Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012R0293

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 293/2012 al Comisiei din 3 aprilie 2012 privind monitorizarea și raportarea datelor referitoare la înmatricularea vehiculelor utilitare ușoare noi în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 510/2011 al Parlamentului European și al Consiliului Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 98, 4.4.2012, p. 1–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 28/02/2021; abrogat prin 32021R0392

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2012/293/oj

    4.4.2012   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 98/1


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 293/2012 AL COMISIEI

    din 3 aprilie 2012

    privind monitorizarea și raportarea datelor referitoare la înmatricularea vehiculelor utilitare ușoare noi în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 510/2011 al Parlamentului European și al Consiliului

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 510/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 mai 2011 de stabilire a unor standarde de performanță pentru vehiculele utilitare ușoare noi, ca parte a abordării integrate a Uniunii de reducere a emisiilor de CO2 generate de vehiculele ușoare (1), în special articolul 8 alineatul (9),

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 510/2011, statele membre trebuie să înregistreze și să transmită Comisiei, în fiecare an, date privind vehiculele utilitare ușoare noi înmatriculate pe teritoriul lor în anul precedent. Având în vedere că scopul datelor respective este de a constitui un punct de reper pentru producătorii de vehicule utilitare ușoare noi în vederea stabilirii obiectivului privind emisiile specifice de CO2 și a îndeplinirii de către producători a obiectivului astfel stabilit, este necesară armonizarea normelor privind colectarea și raportarea acestor date.

    (2)

    Pentru a permite includerea ulterioară a vehiculelor din categoriile M2 și N2 în Regulamentul (UE) nr. 510/2011 în conformitate cu articolul 13 alineatul (2) din regulamentul respectiv, datele referitoare la aceste categorii de vehicule trebuie înregistrate și comunicate Comisiei.

    (3)

    Pentru o evaluare completă a îndeplinirii de către fiecare producător a obiectivului privind emisiile specifice de CO2 stabilit conform Regulamentului (UE) nr. 510/2011 și pentru a câștiga experiența necesară în aplicarea regulamentului respectiv, Comisia are nevoie de date detaliate la nivel de producător pentru fiecare serie de vehicule, defalcate pe tipuri, variante și versiuni. Prin urmare, statele membre trebuie să asigure înregistrarea și transmiterea către Comisie a acestor date, precum și a datelor agregate, în conformitate cu articolul 8 alineatul (2) din regulamentul menționat.

    (4)

    În conformitate cu articolele 18 și 26 din Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective (2), producătorul trebuie să se asigure că fiecare vehicul utilitar ușor nou introdus pe piață în Uniune este însoțit de un certificat de conformitate valabil, iar un stat membru poate înmatricula un astfel de vehicul doar dacă acesta este însoțit de respectivul certificat de conformitate. Prin urmare, certificatul de conformitate constituie sursa primară pentru informațiile pe care statele membre trebuie să le înregistreze, să le pună la dispoziția producătorilor în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 510/2011 și să le raporteze Comisiei. În anumite cazuri justificate, statele membre pot, de asemenea, să utilizeze informații din alte surse decât certificatul de conformitate, cu condiția ca exactitatea acestor surse să fie echivalentă cu certificatul de conformitate și, în cazul în care este necesar, ca statele membre în cauză să pună în aplicare măsuri pentru a garanta această exactitate.

    (5)

    Datele privind înmatricularea vehiculelor utilitare ușoare noi trebuie să fie precise și prelucrate în mod eficace în scopul stabilirii obiectivului privind emisiile specifice în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 510/2011. Astfel, producătorii trebuie să furnizeze Comisiei informații actualizate privind denumirile producătorilor care sunt utilizate pe certificatele de conformitate în diferitele state membre în care are loc înmatricularea. Aceste informații vor permite Comisiei să furnizeze statelor membre o listă actualizată cu denumirile producătorilor desemnați, care se utilizează în scopul raportării datelor.

    (6)

    Statele membre trebuie să înregistreze și să raporteze informațiile privind vehiculele nou înmatriculate care sunt concepute pentru utilizarea carburanților alternativi. Pentru a permite Comisiei să ia în considerare reducerile din cadrul obiectivului privind emisiile specifice de CO2 datorită utilizării carburanților pe bază de etanol (E85) în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (UE) nr. 510/2011, statele membre trebuie să furnizeze Comisiei informațiile necesare în acest sens, inclusiv proporția stațiilor de alimentare cu astfel de carburanți de pe teritoriul lor și, dacă este cazul, numărul total al stațiilor care furnizează carburanți pe bază de etanol (E85) care îndeplinesc criteriile de durabilitate prevăzute în Directiva 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, de modificare și ulterior de abrogare a Directivelor 2001/77/CE și 2003/30/CE (3), precum și la articolul 7b din Directiva 98/70/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 1998 privind calitatea benzinei și a motorinei și de modificare a Directivei 93/12/CEE a Consiliului (4).

    (7)

    Pentru a se evita duplicarea inutilă a datelor, informațiile privind numărul stațiilor de alimentare de pe teritoriul respectiv al statelor membre care furnizează combustibil pe bază de etanol (E85), transmise în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (UE) nr. 1014/2010 din 10 noiembrie 2010 privind monitorizarea și raportarea datelor referitoare la înmatricularea autoturismelor noi în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 443/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (5) trebuie folosite în sensul articolului 6 din Regulamentul (UE) nr. 510/2011.

    (8)

    Articolele 23 și 24 din Directiva 2007/46/CE prevăd o procedură de omologare simplificată în cazul căreia nu este necesară eliberarea unui certificat de conformitate european. Statele membre trebuie să monitorizeze numărul vehiculelor înmatriculate pe baza acestor proceduri pentru a evalua impactul acestora asupra procesului de monitorizare și asupra realizării obiectivului UE privind emisiile medii de CO2 pentru flota de vehicule utilitare ușoare noi.

    (9)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru schimbările climatice,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament stabilește normele pentru colectarea și raportarea datelor privind înmatriculările următoarelor vehicule:

    (a)

    vehicule utilitare ușoare, astfel cum sunt menționate la articolul 2 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 510/2011;

    (b)

    vehicule din categoriile M2 și N2, astfel cum sunt menționate la articolul 8 alineatul (10) din regulamentul în cauză.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică definițiile prevăzute la articolele 2 și 3 din Regulamentul (UE) nr. 510/2011, precum și definițiile pentru „vehicul bicarburant cu gaz” și „vehicul multicarburant cu etanol” prevăzute la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 692/2008 (6). Se aplică, de asemenea, următoarele definiții:

    1.

    „documentație pentru omologarea de tip” înseamnă documentele care cuprind datele specificate în coloana a treia din tabelul de la anexa I la prezentul regulament;

    2.

    „date agregate de monitorizare” înseamnă datele agregate specificate în secțiunea 1 din partea C a anexei II la Regulamentul (UE) nr. 510/2011;

    3.

    „date detaliate de monitorizare” înseamnă datele detaliate specificate în secțiunea 2 a părții C din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 510/2011 care sunt defalcate pe producători și serii de vehicule în funcție de tip, variantă și versiune.

    Articolul 3

    Transmiterea datelor

    Datele agregate de monitorizare împreună cu datele detaliate de monitorizare se transmit de statele membre, prin transfer electronic de date, către Serviciul central de stocare a datelor (Central Data Repository), care este gestionat de Agenția Europeană de Mediu. Statele membre înștiințează Comisia cu privire la data transmiterii informațiilor.

    Articolul 4

    Sursele de date

    (1)   Statul membru pregătește datele agregate de monitorizare și datele detaliate de monitorizare în baza informațiilor din certificatul de conformitate sau din documentația pentru omologarea de tip a vehiculului utilitar ușor în cauză, astfel cum se specifică în tabelul din anexa I la prezentul regulament.

    (2)   Parametrul denumit „număr total de înmatriculări noi” din datele detaliate de monitorizare se determină pe baza numărului total de înmatriculări înregistrate în fiecare an pentru câte un vehicul unic.

    (3)   Parametrul denumit „categoria vehiculului înmatriculat” din cadrul datelor detaliate de monitorizare se bazează pe caracteristicile tehnice ale vehiculului în momentul înmatriculării.

    (4)   În cazul în care pe certificatul de conformitate sau în documentația pentru omologarea de tip, sunt menționate denumirile mai multor producători, statul membru face cunoscut numele producătorului vehiculului de bază.

    (5)   Valorile emisiilor de CO2, care trebuie raportate la parametrul „emisii specifice de CO2” în cadrul datelor detaliate de monitorizare, se preiau din rubrica „combinat” din certificatul de conformitate sau din documentația pentru omologarea de tip, cu excepția cazului în care se aplică rubrica „ponderat, condiții mixte”.

    (6)   În cazul raportărilor cu privire la vehiculele cu combustibili alternativi în cadrul datelor detaliate de monitorizare, autoritatea competentă furnizează informațiile privind tipul de combustibil și modul de combinare a combustibililor, astfel cum este prevăzut în anexa I la prezentul regulament.

    (7)   În cazul vehiculelor bicarburant cu gaz și al vehiculelor multicarburant cu etanol, la parametrul „emisii specifice de CO2 (g/km)” din datele detaliate de monitorizare, autoritatea competentă raportează valorile emisiilor de CO2, după cum urmează:

    (a)

    pentru vehiculele bicarburant cu gaz care funcționează cu benzină și combustibili gazoși, valoarea emisiilor de CO2 pentru gaz petrolier lichefiat (GPL) sau gaz natural (GN), în conformitate cu partea A punctul 2 din anexa II la Regulamentul (UE) nr. 510/2011;

    (b)

    pentru vehiculele multicarburant cu etanol care funcționează cu benzină și cu carburant pe bază de etanol (E85) menționate la articolul 6 din Regulamentul (UE) nr. 510/2011, valoarea emisiilor de CO2 pentru benzină.

    În cazul literei (b), statele membre raportează, de asemenea, valoarea emisiilor pentru benzină, dacă nu sunt îndeplinite condițiile pentru reducerea emisiilor prevăzută la articolul 6 din Regulamentul (UE) nr. 510/2011. Cu toate acestea, statele membre pot raporta și valoarea emisiilor pentru E85.

    (8)   În cazul în care vehiculul este echipat cu mai mult de o axă viratoare sau cu axe rigide de ecartamente diferite, statul membru raportează valoarea maximă a ecartamentului la parametrul „ecartamentul celeilalte axe (mm)” din cadrul datelor detaliate de monitorizare. Pentru aceste vehicule, ampatamentul este dat de distanța dintre axele exterioare față și spate.

    (9)   Dacă datele agregate de monitorizare și datele detaliate de monitorizare sunt preluate din documentația pentru omologarea de tip și dacă datele respective conțin domenii de valori, statele membre trebuie să asigure o precizie corespunzătoare a datelor raportate și conformitatea acestora cu datele cuprinse în certificatul de conformitate.

    Articolul 5

    Administrarea și controlul datelor

    Statele membre asigură administrarea, colectarea, controlul, verificarea și transmiterea datelor agregate de monitorizare și ale datelor detaliate de monitorizare.

    Articolul 6

    Pregătirea datelor de către statele membre

    Datele detaliate de monitorizare se raportează cu precizia stabilită în anexa II.

    Articolul 7

    Raportarea stațiilor de alimentare care furnizează combustibil pe bază de etanol (E85)

    În sensul articolului 6 din Regulamentul (UE) nr. 510/2011, se utilizează informațiile raportate în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (UE) nr. 1014/2010.

    Articolul 8

    Vehicule care nu se supun omologării CE de tip

    (1)   În cazul vehiculelor utilitare ușoare care se supun omologării naționale de tip pentru seriile mici în conformitate cu articolul 23 din Directiva 2007/46/CE sau omologărilor individuale în conformitate cu articolul 24 din aceeași directivă, statele membre informează Comisia cu privire la numărul respectiv de astfel de vehicule înmatriculate pe teritoriul lor.

    (2)   Atunci când completează datele agregate de monitorizare, în locul denumirii producătorului, autoritatea competentă indică una dintre următoarele mențiuni:

    (a)

    „AA-IVA”, pentru raportarea tipurilor de vehicule supuse omologării individuale;

    (b)

    „AA-NSS”, pentru raportarea tipurilor de vehicule supuse omologării naționale pentru vehicule fabricate în serii mici.

    Statele membre pot, de asemenea, să completeze și datele detaliate de monitorizare pentru aceste vehicule și, în acest caz, utilizează denumirile menționate la literele (a) și (b).

    Articolul 9

    Lista producătorilor

    (1)   Producătorii înștiințează Comisia, fără întârziere și cel târziu până la data de 1 iunie 2012, cu privire la denumirile pe care le indică sau intenționează să le indice pe certificatele de conformitate. Aceștia informează fără întârziere Comisia cu privire la orice modificări ale informațiilor respective. Producătorii noi care intră pe piață înștiințează Comisia, fără întârziere, cu privire la denumirile pe care le indică sau intenționează să le indice pe certificatele de conformitate.

    (2)   La completarea datelor agregate de monitorizare și a datelor detaliate de monitorizare, autoritatea competentă utilizează denumirile producătorilor preluate din lista care va fi întocmită de către Comisie pe baza denumirilor transmise conform alineatului (1). Lista respectivă se publică pe internet pentru prima dată la 1 septembrie 2012 și se actualizează periodic.

    (3)   În cazul în care denumirea unui producător nu este inclusă în lista respectivă, autoritatea competentă utilizează denumirea menționată pe certificatul de conformitate sau în documentația pentru omologarea de tip pentru a completa datele agregate de monitorizare și datele detaliate de monitorizare.

    Articolul 10

    Informații suplimentare care trebuie furnizate de către producători

    (1)   În scopul notificării menționate la articolul 8 alineatul (4) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 510/2011, producătorii informează Comisia, cel târziu până la 1 iunie 2012, cu privire la numele și adresa persoanei de contact căreia i se adresează notificarea.

    Producătorul informează fără întârziere Comisia cu privire la orice modificări ale datelor furnizate. Noii producători care intră pe piață informează fără întârziere Comisia cu privire la datele lor de contact.

    (2)   În cazul în care un grup de întreprinderi interconectate formează o asociație, grupul respectiv furnizează Comisiei, pentru a stabili aplicabilitatea articolului 7 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 510/2011, dovada asocierii între membrii săi în conformitate cu criteriile prevăzute la articolul 3 alineatul (2) din regulamentul menționat.

    Articolul 11

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 3 aprilie 2012.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 145, 31.5.2011, p. 1.

    (2)  JO L 263, 9.10.2007, p. 1.

    (3)  JO L 140, 5.6.2009, p. 16.

    (4)  JO L 350, 28.12.1998, p. 58.

    (5)  JO L 293, 11.11.2010, p. 15.

    (6)  JO L 199, 28.7.2008, p. 1.


    ANEXA I

    SURSELE DE DATE

    Parametru

    Certificat de conformitate

    (Partea 1, prevăzut în anexa IX la Directiva 2007/46/CE)

    Documentație pentru omologarea de tip

    (Directiva 2007/46/CE)

    Producător

    Secțiunea 0.5

    Secțiunea 0.5 din partea 1 a anexei III

    Numărul omologării de tip

    Secțiunea 0.10 litera (b)

    Poziție din anexa VI

    Tip

    Secțiunea 0.2

    Secțiunea 0.2 din partea 1 a anexei III

    Variantă

    Secțiunea 0.2

    Secțiunea 3 din anexa VIII

    Versiune

    Secțiunea 0.2

    Secțiunea 3 din anexa VIII

    Marcă

    Secțiunea 0.1

    Secțiunea 0.1 din partea 1 a anexei III

    Categoria vehiculului omologat

    Secțiunea 0.4

    Secțiunea 0.4 din partea 1 a anexei III

    Masa (kg)

    Secțiunea 13

    Secțiunea 2.6 din partea 1 a anexei III (1)

    Masa maximă tehnic admisibilă (în kg)

    Secțiunea 16.1

    Secțiunea 2.8 din partea 1 a anexei III

    Amprenta la sol – ampatament (mm)

    Secțiunea 4

    Secțiunea 2.1 din partea 1 a anexei III (1)

    Amprenta la sol – ecartament (mm)

    Secțiunea 30

    Secțiunile 2.3.1 și 2.3.2 din partea 1 a anexei III (2)

    Emisii specifice de CO2 (g/km) (3)

    Secțiunea 49.1

    Secțiunea 3 din anexa VIII

    Tip de carburant

    Secțiunea 26

    Secțiunea 3.2.2.1 din partea 1 a anexei III

    Modul de combinare a combustibililor

    Secțiunea 26.1

    Secțiunea 3.2.2.4 din partea 1 a anexei III

    Cilindreea (cm3)

    Secțiunea 25

    Secțiunea 3.2.1.3 din partea 1 a anexei III

    Consum de energie electrică (Wh/km)

    Secțiunea 49.2

     


    (1)  În conformitate cu articolul 4 alineatul (9) din prezentul regulament.

    (2)  În conformitate cu articolul 4 alineatele (8) și (9) din prezentul regulament.

    (3)  În conformitate cu articolul 4 alineatul (5) din prezentul regulament.


    ANEXA II

    TABELE PRIVIND PRECIZIA DATELOR

    Precizia necesară pentru datele detaliate de monitorizare care trebuie raportate în conformitate cu articolul 6

    CO2 (g/km)

    număr întreg

    Masa (kg)

    număr întreg

    Masa maximă tehnic admisibilă (în kg)

    număr întreg

    Amprenta la sol – ampatament (mm)

    număr întreg

    Amprenta la sol – ecartament (mm)

    număr întreg

    Cilindreea (cm3)

    număr întreg

    Consum de energie electrică (Wh/km)

    număr întreg

    Reducerea emisiilor datorită tehnologiilor inovatoare (g/km)

    rotunjită la cea mai apropiată valoare cu o zecimală


    Top