Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0927(01)

    Comunicarea Comisiei referitoare la orientările privind deducerea cotelor în conformitate cu articolul 105 alineatele (1), (2) și (5) din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 și de înlocuire a Comunicării 2012/C 72/07 2022/C 369/03

    C/2022/6757

    JO C 369, 27.9.2022, p. 3–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    27.9.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 369/3


    Comunicarea Comisiei referitoare la orientările privind deducerea cotelor în conformitate cu articolul 105 alineatele (1), (2) și (5) din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 și de înlocuire a Comunicării 2012/C 72/07

    (2022/C 369/03)

    Dacă stabilește că un stat membru a depășit cotele care i-au fost alocate, Comisia operează deduceri din cotele viitoare ale statului membru respectiv, în conformitate cu articolul 105 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009.

    În conformitate cu articolul 105 alineatul (2), în cazul depășirii unei cote disponibile pentru un stat membru pentru un anumit an, trebuie să se efectueze, în următorul an sau în următorii ani, deduceri din cota anuală a statului membru respectiv.

    Dacă o deducere în baza articolului 105 alineatele (1) și (2) nu poate fi aplicată pentru depășirea unei cote deoarece statul membru în cauză nu dispune sau nu dispune într-o măsură suficientă de această cotă, în conformitate cu articolul 105 alineatul (5) se pot efectua deduceri, după consultarea statului membru respectiv, în anul sau anii următori, în raport cu cotele din alte stocuri sau grupuri de stocuri atribuite statului membru respectiv în aceeași zonă geografică sau cu aceeași valoare comercială.

    Cu scopul de a facilita aplicarea transparentă și coerentă a acestor dispoziții în conformitate cu principiul egalității de tratament, Comisia dorește să facă publice principiile pe care se va baza în deducerea cotelor.

    Prezenta comunicare înlocuiește Comunicarea 2012/C 72/07 (1) și adaugă următoarele elemente la ceea ce prevedea deja comunicarea respectivă: deducerile în caz de depășire a unei cote pentru stocurile gestionate de organizațiile regionale de gestionare a pescuitului atribuite unui stat membru într-un anumit an trebuie, după caz, să respecte același calendar ca în cazul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului în cauză.

    Prin urmare, atunci când aplică articolul 105 alineatele (1), (2) și (5) din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009, Comisia se va ghida după următoarele principii:

    1.

    Totalitatea deducerii (denumită în continuare „restituire”), inclusiv cantitățile care rezultă din factorii de multiplicare aplicabili, este plătibilă în anul următor celui în care s-a constat depășirea cotei.

    Cu toate acestea, în cazul depășirii cotelor pentru stocurile gestionate de organizațiile regionale de gestionare a pescuitului, restituirea, inclusiv cantitățile care rezultă din factorii de multiplicare aplicabili, este plătibilă în anul (anii) în care se efectuează ajustarea sau în anul (anii) stabilit (stabiliți) de organizația regională de gestionare a pescuitului în cauză.

    2.

    Dacă restituirea este mai mare decât cota disponibilă, deducerea se va efectua în limitele maxime permise de cota disponibilă în anul care urmează celui în care s-a produs depășirea cotei. Deducerile rămase se vor efectua asupra cotelor disponibile din anul sau, la nevoie, din anii următori, până la restituirea integrală a cantității pescuite în afara cotei (incluzând cantitățile rezultate din factorii de multiplicare aplicabili).

    3.

    Prin derogare de la punctul 2 de mai sus, o restituire mai lentă (și anume o rată de 50/50 pe doi ani sau o restituire sub formă de procentaj din cantitatea datorată repartizată pe mai mult de doi ani) poate fi, în mod excepțional, posibilă în cazul în care se îndeplinește una dintre următoarele condiții:

    (a)

    dacă peștele este gestionat în mod durabil, pe baza recomandărilor științifice pertinente pentru stocul în cauză; sau

    (b)

    în cazul în care stocul în cauză este capturat în cadrul unui pescuit mixt și o pierdere semnificativă de cotă ar împiedica exploatarea speciilor asociate din cadrul respectivei capturări mixte de pește; sau

    (c)

    dacă există norme internaționale specifice (precum cele ale organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului), referitoare la restituirile aplicate stocului în cauză, care prevăd restituiri mai lente, cu o durată de doi sau mai mulți ani.

    4.

    Dacă efectuarea de deduceri ale cotelor depășite nu este posibilă în anul care urmează acestei depășiri, deoarece statul membru în cauză nu dispune de nicio cotă, deducerea se va efectua asupra altor stocuri din aceeași zonă geografică sau având aceeași valoare comercială, conform dispozițiilor din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009. Aceste stocuri vor fi identificate pe baza următoarelor criterii:

    (a)

    deducerile se vor efectua asupra stocurilor din aceeași zonă geografică, în conformitate cu articolul 105 alineatul (5), și vor fi capturate de preferință de flota care a depășit cota în cauză;

    (b)

    în cazul în care mai multe stocuri îndeplinesc criteriile menționate la litera (a), se va acorda prioritate deducerilor din cotele stocurilor cu cea mai proastă stare de conservare, pe baza recomandărilor științifice pertinente.

    5.

    În cazul în care deducerile se referă la stocuri gestionate de organizații regionale de gestionare a pescuitului, Comisia poate opera deduceri, incluzând cantitățile rezultate din factorii de multiplicare aplicabili, în conformitate cu punctele 2-4, începând cu anul (anii) de ajustare stabilit (stabiliți) de organizația regională de gestionare a pescuitului în cauză.


    (1)  Comunicarea Comisiei – Orientări privind deducerea cotelor în conformitate cu articolul 105 alineatele (1), (2) și (5) din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009 (JO C 72, 10.3.2012, p. 27) modificată de Comunicarea 2019/C 192/03 (JO C 192, 7.6.2019, p. 5).


    Top