Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R2024

    Regulamentul (UE) 2019/2024 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă în conformitate cu Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului (Text cu relevanță pentru SEE.)

    C/2019/2127

    JO L 315, 5.12.2019, p. 313–334 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/05/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/2024/oj

    5.12.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 315/313


    REGULAMENTUL (UE) 2019/2024 AL COMISIEI

    din 1 octombrie 2019

    de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă în conformitate cu Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (1), în special articolul 15 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    În temeiul Directivei 2009/125/CE, Comisia ar trebui să stabilească cerințe în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic care înregistrează volume semnificative de vânzări și de schimburi comerciale în Uniune, care au un impact semnificativ asupra mediului și care prezintă un potențial semnificativ de îmbunătățire a impactului asupra mediului prin proiectare, fără a antrena costuri excesive.

    (2)

    Comunicarea Comisiei, COM(2016)3 (2) (planul de lucru pentru proiectarea ecologică), elaborată de Comisie în aplicarea articolului 16 alineatul (1) din Directiva 2009/125/CE stabilește prioritățile de lucru în temeiul cadrului pentru proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru perioada 2016-2019. Aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă se numără printre grupurile de produse cu impact energetic care trebuie considerate drept priorități în vederea realizării de studii pregătitoare și a eventualei adoptări de măsuri.

    (3)

    Măsurile din planul de lucru pentru proiectarea ecologică au potențialul estimat de a genera, în 2030, economii anuale de energie finală de peste 260 TWh, ceea ce echivalează cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 100 de milioane de tone pe an în 2030. Aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă reprezintă unul dintre grupurile de produse enumerate în planul de lucru, cu o valoare estimată a economiilor anuale de energie finală de 48 TWh până în 2030.

    (4)

    Comisia a efectuat două studii pregătitoare privind caracteristicile tehnice, de mediu și economice ale aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă utilizate în mod obișnuit în Uniune. Studiile au fost efectuate în strânsă colaborare cu părțile implicate și interesate din Uniune și din țări terțe. Rezultatele studiilor au fost făcute publice și prezentate forumului consultativ instituit în temeiul articolului 18 din Directiva 2009/125/CE.

    (5)

    Prezentul regulament ar trebui să se aplice următoarelor aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă: dulapuri frigorifice pentru supermarketuri (congelator sau frigider), răcitoare de băuturi, congelatoare pentru înghețată, vitrine frigorifice pentru înghețată și distribuitoare automate frigorifice.

    (6)

    Aspectul de mediu al aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă identificat ca fiind cel mai semnificativ în sensul prezentului regulament este consumul de energie în faza de utilizare. Acest consum de energie ar putea fi redus, fără a crește costurile combinate ale achiziționării și exploatării acestor produse, prin utilizarea de tehnologii nebrevetate și eficiente din punctul de vedere al costurilor. Emisiile directe provenite de la agenții frigorifici și disponibilitatea pieselor de schimb au fost, de asemenea, identificate ca fiind relevante.

    (7)

    Deoarece agenții frigorifici fac obiectul Regulamentului (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (3), în prezentul regulament nu sunt stabilite cerințe specifice privind agenții frigorifici. În plus, utilizarea din ce în ce mai frecventă pe piața Uniunii, în ultimii zece ani, a agenților frigorifici cu potențial scăzut de încălzire globală indică faptul că producătorii realizează deja o trecere treptată la agenți frigorifici cu impact redus asupra mediului, fără a fi necesară o intervenție politică suplimentară prin proiectarea ecologică.

    (8)

    Consumul anual de energie electrică în Uniune al produselor care fac obiectul prezentului regulament a fost estimat la 65 TWh în 2015, ceea ce corespunde unei cantități de 26 de milioane de tone echivalent CO2. Se estimează că, până în 2030, consumul de energie al aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă în cazul unui scenariu de statu-quo va scădea. Cu toate acestea, se preconizează că această scădere va încetini dacă nu se stabilesc cerințe în materie de proiectare ecologică.

    (9)

    Minibarurile și aparatele pentru depozitarea vinului cu funcții de vânzare nu ar trebui considerate aparate frigorifice cu funcții de vânzare directă și, prin urmare, ar trebui excluse din domeniul de aplicare al prezentului regulament; ele fac parte din domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2019/2019 al Comisiei (4).

    (10)

    Dulapurile frigorifice verticale cu frig static sunt aparate frigorifice de uz profesional și sunt definite în Regulamentul (UE) 2015/1095 al Comisiei (5); prin urmare, ele ar trebui excluse din domeniul de aplicare al prezentului regulament.

    (11)

    Prezentul regulament se aplică unor produse cu diferite caracteristici și funcționalități tehnice. Din acest motiv, cerințele în materie de eficiență energetică sunt stabilite ținându-se cont de funcționalitatea aparatelor. În cadrul acestei abordări bazate pe funcționalitate, se propune o defalcare minimă a categoriilor de aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă, ceea ce va transmite semnale clare piețelor în ceea ce privește tipurile de aparate frigorifice cu aceeași funcție de vânzare directă care sunt mai mult sau mai puțin eficiente din punct de vedere energetic. Tipurile de aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă ineficiente din punct de vedere energetic vor întâmpina mai multe dificultăți în a se încadra într-o anumită clasă de etichetare energetică sau ar putea chiar să nu poată îndeplini cerințele minime în materie de consum de energie.

    (12)

    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, COM(2015) 614 final (6) (planul de acțiune pentru economia circulară), și planul de lucru pentru proiectarea ecologică subliniază importanța utilizării cadrului în materie de proiectare ecologică pentru a sprijini tranziția către o economie circulară, mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului (7) face trimitere la Directiva 2009/125/CE și prevede că cerințele în materie de proiectare ecologică ar trebui să faciliteze reutilizarea, demontarea și valorificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) prin abordarea problemelor în amonte. Prezentul regulament ar trebui, prin urmare, să stabilească cerințe adecvate în acest sens.

    (13)

    Parametrii relevanți ai produselor ar trebui măsurați cu ajutorul unor metode fiabile, exacte și reproductibile. Metodele respective ar trebui să ia în considerare metodele de măsurare de ultimă generație recunoscute, inclusiv, dacă sunt disponibile, standardele armonizate adoptate de organismele europene de standardizare, astfel cum sunt enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (8).

    (14)

    În conformitate cu articolul 8 din Directiva 2009/125/CE, prezentul regulament ar trebui să specifice procedurile aplicabile de evaluare a conformității.

    (15)

    Pentru a facilita verificarea conformității, producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați ar trebui să furnizeze informații în documentația tehnică menționată în anexele IV și V la Directiva 2009/125/CE, în măsura în care informațiile respective se raportează la cerințele prevăzute în prezentul regulament.

    (16)

    În scopul supravegherii pieței, producătorilor ar trebui să li se permită să facă trimitere la baza de date cu produse, dacă documentația tehnică întocmită în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2019/2018 al Comisiei (9) conține aceleași informații.

    (17)

    Pentru a îmbunătăți eficacitatea prezentului regulament și pentru a proteja consumatorii, produsele care își modifică în mod automat performanța în condiții de încercare în vederea îmbunătățirii parametrilor declarați ar trebui interzise.

    (18)

    Pe lângă cerințele obligatorii din punct de vedere juridic prevăzute în prezentul regulament, ar trebui să se identifice criteriile de referință pentru cele mai bune tehnologii disponibile, astfel încât informațiile cu privire la performanța de mediu pe durata întregului ciclu de viață a produselor care fac obiectul prezentului regulament să fie ușor accesibile și disponibile la scară largă, în conformitate cu punctul 3 subpunctul 2 din anexa I la Directiva 2009/125/CE.

    (19)

    Reexaminarea prezentului regulament ar trebui să evalueze pertinența și eficacitatea dispozițiilor sale în ceea ce privește atingerea obiectivelor stabilite. Calendarul reexaminării ar trebui să permită punerea în aplicare a tuturor dispozițiilor.

    (20)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt în conformitate cu avizul comitetului instituit prin articolul 19 alineatul (1) din Directiva 2009/125/CE,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiect și domeniu de aplicare

    (1)   Prezentul regulament stabilește cerințele în materie de proiectare ecologică pentru introducerea pe piață sau punerea în funcțiune a aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă alimentate de la rețeaua electrică, inclusiv aparatele vândute pentru refrigerarea altor produse decât produsele alimentare.

    (2)   Prezentul regulament nu se aplică:

    (a)

    aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă care sunt alimentate doar de la surse de energie altele decât energia electrică;

    (b)

    componentelor separate, cum ar fi unitatea de condensare, compresoarele sau unitatea de condensare a apei, la care trebuie conectat un dulap frigorific cu componente separate pentru ca acesta să funcționeze;

    (c)

    aparatelor frigorifice pentru prelucrarea alimentelor cu funcție de vânzare directă;

    (d)

    aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă supuse încercării și aprobate în mod specific pentru depozitarea medicamentelor și a probelor științifice;

    (e)

    aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă care nu dispun de un sistem integrat de răcire și care funcționează canalizând aerul de răcire produs de o unitate externă de răcire a aerului; nu sunt incluse aici dulapurile frigorifice cu componente separate și nici distribuitoarele automate frigorifice de categoria 6, astfel cum sunt definite în tabelul 5 din anexa III;

    (f)

    dulapurilor frigorifice de depozitare profesionale, dulapurilor frigorifice de răcire și congelare rapidă, unităților de condensare și răcitoarelor pentru procese, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) 2015/1095;

    (g)

    aparatelor pentru depozitarea vinului și minibarurilor.

    (3)   Cerințele de la punctul 1 și de la punctul 3 litera (k) din anexa II nu se aplică:

    (a)

    aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă care nu utilizează un ciclu de refrigerare bazat pe compresia vaporilor;

    (b)

    aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă destinate expunerii și vânzării de produse alimentare vii, cum ar fi aparatele frigorifice pentru expunerea și vânzarea de pește și crustacee vii, acvariile și rezervoarele de apă frigorifice;

    (c)

    salatierelor cu dulap frigorific;

    (d)

    tejghelelor frigorifice orizontale cu spațiu de depozitare integrat concepute să funcționeze la temperaturi de funcționare în regim de refrigerare;

    (e)

    dulapurilor frigorifice de colț;

    (f)

    distribuitoarelor automate concepute să funcționeze la temperaturi de funcționare în regim de congelare;

    (g)

    vitrinelor frigorifice pentru pește cu fulgi de gheață.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „aparat frigorific cu funcție de vânzare directă” înseamnă un dulap frigorific izolat cu unul sau mai multe compartimente controlate la temperaturi specifice, răcit prin convecție naturală sau forțată printr-unul sau mai multe mijloace consumatoare de energie și conceput pentru expunerea și vânzarea către clienți, cu sau fără servire asistată și la temperaturi specificate mai mici decât temperatura ambiantă, de produse alimentare și de alte produse accesibile direct prin deschiderea părților laterale sau a uneia sau mai multor uși sau prin deschiderea de sertare sau ambele, inclusiv aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă cu spații utilizate pentru depozitarea de produse alimentare și de alte produse care nu sunt accesibile clienților, cu excepția minibarurilor și a aparatelor pentru depozitarea vinului;

    2.

    „produse alimentare” înseamnă alimente, ingrediente, băuturi, inclusiv vinul, și alte produse destinate în principal consumului, care necesită refrigerare la temperaturi specificate;

    3.

    „unitate de condensare” înseamnă un produs care integrează cel puțin un compresor cu motor electric și un condensator, care poate să răcească și să mențină permanent o temperatură joasă sau medie în interiorul unui aparat frigorific sau sistem de refrigerare, utilizând un ciclu de refrigerare bazat pe compresia vaporilor atunci când este conectat la un evaporator și la un dispozitiv de dilatare, conform definiției din Regulamentul (UE) 2015/1095;

    4.

    „dulap frigorific cu componente separate” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă care constă într-un set de componente asamblat în fabrică care, pentru a funcționa ca aparat frigorific, trebuie să fie conectat suplimentar la componente separate (unitate de condensare și/sau compresor și/sau unitate de condensare a apei), care nu sunt parte integrantă din dulapul frigorific;

    5.

    „aparat frigorific pentru prelucrarea alimentelor cu funcție de vânzare directă” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă supus încercării și aprobat în mod specific pentru efectuarea de operațiuni de procesare a alimentelor, cum ar fi mașinile de fabricare a înghețatei, distribuitoarele automate frigorifice echipate cu microunde sau mașinile de preparare a gheții; nu sunt incluse aici aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă echipate cu un compartiment special conceput pentru prelucrarea alimentelor echivalent cu mai puțin de 20 % din volumul total net al aparatului;

    6.

    „volum net” înseamnă partea din volumul brut al oricărui compartiment care rămâne după deducerea volumului componentelor și al spațiilor inutilizabile pentru depozitarea sau expunerea de produse alimentare și de alte produse, exprimat în decimetri cubi (dm3) sau în litri (L);

    7.

    „volum brut” înseamnă volumul spațiului delimitat de izolațiile interioare ale compartimentului, fără armături interioare, și având ușa sau capacul închis, exprimat în decimetri cubi (dm3) sau în litri (L);

    8.

    „supus încercării și aprobat în mod specific” înseamnă că produsul îndeplinește toate cerințele următoare:

    (a)

    a fost conceput și supus încercării în mod specific pentru condiția de funcționare sau utilizarea amintită, în conformitate cu legislația menționată sau cu actele conexe ale Uniunii, cu legislația relevantă a statelor membre și/sau cu standardele europene sau internaționale relevante;

    (b)

    este însoțit de dovezi, care trebuie incluse în documentația tehnică, sub forma unui certificat, a unei mărci de omologare de tip sau a unui raport de încercare, cu privire la faptul că produsul a fost aprobat în mod specific pentru condiția de funcționare sau utilizarea amintită;

    (c)

    este introdus pe piață în mod specific pentru condiția de funcționare sau utilizarea amintită, după cum demonstrează cel puțin documentația tehnică, informațiile despre produs și toate materialele publicitare, materialele de informare sau de marketing;

    9.

    „aparat pentru depozitarea vinului” înseamnă un aparat frigorific cu un singur tip de compartiment pentru depozitarea vinului, care este prevăzut cu un control de precizie al temperaturii pentru condițiile de depozitare și temperatura-țintă, și care este echipat cu măsuri antivibrație, conform definiției din Regulamentul (UE) 2019/2019;

    10.

    „compartiment” înseamnă un spațiu închis în interiorul unui aparat frigorific cu funcție de vânzare directă, separat de un alt compartiment sau de alte compartimente printr-o partiție, un recipient sau o construcție similară, accesibil în mod direct cu ajutorul uneia sau mai multor uși exterioare și care poate fi împărțit el însuși în subcompartimente. În sensul prezentului regulament, cu excepția cazului în care se specifică altfel, „compartiment” se referă atât la compartimente, cât și la subcompartimente;

    11.

    „ușă exterioară” înseamnă o parte a unui aparat frigorific cu funcție de vânzare directă, care poate fi mișcată sau înlăturată pentru a permite cel puțin mutarea încărcăturii din exteriorul în interiorul aparatului frigorific cu funcție de vânzare directă sau scoaterea încărcăturii din interiorul în exteriorul acestuia;

    12.

    „subcompartiment” înseamnă un spațiu închis în cadrul unui compartiment, care are un interval de temperatură de funcționare diferit față de cel al compartimentului în care este situat;

    13.

    „minibar” înseamnă un aparat frigorific cu un volum total de maximum 60 de litri, destinat în primul rând depozitării și vânzării de produse alimentare în camere de hotel și în spații similare, conform definiției din Regulamentul (UE) 2019/2019;

    14.

    „distribuitor automat frigorific cu tamburi” înseamnă un distribuitor automat frigorific, cu tamburi rotativi, fiecare fiind separat în partiții, în care produsele alimentare și alte produse sunt așezate pe o suprafață orizontală și din care sunt scoase prin trape individuale;

    15.

    „distribuitor automat frigorific” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă, conceput pentru a accepta plăți din partea consumatorilor sau jetoane în vederea distribuirii de produse alimentare refrigerate sau de alte produse fără intervenția la fața locului a unei mâini de lucru;

    16.

    „salatieră cu dulap frigorific” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă cu una sau mai multe uși sau fațade de sertar așezate în plan vertical și care prezintă unele deschideri pe suprafața superioară care permit introducerea de recipiente de depozitare temporară care asigură accesul ușor la produse alimentare precum ingredientele pentru pizza sau pentru salate;

    17.

    „tejghea frigorifică orizontală cu spațiu de depozitare integrat” înseamnă un dulap orizontal pentru servire asistată, care include un spațiu de depozitare frigorifică cu o lungime de cel puțin 100 de litri (L) pe metru (m), amplasat în mod normal la baza tejghelei frigorifice;

    18.

    „dulap frigorific orizontal” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă cu o deschidere orizontală în partea superioară în vederea expunerii și care este accesibil prin partea de sus;

    19.

    „temperatură de funcționare în regim de refrigerare” înseamnă o temperatură între -3,5 grade Celsius (°C) și 15 grade Celsius (°C) pentru aparatele echipate cu sisteme de gestionare a energiei pentru economisirea de energie și între -3,5 grade Celsius (°C) și 10 grade Celsius (°C) pentru aparatele care nu sunt echipate cu sisteme de gestionare a energiei pentru economisirea de energie;

    20.

    „temperatură de funcționare” înseamnă temperatura de referință din interiorul unui compartiment în timpul încercării;

    21.

    „dulap frigorific de colț” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă utilizat pentru a obține continuitate geometrică între două dulapuri frigorifice liniare care formează un unghi și/sau care formează o curbă. Un dulap frigorific de colț nu are o axă longitudinală sau o lungime identificabilă, deoarece constă numai într-o formă de umplere (pană sau similar) și nu este conceput pentru a funcționa ca unitate frigorifică de sine-stătătoare. Cele două extremități ale dulapului frigorific de colț sunt înclinate la un unghi între 30 ° și 90 °;

    22.

    „temperatură de funcționare în regim de congelare” înseamnă o temperatură mai mică de – 12 grade Celsius (°C);

    23.

    „vitrină frigorifică pentru pește cu fulgi de gheață” înseamnă un dulap frigorific orizontal destinat servirii asistate, conceput și comercializat în mod specific pentru expunerea de pește proaspăt. Aceasta este echipată, în partea superioară, cu un pat de fulgi de gheață utilizat pentru a menține temperatura peștelui proaspăt expus și prezintă, de asemenea, un orificiu de scurgere integrat;

    24.

    „model echivalent” înseamnă un model care are aceleași caracteristici tehnice relevante pentru informațiile tehnice care trebuie furnizate, dar care este introdus pe piață sau pus în funcțiune de același producător, importator sau reprezentant autorizat ca un alt model cu un identificator de model diferit;

    25.

    „identificator de model” înseamnă codul, de obicei alfanumeric, care distinge un anumit model de produs de alte modele cu aceeași marcă comercială sau cu aceeași denumire a producătorului, a importatorului sau a reprezentantului autorizat;

    26.

    „bază de date cu produse” înseamnă o colecție de date referitoare la produse, care este structurată în mod sistematic și care constă într-o secțiune publică axată pe consumator, în care informațiile referitoare la parametrii produselor individuale sunt accesibile prin mijloace electronice, într-un portal online, pentru accesibilitate, și într-o secțiune privind conformitatea, cu cerințe de accesibilitate și de securitate specificate în mod clar, astfel cum prevede Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului (10);

    27.

    „răcitor de băuturi” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă destinat să răcească, la o viteză specificată, băuturi neperisabile ambalate, cu excepția vinului, încărcate la temperatura ambiantă, în vederea vânzării la temperaturi specificate mai mici decât temperatura ambiantă. Un răcitor de băuturi permite accesul la băuturi direct prin deschideri laterale sau prin intermediul uneia sau mai multor uși, sertare sau ambele. Temperatura din interiorul răcitorului poate să crească în timpul perioadelor fără cerere, în scopul economisirii de energie, având în vedere caracterul neperisabil al băuturilor;

    28.

    „indice de eficiență energetică” (EEI) înseamnă un indice numeric corespunzător eficienței energetice relative a unui aparat frigorific cu funcție de vânzare directă, exprimat în procente și calculat în conformitate cu punctul 2 din anexa III.

    În sensul anexelor, sunt prevăzute definiții suplimentare în anexa I.

    Articolul 3

    Cerințe în materie de proiectare ecologică

    Cerințele în materie de proiectare ecologică stabilite în anexa II se aplică începând cu datele indicate în anexa respectivă.

    Articolul 4

    Evaluarea conformității

    (1)   Procedura de evaluare a conformității menționată la articolul 8 din Directiva 2009/125/CE este sistemul de control intern al proiectării prevăzut în anexa IV la directiva în cauză sau sistemul de management prevăzut în anexa V la directiva respectivă.

    (2)   În sensul evaluării conformității în temeiul articolului 8 din Directiva 2009/125/CE, documentația tehnică trebuie să includă o copie a informațiilor despre produs furnizate potrivit dispozițiilor de la punctul 3 din anexa II, precum și detaliile și rezultatele calculelor stabilite în anexa III la prezentul regulament.

    (3)   În cazul în care informațiile incluse în documentația tehnică pentru un anumit model au fost obținute:

    (a)

    de la un model care prezintă aceleași caracteristici tehnice relevante pentru informațiile tehnice care trebuie furnizate, dar care este produs de un producător diferit sau

    (b)

    prin calcule efectuate pe baza caracteristicilor de proiectare sau prin extrapolare pornind de la un alt model al aceluiași producător sau al unui alt producător sau ambele,

    documentația tehnică trebuie să includă detaliile acestui calcul, evaluarea efectuată de către producător pentru a verifica exactitatea calculului și, după caz, declarația de identitate între modelele diferiților producători.

    Documentația tehnică trebuie să includă o listă a tuturor modelelor echivalente, inclusiv identificatorii de model.

    (4)   Documentația tehnică trebuie să includă informațiile menționate în ordinea și conform prevederilor din anexa VI la Regulamentul (UE) 2019/2018. Cu excepția produselor menționate la articolul 1 alineatul (3), în scopul supravegherii pieței, producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați pot, fără a aduce atingere punctului 2 litera (g) din anexa IV la Directiva 2009/125/CE, să facă trimitere la documentația tehnică încărcată în baza de date cu produse care conține aceleași informații prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/2018.

    Articolul 5

    Procedura de verificare în scopul supravegherii pieței

    Statele membre aplică procedura de verificare stabilită în anexa IV atunci când efectuează verificările în scopul supravegherii pieței menționate la articolul 3 alineatul (2) din Directiva 2009/125/CE.

    Articolul 6

    Circumvenție și actualizări de software

    Producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat nu introduce pe piață produse care au fost concepute astfel încât să poată depista dacă fac obiectul unei încercări (de exemplu, prin recunoașterea condițiilor de încercare sau a ciclului de încercare) și să reacționeze în mod specific prin modificarea automată a performanței lor în timpul încercării, cu obiectivul de a atinge un nivel mai favorabil pentru oricare dintre parametrii declarați de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat în documentația tehnică sau incluși în oricare dintre documentele furnizate.

    Consumul de energie al produsului și oricare dintre ceilalți parametri declarați nu trebuie să se deterioreze după o actualizare de software sau de firmware atunci când sunt măsurați cu ajutorul aceleiași încercări standard utilizate inițial pentru declarația de conformitate, cu excepția cazului în care utilizatorul final și-a dat consimțământul explicit înainte de actualizarea respectivă. Nicio modificare a performanțelor nu trebuie să apară ca urmare a respingerii actualizării.

    O actualizare de software nu trebuie să aibă niciodată ca efect modificarea performanței produsului astfel încât acesta să nu fie conform cu cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile declarației de conformitate.

    Articolul 7

    Valori de referință

    Criteriile de referință pentru cele mai performante produse și tehnologii disponibile pe piață la momentul adoptării prezentului regulament sunt prevăzute în anexa V.

    Articolul 8

    Reexaminare

    Comisia reexaminează prezentul regulament în lumina progreselor tehnologice și prezintă forumului consultativ rezultatele acestei evaluări, inclusiv, dacă este cazul, un proiect de propunere de revizuire, cel târziu la 25 decembrie 2023.

    Această reexaminare evaluează, printre altele:

    (a)

    nivelul cerințelor privind indicele de eficiență energetică;

    (b)

    pertinența modificării formulei de calcul a EEI, inclusiv parametrii de modelare și factorii de corecție;

    (c)

    pertinența segmentării suplimentare a categoriilor de produse;

    (d)

    pertinența stabilirii de cerințe suplimentare privind utilizarea eficientă a resurselor, în conformitate cu obiectivele economiei circulare, inclusiv dacă ar trebui să se includă mai multe piese de schimb;

    (e)

    pertinența stabilirii de cerințe în materie de eficiență energetică și de cerințe suplimentare de informații pentru salatierele cu dulap frigorific, tejghelele frigorifice orizontale cu spațiu de depozitare integrat concepute să funcționeze la temperaturi de funcționare în regim de refrigerare, dulapurile frigorifice de colț, distribuitoarele automate concepute să funcționeze la temperaturi de funcționare în regim de congelare și vitrinele frigorifice pentru pește cu fulgi de gheață;

    (f)

    pertinența calculării [volumului echivalent] al unui răcitor de băuturi pe baza volumului net și nu al volumului brut;

    (g)

    pertinența introducerii unei formule de calcul a EEI pentru dulapurile frigorifice pentru supermarketuri bazată pe volumul net și nu pe suprafața totală de afișare;

    (h)

    nivelul toleranțelor.

    Articolul 9

    Intrare în vigoare și aplicare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 martie 2021.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 1 octombrie 2019.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 285, 31.10.2009, p. 10.

    (2)  Comunicare a Comisiei. Planul de lucru pentru proiectarea ecologică pentru perioada 2016-2019, COM(2016) 773 final, 30.11.2016.

    (3)  Regulamentul (UE) nr. 517/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 842/2006 (JO L 150, 20.5.2014, p. 195).

    (4)  Regulamentul (UE) 2019/2019 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor frigorifice în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 643/2009 al Comisiei (a se vedea pagina 187 din prezentul Jurnal Oficial).

    (5)  Regulamentul (UE) 2015/1095 al Comisiei din 5 mai 2015 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile dulapurilor frigorifice de depozitare profesionale, dulapurilor frigorifice de răcire și congelare rapidă, unităților de condensare și răcitoarelor pentru procese (JO L 177, 8.7.2015, p. 19).

    (6)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Închiderea buclei – un plan de acțiune al UE pentru economia circulară, COM(2015) 614 final, 2.12.2015.

    (7)  Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) (JO L 197, 24.7.2012, p. 38).

    (8)  Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE și 2009/105/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului și a Deciziei nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 316, 14.11.2012, p. 12).

    (9)  Regulamentul delegat (UE) 2019/2018 al Comisiei din 11 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă (a se vedea pagina 155 din prezentul Jurnal Oficial)..

    (10)  Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE (JO L 198, 28.7.2017, p. 1).


    ANEXA I

    Definiții aplicabile pentru anexe

    Se aplică următoarele definiții:

    1.

    „piesă de schimb” înseamnă o piesă separată care poate înlocui o piesă cu funcții identice sau similare într-un produs;

    2.

    „reparator profesionist” înseamnă un operator sau o întreprindere care prestează servicii de reparație și de întreținere a aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă;

    3.

    „garnitură a ușii” înseamnă o garnitură mecanică de etanșare care umple spațiul dintre ușă și dulapul aparatului frigorific cu funcție de vânzare directă pentru a preveni scurgerile din dulap în aerul exterior;

    4.

    „panou de izolare sub vid” (VIP) înseamnă un panou de izolare alcătuit dintr-un material rigid, cu o porozitate ridicată, acoperit cu un înveliș exterior subțire și etanș la gaz, din care gazele sunt evacuate și care este închis etanș pentru a preveni pătrunderea gazelor din exterior;

    5.

    „congelator pentru înghețată” înseamnă un dulap frigorific orizontal, destinat depozitării și/sau expunerii și vânzării de înghețată preambalată, în cazul căruia accesul consumatorului la înghețata preambalată se realizează prin deschiderea, prin partea superioară, a unui capac netransparent sau transparent, cu un volum net ≤ 600 de litri (L) și, numai în cazul congelatoarelor pentru înghețată cu capac transparent, cu un volum net împărțit la suprafața totală de expunere ≥ 0,35 metri (m);

    6.

    „capac transparent” înseamnă o ușă confecționată dintr-un material transparent care acoperă cel puțin 75 % din suprafața ușii și care permite utilizatorului final să vizualizeze produsele;

    7.

    „suprafață totală de expunere” (TDA) înseamnă suprafața totală vizibilă ocupată de produse alimentare și de alte produse, inclusiv suprafața vizibilă prin geam, definită ca suma proiecțiilor suprafețelor orizontale și verticale ale volumului net, exprimată în metri pătrați (m2);

    8.

    „garanție” înseamnă orice angajament față de consumator al comerciantului cu amănuntul sau al unui producător, importator sau reprezentant autorizat:

    (a)

    de a rambursa prețul plătit sau

    (b)

    de a înlocui, de a repara sau de a manipula în orice mod aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă, dacă ele nu îndeplinesc specificațiile din certificatul de garanție sau din materialele publicitare relevante;

    9.

    „vitrină frigorifică pentru înghețată” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă utilizat la depozitarea, expunerea și servirea de înghețată, în limitele de temperatură prevăzute în tabelul 5 din anexa III;

    10.

    „consum anual de energie” (AE) înseamnă consumul mediu zilnic de energie, înmulțit cu 365 (de zile pe an), exprimat în kilowați-oră pe an (kWh/a) și calculat în conformitate cu punctul 2 litera (b) din anexa III;

    11.

    „consum zilnic de energie” (Ezilnic ) înseamnă energia utilizată de un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă în decurs de 24 de ore în condiții de referință, exprimat în kilowați-oră pe zi (kWh/24h);

    12.

    „consum anual standard de energie” (SAE) înseamnă consumul anual de referință de energie al unui aparat frigorific cu funcție de vânzare directă, exprimat în kilowați-oră pe an (kWh/a) și calculat în conformitate cu punctul 2 litera (c) din anexa III;

    13.

    „M” și „N” înseamnă parametrii de modelare care iau în considerare suprafața totală de expunere sau dependența de volum a consumului de energie, având valorile din tabelul 4 din anexa III;

    14.

    „coeficient de temperatură” (C) înseamnă un factor de corecție care ține cont de variația temperaturii de funcționare;

    15.

    „factor de clasă climatică” (CC) înseamnă un factor de corecție care ține cont de variația condițiilor ambiante pentru care este proiectat aparatul frigorific;

    16.

    „P” înseamnă un factor de corecție care ține cont de diferențele dintre dulapurile frigorifice cu componente integrate și dulapurile frigorifice cu componente separate;

    17.

    „dulap frigorific cu componente integrate” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă care dispune de un sistem de refrigerare integrat care include un compresor și o unitate de condensare;

    18.

    „frigider” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă care menține în permanență temperatura produselor depozitate în dulapul frigorific la temperatura de funcționare în regim de refrigerare;

    19.

    „congelator” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă care menține în permanență temperatura produselor depozitate în dulapul frigorific la temperatura de funcționare în regim de congelare;

    20.

    „dulap frigorific vertical” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă cu deschidere verticală sau înclinată dinspre partea din față în vederea expunerii;

    21.

    „dulap frigorific combinat” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă care combină sensurile de expunere și de deschidere ale unui dulap frigorific vertical și ale unui dulap frigorific orizontal;

    22.

    „dulap frigorific pentru supermarketuri” înseamnă un aparat frigorific cu funcție de vânzare directă, destinat vânzării și expunerii de produse alimentare și de alte produse în unități de comerț cu amănuntul, cum ar fi în supermarketuri. Răcitoarele de băuturi, distribuitoarele automate frigorifice, vitrinele frigorifice pentru înghețată și congelatoarele pentru înghețată nu sunt considerate dulapuri frigorifice pentru supermarketuri;

    23.

    „dulap frigorific pentru cărucioare cu tăvi” înseamnă un dulap frigorific pentru supermarketuri care permite expunerea produselor direct pe tăvi sau pe cărucioare cu tăvi, care poate fi amplasat în spații interioare prin ridicare, învârtire sau prin îndepărtarea fațadei inferioare, dacă există;

    24.

    „pachet M” înseamnă un pachet de încercare prevăzut cu un dispozitiv de măsurare a temperaturii;

    25.

    „distribuitor automat cu temperaturi multiple” înseamnă un distribuitor automat frigorific care include cel puțin două compartimente cu temperaturi de funcționare diferite.


    ANEXA II

    Cerințe în materie de proiectare ecologică

    1.   Cerințe de eficiență energetică:

    (a)

    Începând cu 1 martie 2021, EEI al aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă nu trebuie să depășească valorile stabilite în tabelul 1.

    Tabelul 1

    EEI maxim al aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă, exprimat în %

     

    EEI

    Congelatoare pentru înghețată

    80

    Toate celelalte aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă

    100

    (b)

    Începând cu 1 septembrie 2023, EEI al aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă, cu excepția distribuitoarelor automate frigorifice cu tamburi, nu trebuie să depășească valorile stabilite în tabelul 2.

    Tabelul 2

    EEI maxim al aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă, exprimat în %

     

    EEI

    Congelatoare pentru înghețată

    50

    Toate celelalte aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă, cu excepția distribuitoarelor automate frigorifice cu tamburi

    80

    2.   Cerințe privind eficiența resurselor:

    Începând cu 1 martie 2021, aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

    (a)

    Disponibilitatea pieselor de schimb

    (1)

    Producătorii, importatorii de aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă sau reprezentanții lor autorizați trebuie să pună la dispoziția reparatorilor profesioniști cel puțin următoarele piese de schimb:

    termostatele;

    relee de pornire;

    rezistoare de încălzire pentru aparatele frigorifice cu răcire fără gheață „no-frost”;

    senzori de temperatură;

    software și firmware, inclusiv software de resetare;

    plăci de circuite imprimate; și

    surse de lumină;

    pentru o perioadă minimă de opt ani de la introducerea ultimei unități a modelului pe piață.

    (2)

    Producătorii, importatorii de aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă sau reprezentanții lor autorizați trebuie să pună la dispoziția reparatorilor profesioniști și a utilizatorilor finali cel puțin următoarele piese de schimb:

    mânere de ușă și balamale de ușă;

    clanțe, cadrane și butoane;

    garnituri de ușă; și

    tăvi periferice, coșuri și rafturi pentru depozitare;

    pentru o perioadă minimă de opt ani de la introducerea ultimei unități a modelului pe piață.

    (3)

    Producătorii, importatorii de aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă sau reprezentanții lor autorizați trebuie să se asigure că piesele de schimb menționate la punctele 1 și 2 pot fi înlocuite cu ajutorul unor scule disponibile în mod obișnuit și fără deteriorarea permanentă a aparatului.

    (4)

    Lista cu piesele de schimb identificate la punctul 1 și procedura de efectuare a comenzilor de aceste piese trebuie puse la dispoziția publicului, de exemplu pe site-ul web cu acces liber al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat în termen de cel târziu doi ani de la introducerea pe piață a primei unități dintr-un model sau a unui model echivalent și până la sfârșitul perioadei de disponibilitate a acestor piese de schimb.

    (5)

    Lista cu piesele de schimb identificate la punctul 2, precum și procedura de efectuare a comenzilor de aceste piese și instrucțiunile de reparare trebuie puse la dispoziția publicului, de exemplu pe site-ul web cu acces liber al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat în momentul introducerii pe piață a primei unități dintr-un model și până la sfârșitul perioadei de disponibilitate a acestor piese de schimb.

    (b)

    Durata maximă de livrare a pieselor de schimb

    În cursul perioadei menționate la litera (a), producătorul, importatorul sau reprezentanții autorizați trebuie să asigure livrarea pieselor de schimb pentru aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea comenzii.

    În cazul pieselor de schimb vizate la litera (a) punctul 1, disponibilitatea pieselor de schimb poate fi limitată la reparatorii profesioniști înregistrați în conformitate cu litera (c) punctele 1 și 2.

    (c)

    Accesul la informațiile privind repararea și întreținerea

    După o perioadă de doi ani de la introducerea pe piață a primei unități dintr-un model sau dintr-un model echivalent și până la sfârșitul perioadei menționate la litera (a), producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat trebuie să ofere reparatorilor profesioniști acces la informațiile privind repararea și întreținerea aparatelor, în următoarele condiții:

    (1)

    site-ul web al producătorului, al importatorului sau al reprezentantului autorizat trebuie să indice procesul de înscriere la accesul la informații valabil în cazul reparatorilor profesioniști; pentru a accepta o astfel de solicitare, producătorii, importatorii sau reprezentantul autorizat pot solicita reparatorului profesionist să demonstreze că:

    (i)

    reparatorul profesionist are competența tehnică de a repara aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă și respectă reglementările valabile în cazul reparatorilor de echipamente electrice din statele membre în care își desfășoară activitatea. Trimiterea la un sistem de înregistrare oficial ca reparator profesionist, în cazul în care există un astfel de sistem în statul membru în cauză, se acceptă ca dovadă a conformității cu acest punct;

    (ii)

    reparatorul profesionist este acoperit de o asigurare pentru răspunderile rezultate din activitatea sa, indiferent dacă acest lucru este impus de statul membru sau nu;

    (2)

    producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați trebuie să accepte sau să refuze înregistrarea în termen de cinci zile lucrătoare de la data solicitării;

    (3)

    producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați pot percepe comisioane rezonabile și proporționale pentru accesul la informațiile privind repararea și întreținerea sau pentru primirea de actualizări periodice. Un comision este rezonabil dacă nu descurajează accesul prin faptul că nu ia în considerare măsura în care reparatorul profesionist utilizează informațiile respective.

    După înregistrare, un reparator profesionist trebuie să aibă acces, în termen de o zi lucrătoare de la depunerea unei cereri în acest sens, la informațiile privind repararea și întreținerea solicitate. Informațiile pot fi furnizate pentru un model echivalent sau pentru un model din aceeași familie, dacă este relevant.

    Informațiile disponibile privind repararea și întreținerea includ:

    identificarea fără echivoc a aparatului;

    schema de dezasamblare sau o vizualizare explodată;

    manualul tehnic cu instrucțiuni pentru reparații;

    lista echipamentelor necesare pentru reparare și încercare;

    informații privind componentele și diagnosticarea (cum ar fi valorile teoretice minime și maxime pentru măsurători);

    diagramele de cablare și de conectare;

    codurile de eroare și de diagnostic (inclusiv codurile specifice producătorului, dacă este cazul);

    instrucțiuni pentru instalarea de software și de firmware relevant, inclusiv software de resetare; și

    informații privind modul de accesare a înregistrărilor de date referitoare la defecțiunile raportate înregistrate în aparatul frigorific cu funcție de vânzare directă (acolo unde este cazul).

    (d)

    Cerințe privind demontarea în vederea recuperării și reciclării materialelor în condiții de evitare a poluării

    (1)

    Producătorii, importatorii sau reprezentanții autorizați trebuie să se asigure că aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă sunt concepute în așa fel încât materialele și componentele menționate în anexa VII la Directiva 2012/19/UE să poată fi îndepărtate cu ajutorul unor scule disponibile în mod obișnuit.

    (2)

    Producătorii, importatorii și reprezentanții autorizați trebuie să îndeplinească obligațiile prevăzute la articolul 15 alineatul (1) din Directiva 2012/19/UE.

    (3)

    În cazul în care aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă conțin panouri de izolare sub vid, aparatul frigorific cu funcție de vânzare directă trebuie etichetat cu literele „VIP”.

    3.   Cerințe privind informarea:

    Începând cu 1 martie 2021, manualele cu instrucțiuni pentru instalatori și utilizatori finali, precum și site-urile web cu acces liber ale producătorilor, ale importatorilor și ale reprezentanților autorizați trebuie să includă următoarele informații:

    (a)

    reglajul recomandat al temperaturilor în fiecare compartiment pentru conservarea în condiții optime a alimentelor;

    (b)

    o estimare a impactului reglajelor temperaturii asupra risipei de alimente;

    (c)

    pentru răcitoarele de băuturi: „Acest aparat este conceput să funcționeze în zone climatice în care temperatura și umiditatea maxime sunt [a se completa cu temperatura cea mai caldă a răcitorului de băutură și, respectiv, cu umiditatea relativă a răcitorului de băuturi din tabelul 7].”;

    (d)

    pentru congelatoarele pentru înghețată: „Acest aparat este conceput să funcționeze în zone climatice în care temperatura și umiditatea sunt cuprinse, respectiv între [a se completa cu temperatura minimă aplicabilă din tabelul 9] și [a se completa cu temperatura maximă aplicabilă din tabelul 9] și, respectiv, între [a se completa cu umiditatea minimă relativă aplicabilă din tabelul 9] și [a se completa cu umiditatea maximă relativă aplicabilă din tabelul 9].”;

    (e)

    instrucțiunile pentru instalarea și întreținerea corectă, inclusiv curățarea, de către utilizatorul final a aparatului frigorific cu funcție de vânzare directă;

    (f)

    pentru dulapurile frigorifice cu componente integrate: „În cazul în care serpentina de condensator nu este curățată [frecvența recomandată pentru curățarea serpentinei de condensator, exprimată în perioade dintr-un an], randamentul aparatului va scădea semnificativ.”;

    (g)

    accesul la reparații profesionale, cum ar fi pagini de internet, adrese, date de contact;

    (h)

    informații relevante pentru efectuarea comenzilor de piese de schimb, direct sau prin intermediul altor canale furnizate de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat, cum ar fi pagini de internet, adrese, date de contact;

    (i)

    perioada minimă în care sunt disponibile piesele de schimb necesare pentru repararea aparatului frigorific cu funcție de vânzare directă;

    (j)

    durata minimă a garanției comerciale a aparatului frigorific cu funcție de vânzare directă oferită de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat;

    (k)

    instrucțiuni privind modul de găsire a informațiilor despre model în baza de date cu produse, astfel cum se prevede în Regulamentul delegat (UE) 2019/2018 prin intermediul unui link către informațiile despre model astfel cum sunt stocate în baza de date cu produse sau prin intermediul unui link către baza de date cu produse și către informațiile privind modul de găsire a identificatorului de model pe produs.


    ANEXA III

    Metode de măsurare și calcule

    În scopul conformității și al verificării conformității cu cerințele prezentului regulament, măsurătorile și calculele se efectuează utilizându-se standarde armonizate sau alte metode fiabile, exacte și reproductibile, care iau în considerare metodele de măsurare de ultimă generație general recunoscute și care sunt în conformitate cu dispozițiile stabilite mai jos. Trimiterile la standardele armonizate au fost publicate în acest scop în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    1.   Condiții generale pentru încercare:

    (a)

    condițiile ambiante trebuie să corespundă setului 1, cu excepția congelatoarelor pentru înghețată și a vitrinelor frigorifice pentru înghețată, care trebuie supuse încercării în condițiile ambiante corespunzătoare seriei 2, conform tabelului 3;

    (b)

    în cazul în care un compartiment poate fi reglat la temperaturi diferite, acesta trebuie supus încercării la cea mai joasă temperatură de funcționare;

    (c)

    distribuitoarele automate frigorifice prevăzute cu compartimente cu volum variabil trebuie supuse încercării ajustând volumul net al compartimentului cu cea mai ridicată temperatură de funcționare la volumul său net minim;

    (d)

    pentru răcitoarele de băuturi, viteza de răcire specificată trebuie să fie ajustată la timpul de restabilire a temperaturii după reîncărcarea a jumătate din conținut.

    Tabelul 3

    Condiții ambiante

     

    Temperatura termometrului uscat, °C

    Umiditatea relativă, %

    Punctul de rouă, °C

    Masa de vapori de apă în aer uscat, g/kg

    Setul 1

    25

    60

    16,7

    12,0

    Setul 2

    30

    55

    20,0

    14,8

    2.   Calcularea EEI:

    (a)

    Pentru toate aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă, EEI, exprimat în % și rotunjit la prima zecimală, este raportul dintre AE (exprimat în kWh/a) și SAE de referință (exprimat în kWh/a) și se calculează după cum urmează:

    EEI = AE/SAE.

    (b)

    AE exprimat în kWh/a și rotunjit la două zecimale, se calculează după cum urmează:

    AE = 365 × Ezilnic ;

    unde:

    Ezilnic este consumul de energie al aparatului frigorific cu funcție de vânzare directă într-un interval de 24 de ore, exprimat în kWh/24h și rotunjit la trei zecimale.

    (c)

    SAE este exprimat în kWh/a și rotunjit la două zecimale. Pentru aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă ale căror compartimente au aceeași clasă de temperatură și pentru distribuitoarele automate frigorifice, SAE se calculează după cum urmează:

    SAE = 365 × P × (M + N × Y) × C.

    Pentru aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă în cazul cărora mai multe compartimente au diferite clase de temperatură, cu excepția distribuitoarelor automate frigorifice, SAE se calculează după cum urmează:

    Formula;

    unde:

    (1)

    c este indicele numeric pentru un tip de compartiment cuprins între 1 și n, n fiind numărul total de tipuri de compartimente.

    (2)

    Valorile pentru M și N sunt indicate în tabelul 4.

    Tabelul 4

    Valorile pentru M și N

    Categorie

    Valoarea pentru M

    Valoarea pentru N

    Răcitoare de băuturi

    2,1

    0,006

    Congelatoare pentru înghețată

    2,0

    0,009

    Distribuitoare automate frigorifice

    4,1

    0,004

    Vitrine frigorifice pentru înghețată

    25,0

    30,400

    Dulapuri frigorifice verticale și combinate pentru supermarketuri

    9,1

    9,100

    Dulapuri frigorifice orizontale pentru supermarketuri

    3,7

    3,500

    Congelatoare de tip dulap verticale și combinate pentru supermarketuri

    7,5

    19,300

    Congelatoare de tip dulap orizontale pentru supermarketuri

    4,0

    10,300

    Dulapuri frigorifice pentru cărucioare cu tăvi (de la 1 martie 2021)

    9,2

    11,600

    Dulapuri frigorifice pentru cărucioare cu tăvi (de la 1 septembrie 2023)

    9,1

    9,100

    (3)

    Valorile pentru C și coeficientul de temperatură sunt indicate în tabelul 5.

    Tabelul 5

    Condiții de temperatură și valorile corespunzătoare ale coeficienților de temperatură, C

    n.a. = nu se aplică

    (a)

    Dulapuri frigorifice pentru supermarketuri

    Categorie

    Clasa de temperatură

    Temperatura cea mai ridicată a celui mai cald pachet M (°C)

    Temperatura cea mai scăzută a celui mai rece pachet M (°C)

    Temperatura minimă cea mai ridicată a tuturor pachetelor M (°C)

    Valoarea pentru C

    Dulapuri frigorifice verticale și combinate pentru supermarketuri

    M2

    ≤ +7

    ≥ –1

    n.a.

    1,00

    H1 și H2

    ≤ +10

    ≥ –1

    n.a.

    0,82

    M1

    ≤ +5

    ≥ –1

    n.a.

    1,15

    Dulapuri frigorifice orizontale pentru supermarketuri

    M2

    ≤ +7

    ≥ –1

    n.a.

    1,00

    H1 și H2

    ≤ +10

    ≥ –1

    n.a.

    0,92

    M1

    ≤ +5

    ≥ –1

    n.a.

    1,08

    Congelatoare de tip dulap verticale și combinate pentru supermarketuri

    L1

    ≤ –15

    n.a.

    ≤ –18

    1,00

    L2

    ≤ –12

    n.a.

    ≤ –18

    0,90

    L3

    ≤ –12

    n.a.

    ≤ –15

    0,90

    Congelatoare de tip dulap orizontale pentru supermarketuri

    L1

    ≤ –15

    n.a.

    ≤ –18

    1,00

    L2

    ≤ –12

    n.a.

    ≤ –18

    0,92

    L3

    ≤ –12

    n.a.

    ≤ –15

    0,92


    (b)

    Vitrine frigorifice pentru înghețată

    Clasa de temperatură

    Temperatura cea mai ridicată a celui mai cald pachet M (°C)

    Temperatura cea mai scăzută a celui mai rece pachet M (°C)

    Temperatura minimă cea mai ridicată a tuturor pachetelor M (°C)

    Valoarea pentru C

    G1

    -10

    -14

    n.a.

    1,00

    G2

    -10

    -16

    n.a.

    1,00

    G3

    -10

    -18

    n.a.

    1,00

    L1

    -15

    n.a.

    -18

    1,00

    L2

    -12

    n.a.

    -18

    1,00

    L3

    -12

    n.a.

    -15

    1,00

    S

    Clasificare specială

    1,00


    (c)

    Distribuitoare automate frigorifice

    Clasa de temperatură (*2)

    Temperatura maximă măsurată a produsului (TV ) (°C)

    Valoarea pentru C

    Categoria 1

    7

    1+(12-TV)/25

    Categoria 2

    12

    Categoria 3

    3

    Categoria 4

    (TV1+TV2)/2 (*1)

    Categoria 6

    (TV1+TV2)/2 (*1)


    (d)

    alte aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă

    Categorie

    Valoarea pentru C

    Alte aparate

    1,00

    (4)

    Coeficientul Y se calculează după cum urmează:

    (a)

    pentru răcitoarele de băuturi:

    Yc este volumul echivalent al compartimentelor răcitorului de băuturi cu temperatura-țintă Tc, (Veqc ), calculat după cum urmează:

    Yc = Veq c = VolumBrutc × [(25 – Tc)/20) × CC;

    unde Tc este temperatura medie de clasificare a compartimentului, iar CC este factorul de clasă climatică. Valorile pentru Tc sunt indicate în tabelul 6. Valorile pentru CC sunt indicate în tabelul 7.

    Tabelul 6

    Clasele de temperatură și temperaturile medii corespunzătoare ale compartimentelor (Tc) pentru răcitoarele de băuturi

    Clasa de temperatură (*)

    Tc (°C)

    K1

    + 3,5

    K2

    + 2,5

    K3

    – 1,0

    K4

    + 5,0


    Tabelul 7

    Condițiile de funcționare și valorile CC corespunzătoare pentru răcitoarele de băuturi

    Temperatura medie ambiantă cea mai ridicată (°C)

    Umiditatea ambiantă relativă (%)

    CC

    +25

    60

    1,00

    +32

    65

    1,05

    + 40

    75

    1,10

    (b)

    pentru congelatoarele pentru înghețată:

    Yc este volumul echivalent al compartimentelor congelatorului pentru înghețată cu temperatura-țintă Tc, (Veqc ), calculat după cum urmează:

    Yc = Veq c = VolumNetc × [(12 – Tc)/30) × CC;

    unde Tc este temperatura medie de clasificare a compartimentului, iar CC este factorul de clasă climatică. Valorile pentru Tc sunt indicate în tabelul 8. Valorile pentru CC sunt indicate în tabelul 9.

    Tabelul 8

    Clasele de temperatură și temperaturile medii corespunzătoare ale compartimentelor (Tc) pentru congelatoarele pentru înghețată

    Clasa de temperatură

    Tc (°C)

    Temperatura celui mai cald pachet M mai rece sau egală în cadrul tuturor încercărilor (cu excepția încercării constând în deschiderea capacului) (°C)

    Creșterea maximă a temperaturii celui mai cald pachet M permisă în timpul încercării constând în deschiderea capacului (°C)

    -18

    2

    -18,0

    -7

    2

    -7,0


    Tabelul 9

    Condițiile de funcționare și valorile CC corespunzătoare pentru congelatoarele pentru înghețată

     

    Minimă

    Maximă

    CC

    Temperatura ambiantă (°C)

    Umiditatea ambiantă relativă (%)

    Temperatura ambiantă (°C)

    Umiditatea ambiantă relativă (%)

    Congelator pentru înghețată cu capac transparent

    16

    80

    30

    55

    1,00

    35

    75

    1,10

    40

    40

    1,20

    Congelator pentru înghețată cu capac netransparent

    16

    80

    30

    55

    1,00

    35

    75

    1,04

    40

    40

    1,10

    (c)

    pentru distribuitoarele automate frigorifice:

    Y este volumul net al distribuitoarelor automate frigorifice, care reprezintă suma volumelor tuturor compartimentelor în care sunt păstrate produsele direct disponibile pentru vânzare și volumul prin care trec produsele în cursul procesului de distribuire, exprimat în litri (L) și rotunjit la cel mai apropiat număr întreg.

    (d)

    pentru toate celelalte aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă:

    Yc este suma suprafeței totale de expunere a tuturor compartimentelor cu aceeași clasă de temperatură a aparatului frigorific cu funcție de vânzare directă, exprimată în metri pătrați (m2) și rotunjită la două zecimale.

    (5)

    Valorile pentru P sunt indicate în tabelul 10.

    Tabelul 10

    Valorile pentru P

    Tip de dulap frigorific

    P

    Dulapuri frigorifice cu componente integrate pentru supermarketuri

    1,10

    Alte aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă

    1,00


    (*1)  Pentru distribuitoarele automate frigorifice cu temperaturi multiple, TV este media dintre TV1 (temperatura maximă măsurată a produsului în compartimentul cel mai cald) și TV2 (temperatura maximă măsurată a produsului în compartimentul cel mai rece).

    (*2)  Categoria 1 = distribuitoare automate frigorifice de doze și sticle, cu partea frontală închisă, în care produsele sunt așezate unele peste altele, categoria 2 = distribuitoare automate frigorifice de doze și sticle, dulciuri și snackuri, cu partea frontală din sticlă, categoria 3 = distribuitoare automate frigorifice destinate în întregime produselor alimentare perisabile, cu partea frontală din sticlă, categoria 4 = distribuitoare automate frigorifice cu temperaturi multiple, cu partea frontala din sticlă, categoria 6 = distribuitoare automate frigorifice combinate, constând în diferite categorii de distribuitoare grupate în aceeași carcasă și alimentate de la aceeași unitate de refrigerare.

    n.a. = nu se aplică


    ANEXA IV

    Procedura de verificare în scopul supravegherii pieței

    Toleranțele de verificare definite în prezenta anexă se referă numai la verificarea parametrilor declarați de autoritățile statului membru și nu trebuie utilizate de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat ca toleranțe admise pentru a stabili valorile din documentația tehnică sau pentru a interpreta aceste valori în vederea obținerii conformității ori pentru a comunica performanțe superioare în orice mod.

    În cazul în care un model a fost conceput pentru a putea detecta faptul că este supus unei încercări (de exemplu prin recunoașterea condițiilor de încercare sau a ciclului de încercare) și pentru a reacționa în mod specific prin modificarea automată a performanței sale în timpul încercării, cu obiectivul de a atinge un nivel mai favorabil pentru oricare dintre parametrii specificați în prezentul regulament sau incluși în documentația tehnică sau în oricare dintre documentele furnizate, modelul respectiv și toate modelele echivalente trebuie considerate neconforme.

    La verificarea conformității unui model de produs cu cerințele prevăzute în prezentul regulament în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Directiva 2009/125/CE, pentru cerințele menționate în prezenta anexă, autoritățile statelor membre trebuie să aplice următoarea procedură:

    1.

    Autoritățile statelor membre verifică o singură unitate a modelului.

    2.

    Modelul este considerat conform cu cerințele aplicabile dacă:

    (a)

    valorile indicate în documentația tehnică în conformitate cu punctul 2 din anexa IV la Directiva 2009/125/CE (valorile declarate) și, după caz, valorile utilizate pentru a calcula aceste valori nu sunt mai avantajoase pentru producător, importator sau reprezentantul autorizat decât rezultatele măsurătorilor corespunzătoare efectuate în conformitate cu litera (g) de la punctul menționat și

    (b)

    valorile declarate respectă toate cerințele prevăzute în prezentul regulament și niciuna dintre informațiile obligatorii despre produs publicate de producător, de importator sau de reprezentantul autorizat nu conține valori care sunt mai avantajoase pentru producător, importator sau reprezentantul autorizat decât valorile declarate și

    (c)

    atunci când autoritățile statelor membre verifică unitatea din model respectivă, ele constată că producătorul, importatorul sau reprezentantul autorizat a instituit un sistem care respectă cerințele prevăzute la articolul 6 al doilea paragraf și

    (d)

    atunci când autoritățile statelor membre verifică unitatea din model, aceasta respectă cerințele prevăzute la articolul 6 al treilea paragraf și cerințele privind eficiența utilizării resurselor prevăzute la punctul 2 din anexa II și

    (e)

    atunci când autoritățile statelor membre încearcă unitatea din modelul respectiv, valorile obținute (valorile parametrilor relevanți, măsurate în cadrul încercării, și valorile calculate pe baza acestor măsurători) respectă toleranțele de verificare respective, indicate în tabelul 11.

    3.

    Dacă nu se obțin rezultatele menționate la punctul 2 litera (a), (b), (c) sau (d), modelul și toate modelele echivalente trebuie considerate neconforme cu prezentul regulament.

    4.

    Dacă nu se obține rezultatul menționat la punctul 2 litera (e), autoritățile statelor membre selectează pentru încercare trei unități suplimentare din același model. Ca alternativă, cele trei unități suplimentare selectate pot fi dintr-unul sau din mai multe modele echivalente.

    5.

    Modelul este considerat conform cu cerințele aplicabile dacă, pentru aceste trei unități, media aritmetică a valorilor obținute este conformă cu toleranțele de verificare respective indicate în tabelul 11.

    6.

    Dacă nu se obține rezultatul menționat la punctul 5, modelul și toate modelele echivalente se consideră neconforme cu prezentul regulament.

    7.

    Autoritățile statului membru furnizează toate informațiile relevante autorităților celorlalte state membre și Comisiei, fără întârziere, după luarea unei decizii cu privire la neconformitatea modelului în conformitate cu punctul 3 sau 6.

    Autoritățile statelor membre utilizează metodele de măsurare și de calcul stabilite în anexa III.

    Autoritățile statelor membre aplică numai toleranțele de verificare stabilite în tabelul 11 și utilizează doar procedura descrisă la punctele 1-7 pentru cerințele menționate în prezenta anexă. Pentru parametrii din tabelul 11, nu se aplică alte toleranțe, cum ar fi cele stabilite în standardele armonizate sau în orice altă metodă de măsurare.

    Tabelul 11

    Toleranțe de verificare

    Parametri

    Toleranțe de verificare

    Volumul net și volumul net al compartimentului, după caz

    Valoarea obținută (1) nu trebuie să fie mai mică decât valoarea declarată cu mai mult de 3 % sau 1 L - oricare dintre acestea este mai mare.

    Volumul brut și volumul brut al compartimentului, după caz

    Valoarea obținută (1) nu trebuie să fie mai mică decât valoarea declarată cu mai mult de 3 % sau 1 L - oricare dintre acestea este mai mare.

    TDA și, dacă este cazul, TDA a compartimentului, după caz

    Valoarea obținută (1) nu trebuie să fie mai mare decât valoarea declarată cu mai mult de 3 %.

    Ezilnic

    Valoarea obținută (1) nu trebuie să fie mai mare decât valoarea declarată cu mai mult de 10 %.

    AE

    Valoarea obținută (1) nu trebuie să fie mai mare decât valoarea declarată cu mai mult de 10 %.


    (1)  în cazul celor trei unități suplimentare supuse încercării în conformitate cu punctul 4, valoarea obținută înseamnă media aritmetică a valorilor obținute pentru cele trei unități suplimentare.


    ANEXA V

    Valori de referință

    La data intrării în vigoare a prezentului regulament, au fost identificate, pentru aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă, cele mai bune tehnologii disponibile pe piață din punctul de vedere al indicelui lor de eficiență energetică, după cum se descrie în continuare.

     

    TDA (m2), volum net (L) sau volum brut (L), după caz

    T1 sau TV

    AE (kWh/a)

    Dulapuri frigorifice pentru supermarketuri

    (Dulap frigorific vertical pentru supermarketuri)

    3,3

     

    4526

    (= 12,4 kWh/24 h)

    Dulapuri frigorifice pentru supermarketuri

    (Dulap frigorific orizontal pentru supermarketuri)

    2,2

     

    2044

    (= 5,6 kWh/24 h)

    Dulapuri frigorifice pentru supermarketuri

    (Congelator vertical pentru supermarketuri)

    3

     

    9709

    (= 26,6 kWh/24 h)

    Dulapuri frigorifice pentru supermarketuri

    (Congelator orizontal pentru supermarketuri)

    1,4

     

    1621

    (= 4,4 kWh/24 h)

    2,76

     

    6424

    (= 17,6 kWh/24 h)

    Distribuitor automat frigorific de doze și sticle

    548

    7 °C

    1547

    (= 4,24 kWh/24 h)

    Distribuitoare automate frigorifice cu spirale

    472

    3 °C

    2070

    (= 5,67 kWh/24 h)

    Răcitor de băuturi

    506

     

    475

    (= 1,3 kWh/24 h)

    Congelator pentru înghețată

    302

     

    329

    (= 0,9 kWh/24 h)

    Vitrină frigorifică pentru înghețată

    1,43

     

    10862

    (= 29,76 kWh/24 h)


    Top