Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D0577

Decizia (UE) 2023/577 a Consiliului din 13 martie 2023 de modificare a Deciziei (PESC) 2021/509 de instituire a Instrumentului european pentru pace

ST/5880/2023/INIT

JO L 75, 14.3.2023, p. 23–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2023/577/oj

14.3.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 75/23


DECIZIA (UE) 2023/577 A CONSILIULUI

din 13 martie 2023

de modificare a Deciziei (PESC) 2021/509 de instituire a Instrumentului european pentru pace

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 28 alineatul (1), articolul 41 alineatul (2), articolul 42 alineatul (4) și articolul 30 alineatul (1),

având în vedere propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, cu susținerea Comisiei,

întrucât:

(1)

La 12 decembrie 2022, Consiliul a convenit că plafonul financiar global al Instrumentului european pentru pace (denumit în continuare „instrumentul”) ar trebui să fie majorat cu 2 000 de milioane EUR (la prețurile din 2018) în perioada 2024-2027. Punerea în aplicare a acestei majorări urmează să respecte plafonul pentru plăți convenit pentru 2023. Consiliul a recunoscut, de asemenea, că evoluția mediului internațional de securitate ar putea face necesare majorări suplimentare ale plafonului financiar global al instrumentului până în 2027. Orice majorare suplimentară urmează să fie decisă de Consiliu, hotărând în unanimitate, și urmează să fie prevăzută într-o modificare a Deciziei (PESC) 2021/509 a Consiliului (1). Creșterea globală totală a plafonului financiar al instrumentului până în 2027 nu depășește 5 500 de milioane EUR (la prețurile din 2018).

(2)

În concluziile sale din 15 decembrie 2022, Consiliul European a reiterat dimensiunea globală a instrumentului și a salutat acordul din cadrul Consiliului din 12 decembrie 2022 de a asigura sustenabilitatea financiară a acestuia.

(3)

Busola strategică pentru securitate și apărare, aprobată de Consiliu la 21 martie 2022, solicită o reevaluare până în 2023 a domeniului de aplicare și a definiției costurilor comune pentru a consolida solidaritatea și a stimula participarea la misiuni și operații militare, precum și a costurilor legate de exerciții, având în vedere, de asemenea, propunerile privind capacitatea de desfășurare rapidă a UE. Finanțarea costurilor eligibile ale exercițiului militar al UE de gestionare a crizelor 2023 (MILEX 2023), cu o sumă de până la 5 000 000 EUR, nu aduce atingere viitoarelor decizii privind finanțarea costurilor comune.

(4)

Experiența acumulată de la adoptarea Deciziei (PESC) 2021/509 face necesară introducerea unei mai mari flexibilități în colectarea și utilizarea contribuțiilor financiare din partea statelor membre și în utilizarea acestora de către instrument, în special prin permiterea primirii și utilizării contribuțiilor în avans. Contribuțiile pe care un stat membru alege să le plătească în avans nu afectează cuantumul contribuțiilor datorate de statul membru respectiv sau de alte state membre și nici capacitatea instrumentului de a-și atinge obiectivele. Astfel de contribuții în avans nu pot fi alocate niciunui scop specific.

(5)

În plus, este necesară introducerea unei mai mari flexibilități prin extinderea utilizării prefinanțării pentru măsurile de asistență care fac obiectul autorizării de către comitetul instrumentului. Contribuțiile la prefinanțare din partea unui stat membru nu vor fi utilizate pentru finanțarea măsurilor de asistență de la care statul membru respectiv se abține în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) din Decizia (PESC) 2021/509.

(6)

Prin urmare, Decizia (PESC) 2021/509 ar trebui să fie modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Decizia (PESC) 2021/509 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 2, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Plafonul financiar pentru implementarea prezentului instrument în perioada 2021-2027 este de 7 979 000 000 EUR în prețuri curente.”

2.

La articolul 4, se adaugă următoarea literă:

„(g)

«exercițiu» înseamnă un exercițiu militar PSAC al Uniunii sau componenta militară a unui exercițiu PSAC civil, desfășurat în conformitate cu politica de exerciții a Uniunii Europene în cadrul PESC.”

3.

La articolul 17, se introduce următorul alineat:

„(3a)   Prin derogare de la alineatul (3) de la prezentul articol, fiecare administrator poate propune comitetului să înscrie în titlurile bugetului aflate în responsabilitatea sa pentru un anumit an credite de angajament suplimentare legate de plățile finanțate din contribuții în avans, astfel cum se menționează la articolul 29 alineatul (15), pentru a acoperi nevoile neprevăzute de punere în aplicare. Creditele de angajament suplimentare înscrise în buget se deduc din plafoanele financiare anuale pentru anii următori.”

4.

La articolul 26, alineatul (8) se înlocuiește cu următorul text:

„(8)   În orice an dat, contribuțiile statelor membre nu depășesc cota lor corespunzătoare din plafonul pentru plăți menționat la articolul 25 alineatul (2). Această limită nu se aplică contribuțiilor suplimentare în temeiul alineatului (7) de la prezentul articol, generate ca urmare a abținerilor cu ocazia adoptării unor măsuri de asistență, sau contribuțiilor în avans astfel cum se menționează la articolul 29 alineatul (15).”

5.

Articolul 28 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 28

Prefinanțarea

(1)   Instrumentul dispune de un sistem de depozit minim pentru a asigura prefinanțarea operațiilor de reacție rapidă ale Uniunii, a măsurilor urgente astfel cum se menționează la articolul 58 și, sub rezerva autorizării prealabile a comitetului, a măsurilor de asistență individuală, în cazul în care nu sunt disponibile fonduri suficiente, iar procedura ordinară de colectare a contribuțiilor nu ar permite acoperirea nevoilor respective în timp util. Depozitele minime sunt gestionate de administratorul în cauză.

(2)   Cuantumul depozitelor minime se decide și se revizuiește, dacă este necesar, de către comitet în urma propunerilor administratorului.

(3)   În scopul prefinanțării depozitelor minime, statele membre:

(a)

plătesc contribuții către instrument în avans; sau

(b)

atunci când Consiliul decide să lanseze o operație de reacție rapidă la care contribuie, aprobă o măsură urgentă sau, atunci când comitetul autorizează utilizarea acestuia pentru măsuri de asistență individuală în temeiul alineatului (1) și este necesar să se recurgă la depozitul minim, își plătesc contribuțiile în termen de zece zile de la trimiterea cererii, la nivelul valorii de referință a operației de reacție rapidă sau al costului autorizat al măsurii urgente sau al măsurii de asistență individuală, cu excepția cazului în care Consiliul hotărăște altfel.”

6.

La articolul 29, alineatul (9) se înlocuiește cu următorul text:

„(9)   Orice parte utilizată din contribuțiile în avans la depozitele minime se reconstituie prin creșterea contribuției statelor membre relevante la următoarea cerere de contribuții ordinară, cu excepția cazului în care acestea și-au reconstituit contribuția în prealabil. Dacă este necesar să se recurgă la depozitul minim, iar statele membre în cauză nu și-au reconstituit contribuția între timp, acestea plătesc suma necesară, după caz, în termen de zece zile, în conformitate cu articolul 28 alineatul (3) litera (b).”

7.

La articolul 29, se adaugă următorul alineat:

„(15)   În plus față de plățile efectuate în urma unei cereri de contribuții lansate în conformitate cu prezentul articol, un stat membru, în mod voluntar și în coordonare cu administratorul responsabil, poate plăti contribuții în avans într-un anumit exercițiu financiar. În acest caz, statul membru care a acordat contribuția în avans indică, în coordonare cu administratorul responsabil, exercițiile financiare în care suma respectivă se deduce din contribuțiile sale viitoare.”

8.

La articolul 73, se adaugă următorul alineat:

„(9)   Valoarea de referință financiară pentru costurile comune ale exercițiului militar al UE de gestionare a crizelor 2023 (MILEX 23) este de 5 000 000 EUR. Pe lângă costurile comune eligibile pentru exerciții în temeiul articolului 45, următoarele costuri suplimentare suportate pentru furnizarea de sprijin comandamentelor și forțelor care participă la exercițiu sunt, în mod excepțional, eligibile pentru exercițiul respectiv:

(a)

transportul, astfel cum se indică în anexa IV pentru grupul tactic de luptă al UE, inclusiv pentru factorii săi de sprijin strategic și în teatrul de operații simulat, cazărmile temporare și cazarea temporară;

(b)

lucrările pentru desfășurarea forțelor/infrastructură temporară: cheltuieli indispensabile pentru comandamentele și forțele care participă la exercițiu pentru a-și atinge obiectivul;

(c)

semnele de identificare: semne de identificare specifice, cărți de identitate «Uniunea Europeană», ecusoane, medalii, drapele în culorile Uniunii sau alte semne de identificare ale forței sau ale comandamentului (cu excepția hainelor, a caschetelor sau a uniformelor);

(d)

costurile de funcționare: costuri suplimentare aferente serviciilor absolut necesare pentru sprijinul direct al desfășurării la punctele de intrare aeriene și/sau maritime și în zonele logistice și de adunare.”

9.

Anexa I se înlocuiește cu următorul text:

„ANEXA I

PLAFOANE FINANCIARE ANUALE

Creditele anuale se autorizează în limitele următoarelor sume, fără a aduce atingere articolului 17 alineatele (3) și (3a) și sub rezerva articolului 73 alineatul (2):

Prețuri curente, în milioane EUR

 

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Prețuri curente

399

591

980

1 800

1 375

1 400

1 434 .

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles, 13 martie 2023.

Pentru Consiliu

Președintele

J. PEHRSON


(1)  Decizia (PESC) 2021/509 a Consiliului din 22 martie 2021 de instituire a Instrumentului european pentru pace și de abrogare a Deciziei (PESC) 2015/528 (JO L 102, 24.3.2021, p. 14).


Top