Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022C1223(03)

    Declarația Comisiei Europene privind normele multilaterale pentru abordarea subvențiilor străine cu efect de denaturare cu ocazia adoptării Regulamentului (UE) 2022/2560 (JO L 331, 23.12.2022, p. 1.) 2022/C 491/03

    JO C 491, 23.12.2022, p. 7–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    23.12.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 491/7


    Declarația Comisiei Europene privind normele multilaterale pentru abordarea subvențiilor străine cu efect de denaturare cu ocazia adoptării Regulamentului (UE) 2022/2560 (1)

    (2022/C 491/03)

    La 30 iunie 2022, Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană au ajuns la un acord cu privire la Regulamentul privind subvențiile străine care denaturează piața internă (2). Prezentul regulament completează actualele discipline europene și internaționale privind subvențiile și controlul subvențiilor. Acesta abordează denaturările cauzate de subvențiile străine pe piața internă a Uniunii.

    Subvențiile pot avea un impact negativ asupra comerțului internațional și pot duce la denaturări ale concurenței atât în sectoarele tradiționale, cât și în noile tehnologii. În unele cazuri, subvențiile necontrolate pot duce, de asemenea, la supracapacități în detrimentul dinamicii sănătoase a pieței. UE trebuie să continue să profite de oportunitățile internaționale, dezvoltând în același timp instrumente de combatere a practicilor comerciale neloiale, atât la nivel intern, cât și la nivel extern (3). Prezentul regulament ar trebui să contribuie la îmbunătățirea rezilienței pieței interne a UE, în special în ceea ce privește protejarea acesteia împotriva denaturărilor cauzate de subvențiile străine. Astfel, Uniunea își completează setul de instrumente în vederea realizării obiectivelor autonomiei strategice deschise a Uniunii.

    În vederea abordării efectelor negative ale subvențiilor și recunoscând că este posibil ca normele OMC să nu fie suficient de eficace în combaterea efectelor de propagare negative ale intervenției statului în economie, inclusiv pentru anumite sectoare industriale, Comisia Europeană își menține angajamentul de a spori în continuare eficacitatea cadrului multilateral privind subvențiile și este hotărâtă să promoveze cu fermitate un cadru juridic care să fie bine pregătit pentru a aborda denaturările comerțului și ale concurenței și pentru a asigura condiții de concurență echitabile (4). În special, Comisia s-a angajat să modernizeze normele privind subvențiile industriale pentru a îmbunătăți buna funcționare și pentru a promova respectarea Acordului OMC privind subvențiile și măsurile compensatorii (Acordul SMC). În acest context, Comisia Europeană reamintește cooperarea sa trilaterală în curs cu Japonia și Statele Unite.

    Normele privind subvențiile sunt prevăzute în special în Acordul SMC, care prevede interzicerea anumitor subvenții și acțiuni de contracarare a efectelor negative ale subvențiilor în contextul comerțului cu mărfuri. În ceea ce privește Uniunea, aceste norme sunt puse în aplicare, în măsura în care se referă la compensarea subvențiilor, prin Regulamentul (UE) 2016/1037 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene (5). Domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2016/1037 este determinat de domeniul de aplicare al Acordului SMC.

    Regulamentul privind subvențiile străine care denaturează piața internă este în conformitate cu obligațiile internaționale ale Uniunii, inclusiv, în special, cu cele care decurg din Acordul SMC. Comisia Europeană se asigură că orice acțiune întreprinsă în aplicarea prezentului regulament este în concordanță cu obligațiile sale internaționale.

    Comisia intenționează să utilizeze pe deplin acest nou regulament pentru a aborda denaturările cauzate de subvențiile străine pe piața internă.


    (1)  JO L 331, 23.12.2022, p. 1.

    (2)  Comisia Europeană, Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind subvențiile străine care denaturează piața internă [COM(2021) 0223].

    (3)  Comunicarea Comisiei intitulată Revizuirea politicii comerciale – O politică comercială deschisă, durabilă și fermă, din 18 februarie 2021, COM(2021) 0066.

    (4)  Comunicarea Comisiei intitulată Revizuirea politicii comerciale – O politică comercială deschisă, durabilă și fermă, din 18 februarie 2021, COM(2021) 0066.

    (5)  Regulamentul (UE) 2016/1037 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene (JO L 176, 30.6.2016, p. 55).


    Top