Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0816(02)

    Publicarea documentului unic modificat ca urmare a aprobării unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 2022/C 309/07

    C/2022/5868

    JO C 309, 16.8.2022, p. 8–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.8.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 309/8


    Publicarea documentului unic modificat ca urmare a aprobării unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

    (2022/C 309/07)

    Comisia Europeană a aprobat această modificare minoră în temeiul articolului 6 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).

    Cererea de aprobare a acestei modificări minore poate fi consultată în baza de date eAmbrosia a Comisiei.

    DOCUMENT UNIC

    „PLÁTANO DE CANARIAS”

    Nr. UE: PGI-ES-0867-AM01 – 10.1.2022

    DOP ( ) IGP ( X )

    1.   Denumire

    „Plátano de Canarias”

    2.   Statul membru sau țara terță

    Spania

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tip de produs

    Clasa 1.6. Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    Indicația geografică protejată „Plátano de Canarias” se referă la bananele din varietatea Cavendish, soiul Musa acuminata Colla (AAA), cultivate în Insulele Canare pentru a fi consumate în stare proaspătă, după pregătire și ambalare.

    Culoarea cojii bananelor variază de la verde, în momentul culesului, la galben-intens, în momentul consumului, în timp ce culoarea miezului poate trece de la alb-ivoriu la crem, ajungând chiar și la galben.

    Însă semnul distinctiv și în același timp de recunoaștere a produsului de către consumatori este prezența unor mici pete pe coaja bananelor „Plátanos de Canarias”.

    Bananele „Plátano de Canarias” prezintă o activitate intensă a enzimelor polifenoloxidază și peroxidază, care catalizează reacțiile de oxidare asociate nuanței maronii a cojii. Această caracteristică se manifestă în procesul de maturare prin apariția unor mici pete maro pe coajă sau printr-o sensibilitate mai mare la frecare. Petele maro de pe coajă reprezintă semnul distinctiv al bananei „Plátano de Canarias”, „binecunoscută pentru petele sale”.

    Banana „Plátano de Canarias” are o formă prelungă, cu o curbură pronunțată, și se îngustează în partea dinspre coadă.

    Calibrarea este obligatorie, iar calibrul este definit de lungimea și grosimea fructului, valorile minime fiind 14 cm și, respectiv, 27 mm.

    Cele mai semnificative caracteristici chimice ale bananelor „Plátano de Canarias” sunt următoarele:

    conținut de amidon mai mic de 8;

    conținut de zaharuri totale mai mare de 10.

    Conținutul de amidon și conținutul de zaharuri totale sunt exprimate în grame la suta de grame de pulpă coaptă.

    Conținutul redus de amidon și conținutul ridicat de zaharuri sunt semne distinctive ale produsului protejat de IGP.

    Pe scurt, bananele „Plátano de Canarias” se disting în esență prin următoarele elemente:

    gustul dulce pronunțat determinat de conținutul ridicat de zaharuri și de conținutul scăzut de amidon;

    aroma intensă caracteristică („impacto plátano”) datorată conținutului ridicat de acetat de izoamil și butanoat de hexil:

    Acetatul de 3-metilbutil sau acetatul de izoamil este considerat elementul care conferă bananelor aroma intensă caracteristică („impacto plátano”). Conform studiilor existente, concentrația acestui compus este cu mult mai ridicată în bananele „Plátano de Canarias” decât în bananele de origine diferită. Bananele „Plátano de Canarias” conțin, de asemenea, compuși care dau aroma caracteristică de banană, cum ar fi butanoatul de hexil. Acest compus este însă prezent într-o cantitate neglijabilă în bananele de origine diferită;

    micile pete închise la culoare prezente pe coaja bananei, determinate de activitatea intensă a enzimelor polifenoloxidază și peroxidază care catalizează reacțiile de oxidare asociate nuanței maronii a cojii.

    3.3.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală) și materii prime (numai pentru produsele prelucrate)

    3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    Bananele „Plátano de Canarias” trebuie cultivate în aria geografică delimitată pentru indicația geografică protejată.

    Procesul de maturare și ambalarea bananelor protejate de IGP pot, însă, să se desfășoare în afara ariei geografice delimitate.

    3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

    3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

    Pe lângă informațiile impuse în general de legislația în vigoare, este obligatoriu ca pe ambalaj să figureze vizibil denumirea indicației geografice protejate „Plátano de Canarias”, sigla specifică acestei IGP, precum și sigla Uniunii Europene.

    Sigla specifică IGP „Plátano de Canarias” este reprodusă mai jos, cu caracteristicile sale detaliate:

    Image 1

    Pantone 295 (albastru) pentru fundalul de formă ovală;

    Pantone 347 (verde) pentru conturul bananei și pentru frunzele de bananier;

    Pantone 109 (galben) pentru imaginea bananei.

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    Aria geografică de producție a bananelor protejate de IGP „Plátano de Canarias” include toate terenurile agricole ale arhipelagului Insulelor Canare situate la o înălțime de până la 500 de metri peste nivelul mării.

    5.   Legătura cu aria geografică

    a)   Specificitatea ariei geografice:

    Arhipelagul Insulelor Canare este situat lângă coasta de nord-vest a Africii, între coordonatele de 27° 37′ și 29° 25′ latitudine nordică. Această poziție geografică, asociată alizeelor și curentului rece din Insulele Canare, se traduce printr-un climat clasificat drept subtropical umed, caracterizat de temperaturi blânde și precipitații rare.

    Temperaturile din Insulele Canare prezintă valori medii relativ uniforme pe tot parcursul anului. Pe coaste, media se situează în jurul valorii de 20 °C, dar se observă o diminuare clară a temperaturilor datorată altitudinii, precum și o creștere a variației cotidiene.

    Temperaturile blânde și vânturile umede din insule determină dezvoltarea lentă a plantei și perioada de maturare mai lungă a fructului, ceea ce influențează considerabil caracteristicile distinctive ale bananelor „Plátano de Canarias”.

    b)   Specificitatea produsului:

    Bananele protejate de IGP „Plátano de Canarias” prezintă o formă prelungă, cu o curbură accentuată, o lungime minimă de 14 cm și o grosime minimă de 27 mm, un gust dulce pronunțat și mici pete maro pe coajă.

    Prezența acestor mici pete reprezintă un semn distinctiv și constituie caracteristica principală care le permite consumatorilor să recunoască bananele „Plátano de Canarias”.

    Din punct de vedere tehnic, aceste pete se datorează activității unor enzime specifice, activitatea enzimelor polifenoloxidază și peroxidază prezentând o importanță deosebită.

    Studiul justificativ care însoțește cererea de recunoaștere a IGP „Plátano de Canarias” cuprinde date comparative referitoare la parametrii specifici ai bananelor „Plátano de Canarias” și ai altor banane, de origini diferite. În mod evident, activitatea enzimelor polifenoloxidază și peroxidază în bananele „Plátano de Canarias” este net superioară celei constatate în bananele de origini diferite. Din acest motiv, prezența acestor mici pete este categoric mai vizibilă pe coaja bananelor „Plátano de Canarias” decât pe cea a bananelor de origini diferite și, ca atare, aceste pete au devenit un semn distinctiv.

    În același studiu care însoțește cererea privind IGP „Plátano de Canarias”, specificitatea produsului a fost analizată din punct de vedere nutrițional și, în urma unei analize globale a substanțelor nutritive prezente în bananele „Plátano de Canarias” și în bananele de origini diferite, s-au constatat diferențe importante: conținutul în amidon al bananelor „Plátano de Canarias” este mai scăzut, iar cel în zaharuri solubile mai ridicat, fapt care accentuează gustul dulce al acestor banane. Ele au în schimb un conținut mai ridicat de potasiu și fosfor, precum și un conținut de sodiu și calciu mai scăzut decât bananele de origini diferite. Aceste diferențe importante confirmă faptul că bananele „Plátano de Canarias” se deosebesc de alte banane produse în alte regiuni din lume (Forster et al. 2002).

    c)   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea produsului, reputația și notorietatea numelui „Plátano de Canarias”:

    Cererea de recunoaștere a indicației geografice protejate „Plátano de Canarias” se bazează pe calitatea produsului și pe reputația și notorietatea numelui. Cultura tipică a bananelor „Plátano de Canarias” se datorează însă unei combinații de factori istorici, naturali și umani.

    Arhipelagul Insulelor Canare este situat lângă coasta de nord-vest a Africii, între coordonatele de 27° 37′ și 29° 25′ latitudine nordică. Această poziție geografică determină caracteristicile climatului clasificat drept subtropical umed, care se distinge prin temperaturile blânde și prin precipitațiile rare.

    Poziția Insulelor Canare în Oceanul Atlantic pe axa zonei subtropicale și la vest de continentul african le conferă caracteristici climatice specifice. Climatul din zona unde se situează arhipelagul este rezultatul interacțiunii a două game de factori care acționează la niveluri diferite. Este vorba, pe de o parte, de dinamica atmosferică specifică latitudinilor subtropicale și, pe de altă parte, de faptul că insulele prezintă în cea mai mare parte un relief accidentat, sunt scăldate de un curent oceanic rece și se află în apropierea continentului.

    În ceea ce privește cultura bananelor „Plátano de Canarias”, Insulele Canare se situează atât în limita geografică, cât și în cea climatică, având în vedere faptul că aceste fructe au nevoie de temperaturi calde cuprinse între 25 și 27 °C, se degradează la 16 °C și nu cresc la mai puțin de 14 °C.

    Evoluția ciclului bananierului este caracterizată de acumularea cotidiană de temperaturi de peste 14 °C, de aceea temperaturile blânde și vânturile umede din insule reprezintă un factor decisiv pentru dezvoltarea lentă a plantei în comparație cu culturile din zonele tropicale.

    Această perioadă prelungită de cultivare și implicit de maturare (de până la 3 luni suplimentare) determină caracteristicile distinctive ale bananelor „Plátano de Canarias”, și anume conținutul scăzut de amidon și conținutul ridicat de zaharuri, cu prezența predominantă a zaharozei.

    Aceste condiții influențează și activitatea enzimelor în bananele „Plátano de Canarias”, de mare importanță în cazul enzimelor catalitice, care determină nuanța maronie a cojii. Această activitate se manifestă prin apariția unor mici pete maro pe coajă, care reprezintă semnul distinctiv al bananei „Plátano de Canarias”, „binecunoscută pentru petele sale”.

    Caracteristicile bananelor „Plátano de Canarias” sunt considerabil influențate de anumiți factori de mediu precum luminozitatea, temperatura, apa, solul, umiditatea relativă, vântul etc. Toți acești factori au o anumită incidență asupra dezvoltării fiziologice a plantei, conferindu-i proprietățile specifice expuse anterior.

    Așezarea geografică a Insulelor Canare în raport cu piața continentală scurtează considerabil durata transportului bananelor „Plátano de Canarias” față de cea a bananelor de origini diferite, fapt care permite recoltarea într-un stadiu de maturare mai avansat și, ca atare, ameliorarea proprietăților organoleptice, consumatorii beneficiind astfel de un produs de calitate superioară.

    Reputația și notorietatea numelui „Plátano de Canarias” sunt atestate de numeroase referințe istorice din presă, literatură etc., dintre care cităm următoarele mențiuni din presă:

    Ziarul „La Vanguardia” de miercuri, 25 mai 1921, pagina 11:

    „[…] Guvernului i s-a cerut să facă uz de influența sa pe lângă guvernul german pentru a-l determina să autorizeze importul în Germania al bananelor din Insulele Canare, interzis de câteva luni […]”.

    Ziarul „La Vanguardia” de marți, 24 iunie 1930, pagina 32:

    „Domnul Matos, care cunoaște importanța producției de banane în Insulele Canare, a promis că va mobiliza toate resursele din ministerul domniei sale în favoarea acestei cauze juste”.

    Ziarul „La Vanguardia” de sâmbătă, 21 noiembrie 1970, pagina 8:

    „Au reînceput campaniile de promovare a bananelor din Insulele Canare”.

    Concluziile studiului de piață realizat de Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației cu privire la piața bananelor în Spania și Portugalia în anul 2002 ilustrează, la rândul lor, notorietatea și reputația numelui „Plátano de Canarias”. Studiul concluzionează că aceste banane sunt în mod incontestabil apreciate de o majoritate covârșitoare a consumatorilor, indiferent de sex, vârstă, clasa socială sau locul de reședință, și că aceștia asociază spontan și imediat produsul cu Insulele Canare.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    https://www.gobiernodecanarias.org/cmsgobcan/export/sites/agp/icca/galerias/doc/calidad/PLIEGO-DE-CONDICIONES-MODIFICADO-1.pdf


    (1)  JO L 179, 19.6.2014, p. 17.


    Top