EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023XC0217(05)

Publicarea unei cereri de modificare a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 2023/C 60/23

C/2023/1083

JO C 60, 17.2.2023, p. 46–61 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

17.2.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 60/46


Publicarea unei cereri de modificare a caietului de sarcini al unei denumiri din sectorul vitivinicol în conformitate cu articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului

(2023/C 60/23)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 98 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (1) în termen de două luni de la data prezentei publicări.

CERERE DE MODIFICARE A CAIETULUI DE SARCINI

„Bianco di Castelfranco Emilia”

PGI-IT-A0508-AM04

Data cererii: 19.10.2017

1.   Normele aplicabile modificării

Articolul 105 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 – modificare care nu este minoră

2.   Descrierea și motivele modificării

2.1   Schimbarea denumirii IGP din „Bianco di Castelfranco Emilia” în „Castelfranco Emilia”

Schimbarea denumirii din „Bianco di Castelfranco Emilia” în „Castelfranco Emilia” este necesară pentru a putea fi promovate vinurile albe cu indicarea pe etichetă a soiurilor de struguri Trebbiano și Moscato. Aceste vinuri, care au fost produse în mod tradițional în areal, nu au putut fi recunoscute ca tipuri de vin specifice, deoarece denumirea se baza pe tipul „Bianco” (alb). După cum se descrie la punctul intitulat „Legături”, zona Castelfranco Emilia era renumită pentru viticultură încă din secolul al XIX-lea. Arealul de producție făcea atunci parte din provincia Bologna, a cărei tradiție viticolă locală se baza pe cultivarea strugurilor albi, în timp ce provincia învecinată Modena cultiva în principal struguri roșii din soiul Lambrusco. Astfel, denumirea „Castelfranco Emilia” este asociată de cel puțin câteva secole cu vinuri albe ușoare și parfumate. Deși face parte în prezent din provincia Modena, comuna continuă să marcheze granița exactă dintre vechiul Stat Pontifical și Ducatul Modenei, cu vinurile sale în principal roșii obținute din soiul Lambrusco.

Modificarea vizează articolele 1-9 din caietul de sarcini și punctele 1, 4, 5, 6 și 8 din documentul unic.

2.2.   Adăugarea de noi tipuri

Au fost adăugate o serie de noi tipuri etichetate cu numele de soi Moscato și Trebbiano. Se prevede, de asemenea, producerea vinului din ambele soiuri, acestea fiind indicate pe etichetă în ordinea preponderenței lor în produsul final. Adăugarea acestor noi tipuri cu indicarea soiului de struguri a devenit necesară pentru adaptarea caietului de sarcini la evoluțiile rapide ale viticulturii care au avut loc în ultimii 20 de ani pe acest teritoriu. Pe măsură ce plantațiile de viță-de-vie au fost reînnoite, viticultorii au ales soiuri de struguri care au fost cultivate în mod tradițional în zonă și care garantează rezultate excelente în ceea ce privește calitatea și asigură satisfacția consumatorilor. Soiurile Trebbiano și Moscato, care, până în secolul trecut, au fost utilizate împreună cu soiul predominant Montù, au devenit, în ultimele două decenii, mai importante ca soiuri de sine stătătoare, stabilindu-se ca tipuri specifice. Principalii producători de vin din zonă au urmat, de asemenea, această tendință, prin plata unor prețuri mai bune pentru strugurii din aceste soiuri, încurajând astfel viticultorii să le producă.

Această modificare vizează articolele 2, 4 și 6 din caietul de sarcini, precum și punctele 4, 5 și 8 din documentul unic.

2.3.   Arealul de producție a strugurilor – adăugarea unor localități și modificare formală ca urmare a reorganizării administrative

Comunele Castelnuovo Rangone, Castelvetro di Modena, Formigine și Spilamberto, toate situate în zona de la poalele dealurilor din provincia Modena, au fost adăugate la arealul de producție existent. Studiile privind solul efectuate pe terenurile acestor localități arată că acestea au același tip de sol ca și teritoriul inițial. Adăugarea acestor localități la arealul de producție permite o mai bună exploatare a strugurilor din soiurile Trebbiano, Moscato și Montù cultivați în aceste comune. Acești struguri albi prezintă caracteristici de calitate excelente, în special o tărie alcoolică naturală în volume ridicată și un conținut ridicat de arome primare. De asemenea, trebuie remarcat faptul că fostele comune Bazzano și Crespellano (ambele din provincia Bologna), care făceau parte din arealul de producție inițial, aparțin în prezent noii comune Valsamoggia. Prin urmare, descrierea arealului delimitat a fost modificată, iar în prezent se menționează „precum și întregul teritoriu al localităților Bazzano și Crespellano din comuna Valsamoggia”, în loc de „comunele Bazzano și Crespellano”.

Modificarea vizează articolul 3 din caietul de sarcini al produsului și punctul 6 din documentul unic.

2.4.   Randamentele noilor soiuri Moscato și Trebbiano

Deoarece baza ampelografică a fost modificată prin adăugarea noilor tipuri cu numele de soi Moscato sau Trebbiano sau cu ambele, producțiile au fost stabilite la 26 de tone/hectar pentru Moscato și 29 de tone/hectar pentru Trebbiano. În anii favorabili, caracteristicile pedoclimatice ale teritoriului permit producerea de vinuri de înaltă calitate inclusiv pe baza producțiilor maxime indicate.

În plus, articolul a fost îmbunătățit prin enumerarea tipurilor de must de struguri parțial fermentat.

Modificarea vizează articolul 4 din caietul de sarcini al produsului și punctul 5 din documentul unic.

2.5.   Delimitarea arealului de vinificare

Arealul de vinificare este extins pentru a cuprinde întregul teritoriu administrativ al regiunii Emilia-Romagna.

Autorizarea vinificării în zonele învecinate din regiunea Emilia-Romagna este în conformitate cu derogarea prevăzută în legislația UE relevantă.

Această modificare ține seama de faptul că vinurile petiante și musturile de struguri parțial fermentate au fost produse în mod tradițional în întreaga regiune.

Această modificare vizează articolul 5 din caietul de sarcini și punctul 9 din documentul unic (Condiții suplimentare – Derogare de la producerea în arealul geografic delimitat).

2.6.   Caracteristicile la momentul comercializării ale noilor tipuri etichetate cu numele de soi Moscato sau Trebbiano ori cu ambele

Indicarea caracteristicilor la momentul comercializării ale vinurilor și ale musturilor parțial fermentate.

Deoarece baza ampelografică a fost modificată prin adăugarea unor noi tipuri etichetate cu numele de soi Moscato sau Trebbiano ori cu ambele, au fost stabilite caracteristicile lor chimice și organoleptice minime la momentul comercializării. Articolul a fost îmbunătățit și prin stabilirea unor caracteristici chimice și organoleptice minime pentru fiecare tip din categoriile „vin”, „vin petiant” și „must de struguri parțial fermentat”. La momentul comercializării, vinurile etichetate cu numele de soi Moscato și Trebbiano (sau în ordine inversă) trebuie să prezinte caracteristicile tipice ale acestor soiuri.

Modificarea vizează articolul 6 din caietul de sarcini al produsului și punctul 4 din documentul unic.

2.7.   Descriere și prezentare – două soiuri indicate pe etichetă

Pe lângă norma specifică a UE privind două soiuri de struguri de vinificație care apar pe etichetă, s-a precizat că strugurii din soiul cu cel mai mic procentaj trebuie să reprezinte cel puțin 15 % din total. Acest lucru este în conformitate cu dispozițiile naționale relevante. Astfel, se garantează că, dacă pe eticheta unui produs vitivinicol sunt indicate două soiuri de struguri, soiul care constituie proporția mai mică contribuie, de asemenea, la caracterul produsului, reprezentând cel puțin 15 % din cantitatea totală.

Modificarea vizează articolul 7 din caietul de sarcini și punctul 9 din documentul unic (Condiții esențiale suplimentare – dispoziții suplimentare privind etichetarea).

2.8.   Ambalarea – utilizarea dopurilor tip „ciupercă”

Normele privind ambalarea, mai exact în ceea ce privește utilizarea dopurilor de tip „ciupercă” învelite în capișoane cu o înălțime de maximum 7 cm, au fost extinse și la categoria „must de struguri parțial fermentat”. Textul prevedea deja utilizarea unor astfel de dopuri pentru categoria „vin petiant”, iar acum normele au fost clarificate pentru a se include în mod explicit posibilitatea utilizării unor astfel de dopuri și pentru categoria „must de struguri parțial fermentat”.

Se precizează că utilizarea dopurilor de tip „ciupercă” a fost permisă atât pentru vinurile petiante, cât și pentru musturile de struguri parțial fermentate, de la aprobarea caietului de sarcini inițial prin Decretul ministerial din 18 noiembrie 1995. Prin urmare, modificarea nu este o normă nouă, ci doar o clarificare, care este adecvată pentru spori precizia textului.

Modificarea vizează articolul 8 din caietul de sarcini al produsului și punctul 9 din documentul unic.

2.9.   Modificări în ceea ce privește denumirea IGP și diferitele tipuri ale acesteia

Au fost efectuate unele actualizări, ca urmare a schimbării denumirii IGP din „Bianco di Castelfranco Emilia” în „Castelfranco Emilia”, cu diferitele sale tipuri.

Modificarea vizează articolul 9 din caietul de sarcini al produsului și punctul 8 din documentul unic.

2.10   Referire la structura de control

A fost actualizată referirea la organismul de control, Valoritalia S.r.l. fiind organismul de control autorizat de Ministerul Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere și al Turismului.

Această modificare vizează articolul 10 din caietul de sarcini al produsului. Documentul unic nu face obiectul niciunei modificări în acest sens.

DOCUMENT UNIC

1.   Denumirea (denumirile)

Castelfranco Emilia

2.   Tipul indicației geografice

IGP – Indicație geografică protejată

3.   Categoriile de produse vitivinicole

1.

Vin

8.

Vin petiant

11.

Mustul de struguri parțial fermentat

4.   Descrierea vinului (vinurilor)

1.   „Castelfranco Emilia” Bianco

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Vin alb obținut din struguri din soiul Montù, care trebuie să reprezinte cel puțin 60 %, în timp ce restul de 40 % poate fi obținut din alte soiuri de struguri albi adecvate pentru cultivare în regiunea Emilia-Romagna. Vin de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, cu un parfum puternic de flori și graminee. Ca gust, este bine structurat și aromat, învăluitor, armonios și delicat, cu o ușoară notă acidă și un gust rezidual persistent. Conținutul său de zaharuri variază de la sec la dulce.

Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10,5 %.

Limita minimă a extractului fără zahăr (g/l): 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

2.   Vin petiant „Castelfranco Emilia” Bianco

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Vin alb petiant obținut din struguri din soiul Montù, care trebuie să reprezinte cel puțin 60 %, în timp ce restul de 40 % poate fi obținut din alte soiuri de struguri albi adecvate pentru cultivare în regiunea Emilia-Romagna. Vin de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, prezintă o spumă fină și evanescentă și un parfum puternic de flori, cu note de mere și fructe proaspete. Ca gust, este corpolent, aromat și armonios, delicat și cu o notă acidă plăcută, cu un gust rezidual persistent. Conținutul său de zaharuri variază de la sec la dulce.

Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10,0 %.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

3.   Must de struguri parțial fermentat „Castelfranco Emilia” Bianco

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Must de struguri albi parțial fermentat obținut din struguri din soiul Montù, care trebuie să reprezinte cel puțin 60 %, în timp ce restul de 40 % poate fi obținut din alte soiuri de struguri albi adecvate pentru cultivare în regiunea Emilia-Romagna. Are o culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intensă, cu spumă vioaie și evanescentă. Prezintă un parfum puternic de flori, cu note de fructe proaspete. Ca gust, este corpolent, aromat și armonios, delicat și dulce.

Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10,0 %.

Tăria alcoolică dobândită în volume: minimum 1 % și maximum 3/5 din tăria alcoolică totală în volume.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

4.   „Castelfranco Emilia” Moscato

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Vin alb obținut din struguri din soiul Moscato Bianco, care trebuie să reprezinte cel puțin 85 %, în timp ce restul de 15 % poate fi obținut din alte soiuri de struguri albi adecvate pentru cultivare în regiunea Emilia-Romagna. Vin de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, cu o aromă fructată, intensă într-un mod plăcut, cu note de piersici și banane, cu note florale de tei, glicină și flori albe, tipice pentru soiul de struguri. Ca gust, este savuros și delicat, proaspăt și plăcut, cu o aciditate echilibrată. Conținutul său de zaharuri variază de la sec la dulce.

Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10,5 %.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

5.   Vin petiant „Castelfranco Emilia” Moscato

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Vin alb petiant obținut din struguri din soiul Moscato Bianco, care trebuie să reprezinte cel puțin 85 %, în timp ce restul de 15 % poate fi obținut din alte soiuri de struguri albi adecvate pentru cultivare în regiunea Emilia-Romagna. Vin de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, cu spumă fină și evanescentă și o aromă fructată, intensă într-un mod plăcut, cu note de piersici și banane. Prezintă note florale de tei, glicină și flori albe, tipice pentru soiul de struguri. Ca gust, este savuros și delicat, proaspăt și plăcut, cu o aciditate echilibrată. Conținutul său de zaharuri variază de la sec la dulce.

Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10,0 %.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

6.   Must de struguri parțial fermentat „Castelfranco Emilia” Moscato

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Must de struguri albi parțial fermentat obținut din struguri din soiul Moscato Bianco, care trebuie să reprezinte cel puțin 85 %, în timp ce restul de 15 % poate fi obținut din alte soiuri de struguri albi adecvate pentru cultivare în regiunea Emilia-Romagna. Este de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, cu spumă fină și evanescentă și o aromă fructată, intensă într-un mod plăcut, cu note de piersici și banane. Prezintă note florale de tei, glicină și flori albe, tipice pentru soiul de struguri. Ca gust, este savuros și delicat, proaspăt, plăcut și dulce, cu o aciditate echilibrată.

Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10 %.

Tăria alcoolică dobândită în volume: minimum 1 % și maximum 3/5 din tăria alcoolică totală în volume.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

7.   „Castelfranco Emilia” Trebbiano

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Vin alb obținut din struguri din soiul Trebbiano, care trebuie să reprezinte cel puțin 85 %, în timp ce restul de 15 % poate fi obținut din alte soiuri nearomatice de struguri albi adecvate pentru cultivare în regiunea Emilia-Romagna. Vin de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, cu un parfum proaspăt și discret de flori de câmp, tipic pentru soiul de struguri. Ca gust, este moale, aromat, delicat și armonios, cu o aciditate echilibrată. Conținutul său de zaharuri variază de la sec la dulce.

Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10,5 %.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

8.   Vin petiant „Castelfranco Emilia” Trebbiano

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Vin alb petiant obținut din struguri din soiul Trebbiano, care trebuie să reprezinte cel puțin 85 %, în timp ce restul de 15 % poate fi obținut din alte soiuri nearomatice de struguri albi adecvate pentru cultivare în regiunea Emilia-Romagna. Vin de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, cu un parfum proaspăt și discret de flori de câmp, tipic pentru soiul de struguri. Ca gust, este lejer, aromat, delicat și armonios, cu o aciditate echilibrată și spumă fină și evanescentă. Conținutul său de zaharuri variază de la sec la dulce.

Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10 %.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

9.   Must de struguri parțial fermentat „Castelfranco Emilia” Trebbiano

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Must de struguri albi parțial fermentat obținut din struguri din soiul Trebbiano, care trebuie să reprezinte cel puțin 85 %, în timp ce restul de 15 % poate fi obținut din alte soiuri nearomatice de struguri albi adecvate pentru cultivare în regiunea Emilia-Romagna. Este de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, cu un parfum proaspăt și discret de flori de câmp, tipic pentru soiul de struguri. Ca gust, este lejer, aromat, delicat și dulce, cu o aciditate echilibrată și spumă fină și evanescentă.

Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10,0 %.

Tăria alcoolică dobândită în volume: minimum 1 % și maximum 3/5 din tăria alcoolică totală în volume.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

10.   „Castelfranco Emilia” Moscato - Trebbiano

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Vin alb de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, cu aromă fructată de intensitate medie, de piersici și banane, și cu note florale de tei, glicină și flori albe. Ca gust, este savuros și delicat, proaspăt și plăcut, cu o aciditate echilibrată. Conținutul său de zaharuri variază de la sec la dulce. Vinul poate fi produs prin amestecarea strugurilor în etapa de vinificare sau, ulterior, prin cupajarea vinurilor obținute doar din soiurile de struguri indicate. La momentul comercializării, vinul trebuie să prezinte caracteristicile specificate mai sus, tipice pentru soiurile de struguri din care este obținut.

Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10,5 %.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

11.   Vin petiant „Castelfranco Emilia” Moscato - Trebbiano

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Vin alb petiant de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, cu spumă fină și evanescentă și cu aromă fructată de intensitate medie, de piersici și banane. Prezintă note florale de tei și flori albe. Ca gust, este savuros și delicat, proaspăt și plăcut, cu o aciditate echilibrată. Conținutul său de zaharuri variază de la sec la dulce. Vinul poate fi produs prin amestecarea strugurilor în etapa de vinificare sau, ulterior, prin cupajarea vinurilor obținute doar din soiurile de struguri indicate. La momentul comercializării, vinul trebuie să prezinte caracteristicile specificate mai sus, tipice pentru soiurile de struguri din care este obținut.

Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10,0 %.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

12.   Must de struguri parțial fermentat „Castelfranco Emilia” Moscato - Trebbiano

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Must de struguri albi parțial fermentat, de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, cu spumă fină și evanescentă și cu aromă fructată de intensitate medie, de piersici și banane. Prezintă note florale de tei și de flori albe și un gust dulce, cu o aciditate echilibrată. Poate fi produs prin amestecarea strugurilor în etapa de vinificare sau într-o etapă ulterioară prin cupajarea musturilor de struguri parțial fermentate obținute doar din soiurile de struguri indicate. La momentul comercializării, vinul trebuie să prezinte caracteristicile specificate mai sus, tipice pentru soiurile de struguri din care este obținut.

Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10,0 %.

Tăria alcoolică dobândită în volume: minimum 1 % și maximum 3/5 din tăria alcoolică totală în volume.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

13.   „Castelfranco Emilia” Trebbiano - Moscato

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Vin alb de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, cu un parfum delicat și proaspăt de flori de câmp, flori albe și tei și cu note aromatice fructate de piersici și banane. Ca gust, este lejer, aromat și delicat, cu o aciditate echilibrată. Conținutul său de zaharuri variază de la sec la dulce. Vinul poate fi produs prin amestecarea strugurilor în etapa de vinificare sau, ulterior, prin cupajarea vinurilor obținute doar din soiurile de struguri indicate. La momentul comercializării, vinul trebuie să prezinte caracteristicile specificate mai sus, tipice pentru soiurile de struguri din care este obținut. Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10,5 %.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

14.   Vin petiant „Castelfranco Emilia” Trebbiano - Moscato

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Vin alb petiant de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, cu o spumă fină și evanescentă și un parfum delicat și proaspăt de flori de câmp, flori albe și tei și cu note aromatice fructate de piersici și banane. Ca gust, este lejer, aromat și delicat, cu o aciditate echilibrată. Conținutul său de zaharuri variază de la sec la dulce. Vinul poate fi produs prin amestecarea strugurilor în etapa de vinificare sau, ulterior, prin cupajarea vinurilor obținute doar din soiurile de struguri indicate. La momentul comercializării, vinul trebuie să prezinte caracteristicile specificate mai sus, tipice pentru soiurile de struguri din care este obținut. Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10,0 %.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

15.   Must de struguri parțial fermentat „Castelfranco Emilia” Trebbiano - Moscato

DESCRIERE TEXTUALĂ CONCISĂ

Must de struguri albi parțial fermentat, de culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intens, cu o spumă fină și evanescentă, cu un parfum delicat și proaspăt de flori de câmp, flori albe și tei și cu note aromatice fructate de piersici și banane. Are un gust dulce, cu o aciditate echilibrată. Vinul poate fi produs prin amestecarea strugurilor în etapa de vinificare sau, ulterior, prin cupajarea musturilor parțial fermentate obținute doar din soiurile de struguri indicate. La momentul comercializării, vinul trebuie să prezinte caracteristicile specificate mai sus, tipice pentru soiurile de struguri din care este obținut. Tăria alcoolică totală minimă în volume: 10,0 %.

Tăria alcoolică dobândită în volume: minimum 1 % și maximum 3/5 din tăria alcoolică totală în volume.

Limita minimă a extractului fără zahăr: 13 g/l.

Parametrii analitici care nu sunt indicați în tabelul de mai jos respectă limitele prevăzute de legislația națională și de legislația UE.

Caracteristici analitice generale

Tăria alcoolică totală maximă (% în volume)

 

Tăria alcoolică dobândită minimă (% în volume)

 

Aciditatea totală minimă

4,5 grame per litru, exprimată ca acid tartric

Aciditatea volatilă maximă (în miliechivalenți per litru)

 

Conținutul total maxim de dioxid de sulf (în miligrame per litru)

 

5.   Practici oenologice

a.   Practici oenologice specifice

Producerea vinurilor petiante și a mustului de struguri parțial fermentat

Practică oenologică specifică

Metode de refermentare utilizate în procesul de producție:

Vinurile din categoria „vin petiant” sunt produse prin fermentare secundară, de obicei în autoclave (metoda Charmat). Cu toate acestea, este încă practicată și refermentarea tradițională în butelii.

Musturile de struguri parțial fermentate care conțin dioxid de carbon rezultat din fermentare sunt produse prin fermentarea în recipiente sub presiune. Musturile parțial fermentate care, la momentul comercializării, conțin dioxid de carbon rezultat din fermentare sunt produse în autoclave pentru a se păstra cantitatea adecvată de dioxid de carbon necesară pentru a produce efervescența dorită în produsul final.

b.   Randamente maxime

1.

„Castelfranco Emilia” Bianco

232 de hectolitri per hectar

2.

Vin petiant „Castelfranco Emilia” Bianco

232 de hectolitri per hectar

3.

Must de struguri parțial fermentat „Castelfranco Emilia” Bianco

232 de hectolitri per hectar

4.

„Castelfranco Emilia” Moscato

208 hectolitri per hectar

5.

Vin petiant „Castelfranco Emilia” Moscato

208 hectolitri per hectar

6.

Must de struguri parțial fermentat „Castelfranco Emilia” Moscato

208 hectolitri per hectar

7.

„Castelfranco Emilia” Trebbiano

232 de hectolitri per hectar

8.

Vin petiant „Castelfranco Emilia” Trebbiano

232 de hectolitri per hectar

9.

Must de struguri parțial fermentat „Castelfranco Emilia” Trebbiano

232 de hectolitri per hectar

10.

„Castelfranco Emilia” Trebbiano - Moscato

228 de hectolitri per hectar

11.

Vin petiant „Castelfranco Emilia” Trebbiano - Moscato

228 de hectolitri per hectar

12.

Must de struguri parțial fermentat „Castelfranco Emilia” Trebbiano - Moscato

228 de hectolitri per hectar

13.

„Castelfranco Emilia” Moscato - Trebbiano

219 hectolitri per hectar

14.

Vin petiant „Castelfranco Emilia” Moscato - Trebbiano

219 hectolitri per hectar

15.

Must de struguri parțial fermentat „Castelfranco Emilia” Moscato - Trebbiano

219 hectolitri per hectar

6.   Arealul geografic delimitat

Vinurile și musturile de struguri parțial fermentate care pot purta IGP „Castelfranco Emilia” sunt produse din struguri cultivați într-un areal de producție care cuprinde:

întregul teritoriu administrativ al următoarelor comune din provincia Bologna: Anzola dell’Emilia, Argelato, Bologna, Calderara di Reno, Crevalcore, Sala Bolognese, San Giovanni Persiceto, S. Agata Bolognese și Zola Predosa, precum și întregul teritoriu al localităților Bazzano și Crespellano din comuna Valsamoggia;

întregul teritoriu administrativ al următoarelor comune din provincia Modena: Castelfranco Emilia, Spilamberto, Castelnuovo Rangone, Castelvetro di Modena, Formigine, Nonantola, Ravarino, San Cesario sul Panaro și Savignano sul Panaro.

7.   Soiul/soiurile de struguri de vin principal/principale

Montù B. – Montuni

Moscato Bianco B. – Moscato

Trebbiano Modenese B. – Trebbiano

Trebbiano Romagnolo B. – Trebbiano

Trebbiano Toscano B. – Trebbiano

8.   Descrierea legăturii (legăturilor)

8.1.   „Castelfranco Emilia” – toate categoriile: vin, vin petiant și must de struguri parțial fermentat

Factori pedoclimatici și de cultivare relevanți pentru legătură

Arealul de producție a vinurilor „Castelfranco Emilia” se întinde de-a lungul câmpiei Emilia de mijloc, situată pe ambele părți ale graniței dintre provinciile Bologna și Modena. Datorită amplasării sale la poalele munților Apenini, câmpia prezintă în mod tipic temperaturi și niveluri de precipitații specifice climei continentale, cu veri calde și ierni reci. Terenurile din câmpia Emilia de mijloc sunt de origine aluvionară, cu pante foarte blânde. Compoziția chimică a solurilor se caracterizează printr-o cantitate importantă de azot total (N), iar potasiul (K) prevalează asupra fosforului (P). Compoziția fizico-mecanică a solurilor de pe malul drept al râului Panaro are o consistență medie care tinde spre argilos. Orizonturile de sol superficiale sau profunde conțin adesea pietriș, din cauza sedimentelor râurilor depuse în cursul mileniului trecut. Râul Panaro, torentul Samoggia și alți torenți minori care curg din munții Apenini, împreună cu nivelurile bune ale apelor subterane, asigură o alimentare suficientă cu apă.

Deoarece condițiile pedoclimatice din câmpia situată în provinciile Modena și Bologna favorizează creșterea naturală a viței-de-vie, metoda de cultivare se bazează pe forme de conducere cu cordon permanent cu cordițe lăsate să atârne, menite să limiteze creșterea viguroasă a plantelor și să permită distribuirea adecvată a mugurilor, captarea energiei radiante și asigurarea unui nivel suficient de aer și lumină care să ajungă la ciorchini.

Solul, clima și condițiile de cultivare sunt uniforme pe toate câmpiile și dealurile din provinciile Bologna și Modena, unde fertilitatea terenurilor și disponibilitatea potasiului (K), cunoscut ca fiind legat de procesul de acumulare a zaharurilor în fructe, precum și formele de conducere adoptate de viticultori, asigură coacerea optimă a strugurilor.

Factori umani și istorici relevanți pentru legătură

În trecut, teritoriul „Castelfranco Emilia” marca granița dintre două orașe rivale, Bologna aparținând Statului Pontifical, iar Modena fiind capitala Ducatului Modena și Reggio Emilia, care avea legături cu casa regală Habsburg-Lorena. Venind dinspre vest, imediat după traversarea râului Panaro, pe podul Sant’Ambrogio, în apropiere de Modena, se afla granița dintre Ducat și Statul Pontifical și se puteau observa plantații viticole cultivate cu soiuri Lambrusco, de la care se trecea la plantații viticole cultivate cu soiuri de struguri albi, precum Montù, Trebbiano și Albana. În 1929, orașul Castelfranco Emilia, care până atunci aparținea provinciei Bologna, a devenit parte a provinciei Modena.

Tradiția veche a vinului alb din areal este confirmată de primele publicații ampelografice. Încă din 1823 au fost menționate soiul „Montù” (sau „Montonego”) și vinul produs din acesta, inclusiv în amestecuri cu alte soiuri de struguri albi.

Factorii umani relevanți constau în activitățile agricultorilor locali și ale viticultorilor care, datorită cunoștințelor lor agronomice și oenologice, au reușit să aducă faima pentru vinurile „Castelfranco Emilia”.

Tehnica de cultivare se bazează pe sisteme de conducere pe spaliere, cu un cordon permanent în cortină simplă sau dublă, pentru a se limita vigoarea plantelor și pentru a se garanta că expunerea ciorchinilor de struguri la lumina soarelui este suficientă pentru ca strugurii să ajungă la maturitate optimă.

La maturitate, strugurii au un conținut bun de zaharuri, combinat cu o aciditate ridicată și un conținut bun de substanțe aromatice specifice soiurilor cultivate.

Acest lucru se reflectă în aspectele tehnice ale producției: în ceea ce privește baza ampelografică a plantațiilor de viță-de-vie, formele de conducere ideale pentru menținerea echilibrului dintre producție și caracteristicile pedoclimatice locale, și practicile oenologice, inclusiv fermentarea secundară naturală în butelii sau în autoclave.

8.2.   „Castelfranco Emilia” – categoria „vin”

Informații privind calitățile specifice ale produsului care pot fi atribuite originii geografice a acestuia și legătura cauzală cu arealul geografic.

Produsele cu IGP „Castelfranco Emilia” din categoria „vin” au o culoare galben-pai mai mult sau mai puțin intensă, arome florale distincte tipice pentru soiurile principale de struguri.

Prospețimea și aromele lor parfumate contribuie la un gust echilibrat. Vinurile sunt bine structurate și aromate, au o tărie alcoolică moderată și o notă acidă distinctă, dar nu foarte accentuată. Conținutul lor de zaharuri variază de la sec la dulce.

Sunt vinuri gata pentru consum, nepotrivite pentru învechire, care merg bine cu mâncăruri pe bază de paste făinoase și orez și cu preparate din carne albă sau pește. Pentru a le fi mai bine apreciate caracteristicile organoleptice specifice, aceste vinuri ar trebui să fie savurate până la sfârșitul anului care urmează anului de producție.

Caracteristicile calitative ale acestor vinuri sunt determinate de condițiile pedoclimatice ale arealului de producție, care se bucură de o climă temperată, răcoroasă și caracterizată de prezența brizelor, de soluri bine drenate și cu o bună disponibilitate a apei, precum și de variații de temperatură semnificative în timpul sezonului de coacere a strugurilor. Aceste condiții asigură coacerea optimă a strugurilor și dezvoltarea unui conținut bun de zaharuri și de aciditate, care se combină cu celelalte caracteristici organoleptice și calitative ale soiurilor de viță-de-vie utilizate, reflectându-se apoi în vinurile obținute din acestea.

Prin urmare, legătura de cauzalitate se bazează pe calitățile specifice ale produsului, care pot fi atribuite originii geografice a acestuia.

8.3.   „Castelfranco Emilia” – categoria „vin petiant”

Informații privind calitățile specifice ale produsului care pot fi atribuite originii geografice a acestuia și legătura cauzală cu arealul geografic.

În regiunea Emilia-Romagna, inclusiv în arealul de producție a vinurilor cu IGP „Castelfranco Emilia”, producția de vinuri petiante este o tradiție îndelungată. Întrucât vinurile petiante „Castelfranco Emilia” sunt foarte apreciate de consumatori, producția lor este viabilă din punct de vedere comercial.

La maturitate, strugurii au un conținut bun de zaharuri, combinat cu o aciditate ridicată și cu un conținut bun de substanțe aromatice specifice soiurilor cultivate, și, prin urmare, se pretează bine fermentării secundare pentru producerea vinurilor din categoria „vin petiant”.

Producerea vinurilor petiante „Castelfranco Emilia” se bazează pe fermentarea secundară în autoclave (metoda Charmat) sau în butelii, fiind astfel obținute vinuri petiante cu suprapresiune datorată dioxidului de carbon produs prin fermentare.

Vinurile petiante au o culoare galben-pai, au niveluri bune de aciditate și o tărie alcoolică moderată. Spuma, obținută prin fermentare secundară în autoclave sau prin fermentarea în butelii, este fină, persistentă și evanescentă și scoate în evidență notele aromatice florale și fructate ale principalelor soiuri de viță-de-vie care predomină în fiecare tip. Vinurile petiante sunt gata pentru consum și se savurează cel mai bine până la sfârșitul anului care urmează anului de producție.

Caracteristicile calitative ale acestor vinuri petiante sunt determinate de condițiile pedoclimatice ale arealului de producție, care se bucură de o climă temperată, răcoroasă și caracterizată de prezența brizelor, de soluri bine drenate și, cu o bună disponibilitate a apei, precum și de variații de temperatură semnificative în timpul sezonului de coacere a strugurilor. Aceste condiții asigură coacerea optimă a strugurilor și dezvoltarea unui conținut bun de zaharuri și de aciditate, care se combină cu celelalte caracteristici organoleptice și calitative ale soiurilor de viță-de-vie utilizate, reflectându-se apoi în vinurile obținute din acestea.

Prin urmare, legătura de cauzalitate se bazează pe calitățile specifice ale produsului, care pot fi atribuite originii geografice a acestuia.

8.4.   „Castelfranco Emilia” – categoria „must de struguri parțial fermentat”

Informații privind calitățile specifice ale produsului care pot fi atribuite originii geografice a acestuia și legătura cauzală cu arealul geografic.

În arealul de producție a vinurilor cu IGP „Castelfranco Emilia” s-a dezvoltat elaborarea unui produs dulce și efervescent din categoria „must de struguri parțial fermentat”.

Condițiile pedologice ale arealului de producție se caracterizează prin terenuri fertile de origine aluvionară, cu soluri cu o consistență medie sau argiloase, uneori afânate și pietroase, care asigură buna productivitate a plantațiilor viticole.

Tehnicile de cultivare, care au fost rafinate de-a lungul timpului, se bazează pe forme de conducere pe spaliere, concepute pentru a limita vigoarea plantelor și pentru a garanta că expunerea ciorchinilor de struguri la lumina soarelui este suficientă pentru ca strugurii să ajungă la maturitate optimă.

La maturitate, strugurii au un conținut bun de zaharuri, combinat cu o aciditate ridicată și cu un conținut bun de substanțe aromatice specifice soiurilor cultivate, care sunt mai pronunțate în musturile de struguri parțial fermentate, caracterizate printr-o spumă fină și evanescentă.

Tipurile de must de struguri parțial fermentat sunt produse prin fermentarea secundară în autoclave a mustului de struguri sau a mustului de struguri parțial fermentat și, prin urmare, prezintă o suprapresiune considerabilă datorată dioxidului de carbon produs prin fermentare.

Aceste musturi au o culoare galben-pai și prezintă niveluri bune de aciditate, o tărie alcoolică dobândită redusă și un nivel considerabil de zahăr rezidual, tipic pentru musturile parțial fermentate. Au arome florale și fructate distincte, tipice pentru principalele soiuri de viță-de-vie ale fiecărui tip. Spuma este fină și evanescentă. Din nou, produsele sunt gata de consum și ar trebui să fie apreciate până la sfârșitul anului care urmează anului de producție.

Caracteristicile calitative sunt determinate de condițiile pedoclimatice ale arealului de producție, care se bucură de o climă temperată, răcoroasă și caracterizată de prezența brizelor, de soluri bine drenate și, cu o bună disponibilitate a apei, precum și de variații de temperatură semnificative în timpul sezonului de coacere a strugurilor. Aceste condiții asigură coacerea optimă a strugurilor și dezvoltarea unui conținut bun de zaharuri și de aciditate, care se combină cu celelalte caracteristici organoleptice și calitative ale soiurilor de viță-de-vie utilizate, reflectându-se apoi în produsele obținute din acestea.

Prin urmare, legătura de cauzalitate se bazează pe calitățile specifice ale produsului, care pot fi atribuite originii geografice a acestuia.

9.   Alte condiții esențiale

Etichetarea tipurilor cu două soiuri indicate pe etichetă (Trebbiano - Moscato și viceversa)

Cadrul juridic:

În legislația națională

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare referitoare la etichetare

Descrierea condiției:

Pe lângă norma specifică a UE privind două soiuri de struguri de vinificație care figurează pe etichetă [articolul 50 alineatul (1) litera (a) punctul (ii) din Regulamentul (UE) 2019/33], strugurii din soiul cu cel mai mic procentaj trebuie să reprezinte cel puțin 15 % din total. În legislația națională, acest lucru este prevăzut la articolul 45 din Legea nr. 238/2016.

„Castelfranco Emilia” – categoriile vin, vin petiant și must de struguri parțial fermentat

Cadrul juridic:

În legislația UE

Tipul condiției suplimentare:

Dispoziții suplimentare referitoare la etichetare

Descrierea condiției:

Pentru produsele din categoriile „vin petiant” și „must de struguri parțial fermentat”, se pot utiliza dopuri de tip „ciupercă”, cu condiția ca eventualul capișon care acoperă dopul de tip „ciupercă” să nu depășească 7 cm înălțime.

Acest tip de dop poate fi utilizat în temeiul unei derogări prevăzute în legislația UE [articolul 57 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/33].

Arealul de vinificare

Cadrul juridic:

În legislația UE

Tipul condiției suplimentare:

Derogare de la producerea în arealul geografic delimitat

Descrierea condiției:

Legislația UE relevantă [în prezent, articolul 5 din Regulamentul (UE) 2019/33] permite ca procesul de vinificare, inclusiv fermentarea secundară pentru a obține vinuri petiante și musturi de struguri parțial fermentate, să aibă loc nu numai în arealul delimitat de producție a strugurilor, ci și în zonele limitrofe din regiunea Emilia-Romagna.

Link către caietul de sarcini al produsului

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/15995


(1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.


Top