Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62020CN0472

    Cauza C-472/20: Cerere de decizie preliminară introdusă de Fővárosi Törvényszék (Ungaria) la 30 septembrie 2020 – Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt./PN

    JO C 423, 7.12.2020, p. 29–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.12.2020   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 423/29


    Cerere de decizie preliminară introdusă de Fővárosi Törvényszék (Ungaria) la 30 septembrie 2020 – Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt./PN

    (Cauza C-472/20)

    (2020/C 423/44)

    Limba de procedură: maghiara

    Instanța de trimitere

    Fővárosi Törvényszék

    Părțile din procedura principală

    Reclamantă: Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.

    Pârât: PN

    Întrebările preliminare

    1)

    În cazul în care clauza contractuală abuzivă se referă la obiectul principal al contractului (informațiile cu privire la cursul de schimb nu erau conforme), astfel încât contractul nu poate continua să existe, iar părțile nu au ajuns la un acord, faptul că, în lipsa unei dispoziții de drept național cu caracter supletiv, există o poziție adoptată de instanța ierarhic superioară, care, deși nu este obligatorie pentru instanțele ierarhic inferioare, oferă îndrumări în legătură cu constatarea validității contractului sau a producerii efectelor sale, asigură efectul deplin al Directivei 93/13 (1)?

    2)

    În cazul unui răspuns negativ la prima întrebare preliminară, este posibilă restabilirea situației inițiale în cazul în care contractul nu poate continua să existe ca urmare a clauzei abuzive privind obiectul principal, părțile nu au ajuns la un acord, iar poziția sus menționată nu este aplicabilă?

    3)

    În cazul unui răspuns afirmativ la a doua întrebare preliminară, în ipoteza în care s a formulat o acțiune prin care se solicită constatarea nulității în raport cu obiectul principal al contractului, poate legea să impună, în legătură cu [acest] tip de contract, condiția ca un consumator să formuleze, odată cu acțiunea respectivă, și o acțiune în constatarea validității contractului sau a producerii efectelor sale?

    4)

    În cazul unui răspuns negativ la a doua întrebare preliminară, atunci când nu este posibilă restabilirea situației inițiale, se poate constata a posteriori, prin legiferare, validitatea contractelor sau producerea efectelor lor în vederea asigurării echilibrului între părți?


    (1)  Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii (JO 1993, L 95, p. 29, Ediție specială, 15/vol. 2, p. 273).


    Top