Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R2017

    Regulamentul delegat (UE) 2019/2017 al Comisiei din 11 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a mașinilor de spălat vase de uz casnic și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 1059/2010 al Comisiei (Text cu relevanță pentru SEE.)

    C/2019/1807

    JO L 315, 5.12.2019, p. 134–154 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/05/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/2017/oj

    5.12.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 315/134


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/2017 AL COMISIEI

    din 11 martie 2019

    de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a mașinilor de spălat vase de uz casnic și de abrogare a Regulamentului delegat (UE) nr. 1059/2010 al Comisiei

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE (1), în special articolul 11 alineatul (5) și articolul 16,

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) 2017/1369 împuternicește Comisia să adopte acte delegate în ceea ce privește etichetarea sau reclasificarea etichetării grupurilor de produse care prezintă un potențial semnificativ de economii de energie și, după caz, de alte resurse.

    (2)

    Dispozițiile privind etichetarea energetică a mașinilor de spălat vase de uz casnic au fost stabilite prin Regulamentul delegat (UE) nr. 1059/2010 al Comisiei (2).

    (3)

    Comunicarea Comisiei COM(2016)773 final (3) – Planul de lucru pentru proiectarea ecologică instituit de Comisie în aplicarea articolului 16 alineatul (1) din Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului (4)– stabilește prioritățile de lucru în temeiul cadrului privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică pentru perioada 2016-2019. Planul de lucru pentru proiectarea ecologică identifică grupurile de produse cu impact energetic care urmează să fie considerate prioritare pentru efectuarea de studii pregătitoare și eventuala adoptare de măsuri de punere în aplicare, precum și reexaminarea Regulamentului (UE) nr. 1016/2010 al Comisiei (5) și a Regulamentului delegat (UE) nr. 1059/2010.

    (4)

    Măsurile din planul de lucru pentru proiectarea ecologică au potențialul estimat de a genera, în total, economii anuale de energie finală de peste 260 TWh în 2030, ceea ce echivalează cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 100 de milioane de tone pe an în 2030. Mașinile de spălat vase de uz casnic reprezintă unul dintre grupurile de produse enumerate în planul de lucru, cu economii anuale de energie electrică estimate la 2,1 TWh, ceea ce ar genera reduceri ale emisiilor de GES de 0,7 Mt echivalent CO2/an, și cu economii de apă estimate la 16 milioane m3 în 2030.

    (5)

    Mașinile de spălat vase de uz casnic se numără printre grupurile de produse prioritare menționate la articolul 11 alineatul (5) litera (b) din Regulamentul (UE) 2017/1369 pentru care Comisia ar trebui să adopte un act delegat de introducere a unei etichete reclasificate de la A la G.

    (6)

    Comisia a reexaminat Regulamentul delegat (UE) nr. 1059/2010, conform dispozițiilor articolului 7 din acesta, și a analizat aspectele tehnice, de mediu și economice, precum și impactul comportamentului utilizatorilor. Reexaminarea a fost efectuată în strânsă cooperare cu părți implicate și interesate din Uniune și din țări terțe. Rezultatele acestei reexaminări au fost făcute publice și prezentate forumului consultativ instituit prin articolul 14 din Regulamentul (UE) 2017/1369.

    (7)

    În urma reexaminării, s-a ajuns la concluzia că este necesară introducerea unor cerințe revizuite în materie de etichetare energetică pentru mașinile de spălat vase de uz casnic.

    (8)

    Mașinile de spălat vase de uz necasnic au caracteristici și utilizări distincte. Ele fac obiectul altor acte de reglementare, în special al Directivei 2006/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului (6), și nu ar trebui să fie incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament. Prezentul regulament privind mașinile de spălat vase de uz casnic ar trebui să se aplice mașinilor de spălat vase care au aceleași caracteristici tehnice, indiferent de mediul în care sunt utilizate.

    (9)

    Aspectele legate de mediu ale mașinilor de spălat vase de uz casnic, care au fost identificate ca fiind semnificative în sensul prezentului regulament, sunt consumul de energie și de apă în faza de utilizare, generarea de deșeuri la sfârșitul ciclului de viață, emisiile în aer și în apă în faza de producție, din cauza extracției și prelucrării materiilor prime, și în faza de utilizare, din cauza consumului de energie electrică.

    (10)

    În urma reexaminării rezultă că consumul de energie electrică și de apă al mașinilor de spălat vase de uz casnic poate fi redus și mai mult prin implementarea unor măsuri de etichetare energetică axate pe o mai bună diferențiere între produse. Aceasta ar trebui să ofere furnizorilor un stimulent pentru a îmbunătăți în continuare eficiența energetică și de utilizare a resurselor a mașinilor de spălat vase de uz casnic, accelerând în același timp transformarea pieței în direcția unor tehnologii mai eficiente.

    (11)

    Etichetarea energetică a mașinilor de spălat vase de uz casnic permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză pentru achiziționarea unor aparate mai eficiente din punct de vedere energetic și din punctul de vedere al utilizării resurselor. Înțelegerea și relevanța informațiilor furnizate pe etichetă au fost confirmate printr-un sondaj specific adresat consumatorilor, în conformitate cu articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/1369.

    (12)

    Mașinile de spălat vase de uz casnic care sunt expuse la târguri comerciale ar trebui să poarte eticheta energetică dacă prima unitate din model a fost deja introdusă pe piață sau este introdusă pe piață în cadrul târgului comercial.

    (13)

    Parametrii relevanți ai produselor ar trebui măsurați cu ajutorul unor metode fiabile, exacte și reproductibile. Metodele respective ar trebui să ia în considerare metodele de măsurare de ultimă generație recunoscute, inclusiv, dacă sunt disponibile, standardele armonizate adoptate de organismele europene de standardizare, astfel cum sunt enumerate în anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (7).

    (14)

    Se recunoaște faptul că vânzarea de produse cu impact energetic prin intermediul magazinelor online și al platformelor de vânzare pe internet, mai degrabă decât direct de la furnizori, a crescut și, prin urmare, ar trebui să se clarifice faptul că furnizorii de servicii pentru magazinele online și platformele de vânzare pe internet ar trebui să fie responsabili pentru afișarea, în apropierea prețului, a etichetei puse la dispoziție de furnizor. Ei ar trebui să informeze furnizorul cu privire la această obligație, dar nu ar trebui să fie responsabili pentru acuratețea sau conținutul etichetei și ale fișei cu informații despre produs furnizate. Cu toate acestea, în aplicarea articolului 14 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind comerțul electronic (8), aceste platforme de găzduire pe internet ar trebui să acționeze rapid pentru a elimina informațiile privind produsul în cauză sau pentru a bloca accesul la acestea dacă au cunoștință despre neconformitatea lor (de exemplu, eticheta sau fișa cu informații despre produs lipsește, este incompletă sau este incorectă), de exemplu dacă sunt informate de autoritatea de supraveghere a pieței. Un furnizor care vinde direct utilizatorilor finali prin intermediul propriului site web face obiectul obligațiilor de vânzare la distanță ale comercianților menționate la articolul 5 din Regulamentul (UE) 2017/1369.

    (15)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament au fost discutate de forumul consultativ și cu experții statelor membre în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) 2017/1369.

    (16)

    Regulamentul delegat (UE) nr. 1059/2010 ar trebui abrogat,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiect și domeniu de aplicare

    (1)   Prezentul regulament stabilește cerințe privind etichetarea și furnizarea de informații suplimentare despre produs pentru mașinile de spălat vase de uz casnic cu alimentare de la rețea, inclusiv mașinile de spălat vase de uz casnic încorporate și mașinile de spălat vase de uz casnic cu alimentare de la rețea care pot fi alimentate și cu baterii.

    (2)   Prezentul regulament nu se aplică:

    (a)

    mașinilor de spălat vase care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2006/42/CE;

    (b)

    mașinilor de spălat vase de uz casnic care funcționează cu baterii și care pot fi conectate la rețeaua de alimentare prin intermediul unui convertor de curent alternativ în curent continuu achiziționat separat.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „rețea de alimentare” sau „rețea electrică de alimentare” înseamnă alimentarea cu energie electrică de la rețea de 230 (± 10 %) volți în curent alternativ la 50 Hz;

    2.

    „mașină de spălat vase de uz casnic” înseamnă o mașină care curăță și clătește articolele de masă și despre care producătorul declară, în declarația de conformitate, că respectă Directiva 2014/35/UE a Parlamentului European și a Consiliului (9) sau Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului (10);

    3.

    „mașină de spălat vase de uz casnic încorporată” înseamnă o mașină de spălat vase de uz casnic care este proiectată, supusă încercării și comercializată exclusiv:

    (a)

    pentru a fi instalată într-un dulap sau pentru a fi încastrată (în partea superioară, inferioară și în părțile laterale) cu ajutorul unor panouri;

    (b)

    pentru a fi fixată solid de părțile laterale, superioare sau inferioare ale dulapului sau ale panourilor; și

    (c)

    pentru a fi echipată cu o față cu finisaj de fabrică integrată sau cu un panou frontal special conceput;

    4.

    „punct de vânzare” înseamnă un loc unde mașinile de spălat vase de uz casnic sunt expuse sau oferite spre vânzare, închiriere sau cumpărare cu plata în rate.

    În sensul anexelor, în anexa I sunt prevăzute definiții suplimentare.

    Articolul 3

    Obligațiile furnizorilor

    (1)   Furnizorii se asigură că:

    (a)

    fiecare mașină de spălat vase de uz casnic este furnizată împreună cu o etichetă tipărită în formatul prevăzut în anexa III;

    (b)

    parametrii fișei cu informații despre produs, stabiliți în anexa V, sunt introduși în baza de date cu produse;

    (c)

    la cererea expresă a comerciantului, fișa cu informații despre produs se pune la dispoziție în format tipărit;

    (d)

    conținutul documentației tehnice, astfel cum este stabilit în anexa VI, este introdus în baza de date cu produse;

    (e)

    orice material publicitar vizual pentru un anumit model de mașină de spălat vase de uz casnic cuprinde clasa de eficiență energetică și gama de clase de eficiență energetică disponibile pe etichetă, în conformitate cu anexa VII și cu anexa VIII;

    (f)

    orice material promoțional tehnic referitor la un anumit model de mașină de spălat vase de uz casnic, inclusiv pe internet, care descrie parametrii săi tehnici specifici, cuprinde clasa de eficiență energetică a modelului respectiv și gama de clase de eficiență energetică disponibile pe etichetă, în conformitate cu anexa VII;

    (g)

    o etichetă electronică, având formatul și conținutul informativ stabilite în anexa III, este pusă la dispoziția comercianților pentru fiecare model de mașină de spălat vase de uz casnic;

    (h)

    o fișă electronică cu informații despre produs, conform anexei V, este pusă la dispoziția comercianților pentru fiecare model de mașină de spălat vase de uz casnic.

    (2)   Clasa de eficiență energetică și clasa de emisii acustice în aer sunt definite în anexa II și se calculează în conformitate cu anexa IV.

    Articolul 4

    Obligațiile comercianților

    Comercianții se asigură că:

    (a)

    fiecare mașină de spălat vase de uz casnic poartă, la punctul de vânzare, inclusiv la târgurile comerciale, eticheta pusă la dispoziție de furnizori în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (a), eticheta fiind afișată, pentru mașinile de spălat vase de uz casnic încorporate, în așa fel încât să fie clar vizibilă, iar pentru celelalte mașini de spălat vase de uz casnic în așa fel încât să fie clar vizibilă pe exteriorul mașinii părții frontale sau superioare a mașinii de spălat vase de uz casnic;

    (b)

    în cazul vânzării la distanță, eticheta și fișa cu informații despre produs sunt furnizate în conformitate cu anexele VII și VIII;

    (c)

    orice material publicitar vizual pentru un anumit model de mașină de spălat vase de uz casnic cuprinde clasa de eficiență energetică a modelului respectiv și gama de clase de eficiență energetică disponibile pe etichetă, în conformitate cu anexa VII;

    (d)

    orice material promoțional tehnic referitor la un anumit model de mașină de spălat vase de uz casnic, inclusiv pe internet, care descrie parametrii săi tehnici specifici, cuprinde clasa de eficiență energetică a modelului respectiv și gama de clase de eficiență energetică disponibile pe etichetă, în conformitate cu anexa VII.

    Articolul 5

    Obligațiile platformelor de găzduire pe internet

    În cazul în care un furnizor de servicii de găzduire menționat la articolul 14 din Directiva 2000/31/CE autorizează vânzarea de mașini de spălat vase de uz casnic prin intermediul site-ului său de internet, furnizorul de servicii trebuie să permită afișarea etichetei electronice și a fișei electronice cu informații despre produs furnizate de comerciant în cadrul mecanismului de afișaj în conformitate cu dispozițiile anexei VIII și trebuie să informeze comerciantul cu privire la obligația de a le afișa.

    Articolul 6

    Metode de măsurare

    Informațiile care trebuie furnizate în temeiul articolelor 3 și 4 se obțin prin metode de măsurare și de calcul fiabile, exacte și reproductibile, care iau în considerare metodele de măsurare și de calcul de ultimă generație recunoscute, stabilite în anexa IV.

    Articolul 7

    Procedura de verificare în scopul supravegherii pieței

    Statele membre aplică procedura de verificare stabilită în anexa IX la prezentul regulament atunci când efectuează verificările în scopul supravegherii pieței menționate la articolul 8 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1369.

    Articolul 8

    Reexaminare

    Comisia reexaminează prezentul regulament în lumina progreselor tehnologice și prezintă forumului consultativ rezultatele acestei reexaminări, inclusiv, dacă este cazul, un proiect de propunere de revizuire, cel târziu la 25 decembrie 2025.

    Reexaminarea evaluează în principal următoarele aspecte:

    (a)

    potențialul de ameliorare în ceea ce privește consumul de energie și performanța funcțională și de mediu a mașinilor de spălat vase de uz casnic;

    (b)

    eficacitatea măsurilor existente pentru realizarea unor schimbări în comportamentul utilizatorilor finali în ceea ce privește achiziționarea de aparate mai eficiente din punct de vedere energetic și din punctul de vedere al utilizării resurselor și utilizarea unor programe mai eficiente din punct de vedere energetic și din punctul de vedere al utilizării resurselor;

    (c)

    posibilitatea de a aborda aspecte legate de economia circulară.

    Articolul 9

    Abrogare

    Regulamentul delegat (UE) nr. 1059/2010 se abrogă de la 1 martie 2021.

    Articolul 10

    Măsuri de tranziție

    Începând de la 25 decembrie 2019 și până la 28 februarie 2021, fișa cu informații despre produs obligatorie în temeiul articolului 3 litera (b) din Regulamentul delegat (UE) nr. 1059/2010 poate fi pusă la dispoziție prin intermediul bazei de date de produse, în loc să fie furnizată în format tipărit odată cu produsul. În acest caz, furnizorul se asigură că, la cererea expresă a comerciantului, fișa cu informații despre produs se pune la dispoziție în format tipărit.

    Articolul 11

    Intrare în vigoare și aplicare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 martie 2021. Cu toate acestea, articolul 10 se aplică de la 25 decembrie 2019, iar articolul 3 alineatul (1) literele (a), (b) și (c) se aplică de la 1 noiembrie 2020.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 11 martie 2019.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 198, 28.7.2017, p. 1.

    (2)  Regulamentul delegat (UE) nr. 1059/2010 al Comisiei din 28 septembrie 2010 de completare a Directivei 2010/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la cerințele de etichetare energetică aplicabile mașinilor de spălat vase de uz casnic (JO L 314, 30.11.2010, p. 1).

    (3)  Comunicare a Comisiei. Planul de lucru pentru proiectarea ecologică pentru perioada 2016-2019, [COM(2016) 773 final, Bruxelles, 30.11.2016].

    (4)  Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 octombrie 2009 de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile produselor cu impact energetic (JO L 285, 31.10.2009, p. 10).

    (5)  Regulamentul (UE) nr. 1016/2010 al Comisiei din 10 noiembrie 2010 de implementare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la cerințele de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat vase de uz casnic (JO L 293, 11.11.2010, p. 31).

    (6)  Directiva 2006/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2006 privind echipamentele tehnice (JO L 157, 9.6.2006, p. 24).

    (7)  Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE și 2009/105/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului și a Deciziei nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 316, 14.11.2012, p. 12).

    (8)  Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2000 privind anumite aspecte juridice ale serviciilor societății informaționale, în special ale comerțului electronic, pe piața internă („Directiva privind comerțul electronic”) (JO L 178, 17.7.2000, p. 1).

    (9)  Directiva 2014/35/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor electrice destinate utilizării în cadrul unor anumite limite de tensiune (JO L 96, 29.3.2014, p. 357).

    (10)  Directiva 2014/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio și de abrogare a Directivei 1999/5/CE (JO L 153, 22.5.2014, p. 62).


    ANEXA I

    Definiții aplicabile pentru anexe

    Se aplică următoarele definiții:

    1.

    „indicele de eficiență energetică” (EEI) înseamnă raportul dintre consumul de energie al programului eco și consumul de energie al programului standard;

    2.

    „consumul de energie al programului eco” (EPEC) înseamnă consumul de energie al unei mașini de spălat vase de uz casnic pentru programul eco, exprimat în kilowați-oră pe ciclu;

    3.

    „consumul de energie al programului standard” (SPEC) înseamnă consumul de energie luat ca referință, ca funcție a capacității nominale a mașinii de spălat vase de uz casnic, exprimat în kilowați-oră pe ciclu;

    4.

    „program” înseamnă o serie de operațiuni predefinite și declarate de furnizor ca fiind adecvate pentru nivelurile specificate de murdărie sau pentru tipurile specificate de încărcătură sau pentru ambele;

    5.

    „ciclu” înseamnă un proces complet de curățare, clătire și uscare, astfel cum este definit de programul selectat, constând într-o serie de operațiuni până la încetarea tuturor activităților;

    6.

    „cod de răspuns rapid” (QR) înseamnă un cod de bare matrice inclus pe eticheta energetică a unui model de produs, care face trimitere la informațiile referitoare la modelul respectiv aflate în secțiunea publică a bazei de date cu produse;

    7.

    „tacâm” (ps) înseamnă un set de articole de masă destinate să fie utilizate de o singură persoană, fără ustensilele de servit;

    8.

    „ustensile de servit” înseamnă obiecte pentru prepararea și servirea alimentelor, care pot include oale, boluri pentru servit, tacâmuri pentru servit și un platou;

    9.

    „capacitate nominală” înseamnă numărul maxim de tacâmuri, împreună cu ustensilele de servit, care pot fi curățate, clătite și uscate într-o mașină de spălat vase de uz casnic într-un ciclu atunci când mașina este încărcată în conformitate cu instrucțiunile furnizorului;

    10.

    „consumul de apă al programului eco” (EPWC) înseamnă consumul de apă al unei mașini de spălat vase de uz casnic pentru programul eco, exprimat în litri pe ciclu;

    11.

    „indicele performanței de curățare” (IC) înseamnă raportul dintre performanța de curățare a unei mașini de spălat vase de uz casnic și performanța de curățare a unei mașini de spălat vase de uz casnic de referință;

    12.

    „indicele performanței de uscare” (ID) înseamnă raportul dintre performanța de uscare a unei mașini de spălat vase de uz casnic și performanța de uscare a unei mașini de spălat vase de uz casnic de referință;

    13.

    „durata programului” (Tt) înseamnă perioada de timp care începe odată cu inițierea programului selectat, excluzând orice întârziere programată de utilizator, până când este indicat sfârșitul programului și utilizatorul are acces la încărcătură;

    14.

    „eco” înseamnă denumirea programului unei mașini de spălat vase de uz casnic care este declarat de producător ca fiind adecvat pentru curățarea articolelor de masă cu un grad normal de murdărie și la care se referă informațiile de pe eticheta energetică și din fișa cu informații despre produs;

    15.

    „mod oprit” înseamnă o stare în care mașina de spălat vase de uz casnic este conectată la rețeaua de alimentare și nu asigură nicio funcție; următoarele sunt de asemenea considerate „mod oprit”:

    (a)

    stări care oferă numai o indicație de mod oprit;

    (b)

    stări care oferă numai funcționalitățile destinate să asigure compatibilitatea electromagnetică, în conformitate cu Directiva 2014/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului (1);

    16.

    „mod standby” înseamnă o stare în care mașina de spălat vase de uz casnic este conectată la rețeaua de alimentare și asigură doar următoarele funcții, care pot persista o perioadă de timp nedefinită:

    (a)

    funcția de reactivare sau funcția de reactivare și doar o indicație că funcția de reactivare este activată; și/sau

    (b)

    funcția de reactivare printr-o conexiune la rețea; și/sau

    (c)

    afișarea unor informații sau a stării; și/sau

    (d)

    funcția de detectare pentru măsuri de urgență;

    17.

    „rețea” înseamnă o infrastructură de comunicații cu o topologie a legăturilor, o arhitectură, inclusiv componente fizice, principii organizaționale, proceduri și formate (protocoale) de comunicare;

    18.

    „pornire cu întârziere” înseamnă o stare în care utilizatorul a selectat o anumită întârziere pentru începutul ciclului programului selectat;

    19.

    „garanție” înseamnă orice angajament al comerciantului cu amănuntul sau al furnizorului față de consumator:

    (a)

    de a rambursa prețul plătit; sau

    (b)

    de a înlocui, repara sau trata mașinile de spălat vase de uz casnic în orice fel dacă acestea nu corespund specificațiilor stabilite în certificatul de garanție sau în materialele publicitare relevante;

    20.

    „mecanism de afișare” înseamnă orice ecran, inclusiv un ecran tactil, sau orice altă tehnologie vizuală utilizată pentru afișarea conținutului de pe internet către utilizatori;

    21.

    „afișare imbricată” înseamnă orice interfață vizuală în care o imagine sau un set de date sunt accesate prin executarea unui clic cu mouse-ul, prin trecerea pe deasupra cu mouse-ul sau, în cazul unui ecran tactil, prin extinderea altei imagini sau a altui set de date;

    22.

    „ecran tactil” înseamnă un ecran care răspunde la contact, cum ar fi cel al unei tablete, al unui computer de tip „slate” sau al unui telefon inteligent;

    23.

    „text alternativ” înseamnă un text furnizat ca alternativă la o prezentare grafică, care permite prezentarea de informații în altă formă decât cea grafică, în cazul în care dispozitivele de afișare nu pot să reproducă prezentarea grafică, sau pentru a spori accesibilitatea, de exemplu în cazul aplicațiilor de sinteză vocală.


    (1)  Directiva 2014/30/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind armonizarea legislațiilor statelor membre cu privire la compatibilitatea electromagnetică (JO L 96, 29.3.2014, p. 79).


    ANEXA II

    A.   Clase de eficiență energetică

    Clasa de eficiență energetică a unei mașini de spălat vase de uz casnic se determină în funcție de indicele de eficiență energetică (EEI) al acesteia, indicat în tabelul 1.

    EEI al unei mașini de spălat vase de uz casnic se calculează în conformitate cu anexa IV.

    Tabelul 1

    Clase de eficiență energetică

    Clasă de eficiență energetică

    Indice de eficiență energetică

    A

    EEI < 32

    B

    32 ≤ EEI < 38

    C

    38 ≤ EEI < 44

    D

    44 ≤ EEI < 50

    E

    50 ≤ EEI < 56

    F

    56 ≤ EEI < 62

    G

    EEI ≥ 62

    B.   Clase de emisii acustice în aer

    Clasa de emisii acustice în aer a unei mașini de spălat vase de uz casnic se determină în funcție de emisiile acustice în aer indicate în tabelul 2.

    Tabelul 2

    Clase de emisii acustice în aer

    Clasă de emisii acustice în aer

    Zgomot [dB(A)]

    A

    n < 39

    B

    39 ≤ n < 45

    C

    45 ≤ n < 51

    D

    51 ≤ n


    ANEXA III

    Eticheta

    1.   ETICHETA

    Image 1

    Eticheta trebuie să conțină următoarele informații:

    I.

    codul QR;

    II.

    denumirea sau marca comercială a furnizorului;

    III.

    identificatorul de model al furnizorului;

    IV.

    scara claselor de eficiență energetică de la A la G;

    V.

    clasa de eficiență energetică, determinată în conformitate cu punctul A din anexa II;

    VI.

    consumul de energie al programului eco (EPEC) în kWh per 100 de cicluri, rotunjit la cel mai apropiat număr întreg;

    VII.

    capacitatea nominală, exprimată în tacâmuri standard, pentru programul eco;

    VIII.

    consumul de apă al programului eco (EPWC) în litri pe ciclu, rotunjit la o zecimală;

    IX.

    durata programului eco în h:min, rotunjită la cel mai apropiat minut întreg;

    X.

    emisiile acustice în aer exprimate în dB(A) în raport cu 1pW și rotunjite la cel mai apropiat număr întreg, precum și clasa de emisii acustice în aer, determinată în conformitate cu punctul B din anexa II;

    XI.

    numărul prezentului regulament, și anume „2019/2017”.

    2.   DESIGNUL ETICHETEI

    Eticheta trebuie să aibă designul prezentat în figura de mai jos.

    Image 2

    Unde:

    (a)

    eticheta trebuie să aibă cel puțin o lățime de 96 mm și o înălțime de 192 mm. Dacă eticheta este tipărită într-un format mai mare, conținutul său trebuie să rămână totuși proporțional cu specificațiile de mai sus;

    (b)

    fondul etichetei trebuie să fie 100 % alb;

    (c)

    fonturile trebuie să fie Verdana și Calibri;

    (d)

    dimensiunile și specificațiile elementelor care constituie eticheta trebuie să fie cele indicate în designul etichetei pentru mașinile de spălat vase de uz casnic;

    (e)

    culorile trebuie să fie CMYK – cyan, magenta, galben și negru, conform exemplului următor: 0,70,100,0: 0 % cyan, 70 % magenta, 100 % galben, 0 % negru;

    (f)

    eticheta trebuie să îndeplinească toate cerințele următoare (numerele se referă la figura de mai sus):

    Image 3

    culorile logoului UE trebuie să fie următoarele:

    fondul: 100,80,0,0;

    stelele: 0,0,100,0;

    Image 4

    culoarea logoului „energie” trebuie să fie: 100,80,0,0;

    Image 5

    codul QR trebuie să fie de culoare 100 % neagră;

    Image 6

    numele furnizorului trebuie să fie de culoare 100 % neagră și cu font Verdana, cu caractere aldine, de 9 pt;

    Image 7

    identificatorul modelului trebuie să fie de culoare 100 % neagră și cu font Verdana, cu caractere normale, de 9 pt;

    Image 8

    scara de la A la G trebuie să fie după cum urmează:

    literele scării de eficiență energetică trebuie să fie de culoare 100 % albă și cu font Calibri, cu caractere aldine, de 19 pt; literele trebuie să fie centrate pe o axă la 4,5 mm de la partea stângă a săgeților;

    culorile săgeților din scara de la A la G trebuie să fie după cum urmează:

    Clasa A: 100,0,100,0;

    Clasa B: 70,0,100,0;

    Clasa C: 30,0,100,0;

    Clasa D: 0,0,100,0;

    Clasa E: 0,30,100,0;

    Clasa F: 0,70,100,0;

    Clasa G: 0,100,100,0;

    Image 9

    liniile de separare interne trebuie să aibă o grosime de 0,5 pt, iar culoarea trebuie să fie 100 % neagră;

    Image 10

    litera clasei de eficiență energetică trebuie să fie de culoare 100 % albă și cu font Calibri, cu caractere aldine, de 33 pt. Săgeata clasei de eficiență energetică și săgeata corespunzătoare din scara de la A la G trebuie poziționate în așa fel încât vârfurile lor să fie aliniate. Litera din săgeata clasei de eficiență energetică trebuie poziționată în centrul părții rectangulare a săgeții, care trebuie să fie de culoare 100 % neagră;

    Image 11

    valoarea consumului de energie al programului eco per 100 de cicluri trebuie să fie cu font Verdana, cu caractere aldine, de 28 pt; „kWh” trebuie să fie cu font Verdana, cu caractere normale, de 18 pt; numărul „100” de pe pictograma care reprezintă 100 de cicluri trebuie să fie cu font Verdana, cu caractere normale, de 14 pt; valoarea și unitatea trebuie să fie centrate și de culoare 100 % neagră;

    Image 12

    pictogramele trebuie să fie astfel cum figurează în designul etichetelor și cum se descrie în continuare:

    liniile pictogramelor trebuie să aibă o grosime de 1,2 pt și atât ele, cât și textele (numerele și unitățile) trebuie să fie de culoare 100 % neagră;

    textele de sub pictograme trebuie să fie cu font Verdana, cu caractere aldine, de 16 pt, unitatea fiind cu font Verdana, cu caractere normale, de 12 pt, și trebuie să fie centrate sub pictograme;

    pictograma care reprezintă emisiile acustice în aer: numărul de decibeli din difuzor trebuie să fie cu font Verdana, cu caractere aldine, de 12 pt, iar unitatea „dB” trebuie să fie cu font Verdana, cu caractere normale, de 9 pt; gama claselor de emisii acustice (de la A la D) trebuie să fie centrată sub pictogramă, litera clasei de emisii acustice aplicabile fiind cu font Verdana, cu caractere aldine, de 16 pt, iar celelalte litere ale claselor de emisii acustice fiind cu font Verdana, cu caractere normale, de 10 pt;

    Image 13

    numărul regulamentului trebuie să fie de culoare 100 % neagră și cu font Verdana, cu caractere normale, de 6 pt.


    ANEXA IV

    Metode de măsurare și calcule

    În scopul conformității și al verificării conformității cu cerințele prezentului regulament, măsurătorile și calculele trebuie efectuate utilizând standarde armonizate ale căror numere de referință au fost publicate în acest scop în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau alte metode fiabile, precise și reproductibile care țin seama de stadiul actual al tehnologiei general recunoscut și în conformitate cu următoarele dispoziții.

    Consumul de energie, EEI, consumul de apă, durata programului, performanța de curățare și de uscare și emisiile acustice în aer ale unui model de mașină de spălat vase de uz casnic trebuie măsurate și/sau calculate folosind programul eco în condiții de încărcare la capacitatea nominală a mașinii de spălat vase de uz casnic. Consumul de energie, consumul de apă, durata programului, performanța de curățare și de uscare se măsoară simultan.

    EPWC se exprimă în litri pe ciclu și se rotunjește la o zecimală.

    Durata programului eco (Tt) se exprimă în ore și minute și se rotunjește la cel mai apropiat minut întreg.

    Emisiile acustice în aer sunt măsurate în dB(A) în raport cu 1 pW și rotunjite la cel mai apropiat număr întreg.

    1.   INDICELE DE EFICIENȚĂ ENERGETICĂ

    Pentru calcularea EEI al unui model de mașină de spălat vase de uz casnic, se compară consumul EPEC al mașinii de spălat vase de uz casnic cu consumul SPEC al acesteia.

    (a)

    EEI se calculează cu ajutorul formulei următoare și se rotunjește la o zecimală:

    EEI = (EPEC/SPEC) × 100

    unde:

    EPEC este consumul de energie al programului eco al mașinii de spălat vase de uz casnic, măsurat în kWh/ciclu și rotunjit la trei zecimale;

    SPEC este consumul de energie al programului standard al mașinii de spălat vase de uz casnic.

    (b)

    SPEC este calculat în kWh/ciclu și rotunjit la trei zecimale, după cum urmează:

    (1)

    pentru mașinile de spălat vase de uz casnic cu o capacitate nominală ps ≥ 10 și lățime > 50 cm:

    SPEC = 0,025 × ps + 1,350

    (2)

    pentru mașinile de spălat vase de uz casnic cu o capacitate nominală ps ≤ 9 sau lățime ≤ 50 cm:

    SPEC = 0,090 × ps + 0,450

    unde ps este numărul de tacâmuri.

    2.   INDICELE DE PERFORMANȚĂ A CURĂȚĂRII

    Pentru calcularea indicelui de performanță a curățării (IC) al unui model de mașină de spălat vase de uz casnic, performanța de curățare a programului eco este comparată cu performanța de curățare a unei mașini de spălat vase de referință.

    IC se calculează cu ajutorul formulei următoare și se rotunjește la două zecimale:

    IC = exp (ln IC)

    și

    Formula

    unde:

    CT,i este performanța de curățare a programului eco al mașinii de spălat vase de uz casnic supuse încercării, pentru o rundă de încercare (i), rotunjită la două zecimale;

    CR,i este performanța de curățare a mașinii de spălat vase de referință, pentru o rundă de încercare (i), rotunjită la două zecimale;

    n este numărul de runde de încercare.

    3.   INDICELE DE PERFORMANȚĂ A USCĂRII

    Pentru calcularea indicelui de performanță a uscării (ID) al unui model de mașină de spălat vase de uz casnic, performanța de uscare a programului eco este comparată cu performanța de uscare a mașinii de spălat vase de referință.

    ID se calculează cu ajutorul formulei următoare și se rotunjește la două zecimale:

    ID = exp (ln ID)

    și

    Formula

    unde:

    ID,i este indicele de performanță a uscării al programului eco al mașinii de spălat vase de uz casnic supuse încercării, pentru o rundă de încercare (i);

    n este numărul de runde de încercare combinate de curățare și de uscare.

    ID,i se calculează cu ajutorul formulei următoare și se rotunjește la două zecimale:

    ln ID,i = ln (DT,i/DR,t)

    unde:

    DT,i este scorul mediu de performanță a uscării al programului eco al mașinii de spălat vase de uz casnic supuse încercării, pentru o rundă de încercare (i), rotunjit la două zecimale;

    DR,t este scorul de uscare țintă al mașinii de spălat vase de referință, rotunjit la două zecimale.

    4.   MODURI CU CONSUM REDUS DE PUTERE

    Se măsoară consumul de putere în modul oprit (Po), în modul standby (Psm) și, dacă se aplică, în cazul pornirii întârziate (Pds). Valorile măsurate se exprimă în W și se rotunjesc la două zecimale.

    În timpul măsurării consumului de putere în modurile cu consum redus de putere, trebuie verificate și înregistrate următoarele:

    afișarea sau nu de informații;

    activarea sau nu a unei conexiuni la rețea.


    ANEXA V

    Fișa cu informații despre produs

    Partea informativă a fișei cu informații despre produs a mașinilor de spălat vase de uz casnic în temeiul articolului 3 alineatul (1) litera (b) trebuie introdusă de furnizor în baza de date cu produse în conformitate cu tabelul 3.

    Manualul de utilizare sau alte documente furnizate odată cu produsul trebuie să indice în mod clar linkul către informațiile despre model din baza de date cu produse, sub forma unei adrese URL (Uniform Resource Locator) care poate fi citită de oameni sau sub forma unui cod QR sau prin furnizarea numărului de înregistrare al produsului.

    Tabelul 3

    Conținutul, ordinea și formatul fișei cu informații despre produs

    Denumirea sau marca comercială a furnizorului:

    Adresa furnizorului  (2) :

    Identificatorul de model:

    Parametrii generali ai produsului:

    Parametru

    Valoare

    Parametru

    Valoare

    Capacitatea nominală (1) (ps)

    x

    Dimensiunile în cm

    Înălțime

    x

    Lățime

    x

    Adâncime

    x

    EEI (1)

    x,x

    Clasa de eficiență energetică (1)

    [A/B/C/D/E/F/G] (3)

    Indicele de performanță a curățării (1)

    x,xx

    Indicele de performanță a uscării (1)

    x,xx

    Consumul de energie în kWh [pe ciclu], pe baza programului eco cu alimentare cu apă rece. Consumul real de energie va depinde de modul de utilizare a aparatului.

    x,xxx

    Consumul de apă în litri [pe ciclu], pe baza programului eco. Consumul real de apă va depinde de modul de utilizare a aparatului și de duritatea apei.

    x,x

    Durata programului (1) (ore și minute)

    x:xx

    Tipul

    [încorporată/de sine stătătoare]

    Emisiile acustice în aer (1) [dB(A) re 1 pW]

    x

    Clasa de emisii acustice în aer (1)

    [A/B/C/D] (3)

    Modul oprit (W)

    x,xx

    Modul standby (W)

    x,xx

    Pornire cu întârziere (W) (dacă se aplică)

    x,xx

    Standby în rețea (W) (dacă se aplică)

    x,xx

    Durata minimă a garanției oferite de furnizor  (2) :

    Informații suplimentare:

    Link către site-ul web al furnizorului, unde se găsesc informațiile de la punctul 6 din anexa II la Regulamentul (UE) 2019/2022 al Comisiei  (1)  (2):


    (1)  pentru programul eco.

    (2)  modificările aduse acestor elemente nu trebuie considerate relevante în scopul articolului 4 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2017/1369.

    (3)  dacă baza de date cu produse generează în mod automat conținutul definitiv al acestei celule, furnizorul nu trebuie să introducă aceste date.

    (1)  Regulamentul (UE) 2019/2022 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile mașinilor de spălat vase de uz casnic în temeiul Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1275/2008 al Comisiei și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1016/2010 al Comisiei (a se vedea pagina 267 din prezentul Jurnal Oficial).


    ANEXA VI

    Documentația tehnică

    1.   

    Documentația tehnică menționată la articolul 3 alineatul (1) litera (d) trebuie să cuprindă:

    (a)

    informațiile stabilite în anexa V;

    (b)

    informațiile stabilite în tabelul 4; aceste valori sunt considerate valori declarate în sensul procedurii de verificare din anexa IX.

    Tabelul 4

    Informații care trebuie incluse în documentația tehnică

    PARAMETRU

    UNITATE

    VALOARE

    Consumul de energie al programului eco (EPEC), rotunjit la trei zecimale

    kWh/ciclu

    X,XXX

    Consumul de energie al programului standard (SPEC), rotunjit la trei zecimale

    kWh/ciclu

    X,XXX

    Indicele de eficiență energetică (EEI)

    X,X

    Consumul de apă al programului eco (EPWC), rotunjit la o zecimală

    l/ciclu

    X,X

    Indicele de performanță a curățării (IC)

    X,XX

    Indicele de performanță a uscării (ID)

    X,XX

    Durata programului eco (Tt), rotunjită la cel mai apropiat minut întreg

    h:min

    X:XX

    Consumul de putere în modul oprit (Po), rotunjit la două zecimale

    W

    X,XX

    Consumul de putere în modul standby (Psm), rotunjit la două zecimale

    W

    X,XX

    Modul standby include afișarea de informații?

    Da/Nu

    Consumul de putere în modul standby (Psm) în starea de standby în rețea (dacă se aplică), rotunjit la două zecimale

    W

    X,XX

    Consumul de putere în cazul pornirii cu întârziere (Pds) (dacă se aplică), rotunjit la două zecimale

    W

    X,XX

    Emisiile acustice în aer

    dB(A) re 1 pW

    X

    (c)

    dacă este cazul, trimiterile la standardele armonizate aplicate;

    (d)

    dacă este cazul, celelalte standarde și specificații tehnice folosite;

    (e)

    detaliile și rezultatele calculelor efectuate în conformitate cu anexa IV;

    (f)

    o listă a tuturor modelelor echivalente, inclusiv identificatorul de model.

    2.   

    În cazul în care informațiile incluse în documentația tehnică pentru un anumit model de mașină de spălat vase de uz casnic au fost obținute prin oricare dintre metodele următoare sau ambele:

    de la un model care prezintă aceleași caracteristici tehnice relevante pentru informațiile tehnice care trebuie furnizate, dar este produs de alt furnizor;

    prin calcularea pe baza proiectării sau prin extrapolare pornind de la alt model al aceluiași furnizor sau al unui furnizor diferit,

    documentația tehnică trebuie să includă detaliile acestui calcul, evaluarea realizată de furnizori pentru a verifica acuratețea calculului și, dacă este cazul, declarația de identitate între modelele diferiților furnizori.


    ANEXA VII

    Informațiile care trebuie menționate în materialele publicitare vizuale, în materialele promoționale tehnice pentru vânzarea la distanță și telemarketing, cu excepția vânzării la distanță pe internet

    1.   

    În materialele publicitare vizuale, pentru a se asigura conformitatea cu cerințele prevăzute la articolul 3 alineatul (1) litera (e) și la articolul 4 litera (c), clasa de eficiență energetică și gama de clase de eficiență energetică disponibile pe etichetă trebuie indicate în conformitate cu punctul 4 din prezenta anexă.

    2.   

    În materialele promoționale tehnice, pentru a se asigura conformitatea cu cerințele prevăzute la articolul 3 alineatul (1) litera (f) și la articolul 4 litera (d), clasa de eficiență energetică și gama de clase de eficiență energetică disponibile pe etichetă trebuie indicate în conformitate cu punctul 4 din prezenta anexă.

    3.   

    Orice vânzare la distanță pe bază de documente pe hârtie trebuie să indice clasa de eficiență energetică și gama de clase de eficiență energetică disponibile pe etichetă, conform punctului 4 din prezenta anexă.

    4.   

    Clasa de eficiență energetică și gama claselor de eficiență energetică trebuie indicate în conformitate cu figura 1, astfel:

    (a)

    o săgeată, care conține litera clasei de eficiență energetică de culoare 100 % albă, cu font Calibri, cu caractere aldine și cu o dimensiune a fontului cel puțin echivalentă cu cea a prețului, atunci când prețul este indicat;

    (b)

    culoarea săgeții trebuie să corespundă culorii clasei de eficiență energetică;

    (c)

    gama claselor de eficiență energetică disponibile, de culoare 100 % neagră; și

    (d)

    dimensiunea trebuie să fie de așa natură încât săgeata să fie clar vizibilă și lizibilă. Litera din săgeata clasei de eficiență energetică trebuie poziționată în centrul părții rectangulare a săgeții, cu un chenar de 0,5 pt de culoare 100 % neagră în jurul săgeții și al literei clasei de eficiență energetică.

    Prin derogare, în cazul în care materialele publicitare vizuale, materialele promoționale tehnice sau vânzările la distanță pe bază de documente pe hârtie sunt imprimate monocrom, săgeata poate fi monocromă în cadrul materialului publicitar vizual respectiv, al materialului promoțional tehnic respectiv sau al vânzării la distanță pe bază de documente pe hârtie respective.

    Figura 1

    Săgeată stânga/dreapta în culori/monocromă, cu indicarea gamei de clase de eficiență energetică

    Image 14

    5.   

    Vânzarea la distanță pe bază de telemarketing trebuie să informeze în mod specific clientul cu privire la clasa de eficiență energetică a produsului și la gama de clase de eficiență energetică disponibile pe etichetă, iar clientul trebuie să aibă acces la etichetă și la fișa cu informații despre produs prin intermediul site-ului web al bazei de date cu produse sau prin solicitarea unei copii tipărite.

    6.   

    În toate situațiile menționate la punctele 1-3 și 5, clientul trebuie să poată obține, la cerere, o copie tipărită a etichetei și a fișei cu informații despre produs.


    ANEXA VIII

    Informațiile care trebuie furnizate în cazul vânzării la distanță pe internet

    1.   

    Eticheta electronică pusă la dispoziție de furnizori în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (g) trebuie să figureze pe mecanismul de afișare în apropierea prețului produsului. Dimensiunea trebuie să fie de așa natură încât eticheta să fie clar vizibilă și lizibilă și trebuie să fie proporțională cu dimensiunea specificată la punctul 2 din anexa III. Eticheta poate fi expusă utilizându-se afișarea imbricată, caz în care imaginea folosită pentru accesarea etichetei trebuie să fie conformă cu specificațiile prevăzute la punctul 2 din prezenta anexă. Dacă se recurge la o afișare imbricată, eticheta trebuie să apară în momentul executării primului clic cu mouse-ul, al primei treceri pe deasupra cu mouse-ul sau al primei extinderi a imaginii în cazul unui ecran tactil.

    2.   

    Imaginea folosită pentru accesarea etichetei în cazul afișării imbricate, după cum se arată în figura 2, trebuie:

    (a)

    să fie o săgeată de culoarea clasei de eficiență energetică a produsului care este menționată pe etichetă;

    (b)

    să indice pe săgeată clasa de eficiență energetică a produsului, cu culoare 100 % albă, cu font Calibri, cu caractere aldine și cu o dimensiune a fontului echivalentă cu cea utilizată pentru indicarea prețului;

    (c)

    să prezinte gama claselor de eficiență energetică disponibile, cu culoare 100 % neagră; și

    (d)

    să aibă unul dintre următoarele două formate, iar dimensiunea sa să fie de așa natură încât săgeata să fie clar vizibilă și lizibilă. Litera din săgeata clasei de eficiență energetică trebuie poziționată în centrul părții rectangulare a săgeții, cu un chenar vizibil de culoare 100 % neagră în jurul săgeții și al literei clasei de eficiență energetică:

    Figura 2

    Săgeată stânga/dreapta în culori, cu indicarea gamei de clase de eficiență energetică

    Image 15

    3.   

    În cazul afișării imbricate, secvența de afișare a etichetei trebuie să fie următoarea:

    (a)

    imaginea menționată la punctul 2 din prezenta anexă trebuie să fie prezentă pe mecanismul de afișare în apropierea prețului produsului;

    (b)

    imaginea trebuie să facă legătura cu eticheta stabilită în anexa III;

    (c)

    eticheta trebuie să se afișeze după executarea unui clic cu mouse-ul, după trecerea pe deasupra cu mouse-ul sau după extinderea imaginii în cazul ecranului tactil;

    (d)

    eticheta trebuie să apară într-o fereastră pop-up, într-o filă nouă, pe o pagină nouă sau într-o inserție afișată pe ecran;

    (e)

    pentru mărirea etichetei pe ecranele tactile, se aplică convențiile pentru mărire tactilă specifice dispozitivului;

    (f)

    eticheta trebuie să înceteze să se afișeze prin intermediul unei opțiuni de închidere sau al altui mecanism standard de închidere;

    (g)

    textul alternativ pentru prezentarea grafică, care trebuie să se afișeze atunci când eticheta nu poate fi redată, trebuie să indice clasa de eficiență energetică a produsului, cu caractere de o dimensiune echivalentă cu cea utilizată pentru indicarea prețului.

    4.   

    Fișa cu informații despre produs electronică pusă la dispoziție de furnizori în conformitate cu articolul 3 alineatul (1) litera (h) trebuie să figureze pe mecanismul de afișare în apropierea prețului produsului. Dimensiunea trebuie să fie de așa natură încât fișa cu informații despre produs să fie clar vizibilă și lizibilă. Fișa cu informații despre produs poate fi prezentată utilizându-se o afișare imbricată sau făcând trimitere la baza de date cu produse, caz în care linkul utilizat pentru accesarea fișei cu informații despre produs trebuie să indice în mod clar și lizibil „Fișă cu informații despre produs”. Dacă se recurge la o afișare imbricată, fișa cu informații despre produs trebuie să apară în momentul executării primului clic cu mouse-ul, al primei treceri pe deasupra cu mouse-ul sau al primei extinderi a imaginii în cazul unui ecran tactil.


    ANEXA IX

    Procedura de verificare în scopul supravegherii pieței

    Toleranțele de verificare prevăzute în prezenta anexă se referă numai la verificarea parametrilor măsurați de către autoritățile statelor membre și nu trebuie utilizate de furnizor ca toleranțe admise pentru a stabili valorile din documentația tehnică. Valorile și clasele menționate pe etichetă sau în fișa cu informații despre produs nu trebuie să fie mai avantajoase pentru furnizor decât valorile raportate în documentația tehnică.

    În cazul în care un model a fost conceput pentru a putea detecta faptul că este supus unei încercări (de exemplu prin recunoașterea condițiilor de încercare sau a ciclului de încercare) și pentru a reacționa în mod specific prin modificarea automată a performanței sale în timpul încercării, cu obiectivul de a atinge un nivel mai favorabil pentru oricare dintre parametrii specificați în prezentul regulament sau incluși în documentația tehnică sau în oricare dintre documentele furnizate, modelul respectiv și toate modelele echivalente trebuie considerate neconforme.

    La verificarea conformității unui model de produs cu cerințele prevăzute în prezentul regulament, autoritățile statelor membre aplică următoarea procedură:

    1.

    Autoritățile statelor membre verifică o singură unitate a modelului.

    2.

    Modelul este considerat conform cu cerințele aplicabile dacă:

    (a)

    valorile indicate în documentația tehnică în conformitate cu articolul 3 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/1369 (valorile declarate) și, după caz, valorile utilizate pentru a calcula aceste valori nu sunt mai avantajoase pentru furnizor decât valorile corespunzătoare indicate în rapoartele de încercare; și

    (b)

    valorile publicate pe etichetă și în fișa cu informații despre produs nu sunt mai avantajoase pentru furnizor decât valorile declarate, iar clasa de eficiență energetică și clasa de emisii acustice în aer indicate nu sunt mai avantajoase pentru furnizor decât clasa determinată pe baza valorilor declarate; și

    (c)

    atunci când autoritățile statelor membre supun încercării unitatea care reprezintă modelul, valorile obținute (valorile parametrilor relevanți, măsurate în cadrul testului, și valorile calculate pe baza acestor măsurători) respectă toleranțele de verificare respective, astfel cum sunt precizate în tabelul 5.

    3.

    Dacă nu se obțin rezultatele menționate la punctul 2 litera (a) sau (b), modelul și toate modelele echivalente trebuie considerate neconforme cu prezentul regulament.

    4.

    Dacă nu se obține rezultatul menționat la punctul 2 litera (c), autoritățile statelor membre selectează pentru încercare trei unități suplimentare din același model. Ca alternativă, cele trei unități suplimentare selectate pot fi dintr-unul sau mai multe modele echivalente.

    5.

    Modelul trebuie considerat conform cu cerințele aplicabile dacă, pentru aceste trei unități, media aritmetică a valorilor obținute este conformă cu toleranțele respective indicate în tabelul 5.

    6.

    Dacă nu se obține rezultatul menționat la punctul 5, modelul și toate modelele echivalente trebuie considerate neconforme cu prezentul regulament.

    7.

    Autoritățile statului membru furnizează toate informațiile relevante autorităților celorlalte state membre și Comisiei, fără întârziere, după luarea unei decizii cu privire la neconformitatea modelului în conformitate cu punctele 3 și 6.

    Autoritățile statelor membre utilizează metodele de măsurare și de calcul stabilite în anexa IV.

    Autoritățile statelor membre aplică numai toleranțele de verificare stabilite în tabelul 5 și utilizează doar procedura descrisă la punctele 1-7 pentru cerințele menționate în prezenta anexă. Pentru parametrii din tabelul 5 nu se aplică alte toleranțe, cum ar fi cele stabilite în standardele armonizate sau în orice altă metodă de măsurare.

    Tabelul 5

    Toleranțe de verificare

    Parametru

    Toleranțe de verificare

    Consumul de energie al programului eco (EPEC)

    Valoarea obținută (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată pentru EPEC cu mai mult de 5 %.

    Consumul de apă al programului eco (EPWC)

    Valoarea obținută (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată pentru EPWC cu mai mult de 5 %.

    Indicele de performanță a curățării (IC)

    Valoarea obținută (*1) nu trebuie să fie inferioară valorii declarate pentru IC cu mai mult de 14 %.

    Indicele de performanță a uscării (ID)

    Valoarea obținută (*1) nu trebuie să fie inferioară valorii declarate pentru ID cu mai mult de 12 %.

    Durata programului (Tt)

    Valoarea obținută (*1) nu trebuie să depășească valorile Tt declarate cu mai mult de 5 % sau 10 minute, oricare dintre aceste valori reprezintă durata mai mare.

    Consumul de putere în modul oprit (Po)

    Valoarea obținută (*1) pentru consumul de putere Po nu trebuie să depășească valoarea declarată cu mai mult de 0,10 W.

    Consumul de putere în modul standby (Psm)

    Valoarea obținută (*1) pentru consumul de putere Psm nu trebuie să depășească valoarea declarată cu mai mult de 10 % dacă valoarea declarată este mai mare de 1,00 W sau cu mai mult de 0,10 W dacă valoarea declarată este mai mică sau egală cu 1,00 W.

    Consumul de putere în cazul pornirii cu întârziere (Pds)

    Valoarea obținută (*1) pentru consumul de putere Pds nu trebuie să depășească valoarea declarată cu mai mult de 10 % dacă valoarea declarată este mai mare de 1,00 W sau cu mai mult de 0,10 W dacă valoarea declarată este mai mică sau egală cu 1,00 W.

    Emisiile acustice în aer

    Valoarea obținută (*1) nu trebuie să depășească valoarea declarată cu mai mult de 2 dB(A) re 1pW.


    (*1)  În cazul celor trei unități suplimentare supuse încercării în conformitate cu punctul 4, valoarea obținută înseamnă media aritmetică a valorilor obținute pentru aceste trei unități suplimentare.


    Top