EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020AR2917

Avizul Comitetului European al Regiunilor – Programul „UE pentru sănătate” (EU4Health)

COR 2020/02917

JO C 440, 18.12.2020, p. 131–149 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.12.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 440/131


Avizul Comitetului European al Regiunilor – Programul „UE pentru sănătate” (EU4Health)

(2020/C 440/22)

Document de referință:

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui program de acțiune a Uniunii în domeniul sănătății pentru perioada 2021-2027 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 282/2014 („Programul «UE pentru sănătate»”)

I.   RECOMANDĂRI DE AMENDAMENTE

Amendamentul 1

Considerentul 6

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Deși statele membre sunt responsabile pentru politicile lor în domeniul sănătății, acestea ar trebui să protejeze sănătatea publică într-un spirit de solidaritate europeană. Experiența dobândită în urma actualei crize cauzate de COVID-19 a demonstrat că este necesară o acțiune suplimentară fermă la nivelul Uniunii pentru a sprijini cooperarea și coordonarea între statele membre, cu scopul de a îmbunătăți prevenirea și controlul răspândirii bolilor umane grave la nivel transfrontalier, de a combate alte amenințări transfrontaliere grave pentru sănătate și de a proteja sănătatea și bunăstarea cetățenilor Uniunii.

Deși statele membre sunt responsabile pentru politicile lor în domeniul sănătății, acestea ar trebui să protejeze sănătatea publică într-un spirit de solidaritate europeană, după cum se reamintește și în TFUE la articolul 222, care prevede că Uniunea și statele membre trebuie să acționeze în spirit de solidaritate . Experiența dobândită în urma actualei crize cauzate de COVID-19 a demonstrat că este necesară o acțiune suplimentară fermă la nivelul Uniunii pentru a sprijini cooperarea și coordonarea între statele membre și autoritățile locale și regionale, precum și instituțiile publice, după caz, cu scopul de a îmbunătăți prevenirea și controlul răspândirii bolilor umane grave la nivel transfrontalier, de a sprijini dezvoltarea produselor necesare prevenirii și tratării bolilor și a garanta că acestea sunt disponibile, de a combate alte amenințări transfrontaliere grave pentru sănătate și de a proteja sănătatea și bunăstarea cetățenilor Uniunii.

Expunere de motive

Este important să le reamintim statelor membre de spiritul solidarității în materie de sănătate.

Amendamentul 2

Considerentul 10

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Având în vedere natura gravă a amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate, programul ar trebui să sprijine măsuri de sănătate publică coordonate la nivelul Uniunii, pentru a aborda diferite aspecte ale unor astfel de amenințări. În vederea consolidării capacității Uniunii de a se pregăti, de a răspunde la criza sanitară și de a o gestiona, programul ar trebui să sprijine acțiunile întreprinse în cadrul mecanismelor și al structurilor instituite în temeiul Deciziei 1082/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului și al altor mecanisme și structuri relevante instituite la nivelul Uniunii. Aceasta ar putea include stocarea strategică de materiale medicale esențiale sau consolidarea capacităților în materie de răspuns la criză, măsuri preventive legate de vaccinare și imunizare, programe de supraveghere consolidate. În acest context, programul ar trebui să favorizeze prevenirea intersectorială a crizelor, pregătirea, supravegherea, gestionarea și capacitatea de răspuns a părților implicate la nivelul Uniunii, la nivel național, regional și local, inclusiv exerciții de planificare și pregătire pentru situațiile de urgență, conform abordării de tip „O singură sănătate”. Programul ar trebui să faciliteze instituirea unui cadru integrat de comunicare transversală a riscurilor, care să funcționeze în toate etapele unei crize sanitare – prevenire, pregătire și răspuns.

Având în vedere natura gravă a amenințărilor transfrontaliere pentru sănătate, programul ar trebui să sprijine măsuri de sănătate publică coordonate la nivelul Uniunii, pentru a aborda diferite aspecte ale unor astfel de amenințări. În vederea consolidării capacității Uniunii de a se pregăti, de a răspunde la criza sanitară și de a o gestiona, programul ar trebui să sprijine acțiunile întreprinse în cadrul mecanismelor și al structurilor instituite în temeiul Deciziei 1082/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului și al altor mecanisme și structuri relevante instituite la nivelul Uniunii. Aceasta ar putea include stocarea strategică de materiale medicale esențiale, promovarea investițiilor în materie de producție a dispozitivelor și produselor farmaceutice pentru combaterea pandemiilor și a altor flageluri în materie de sănătate publică în scopul asigurării suveranității europene , consolidarea capacităților în materie de răspuns la criză sau sprijinirea elaborării, de către statele membre, a unui protocol statistic care să permită compararea datelor privind impactul pandemiilor la nivelul NUTS 2 , măsuri preventive legate de vaccinare și imunizare, programe de supraveghere consolidate. În acest context, programul ar trebui să favorizeze prevenirea intersectorială a crizelor, pregătirea, supravegherea, gestionarea și capacitatea de răspuns a părților implicate la nivelul Uniunii, la nivel național, regional și local, inclusiv exerciții de planificare și pregătire pentru situațiile de urgență, conform abordării de tip „O singură sănătate”. Programul ar trebui să faciliteze instituirea unui cadru integrat de comunicare transversală a riscurilor, care să funcționeze în toate etapele unei crize sanitare – prevenire, pregătire și răspuns.

Expunere de motive

Ar trebui făcute investiții substanțiale pentru producerea dispozitivelor și produselor farmaceutice de combatere a pandemiilor.

De asemenea, ar trebui să se dezvolte schimbul de date statistice între statele membre.

Amendamentul 3

Considerentul 12

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

În vederea protejării persoanelor aflate în situații vulnerabile, inclusiv a celor care suferă de boli mintale și de boli cronice, programul ar trebui să promoveze, de asemenea, acțiuni care să abordeze efectele colaterale ale crizei sanitare asupra persoanelor care aparțin unor astfel de grupuri vulnerabile.

În vederea protejării persoanelor aflate în situații vulnerabile, inclusiv a celor care suferă de boli mintale și de boli cronice (inclusiv de obezitate) , programul ar trebui să promoveze, de asemenea, acțiuni care să abordeze efectele colaterale ale crizei sanitare asupra persoanelor care aparțin unor astfel de grupuri vulnerabile. Pentru a asigura standarde înalte pentru serviciile sanitare de bază, trebuie ca programul să încurajeze utilizarea medicinei la distanță, mai ales în perioadele de criză și de pandemie.

Expunere de motive

Medicina la distanță trebuie să se dezvolte pentru a deveni un instrument eficace pe timp de criză și de pandemie.

Amendamentul 4

Considerentul 15

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Experiența acumulată ca urmare a crizei cauzate de COVID-19 a arătat că există o nevoie generală de sprijin pentru transformarea structurală a sistemelor de sănătate și pentru efectuarea de reforme sistemice ale acestora în întreaga Uniune, cu scopul de a îmbunătăți eficacitatea, accesibilitatea și reziliența acestora. În contextul unei asemenea transformări și al unor astfel de reforme, programul ar trebui să promoveze, în sinergie cu Programul Europa digitală, acțiuni care duc la dezvoltarea transformării digitale a serviciilor de sănătate și care sporesc interoperabilitatea acestora, care contribuie la creșterea capacității sistemelor de sănătate de a favoriza prevenirea bolilor și promovarea sănătății, de a oferi noi modele de asistență medicală și de a furniza servicii integrate, de la servicii de sănătate publică și de sănătate primară la servicii extrem de specializate, bazate pe nevoile cetățenilor, precum și care asigură o forță de muncă eficientă în domeniul sănătății publice, dotată cu competențele adecvate, inclusiv cu competențe digitale. Dezvoltarea unui spațiu european al datelor privind sănătatea ar oferi sistemelor de sănătate, cercetătorilor și autorităților publice mijloace de îmbunătățire a disponibilității și a calității asistenței medicale. Dat fiind dreptul fundamental de a avea acces la asistență medicală preventivă și la tratament medical, înscris la articolul 35 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și ținând cont de valorile și principiile comune specifice Sistemelor de sănătate ale Uniunii, astfel cum sunt stabilite în Concluziile Consiliului din 2 iunie 2006 (12), programul ar trebui să sprijine acțiuni care să asigure universalitatea și caracterul incluziv al asistenței medicale, ceea ce înseamnă că nimeni nu trebuie să fie privat de accesul la asistență medicală, precum și acțiuni care să garanteze că drepturile pacienților, inclusiv cele referitoare la protecția datelor lor, sunt respectate în mod corespunzător.

Experiența acumulată ca urmare a crizei cauzate de COVID-19 a arătat că există o nevoie generală de sprijin pentru transformarea structurală a sistemelor de sănătate și pentru efectuarea de reforme sistemice ale acestora în întreaga Uniune, cu scopul de a îmbunătăți eficacitatea, accesibilitatea și reziliența acestora. Aceste reforme, în cadrul unui semestru european modificat, trebuie să consolideze specificul sistemelor sanitare europene bazate pe servicii publice solide și pe investiții publice substanțiale. Serviciile sanitare sunt servicii de interes general, menite să consolideze Pilonul european al drepturilor sociale, care nu pot fi supuse logicii sectorului privat. În contextul unei asemenea transformări și al unor astfel de reforme, programul ar trebui, ținând seama de structura sistemelor de sănătate din statele membre, să organizeze coordonarea și finanțarea unor teste de stres în statele membre, în vederea identificării punctelor slabe și verificării capacităților de reacție la pandemii . De asemenea, programul ar trebui să promoveze, în sinergie cu Programul Europa digitală, acțiuni care duc la dezvoltarea transformării digitale a serviciilor de sănătate și care sporesc interoperabilitatea acestora, care contribuie la creșterea capacității sistemelor de sănătate de a favoriza prevenirea bolilor și promovarea sănătății, de a oferi noi modele de asistență medicală și de a furniza servicii integrate, de la servicii de sănătate publică și de sănătate primară la servicii extrem de specializate, bazate pe nevoile cetățenilor, precum și care asigură o forță de muncă eficientă în domeniul sănătății publice, dotată cu competențele adecvate, inclusiv cu competențe digitale. Dezvoltarea unui spațiu european al datelor privind sănătatea ar oferi sistemelor de sănătate, cercetătorilor și autorităților publice mijloace de îmbunătățire a disponibilității și a calității asistenței medicale. Dat fiind dreptul fundamental de a avea acces la asistență medicală preventivă și la tratament medical, înscris la articolul 35 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și ținând cont de valorile și principiile comune specifice Sistemelor de sănătate ale Uniunii, astfel cum sunt stabilite în Concluziile Consiliului din 2 iunie 2006 (12), programul ar trebui să sprijine acțiuni care să asigure universalitatea și caracterul incluziv al asistenței medicale, ceea ce înseamnă că nimeni nu trebuie să fie privat de accesul la asistență medicală, precum și acțiuni care să garanteze că drepturile pacienților, inclusiv cele referitoare la protecția datelor lor, sunt respectate în mod corespunzător.

Expunere de motive

Conform precizărilor din amendament.

Amendamentul 5

Considerentul 18

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Prin urmare, programul ar trebui să contribuie la prevenirea bolilor pe parcursul întregii vieți a unei persoane și la promovarea sănătății, prin abordarea factorilor de risc pentru sănătate, cum ar fi utilizarea tutunului și a produselor conexe și expunerea la emisiile acestora, utilizarea nocivă a alcoolului, consumul de droguri ilegale. Programul ar trebui să contribuie la reducerea efectelor nocive ale drogurilor asupra sănătății, a obiceiurilor alimentare nesănătoase și a lipsei de activitate fizică și ar trebui să favorizeze dezvoltarea unor medii propice pentru stiluri de viață sănătoase, cu scopul de a veni în completarea acțiunilor întreprinse de statele membre în aceste domenii. De asemenea, programul ar trebui să contribuie la obiectivele Pactului verde european, ale Strategiei „De la fermă la consumator” și ale Strategiei UE în domeniul biodiversității până în 2030.

Prin urmare, programul ar trebui să contribuie la prevenirea bolilor pe parcursul întregii vieți a unei persoane și la promovarea sănătății, prin abordarea factorilor de risc pentru sănătate, cum ar fi utilizarea tutunului și a produselor conexe și expunerea la emisiile acestora, utilizarea nocivă a alcoolului, consumul de droguri ilegale. Programul ar trebui să contribuie la reducerea efectelor nocive ale drogurilor asupra sănătății, a obiceiurilor alimentare nesănătoase și a lipsei de activitate fizică și ar trebui să favorizeze dezvoltarea unor medii propice pentru stiluri de viață sănătoase, cu scopul de a veni în completarea acțiunilor întreprinse de statele membre și de autoritățile locale și regionale în aceste domenii. De asemenea, programul ar trebui să contribuie la obiectivele Pactului verde european, ale Strategiei „De la fermă la consumator” și ale Strategiei în domeniul biodiversității.

Expunere de motive

Reamintește rolul autorităților locale și regionale.

Amendamentul 6

Considerentul 20

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Programul va funcționa în sinergie și în complementaritate cu alte politici, programe și fonduri ale UE, cum ar fi acțiunile puse în aplicare în cadrul Programului Europa digitală, al Programului Orizont Europa, al rezervei rescEU aferente Mecanismului de protecție civilă al Uniunii, al Instrumentului de sprijin de urgență, al Fondului social european+ (FSE+, inclusiv în ceea ce privește sinergiile referitoare la o protecție sporită a sănătății și siguranței a milioane de lucrători din UE), inclusiv componenta pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), al Fondului InvestEU, al programului privind piața unică, al Fondului european de dezvoltare regională (FEDR), al Mecanismului de redresare și reziliență inclusiv Instrumentul de realizare a reformelor, al Erasmus, al Corpului european de solidaritate, al Instrumentului de sprijin pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE) și al instrumentelor de acțiune externă ale UE, cum ar fi Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională și Instrumentul de asistență pentru preaderare III. După caz, se vor stabili norme comune, în vederea asigurării coerenței și complementarității dintre fonduri, garantând totodată respectarea particularităților acestor politici, precum și în vederea alinierii la cerințele strategice ale acestor politici, programe și fonduri, cum ar fi condițiile favorizante stabilite în temeiul FEDR și FSE+.

Programul va funcționa în sinergie și în complementaritate cu alte politici, programe și fonduri ale UE, cum ar fi acțiunile puse în aplicare în cadrul Programului Europa digitală, al Programului Orizont Europa, al rezervei rescEU aferente Mecanismului de protecție civilă al Uniunii, al Instrumentului de sprijin de urgență, al Fondului social european+ (FSE+, inclusiv în ceea ce privește sinergiile referitoare la o protecție sporită a sănătății și siguranței a milioane de lucrători din UE), inclusiv componenta pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), al Fondului InvestEU, al programului privind piața unică, al Fondului european de dezvoltare regională (FEDR), al Mecanismului de redresare și reziliență inclusiv Instrumentul de realizare a reformelor, al Erasmus, al Corpului european de solidaritate, al Instrumentului de sprijin pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE) și al instrumentelor de acțiune externă ale UE, cum ar fi Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională și Instrumentul de asistență pentru preaderare III. După caz și, dacă este necesar, împreună cu autoritățile de gestionare a fondurilor europene structurale și de investiții , se vor stabili norme comune, în vederea asigurării coerenței și complementarității dintre fonduri, garantând totodată respectarea particularităților acestor politici, precum și în vederea alinierii la cerințele strategice ale acestor politici, programe și fonduri, cum ar fi condițiile favorizante stabilite în temeiul FEDR și FSE+.

Expunere de motive

Reamintește legătura cu autoritățile de gestionare a fondurilor europene structurale și de investiții.

Amendamentul 7

Considerentul 25

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Legislația Uniunii în domeniul sănătății are un impact imediat asupra sănătății publice, asupra eficienței și rezilienței sistemelor de sănătate și asupra bunei funcționări a pieței interne. Cadrul de reglementare pentru medicamente și tehnologii medicale (medicamente, dispozitive medicale și substanțe de origine umană), precum și cel referitor la tutun, la drepturile pacienților privind asistența medicală transfrontalieră și la amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate sunt esențiale pentru protecția sănătății în Uniune. Prin urmare, programul ar trebui să sprijine elaborarea, punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației Uniunii în domeniul sănătății și să furnizeze date de înaltă calitate, comparabile și fiabile pentru a sprijini elaborarea de politici și monitorizarea.

Legislația Uniunii în domeniul sănătății are un impact imediat asupra sănătății publice, asupra eficienței și rezilienței sistemelor de sănătate și asupra bunei funcționări a pieței interne. Cadrul de reglementare pentru medicamente și tehnologii medicale (medicamente, dispozitive medicale și substanțe de origine umană), precum și cel referitor la tutun, la drepturile pacienților privind asistența medicală transfrontalieră și la amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate sunt esențiale pentru protecția sănătății în Uniune. Prin urmare, programul ar trebui să sprijine elaborarea, punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației Uniunii în domeniul sănătății și să furnizeze date de înaltă calitate, comparabile și fiabile la nivelul regional NUTS 2 pentru a sprijini elaborarea de politici și monitorizarea.

Expunere de motive

Precizează nivelul regional NUTS 2.

Amendamentul 8

Considerentul 26

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Cooperarea transfrontalieră în ceea ce privește furnizarea de asistență medicală pacienților care circulă între statele membre, colaborarea în domeniul evaluărilor tehnologiei medicale (HTA) și rețelele europene de referință (ERN) sunt exemple de domenii în care activitatea integrată a statelor membre a demonstrat o valoare adăugată puternică și un potențial ridicat de creștere a eficienței sistemelor de sănătate și, prin urmare, a sănătății în general. Prin urmare, programul ar trebui să sprijine activitățile care permit o astfel de activitate integrată și coordonată, care servește, de asemenea, la promovarea punerii în aplicare a unor practici cu impact puternic care vizează să distribuie în modul cel mai eficient resursele disponibile pentru populația și zonele vizate, cu scopul de a maximiza impactul acestora.

Cooperarea transfrontalieră în ceea ce privește furnizarea de asistență medicală pacienților care circulă între statele membre sau dintr-o grupare europeană de cooperare teritorială (GECT) în alta , colaborarea în domeniul evaluărilor tehnologiei medicale (HTA) și rețelele europene de referință (ERN) sunt exemple de domenii în care activitatea integrată a statelor membre și a autorităților locale și regionale a demonstrat o valoare adăugată puternică și un potențial ridicat de creștere a eficienței sistemelor de sănătate și, prin urmare, a sănătății în general. Prin urmare, programul ar trebui să sprijine activitățile care permit o astfel de activitate integrată și coordonată, care servește, de asemenea, la promovarea punerii în aplicare a unor practici cu impact puternic care vizează să distribuie în modul cel mai eficient resursele disponibile pentru populația și zonele vizate, cu scopul de a maximiza impactul acestora. De exemplu, conform recomandărilor Comitetului European al Regiunilor în avizul său privind asistența medicală transfrontalieră, programul trebuie să instituie „coridoare sanitare” între regiunile frontaliere, care să le permită pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății să treacă liber granițele în timpul perioadei de izolare, pentru a garanta că serviciile medicale rămân accesibile și asigurate.

Expunere de motive

GECT pot fi menționate în acest context deoarece contribuie la un acces mai bun la servicii, inclusiv la serviciile sanitare, în regiunile de frontieră, fiind un exemplu de cooperare transfrontalieră instituită de autoritățile locale și regionale.

Amendamentul 9

Considerentul 30

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

Pentru a se asigura că toate aceste obiective sunt puse în aplicare la nivelul Uniunii, Comisia Europeană ar trebui să consolideze bugetul și mandatul diferitelor agenții europene din domeniul sănătății, cum ar fi Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, Agenția Europeană pentru Medicamente, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, Agenția Europeană pentru Produse Chimice și Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă. În plus, acțiunea acestor agenții ar trebui să fie mai bine coordonată, pentru a contribui în mod mai eficace la realizarea obiectivelor programului „UE pentru sănătate”, iar rolul lor în guvernanța acestui program ar trebui consolidat.

Expunere de motive

Uniunea Europeană dispune deja de numeroase instrumente. Acestea trebuie consolidate și mai bine coordonate pentru a spori capacitatea de reacție a UE la situațiile de criză din domeniul sănătății și pentru a îmbunătăți nivelul de sănătate al europenilor.

Amendamentul 10

Considerentul 31

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Având în vedere natura specifică a obiectivelor și a acțiunilor care fac obiectul programului, autoritățile competente din statele membre sunt cel mai bine plasate, în anumite cazuri, pentru a pune în aplicare activitățile aferente. Autoritățile respective, desemnate chiar de statele membre, ar trebui, așadar, să fie considerate beneficiari identificați în sensul articolului 195 din Regulamentul financiar, iar granturile ar trebui să fie acordate acestor autorități fără publicarea prealabilă a unor cereri de propuneri.

Având în vedere natura specifică a obiectivelor și a acțiunilor care fac obiectul programului, autoritățile competente din statele membre și de la nivelul autorităților locale și regionale competente în materie de sănătate publică sunt cele mai în măsură, în anumite cazuri, să pună în aplicare activitățile aferente. Autoritățile respective, desemnate chiar de statele membre, ar trebui, așadar, să fie considerate beneficiari identificați în sensul articolului 195 din Regulamentul financiar, iar granturile ar trebui să fie acordate acestor autorități fără publicarea prealabilă a unor cereri de propuneri.

Expunere de motive

Reamintește rolul autorităților locale și regionale cu competențe în domeniul sănătății.

Amendamentul 11

Considerentul 40

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Reflectând importanța combaterii schimbărilor climatice în concordanță cu angajamentele Uniunii de a pune în aplicare Acordul de la Paris și de a îndeplini obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, acest program va contribui la integrarea acțiunilor în domeniul climei în politicile Uniunii și la atingerea țintei globale ca 25 % din cheltuielile de la bugetul UE să sprijine obiectivele în domeniul climei. Acțiunile relevante vor fi identificate în timpul pregătirii și punerii în aplicare a programului și vor fi reexaminate în contextul evaluării sale intermediare.

Reflectând importanța combaterii schimbărilor climatice în concordanță cu angajamentele Uniunii de a pune în aplicare Acordul de la Paris și de a îndeplini obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, acest program va contribui la integrarea acțiunilor în domeniul climei în politicile Uniunii și la atingerea țintei globale ca 30 % din cheltuielile de la bugetul UE să sprijine obiectivele în domeniul climei. Acțiunile relevante vor fi identificate în timpul pregătirii și punerii în aplicare a programului și vor fi reexaminate în contextul evaluării sale intermediare.

Expunere de motive

Modificarea procentului pentru a contribui cu fonduri mai substanțiale la obiectivele climatice.

Amendamentul 12

Considerentul 42

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Punerea în aplicare a programului ar trebui să fie de o așa natură încât să se respecte responsabilitățile statelor membre în ceea ce privește definirea politicilor lor în domeniul sănătății și organizarea și prestarea serviciilor de sănătate și de asistență medicală.

Punerea în aplicare a programului ar trebui să fie de o așa natură încât să se respecte responsabilitățile statelor membre și, după caz, cele ale regiunilor sau ale altor niveluri de guvernanță implicate în elaborarea politicii în domeniul sănătății în ceea ce privește definirea politicilor lor în domeniul sănătății și organizarea și prestarea serviciilor de sănătate și de asistență medicală.

Expunere de motive

Este vorba despre identificarea actorilor implicați în elaborarea politicilor din domeniul sănătății.

Amendamentul 13

Articolul 3 alineatul (3)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

consolidarea sistemelor de sănătate și a forței de muncă din domeniul sănătății, inclusiv prin transformarea digitală și printr-o activitate integrată și coordonată sporită a statelor membre, prin punerea în aplicare susținută a celor mai bune practici și prin schimbul de date, pentru a crește nivelul general de sănătate publică.

consolidarea sistemelor de sănătate și a forței de muncă din domeniul sănătății, inclusiv prin transformarea digitală și printr-o activitate integrată și coordonată sporită a statelor membre și a autorităților locale și regionale competente în materie de sănătate publică, prin coordonarea actorilor din domeniul sănătății și domeniul medico-social din zone care corespund concentrărilor de populație , prin punerea în aplicare susținută a celor mai bune practici și prin schimbul de date, pentru a crește nivelul general de sănătate publică.

Expunere de motive

Reamintește importanța actorilor locali competenți în domeniul sănătății publice.

Amendamentul 14

Articolul 4

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Obiectivele generale menționate la articolul 3 sunt urmărite prin intermediul următoarelor obiective specifice, în conformitate cu abordarea de tip „O singură sănătate”, după caz:

Obiectivele generale menționate la articolul 3 sunt urmărite prin intermediul următoarelor obiective specifice, în conformitate cu abordarea de tip „O singură sănătate”, după caz:

(1)

consolidarea capacității Uniunii de prevenire, pregătire și răspuns la amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și gestionarea crizelor sanitare, inclusiv prin coordonarea, furnizarea și desfășurarea capacității de asistență medicală de urgență, colectarea de date și supravegherea;

(1)

consolidarea capacității Uniunii de prevenire, pregătire și răspuns la amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate și gestionarea crizelor sanitare, inclusiv prin coordonarea, furnizarea și desfășurarea capacității de asistență medicală de urgență, colectarea de date , instituirea de coridoare sanitare și supravegherea;

(2)

asigurarea disponibilității în Uniune a rezervelor sau a stocurilor de produse necesare în situații de criză, precum și a unei rezerve de cadre medicale, de personal medico-sanitar și de personal de sprijin care să fie mobilizat în caz de criză;

(2)

asigurarea disponibilității în Uniune a rezervelor sau a stocurilor de produse necesare în situații de criză, precum și a unei rezerve de cadre medicale, de personal medico-sanitar și de personal de sprijin care să fie mobilizat în caz de criză;

(3)

sprijinirea acțiunilor menite să asigure disponibilitatea, accesibilitatea și caracterul abordabil adecvate ale produselor necesare în situații de criză și ale altor materiale sanitare necesare;

(3)

sprijinirea acțiunilor menite să asigure disponibilitatea, accesibilitatea și caracterul abordabil adecvate ale produselor necesare în situații de criză și ale altor materiale sanitare necesare;

(4)

consolidarea eficacității, a accesibilității, a durabilității și a rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv prin sprijinirea transformării digitale, a adoptării de instrumente și servicii digitale, a unor reforme sistemice, a punerii în aplicare de noi modele de îngrijire și a unei asigurări de sănătate universale, precum și reducerea inegalităților în materie de sănătate;

(4)

consolidarea eficacității, a accesibilității, a durabilității și a rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv prin organizarea coordonării și finanțării testelor de rezistență la pandemie, ținând seama de structura sistemelor de sănătate din statele membre, prin sprijinirea transformării digitale, a adoptării de instrumente și servicii digitale, a unor reforme sistemice, a punerii în aplicare de noi modele de îngrijire și a unei asigurări de sănătate universale, precum și reducerea inegalităților în materie de sănătate;

(5)

sprijinirea acțiunilor menite să consolideze capacitatea sistemului de sănătate de a favoriza prevenirea bolilor și promovarea sănătății, drepturile pacienților și asistența medicală transfrontalieră, precum și menite să promoveze excelența cadrelor medicale și a personalului medico-sanitar;

(5)

sprijinirea acțiunilor menite să consolideze capacitatea sistemului de sănătate de a favoriza prevenirea bolilor și promovarea sănătății, drepturile pacienților și asistența medicală transfrontalieră, precum și menite să promoveze excelența cadrelor medicale și a personalului medico-sanitar;

(6)

sprijinirea acțiunilor de supraveghere, prevenire, diagnosticare, tratare și îngrijire a bolilor netransmisibile, în special a cancerului;

(6)

sprijinirea acțiunilor de supraveghere, prevenire, diagnosticare, tratare și îngrijire a bolilor netransmisibile, în special a cancerului;

(7)

favorizarea și sprijinirea utilizării prudente și eficiente a medicamentelor, în special a antimicrobienelor, și a unei producții și eliminări mai ecologice a medicamentelor și a dispozitivelor medicale;

(7)

favorizarea și sprijinirea utilizării prudente și eficiente a medicamentelor, în special a antimicrobienelor, și a unei producții și eliminări mai ecologice a medicamentelor și a dispozitivelor medicale;

(8)

sprijinirea dezvoltării, a punerii în aplicare și a asigurării respectării legislației Uniunii în domeniul sănătății și furnizarea de date de înaltă calitate, comparabile și fiabile, care să stea la baza elaborării de politici și a monitorizării, precum și promovarea utilizării evaluărilor de impact ale politicilor relevante asupra sănătății;

(8)

sprijinirea dezvoltării, a punerii în aplicare și a asigurării respectării legislației Uniunii în domeniul sănătății și furnizarea de date de înaltă calitate, comparabile și fiabile, care să stea la baza elaborării de politici și a monitorizării, precum și promovarea utilizării evaluărilor de impact ale politicilor relevante asupra sănătății;

(9)

sprijinirea activităților integrate ale statelor membre și, în special, a sistemelor lor de sănătate, inclusiv punerea în aplicare a unor practici de prevenire cu impact puternic , precum și dezvoltarea includerii în rețea prin intermediul rețelelor europene de referință și al altor rețele transnaționale;

(9)

sprijinirea activităților integrate ale statelor membre și ale autorităților locale și regionale și, în special, a sistemelor lor de sănătate, inclusiv punerea în aplicare a unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătății pentru a reacționa la toate tipurile de crize sanitare , precum și dezvoltarea includerii în rețea prin intermediul rețelelor europene de referință și al altor rețele transnaționale;

(10)

sprijinirea contribuției Uniunii la inițiativele internaționale și globale în domeniul sănătății.

(10)

sprijinirea contribuției Uniunii la inițiativele internaționale și globale în domeniul sănătății.

Expunere de motive

Conform precizărilor din amendament.

Amendamentul 15

Articolul 5

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

1.   Pachetul financiar pentru implementarea programului în perioada 2021-2027 se ridică la 1 946 614 000  EUR, în prețuri curente.

1.   Pachetul financiar pentru implementarea programului în perioada 2021-2027 se ridică la 10 398 000 000 EUR, în prețuri curente (9 370 000 000 EUR în prețuri constante) .

Expunere de motive

Motivele sunt evidente.

Amendamentul 16

Articolul 16

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Comisia se consultă cu autoritățile sanitare ale statelor membre din cadrul Grupului de coordonare privind promovarea sănătății, prevenirea bolilor și gestionarea bolilor netransmisibile cu privire la planurile de lucru stabilite pentru program, prioritățile și orientările strategice ale acestuia, precum și punerea sa în aplicare.

Comisia se consultă , la nivel național sau, în cazul în care competențele sunt partajate, la nivel local și regional, cu autoritățile sanitare ale statelor membre din cadrul Grupului de coordonare privind promovarea sănătății, prevenirea bolilor și gestionarea bolilor netransmisibile cu privire la planurile de lucru stabilite pentru program, prioritățile și orientările strategice ale acestuia, precum și punerea sa în aplicare. Astfel se va garanta că autoritățile locale și regionale responsabile pentru politicile din domeniul sănătății sunt implicate în acest exercițiu.

Expunere de motive

Reamintește rolul autorităților locale și regionale în domeniul sănătății.

Amendamentul 17

Anexa I, litera (g), punctul (i)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

sprijinirea acțiunilor de transfer de cunoștințe și a cooperării la nivelul Uniunii, pentru a spori eficacitatea, accesibilitatea, durabilitatea și reziliența proceselor naționale de reformă, în special pentru a răspunde provocărilor identificate în cadrul Semestrului european și pentru a consolida asistența medicală primară, pentru a spori integrarea asistenței medicale și pentru a realiza acoperirea universală cu servicii de sănătate și accesul egal la asistență medicală;

sprijinirea acțiunilor de transfer de cunoștințe și a cooperării la nivelul Uniunii , cu consultarea autorităților locale și regionale competente în materie de sănătate publică, pentru a spori eficacitatea, accesibilitatea, durabilitatea și reziliența proceselor naționale de reformă, în special pentru a răspunde provocărilor identificate în cadrul Semestrului european și pentru a consolida asistența medicală primară, pentru a spori integrarea , coordonarea și gradarea asistenței medicale și pentru a realiza acoperirea universală cu servicii de sănătate și accesul egal la asistență medicală;

Expunere de motive

Este important să se consolideze implicarea autorităților locale și regionale în procesele naționale de reformă și acțiunile derulate în cadrul semestrului european.

Amendamentul 18

Anexa I, litera (g), punctul (v)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

auditul măsurilor de pregătire și răspuns ale statelor membre (cum ar fi gestionarea crizelor, rezistența la antimicrobiene, vaccinarea);

auditul măsurilor de pregătire și răspuns ale statelor membre și, după caz, ale autorităților locale și regionale (cum ar fi gestionarea crizelor, rezistența la antimicrobiene, vaccinarea etc.);

Expunere de motive

Reamintește rolul autorităților locale și regionale.

Amendamentul 19

Anexa I, litera (g), punctul (vi)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

sprijinirea convergenței ascendente a performanțelor sistemelor naționale cu ajutorul elaborării de indicatori, al dezvoltării, al analizelor și al intermedierii de cunoștințe, precum și cu ajutorul organizării de teste de rezistență a sistemelor naționale de sănătate;

sprijinirea convergenței ascendente a performanțelor sistemelor naționale cu ajutorul elaborării de indicatori, al dezvoltării, al analizelor și al intermedierii de cunoștințe, precum și cu ajutorul organizării de teste de rezistență a sistemelor naționale de sănătate, în coordonare cu autoritățile locale și regionale competente în materie de sănătate publică ;

Expunere de motive

Reamintește rolul autorităților locale și regionale în domeniul sănătății.

Amendamentul 20

Anexa I, litera (g), punctul (ix)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

sprijinirea instituirii și a punerii în aplicare a programelor care oferă asistență statelor membre și a acțiunilor acestora, care au drept scop îmbunătățirea promovării sănătății și a prevenirii bolilor (în cazul bolilor transmisibile și netransmisibile);

sprijinirea instituirii și a punerii în aplicare a programelor care oferă asistență statelor membre , autorităților locale și regionale și acțiunilor acestora care au drept scop îmbunătățirea promovării sănătății și a prevenirii bolilor (în cazul bolilor transmisibile și netransmisibile) , permițând promovarea acestor acțiuni în vederea elaborării și punerii în aplicare de măsuri corespunzătoare caracteristicilor lor în materie de sănătate publică ;

Expunere de motive

Autoritățile locale și regionale răspund de aceste acțiuni în numeroase state membre și ar trebui să beneficieze de sprijinul programului.

Amendamentul 21

Anexa I, litera (g), punctul (x)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

sprijinirea acțiunilor statelor membre de a crea un mediu urban, de lucru și școlar sănătos și sigur, de a face alegeri sănătoase în viață și de a promova o alimentație sănătoasă, ținând seama de nevoile grupurilor vulnerabile;

sprijinirea acțiunilor statelor membre și ale autorităților locale și regionale de a crea un mediu urban, de lucru și școlar sănătos și sigur, de a face alegeri sănătoase în viață și de a promova o alimentație sănătoasă, ținând seama de nevoile grupurilor vulnerabile;

Expunere de motive

Autoritățile locale și regionale răspund de aceste acțiuni în numeroase state membre.

Amendamentul 22

Anexa I, litera (g), punctul (xii)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

sprijinirea statelor membre în vederea consolidării capacității administrative a sistemelor lor de sănătate prin evaluare comparativă, cooperare și schimb de bune practici;

sprijinirea statelor membre și, după caz, a autorităților locale și regionale, în vederea consolidării capacității administrative a sistemelor lor de sănătate prin evaluare comparativă, cooperare și schimb de bune practici;

Expunere de motive

Reamintește rolul autorităților locale și regionale.

Amendamentul 23

Anexa I, litera (k), punctul (iii)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

comunicare de promovare a prevenirii bolilor și a unor stiluri de viață sănătoase, în cooperare cu toți actorii implicați la nivel internațional, la nivelul Uniunii și la nivel național.

comunicare de promovare a prevenirii bolilor și a unor stiluri de viață sănătoase, în cooperare cu toți actorii implicați , adaptată la nivel local, regional, internațional, la nivelul Uniunii și la nivel național.

Expunere de motive

Reamintește implicarea diverselor niveluri locale.

Amendamentul 24

Anexa I, litera (l) (literă nouă)

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

 

l)

Provocări comune în materie de sănătate

i)

sprijinirea acțiunilor menite să identifice provocările comune din domeniul sănătății, precum inegalitățile în materie de sănătate, accesul la asistența medicală, migrația, îmbătrânirea populației, siguranța pacienților și asistența medicală de înaltă calitate la nivel local, regional, național și european;

ii)

sprijinirea acțiunilor de investiții destinate producerii la nivel european de materiale și de articole necesare combaterii pandemiilor;

iii)

sprijinirea acțiunilor de investiții care să favorizeze adaptarea și modernizarea spitalelor într-o logică de coerență și de gradare a asistenței medicale în teritorii.

Expunere de motive

Aceste acțiuni ar trebui să apară pe lista de acțiuni stabilită prin program.

Amendamentul 25

Anexa II, partea A, punctul I

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Calitatea și exhaustivitatea planificării pregătirii și a răspunsului UE și al statelor membre în ceea ce privește amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate

Calitatea și exhaustivitatea planificării pregătirii și a răspunsului UE, al statelor membre și, după caz, al autorităților locale și regionale în ceea ce privește amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate

Expunere de motive

Reamintește rolul autorităților locale și regionale.

Amendamentul 26

Anexa II, partea A, punctul III

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Numărul de acțiuni și de cele mai bune practici care contribuie direct la ODD 3.4 per stat membru

Numărul de acțiuni și de bune practici care contribuie directă la ODD 3.4 per stat membru , dintre care bunele practici la nivel local și regional, după caz .

Expunere de motive

Conform precizărilor din amendament.

Amendamentul 27

Anexa II, partea A, punctul IV

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Implementarea celor mai bune practici de către statele membre ale UE

Implementarea celor mai bune practici de către statele membre ale UE și autoritățile locale și regionale cu competențe în domeniul sănătății .

Expunere de motive

Reamintește rolul autorităților locale și regionale în domeniul sănătății.

Amendamentul 28

Anexa II, partea B, punctul 1

Textul propus de Comisia Europeană

Amendamentul CoR

Numărul de state membre cu o planificare îmbunătățită a pregătirii și a răspunsului

Numărul de state membre și de autorități locale și regionale, după caz, cu o planificare îmbunătățită a pregătirii și a răspunsului

Expunere de motive

Reamintește rolul autorităților locale și regionale.

II.   RECOMANDĂRI POLITICE

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

1.

își afirmă angajamentul de a acorda prioritate sănătății la nivel european și de a sprijini autoritățile locale și regionale în lupta împotriva cancerului și a epidemiilor în cadrul cooperării transfrontaliere în materie de sănătate și în eforturile lor de modernizare a sistemelor de sănătate;

2.

recunoaște că propunerile Comisiei sunt conforme cu principiile subsidiarității și proporționalității;

3.

regretă consecințele grave ale pandemiei de COVID-19, care nu au putut fi anticipate, dar pot fi depășite prin intermediul unei cooperări strânse și al unor mecanisme consolidate;

4.

subliniază că comunele, orașele, autoritățile locale și regionale și instituțiile publice se află în prima linie în fața pandemiei de COVID-19, luând măsuri sanitare (achiziționarea de echipamente medicale, angajarea de personal medical etc.) și măsuri de urgență pentru a reacționa la diverse aspecte ale pandemiei, de natură socială, economică sau logistică;

5.

invită instituțiile europene să aplice măsuri energice, în cadrul competențelor lor, adoptând inițiative menite să ofere un răspuns țintit la criza generată de pandemia de COVID-19 și să tragă învățăminte pentru a anticipa o viitoare criză sanitară; reamintește că pregătirea și punerea în aplicare a acestor măsuri trebuie să se desfășoare în cooperare cu autoritățile naționale și autoritățile locale și regionale competente în materie de sănătate publică;

6.

menționează rezultatele prezentate de Eurobarometrul din 2017, care arată că 70 % dintre europeni au cerut ca Uniunea Europeană să se implice mai mult în domeniul sănătății;

7.

subliniază că acest program major de finanțare în materie de sănătate pentru perioada 2021-2027 trebuie să vină în sprijinul unor acțiuni de abordare a provocărilor comune și pe termen lung ale politicilor de sănătate publică din UE și din statele membre, vizând în special anticiparea altor tipuri similare de criză, inegalitățile în materie de sănătate, accesul la asistență medicală, migrațiile, îmbătrânirea populației, siguranța pacienților și asistența medicală de înaltă calitate la nivel local, regional, național și european;

8.

subliniază că programul „UE pentru sănătate” nu trebuie doar să se concentreze asupra gestionării crizei, ci și să contribuie, prin procesul de redresare de după pandemia de COVID-19, la o îmbunătățire semnificativă a sănătății populației din Uniune, prin consolidarea rezilienței sistemelor de sănătate, prin promovarea inovării în sectorul sănătății și prin integrarea activităților de prevenție și promovare a sănătății ca instrumente de dezvoltare durabilă;

Sănătatea cetățenilor Uniunii este un drept fundamental

9.

ia în considerare criza prin care trece Uniunea Europeană de la începutul pandemiei COVID-19, din 10 martie 2020, care are atât o dimensiune umană semnificativă, cât și efecte negative majore asupra sănătății cetățenilor;

10.

solicită ca sectorul sănătății să contribuie la modelul social european și, în special, la Pilonul european al drepturilor sociale;

11.

reamintește că sănătatea constituie un drept fundamental, că este un serviciu de interes general și că nu poate fi tratată ca serviciu comercial;

12.

reamintește că lupta împotriva inegalităților în materie de sănătate (care sunt rezultatul unor inegalități sociale ce pot fi evitate) este un obiectiv major și un mijloc eficace de promovare a securității sanitare și a sistemelor de sănătate;

Obiectivele și rolul programului „UE pentru sănătate” (EU4Health)

13.

subliniază că programul „UE pentru sănătate” urmărește să consolideze securitatea sanitară și prevenția, să îmbunătățească coordonarea capacităților în domeniul asistenței medicale și să pregătească Uniunea pentru viitoarele crize în domeniul sănătății și că bugetul de 1,7 miliarde EUR, prevăzut de Consiliul European din 20 iulie 2020, nu va fi suficient pentru atingerea acestui obiectiv;

14.

subliniază importanța principiului „integrarea sănătății în toate politicile” și, prin urmare, necesitatea de a coordona și de a articula prezentul program cu alte programe ale Uniunii, în special cu Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune pentru infrastructurile medicale, cu Orizont Europa pentru cercetarea și inovarea din domeniul sănătății, cu FSE+ pentru formarea și sprijinirea grupurilor vulnerabile în accesul la asistență medicală; de asemenea, solicită promovarea sinergiilor în utilizarea acestor fonduri;

15.

salută propunerea Comisiei Europene de a institui un program specific în domeniul sănătății și în următorul cadru financiar multianual 2021-2027, dar regretă că finanțarea suplimentară de 7,7 miliarde de euro, propusă de Comisie pentru programul „UE pentru sănătate” în cadrul planului de redresare pentru Europa intitulat „Integrarea învățămintelor desprinse în urma crizei și abordarea provocărilor strategice ale Europei”, a fost redusă de Consiliul European, ceea ce contrazice ambițiile afirmate în cadrul acestui program;

16.

consideră că, prin programul „UE pentru sănătate”, Uniunea ar putea să se doteze cu instrumente mai multe și mai eficiente, în vederea unei acțiuni rapide, decisive și coordonate cu statele membre, cu implicarea autorităților locale și regionale competente în materie de sănătate publică, atât pentru a se pregăti pentru situații de criză, cât și pentru a le gestiona, dar și pentru a îmbunătăți funcționarea și performanța sistemelor de sănătate din UE, în general;

17.

consideră că este indispensabil ca Uniunea să-și pună la dispoziție mijloace pe măsura ambiției declarate, sprijinind programe de investiții în materie de cercetare, de fabricare a produselor farmaceutice și a dispozitivelor de protecție a populației;

18.

observă că programul urmărește, de asemenea, să constituie rezerve de medicamente și de echipamente medicale, de personal și de experți în domeniul sănătății și să ofere asistență tehnică;

19.

consideră că este important ca, având în vedere experiența dobândită în contextul pandemiei de COVID-19, UE să aloce resurse considerabile pentru îmbunătățirea capacității sale de prevenire, pregătire și răspuns la amenințările la adresa sănătății și la situațiile de criză sanitară și de consolidare a cooperării dintre statele membre în acest domeniu. În același timp însă, măsurile UE în domeniul promovării sănătății și al prevenirii bolilor nu trebuie trecute pe planul al doilea;

20.

consideră că este necesar să se acorde finanțare pentru diferite forme de cooperare în domeniul asistenței medicale transfrontaliere, cum ar fi rețelele europene de referință (ERN) pentru tratamente foarte specializate și boli rare, evaluarea tehnologiilor medicale și dezvoltarea abordărilor în materie de sănătate digitală, așa cum se face în prezent și respectând autonomia statelor membre în proiectarea, organizarea și finanțarea serviciilor de sănătate. De asemenea, trebuie depuse eforturi considerabile pentru a combate rezistența la antimicrobiene, o amenințare la adresa sănătății care va impune o cooperare atât la nivel european, cât și la nivel mondial;

21.

reamintește că unul dintre obiectivele programului „UE pentru sănătate” este de a reduce mortalitatea prematură cu o treime până în 2030 și că acest obiectiv va fi atins prin acțiuni de combatere a bolilor netransmisibile, mulțumită îmbunătățirii calității diagnosticelor, măsurilor de prevenție și de îngrijire, în special pentru cancer, boli cardiovasculare, diabet și boli mintale;

Apel la cooperare

22.

propune ca programul „UE pentru sănătate” să fie conceput în spiritul consolidării sistemelor regionale prin finanțarea unor inițiative precum acordarea de sprijin și consiliere specifice fiecărei țări pentru îmbunătățirea asistenței medicale, formarea profesioniștilor din domeniul sănătății care urmează să lucreze în întreaga Uniune, evaluarea pregătirii și dispozitivelor de reacție ale statelor membre, efectuarea de studii clinice pentru a accelera dezvoltarea de medicamente și de vaccinuri, cooperarea cu parteneri transfrontalieri, precum și realizarea de studii, colectarea de date și efectuarea unor analize comparative;

23.

salută măsurile deja adoptate de Comisia Europeană pentru a permite Uniunii să ofere mai mult sprijin, indispensabil pentru a ușura povara și eforturile statelor membre pentru a face față actualei crize de COVID-19;

24.

solicită ca elaborarea și analiza măsurilor din cadrul programului „UE pentru sănătate” să țină seama de aspectele legate de egalitatea de gen;

25.

consideră că acțiunile din cadrul noului program „UE pentru sănătate” trebuie concepute astfel încât să contribuie la dezvoltarea unei societăți sustenabile din punct de vedere ecologic și social;

26.

invită regiunile Uniunii și alți actori ai Uniunii să coopereze pentru a asigura o mai bună punere în aplicare a diverselor elemente ale programului „UE pentru sănătate” și a acțiunilor enumerate în comunicarea Comisiei Europene pe tema „Pregătirea pe termen scurt a UE în materie de sănătate în cazul apariției de noi focare de COVID-19”;

27.

subliniază necesitatea imperioasă de a consolida capacitățile instituțiilor Uniunii în materie de intervenție sanitară și de gestionare a crizelor, în special prin participarea directă a structurilor locale și regionale de intervenție sanitară;

28.

consideră că trebuie sporite eficacitatea și reziliența sistemelor naționale de sănătate prin: stimularea investițiilor în programe de prevenire a bolilor; sprijinirea schimbului de bune practici; promovarea cooperării internaționale și îmbunătățirea accesului la servicii medicale;

29.

ține seama de faptul că programul își propune să soluționeze lacunele scoase la iveală de pandemie și că, prin urmare, politicile din domeniul sănătății țin în principal de prerogativele statelor membre, Uniunea Europeană putând să completeze și să sprijine măsurile naționale și să adopte legislație în sectoare specifice;

30.

insistă asupra nevoii de cooperare la nivelul UE pentru dezvoltarea, producția și distribuția de vaccinuri în cadrul programului Orizont Europa;

31.

insistă asupra necesității de a consolida implicarea autorităților locale în guvernanța sistemelor de sănătate, în definirea priorităților și în punerea în aplicare a programului, datorită rolului lor esențial în materie de sănătate, prevenție și susținere, și consideră că eficiența unui sistem menit să îmbunătățească starea de sănătate a populației, de la măsurile de prevenție până la gradarea serviciilor de sănătate, necesită adaptare la caracteristicile fiecărui regiuni în materie de sănătate publică.

Bruxelles, 14 octombrie 2020.

Președintele Comitetului European al Regiunilor

Apostolos TZITZIKOSTAS


(12)  Concluziile Consiliului privind valorile și principiile comune ale sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană (JO C 146, 22.6.2006, p. 1).

(12)  Concluziile Consiliului privind valorile și principiile comune ale sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană (JO C 146, 22.6.2006, p. 1).


Top