EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0178

Decizia Comisiei din 27 februarie 2006 de constituire a Grupului de experți la înalt nivel privind bibliotecile digitale (Prezentul text anulează și înlocuiește textul publicat în Jurnalul Oficial L 46 din 16 februarie 2006, p. 32)

JO L 63, 4.3.2006, p. 25–27 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
JO L 118M, 8.5.2007, p. 350–352 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2008

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/178/oj

01/Volumul 06

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

104


32006D0178


L 063/25

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 27 februarie 2006

de constituire a Grupului de experți la înalt nivel privind bibliotecile digitale

(Prezentul text anulează și înlocuiește textul publicat în Jurnalul Oficial L 46 din 16 februarie 2006, p. 32)

(2006/178/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

întrucât:

(1)

Articolul 157 din Tratatul de instituire a Comunității Europene trasează Comunității și statelor membre sarcina de a garanta că există condițiile necesare pentru competitivitate în domeniul industriei comunitare. În conformitate cu articolul 151, Comunitatea contribuie la înflorirea culturilor statelor membre, în timp ce respectă diversitatea națională și regională și, în același timp, pune în evidență moștenirea culturală comună.

(2)

Comunicarea Comisiei „i2010 — O societate informațională europeană pentru creșterea economică și ocuparea forței de muncă” (1) a anunțat o inițiativă-fanion privind bibliotecile digitale.

(3)

Comunicarea Comisiei „i2010: biblioteci digitale” (2) (denumită în continuare „comunicarea”) a anunțat constituirea Grupului de experți la înalt nivel privind bibliotecile digitale, care va consilia Comisia cu privire la modul cel mai potrivit de abordare a provocărilor organizaționale, juridice și tehnice la nivel european.

(4)

Cartea albă privind politica europeană de comunicare (3), adoptată de Comisie la 1 februarie 2006, menționează rolul esențial pe care bibliotecile digitale îl pot avea pentru a asigura cetățenilor europeni acces gratuit la informațiile privind Europa prin intermediul tehnologiilor informației.

(5)

Grupul trebuie să contribuie la realizarea unei viziuni strategice comune pentru bibliotecile digitale europene.

(6)

Grupul trebuie să fie alcătuit din experți cu o calificare superioară și competență în domeniul bibliotecilor digitale, numiți în funcție de competențele personale.

(7)

Prin urmare, este necesar să se constituie „grupul de experți la înalt nivel privind bibliotecile digitale” și să se precizeze mandatul și structura acestuia,

DECIDE:

Articolul 1

Se înființează, pe lângă Comisie, „Grupul de experți la înalt nivel privind bibliotecile digitale”, denumit în continuare „grupul”.

Articolul 2

Misiunea

Comisia poate consulta grupul referitor la orice problemă legată de punerea în aplicare a inițiativei privind bibliotecile digitale, astfel cum a fost prevăzută de comunicare.

Atribuțiile grupului sunt:

să recomande Comisiei modul cel mai potrivit de abordare a provocărilor organizaționale, juridice și tehnice la nivel european;

să contribuie la realizarea unei viziuni strategice comune pentru bibliotecile digitale europene.

Articolul 3

Componența. Numirea

(1)   Directorul general al DG Societate informațională și media sau reprezentantul acestuia are obligația să numească membrii grupului. Aceștia sunt numiți în calitate de experți de nivel înalt cu competență în domeniul bibliotecilor digitale.

(2)   Grupul este compus din cel mult 20 de membri.

(3)   Se aplică următoarele dispoziții:

Membrii sunt numiți în funcție de competența personală în calitate de experți de nivel înalt în domeniul bibliotecilor digitale și trebuie să facă recomandări Comisiei, independent de orice influență exterioară.

Membrii sunt numiți astfel încât să se asigure, în limita posibilului, un echilibru adecvat în ceea ce privește:

competențele;

originea geografică;

sexul.

Grupul include experți din următoarele categorii:

organizații de stocare a informației (biblioteci, arhive, muzee);

autori, editori și furnizori de conținut informațional;

industria tehnologiei informației și comunicării (de exemplu, motoare de căutare, furnizori de tehnologie);

organizații științifice și de cercetare, sfera academică.

Membrii nu pot desemna un supleant care să îi înlocuiască.

Membrii sunt numiți pentru un mandat de doi ani care poate fi reînnoit. Aceștia rămân în funcție până la înlocuire sau până la încheierea mandatului.

Membrii care nu mai sunt în măsură să contribuie eficient la dezbaterile grupului, cei care demisionează sau nu respectă condițiile prevăzute la prezentul alineat prima sau a cincea liniuță sau la articolul 287 din Tratatul de instituire a Comunității Europene pot fi înlocuiți pentru restul mandatului.

Membrii semnează în fiecare an un angajament prin care se obligă să acționeze în interesul public și o declarație care indică absența sau existența oricărui interes care le poate submina obiectivitatea.

Numele membrilor sunt publicate pe site-ul internet al DG Societate informațională și media. Numele membrilor sunt colectate, prelucrate și publicate în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 45/2001.

Articolul 4

Funcționarea

(1)   Grupul este prezidat de un reprezentant al Comisiei.

(2)   În acord cu Comisia, pot fi înființate subgrupuri care să examineze chestiuni specifice pe baza unui mandat stabilit de grup; acestea sunt dizolvate de îndată ce mandatul acestora este îndeplinit.

(3)   Reprezentantul Comisiei poate solicita participarea la dezbaterile grupului sau subgrupului a unor experți sau observatori cu competență specială într-un anumit subiect de pe ordinea de zi, în cazul în care acest lucru este util și/sau necesar.

(4)   Informațiile obținute în cadrul participării la dezbaterile grupului sau subgrupului nu pot fi divulgate atunci când Comisia constată că privesc chestiuni confidențiale.

(5)   Grupul și subgrupurile sale se reunesc, de obicei, la sediul Comisiei în conformitate cu procedurile și calendarul stabilit de aceasta. Comisia asigură servicii de secretariat. La reuniunile respective pot participa și alți funcționari ai Comisiei interesați de proceduri.

(6)   Grupul își adoptă regulamentul de procedură pe baza regulamentului standard de procedură adoptat de Comisie (4).

(7)   Comisia poate publica, în limba de origine a documentului în cauză, orice rezumat, concluzie, concluzie parțială sau document de lucru al grupului.

Articolul 5

Cheltuielile pentru reuniuni

Comisia poate rambursa cheltuielile de deplasare și de ședere ale membrilor, experților și observatorilor care privesc activitățile grupului în conformitate cu dispozițiile în vigoare în cadrul Comisiei. Membrii nu sunt remunerați pentru sarcinile îndeplinite.

Articolul 6

Intrarea în vigoare

Decizia produce efecte de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Aceasta se aplică până la 31 decembrie 2008. Comisia decide cu privire la o eventuală prelungire înainte de data menționată.

Adoptată la Bruxelles, 27 februarie 2006.

Pentru Comisie

Viviane REDING

Membru al Comisiei


(1)  COM(2005) 229 final.

(2)  COM(2005) 465 final.

(3)  COM(2006) 35 final.

(4)  SEC(2005) 1004, Anexa III.


Top