Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0176

    Regulamentul (UE) nr. 176/2014 al Comisiei din 25 februarie 2014 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1031/2010 în special pentru a determina volumele de certificate de emisii de gaze cu efect de seră care urmează să fie scoase la licitație în perioada 2013-2020 Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 56, 26.2.2014, p. 11–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/12/2023; abrogare implicită prin 32023R2830

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/176/oj

    26.2.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 56/11


    REGULAMENTUL (UE) NR. 176/2014 AL COMISIEI

    din 25 februarie 2014

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1031/2010 în special pentru a determina volumele de certificate de emisii de gaze cu efect de seră care urmează să fie scoase la licitație în perioada 2013-2020

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (1), în special articolul 3d alineatul (3) și articolul 10 alineatul (4),

    întrucât:

    (1)

    Directiva 2003/87/CE prevede că trebuie stabilite calendarul, gestionarea și alte aspecte ale licitațiilor, astfel încât acestea să se desfășoare în mod deschis, transparent, armonizat și nediscriminatoriu. De asemenea, conform directivei respective, Comisia trebuie să monitorizeze funcționarea pieței europene a emisiilor de dioxid de carbon.

    (2)

    Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei (2) prevede volumele de certificate de emisii care urmează să fie scoase la licitație în fiecare an, după scăderea alocărilor cu titlu gratuit din cantitatea de certificate emise în același an la nivelul Uniunii. Regulamentul (UE) nr. 1210/2011 al Comisiei (3) prevede însă o deviație de la acest calendar, stabilind un volum de certificate de emisii care urmează să fie scoase la licitație anticipat, înainte de 2013, cu reducerea corespunzătoare a volumelor pentru licitare în 2013 și 2014, obiectivul principal fiind asigurarea unei tranziții fără dificultăți de la cea de a doua la cea de a treia perioadă de comercializare, ținând cont în mod corespunzător de necesitatea acoperirii riscurilor pentru respectarea obligațiilor în primii ani ai celei de a treia perioade de comercializare. Aceste volume anuale au fost stabilite pe baza factorilor care determinau cererea și oferta de certificate la momentul evaluării și pe baza prezumției unei economii aflate în curs de redresare.

    (3)

    Trebuie să se țină seama de schimbările excepționale privind factorii determinanți ai echilibrului dintre cererea și oferta de certificate de emisii, în special de noua încetinire a creșterii economice, precum și de unele situații temporare direct legate de tranziția la perioada a treia de comercializare, printre care se numără creșterea volumului certificatelor valabile pentru cea de a doua perioadă de comercializare care nu sunt utilizate pentru respectarea obligațiilor în perioada respectivă, creșterea volumului reducerilor de emisii certificate și a volumului unităților de reducere a emisiilor provenite din proiecte de reducere a emisiilor derulate în cadrul Mecanismului de dezvoltare nepoluantă sau al mecanismului de Implementare în comun și care sunt disponibile pentru restituire de către operatorii incluși în sistemul de comercializare, monetizarea certificatelor provenite din rezerva pentru instalațiile nou-intrate pentru cea de a treia perioadă de comercializare pentru susținerea proiectelor de demonstrare a tehnologiilor de captare și stocare a dioxidului de carbon și a tehnologiilor inovatoare în domeniul energiei din surse regenerabile („NER300”) în temeiul Deciziei 2010/670/UE a Comisiei (4) și eliberarea certificatelor care nu sunt necesare ca rezervă pentru instalațiile nou-intrate pentru a doua perioadă de comercializare. Deși toți acești factori prezintă diferite grade de incertitudine, este important să se stabilească, în timp util, corecții adecvate pentru volumele anuale care urmează să fie licitate în perioada 2014-2020.

    (4)

    Reducerea riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon (creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră în țările terțe în care sectorul industrial nu face obiectul unor restricții în materie de dioxid de carbon comparabile) și evitarea dezavantajării din punct de vedere economic a anumitor sectoare și subsectoare ale UE care sunt mari consumatoare de energie și care sunt expuse concurenței la nivel internațional constituie aspecte importante ale politicii UE privind schimbările climatice. Prin urmare, Comisia a analizat impacturile asupra situației competitivității sectoarelor industriale mari consumatoare de energie preconizate a se înregistra ca urmare a revizuirii calendarului licitațiilor (5), utilizând ipoteze care rămân valabile în ianuarie 2014. În evaluarea impactului s-a remarcat faptul că Directiva 2003/87/CE a instituit măsuri, inclusiv continuarea alocării de certificate de emisii gratuite și adoptarea unei liste de sectoare industriale considerate a fi expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, pentru a soluționa problema riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon la care sunt expuse sectoarele industriale mari consumatoare de energie. Revizuirea calendarului licitațiilor nu afectează nivelul de certificate gratuite eliberate în fiecare an și nici cantitatea totală de certificate de emisii (plafonul acestora) pentru perioada care începe în 2013. Chiar dacă efectele potențiale asupra costurilor dioxidului de carbon pot fi distribuite diferit de-a lungul timpului, evaluarea impactului a arătat faptul că este de așteptat ca prețul acestuia să rămână în intervalul prețurilor medii ale dioxidului de carbon prevăzute în evaluarea impactului elaborată de Comisie, care însoțește pachetul de măsuri de punere în aplicare a obiectivelor Uniunii în domeniul schimbărilor climatice și al surselor regenerabile de energie pentru 2020 (6) și în analiza ulterioară (7).

    (5)

    Întrucât volumul care va fi scos la licitație în fiecare an din perioada 2014-2016 a fost redus, plafoanele pentru volumele care vor fi scoase la licitație în cadrul fiecărei licitații pe o platformă de licitații desemnată de un stat membru care nu participă la acțiunea comună ar trebui reduse corespunzător.

    (6)

    Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei ar trebui modificat în consecință.

    (7)

    Pentru a se aplica licitațiilor care vor avea loc începând din 2014 și pentru a asigura funcționarea corectă a pieței emisiilor de dioxid de carbon și predictibilitatea licitațiilor, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare fără întârziere.

    (8)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului privind schimbările climatice,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 se modifică după cum urmează:

    1.

    după articolul 10 alineatul (2) paragraful al doilea, se adaugă următoarele paragrafe:

    „Volumul certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație într-un anumit an din perioada 2014-2016, stabilit în conformitate cu primul sau cu al doilea paragraf al prezentului alineat, se reduce cu cantitatea de certificate de emisii pentru anul respectiv prevăzută în a doua coloană a tabelului din anexa IV la prezentul regulament.

    În cazul în care în 2014 volumul reducerii prevăzute în anexa IV nu poate fi repartizat pe o perioadă mai mare de 9 luni, acesta se reduce cu 100 de milioane de certificate de emisii și, ulterior, cu aceeași cantitate pentru fiecare trimestru al anului. În acest caz, volumele reducerii pentru 2015 și 2016 se ajustează în tranșe egale în consecință.

    Volumul certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație într-un anumit an din perioada 2019-2020, stabilit în conformitate cu primul sau cu al doilea paragraf al prezentului alineat, se majorează cu cantitatea de certificate de emisii pentru anul respectiv prevăzută în a treia coloană a tabelului din anexa IV la prezentul regulament.

    În ceea ce privește statele membre care aplică articolul 10c din directivă și fără a aduce atingere primei teze de la articolul 10c alineatul (2) din directivă, cantitatea totală de certificate de emisii care urmează să fie scoase la licitație într-un anumit an ca urmare a ajustării prevăzute în coloana a doua din tabelul care figurează în anexa IV din prezentul regulament nu poate fi mai mică decât cantitatea de certificate de emisii alocate cu titlu gratuit în mod provizoriu pentru instalațiile de producție a energiei electrice în același an.

    În cazul în care este necesar, cantitatea totală de certificate de emisii care urmează să fie scoase la licitație într-un anumit an din perioada 2014-2016 de către un stat membru care aplică articolul 10c din directivă se majorează în consecință. În măsura în care cantitatea totală de certificate de emisii care urmează să fie scoase la licitație se majorează în conformitate cu teza precedentă, cantitatea respectivă se reduce ulterior pentru a se asigura respectarea distribuției efectuate în conformitate cu primul paragraf de la prezentul alineat. Volumele de certificate de emisii care urmează să fie licitate menționate în cea de a doua și cea de a treia coloană a tabelului din anexa IV la prezentul regulament se ajustează pentru a reflecta orice astfel de majorare și reducere.”;

    2.

    la articolul 32 alineatul (1), ultima teză se înlocuiește cu următorul text:

    „Cu toate acestea, volumul certificatelor care fac obiectul capitolului III din Directiva 2003/87/CE și care sunt scoase la licitație în cadrul unor licitații individuale gestionate de respectivele platforme de licitație în perioada 2014-2016 trebuie să fie de cel puțin 2 milioane.”;

    3.

    după anexa III, se adaugă următoarea anexă:

    „ANEXA IV

    Ajustări ale volumelor certificatelor de emisii (exprimate în milioane) care urmează să fie scoase la licitație în perioada 2013-2020, menționate la articolul 10 alineatul (2)

    Anul

    Volumul reducerii

    Volumul majorării

    2013

     

     

    2014

    400

     

    2015

    300

     

    2016

    200

     

    2017

     

     

    2018

     

     

    2019

     

    300

    2020

     

    600”.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 25 februarie 2014.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 275, 25.10.2003, p. 32.

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei din 12 noiembrie 2010 privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității (JO L 302, 18.11.2010, p. 1).

    (3)  Regulamentul (UE) nr. 1210/2011 al Comisiei din 23 noiembrie 2011 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1031/2010 în special pentru a determina volumul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră care urmează să fie scoase la licitație înainte de 2013 (JO L 308, 24.11.2011, p. 2).

    (4)  Decizia 2010/670/UE a Comisiei din 3 noiembrie 2010 de stabilire a criteriilor și măsurilor pentru finanțarea proiectelor demonstrative comerciale care vizează captarea și stocarea geologică a CO2 în condiții de siguranță din punct de vedere al mediului, precum și a proiectelor demonstrative de tehnologii inovatoare în domeniul energiei din surse regenerabile, în cadrul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în Comunitate, stabilit prin Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 290, 6.11.2010, p. 39).

    (5)  Evaluare proporțională a impactului care însoțește documentul Regulamentul (UE) nr. 176/2014 al Comisiei din 25 februarie 2014 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1031/2010 în special pentru a determina volumele de certificate de emisii de gaze cu efect de seră care urmează să fie scoase la licitație în perioada 2013-2020, disponibil la adresa: http://ec.europa.eu/clima/policies/ets/cap/auctioning/docs/swd_2012_xx2_en.pdf.

    (6)  http://ec.europa.eu/energy/climate_actions/doc/2008_res_ia_en.pdf.

    (7)  Comunicare intitulată „Analiză a opțiunilor pentru depășirea obiectivului de reducere cu 20 % a emisiilor de gaze cu efect de seră și evaluare a riscului de relocare a emisiilor de carbon” [COM(2010) 265 final].


    Top