EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023XC0217(06)

Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare 2023/C 60/24

C/2023/1084

JO C 60, 17.2.2023, p. 62–65 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.2.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 60/62


Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2023/C 60/24)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1) în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

„Bohusläns blåmusslor”

Nr. UE: PDO-SE-02616 — 17.6.2020

DOP (X) IGP ( )

1.   Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]

„Bohusläns blåmusslor”

2.   Statul membru sau țara terță

Suedia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.7: Pești, moluște și crustacee proaspete și produse derivate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Bohusläns blåmusslor” sunt midiile comune (Mytilus edulis) cultivate în arhipelagul din jurul provinciei Bohuslän.

„Bohusläns blåmusslor” se caracterizează prin următoarele:

Proprietăți fizice:

Aspect: Cochiliile midiilor „Bohusläns blåmusslor” sunt subțiri, având două valve lungi, similare, care se îngustează la un capăt. Adesea, cochiliile sunt ușor mai late la bază și puțin mai plate decât cele ale midiilor cultivate în alte zone acvatice. Culoarea este maroniu spre negru, cu nuanțe albăstrii. Interiorul cochiliilor este lucios și irizat, de culoare alb-sidefiu, cu nuanțe de bleu. Valvele sunt pline de icre (la femele) și de lapți (la masculi), în diferite cantități.

Dimensiune: cel mult 50 de midii per kg.

Lungime: variază între 4,5 și 10 cm.

Conținutul de carne al midiilor: cel puțin 20 % din greutatea în viu a midiilor este reprezentat de carne.

Caracteristici chimice:

Apă: 85 g/100 g de parte comestibilă

Proteine: 10-12 g/100 g de parte comestibilă

Grăsimi: 1,4-1,6 g/100 g de parte comestibilă

din care

acizi grași saturați: 0,25-0,4 g/100 g de parte comestibilă

acizi grași mononesaturați: 0,3-0,4 g/100 g de parte comestibilă

acizi grași polinesaturați: 0,4-0,5 g/100 g de parte comestibilă

din care

acizi grași omega-3: 0,30-0,35 g/100 g de parte comestibilă

acizi grași omega-6: 0,10-0,15 g/100 g de parte comestibilă

Caracteristici organoleptice:

Culoare: mușchiul este lucios, având o nuanță gălbuie spre maro deschis care la femelele cu icre poate avea o tentă roz în timpul sezonului de reproducere.

Aromă: o tentă proaspătă și distinctă de mare și de alge marine, cu note de fructe cu coajă lemnoasă și de pământ.

Gust: deosebit de proaspăt, cu note de umami, de fructe cu coajă lemnoasă și de crab. Acestea din urmă sunt mai proeminente în timpul sezonului de reproducere, din mai până în iulie.

Consistență: netedă, cu o textură solidă care se simte fermă la mestecat, fără a fi gumoasă.

Durata de depozitare: „Bohusläns blåmusslor” se păstrează proaspete timp de 7-11 zile, cu condiția ca lanțul frigorific să nu fie întrerupt.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Midiile „Bohusläns blåmusslor” se hrănesc prin filtrarea fitoplanctonului prezent în mod natural în apă.

Materii prime: tipul de midii cultivate pentru producția de „Bohusläns blåmusslor” este reprezentat de midiile comune prezente în mod natural în zona de producție (Mytilus edulis). „Bohusläns blåmusslor” sunt cultivate pe suporți liber suspendați, fără să aibă contact cu fundul mării, la o adâncime maximă de aproximativ 9 metri.

„Bohusläns blåmusslor” se recoltează pe tot parcursul anului, la vârsta de cel puțin 15 luni.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Cultivarea și curățarea „Bohusläns blåmusslor” trebuie să aibă loc în cadrul ariei geografice descrise la punctul 4.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Zona de producție a midiilor „Bohusläns blåmusslor” cuprinde arhipelagul din jurul provinciei Bohuslän, de la frontiera cu Norvegia în nord până la râul Nordre în sud, și secțiunea de coastă a provinciei Bohuslän care se întinde până în 5 km de la linia țărmului, la nivelul obișnuit al apei, pe teritoriul următoarelor comune și districte:

Hodal, Strömstad și Tjärnö din districtul maritim Vätte;

Lur și Tanum din districtul maritim Tanum;

Kville, Svenneby și Bottna din districtul maritim Kville;

Tossene și Askum din districtul maritim Sotenäs;

Bro, Brasäter și Lyse din districtul maritim Stagenäs;

Håby și Foss din districtul maritim Tunge;

Skredsvik, Herrestad, Högås, Bokenäs, Dragsmark și Bäve din districtul maritim Lane;

Forshälla, Resteröd și Ljung din districtul maritim Fräkne;

Skaftö, Torp, Myckleby, Långelanda, Stala, Tegneby, Röra și Morlanda din districtul maritim Ordost;

Klövedal, Valla și Stenkyrka din districtul maritim Tjörn;

Ödsmål, Norum, Jörlanda, Solberg și Hålta din districtul maritim Inlands Nordre;

Lycke, Marstrand, Torsby și Harestad din districtul maritim Inlands Söndre.

5.   Legătura cu aria geografică

Legătura dintre aria geografică și caracteristicile specifice ale midiilor „Bohusläns blåmusslor” se bazează atât pe condițiile naturale ale ariei, cât și pe factorii umani.

Caracteristicile specifice ale produsului

„Bohusläns blåmusslor” sunt cultivate pe suporți liber suspendați, fără ca midiile să aibă contact cu fundul mării. Astfel, midiile „Bohusläns blåmusslor”, spre deosebire de mai multe alte tipuri de midii prezente pe piață, nu conțin nisip și mâl.

„Bohusläns blåmusslor” au cochilii subțiri și sunt bine hrănite (cel puțin 20 % din greutatea în viu este reprezentată de carne). Valvele sunt, de obicei, ușor aplatizate și mai late la bază decât valvele midiilor comune cultivate în alte zone acvatice.

Carnea midiilor „Bohusläns blåmusslor” este lucioasă. „Bohusläns blåmusslor” au un miros proaspăt de mare și de alge marine, cu note de fructe cu coajă lemnoasă și un gust proaspăt, cu note sesizabile de umami, de fructe cu coajă lemnoasă și de crab. Textura lor este fermă, ceea ce conferă o senzație bucotactilă plăcută.

Descrierea factorilor naturali care contribuie la legătură

Zona de producție a midiilor „Bohusläns blåmusslor” este situată pe partea strâmtorii Skagerrak formată din arhipelagul Bohuslän. Acest arhipelag cuprinde în esență doar unul sau două lanțuri de insule care separă continentul de marea liberă, care este adesea agitată și caracterizată de vânturi puternice.

Temperatura, salinitatea și conținutul de substanțe nutritive al apei, împreună cu prezența în mod natural a larvelor pelagice de midii comune (Mytilus edulis), alcătuiesc condițiile naturale care stau la baza cultivării midiilor „Bohusläns blåmusslor”.

Condițiile naturale de cultivare sunt definite de o serie de curenți marini. Cel mai important dintre acestea este curentul baltic, care transportă apă bogată în nutrienți dinspre estuarul Mării Baltice din Öresund către nord, unde se află zona de producție. Pe măsură ce se deplasează spre nord de-a lungul coastei de vest a Suediei, curentul baltic adună și alți nutrienți din râuri, în principal din râurile Göta și Nordre.

Atunci când ajunge la Skagerrak, curentul baltic are un conținut de sare cuprins între 24 % și 28 %. Conținutul de sare relativ scăzut face ca acest curent să circule cu un strat deasupra apei mult mai sărate din Skagerrak (35-37 %). Apa de la suprafața stratului se menține la o temperatură medie de 10-11 °C. Mai în adâncime, temperatura medie a stratului de apă scade la 8-9 °C.

Nivelurile de nutrienți, în principal fosfor și azot, din zona de producție a midiilor „Bohusläns blåmusslor” variază de-a lungul anului și, ca urmare a șiroirii mai pronunțate de pe uscat, sunt mai ridicate iarna decât vara. Astfel, conținutul de fosfor și de azot variază între 0,4 și 1,0 μM și, respectiv, 15 și 21 μM.

Temperatura din zona de producție și curentul de apă de suprafață bogat în substanțe nutritive de deasupra apei sărate favorizează dezvoltarea fitoplanctonului, care constituie hrana principală a midiilor „Bohusläns blåmusslor” (conținutul de fitoplancton măsurat ca clorofilă A este de 1,2-3,0 μg/litru). Disponibilitatea mare a hranei face ca midiile „Bohusläns blåmusslor” să crească rapid, motiv pentru care au cochilii subțiri și sunt bine hrănite, carnea lor având un gust și o aromă caracteristice.

Descrierea factorilor umani care contribuie la legătură

Cultivarea midiilor „Bohusläns blåmusslor” necesită un flux de apă nutritivă, cu un nivel adecvat al salinității și al temperaturii, astfel încât midiile să aibă acces adecvat la hrană, iar fermele să fie aprovizionate în mod natural cu larve de midii.

În același timp, vânturile puternice și marea agitată au un impact negativ asupra cultivării midiilor „Bohusläns blåmusslor” și asupra capacității de recoltare a lor toamna și iarna, când condițiile din zona de producție sunt adesea afectate de furtuni și de vânturi puternice neprielnice.

Atunci când aleg locul de cultivare a midiilor „Bohusläns blåmusslor”, producătorii trebuie să țină seama de factorii de mai sus. Producătorii selectează locurile prielnice cultivării midiilor „Bohusläns blåmusslor” combinând cunoștințele tradiționale privind condițiile locale din diferite părți ale zonei de producție (vânturile, direcția vântului și curenții) cu informații privind caracteristicile mediului marin (temperatura apei, salinitatea, condițiile nutritive) obținute în urma analizelor efectuate în mod regulat în zona de producție.

Caracteristicile midiilor „Bohusläns blåmusslor” depind și de modul în care sunt manipulate acestea după recoltare. Pentru a păstra caracteristicile midiilor aflate în stadiu de creștere, producătorii răcesc midiile proaspăt recoltate cu apă de mare circulantă (5-6 °C) timp de cinci ore după recoltare. Vara, între luna iunie și luna august, când temperatura aerului este relativ ridicată, midiile sunt răcite direct la bordul vasului pe care sunt recoltate. Midiile recoltate sunt răcite în bazine de apă sau în saci mari. Midiile proaspăt recoltate pot fi depozitate în apa de răcire timp de până la șapte zile fără ca acest lucru să le afecteze caracteristicile, cu condiția să fie lăsate să se odihnească pe durata depozitării.

Înainte să fie ambalate în vederea vânzării, midiile „Bohusläns blåmusslor” sunt periate pentru a se îndepărta algele marine și alte plante. Midiile sunt apoi controlate manual pentru a se asigura că cele puse în vânzare îndeplinesc cerințele de calitate pentru „Bohusläns blåmusslor”.

Cultivarea „Bohusläns blåmusslor” se bazează pe gestionarea durabilă a populației de midii și impune cunoașterea de către producători a ciclului de viață al midiilor comune și a condițiilor de cultivare a acestora în condițiile naturale prezente în zona de producție a midiilor „Bohusläns blåmusslor”.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/foretag-regler-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaenden/skyddade-beteckningar/produktspecifikation_blamusslor_2022_10_12.pdf


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


Top