EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D1306

Decizia (PESC) 2023/1306 a Consiliului din 26 iunie 2023 de sprijinire a unui proiect privind o zonă fără arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu într-un mediu de securitate regională aflat în evoluție

ST/10401/2023/ADD/1

JO L 161, 27.6.2023, p. 70–76 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2023/1306/oj

27.6.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 161/70


DECIZIA (PESC) 2023/1306 A CONSILIULUI

din 26 iunie 2023

de sprijinire a unui proiect privind o zonă fără arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu într-un mediu de securitate regională aflat în evoluție

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 alineatul (1) și articolul 31 alineatul (1),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate,

întrucât:

(1)

Strategia globală a Uniunii Europene din 2016 pentru politica externă și de securitate a Uniunii, precum și Strategia Uniunii Europene din 2003 împotriva proliferării armelor de distrugere în masă (ADM), se bazează pe convingerea că o abordare multilaterală a securității, inclusiv a dezarmării și a neproliferării, oferă cea mai bună cale pentru a menține ordinea internațională.

(2)

Prin urmare, politica Uniunii este să mențină, să transpună în practică și să consolideze punerea în aplicare și universalizarea tratatelor, acordurilor și normelor existente în domeniul dezarmării și al neproliferării, precum și să coopereze cu țările terțe și să le ajute în îndeplinirea obligațiilor ce le revin în temeiul convențiilor și regimurilor multilaterale.

(3)

Declarația comună a reuniunii la nivel înalt pentru Mediterana desfășurată la Paris la 13 iulie 2008, care a instituit Uniunea pentru Mediterana, a reafirmat aspirația comună de instaurare a păcii și a securității regionale, astfel cum se prevede în Declarația de la Barcelona adoptată în cadrul Conferinței euro-mediteraneene din 27-28 noiembrie 1995, printre altele, prin aderarea la tratatele și convențiile internaționale privind ADM, precum și prin acorduri regionale de tipul zonelor fără arme nucleare.

(4)

Conferința de revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară (TNP) din 2010 a subliniat importanța unui proces care să ducă la punerea în aplicare deplină a Rezoluției din 1995 privind Orientul Mijlociu (denumită în continuare „rezoluția din 1995”). În acest scop, conferința de revizuire a TNP din 2010 a aprobat măsuri de ordin practic, cuprinzând, printre altele, examinarea tuturor ofertelor care vizează susținerea punerii în aplicare a rezoluției din 1995, inclusiv oferta Uniunii de a găzdui un seminar pentru acțiuni ulterioare, legat de cel organizat în iunie 2008.

(5)

De asemenea, Conferința de revizuire a TNP din 2010 a recunoscut rolul important deținut de societatea civilă în ceea ce privește contribuirea la punerea în aplicare a rezoluției din 1995 și a încurajat toate eforturile în acest sens.

(6)

În agenda sa pentru dezarmare intitulată „Asigurarea viitorului nostru comun”, prezentată la 24 mai 2018, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite s-a angajat să colaboreze cu statele membre ale ONU pentru a consolida și a întări zonele fără arme nucleare, inclusiv prin sprijinirea instituirii mai multor zone de acest tip, inclusiv în Orientul Mijlociu.

(7)

Uniunea și-a exprimat neîncetat disponibilitatea de a susține procesul care vizează instituirea unei zone fără ADM în Orientul Mijlociu prin sprijinirea proceselor de consolidare a încrederii, în special prin seminarele și atelierele Uniunii , precum cele organizate în 2008, 2011 și 2012, precum și prin proiectul sprijinit de Uniune desfășurat în perioada 2019-2023 de către Institutul Organizației Națiunilor Unite pentru Cercetare în Domeniul Dezarmării (UNIDIR) privind măsurile de consolidare a încrederii care conduc la instituirea unei astfel de zone, în temeiul Deciziei (PESC) 2019/938 a Consiliului (1).

(8)

Uniunea dorește să sprijine în continuare un proces care vizează instituirea unei zone fără ADM în Orientul Mijlociu, continuând să sprijine activitatea UNIDIR în acest sens,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   În scopul de a înregistra progrese în ceea ce privește angajamentul său privind instituirea unei zone fără ADM în Orientul Mijlociu, Uniunea sprijină un proiect al UNIDIR, cu următoarele obiective generale:

acordarea de asistență pentru atenuarea tendințelor regionale în materie de proliferare a ADM;

încurajarea acordurilor regionale în materie de securitate și a normelor și proceselor în materie de control al armelor, neproliferare și dezarmare;

dezvoltarea unei înțelegeri mai aprofundate a relației dintre zona fără ADM din Orientul Mijlociu și evoluțiile regionale și internaționale actuale; și

să promoveze o zonă fără ADM în Orientul Mijlociu eficace, verificabilă, incluzivă și durabilă.

(2)   În documentul de proiect din anexă figurează o descriere detaliată a proiectului.

Articolul 2

(1)   Înaltul Reprezentant (ÎR) este responsabil de punerea în aplicare a prezentei decizii.

(2)   Punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a proiectului menționat la articolul 1 alineatul (1) este asigurată de UNIDIR, care îndeplinește această sarcină sub responsabilitatea ÎR. În acest scop, ÎR încheie acordurile necesare cu UNIDIR.

Articolul 3

(1)   Valoarea de referință financiară pentru punerea în aplicare a proiectului menționat la articolul 1 alineatul (1) este de 2 099 969 EUR.

(2)   Cheltuielile finanțate din cuantumul prevăzut la alineatul (1) sunt gestionate în conformitate cu normele și procedurile aplicabile bugetului general al Uniunii.

(3)   Comisia supraveghează gestionarea corectă a cheltuielilor finanțate din cuantumul menționat la alineatul (1). În acest scop, aceasta încheie un acord de contribuție cu UNIDIR. Acordul respectiv prevede obligația UNIDIR de a asigura vizibilitate contribuției Uniunii, proporțional cu amploarea acesteia.

(4)   Comisia depune eforturi în vederea încheierii acordului de contribuție menționat la alineatul (3) în cel mai scurt timp posibil după intrarea în vigoare a prezentei decizii. Aceasta informează Consiliul cu privire la orice dificultăți care intervin în cursul acestui proces și cu privire la data încheierii acordului respectiv.

Articolul 4

(1)   ÎR raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei decizii pe baza unor rapoarte descriptive anuale întocmite de UNIDIR. Rapoartele respective stau la baza evaluării efectuate de Consiliu până la sfârșitul proiectului.

(2)   Comisia furnizează informații cu privire la aspectele financiare ale punerii în aplicare a proiectului menționat la articolul 1 alineatul (1).

Articolul 5

(1)   Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

(2)   Prezenta decizie expiră la 36 de luni de la data încheierii acordului de contribuție menționat la articolul 3 alineatul (3). Totuși, aceasta expiră la șase luni de la intrarea sa în vigoare în cazul în care niciun acord de contribuție nu a fost încheiat până în acel moment.

Adoptată la Luxemburg, 26 iunie 2023.

Pentru Consiliu

Președintele

J. BORRELL FONTELLES


(1)  Decizia (PESC) 2019/938 a Consiliului din 6 iunie 2019 de sprijinire a unui proces de consolidare a încrederii care să ducă la instituirea unei zone fără arme nucleare și fără alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu (JO L 149, 7.6.2019, p. 63).


ANEXĂ

Proiect de sprijinire a unei zone fără arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu într-un mediu de securitate regională aflat în evoluție

Orientul Mijlociu se confruntă în prezent cu schimbări și cu un nivel tot mai ridicat al instabilității, o multiplicare a surselor de insecuritate și o intensificare a achiziționării și utilizării armelor convenționale, precum și cu creșterea preocupărilor legate de utilizarea și proliferarea în continuare a armelor neconvenționale. Ca urmare a celor menționate și a altor evenimente la nivel mondial, mediul de securitate regională trece prin schimbări semnificative care ar putea avea implicații de durată pentru proliferarea armelor de distrugere în masă (ADM) la nivel regional și internațional. Proiectul propus de UNIDIR va promova norme și obiective în materie de neproliferare a ADM, de control al armelor și de dezarmare în Orientul Mijlociu prin sprijinirea inițiativei privind o zonă fără ADM în Orientul Mijlociu și a unor procese relevante în materie de securitate regională prin cercetare, consolidarea capacităților și dialog relevante pentru politica în acest domeniu.

Context și raționament

La nivel mondial, regimurile de neproliferare se află în plină criză. În ultimele două decenii, eficacitatea acestor instrumente s-a diminuat, pe măsură ce interesele geopolitice capătă prioritate în fața măsurilor de neproliferare, control al armelor și dezarmare. Eșecul, înregistrat pentru cea de a doua oară consecutiv, de a adopta un document final în cadrul Conferinței de revizuire a TNP este doar unul dintre exemplele care ilustrează în mod clar criza cu care se confruntă regimurile în prezent. În acest context geostrategic extins, mediul de securitate din Orientul Mijlociu trece, la rândul său, prin schimbări majore. În plan intern, tulburările sociale sau războiul civil au alimentat o instabilitate continuă, care a condus la strămutarea populațiilor, afectând astfel securitatea și stabilitatea în regiunile învecinate. Instabilitatea continuă a afectat, de asemenea, capacitatea guvernelor din regiune de a aborda chestiuni de politică externă precum participarea la inițiative multilaterale și regionale pentru combaterea proliferării ADM. La nivel regional, alianțele au suferit mutații care au răsturnat starea de fapt, de echilibru sau dezechilibru, care caracterizase pe termen lung puterile regionale. În plus, măsurile întreprinse de actori extraregionali, cum ar fi prezența militară, activitățile militare și sprijinul militar, alături de retragerile militare, au zdruncinat, de asemenea, mediul de securitate din regiune.

Instabilitățile interne, în combinație cu cele regionale, au condus la două procese paralele care ar putea avea implicații de durată pentru proliferarea ADM la nivel regional și internațional. Pe de o parte, regiunea a asistat la o intensificare în ceea ce privește achiziționarea și utilizarea de arme convenționale și potențial neconvenționale, precum și în ceea ce privește adoptarea sau amenințarea cu adoptarea de capabilități în materie de hedging nuclear (strategie de latență nucleară intenționată), care survin în contextul capabilităților existente în materie de ADM. Pe de altă parte, statele din regiune au dat dovadă de o disponibilitate sporită de a-și aborda problemele de securitate regională prin negocieri la nivel regional și subregional, fapt demonstrat de acordurile Avraam, acordul de încetare a focului în Yemen, acordul de demarcare maritimă Israel-Liban, dialogurile dintre Iran și Arabia Saudită și cele dintre Iran și Emiratele Arabe Unite, precum și de eforturile în curs privind negocierea în cadrul Organizației Națiunilor Unite a unei zone fără ADM în Orientul Mijlociu. Aceste două tendințe, deși pot părea contradictorii în ceea ce privește implicațiile lor pentru proliferarea ADM, sunt susceptibile să continue și, cel mai probabil, chiar vor continua să se manifeste în paralel.

Obiectivele proiectului

Proiectul propus va avea patru obiective generale:

să acorde asistență pentru atenuarea tendințelor regionale în materie de proliferare a ADM;

să încurajeze acordurile în materie de securitate regională și normele și procesele în materie de control al armelor, neproliferare și dezarmare;

să dezvolte o înțelegere mai aprofundată a relației dintre zona fără ADM din Orientul Mijlociu și evoluțiile regionale și internaționale actuale și

să promoveze o zonă fără ADM în Orientul Mijlociu eficace, verificabilă, incluzivă și durabilă.

Abordarea proiectului

Proiectul va adopta o abordare holistică, prin care va acoperi toate componentele de cercetare, va colecta idei, va conduce la noi propuneri, la consolidarea capacităților și la dialog și va acționa pentru a institui un dialog incluziv cu diverse categorii de participanți și de public. Proiectul propus va îndeplini aceste obiective prin punerea în aplicare a trei fluxuri de lucru (rezultate) și a realizărilor asociate acestora:

Fluxul de lucru 1: Aprofundarea înțelegerii și aprecierii cauzelor, motivațiilor și riscurilor asociate proliferării la nivel regional a ADM pentru a identifica soluții de consolidare a securității regionale și pentru a promova soluții regionale de abordare a proliferării ADM în Orientul Mijlociu Fluxul de lucru 1 vizează creșterea gradului de conștientizare și de înțelegere a factorilor care determină răspândirea ADM în regiunea Orientului Mijlociu. Obiectivul este identificarea cauzelor profunde ale proliferării ADM, inclusiv a motivațiilor strategice, politice sau de altă natură, precum și a riscurilor și a consecințelor asociate. Obiectivul general final al acestui flux de lucru este identificarea unor soluții practice de consolidare a securității regionale și de prevenire a proliferării ADM în Orientul Mijlociu. Este inclusă aici și promovarea proceselor de securitate regională noi sau aflate în desfășurare, precum și a inițiativei privind zona fără ADM în Orientul Mijlociu, care ar urma să interzică deținerea, producerea și utilizarea ADM în regiune și să promoveze eforturile de dezarmare și neproliferare. Prin aprofundarea înțelegerii provocărilor și prin explorarea soluțiilor potențiale, fluxul de lucru 1 urmărește să sprijine dezvoltarea unui Orient Mijlociu mai sigur și mai stabil.

Fluxul de lucru 2: Consolidarea capacității regionale pentru îmbunătățirea înțelegerii problemelor și a abilității de a identifica soluții legate de negocierea și punerea în aplicare ale zonei fără ADM în Orientul Mijlociu Acest flux de lucru 2 urmărește să sporească capacitatea țărilor din Orientul Mijlociu de a se implica în mod eficace în negocierea și punerea în aplicare ale proceselor de securitate regională în general și, în special, ale zonei fără ADM în Orientul Mijlociu. Sunt incluse aici consolidarea capacității actorilor regionali de a înțelege complexitatea problemei proliferării ADM, precum și dezvoltarea capacității acestora de a identifica și de a pune în aplicare soluții practice. Activitățile din cadrul acestui flux de lucru vor implica furnizarea de programe de formare și de consolidare a capacităților pentru funcționari publici, experți și alte părți interesate relevante, precum și sprijinirea extinderii publicului-țintă din regiune. Obiectivul general urmărit este crearea unei comunități regionale mai informate și mai implicate, care să fie mai bine pregătită să abordeze provocările proliferării ADM și să promoveze securitatea regională. Prin consolidarea capacităților regionale și sporirea înțelegerii problemelor, acest flux de lucru urmărește să sprijine negocierea și punerea în aplicare eficace ale proceselor de securitate regională noi sau aflate în desfășurare, inclusiv ale zonei fără ADM în Orientul Mijlociu, și, prin extensie, să încurajeze alte acorduri în materie de securitate regională și procesele în materie de control al armelor, neproliferare și dezarmare.

Fluxul de lucru 3: Promovarea unei zone fără ADM în Orientul Mijlociu eficace, verificabile, incluzive și durabile Pentru a se asigura că zona fără ADM din Orientul Mijlociu este cuprinzătoare, eficace și verificabilă, fluxul de lucru 3 se va concentra, de asemenea, pe sprijinirea aspectelor tehnice și juridice legate de negocierea și punerea în aplicare ale zonei. Obiectivul final al acestui flux de lucru este promovarea unei zone fără ADM în Orientul Mijlociu care să fie fezabilă și durabilă, și anume să poată fi realizată și să dureze în timp, și să continue să servească drept instrument-cheie pentru consolidarea securității regionale și pentru prevenirea proliferării ADM în Orientul Mijlociu.

Activități din cadrul proiectului și realizări preconizate

În cadrul proiectului se vor desfășura activități, se vor organiza evenimente și se vor publica rapoarte pentru a promova cele patru activități de revizuire pentru toate cele trei fluxuri de lucru.

Fluxul de lucru 1: Aprofundarea înțelegerii și aprecierii cauzelor, motivațiilor și riscurilor asociate proliferării la nivel regional a ADM, cu scopul de a identifica soluții de consolidare a securității regionale și de promovare a zonei fără ADM în Orientul Mijlociu ca una dintre soluțiile de abordare a proliferării ADM în Orientul Mijlociu. Pentru acest flux de lucru, în cadrul proiectului urmează:

să fie convocate două sau mai multe mese rotunde pentru a se discuta despre evoluțiile regionale și internaționale actuale și despre impactul acestora asupra percepțiilor legate de amenințările regionale. Aceasta va implica reunirea de experți, funcționari publici și alte părți interesate relevante pentru a face schimb de opinii și de perspective cu privire la provocările în materie de securitate regională și pentru a discuta despre modalități de consolidare a cooperării și stabilității regionale;

să se desfășoare cercetări care să cartografieze percepțiile legate de amenințările regionale, să se revizuiască setul de instrumente pentru realizarea obiectivelor de control al armelor, de neproliferare și de dezarmare, precum și de securitate regională și pentru identificarea modului în care procesele de securitate regională și zona fără ADM din Orientul Mijlociu pot aborda aceste provocări. Cercetările respective vor implica o analiză cuprinzătoare a factorilor care determină proliferarea ADM în regiune, precum și o examinare a punctelor forte și a punctelor slabe ale proceselor și mecanismelor de securitate regională existente;

să fie publicat un document care sintetizează rezultatele cercetărilor și identifică modalități de atenuare a cauzelor, a motivațiilor și a riscurilor asociate proliferării armelor de distrugere în masă la nivel regional. Acest document va oferi concluzii în materie de politici pentru consolidarea proceselor de securitate regională și pentru promovarea zonei fără ADM în Orientul Mijlociu ca unul dintre instrumentele-cheie pentru prevenirea răspândirii ADM în Orientul Mijlociu.

Prin eforturi precum convocarea de mese rotunde, efectuarea de cercetări și publicarea unui document se urmărește asigurarea unei mai bune înțelegeri a percepțiilor legate de amenințările regionale și identificarea de soluții practice pentru consolidarea securității regionale și prevenirea proliferării ADM în Orientul Mijlociu.

Fluxul de lucru 2: Consolidarea capacității regionale pentru îmbunătățirea înțelegerii problemelor și a abilității de a identifica soluții legate de negocierea și punerea în aplicare ale zonei fără ADM în Orientul Mijlociu Pentru acest flux de lucru, în cadrul proiectului urmează:

să se creeze rețele de persoane și instituții care desfășoară activități pentru securitatea regională și o promovează, inclusiv în ceea ce privește zona fără ADM din Orientul Mijlociu, pentru a consolida înțelegerea problemelor, cu obiectivul ca, în acest mod, să poată contribui la politicile naționale și la discuțiile în curs și viitoare. Acest lucru va implica instituirea de parteneriate cu organizațiile și inițiativele existente, precum și sprijinirea dezvoltării de noi rețele și alianțe dedicate promovării zonei fără ADM în Orientul Mijlociu. Obiectivul este instituirea unor eforturi de promovare a zonei fără ADM în Orientul Mijlociu și consolidarea și integrarea eforturilor existente în acest sens, precum și maximizarea impactului acestora asupra securității regionale;

să se organizeze cel puțin două ateliere pentru consolidarea capacităților pentru funcționari și experți regionali cu scopul de a îmbunătăți înțelegerea aspectelor legate de securitatea regională, proliferarea ADM și eforturile de abordare a acestora, inclusiv în ceea ce privește negocierea și punerea în aplicare ale zonei fără ADM în Orientul Mijlociu. Aceste ateliere vor oferi participanților oportunități educaționale și de formare pentru a-și aprofunda cunoștințele și competențele și pentru a dezvolta soluții practice de negociere și punere în aplicare;

să se întrețină și să se consolideze instrumentele online, pe site-ul UNIDIR, ale zonei fără ADM în Orientul Mijlociu. Acest lucru va implica actualizarea resurselor și a materialelor existente, precum și dezvoltarea de noi instrumente și resurse online pentru a sprijini promovarea și punerea în aplicare ale zonei fără ADM în Orientul Mijlociu;

să se traducă cel puțin trei publicații în limbi regionale. Acest lucru va contribui la dezvoltarea de terminologii în limbile locale și, prin extinderea înțelegerii de către experții regionali actuali și viitori, va spori accesul publicului regional la informații și resurse legate de zona fără ADM din Orientul Mijlociu și va promova vizibilitatea și înțelegerea acesteia în regiune.

Prin eforturi precum crearea de rețele, organizarea de ateliere pentru consolidarea capacităților, întreținerea și îmbunătățirea instrumentelor online și traducerea de publicații se urmărește promovarea acțiunilor de securitate regională și a zonei fără ADM în Orientul Mijlociu și consolidarea capacității regionale de implicare în mod eficace în negocierea și punerea în aplicare ale acestora.

Fluxul de lucru 3: să promoveze o zonă fără ADM în Orientul Mijlociu eficace, verificabilă, incluzivă și durabilă.

publicarea a cel puțin trei documente de politică care abordează aspecte reprezentând provocări în cadrul negocierii și/sau al punerii în aplicare ale zonei fără ADM în Orientul Mijlociu. Aceste documente se vor axa pe o serie de aspecte legate de securitate, dezarmare și neproliferare la nivel regional, vor prezenta implicațiile acestor provocări și vor oferi opțiuni pentru abordarea lor. Ele vor oferi o analiză cuprinzătoare și în cunoștință de cauză a principalelor provocări cu care se confruntă zona fără ADM în Orientul Mijlociu și vor contribui la negocierea și punerea în aplicare cu succes ale acesteia;

convocarea a cel puțin două evenimente publice pentru a discuta aspecte relevante pentru negocierea și punerea în aplicare ale zonei fără ADM în Orientul Mijlociu. Aceste evenimente vor reuni experți, funcționari publici și alte părți interesate relevante pentru a discuta și a face schimb de opinii cu privire la provocările și oportunitățile legate de zona fără ADM din Orientul Mijlociu;

furnizarea de informări și oferirea de sprijin pentru eforturile în curs în vederea unei zone fără ADM în Orientul Mijlociu în contextul punerii în aplicare a acesteia și al altor procese de securitate regională. Acest lucru va implica furnizarea de sprijin și consiliere pentru părțile interesate relevante.

Prin eforturi precum publicarea unor documente de politică, convocarea unor evenimente publice și furnizarea de informări și de sprijin se urmărește furnizarea unor contribuții la negocierea și la punerea în aplicare ale zonei fără ADM în Orientul Mijlociu și abordarea principalelor provocări care pot apărea în cursul acestor procese.

Publicul vizat

Proiectul propus va contribui la eforturile de control al armelor, de dezarmare și de neproliferare, atât la nivel regional, cât și la nivel internațional. Publicul vizat include trei grupuri care se suprapun:

factori de decizie și diplomați din regiune care se ocupă de probleme de control al armelor, dezarmare și neproliferare, precum și de probleme de securitate regională. Sunt incluși, de asemenea, funcționari și experți regionali, precum și persoane care lucrează în cadrul forurilor regionale și multilaterale, inclusiv în cadrul TNP, al CWC, al conferințelor de revizuire a BWC și al Conferinței privind zona fără ADM din Orientul Mijlociu. Se va pune un accent deosebit pe implicarea grupurilor mai puțin reprezentate, cum ar fi tinerii factori de decizie, experți, femei și oameni de știință din regiune, care sunt adesea absenți de la discuții;

factori de decizie, diplomați și cercetători care se ocupă de probleme de securitate la nivel internațional, în special cei care se axează pe controlul armelor, dezarmare și neproliferarea armelor nucleare, chimice și biologice și a vectorilor acestora în Orientul Mijlociu, precum și pe zona fără ADM din Orientul Mijlociu, pe securitatea regională sau pe tehnologiile emergente;

cercetători și practicieni din Orientul Mijlociu care urmăresc să identifice și să înțeleagă evoluția rapidă a dinamicii din regiune, a statelor sale membre și a populației sale, precum și implicațiile pe care le au alianțele volatile și capacitățile fluctuante asupra securității regionale și asupra perspectivelor de prevenire și de atenuare a surselor de tensiune, a conflictelor și a proliferării actuale și viitoare.

Calendarul proiectului

Se preconizează că proiectul va debuta la jumătatea lui iulie 2023 și va continua timp de 36 de luni. Acesta ar urma să se încheie în iulie 2026. Documentul final al proiectului și rapoartele financiare vor fi elaborate până la sfârșitul anului 2026.

Guvernanța și monitorizarea proiectului

Acest proiect va fi realizat sub auspiciile Institutului Națiunilor Unite pentru Cercetare în Domeniul Dezarmării (UNIDIR). UNIDIR este o instituție autonomă în cadrul Organizației Națiunilor Unite, înființată în 1980 în scopul desfășurării de cercetări independente privind dezarmarea și problemele conexe, în special pe teme legate de securitatea internațională. Cu sediul la Geneva, institutul are o reputație mondială și o expertiză de lungă durată cu privire la chestiuni legate de ADM, inclusiv o memorie instituțională semnificativă și o arhivă importantă privind procesele de dezarmare, inclusiv privind TNP și zonele fără arme nucleare din întreaga lume, având la activ o serie de publicații importante, care sunt accesibile publicului și disponibile online în mod gratuit.

O componentă importantă a rolului UNIDIR este reprezentată de convocarea și facilitarea dialogului informal între diverși experți în ceea ce privește aspectele legate de dezarmare, de la problemele legate de armele de distrugere în masă până la tehnologiile noi și emergente în materie de armament. Prin urmare, UNIDIR dispune de o rețea vastă la care poate apela, precum și de experiență în organizarea de reuniuni la Geneva și în alte părți și în pregătirea de rapoarte de sinteză și acțiuni ulterioare acestora.

UNIDIR este condus de un consiliu director care joacă și rolul de consiliu consultativ pe probleme de dezarmare, iar directorul UNIDIR raportează acestui organism. Consiliul director reunește un grup divers de experți din întreaga lume, toți participând în nume propriu, și care se reunesc de două ori pe an pentru a evalua activitățile de fond și financiare ale UNIDIR. Consiliul director prezintă anual rapoarte secretarului general al ONU cu privire la activitatea sa. Directorul UNIDIR este responsabil pentru organizarea, conducerea și administrarea UNIDIR, inclusiv pentru rezultatele cercetării de fond întreprinse de acesta, precum și pentru procesele sale financiare și administrative.

Deși UNIDIR este o organizație autonomă, acesta respectă normele și regulamentele financiare ale ONU, iar finanțele sale sunt supuse auditului Consiliului de audit al ONU. Finanțarea proiectelor este administrată și gestionată în cadrul Umoja și face obiectul unei evaluări trimestriale. UNIDIR raportează cu privire la progresele și finanțarea proiectelor individuale către donatorii relevanți cel puțin o dată pe an sau, cel mai des, trimestrial, în funcție de cerințele fiecărui donator individual.


Top