Επιλέξτε τις πειραματικές λειτουργίες που θέλετε να δοκιμάσετε

Το έγγραφο αυτό έχει ληφθεί από τον ιστότοπο EUR-Lex

Έγγραφο 32021R0540

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/540 al Comisiei din 26 martie 2021 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 în ceea ce privește anumite obligații de notificare, controalele la fața locului referitoare la cererile de ajutor pentru animale și la cererile de plată din cadrul măsurilor de sprijin legate de animale, precum și privind depunerea cererii unice, a cererilor de ajutor sau a cererilor de plată

    C/2021/1916

    JO L 108, 29.3.2021, σ. 15 έως 18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Νομικό καθεστώς του εγγράφου Δεν ισχύει πλέον, Ημερομηνία λήξης ισχύος: 31/12/2022; abrogare implicită prin 32022R1173

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/540/oj

    29.3.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 108/15


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/540 AL COMISIEI

    din 26 martie 2021

    de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 în ceea ce privește anumite obligații de notificare, controalele la fața locului referitoare la cererile de ajutor pentru animale și la cererile de plată din cadrul măsurilor de sprijin legate de animale, precum și privind depunerea cererii unice, a cererilor de ajutor sau a cererilor de plată

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 și (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (1), în special articolul 62 alineatul (2) primul paragraf literele (a) și (b) și articolul 78 primul paragraf literele (b) și (c),

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei (2), statele membre trebuie să notifice Comisiei, în fiecare an, până la 15 iulie, un raport cu privire la măsurile luate pentru gestionarea și controlul sprijinului cuplat facultativ corespunzător anului calendaristic anterior. Experiența a arătat că cerința existentă de notificare anuală a măsurilor respective a devenit caducă în actualul sistem integrat de administrare și control. Din motive de simplificare, această cerință trebuie să fie eliminată.

    (2)

    În cazul în care se efectuează controale prin monitorizare, în conformitate cu articolul 40a din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014, statele membre obțin informații care pot indica posibile neconformități și în cazul schemelor de ajutoare și al măsurilor de sprijin care fac obiectul controalelor clasice la fața locului. Aceste informații trebuie să fie utilizate pentru a determina conformitatea și pentru a îmbunătăți acuratețea datelor din sistemul de administrare și control. În plus, beneficiarii trebuie să aibă posibilitatea de a-și modifica cererea unică, cererea de ajutor sau cererea de plată pentru a rectifica inexactitățile și a evita sancțiunile. Din motive de simplificare și pentru sporirea nivelului de asigurare, acest lucru trebuie să se reflecte la articolul 11 alineatul (4) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014.

    (3)

    Experiența a arătat că statelor membre trebuie să li se acorde o mai mare flexibilitate în ceea ce privește stabilirea datelor finale pentru depunerea cererii unice, a cererilor de ajutor sau a cererilor de plată menționate la articolul 13 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014, pentru a ține seama mai bine de circumstanțele lor specifice și, în special, de condițiile climatice și meteorologice în schimbare. Această abordare trebuie să se aplice, de asemenea, datelor de notificare a modificărilor menționate la articolul 15 alineatul (2) din regulamentul respectiv.

    (4)

    În cazul în care un stat membru aplică sistemul „fără cereri de plată”, beneficiarii trebuie să fie informați că neconformitățile legate de identificarea și înregistrarea tuturor animalelor potențial eligibile din sistemul de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor și caprinelor trebuie luate în considerare pentru calcularea sprijinului și pentru aplicarea sancțiunilor administrative. Cu toate acestea, cazurile de neconformitate trebuie să fie evaluate în lumina normelor specifice prevăzute la articolul 30 alineatul (4) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei (3)și în conformitate cu articolul 31 din regulamentul respectiv pentru impunerea de sancțiuni administrative.

    (5)

    Întrucât controalele în scopul monitorizării prevăzute la articolul 33a alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 pot viza sume foarte mici, generând în același timp o sarcină administrativă disproporționată, statelor membre trebuie să li se permită să limiteze populația de fermieri care vor face obiectul acestor controale în scopul monitorizării. În acest scop, pragul pentru neefectuarea recuperărilor prevăzut la articolul 54 alineatul (3) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 trebuie utilizat ca valoare de referință transparentă și nediscriminatorie.

    (6)

    Experiența a arătat că introducerea treptată a controalelor prin monitorizare, efectuate în temeiul articolului 40a din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014, poate dura mai mult de doi ani, în funcție de dimensiunea suprafeței în cauză sau de complexitatea procesului. Prin urmare, statelor membre trebuie să li se acorde o perioadă mai lungă pentru a progresa treptat în direcția punerii în aplicare a acestor controale pe întregul lor teritoriu.

    (7)

    Pentru a sprijini mai eficient statele membre în pregătirea deciziilor lor privind aplicarea controalelor prin monitorizare, este nevoie de mai mult timp pentru pregătirea notificărilor relevante. Prin urmare, termenul de depunere a notificărilor respective trebuie prelungit, atât în ceea ce privește controalele privind condițiile de eligibilitate, cât și în ceea ce privește ecocondiționalitatea.

    (8)

    Pentru ca controalele la fața locului să fie eficace în ceea ce privește schemele legate de animale, este necesar să se asigure că, în cazul în care un stat membru nu aplică o perioadă de retenție sau în cazul în care perioada de retenție nu poate fi stabilită în prealabil sau în cazul în care perioada de retenție începe înainte de depunerea unei cereri de ajutor sau de plată, controalele respective se efectuează în perioada în care animalele se califică pentru plată sau pentru ajutor. În plus, la articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 trebuie să se clarifice faptul că această obligație se aplică și controalelor la fața locului efectuate ca urmare a unei creșteri a ratei controalelor, astfel cum se prevede la articolul 35 din regulamentul respectiv, după caz.

    (9)

    Prin urmare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 trebuie modificat în consecință.

    (10)

    Pentru a se asigura eficiența maximă a normelor prevăzute în prezentul regulament, el trebuie să se aplice în legătură cu cererile de ajutor, cu cererile de sprijin și cu cererile de plată depuse pentru anii de cerere sau perioadele de primă care încep la 1 ianuarie 2021.

    (11)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru plățile directe și al Comitetului privind dezvoltarea rurală,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 se modifică după cum urmează:

    1.

    La articolul 9, alineatul (3) se elimină.

    2.

    La articolul 11 alineatul (4) primul paragraf, a doua și a treia teză se înlocuiesc cu următorul text:

    „Rezultatele sunt notificate beneficiarilor în timp util pentru a-i sprijini în îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor și a altor obligații. Statele membre pot utiliza rezultatele provizorii la nivel de parcelă menționate la articolul 40a alineatul (1) primul paragraf litera (d) ca informații relevante pentru controalele preliminare privind schemele de ajutoare și măsurile de sprijin care nu fac obiectul controalelor prin monitorizare. În cazul în care un stat membru decide să facă acest lucru, articolul 40a alineatul (4) nu se aplică în ceea ce privește informațiile notificate beneficiarilor în cadrul controalelor preliminare.”.

    3.

    La articolul 13 alineatul (1) primul paragraf, tezele a doua și a treia se elimină.

    4.

    La articolul 15, alineatul (2) se modifică după cum urmează:

    (a)

    primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Modificările aduse în conformitate cu alineatul (1) se notifică autorității competente până la data finală stabilită de statul membru.”;

    (b)

    la al doilea paragraf, prima teză se elimină.

    5.

    La articolul 21 alineatul (4) primul paragraf, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b)

    beneficiarul are cunoștință de faptul că orice animale potențial eligibile despre care s-a constatat că nu sunt corect identificate sau înregistrate în sistemul de identificare și înregistrare a animalelor sunt luate în considerare ca animale nedeterminate în conformitate cu articolul 31 din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014, cu excepția cazului în care acestea fac obiectul unor norme specifice prevăzute la articolul 30 alineatul (4) din regulamentul respectiv.”

    6.

    La articolul 33a alineatul (1), se adaugă următorul paragraf:

    „Statele membre pot decide să excludă din controalele prin monitorizare la fața locului beneficiarii a căror sancțiune administrativă redusă ar corespunde cuantumurilor pentru care statele membre pot decide să nu continue procedurile de recuperare în conformitate cu articolul 54 alineatul (3) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.”

    7.

    La articolul 40a alineatul (3), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Autoritatea competentă poate decide să aplice controale prin monitorizare beneficiarilor unei scheme de ajutoare sau ai unei măsuri de sprijin în ceea ce privește suprafețele alese pe baza unor criterii obiective și nediscriminatorii. Autoritatea competentă extinde în mod substanțial suprafețele respective în fiecare an consecutiv.”

    8.

    Articolul 40b se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 40b

    Notificări

    Statele membre notifică Comisiei, până la data de 1 februarie a fiecărui an calendaristic, decizia lor de a opta pentru controale prin monitorizare în anul calendaristic respectiv și indică toate schemele, măsurile sau tipurile de operațiuni și toate suprafețele care fac obiectul controalelor prin monitorizare.

    Până la data de 1 noiembrie a fiecărui an calendaristic, Comisia furnizează un model pentru transmiterea notificărilor care detaliază elementele ce trebuie incluse în această notificare.”

    9.

    La articolul 42 alineatul (1), al doilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „În cazul în care statul membru a stabilit o perioadă în conformitate cu articolul 21 alineatul (1) litera (d), cel puțin 50 % din rata minimă a controalelor la fața locului prevăzute la articolele 32, 33 și, respectiv, 35 se repartizează pe toată perioada respectivă pentru respectiva schemă de ajutoare pentru animale sau respectiva măsură de sprijin legată de animale. Cu toate acestea, în cazul în care nu se aplică o perioadă de retenție, în cazul în care perioada de retenție nu poate fi stabilită în prealabil sau în cazul în care perioada de retenție începe înainte de depunerea unei cereri de ajutor sau de plată, toate controalele la fața locului menționate la articolele 32, 33 și 35 se repartizează pe perioada în care un animal se califică pentru plată sau pentru ajutor.”

    10.

    Articolul 70b se înlocuiește cu următorul text:

    „Articolul 70b

    Notificări

    Statele membre notifică Comisiei, până la data de 1 februarie a anului calendaristic în care încep să realizeze controalele prin monitorizare, decizia lor de a opta pentru controalele prin monitorizare în conformitate cu articolul 70a.”

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament se aplică în legătură cu cererile de ajutor, cu cererile de sprijin și cu cererile de plată depuse pentru anii de cerere sau pentru perioadele de primă care încep la 1 ianuarie 2021.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 26 martie 2021.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 549.

    (2)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control, măsurile de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea (JO L 227, 31.7.2014, p. 69).

    (3)  Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control și condițiile pentru refuzarea sau retragerea plăților și pentru sancțiunile administrative aplicabile în cazul plăților directe, al sprijinului pentru dezvoltare rurală și al ecocondiționalității (JO L 181, 20.6.2014, p. 48).


    Επάνω