EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 01994D0140-20050317

Consolidated text: Decizia Comisiei din 23 februarie 1994 de instituire a Comitetului consultativ pentru coordonarea în domeniul combaterii fraudei (94/140/CE)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1994/140/2005-03-17

1994D0140 — RO — 17.03.2005 — 001.001


Acest document reprezintă un instrument de documentare, iar instituţiile nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul său.

►B

DECIZIA COMISIEI

din 23 februarie 1994

de instituire a Comitetului consultativ pentru coordonarea în domeniul combaterii fraudei

(94/140/CE)

(JO L 061, 4.3.1994, p.27)

Astfel cum a fost modificat prin:

 

 

Jurnalul Oficial

  No

page

date

►M1

DECIZIA COMISIEI din 25 februarie 2005

  L 71

67

17.3.2005




▼B

DECIZIA COMISIEI

din 23 februarie 1994

de instituire a Comitetului consultativ pentru coordonarea în domeniul combaterii fraudei

(94/140/CE)



COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

întrucât buna gestionare a fondurilor comunitare presupune combaterea eficientă a fraudei împotriva bugetului Comunității;

întrucât revine în primul rând statelor membre sarcina de a lua măsuri specifice pentru a combate frauda; întrucât aceasta reclamă o strânsă colaborare între statele membre și Comisie;

întrucât articolul 209a din tratat cere statelor membre să ia aceleași măsuri de combatere a fraudei care afectează interesele financiare ale Comunității cu cele pe care acestea le iau pentru a combate frauda ce afectează propriile lor interese financiare; întrucât, în acest scop, ele trebuie, cu ajutorul Comisiei, să își coordoneze acțiunile pe care le iau pentru a proteja interesele financiare ale Comunității și pentru a combate frauda;

întrucât Comisia are, de asemenea, o răspundere considerabilă care decurge din rolul său general de a asigura execuția adecvată a bugetului Comunității și aplicarea prevederilor tratatului;

întrucât este de dorit, în consecință, să se acorde consultanță Comisiei de către un comitet alcătuit din reprezentanți ai statelor membre, care să poată fi consultat cu privire la orice chestiune referitoare la prevenirea fraudei, la cooperarea dintre statele membre și dintre statele membre și Comisie, precum și la reprimarea fraudei, ca și cu privire la oricare chestiune privind protecția juridică a intereselor financiare ale Comunității;

întrucât comitetele existente au numai un caracter specializat și aceste comitete nu urmează a fi înlocuite; întrucât este, cu toate acestea, util să existe o imagine de ansamblu asupra problematicii fraudei împotriva bugetului Comunității; întrucât este, de aceea, necesar să se înființeze un comitet orizontal;

întrucât, deoarece comitetul urmează să fie orizontal și statele membre să fie reprezentate la nivelul cuvenit și corespunzător propriilor lor structuri administrative, ar trebui să se prevadă ca acesta să fie constituit din doi reprezentanți din partea fiecărui stat membru,

DECIDE:



Articolul 1

Se instituie, pe lângă Comisie, Comitetul consultativ pentru coordonarea în domeniul combaterii fraudei (denumit în continuare „comitetul”).

Articolul 2

▼M1

(1)  Comisia poate consulta comitetul cu privire la orice chestiune referitoare la prevenirea și reprimarea fraudei și a tuturor celorlalte activități ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Comunității, precum și cu privire la orice chestiune referitoare la cooperarea dintre autoritățile competente ale statelor membre și dintre acestea și Comisie pentru protejarea intereselor financiare ale Comunității, în scopul mai bunei organizări a cooperării strânse și sistematice între autoritățile competente în domeniul combaterii fraudei.

Comisia poate consulta comitetul cu privire la orice chestiune referitoare la protecția intereselor financiare ale Comunității și la protecția bancnotelor și monezilor euro împotriva contrafacerii.

De asemenea, Comisia poate consulta comitetul cu privire la orice chestiune referitoare la protecția juridică a intereselor financiare ale Comunității, inclusiv în ceea ce privește aspectele legate de dimensiunea polițienească și judiciară a activității de concepție și de cooperare în domeniul combaterii fraudei.

▼B

(2)  Orice membru al comitetului poate cere Comisiei să consulte comitetul cu privire la orice chestiune care intră în domeniile de competență ale comitetului.

Articolul 3

▼M1

(1)  Comitetul este alcătuit din câte doi reprezentanți pentru fiecare stat membru; aceștia pot fi asistați de către doi reprezentanți ai autorităților naționale competente.

▼B

(2)  Comitetul este prezidat de către un reprezentant al Comisiei.

▼M1

(3)  În acord cu Comisia, comitetul poate înființa grupuri de lucru pentru a-și ușura activitatea în ceea ce privește aspectele sectoriale care țin de competențele sale.

Comisia asigură secretariatul comitetului.

▼B

Articolul 4

(1)  Comisia asigură secretariatul comitetului.

(2)  Președintele poate invita să ia parte la întruniri, în calitate de expert, orice persoană specializată într-unul dintre subiectele aflate pe ordinea de zi. Experții iau parte la deliberări numai în legătură cu chestiunea pentru care au fost invitați.

(3)  Reprezentanții serviciilor interesate ale Comisiei asistă la reuniunile comitetului.

(4)  Comitetul se întrunește la convocarea Comisiei.

Articolul 5

(1)  Deliberările comitetului se referă la cererile de aviz formulate de către Comisie. Acestea nu sunt urmate de nici un vot.

(2)  Atunci când solicită avizul comitetului, Comisia poate stabili termenul în care trebuie dat avizul.

(3)  Punctele de vedere exprimate de către reprezentanții statelor membre se consemnează în procesul-verbal.

Articolul 6

Fără a aduce atingere articolului ►M1  287 ◄ din tratat, atunci când Comisia informează comitetul că avizul solicitat sau întrebarea pusă se referă la o chestiune confidențială, participanții sunt obligați să nu divulge informațiile de care au luat la cunoștință în cadrul lucrărilor comitetului sau ale grupurilor de lucru.

Articolul 7

Prezenta decizie intră în vigoare la 1 martie 1994.

Top