Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0877

    Regulamentul delegat (UE) nr. 877/2013 al Comisiei din 27 iunie 2013 de completare a Regulamentului (UE) nr. 473/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind dispozițiile comune pentru monitorizarea și evaluarea proiectelor de planuri bugetare și pentru asigurarea corectării deficitelor excesive ale statelor membre din zona euro

    JO L 244, 13.9.2013, p. 23–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 22/07/2020

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2013/877/oj

    13.9.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 244/23


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 877/2013 AL COMISIEI

    din 27 iunie 2013

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 473/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind dispozițiile comune pentru monitorizarea și evaluarea proiectelor de planuri bugetare și pentru asigurarea corectării deficitelor excesive ale statelor membre din zona euro

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    Având în vedere Regulamentul (UE) nr. 473/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind dispozițiile comune pentru monitorizarea și evaluarea proiectelor de planuri bugetare și pentru asigurarea corectării deficitelor excesive ale statelor membre din zona euro (1), în special articolul 10 alineatul (3),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) nr. 473/2013 prevede, în cazul statelor membre a căror monedă este euro, o monitorizare mai strictă a procedurii de deficit excesiv, prin intermediul unor cerințe de raportare suplimentare care vizează asigurarea prevenirii și corectării din timp a oricăror devieri de la recomandările sau somațiile Consiliului privind corectarea deficitului excesiv.

    (2)

    Această monitorizare completează obligațiile de raportare existente, stabilite la articolul 3 alineatul (4) litera (a) și la articolul 5 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1467/97 al Consiliului din 7 iulie 1997 privind accelerarea și clarificarea aplicării procedurii de deficit excesiv (2), care prevăd că un stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv și al unei recomandări a Consiliului, formulate în conformitate cu articolul 126 alineatul (7) din tratat sau al unei somații formulate în conformitate cu articolul 126 alineatul (9) din tratat trebuie să raporteze Consiliului și Comisiei cu privire la măsurile luate în vederea corectării deficitului excesiv. Raportul include obiectivele stabilite în conformitate cu recomandarea Consiliului, atât în ceea ce privește cheltuielile și veniturile publice, cât și în ceea ce privește măsurile discreționare, deopotrivă pe partea de cheltuieli și pe partea de venituri, precum și informații cu privire la măsurile luate deja și la natura celor avute în vedere pentru atingerea obiectivelor.

    (3)

    Regulamentul (UE) nr. 473/2013 completează această cerință inițială de raportare, impunând statelor membre din zona euro, care se află în procedură deficit excesiv, o raportare mai frecventă. Acestea din urmă vor trebui să raporteze Comisiei și Comitetului economic și financiar (CEF) la fiecare șase luni, în cazul în care fac obiectul unei recomandări a Consiliului formulate în conformitate cu articolul 126 alineatul (7), și la fiecare trei luni, în cazul în care fac obiectul unei somații a Consiliului formulate în conformitate cu articolul 126 alineatul (9) din TFUE cu privire la măsurile luate în vederea corectării deficitului excesiv. În ceea ce privește administrația publică și subsectoarele acesteia, raportarea ar trebui să conțină execuția bugetară de pe parcursul anului, impactul bugetar al măsurilor discreționare adoptate privind atât cheltuielile, cât și veniturile, obiectivele privind cheltuielile publice și veniturile și informații cu privire la măsurile adoptate și la natura măsurilor avute în vedere pentru atingerea obiectivelor. Această raportare mai frecventă va ajuta Comisia și CEF să monitorizeze în mod continuu respectarea de către statul membru în cauză a măsurilor necesare corectării deficitului excesiv.

    (4)

    În conformitate cu articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 473/2013, conținutul acestor rapoarte suplimentare urmează să fie specificat de Comisie. Prezentul act delegat stabilește un cadru clar în ceea ce privește informațiile care trebuie raportate de către statele membre din zona euro care fac obiectul unei proceduri de deficit excesiv. Rapoartele prevăzute prin prezentul regulament delegat vor oferi o imagine structurată și armonizată a situației bugetare a statelor membre vizate. Raportul ar trebui să conțină date anuale și trimestriale, pentru a furniza detalii privind evoluția corectării deficitului. Datele trebuie raportate pe bază de contabilitate de casă și de contabilitate de angajamente (în conformitate cu Sistemul european de conturi naționale AES), pentru a permite o înțelegere mai bună a dinamicii situației bugetare. Având în vedere faptul că procedura de deficit excesiv poate fi deschisă ca urmare a nerespectării simultane sau separate a valorilor de referință din tratat privind deficitul și ponderea datoriei în PIB, ar trebui raportată atât evoluția principalelor componente ale deficitului public, cât și evoluția datoriei.

    (5)

    Datele reale, raportate în conformitate cu prezentul act delegat, trebuie să fie consecvente cu datele raportate către Eurostat în contextul procedurii de deficit excesiv,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament definește conținutul rapoartelor care pot fi solicitate de Comisie de la statele membre din zona euro care fac obiectul unei proceduri de deficit excesiv.

    Articolul 2

    Structura și conținutul rapoartelor

    (1)   Rapoartele menționate la articolul 1 au următoarea structură:

    soldurile reale, evoluția datoriei și planurile bugetare actualizate pentru perioada de corecție, atât ale administrației publice, cât și ale subsectoarelor acesteia;

    descrierea și cuantificarea strategiei bugetare, din punct de vedere nominal și structural (componenta ciclică a soldului, excluzând măsurile one-off și măsurile temporare), pentru a corecta deficitul excesiv în termenul stabilit de Consiliu în lumina celei mai recente recomandări sau somații a Consiliului, formulate în conformitate cu articolul 126 alineatul (7) sau articolul 126 alineatul (9) din TFUE, inclusiv informații detaliate privind măsurile bugetare planificate sau deja aplicate în vederea atingerii acestor obiective, precum și impactul bugetar al acestora.

    (2)   Rapoartele cuprind tabelele indicate în anexa la prezentul regulament.

    Articolul 3

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu tratatele.

    Adoptat la Bruxelles, 27 iunie 2013.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 140, 27.5.2013, p. 11.

    (2)  JO L 209, 2.8.1997, p. 6.


    ANEXĂ

    Tabele care trebuie incluse în rapoartele prezentate în conformitate cu articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 473/2013 privind dispozițiile comune pentru monitorizarea și evaluarea proiectelor de planuri bugetare și pentru asigurarea corectării deficitelor excesive ale statelor membre din zona euro

    NB: În tabelele de mai jos, anul t corespunde anului de prezentare a raportului. Elementele indicate cu caractere aldine trebuie să figureze obligatoriu în raport. Trebuie pus în aplicare cadrul conceptual convenit în contextul Directivei 2011/85/UE a Consiliului (1).

    Tabelul 1a

    Execuție bugetară trimestrială pe parcursul anului, în numerar  (3), pentru administrația publică și subsectoarele sale  (4)

    Milioane EUR

    Anul t (2)

    Trim 1

    Trim 2

    Trim 3

    Trim 4

    Sold global pe subsectoare (6-7)

    1.

    Administrația publică

     

     

     

     

    2.

    Administrația centrală

     

     

     

     

    3.

    Administrațiile statelor federale

     

     

     

     

    4.

    Administrația locală

     

     

     

     

    5.

    Fonduri de securitate socială

     

     

     

     

    Pentru fiecare subsector în parte (vă rugăm să indicați care anume)

    6.

    Total venituri/intrări

     

     

     

     

    Din care (listă indicativă):

    Impozite, din care:

     

     

     

     

    Impozite directe

     

     

     

     

    Impozite indirecte, din care:

     

     

     

     

    TVA

     

     

     

     

    Contribuții sociale

     

     

     

     

    Vânzări

     

     

     

     

    Alte venituri curente

     

     

     

     

    Venituri din capital

     

     

     

     

    Intrări generate de operațiuni cu instrumente financiare

     

     

     

     

    7.

    Total cheltuieli/ieșiri

     

     

     

     

    Din care (listă indicativă):

    Achiziții de bunuri și servicii

     

     

     

     

    Remunerarea salariaților

     

     

     

     

    Dobânzi

     

     

     

     

    Subvenții

     

     

     

     

    Prestații sociale

     

     

     

     

    Alte cheltuieli curente

     

     

     

     

    Transferuri de capital de plătit

     

     

     

     

    Investiții de capital

     

     

     

     

    Ieșiri generate de operațiuni cu instrumente financiare

     

     

     

     


    Tabelul 1b

    Execuție bugetară trimestrială pe parcursul anului și perspective, în conformitate cu standarde SEC și neajustate în funcție de variațiile sezoniere  (6), pentru administrația publică și subsectoarele acesteia

    Datele de execuție bugetară prevăzute în tabelul 1a și 1b trebuie să fie coerente; trebuie comunicat un tabel de corespondență care să indice metoda utilizată pentru efectuarea tranziției între cele două tabele.


    Milioane EUR

    Cod SEC

    Anul t (5)

    Trim 1

    Trim 2

    Trim 3

    Trim 4

    Capacitatea (+)/necesarul (–) net de finanțare

    1.

    Administrația publică  (6)

    S.13

     

     

     

     

    2.

    Administrația centrală

    S.1311

     

     

     

     

    3.

    Administrațiile statelor federale

    S.1312

     

     

     

     

    4.

    Administrația locală

    S.1313

     

     

     

     

    5.

    Fonduri de securitate socială

    S.1314

     

     

     

     

    Pentru administrația publică (facultativ pentru subsectoare)

    6.

    Total venituri  (6)

    TR

     

     

     

     

    Din care

    Impozite pe producție și importuri

    D.2

     

     

     

     

    Impozite curente pe venit, patrimoniu etc.

    D.5

     

     

     

     

    Impozite pe capital

    D.91

     

     

     

     

    Contribuții sociale

    D.61

     

     

     

     

    Venituri din proprietate

    D.4

     

     

     

     

    Altele (7)

     

     

     

     

     

    7.

    Cheltuieli totale  (6)

    TE

     

     

     

     

    Din care:

    Remunerarea salariaților

    D.1

     

     

     

     

    Consumul intermediar

    P.2

     

     

     

     

    Plăți sociale

    D.62, D.632 (8)

     

     

     

     

    Cheltuieli cu dobânzile

    D.41

     

     

     

     

    Subvenții

    D.3

     

     

     

     

    Formarea brută de capital fix (6)

    P.51

     

     

     

     

    Transferuri de capital

    D.9

     

     

     

     

    Altele (9)

     

     

     

     

     

    8.

    Datorie brută  (10)

     

     

     

     

     


    Tabelul 1c

    Obiective bugetare anuale în conformitate cu standardele SEC pentru administrația publică și subsectoarele acesteia

     

    Cod SEC

    Anul t – 1

    Anul t

    Anul t + … (11)

    Capacitate netă (+)/necesar net de finanțare (–) pe subsectoare (% din PIB)

    1.

    Administrația publică

    S.13

     

     

     

    2.

    Administrația centrală

    S.1311

     

     

     

    3.

    Administrațiile statelor federale

    S.1312

     

     

     

    4.

    Administrația locală

    S.1313

     

     

     

    5.

    Fonduri de securitate socială

    S.1314

     

     

     

    Administrația publică (S.13) (% din PIB)

    6.

    Venituri totale

    TR

     

     

     

    7.

    Cheltuieli totale

    TE

     

     

     

    8.

    Cheltuieli cu dobânzile

    D.41

     

     

     

    9.

    Sold primar  (12)

     

     

     

     

    10.

    Măsuri one-off și alte măsuri temporare  (13)

     

     

     

     

     

     

    nivelul variației

    nivelul variației

    nivelul variației

    11.

    Creșterea PIB-ului real

     

     

     

     

    12.

    Creșterea PIB-ului potențial

     

     

     

     

    contribuții:

    muncă

     

     

     

     

    capital

     

     

     

     

    productivitatea totală a factorilor

     

     

     

     

     

     

    % din PIB-ul potențial

    % din PIB-ul potențial

    % din PIB-ul potențial

    13.

    Deviație PIB

     

     

     

     

    14.

    Componentă bugetară ciclică

     

     

     

     

    15.

    Sold ajustat ciclic (1 – 14)

     

     

     

     

    14.

    Sold primar ajustat ciclic (13 + 6)

     

     

     

     

    15.

    Sold structural (13 – 10)

     

     

     

     


    Tabelul 2

    Obiective privind cheltuielile și veniturile administrației publice (S.13) în conformitate cu standarde SEC

    % PIB

    Cod SEC

    Anul t – 1

    Anul t

    Anul t + 1

    Anul t + … (14)

    1.

    Obiectiv venituri totale

    (= tabelul 1c.6)

    TR

     

     

     

     

    Din care:

    1.1.

    Impozite pe producție și importuri

    D.2

     

     

     

     

    1.2.

    Impozite curente pe venit, patrimoniu etc.

    D.5

     

     

     

     

    1.3.

    Impozite pe capital

    D.91

     

     

     

     

    1.4.

    Contribuții sociale

    D.61

     

     

     

     

    1.5.

    Venituri din proprietate

    D.4

     

     

     

     

    1.6.

    Altele  (15)

     

     

     

     

     

    p.m.: Sarcină fiscală

    (D.2 + D.5 + D.61 + D.91-D.995) (16)

     

     

     

     

     

    2.

    Obiectiv cheltuieli totale

    (= tabelul 1c.7)

    TE (17)

     

     

     

     

    Din care:

    2.1.

    Remunerarea salariaților

    D.1

     

     

     

     

    2.2.

    Consumul intermediar

    P.2

     

     

     

     

    2.3.

    Plăți sociale

    D.62, D.6311, D.63121, D.63131 (20)

     

     

     

     

    din care:

    Indemnizații de șomaj  (18)

     

     

     

     

     

    2.4.

    Cheltuieli cu dobânzile

    D.41

     

     

     

     

    2.5.

    Subvenții

    D.3

     

     

     

     

    2.6.

    Formarea brută de capital fix

    P.51

     

     

     

     

    2.7.

    Transferuri de capital

    D.9

     

     

     

     

    2.8.

    Altele  (19)

     

     

     

     

     


    Tabelul 3a

    Măsuri bugetare adoptate și prevăzute de administrația publică și subsectoarele sale referitoare atât la partea de cheltuieli, cât și la partea de venituri, pentru atingerea obiectivelor prezentate în tabelul 2

    Impactul bugetar preconizat al măsurilor adoptate și al celor prevăzute (22)

    Lista măsurilor

    Descriere detaliată (23)

    Obiectiv (cheltuieli/venituri)

    Cod SEC

    Principiu contabil (24)

    Stadiul adoptării

    Impact bugetar incremental (milioane EUR) pe an

     

    t – 1

    t

    t + 1

    t + 2

    t + (21)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    TOTAL


    Tabelul 3b

    Raportare trimestrială pe parcursul anului cu privire la impactul bugetar al măsurilor prezentate în tabelul 3a

    Lista măsurilor (25)

    Raportare pe parcursul anului pentru măsurile care au un efect asupra anului t (alegeți una dintre alternativele propuse mai jos) (26)

    Impact bugetar anual prevăzut pentru anul t

    (milioane EUR)

    (= tabelul 3a)

    Impact bugetar constatat trimestrial (milioane EUR) (27)

    Impact bugetar constatat cumulativ de la începutul anului (milioane EUR)

    Trim 1

    Trim 2

    Trim 3

    Trim 4

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    TOTAL

     

     

     

     

     

     


    Tabelul 4

    Evoluția datoriei administrației publice (S.13) și perspective

     

     

    Anul t – 1

    Anul t

    Anul t + … (28)

     

    Cod SEC

    % PIB

    % PIB

    % PIB

    1.

    Datorie brută  (29)

    (= tabelul 1b.8 pentru administrația publică)

     

     

     

     

    2.

    Variația nivelului datoriei brute

     

     

     

     

    Contribuții la variația datoriei brute

    3.

    Sold primar

    (= tabelul 1c.9)

     

     

     

     

    4.

    Cheltuieli cu dobânzile

    (= tabelul 1c.8)

    D.41

     

     

     

    5.

    Ajustare stoc-flux

     

     

     

     

    din care:

    Diferențe între contabilitatea de casă și contabilitatea pe bază de angajamente (30)

     

     

     

     

    Acumularea netă de active financiare (31)

     

     

     

     

    din care:

    Venituri din privatizare

     

     

     

     

    Efecte ale evaluării și altele (32)

     

     

     

     

    p.m.: Rata implicită a dobânzii aferente datoriei  (33) (%)

     

     

     

     

    Alte variabile pertinente

    6.

    Active financiare lichide (34)

     

     

     

     

    7.

    Datorii financiare nete

    Formula

     

     

     

     

    8.

    Amortizarea datoriei (obligațiuni existente) de la încheierea anului precedent

     

     

     

     

    9.

    Procentul datoriei exprimat în valută (%)

     

     

     

     

    10.

    Scadență medie (în ani)

     

     

     

     

    11.

    Creștere reală PIB (%)

    (= tabelul 1c rândul 11)

     

     

     

     


    (1)  JO L 306, 23.11.2011, p. 41.

    (2)  Raportare obligatorie până la trimestrul în curs inclusiv. În cazul în care datele pentru trimestrul în curs nu sunt disponibile, vă rugăm să furnizați cele mai recente date lunare disponibile, indicând luna căreia îi corespund aceste date. Pentru bilanțul general al administrației publice, vă rugăm să furnizați informațiile până la cel mai recent trimestru disponibil (adică trim-1). Trebuie să se aplice politica normală de asigurare a calității și de revizuire.

    (3)  Pot fi furnizate cifrele echivalente provenind din contabilitatea publică, în cazul în care datele bazate pe contabilitatea de casă nu sunt disponibile; vă rugăm să specificați baza contabilă utilizată pentru toate informațiile furnizate în acest tabel.

    (4)  Corespunzând informațiilor care trebuie raportate în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) din Directiva 2011/85/UE.

    (5)  Raportarea acoperă toată perioada până la sfârșitul anului t în curs; perspectivele trimestriale nu sunt obligatorii și se raportează ca estimări (făcând, eventual, obiectul unor revizuiri), în scopul monitorizării și al informării.

    (6)  Pentru administrația publică, elementele marcate cu „(a)” trebuie și ele furnizate sub formă de valori ajustate sezonier; în cazul în care ajustarea sezonieră nu poate fi furnizată de autoritățile naționale, ea va fi efectuată de Eurostat, în colaborare cu statul membru în cauză.

    (7)  P.11 + P.12 + P.131 + D.39rec + D.7rec + D.9rec (altele decât D.91rec).

    (8)  În conformitate cu SEC95:D6311_D63121_D63131pay; SEC2010:D632pay.

    (9)  D.29pay + D.4pay (altele decât D.41pay) + D.5pay + D.7pay + P.52 + P.53 + K.2 + D.8.

    (10)  Conform definițiilor din Regulamentul (CE) nr. 479/2009 al Consiliului (JO L 145, 10.6.2009, p. 1).

    (11)  În urma solicitării formulate de Comisie privind activarea cerințelor de raportare prevăzute la articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 473/2013, raportarea începe din anul de deschidere a procedurii de deficit excesiv în conformitate cu articolul 126 alineatul (6) din TFUE și se încheie la data la care este prevăzută corectarea deficitului excesiv, în conformitate cu termenul stabilit în recomandarea Consiliului în conformitate cu articolul 126 alineatul (7) din TFUE sau în somația formulată în conformitate cu articolul 126 alineatul (9) din TFUE.

    (12)  Soldul primar este calculat ca (B.9, poziția 8) plus (D.41, poziția 9).

    (13)  Semnul plus înseamnă măsuri de reducere a deficitului.

    (14)  În urma solicitării formulate de Comisie privind activarea cerințelor de raportare prevăzute la articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 473/2013, raportarea începe din anul de deschidere a procedurii de deficit excesiv în conformitate cu articolul 126 alineatul (6) din TFUE și se încheie la data la care este prevăzută corectarea deficitului excesiv, în conformitate cu termenul stabilit în recomandarea Consiliului în conformitate cu articolul 126 alineatul (7) din TFUE sau în somația formulată în conformitate cu articolul 126 alineatul (9) din TFUE.

    (15)  P.11 + P.12 + P.131 + D.39rec + D.7rec + D.9rec (altele decât D.91rec).

    (16)  Inclusiv taxele colectate de UE și, dacă este cazul, o ajustare care să țină cont de impozitele și contribuțiile sociale necolectate (D.995).

    (17)  

    Formula

    (18)  Include prestațiile în numerar (D.621 și D.624) și prestațiile în natură (D.631) legate de prestațiile de șomaj.

    (19)  D.29 + D.4 (altele decât D.41) + D.5 + D.7 + P.52 + P.53 + K.2 + D.8.

    (20)  În SEC2010:D.62, D.632.

    (21)  An în cursul căruia deficitul excesiv ar urma să fie corectat, conform termenului stabilit în recomandarea Consiliului în conformitate cu articolul 126 alineatul (7) din TFUE sau în somația în conformitate cu articolul 126 alineatul (9) din TFUE.

    (22)  Trebuie raportate doar măsurile suficient de detaliate și anunțate în mod credibil.

    (23)  Indicând inclusiv subsectorul care ia măsura.

    (24)  În mod implicit, impactul măsurilor va fi raportat pe bază de angajamente, însă, dacă acest lucru nu este posibil și raportarea se efectuează în numerar, acest lucru trebuie indicat în mod explicit. Impactul se înregistrează incremental – nu pe niveluri – față de proiecția de referință din anul precedent. Măsurile cu caracter pur permanent trebuie înregistrate ca având un efect de +/– X în anul (anii) în care sunt introduse și un efect zero în ceilalți ani (impactul general asupra nivelului veniturilor sau al cheltuielilor nu trebuie să se anuleze). Dacă impactul unei măsuri variază în timp, în tabel trebuie înregistrat numai impactul incremental. Prin natura lor, măsurile one-off trebuie întotdeauna înregistrate ca având un efect de +/– X în anul primului impact bugetar și de –/+ X în anul următor; cu alte cuvinte, impactul general asupra nivelului veniturilor sau al cheltuielilor din doi ani consecutivi trebuie să fie zero.

    (25)  Alegeți măsurile raportate în tabelul 3a care au un impact bugetar în anul t.

    (26)  Completarea uneia dintre cele două alternative este obligatorie: raportare trimestrială (estimări care fac, eventual, obiectul unor revizuiri) cel puțin până în trimestrul în curs și/sau suma impacturilor bugetare constatate până la data curentă.

    (27)  Indicați, pentru fiecare trimestru, dacă datele raportate corespund datelor observate; raportarea este obligatorie până la trimestrul în curs, inclusiv.

    (28)  În urma solicitării formulate de Comisie privind activarea cerințelor de raportare prevăzute la articolul 10 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 473/2013, raportarea începe din anul de deschidere a procedurii de deficit excesiv în conformitate cu articolul 126 alineatul (6) din TFUE și se încheie la data la care este prevăzută corectarea deficitului excesiv, în conformitate cu termenul stabilit în recomandarea Consiliului în conformitate cu articolul 126 alineatul (7) din TFUE sau în somația formulată în conformitate cu articolul 126 alineatul (9) din TFUE.

    (29)  Conform definițiilor din Regulamentul (CE) nr. 479/2009.

    (30)  Se poate face o distincție între diferențele privind cheltuielile cu dobânzile, celelalte cheltuieli și venituri, atunci când acest lucru este relevant sau dacă ponderea datoriei în PIB este mai mare decât valoarea de referință.

    (31)  Se poate face o distincție între activele lichide (devize), obligațiunile de stat, activele pe țări terțe, întreprinderile controlate de stat și diferența dintre activele cotate și cele necotate atunci când acest lucru este relevant sau dacă ponderea datoriei în PIB este mai mare decât valoarea de referință.

    (32)  Se poate face o distincție între modificările survenite ca urmare a fluctuațiilor cursului de schimb și operațiunile efectuate pe piața secundară, atunci când acest lucru este relevant sau dacă ponderea datoriei în PIB este mai mare decât valoarea de referință.

    (33)  Egal cu cheltuielile cu dobânzile, împărțite la nivelul datoriei din anul precedent.

    (34)  Activele lichide sunt definite aici ca AF.1, AF.2, AF.3 (consolidate pentru administrația publică, adică excluzând pozițiile financiare dintre entitățile publice), A.F511, AF.52 (numai dacă sunt cotate la bursă).


    Top