Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0283

    Propunere de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 663/2009 de stabilire a unui program de ajutor pentru redresare economică prin acordarea de asistenţă financiară comunitară pentru proiecte în domeniul energiei

    /* COM/2010/0283 final - COD 2010/0150 */

    52010PC0283

    Propunere de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 663/2009 de stabilire a unui program de ajutor pentru redresare economică prin acordarea de asistenţă financiară comunitară pentru proiecte în domeniul energiei /* COM/2010/0283 final - COD 2010/0150 */


    [pic] | COMISIA EUROPEANĂ |

    Bruxelles, 31.5.2010

    COM(2010)283 final

    2010/0150 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 663/2009 de stabilire a unui program de ajutor pentru redresare economică prin acordarea de asistență financiară comunitară pentru proiecte în domeniul energiei

    EXPUNERE DE MOTIVE

    Regulamentul (CE) nr. 663/2009 din 13 iulie 2009[1] a instituit un program de sprijin pentru redresarea economică a Europei (PEER) prin acordarea a 3,98 miliarde EUR până la sfârșitul lui 2010. PEER este un instrument financiar al cărui obiectiv general este să stimuleze refacerea după criza care a afectat economia Uniunii Europene, contribuind totodată la realizarea priorităţilor strategice ale UE în materie de energie, și anume siguranța și diversificarea aprovizionării cu energie, buna funcționare a pieței interne a energiei și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Această finanțare comunitară a fost alocată unui număr de trei subprograme în domeniul proiectelor de infrastructură a gazelor naturale și a energiei electrice, al proiectelor pentru energia eoliană offshore (OWE) și al proiectelor de captare şi stocare a carbonului (CSC).

    Comisia a adoptat deciziile de alocare la 9 decembrie 2009, pentru subprogramele OWE şi CSC, şi la 4 martie 2010 pentru proiectele de infrastructură a gazelor naturale şi a energiei electrice. În raportul Comisiei din 27 aprilie 2010[2] privind punerea în aplicare a PEER se estimează că aproape întregul pachet financiar al PEER (3,98 miliarde EUR) va fi angajat în primăvara lui 2010. O sumă de aproximativ 114 milioane EUR nu va fi totuși angajată în temeiul Regulamentului PEER adoptat la 13 iulie 2009. Raportul menţionează că nu se prevede o modificare a acestei sume, dar totodată precizează că este posibil ca unul sau mai mulţi promotori să nu reuşească, din motive juridice, financiare sau tehnice, să îndeplinească unele dintre condițiile specifice necesare pentru plata subvențiilor, astfel că, în final, valoarea fondurilor neangajate în temeiul Regulamentului PEER adoptat la 13 iulie 2009 ar putea fi mai mare. Valoarea fondurilor neangajate se va cunoaște la sfârșitul lui 2010.

    Economiile de energie sunt metoda cea mai directă și mai rentabilă de care dispune UE pentru a-și atinge obiectivele strategice de combatere a schimbărilor climatice, de asigurare a siguranței aprovizionării cu energie și de dezvoltare economică și socială durabilă. În spiritul strategiei Europa 2020 pentru creştere economică durabilă și locuri de muncă, dezvoltarea de noi surse de energie regenerabile și promovarea eficienței energetice ar contribui la o creștere mai ecologică, la construirea unei economii competitive și durabile și la combaterea schimbărilor climatice. Sprijinind aceste politici, Europa va crea noi locuri de muncă și noi oportunități pe o piață mai ecologică, propice pentru dezvoltarea unei economii competitive, sigure și durabile.

    Chiar dacă se constată o ameliorare modestă a previziunilor de creștere a PIB-ului pentru primul semestru al anului 2010, rata de creştere prevăzută pentru întregul an rămâne în principal tot la 0,7% în UE. În plus, cifrele producţiei industriale şi ale comerţului cu amănuntul, printre altele, sunt mai puţin promiţătoare, iar investiţiile rămân la un nivel scăzut. De asemenea, pieţele financiare continuă să fie caracterizate de instabilitate și incertitudine[3]. Dacă se mai adaugă şi piața fragilă a forței de muncă, se constată că criza economică se face încă simţită în Europa şi necesită o acţiune rapidă şi eficace la nivelul UE, conform obiectivelor sale politice.

    Asigurarea de stimulente financiare suplimentare şi de asistenţă tehnică reprezintă un element esențial pentru înlăturarea obstacolelor pe care le constituie nivelul ridicat al costurilor inițiale și lipsa de informare, precum şi pentru încurajarea progreselor în domeniul energiei durabile. Pe o piaţă dominată de crize economice şi într-un moment în care băncile comerciale rămân prudente, generând astfel un nivel scăzut de investiții, există noi obstacole care fac dificilă finanțarea proiectelor pentru promovarea acestui domeniu politic. Experiențele actuale din întreaga Europă demonstrează că o serie de politici de ajutor financiar bine orientate și bine concepute pot conduce la progrese considerabile şi pot permite exploatarea potenţialului de dezvoltare a energiei durabile.

    Sprijinirea investiţiilor în materie de energie durabilă poate fi foarte eficace şi benefică mai ales atunci când este orientată la nivel municipal şi local. Reabilitarea energetică a locuinţelor, instalaţiile descentralizate de energie din surse regenerabile, planurile de mobilitate urbană sunt activităţi care necesită un efort important din partea unor persoane calificate, al căror loc de muncă nu poate fi delocalizat. Prin urmare, prezintă un mare potențial de creare a unor noi locuri de muncă. Pe de altă parte, energia durabilă utilizată la nivel local contribuie în mod incontestabil la alte politici, cum ar fi integrarea socială sau ameliorarea calităţii vieţii și creşterea atractivităţii comunităţilor locale pentru mediul de afaceri și pentru cel turistic.

    În acest context, asistenţa tehnică şi stimulentele financiare pot contribui la pregătirea şi mobilizarea optimă a fondurilor structurale şi a Fondului de coeziune actuale.

    În a doua revizuire strategică a politicii energetice[4], Comisia Europeană şi-a anunţat intenţia de a lansa o Iniţiativă de finanţare a energiei durabile în colaborare cu Banca Europeană de Investiţii şi cu alte instituţii financiare internaţionale (IFI), în vederea instituirii unor mecanisme de finanţare adecvate pentru dezvoltarea masivă a eficienței energetice și a energiei din surse regenerabile.

    Furnizarea de asistență financiară prin intermediari precum IFI permite utilizarea fondurilor UE în modul cel mai eficient și maximizarea impactului pe termen scurt al acestora, influențând în modul cel mai benefic posibil activitatea economică și crearea de locuri de muncă. Prin finanţarea asistenţei tehnice pentru dezvoltarea proiectelor, asociată cu o serie de stimulente financiare inovatoare (cum sunt garanțiile, creditele cu dobânzi preferenţiale, instrumentele combinate și finanțările de proiecte), se poate garanta obținerea unui efect de levier important între fondurile UE şi investiţiile totale imobilizate.

    Aceste elemente au fost luate în considerare la elaborarea prezentei propuneri.

    Se propune ca fondurile neangajate în temeiul capitolului II din Regulamentul PEER să fie utilizate pentru crearea unui instrument financiar special destinat să promoveze iniţiativele în materie de eficienţă energetică şi de energie din surse regenerabile în cadrul Iniţiativei de finanţare a energiei durabile. Instrumentul financiar va sprijini dezvoltarea unor proiecte rentabile în materie de eficiență energetică și de energie din surse regenerabile și va înlesni finanțarea investițiilor în eficiență energetică și energie din surse regenerabile, în special în mediul urban. Pentru a încuraja un număr mare de investiţii descentralizate, beneficiarii vor fi autorităţile publice municipale, locale şi regionale. Abordarea se va baza pe reuşita Convenţiei primarilor, semnată de peste 1 600 de regiuni şi oraşe din întreaga Europă.

    Printre proiectele în domeniul energiei durabile care urmează să fie finanţate se numără cele pentru clădiri publice şi private, pentru producția combinată de energie termică și electrică și rețele urbane de încălzire/răcire cu un mare randament energetic (în special din surse de energie regenerabile), precum și pentru contoare inteligente.

    Instrumentul va fi aplicat de unul sau mai mulţi intermediari financiari, precum IFI. Selecţia se va face pe baza capacităţii demonstrate a intermediarilor financiari de a utiliza fondurile în modul cel mai eficient şi util. Intermediarii financiari vor institui mecanisme financiare care să garanteze obţinerea unui efect de levier important între fondurile UE şi investiţiile totale, pentru ca aceste investiţii să fie semnificative la nivelul UE. Obţinerea acestui efect de levier va fi o precondiţie necesară pentru asistenţa financiară. Intermediarii financiari vor trebui să urmeze proceduri transparente de gestionare şi raportare pentru a-i permite Comisiei să exercite un control strict asupra utilizării fondurilor. Acestor intermediari financiari nu li se va pune la dispoziţie niciun alt fond în afara celor pentru cheltuielile de gestionare sau costurile legate de crearea şi implementarea instrumentului. În sfârșit, negocierile cu IFI se pot purta în paralel cu procedura legislativă, ceea ce va facilita angajarea rapidă a fondurilor.

    Conform Regulamentului PEER, instrumentul se va limita la finanţarea unor măsuri care au un impact rapid, măsurabil şi substanţial asupra redresării economice în UE, asupra creşterii siguranţei energetice și asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

    Criteriile stabilite în Regulamentul PEER adoptat la 13 iulie 2009 trebuie să se aplice integral în ceea ce priveşte selectarea şi eligibilitatea măsurilor finanţate în cadrul instrumentului. Printre aceste criterii se numără caracterul viabil și adecvat din punct de vedere tehnic al abordării, caracterul viabil al pachetului financiar, maturitatea proiectului, măsura în care lipsa accesului la finanțare întârzie punerea în aplicare a acțiunii şi măsura în care asistenţa PEER va stimula finanţarea publică şi privată, precum şi impactul socioeconomic şi cel asupra mediului. Echilibrul geografic dintre proiecte trebuie şi el considerat un element esenţial.

    Prezenta propunere este pe deplin conformă cu Declaraţia Comisiei[5] menţionată în considerentul 7 din Regulamentul PEER[6], în care Comisia își exprimă intenția de a propune, dacă este cazul, la elaborarea raportului pe 2010 privind punerea în aplicare a regulamentului, măsuri care să permită realocarea fondurilor neangajate în vederea finanțării de proiecte în domeniul eficienței energetice și al energiei din surse regenerabile.

    2010/0150 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 663/2009 de stabilire a unui program de ajutor pentru redresare economică prin acordarea de asistență financiară comunitară pentru proiecte în domeniul energiei

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în special articolul 194 alineatul (1) litera (c),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene[7],

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[8],

    având în vedere avizul Comitetului Regiunilor[9],

    după transmiterea propunerii către parlamentele naționale,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    1. Regulamentul (CE) nr. 663/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009[10] a instituit un program pentru redresarea economică a Europei (PEER) prin acordarea a 3,98 miliarde EUR până la sfârșitul lui 2010.

    2. O parte din această sumă nu va fi angajată în temeiul subprogramelor prevăzute în capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 663/2009.

    3. În spiritul strategiei Europa 2020 pentru creştere economică durabilă și locuri de muncă, dezvoltarea de noi surse de energie regenerabile și promovarea eficienței energetice ar contribui la o creștere mai ecologică, la construirea unei economii competitive și durabile și la combaterea schimbărilor climatice. Sprijinind aceste politici, Europa va crea noi locuri de muncă și noi oportunități pe o piață mai ecologică, propice pentru dezvoltarea unei economii competitive, sigure și durabile.

    4. Asigurarea unor stimulente financiare suplimentare constituie un element esenţial pentru înlăturarea obstacolelor pe care le reprezintă nivelul ridicat al costurilor inițiale și pentru încurajarea progreselor în domeniul energiei durabile. Sprijinirea investiţiilor în materie de energie durabilă poate fi foarte eficace şi benefică mai ales atunci când este orientată la nivel local.

    5. Un instrument financiar special destinat să sprijine iniţiativele în materie de eficiență energetică și de energie din surse regenerabile în cadrul Inițiativei de finanțare a energiei durabile[11] trebuie așadar creat pentru a permite utilizarea fondurilor neangajate în temeiul capitolului II din Regulamentul (CE) nr. 663/2009. Acest instrument financiar ar trebui să sprijine dezvoltarea unor proiecte rentabile în materie de eficiență energetică și de energie din surse regenerabile și să înlesnească finanțarea programelor de investiții în eficiență energetică și energie din surse regenerabile de către autoritățile publice locale și regionale, în special în mediul urban.

    6. Pentru a maximiza impactul pe termen scurt al fondurilor UE, instrumentul ar trebui să fie gestionat de unul sau mai mulţi intermediari financiari, precum instituţiile financiare internaţionale (IFI). Selecţia ar trebui să se facă pe baza capacității demonstrate a intermediarilor financiari de a utiliza fondurile în modul cel mai eficient și util și cu un efect de levier maxim între fondurile UE și investițiile totale, pentru ca aceste investiţii să fie semnificative la nivelul UE.

    7. Conform Regulamentului (CE) nr. 663/2009, instrumentul ar trebui să se limiteze la finanţarea unor măsuri care au un impact rapid, măsurabil şi substanţial asupra redresării economice în UE, asupra creşterii siguranţei energetice și asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Criteriile stabilite de Regulamentul (CE) nr. 663/2009 trebuie să se aplice integral în ceea ce priveşte selectarea şi eligibilitatea măsurilor finanţate în cadrul instrumentului. Echilibrul geografic dintre proiecte trebuie şi el considerat un element esenţial.

    8. Întrucât valoarea exactă a fondurilor neangajate se poate cunoaşte doar la sfârşitul lui 2010, angajamentele juridice individuale de aplicare a angajamentelor bugetare trebuie realizate până la 31 martie 2011.

    9. Dată fiind necesitatea urgentă de a soluţiona crizele economice şi nevoile energetice presante ale Uniunii, cheltuielile trebuie să fie eligibile începând cu 13 iulie 2009, deoarece numeroși solicitanți au solicitat eligibilitatea cheltuielilor de la data depunerii cererilor de subvenționare, în conformitate cu articolul 112 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene.

    10. Dată fiind necesitatea urgentă de a soluționa criza economică și nevoile energetice presante ale Uniunii Europene, prezentul regulament trebuie să intre în vigoare imediat după publicare,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1 Modificări ale Regulamentului (CE) nr. 663/2009

    Regulamentul (CE) nr. 663/2009 se modifică după cum urmează:

    11. La articolul 1 se adaugă un al patrulea paragraf, după cum urmează:

    „Prezentul regulament permite crearea unor instrumente financiare destinate să sprijine inițiativele în materie de eficiență energetică și de energie din surse regenerabile.”

    12. La articolul 3, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

    „Angajamentele juridice individuale în temeiul capitolului II de aplicare a angajamentelor bugetare asumate în 2009 și 2010 se realizează până la 31 decembrie 2010. Angajamentele juridice individuale în temeiul articolului 22 se realizează până la 31 martie 2011.”

    13. Articolul 22 se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 22 Fonduri care nu pot fi angajate în temeiul capitolului II sau care nu pot fi disponibile până la 31 decembrie 2010

    (1) În conformitate cu articolul 3 alineatul (2), creditele care nu au putut face obiectul unor angajamente juridice individuale în temeiul capitolului II în valoare de 114 milioane EUR și, eventual, alte credite care au devenit disponibile ca urmare a neexecutării totale sau parțiale a proiectelor în conformitate cu capitolul II vor fi afectate unui instrument financiar în cadrul Iniţiativei de finanţare a energiei durabile[12].

    (2) Instrumentul financiar menţionat la alineatul (1) va fi implementat în conformitate cu anexa II. Dispozițiile articolului 23 alineatul (1) nu se aplică.”

    14. La articolul 23 alineatul (2), a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

    „Cheltuielile pot fi eligibile începând cu 13 iulie 2009.”

    15. Anexa devine anexa I și se adaugă anexa II după cum urmează:

    „Anexa II Instrumentul financiar în cadrul Iniţiativei de finanţare a energiei durabile

    I. Implementarea unui instrument financiar pentru proiecte în domeniul energiei durabile

    Instrumentul financiar va sprijini dezvoltarea unor proiecte rentabile în materie de eficiență energetică și de energie din surse regenerabile și va înlesni finanțarea investițiilor în eficiență energetică și energie din surse regenerabile de către autoritățile publice municipale, locale și regionale. Acest instrument va fi implementat în conformitate cu dispoziţiile privind delegarea sarcinilor de execuţie a bugetului prevăzute de regulamentul financiar şi normele sale de aplicare.

    Instrumentul va fi utilizat pentru proiecte în domeniul energiei durabile, în special în mediul urban. Printre acestea se numără:

    (a) proiecte pentru clădiri publice și private care cuprind soluții pentru energie din surse regenerabile şi/sau eficienţă energetică, inclusiv cele care se bazează pe utilizarea tehnologiilor informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC);

    (b) investiţii în producţia combinată de energie termică şi electrică şi în reţele urbane de încălzire/răcire cu un mare randament energetic, în special din surse de energie regenerabile;

    (c) surse de energie regenerabile descentralizate și integrate în mediul local;

    (d) transportul urban nepoluant, care contribuie la creșterea eficienței energetice și la integrarea surselor de energie regenerabile;

    (e) infrastructurile locale, inclusiv iluminatul public eficient și contoarele și rețelele inteligente, care utilizează la maximum TIC.

    Instrumentul poate fi utilizat pentru a stimula, pentru a oferi asistență tehnică și pentru a sensibiliza autoritățile naționale și locale, precum şi pentru a asigura utilizarea optimă a fondurilor structurale şi a Fondului de coeziune, în special în vederea ameliorării eficienţei energetice şi a folosirii energiei regenerabile în locuinţe şi în alte tipuri de clădiri.

    Cei care vor beneficia de instrument vor fi autorităţile publice, de preferinţă cele de la nivel regional şi local, sau organismele private care acţionează în numele acestor autorităţi publice. O atenţie deosebită se va acorda propunerilor care implică cooperarea unor astfel de organisme cu asociaţiile pentru locuinţe şi agenţiile de dezvoltare.

    II. Cooperarea cu intermediarii financiari

    Instrumentul va fi aplicat de unul sau mai mulţi intermediari financiari, precum instituţiile financiare internaţionale (IFI). Selecţia se va face pe baza capacităţii demonstrate a intermediarilor financiari de a utiliza fondurile în modul cel mai eficient şi util, conform normelor şi criteriilor stabilite în prezenta anexă.

    Intermediarii financiari vor respecta cerinţele aplicabile privind delegarea sarcinilor de execuţie a bugetului prevăzute de regulamentul financiar şi normele sale de aplicare, în special în ceea ce priveşte normele de achiziţie, controlul intern, contabilitatea şi auditul extern. Acestor intermediari financiari nu li se va pune la dispoziţie niciun alt fond în afara celor pentru cheltuielile de gestionare sau costurile legate de crearea şi implementarea instrumentului.

    Termenii şi condițiile specifice ale instrumentului, inclusiv în materie de monitorizare și control, vor fi prevăzute într-un acord (în acordurile) dintre Comisie și intermediarii financiari.

    III. Condiţii de finanţare şi criterii de selecţie şi eligibilitate

    Instrumentul se va limita la finanţarea unor măsuri care au un impact rapid, măsurabil şi substanţial asupra redresării economice în UE, asupra creşterii siguranţei energetice și asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

    Se va acorda o atenţie deosebită pentru crearea unui efect de levier important între fondurile UE și investiţiile totale, pentru ca aceste investiţii să fie semnificative la nivelul UE. Autorităţile publice care beneficiază de finanţare trebuie să respecte următoarele condiţii:

    (a) şi-au luat angajamentul politic de a combate schimbările climatice, stabilindu-şi ţinte concrete;

    (b) dispun de un inventar al emisiilor și elaborează strategii multianuale pentru a-și atinge țintele;

    (c) acceptă să fie răspunzătoare public pentru progresele înregistrate în strategia lor globală.

    Măsurile finanţate în cadrul instrumentului trebuie să îndeplinească următoarele criterii de selecţie şi eligibilitate:

    (i) caracterul viabil și adecvat din punct de vedere tehnic al abordării;

    (ii) caracterul viabil al pachetului financiar pentru întreaga fază investițională a acțiunii;

    (iii) echilibrul geografic dintre proiecte;

    (iv) maturitatea, definită prin atingerea stadiului de investiții și ocazionarea unor cheltuieli de capital substanțiale cât mai repede posibil;

    (v) măsura în care lipsa accesului la finanțare întârzie punerea în aplicare a acțiunii;

    (vi) măsura în care asistența PEER va stimula finanțarea publică și privată;

    (vii) impactul socioeconomic cuantificat;

    (viii) impactul asupra mediului, cuantificat.”

    Articolul 2Intrare în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, […]

    Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

    Preşedintele Preşedintele

    [1] Regulamentul (CE) nr. 663/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 de stabilire a unui program de ajutor pentru redresare economică prin acordarea de asistență financiară comunitară pentru proiecte în domeniul energiei.

    [2] Comunicare a Comisiei către Consiliu și către Parlamentul European privind punerea în aplicare a Programului energetic european pentru redresare, COM(2010) 191final.

    [3] Previziunile economice intermediare ale Comisiei din 25 februarie 2010, comunicat de presă al ECFIN din 25.2.2010.

    [4] A doua revizuire strategică a politicii energetice din 13 noiembrie 2008, Un plan de acţiune al UE pentru securitate şi solidaritate în domeniul energiei, COM(2008) 781.

    [5] Declaraţia Comisiei este următoarea: „ În cazul în care, atunci când raportează în 2010 cu privire la punerea în aplicare a regulamentului, în temeiul articolului 28 din respectivul regulament, Comisia constată că nu este posibil să angajeze până la sfârșitul anului 2010 o parte din fondurile prevăzute pentru proiectele enumerate în anexa la regulament, aceasta va propune, după caz și ținând seama de menținerea unui echilibru geografic, o modificare la regulament care să permită finanțarea proiectelor în domeniul eficienței energetice și al surselor regenerabile de energie, pe lângă inițiativele sus-menționate, inclusiv criterii de eligibilitate similare celor aplicate proiectelor prevăzute în anexa la prezentul regulament. ”

    [6] Considerentul 7 din Regulamentul PEER are următorul text: „ În cazul în care nu este posibil ca fondurile să fie angajate integral până la sfârșitului anului 2010, Comisia și-a declarat intenția de a propune, dacă este cazul, la elaborarea, în 2010, a raportului privind punerea în aplicare a prezentului regulament, măsuri care să permită finanțarea proiectelor adecvate planului de redresare, cum ar fi proiectele în domeniile eficienței energetice și energiei din surse regenerabile. ”

    [7] JO C , , p. .

    [8] JO C , , p. .

    [9] JO C , , p. .

    [10] JO L 200, 31.7.2009, p. 31.

    [11] A doua revizuire strategică a politicii energetice din 13 noiembrie 2008, COM(2008) 781.

    [12] A doua revizuire strategică a politicii energetice din 13 noiembrie 2008, COM(2008) 781.

    Top