EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0346

Regulamentul (UE) nr. 346/2010 al Comisiei din 15 aprilie 2010 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1251/2008 în ceea ce privește cerințele pentru introducerea pe piață și importul loturilor de animale de acvacultură destinate statelor membre sau părților acestora în care se aplică măsuri naționale aprobate prin Decizia 2010/221/UE (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 104, 24.4.2010, p. 1–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; abrogare implicită prin 32020R2236

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/346/oj

24.4.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 104/1


REGULAMENTUL (UE) NR. 346/2010 AL COMISIEI

din 15 aprilie 2010

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1251/2008 în ceea ce privește cerințele pentru introducerea pe piață și importul loturilor de animale de acvacultură destinate statelor membre sau părților acestora în care se aplică măsuri naționale aprobate prin Decizia 2010/221/UE

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2006/88/CE a Consiliului din 24 octombrie 2006 privind cerințele de sănătate animală pentru animale și produse de acvacultură și privind prevenirea și controlul anumitor boli la animalele de acvacultură (1), în special articolul 25 și articolul 61 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Decizia 2010/221/UE a Comisiei de aprobare a măsurilor naționale pentru limitarea impactului anumitor boli în rândul animalelor de acvacultură și al animalelor acvatice sălbatice în conformitate cu articolul 43 din Directiva 2006/88/CE a Consiliului (2) permite anumitor state membre să impună cerințe privind introducerea pe teritoriile lor sau pe părți ale teritoriilor lor loturi de anumite animale de acvacultură, cu scopul de a preveni introducerea viremiei de primăvară a crapului (VPC), bolii bacteriene a rinichiului (BBR), virusului necrozei pancreatice infecțioase (NPI) și infecția cu Gyrodactylus salaris (GS) sau de a controla răspândirea acestora. Decizia menționată înlocuiește Decizia 2004/453/CE a Comisiei din 29 aprilie 2004 de aplicare a Directivei 91/67/CE a Consiliului privind măsurile de combatere a anumitor boli ale animalelor de acvacultură (3).

(2)

Pentru a împiedica introducerea bolilor respective sau pentru a controla răspândirea acestora, loturile de animale de acvacultură destinate creșterii, zonelor de relocare, pescăriilor cu repopulare organizată, instalațiilor ornamentale deschise sau repopulării care sunt introduse într-un stat membru sau într-o parte a unui stat membru incluse pe listele din anexele I și II la Decizia 2010/221/UE din speciile susceptibile la bolile pentru care statul membru sau partea statului membru în cauză sunt considerate indemne de boală sau pentru care acestea au un program de eradicare, ar trebui să provină dintr-o zonă cu un statut sanitar echivalent.

(3)

Pentru a se asigura respectarea cerințelor respective, loturile în cauză ar trebui să fie însoțite de un certificat de sănătate animală care să furnizeze atestările necesare.

(4)

Pentru transporturile de animale de acvacultură în cadrul Uniunii Europene (introducerea pe piață), sunt prevăzute în Decizia 2004/453/CE certificate de sănătate animală specifice. În scopul simplificării legislației Uniunii, condițiile necesare privind sănătatea animalelor referitoare la bolile care fac obiectul măsurilor naționale aprobate ar trebui să fie incluse acum în certificatele de sănătate animală pentru introducerea pe piață prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1251/2008 al Comisiei din 12 decembrie 2008 de punere în aplicare a Directivei 2006/88/CE a Consiliului în ceea ce privește condițiile și cerințele de certificare pentru introducerea pe piață și importul în Comunitate de animale de acvacultură și produse obținute din aceste animale și de stabilire a unei liste a speciilor-vectori (4). Prin urmare, anexa II la regulamentul menționat ar trebui modificată în consecință.

(5)

Modelele relevante de certificate de sănătate animală pentru importurile de animale de acvacultură în Uniune prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1251/2008 includ deja atestări referitoare la bolile respective. Cu toate acestea, atestările respective ar trebui modificate pentru a ține cont de principiile referitoare la importurile de animale de acvacultură, incluse în Directiva 2006/88/CE și în Codul sanitar pentru animale acvatice al Oficiului Internațional de Epizootii (OIE). Prin urmare, anexa IV la regulamentul menționat ar trebui modificată în consecință.

(6)

Cerințele privind introducerea pe piață și importurile de loturi de animale de acvacultură destinate statelor membre și părților acestora în care se aplică măsuri naționale aprobate prin Decizia 2010/221/UE ar trebui să se aplice numai în cazul speciilor susceptibile la bolile relevante. Prin urmare, ar trebui să se includă în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1251/2008 o listă cu speciile susceptibile la bolile respective.

(7)

Cu toate acestea, având în vedere faptul că peștii din orice specie care sunt prezenți în apa în care se află pești din speciile infectate cu GS pot răspândi boala respectivă, cerințele privind introducerea pe piață și importul referitoare la GS ar trebui să se aplice și loturilor de pești din orice specie introduse în statele membre sau în părțile statelor membre care figurează drept indemne de boala respectivă pe lista din Decizia 2010/221/UE.

(8)

Deoarece modelele de certificate de sănătate animală prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1251/2008, astfel cum este modificat prin prezentul regulament, vizează toate măsurile naționale aprobate în conformitate cu articolul 43 din Directiva 2006/88/CE, iar Decizia 2004/453/CE este abrogată prin Decizia 2010/221/UE, articolul 18 din Regulamentul (CE) nr. 1251/2008 ar trebui eliminat.

(9)

Este oportun să se prevadă măsuri de tranziție pentru a permite statelor membre și industriei de profil să ia măsurile necesare pentru se conforma cerințelor prevăzute în prezentul regulament.

(10)

Pentru a asigura emiterea corectă a certificatelor de sănătate animală în cazurile în care anumite mențiuni din modelele de certificate de sănătate animală prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1251/2008 nu sunt relevante și în cazurile în care acestea sunt alcătuite din mai multe foi de hârtie, ar trebui furnizate clarificări suplimentare în notele explicative. Prin urmare, anexa V la regulamentul menționat ar trebuie modificată în consecință.

(11)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1251/2008 ar trebui modificat în consecință.

(12)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 1251/2008 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 1, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

condițiile de sănătate animală pentru introducerea pe piață a:

(i)

animalelor acvatice ornamentale care fie provin din instalații ornamentale închise, fie sunt destinate acestora și

(ii)

animalelor de acvacultură destinate creșterii, zonelor de relocare, pescăriilor cu repopulare organizată, instalațiilor ornamentale deschise și repopulării în statele membre și în părți ale acestora în care se aplică măsuri naționale aprobate prin Decizia 2010/221/UE (5);

2.

Se introduce următorul articol 8a:

„Articolul 8a

Animale de acvacultură destinate creșterii, zonelor de relocare, pescăriilor cu repopulare organizată, instalațiilor ornamentale deschise și repopulării în statele membre și în părți ale acestora în care se aplică măsuri naționale aprobate prin Decizia 2010/221/UE

(1)   Loturile de animale de acvacultură destinate creșterii, zonelor de relocare, pescăriilor cu repopulare organizată, instalațiilor ornamentale deschise sau repopulării sunt însoțite de un certificat de sănătate animală completat în conformitate cu modelul prevăzut în anexa II partea A și cu notele explicative din anexa V în cazul în care animalele:

(a)

sunt introduse în state membre sau în părți ale statelor membre care figurează în cea de-a doua și cea de-a patra coloană din tabelul prevăzut în:

(i)

Anexa I la Decizia 2010/221/UE drept indemne de una sau mai multe dintre bolile enumerate în prima coloană din tabelul respectiv; sau

(ii)

Anexa II la Decizia 2010/221/UE drept incluse într-un program de eradicare a uneia sau mai multor boli enumerate în prima coloană din tabelul respectiv;

(b)

aparțin speciilor care figurează în partea C a anexei II drept specii susceptibile la bolile respective, pentru care statul membru în cauză sau o partea acestuia sunt considerate indemne sau pentru care se aplică un program de eradicare în conformitate cu Decizia 2010/221/UE, astfel cum se menționează la litera (a).

(2)   Loturile de animale menționate la alineatul (1) respectă cerințele de sănătate animală stabilite în modelul de certificat de sănătate animală și în notele explicative menționate la alineatul (1).

(3)   Alineatele (1) și (2) se aplică loturilor de pești din orice specie care provin din apa în care sunt prezente speciile care figurează în partea C a anexei II drept specii susceptibile la infecția cu Gyrodactylus salaris, în cazul în care loturile respective sunt destinate unui stat membru sau unei părți a unui stat membru care figurează pe lista din anexa I la Decizia 2010/221/UE drept indemne de Gyrodactylus salaris (GS).”

3.

Articolul 18 se elimină.

4.

Anexele II, IV și V se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Dispoziții tranzitorii

(1)   Pe parcursul unei perioade de tranziție care durează până la 31 iulie 2010, loturile de animale de acvacultură însoțite de certificate de sănătate animală eliberate în conformitate cu părțile A sau B ale anexei IV la Regulamentul (CE) nr. 1251/2008 înaintea introducerii modificărilor prin prezentul regulament pot continua să fie importate în Uniune sau să tranziteze teritoriul acesteia.

(2)   Pe parcursul unei perioade de tranziție care durează până la 31 iulie 2011, loturile de animale de acvacultură însoțite de certificate de sănătate animală eliberate în conformitate cu părțile A sau B ale anexei IV la Regulamentul (CE) nr. 1251/2008 înaintea introducerii modificărilor prin prezentul regulament pot continua să fie importate în Uniune sau să tranziteze teritoriul acesteia cu condiția ca atestările de sănătate animală referitoare la viremia de primăvară a crapului (VPC), boala bacteriană a rinichiului (BBR), virusul necrozei pancreatice infecțioase (NPI) și infecția cu Gyrodactylus salaris (GS) prevăzute în partea II a certificatelor respective să nu fie aplicabile.

Articolul 3

Intrare în vigoare și aplicabilitate

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Acesta se aplică de la 15 mai 2010.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 15 aprilie 2010.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 328, 24.11.2006, p. 14.

(2)  JO L 98, 20.4.2010, p. 7.

(3)  JO L 202, 7.6.2004, p. 4.

(4)  JO L 337, 16.12.2008, p. 41.

(5)  JO L 98, 20.4.2010, p. 7.”


ANEXĂ

Anexele II, IV și V se modifică după cum urmează:

1.

Anexa II se modifică după cum urmează:

(a)

Partea A se înlocuiește cu textul următor:

„PARTEA A

Model de certificat de sănătate animală pentru introducerea pe piață a animalelor de acvacultură destinate creșterii, relocării, pescăriilor cu repopulare organizată, instalațiilor ornamentale deschise și repopulării

Image

Image

Image

Image

Image

(b)

se adaugă Partea C, după cum urmează:

„PARTEA C

Lista speciilor susceptibile la bolile pentru care sunt aprobate măsuri naționale în temeiul Deciziei 2010/221/UE

Boala

Specii susceptibile

Viremia de primăvară a crapului (VPC)

Novac (Aristichthys nobilis), caras auriu (Carassius auratus), caras (Carassius carassius), cosaș (Ctenopharyngodon idellus), crap comun și crap koi (Cyprinus carpio), sânger (Hypophthalmichthys molitrix), somn (Silurus glanis), lin (Tinca tinca) și văduviță (Leuciscus idus)

Boala bacteriană a rinichiului (BBR)

Familia: Salmonide

Virusul necrozei pancreatice infecțioase (NPI)

Păstrăv curcubeu (Oncorhynchus mykiss), fântânel (Salvelinus fontinalis), păstrăv comun (Salmo trutta), somon de Atlantic (Salmo salar), somon de Pacific (Oncorhynchus spp.) și păstrăv argintiu (Coregonus lavaretus)

Infecție cu Gyrodactylus salaris

Somon de Atlantic (Salmo salar), păstrăv curcubeu (Oncorhynchus mykiss), păstrăv arctic (Salvelinus alpinus), păstrăv fântânel din America de Nord (Salvelinus fontinalis), lipan (Thymallus thymallus), păstrăv de lac din America de Nord (Salvelinus namaycush) și păstrăv comun (Salmo trutta).”

2.

Anexa IV se modifică după cum urmează:

(a)

Partea A se înlocuiește cu următorul text:

„PARTEA A

Model de certificat de sănătate animală pentru importul în Uniunea Europeană de animale de acvacultură destinate creșterii, relocării, pescăriilor cu repopulare organizată și instalațiilor ornamentale deschise

Image

Image

Image

Image

Image

(b)

Partea B se înlocuiește cu următorul text:

„PARTEA B

Model de certificat de sănătate animală pentru importul în Uniunea Europeană de animale acvatice ornamentale destinate instalațiilor ornamentale închise

Image

Image

Image

Image

3.

Anexa V se înlocuiește cu următorul text:

„ANEXA V

Note explicative

(a)

Certificatele se eliberează de către autoritățile competente din țara de origine pe baza modelului corespunzător prevăzut în anexele II și IV la prezentul regulament, luându-se în considerare locul de destinație și utilizarea lotului după sosirea acestuia la destinație.

(b)

Având în vedere situația de la locul de destinație în ceea ce privește bolile neexotice menționate în partea II a anexei IV la Directiva 2006/88/CE din statul membru al UE sau bolile pentru care la locul de destinație se aplică măsuri aprobate prin Decizia 2004/221/UE de aprobare a măsurilor naționale în conformitate cu articolul 43 din Directiva 2006/88/CE a Consiliului, cerințele specifice corespunzătoare sunt încorporate și completate în certificat.

(c)

«Locul de origine» reprezintă amplasamentul fermei de acvacultură sau al zonei de cultură a moluștelor în care animalele de acvacultură au fost crescute până la atingerea dimensiunii comerciale relevante pentru lotul care face obiectul prezentului certificat. Pentru animalele acvatice sălbatice, «locul de origine» este locul de recoltare.

(d)

Atunci când modelul de certificat indică alegerea mențiunii adecvate, mențiunile irelevante pot fi tăiate cu o linie și parafate și apoi ștampilate de certificator sau șterse cu desăvârșire din certificat.

(e)

Originalul fiecărui certificat de sănătate este compus dintr-o singură foaie de hârtie, sau, în cazul în care nu este suficient, trebuie prezentat astfel încât toate foile de hârtie necesare să facă parte dintr-un tot unitar și indivizibil.

(f)

Pentru importul în Uniune din țări terțe, certificatul în original și etichetele menționate în modelul de certificat se redactează cel puțin într-o limbă oficială a statului membru în care are loc controlul la frontiera de intrare a lotului în Uniune și într-o limbă oficială a statului membru al UE de destinație. Totuși, statele membre în cauză pot autoriza elaborarea certificatului în limba oficială a altui stat membru, însoțit, dacă este necesar, de o traducere oficială.

(g)

În cazul în care la certificat se anexează foi suplimentare în scopul identificării articolelor care compun lotul, se consideră că aceste foi suplimentare fac parte integrantă din certificatul original, cu condiția ca fiecare pagină să fie semnată și ștampilată de inspectorul oficial certificator.

(h)

În cazul în care certificatul, inclusiv toate foile suplimentare menționate la litera (g), cuprinde mai mult de o pagină, fiecare pagină va fi numerotată «–x(numărul paginii) din y(numărul total de pagini)–» în josul paginii și va purta în partea superioară a paginii numărul de referință al certificatului, alocat de autoritatea competentă.

(i)

Certificatul în original trebuie completat și semnat de un inspector oficial cu cel mult 72 de ore înainte de încărcarea lotului sau cu cel mult 24 de ore în cazurile în care animalele de acvacultură trebuie inspectate în termen de 24 de ore înainte de încărcare. Autoritățile competente din țara de origine se asigură că se respectă principii de certificare echivalente celor prevăzute de Directiva 96/93/CE.

(j)

Culoarea semnăturii va fi diferită de cea a textului tipărit. Aceeași cerință se aplică parafelor, cu excepția celor cu timbru sec sau filigran.

(k)

Pentru importul în Uniune din țări terțe, certificatul în original trebuie să însoțească lotul până la punctul de control la frontiera UE. Pentru loturile introduse pe piață în Uniune, certificatul în original trebuie să însoțească lotul până când ajunge la destinația finală.

(l)

Un certificat emis pentru animalele de acvacultură vii este valabil 10 zile de la data emiterii. În cazul transportului pe mare, perioada de valabilitate se prelungește cu durata călătoriei pe mare. În acest sens, la certificatul de sănătate animală se anexează o declarație, în original, a comandantului navei, întocmită conform addendumului redactat în conformitate cu modelul stabilit în anexa IV partea D.

(m)

Observație: condițiile generale privind transportul animalelor stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE și a Regulamentului (CE) nr. 1255/97 pot, după caz, să necesite luarea unor măsuri după intrarea în Uniune în cazul în care nu sunt îndeplinite cerințele din regulamentul respectiv.”


Top