EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0621(02)

Publicarea documentului unic modificat ca urmare a aprobării unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 2022/C 238/10

C/2022/4174

JO C 238, 21.6.2022, p. 16–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

21.6.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 238/16


Publicarea documentului unic modificat ca urmare a aprobării unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

(2022/C 238/10)

Comisia Europeană a aprobat această modificare minoră în temeiul articolului 6 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 (1).

Cererea de aprobare a acestei modificări minore poate fi consultată în baza de date eAmbrosia a Comisiei.

DOCUMENT UNIC

„TURRÓN DE AGRAMUNT / TORRÓ D’AGRAMUNT”

Nr. UE: PGI-ES-0167-AM01 – 18.1.2022

DOP ( ) IGP (X)

1.   Denumirea (denumirile) [a (ale) DOP sau IGP]

„Turrón de Agramunt / Torró d’Agramunt”

2.   Statul membru sau țara terță

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs [enumerat în anexa XI]

Clasa 2.3. Produse de panificație, produse de patiserie, produse de cofetărie, biscuiți

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Turrón de Agramunt / Torró d’Agramunt” se obține din miere, migdale decojite și prăjite sau alune, zahăr și/sau sirop de glucoză, albuș de ou sau echivalent uscat și vafă.

În funcție de tipul comercial ( suprema sau extra ), procentajul minim de materii prime de bază trebuie să fie după cum urmează:

 

Suprema

Extra

Alune sau

60,00

46,00

Migdale

60,00

46,00

Miere

10,00

10,00

Albuș de ou sau echivalent uscat

1,00

1,00

Nugalele suprema și extra care beneficiază de această indicație geografică protejată (IGP) trebuie să aibă caracteristicile definite în reglementările tehnice sanitare relevante.

Tabelul de mai jos prezintă compoziția chimică necesară a eșantioanelor de „Turrón de Agramunt” (% de produs finit):

 

Nuga de migdale

Nuga de alune

 

Suprema

Extra

Suprema

Extra

Conținut de umiditate (maximum)

5,0

6,0

5,0

6,0

Conținut de proteine (minimum)

11,0

9,0

7,0

5,5

Grăsimi (minimum)

32,5

26,0

30,0

24,5

Cenușă (maximum)

2,2

2,2

2,0

2,0

„Turrón de Agramunt” prezintă următoarele caracteristici organoleptice:

culoare: maro-auriu deschis;

textură: neregulată, rugoasă și poroasă. Fermă, dar se rupe fără efort. Crocantă, dar se topește în gură;

dulceață: foarte intensă;

formă: prăjituri rotunde și porții dreptunghiulare sau batoane.

Aceste caracteristici sunt rezultatul unui amestec judicios de ingrediente și al unui timp de fierbere precis.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

___

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Atât producția (inclusiv prăjirea alunelor și migdalelor, fierberea amestecului, turnarea în forme și tăierea după întărire), cât și ambalarea nugalei care face obiectul IGP „Turrón de Agramunt / Torró d’Agramunt” trebuie să aibă loc în aria geografică descrisă la punctul 4.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea, etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

Nuga se prezintă sub formă de batoane (blocuri dreptunghiulare sau turte rotunde) cu o greutate cuprinsă între 15 g și 1 kg.

Produsul este ambalat la temperatura ambiantă imediat după fabricare.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Pe etichete trebuie să figureze denumirea IGP „Turrón de Agramunt / Torró d’Agramunt”, logoul IGP și orice alte informații impuse în general de legislația în vigoare.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Nuga cu IGP „Turrón de Agramunt / Torró d’Agramunt” este produsă și ambalată în comuna Agramunt din districtul catalan Urgell, provincia Lleida.

5.   Legătura cu aria geografică

Legătura dintre „Turrón de Agramunt” și aria geografică de producție se bazează pe reputația sa și pe expertiza locală, care provine dintr-o tradiție istorică îndelungată. Comuna de unde provine denumirea IGP și care constituie ea însăși aria geografică de producție este indisociabil legată de nuga.

Istoric

La fel ca toate tradițiile bune, originea reală a „Turrón de Agramunt” este învăluită în legende. Activitatea turronaires-ilor (producătorii de nuga) este documentată de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, perioadă în care tradiția exista deja, ceea ce înseamnă că ea trebuie să fie mai veche. Distrugerea arhivelor municipale în timpul Războaielor Napoleoniene și faptul că această activitate se desfășura în paralel cu activitatea agricolă fac dificilă confirmarea unor date anterioare.

Producătorii de nuga din Agramunt au devenit atât de populari încât nu numai că au participat la festivalurile populare tradiționale, ci au intrat și în literatură prin piesa de teatru a lui Serafí Pitarra La Dida. Eroina piesei, care are loc în anii 1700, este doica Paula de Agramunt, care este și producătoare de nuga.

Nuga era produsă manual:

Mierea era turnată într-o oală și apoi amestecată constant cu un instrument din lemn numit remo de îndată ce a început să fiarbă, ca să nu se ardă.

În trecut, producătorii de nuga prăjeau alunele cu 2 de zile înainte de amestecarea lor cu mierea deoarece, dacă nu ar fi fost răcite suficient, nuga putea să se rupă cu ușurință.

Amestecul se închide la culoare și, pentru a-l albi, se adăugau două duzini de albușuri de ou, bătute până formau o spumă fermă. Când cel mai experimentat producător de nuga decidea că amestecul era gata, o lingură de lemn era introdusă mai întâi în oală și apoi într-o găleată cu apă rece. După ce s-a răcit un pic, se adăuga o cantitate de alune egală cu cea a mierii, iar pasta era amestecată în continuare până când devenea omogenă.

Apoi nugaua era lăsată să se îngroașe timp de o jumătate de oră înainte de a fi tăiată cu un instrument special numit rajola. După tăiere era cântărită și modelată în forme tradiționale plate și rotunde sau alungite și a era pusă între două felii de pan de ángel (un fel de vafă), care erau lipite de nuga cu ajutorul unui instrument din lemn. Când erau complet răcite și uscate, batoanele erau plasate într-o cutie de lemn căptușită cu zinc sau într-o cutie de tinichea pentru a le conserva până la vânzare.

Procesul de producție al „Turrón de Agramunt” s-a schimbat foarte puțin de atunci. La fel ca în toate sectoarele, progresul tehnic și modernizarea au adus schimbări, unele dintre sarcinile manuale fiind îndeplinite în prezent de mașini, însă materiile prime sunt, în esență, aceleași și singurele modificări au fost efectuate pentru a face prelucrarea mai ușoară.

Aspectele sociale

Producția a crescut ușor în fiecare an, de la 45 325 kg de „Turrón de Agramunt” în 1995 la 71 980 kg în 1999.

Pe lângă faptul că oferă un număr mare de locuri de muncă, producția de nuga de Agramunt reprezintă o sursă de activitate considerabilă în sectorul serviciilor, în special în sectorul transporturilor și al turismului:

lipsa unei legături feroviare cu Agramunt înseamnă că toată nugaua trebuie să fie transportată pe cale rutieră;

un număr mare de vizitatori vin să vadă cum se produce nugaua. În plus, începând cu 1989, în luna octombrie a avut loc târgul Feria del Turrón de Agramunt. Acest târg atrage mulți vizitatori și a devenit unul dintre cele mai mari târguri din Lleida.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

În cursul prelucrării cererii de modificare, caietul de sarcini actualizat poate fi accesat la următorul link: http://agricultura.gencat.cat/web/.content/al_alimentacio/al02_qualitat_alimentaria/normativa-dop-igp/plecs-tramit/pliego-condiciones-igp-torro-agramunt-modificacion-menor-es.pdf , iar după publicare la următorul link: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/segells-qualitat-diferenciada/distintius-origen/dop-igp/normativa-dop-igp/plecs-condicions/


(1)  JO L 179, 19.6.2014, p. 17.


Top