EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22020D0656

Decizia nr. 1/2020 a Comitetului de cooperare vamală AES-UE din 5 mai 2020 privind o derogare de la regulile de origine stabilite în Protocolul nr. 1 la Acordul interimar de instituire a unui cadru pentru un acord de parteneriat economic între state din Africa de Est și de Sud, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte, pentru a ține seama de situația specială din Mauritius în ceea ce privește Thyrsites atun sărat [2020/656]

PUB/2020/373

JO L 152, 15.5.2020, p. 21–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/656/oj

15.5.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 152/21


DECIZIA nr. 1/2020 A COMITETULUI DE COOPERARE VAMALĂ AES-UE

din 5 mai 2020

privind o derogare de la regulile de origine stabilite în Protocolul nr. 1 la Acordul interimar de instituire a unui cadru pentru un acord de parteneriat economic între state din Africa de Est și de Sud, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte, pentru a ține seama de situația specială din Mauritius în ceea ce privește Thyrsites atun sărat [2020/656]

COMITETUL DE COOPERARE VAMALĂ,

având în vedere Acordul interimar de instituire a unui cadru pentru un Acord de parteneriat economic între state din Africa de Est și de Sud (denumite în continuare „AES”), pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte, în special articolul 41 alineatul (4) din Protocolul nr. 1,

întrucât:

(1)

Acordul interimar de instituire a unui cadru pentru un Acord de parteneriat economic între state din Africa de Est și de Sud, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte (1) (denumit în continuare „APE interimar”) se aplică, cu titlu provizoriu, de la 14 mai 2012 între Uniune și Republica Madagascar, Republica Mauritius, Republica Seychelles și Republica Zimbabwe. Comore aplică, cu titlu provizoriu, APE interimar de la 7 februarie 2019.

(2)

Protocolul nr. 1 la APE interimar referitor la definiția conceptului de „produse originare” și la metodele de cooperare administrativă conține regulile de origine pentru importul de produse originare din statele AES în Uniune.

(3)

În conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Protocolul nr. 1 la APE interimar, se acordă derogări de la regulile de origine atunci când dezvoltarea industriilor existente din statele AES justifică acest lucru.

(4)

La 2 octombrie 2017, Comitetul de cooperare vamală AES-UE a adoptat Decizia nr. 2/2017 (2), prin care a acordat o derogare de la regulile de origine stabilite în ceea ce privește Thyrsites atun sărat importat în Uniune de la 2 octombrie 2017 până la 1 octombrie 2018 în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Protocolul nr. 1 la APE interimar. Cu toate acestea, din cauza întârzierii în obținerea de comenzi, utilizarea contingentului stabilit în temeiul derogării a fost scăzută.

(5)

La 14 ianuarie 2019, Comitetul de cooperare vamală AES-UE a adoptat Decizia nr. 1/2019 (3), prin care a acordat o nouă derogare de la regulile de origine stabilite în ceea ce privește Thyrsites atun sărat importat în Uniune de la 14 ianuarie 2019 până la 13 ianuarie 2020 în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Protocolul nr. 1 la APE interimar. Cu toate acestea, dificultățile financiare cu care se confruntă cumpărătorii din UE au făcut ca utilizarea contingentului stabilit în temeiul derogării să fie sub așteptări.

(6)

Mauritius a solicitat o altă derogare de la regulile de origine pentru 125 de tone de Thyrsites atun sărat de la poziția 0305 69 din SA, importate în Uniune din martie 2020 până în martie 2021 în conformitate cu articolul 42 din Protocolul nr. 1 la APE interimar. În cererea sa, Mauritius reiterează că nu există nicio disponibilitate de Thyrsites atun originar din Uniune sau din Mauritius și că Thyrsites atun originar din alte state membre ale grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific („state ACP”) nu îndeplinește cerințele în materie de calitate și de regularitate a aprovizionării. Prin urmare, Mauritius trebuie să continue să achiziționeze materii prime neoriginare pentru industria sa prelucrătoare.

(7)

Derogarea ar contribui la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din Mauritius, ar permite o diversificare a sectorului fructelor de mare din Mauritius și ar contribui la continuarea funcționării acestui sector la întreaga sa capacitate, susținând în același timp ocuparea forței de muncă. Cantitățile reduse, reprezentând sub 1 % din valoarea importurilor totale de produse pescărești de la capitolul 03 din SA, efectuate din Mauritius către Uniune, precum și perioada limitată solicitată pentru derogare nu sunt de natură să cauzeze prejudicii grave vreunui sector economic al Uniunii sau al unuia sau mai multor state membre.

(8)

Potrivit Republicii Mauritius, vânzările previzionate către UE se ridică la 125 de tone pentru anul 2020/2021. Cu toate acestea, dată fiind utilizarea redusă a derogărilor acordate în trecut, nu pare adecvată creșterea contingentului pentru perioada solicitată față de contingentul acordat pentru anul 2019/2020. Prin urmare, este oportun să se acorde Republicii Mauritius o derogare pentru o perioadă de un an, pentru 100 de tone de Thyrsites atun sărat, permițând astfel industriei existente să-și continue exporturile către Uniune.

(9)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei (4) prevede norme privind gestionarea contingentelor tarifare. Aceste norme ar trebui aplicate gestionării cantității pentru care se acordă derogarea prin prezenta decizie.

(10)

Pentru a se permite o monitorizare eficientă a funcționării derogării, autoritățile din Mauritius ar trebui să comunice în mod regulat Comisiei informații în legătură cu certificatele de circulație EUR.1 eliberate,

DECIDE:

Articolul 1

Prin derogare de la prevederile Protocolului nr. 1 la APE interimar și în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din protocolul respectiv, Thyrsites atun sărat de la poziția 0305 69 din SA (codul NC 0305 69 80), fabricat din Thyrsites atun neoriginar de la poziția 0303 89 din SA, se consideră ca fiind originar din Mauritius în conformitate cu termenii stabiliți la articolele 2-5 din prezenta decizie.

Articolul 2

Derogarea prevăzută la articolul 1 se aplică, pentru o perioadă de timp limitată la un an de la data adoptării prezentei decizii, produsului și cantității prevăzute în anexa la prezenta decizie, declarate pentru punerea în liberă circulație pe teritoriul Uniunii ca provenind din Mauritius.

Articolul 3

Cantitatea stabilită în anexă se gestionează în conformitate cu articolele 49-54 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447.

Articolul 4

Autoritățile vamale din Mauritius efectuează controale cantitative ale exporturilor de produse menționate la articolul 1.

Înainte de sfârșitul lunii următoare fiecărui trimestru, autoritățile vamale din Mauritius transmit Comisiei, prin intermediul Secretariatului Comitetului de cooperare vamală, o situație a cantităților pentru care au fost emise certificate de circulație EUR.1 în conformitate cu prezenta decizie, precum și numerele de serie ale certificatelor respective.

Articolul 5

Caseta 7 a certificatelor de circulație EUR.1 eliberate în temeiul prezentei decizii conține una dintre următoarele indicații:

 

„Derogation – Decision No 1/2020 of the ESA-EU Customs Cooperation Committee of 5 May 2020”;

 

„Dérogation – Décision n° 1/2020 du Comité de Coopération Douanière AfOA-UE du 5 mai 2020”.

Articolul 6

(1)   Mauritius și Uniunea adoptă măsurile necesare în ceea ce le privește pentru a pune în aplicare prezenta decizie.

(2)   În cazul în care, pe baza unor informații obiective, Uniunea constată nereguli, fraude sau o nerespectare repetată a obligațiilor prevăzute la articolul 4, Uniunea poate solicita suspendarea temporară a derogării menționate la articolul 1 în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 22 alineatele (5) și (6) din APE interimar.

Articolul 7

Derogarea prevăzută la articolul 1 poate fi reînnoită, cu condiția ca statul AES în cauză să prezinte, cu trei luni înainte de terminarea perioadei prevăzute în prezenta decizie, probe că este în continuare în imposibilitatea de a îndeplini condițiile din Protocolul nr. 1, precum și probe privind progresele realizate pentru a depăși necesitatea unei derogări și o indicare clară a perioadei necesare pentru îndeplinirea condițiilor menționate. Uniunea Europeană își reevaluează poziția pe care urmează să o adopte în cadrul Comitetului de cooperare vamală AES-UE și adoptă o nouă decizie.

Articolul 8

Prezenta decizie intră în vigoare la 5 mai 2020.

Adoptată la Bruxelles, 5 mai 2020.

B. SAMSON

Reprezentantul statelor AES

în numele statelor AES

J-M. GRAVE

Comisia Europeană

în numele Uniunii Europene


(1)  JO L 111, 24.4.2012, p. 2.

(2)  Decizia nr. 2/2017 a Comitetului de cooperare vamală AES-UE din 2 octombrie 2017 privind o derogare de la regulile de origine stabilite în Protocolul nr. 1 la Acordul interimar de instituire a unui cadru pentru un acord de parteneriat economic între state din Africa de Est și de Sud, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte, pentru a ține seama de situația specială din Mauritius în ceea ce privește Thyrsites atun sărat (JO L 271, 20.10.2017, p. 47).

(3)  Decizia nr. 1/2019 a Comitetului de cooperare vamală AES-UE din 14 ianuarie 2019 privind o derogare de la regulile de origine stabilite în Protocolul nr. 1 la Acordul interimar de instituire a unui cadru pentru un acord de parteneriat economic între state din Africa de Est și de Sud, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte, pentru a ține seama de situația specială din Mauritius în ceea ce privește Thyrsites atun sărat (JO L 32, 4.2.2019, p. 32).

(4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea în aplicare a anumitor dispoziții din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 343, 29.12.2015, p. 558).


ANEXĂ

Număr de ordine

Codul NC

Codul TARIC

Descrierea mărfurilor

Perioada

Greutatea netă (în tone)

09.1611

Ex03056980

25

Thyrsites atun, sărat

5.5.2020-4.5.2021

100


Top