Regulamentul delegat (UE) nr. 880/2012 al Comisiei din 28 iunie 2012 de completare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește cooperarea transnațională și negocierile contractuale ale organizațiilor de producători în sectorul laptelui și al produselor lactate (JO L 263, 28.9.2012, p. 8).

    (7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 511/2012 al Comisiei din 15 iunie 2012 privind notificările referitoare la organizațiile de producători și organizațiile interprofesionale, precum și la negocierile și relațiile contractuale, prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 pentru sectorul laptelui și al produselor lactate (JO L 156, 16.6.2012, p. 39).

    (8)  Regulamentul delegat (UE) nr. 611/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește programele de sprijin pentru sectorul uleiului de măsline și al măslinelor de masă (JO L 168, 7.6.2014, p. 55).


    Top