Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0939

    Regulamentul (UE) nr. 939/2010 al Comisiei din 20 octombrie 2010 de modificare a anexei IV la Regulamentul (CE) nr. 767/2009 privind nivelurile de toleranță permise pentru etichetarea privind compoziția materiilor prime pentru furaje sau a furajelor combinate menționate la articolul 11 alineatul (5) Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 277, 21.10.2010, p. 4–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/939/oj

    21.10.2010   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 277/4


    REGULAMENTUL (UE) NR. 939/2010 AL COMISIEI

    din 20 octombrie 2010

    de modificare a anexei IV la Regulamentul (CE) nr. 767/2009 privind nivelurile de toleranță permise pentru etichetarea privind compoziția materiilor prime pentru furaje sau a furajelor combinate menționate la articolul 11 alineatul (5)

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 767/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind introducerea pe piață și utilizarea furajelor, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 79/373/CEE a Consiliului, a Directivei 80/511/CEE a Comisiei, a Directivelor 82/471/CEE, 83/228/CEE, 93/74/CEE, 93/113/CE și 96/25/CE ale Consiliului și a Deciziei 2004/217/CE a Comisiei (1), în special articolul 27 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 767/2009 prevede o serie de reguli ale UE privind condițiile de comercializare a materiilor prime pentru furaje și a furajelor combinate. Anexa IV la regulamentul respectiv cuprinde nivelurile de toleranță permise pentru etichetarea privind compoziția materiilor prime pentru furaje și a furajelor combinate.

    (2)

    Datele statistice de control privind deviațiile constatate în eșantioanele de furaje, comunicate statelor membre de către autoritățile competente, au arătat necesitatea de a realiza schimbări substanțiale în ceea ce privește parametrii stabiliți în anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 767/2009, pentru a ține cont de evoluția științifică și tehnică a metodelor de eșantionare și de analiză. În prezent, Comisia a finalizat evaluarea datelor respective și, în consecință, structura și parametrii din anexa IV ar trebui modificați.

    (3)

    Pentru nivelurile de toleranță modificate aplicabile conținutului de umiditate, trebuie să se țină cont de anumite materii prime pentru furaje care au un conținut de umiditate mai mare de 50 %, având în vedere că articolele 15 și 16 din Regulamentul (CE) nr. 767/2009 au stabilit noi dispoziții privind etichetarea pentru acest tip de materii prime pentru furaje.

    (4)

    În lipsa unor metode de determinare a valorii energetice și a valorii proteice la nivelul Uniunii, statelor membre ar trebui să li se permită să-și mențină nivelurile de toleranță naționale aplicabile acestor parametri.

    (5)

    În ceea ce privește noile niveluri de toleranță introduse pentru aditivii furajeri din hrana animalelor, ar trebui precizat faptul că ele se aplică doar deviațiilor tehnice, deoarece toleranța analitică este deja determinată în conformitate cu metoda oficială de detectare pentru aditivul furajer respectiv. Nivelurile de toleranță ar trebui să se aplice valorilor declarate care figurează în lista aditivilor furajeri și în cea a constituenților analitici.

    (6)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală și nu au întâmpinat nicio opoziție din partea Parlamentului European sau a Consiliului,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 767/2009 se înlocuiește în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 septembrie 2010.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 20 octombrie 2010.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 229, 1.9.2009, p. 1.


    ANEXĂ

    Anexa IV la Regulamentul (CE) nr. 767/2009 se înlocuiește cu următorul text:

    „ANEXA IV

    Niveluri de toleranță permise pentru etichetarea privind compoziția materiilor prime pentru furaje sau a furajelor combinate menționate la articolul 11 alineatul (5)

    Partea A:     Niveluri de toleranță aplicabile constituenților analitici menționați în anexele I, V, VI și VII

    1.

    Nivelurile de toleranță prevăzute în prezenta parte includ deviațiile tehnice și analitice. Odată cu stabilirea toleranțelor analitice care să acopere incertitudinile privind măsurătorile și variațiunile procedurale la nivelul Uniunii, valorile prevăzute la punctul 2 trebuie adaptate corespunzător pentru a include numai toleranțele tehnice.

    2.

    În cazul în care se constată existența unei deviații între compoziția unei materii prime pentru furaje sau a unui furaj combinat și valoarea inscripționată pe etichetă a constituenților analitici menționați în anexele I, V, VI și VII, se aplică următoarele toleranțe:

    (a)

    pentru substanță grasă brută, proteină brută și cenușă brută:

    (i)

    ± 3 % din masa totală sau din volumul total pentru conținuturile declarate mai mari decât sau egale cu 24 %;

    (ii)

    ± 12,5 % din conținutul declarat pentru conținuturile declarate de sub 24 %, dar de cel puțin 8 %;

    (iii)

    ± 1 % din masa totală sau din volumul total pentru conținuturile declarate mai mici de 8 %;

    (b)

    pentru celuloză brută, zahăr și amidon:

    (i)

    ± 3,5 % din masa totală sau din volumul total pentru conținuturile declarate mai mari decât sau egale cu 20 %;

    (ii)

    ± 17,5 % din conținutul declarat pentru conținuturile declarate de sub 20 %, dar de cel puțin 10 %;

    (iii)

    ± 1,7 % din masa totală sau din volumul total pentru conținuturile declarate mai mici de 10 %;

    (c)

    pentru calciu, cenușă insolubilă în acid clorhidric, fosfor total, sodiu, potasiu și magneziu:

    (i)

    ± 1 % din masa totală sau din volumul total pentru conținuturile declarate mai mari decât sau egale cu 5 %;

    (ii)

    ± 20 % din conținutul declarat pentru conținuturile declarate de sub 5 %, dar de cel puțin 1 %;

    (iii)

    ± 0,2 % din masa totală sau din volumul total pentru conținuturile declarate mai mici de 1 %;

    (d)

    pentru umiditate:

    (i)

    ± 8 % din conținutul declarat pentru conținuturile mai mari decât sau egale cu 12,5 %;

    (ii)

    ± 1 % din masa totală sau din volumul total pentru conținuturile declarate de sub 12,5 %, dar de cel puțin 5 %;

    (iii)

    ± 20 % din conținutul declarat pentru conținuturile declarate de sub 5 %, dar de cel puțin 2 %;

    (iv)

    ± 0,4 % din masa totală sau din volumul total pentru conținuturile declarate mai mici de 2 %;

    (e)

    în ceea ce privește valoarea energetică și valoarea proteică, în cazul în care nu a fost stabilită nicio toleranță în conformitate cu o metodă a UE sau cu o metodă oficială de detectare a statului membru în care furajul este introdus pe piață, se aplică următoarele toleranțe: pentru valoarea energetică de 5 % și pentru valoarea proteică de 10 %.

    3.

    Prin derogare de la punctul 2 litera (a), în ceea ce privește substanța grasă brută și proteina brută din hrana pentru animalele de companie, în cazul în care conținutul declarat este mai mic de 16 %, deviația permisă este de ± 2 % din masa totală sau din volumul total.

    4.

    Prin derogare de la punctul 2, deviația permisă, către valori superioare față de conținutul declarat pentru substanța grasă brută, zahăr, amidon, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, valoarea energetică și valoarea proteică poate fi de până la două ori mai mare decât toleranța stabilită la punctele 2 și 3.

    5.

    Prin derogare de la punctul 2, nivelurile de toleranță referitoare la cenușa insolubilă în acid clorhidric și la umiditate se aplică doar către valori superioare, fără să se stabilească limite ale acestora către valori inferioare.

    Partea B:     Niveluri de toleranță aplicabile aditivilor furajeri etichetați în conformitate cu anexele I, V, VI și VII

    1.

    Nivelurile de toleranță prevăzute în prezenta parte includ doar deviațiile tehnice. Ele se aplică aditivilor furajeri care figurează în lista aditivilor furajeri și în cea a constituenților analitici.

    În ceea ce privește aditivii furajeri care figurează ca și constituenți analitici, nivelurile de toleranță sunt aplicabile cantității totale introduse pe etichetă, ca fiind cantitatea garantată la sfârșitul duratei minime de depozitare a furajului.

    În cazul în care se constată că un aditiv furajer într-o materie primă pentru furaje sau într-un furaj combinat are un conținut inferior conținutului declarat, se aplică următoarele toleranțe (1):

    (a)

    10 % din conținutul declarat, în cazul în care conținutul declarat este de 1 000 de unități sau mai mare;

    (b)

    100 de unități, în cazul în care conținutul declarat este mai mic de 1 000 de unități, însă nu mai mic de 500 unități;

    (c)

    20 % din conținutul declarat, în cazul în care conținutul declarat este mai mic de 500 de unități, însă nu mai mic de 1 unitate;

    (d)

    0,2 unități, în cazul în care conținutul declarat este mai mic de 1 unitate, însă nu mai mic de 0,5 unități;

    (e)

    40 % din conținutul declarat, în cazul în care conținutul declarat este mai mic de 0,5 unități.

    2.

    În cazul în care un conținut minim și/sau maxim al unui aditiv într-un furaj este stabilit în actul care autorizează aditivul furajer respectiv, toleranțele tehnice stabilite la punctul 1 se aplică doar peste un conținut minim sau sub un conținut maxim, după caz.

    3.

    Atât timp cât conținutul maxim stabilit pentru fiecare aditiv menționat la punctul 2 nu este depășit, deviația către valori superioare față de conținutul declarat poate fi de până la trei ori mai mare decât toleranța stabilită la punctul 1. Cu toate acestea, în cazul în care, pentru aditivii furajeri care aparțin grupului de microorganisme, este stabilit un conținut maxim în actul de autorizare al aditivului furajer respectiv, acest conținut maxim constituie limita superioară permisă.”


    (1)  La prezentul punct, 1 unitate înseamnă 1 mg, 1 000 UI, 1 × 109 UFC sau 100 de unități cu activități enzimatice ale respectivului aditiv pentru hrana animalelor per kg de furaj, după caz.


    Top