Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Cerințe privind omologarea și supravegherea pieței pentru motociclete/mopede și vehicule de tip „Quad” în UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 168/2013 – omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Principalul obiectiv al regulamentului este de a reduce poluarea din transporturi și a spori siguranța funcțională a noilor vehicule din categoria L*.
  • Regulamentul vizează să actualizeze cerințele UE privind siguranța în funcționare și mediul aplicabile vehiculelor din categoria L, drept o cerință pentru înmatricularea vehiculelor.
  • De asemenea, acesta se aplică motocicletelor „enduro”, motocicletelor „trial” și vehiculelor grele de teren de tip „Quad” care se pot utiliza atât pe drumuri, cât și în afara acestora.

ASPECTE-CHEIE

Autoritățile de omologare și supraveghere a pieței

Statele membre ale UE trebuie să desemneze:

  • autoritățile de omologare, pentru a atesta că un anumit tip de vehicul respectă diversele cerințe administrative și tehnice prevăzute în lege;
  • autoritățile de supraveghere a pieței, pentru a garanta faptul că vehiculele, sistemele, componentele sau unitățile tehnice separate de pe piață sunt conforme cu legea și că nu pun în pericol sănătatea, siguranța sau orice alt aspect al protecției interesului public.

Omologarea de tip

  • Sunt stabilite cerințe de omologare pentru producătorii (de vehicule), autoritățile de omologare și serviciile tehnice (de exemplu, organismele de inspecție) implicate. Odată ce un vehicul respectă un set cuprinzător de cerințe, un tip de vehicul poate fi comercializat pe piața UE.
  • Producătorul trebuie să emită un certificat de conformitate pentru fiecare vehicul, în baza căruia proprietarul poate înmatricula vehiculul.

Cerințe privind siguranța în funcționare

Regulamentul instituie cerințe de siguranță cum ar fi:

  • motocicletele noi cu o capacitate mai mare de 125 cm3 trebuie dotate cu frâne cu sistem antiblocare;
  • la motocicletele cu două roți având o capacitate cilindrică sub 125 cm3, montarea frânelor cu sistem antiblocare este lăsată la discreția producătorului;
  • pentru vizibilitate mai bună:
    • din iulie 2014, toate tipurile noi de vehicule din categoria L trebuie echipate cu un mecanism care aprinde automat farurile;
    • de la 1 ianuarie 2016, toate tipurile existente de vehicule trebuie să se conformeze și ele;
  • echiparea obligatorie cu un diferențial (care permite roților de pe aceeași axă să se rotească în grade diferite) a vehiculelor de tip „Quad” și a altor tipuri de vehicule din categoria L cu trei și patru roți, pentru a garanta faptul că acestea pot vira în siguranță.

Cerințe privind performanțele de mediu

  • Pentru a obține omologarea, un vehicul din categoria L trebuie să se conformeze la opt tipuri de teste diferite, cum ar fi cel pentru emisiile de vapori (vapori de combustibil), pentru dispozitivele de control al poluării, pentru eficiența energetică și pentru nivelul sonor.
  • Regulamentul prevede cerințele de mediu pentru două etape de reducere a emisiilor. Prima etapă (Euro 4) este obligatorie pentru tipurile noi de vehicule începând cu 1 ianuarie 2016. O a doua etapă (Euro 5) se aplică din 2020, pentru a le permite producătorilor și furnizorilor să realizeze planificarea pe termen mediu.

Obligațiile producătorilor, ale reprezentanților acestora, ale importatorilor și ale distribuitorilor

Regulamentul stabilește obligațiile tuturor celor care fac parte din lanțul de aprovizionare:

  • în cazul în care un vehicul prezintă un risc serios pentru utilizatori sau mediu, producătorul sau alte părți din lanțul de distribuție trebuie să adopte măsuri de protecție eficiente, inclusiv rechemarea vehiculelor în fabrică, dacă este necesar;
  • producătorii trebuie să acorde comercianților și reparatorilor autorizați, precum și operatorilor independenți acces nerestricționat la sistemele de diagnosticare la bord, utilizând un conector standardizat, precum și la informațiile privind repararea și întreținerea vehiculelor, prin intermediul unor site-uri internet. Această cerință nu se aplică vehiculelor produse în „serii mici”.

Acte delegate și de punere în aplicare

Comisia Europeană a adoptat acte delegate în completarea Regulamentului (UE) nr. 168/2013:

  • Regulamentul delegat (UE) nr. 3/2014 stabilește cerințele tehnice detaliate și procedurile de încercare privind siguranța funcțională pentru omologarea și supravegherea pieței vehiculelor din categoria L și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate construite pentru asemenea vehicule. Acesta a fost modificat prin Regulamentul delegat (UE) 2016/1824 pentru a-l adapta la progresul tehnic.
  • Regulamentul delegat (UE) nr. 134/2014 privind cerințele referitoare la performanțele de mediu și ale sistemului de propulsie și de modificare a anexei V la Regulamentul (UE) nr. 168/2013. Acest regulament a fost modificat prin Regulamentul delegat (UE) 2016/1824 și prin Regulamentul delegat (UE) 2018/295 pentru îmbunătățirea cerințelor tehnice și a procedurilor de încercare și adaptarea acestora la progresul tehnic.

Comisia a adoptat, de asemenea, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 901/2014 privind cerințele administrative pentru omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri. Acest act de punere în aplicare a fost modificat între timp prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1825 și prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/239.

Abrogarea actelor legislative anterioare

Regulamentul (UE) nr. 168/2013 abrogă și înlocuiește Directiva 2002/24/CE de la 1 ianuarie 2016.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2016.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Vehicule din categoria L: o familie de vehicule ușoare motorizate, cum ar fi bicicletele motorizate, mopedele cu două și trei roți, motocicletele (cu și fără ataș), triciclurile și cvadriciclurile.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013 privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri (JO L 60, 2.3.2013, pp. 52-128)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 168/2013 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 901/2014 al Comisiei din 18 iulie 2014 de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind cerințele administrative pentru omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri (JO L 249, 22.8.2014, pp. 1-202)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul delegat (UE) nr. 134/2014 al Comisiei din 16 decembrie 2013 de completare a Regulamentului (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind cerințele referitoare la performanțele de mediu și ale sistemului de propulsie și de modificare a anexei V la acesta (JO L 53, 21.2.2014, pp. 1-10)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul delegat (UE) nr. 44/2014 al Comisiei din 21 noiembrie 2013 de completare a Regulamentului (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește construcția vehiculelor și cerințele generale pentru omologarea de tip a vehiculelor cu două sau trei roți și a cvadriciclurilor (JO L 25, 28.1.2014, pp. 1-102)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul delegat (UE) nr. 3/2014 al Comisiei din 24 octombrie 2013 de completare a Regulamentului (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele de siguranță în funcționare a vehiculului pentru omologarea vehiculelor cu două sau trei roți și a cvadriciclurilor (JO L 7, 10.1.2014, pp. 1-12)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 28.05.2021

Top