EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020XG0609(01)

Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului privind sporirea oportunităților pentru tinerii din zonele rurale și îndepărtate 2020/C 193/03

ST/8265/2020/INIT

JO C 193, 9.6.2020, p. 3–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.6.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 193/3


Concluziile Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului privind sporirea oportunităților pentru tinerii din zonele rurale și îndepărtate

(2020/C 193/03)

CONSILIUL ȘI REPREZENTANȚII GUVERNELOR STATELOR MEMBRE, REUNIȚI ÎN CADRUL CONSILIULUI,

RECUNOSCÂND URMĂTOARELE:

1.

Toți tinerii ar trebui să aibă șanse egale în contextul dezvoltării lor personale și profesionale, indiferent de obstacolele existente, inclusiv de provocările de natură geografică. Aceste provocări iau amploare în situații de criză la nivel mondial, așa cum este criza provocată de noul coronavirus (COVID-19), situații care produc perturbări societale și consecințe economice și care pot adânci și mai mult fragilitatea și izolarea tinerilor.

2.

Agenda strategică a UE 2019-2024 (1) recunoaște că inegalitățile, care îi afectează mai ales pe tineri, constituie un risc politic, social și economic major; clivajele intergeneraționale, teritoriale și educaționale se adâncesc și apar noi forme de excluziune.

3.

Până de curând, aproape o treime din populația UE locuia în zone rurale, iar din această populație făcea parte și un număr important de tineri (2). Există, fără îndoială, diferențe între statele membre în ceea ce privește densitatea populației și structura demografică, atât în zonele rurale, cât și în cele îndepărtate. Pe de altă parte, se consideră că urbanizarea, unul din principalii catalizatori ai schimbării, are un impact semnificativ asupra politicilor viitoare ale UE (3).

4.

Populația Uniunii Europene îmbătrânește. Acest fenomen este mai pronunțat în zonele rurale și îndepărtate și, drept urmare, ponderea persoanelor în vârstă este mai ridicată în aceste zone în diferite state membre (4). Aceste dezechilibre intergeneraționale și geografice, mai ales atunci când sunt însoțite de condiții socioeconomice mai precare, reprezintă provocări în privința creării și a menținerii unor servicii de sprijin cuprinzătoare și a unor infrastructuri durabile de servicii, adaptate nevoilor tuturor, provocări care, ulterior, pot avea un impact pe termen lung asupra coeziunii sociale și a solidarității în zonele rurale și îndepărtate.

5.

Egalitatea și nediscriminarea, incluziunea și participarea tinerilor se află printre principiile directoare care stau la baza Strategiei UE pentru tineret 2019-2027, care ia în considerare opiniile tinerilor, astfel cum sunt exprimate în obiectivele europene pentru tineret și în procesul de dialog al UE cu tinerii. În special, obiectivul european pentru tineret nr. 6 (Sprijinirea tinerilor din zonele rurale) are ca obiectiv crearea de condiții prin care tinerii să își poată exercita drepturile și să își poată valorifica potențialul în zonele rurale.

6.

Problemele legate de mediu și climă au fost identificate de către tineri ca fiind unul dintre domeniile pe care UE trebuie le trateze drept prioritate principală (5). Combaterea schimbărilor climatice reprezintă unul dintre factorii principali în conturarea politicilor viitoare (6). Dat fiind că dezvoltarea rurală și fondurile structurale ale UE joacă un rol important în realizarea obiectivelor de mediu ale UE, precum și în combaterea schimbărilor climatice, ar trebui avute în vedere oportunități suplimentare vizând sectoare precum agricultura, silvicultura, piscicultura sau turismul pentru tinerii din zonele rurale și îndepărtate,

ȚINÂND SEAMA DE:

7.

Oportunitățile reprezentate de zonele rurale și îndepărtate (7), cum ar fi apropierea de natură, costurile mai mici ale locuințelor (8) și un sentiment mai puternic de apartenență la comunitate (9).

8.

Constrângerile reprezentate de accesul îngreunat la și din majoritatea zonelor rurale și îndepărtate, inclusiv unele insule (10) din întreaga UE, precum și regiunile ultraperiferice ale Uniunii (11) și țările și teritoriile de peste mări (12).

9.

Procesul urbanizării și efectele sale posibile asupra zonelor rurale și îndepărtate, mai ales în ceea ce privește distribuția populației (raportul dintre tineri și vârstnici, dintre femei și bărbați (13), dintre tineri absolvenți și tineri care nu sunt absolvenți de studii superioare) și necesitatea de a asigura disponibilitatea și accesibilitatea serviciilor publice și comerciale, activități de petrecere a timpului liber, locuri de muncă și educație de calitate, infrastructuri digitale și fizice, transport în comun, locuințe, structuri sociale și de sănătate, precum și sustenabilitatea resurselor naturale.

10.

Importanța includerii ideilor, opiniilor și creativității tinerilor din statele membre, inclusiv a celor colectate cu ocazia celui de al șaptelea ciclu al consultărilor din cadrul dialogului UE cu tinerii, precum și a contribuțiilor din cursul conferinței UE pentru tineret desfășurate la Zagreb în martie 2020 (14) în cadrul subtemei specifice „Oportunități pentru tineretul din mediul rural”.

11.

Tinerii din categoria NEET (15) din zonele rurale și îndepărtate și necesitatea acordării unei atenții deosebite educației, formării și perspectivelor de angajare ale acestor tineri, deoarece în cazul lor, riscul de a avea mai puține oportunități (16) și de a fi mai puternic afectați de situația economiei (17) este mai crescut comparativ cu tinerii din categoria NEET din mediul urban.

12.

Angajamentul Uniunii Europene și al statelor sale membre de a pune în aplicare Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, în special în ceea ce privește așezările omenești și obiectivele referitoare la tineret.

13.

Activitățile pentru tineret ca instrument valoros de reducere a disparităților dintre mediul rural și cel urban, datorită potențialului lor de a contribui la implicarea tinerilor (de diferite vârste și din medii diverse), inclusiv a celor care riscă să fie lăsați în urmă, în diferite tipuri de activități în cadrul comunităților lor locale.

14.

Oportunitățile de angajare oferite prin intermediul activităților antreprenoriale, inclusiv implicarea în întreprinderile sociale (18). Acestea din urmă reprezintă un instrument care le permite tinerilor să trateze în mod corespunzător aspectele problematice în plan social și în privința ocupării forței de muncă și le dă posibilitatea să utilizeze în mod eficace resursele naturale și umane existente, într-o manieră durabilă.

15.

În acest context, activitățile din cadrul economiei sociale și solidare (ESS) (19), care pot contribui la îmbunătățirea situației economice și sociale a zonelor rurale și îndepărtate, și, ca urmare, pot să vină ca răspuns la nevoile și aspirațiile tinerilor care locuiesc în zone rurale și îndepărtate.

16.

Voluntariatul, una din formele de manifestare a cetățeniei active care poate contribui la asigurarea incluziunii sociale a tinerilor din zonele rurale și îndepărtate, precum și promova solidaritatea între generații în zonele rurale și îndepărtate, dar mai ales poate contribui la reziliența comunităților în fața împrejurărilor dificile și a crizelor precum COVID-19.

17.

Cooperarea transfrontalieră dintre zonele îndepărtate și rurale din regiunile învecinate ale statele membre care ar putea sprijini dezvoltarea acestora, oferindu-le astfel tinerilor oportunități suplimentare în domeniile educației și formării, muncii, sănătății, activităților sociale și recreative,

INVITĂ STATELE MEMBRE, ÎN CONFORMITATE CU PRINCIPIUL SUBSIDIARITĂȚII ȘI LA NIVELURILE CORESPUNZĂTOARE:

18.

Să promoveze abordări intersectoriale în procesul de elaborare a politicilor pentru tineret și a strategiilor conexe, care să urmărească reducerea inegalităților dintre zonele urbane și cele rurale/îndepărtate.

19.

Să includă în strategiile și politicile relevante, după caz, planuri de acțiune sau măsuri care să reflecte perspectiva și opiniile tinerilor din zonele rurale și îndepărtate. Aceste planuri de acțiune și măsuri ar trebui să fie elaborate pe baza cunoștințelor, a dovezilor, a bunelor practici, a consultărilor cu tinerii înșiși, dar și pe baza unor date colectate și defalcate, care să cuprindă criterii precum sexul, handicapul și alte perspective pertinente, în special în cazul în care serviciile și/sau infrastructurile relevante lipsesc sau trebuie îmbunătățite.

20.

Să promoveze modele eficace de cooperare intermunicipală în domeniul tineretului în zonele rurale și îndepărtate, în vederea sensibilizării și a schimbului de bune practici și de experiență între diferiți furnizori de servicii.

21.

Să promoveze și să faciliteze cetățenia activă și participarea semnificativă a tinerilor provenind din medii diverse din zonele rurale și îndepărtate la procesele decizionale în legătură cu chestiunile care îi privesc, prin intermediul unor instrumente adecvate, cum ar fi consiliile locale ale tineretului și metode inovatoare/alternative de participare; să promoveze cooperarea la toate nivelurile între administrațiile relevante, după caz, cu desfășurarea, în același timp, a unor consultări publice (analogice sau digitale) ca instrument de relaționare cu tinerii; să încurajeze administrațiile publice să faciliteze activitatea organizațiilor conduse de tineret și să sprijine actorii relevanți care furnizează activități relevante pentru tineret la toate nivelurile, inclusiv activități de informare pentru tineret.

22.

Să continue să promoveze și să îmbunătățească înțelegerea, dialogul și solidaritatea intergeneraționale, în vederea sprijinirii unor schimburi reciproc avantajoase între generații și să încurajeze tinerii să se implice și să rămână implicați în mod activ în viața comunităților locale din zonele rurale și îndepărtate, inclusiv în exploatațiile agricole familiale.

23.

Să continue să promoveze activitățile de voluntariat și solidaritate accesibile, ca instrument de incluziune socială a tuturor tinerilor, în special a celor din zonele rurale și îndepărtate.

24.

Să intensifice eforturile de asigurare a unor mijloace de transport în comun durabile, la intervale regulate și la prețuri accesibile, în vederea îmbunătățirii legăturilor dintre zonele urbane și cele rurale și îndepărtate.

25.

Acolo unde este nevoie, să îmbunătățească infrastructura tehnologiei informațiilor (TI), inclusiv conexiunea în bandă largă de mare viteză, pentru a extinde accesul la utilizarea tehnologiilor și serviciilor digitale.

26.

Acolo unde este nevoie, să promoveze crearea unor spații dedicate tinerilor (20) sau, după caz, să le modernizeze pe cele existente, precum și accesul de la distanță al tinerilor care locuiesc în zone rurale sau îndepărtate la diferite tipuri de servicii, inclusiv la servicii dedicate activităților pentru tineret, cum ar fi activitățile digitale și inteligente pentru tineret; în plus, să încurajeze crearea de diferite servicii mobile, cum ar fi serviciile pentru timpul liber și de consiliere, precum și crearea de centre de servicii multifuncționale,

INVITĂ STATELE MEMBRE ȘI COMISIA EUROPEANĂ, ÎN LIMITA DOMENIILOR LOR DE COMPETENȚĂ:

27.

Să promoveze sinergiile dintre diferite inițiative și instrumente ale UE în domeniul tineretului și dincolo de acesta, cum ar fi Erasmus+, Garanția pentru tineret, Corpul european de solidaritate, Fondul social european sau Interreg UE (21), cu scopul de a îmbunătăți contactul cu tinerii care locuiesc în zone rurale și îndepărtate, de a le facilita accesul la aceste programe și de a simplifica procedurile administrative, ca mijloc de tratare a provocărilor cu care se confruntă aceștia.

28.

Să încurajeze schimbul de bune practici în ceea ce privește valorificarea oportunităților oferite de programele și politicile pentru tineret, cum ar fi Erasmus+, Corpul european de solidaritate și Garanția pentru tineret, precum și alte instrumente relevante ale UE, cum ar fi Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european de dezvoltare regională, cu scopul de a îmbunătăți angajabilitatea, mobilitatea și participarea, precum și de a promova valorile UE (22); să partajeze practicile de solidaritate și de dezvoltare a comunității, în special în perioade de criză și să sporească coeziunea socială în comunitățile rurale și îndepărtate.

29.

Să organizeze activități de învățare reciprocă, cum ar fi seminare, activități de învățare inter pares sau alte forme relevante de cooperare formală și non-formală care ar putea implica părți interesate din diferite domenii de politică, inclusiv tineri din diferite medii geografice și culturale, pentru a explora cooperarea intersectorială și interregională în ceea ce privește accesul la servicii.

30.

Să continue să promoveze atractivitatea zonelor rurale și îndepărtate, punând un accent deosebit pe beneficiile și oportunitățile oferite de resursele naturale disponibile, după caz, și pe utilizarea durabilă a acestora, în vederea creșterii gradului de conștientizare cu privire la potențialul pe care acestea îl prezintă din perspectiva activităților antreprenoriale și ESS (23), ținând seama de faptul că activitățile agricole existente, după caz, ar trebui să fie menținute și promovate cât mai mult posibil.

31.

Să intensifice eforturile de consolidare a cunoștințelor comerciale, a aptitudinilor, a competențelor și a încrederii în rândul tinerilor, după caz, punând accentul pe femeile tinere (24), ținându-se seama de potențialul din perspectiva activităților de antreprenoriat și ESS în zonele rurale și îndepărtate.

32.

Să țină seama de mediu și de schimbările climatice și în mod special de cele mai recente rapoarte științifice cu privire la acestea în procesul de elaborare a unor politici și măsuri viitoare care vizează tinerii din zonele rurale și îndepărtate și să asigure, după caz, educație, formare și acces la informații pentru a spori gradul de sensibilizare și a stimula participarea la probleme de mediu și climă în rândul tinerilor care locuiesc în zone rurale și îndepărtate.

33.

După caz, să intensifice eforturile de încurajare a tinerilor să se lanseze în activități agricole (25) și în alte activități economice în zonele rurale și îndepărtate, prin diferite mijloace precum subvenții pentru întreprinderile nou-înființate, stimulente pentru venit, inițiative din partea tinerilor și educație și formare specifică.

34.

Să încurajeze cooperarea dintre părți interesante relevante cu obiectivul general de a asigura dreptul la educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții de calitate și favorabile incluziunii pentru tinerii din zonele rurale și îndepărtate, cu un accent deosebit pe reducerea părăsirii timpurii a școlii și pe sporirea oportunităților de acces egal la educație, formare și muncă.

35.

Să promoveze educația și formarea digitală, precum și oportunitățile de învățare non-formală și de activități pentru tineret pentru a îmbunătăți nivelul general de aptitudini și competențe digitale, precum și pentru a preîntâmpina izolarea tinerilor din zonele rurale și izolate și a atenua impactul crizelor precum COVID-19, de exemplu prin facilitarea accesului la internet și la dispozitive TIC (26), după caz, în toate zonele rurale și îndepărtate.

36.

Să promoveze cooperarea între zonele de frontieră rurale și îndepărtate ale UE, valorificând programe relevante precum Interreg UE, pentru a spori oportunitățile pentru tinerii locali.

37.

Să continue să ia în considerare și să reflecteze asupra unor chestiuni care îi afectează pe tinerii din zonele rurale și îndepărtate atunci când pun în aplicare inițiative actuale, dar și când elaborează unele noi, cum ar fi o viziune pe termen lung pentru zonele rurale, și, după caz, în contextul activităților legate de Conferința privind viitorul Europei; Spațiul european al educației până în 2025; Planul de acțiune actualizat pentru educația digitală; Pactul climatic și Garanția pentru tineret consolidată,

INVITĂ COMISIA EUROPEANĂ:

38.

Să ia în calcul procese de cercetare și analiză, cu ajutorul instrumentelor existente, cum ar fi platforma wiki pentru tineret, și să culeagă date defalcate (inclusiv pe sexe, handicap și alte perspective relevante) în legătură cu aspecte referitoare la tineri și la bunăstarea acestora în zonele rurale și îndepărtate, cu scopul de a contribui la consolidarea cunoștințelor, a dovezilor și a datelor care să contribuie la definirea politicilor la toate nivelurile, ținând totodată seama de necesitatea unor posibile mecanisme de monitorizare.

39.

Să încurajeze sinergiile dintre politica de tineret a UE și alte politici și programe relevante ale UE, de exemplu referitoare la dezvoltarea rurală, agricultură și coeziunea socială, inclusiv prin promovarea integrării rezultatelor dialogului UE cu tinerii în acest sens.

40.

Să acorde atenția cuvenită provocărilor cu care se confruntă tinerii din zonele rurale și îndepărtate în derularea activităților din cadrul Parteneriatului pentru tineret Uniunea Europeană-Consiliul Europei (27),

INVITĂ SECTORUL TINERETULUI DIN UE (28):

41.

Să contribuie la eforturile de sensibilizare a tinerilor și a întregii populații din zonele rurale și îndepărtate cu privire la oportunitățile din cadrul comunităților lor locale, cu obiectivul de a promova oportunitățile de muncă și profesionale, pe de o parte, și, pe de altă parte, de a recurge la măsurile disponibile din cadrul sectorului pentru a combate stereotipurile în legătură cu tinerii din mediul rural și a promova, într-un mod proactiv, o imagine pozitivă a tinerilor din zonele rurale și îndepărtate.

42.

Să valorifice pe deplin oportunitățile oferite prin intermediul Erasmus+, al Corpului european de solidaritate și al altor programe relevante ale UE pentru a fructifica potențialul tinerilor bărbați și tinerelor femei din zonele rurale și îndepărtate.

(1)  Adoptată de Consiliul European la 20 iunie 2019.

(2)  Potrivit bazei de date a Eurostat, în 2018, 49,2 % din tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani locuiau în zone rurale

[populația UE-28 în funcție de nivelul de instruire, sex, vârstă și gradul de urbanizare (%)]

(3)  https://espas.secure.europarl.europa.eu/orbis/sites/default/files/generated/document/en/ESPAS_Report2019.pdf

(Tendințe globale pentru 2030 – Provocări și opțiuni pentru Europa, ESPAS, aprilie 2019)

(4)  https://www.unece.org/fileadmin/DAM/pau/age/Policy_briefs/ECE-WG1-25.pdf [Analiză tematică a CEE-ONU cu privire la îmbătrânire nr. 18 (2017)]

(5)  https://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/instruments/FLASH/surveyKy/2224

(Eurobarometru 478)

(6)  Ibidem nota de subsol 3.

(7)  A se vedea definițiile termenilor „zone rurale” și „zone îndepărtate” din anexă.

(8)  Ponderea persoanelor care fac față cu dificultate cheltuielilor cu locuința este mai mică în zonele rurale ale UE (statistica europeană privind regiunile și orașele, 2018).

(9)  Eurofound (2019), Este Europa rurală lăsată în urmă?, Sondaj european privind calitatea vieții, 2016, Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, Luxemburg.

(10)  Insule mici locuite care nu sunt regiuni ultraperiferice sau țări și teritorii de peste mări, dar care sunt greu accesibile din cauza faptului că nu există poduri de legătură sau a faptului că transportul aerian sau maritim este limitat sau din cauza altor factori similari (a se vedea definiția termenului „zone îndepărtate” din anexă).

(11)  Enumerate la articolul 349 din TFUE.

(12)  Enumerate la anexa II din TFUE.

(13)  Femeile din zonele rurale ale UE reprezintă mai puțin de 50 % din totalul populației rurale și reprezintă 45 % din populația activă din punct de vedere economic. Potrivit analizei, rata de ocupare a femeilor din regiunile rurale ale UE (categoria de vârstă 15-64) a crescut cu aproape 2 % în perioada 2013-2017 (statutul profesional al femeilor din mediul rural în UE, Parlamentul European, 2019).

(14)  https://mdomsp.gov.hr/UserDocsImages/Vijesti2020/Creating%20Opportunities%20for%20Youth%20-%20outcomes%20report%2027%20mar%202020.pdf

(15)  Tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (not in education, employment or training).

(16)  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Statistics_on_young_people_neither_in_employment_nor_in_education_or_training#NEETs:_analysis_by_degree_of_urbanisation

(17)  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Archive:Impact_of_the_economic_crisis_on_unemployment

(18)  A se vedea definițiile din anexă.

(19)  A se vedea definițiile din anexă.

(20)  A se vedea definițiile din anexă.

(21)  https://interreg.eu/

(22)  Astfel cum se prevede la articolul 2 din TUE.

(23)  A se vedea definiția din anexă.

(24)  Ibidem nota de subsol 13.

(25)  De exemplu, numai 6 % din totalul exploatațiilor agricole din Uniunea Europeană sunt gestionate de fermieri mai tineri de 35 de ani, iar o provocare importantă este de a convinge un număr mai mare de tineri să devină agricultori (https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/income-support/young-farmers_ro)

(26)  Tehnologia informației și comunicațiilor.

(27)  https://pjp-eu.coe.int/en/web/youth-partnership

(28)  A se vedea definiția din anexă.


ANEXĂ

A.   Referințe

La adoptarea prezentelor concluzii, Consiliul și reprezentanții guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, iau act de următoarele documente:

Agenda strategică a UE 2019-2024 (1).

Rezoluția Consiliului Uniunii Europene și a reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind un cadru pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului: Strategia Uniunii Europene pentru tineret pe perioada 2019-2027 (2018/C 456/01) (2)

Recomandarea Comitetului de Miniștri adresată statelor membre cu privire la accesul tinerilor din cartierele defavorizate la drepturile sociale [CM/Rec(2015)3] – Consiliul Europei (3)

Concluziile Consiliului privind activitățile digitale pentru tineret (4)

Concluziile Consiliului privind tinerii și viitorul muncii (5)

Concluziile Consiliului privind educația și formarea lucrătorilor de tineret (6)

Concluziile Consiliului privind rolul tineretului în abordarea provocărilor demografice în cadrul UE (7)

Concluziile Consiliului privind promovarea antreprenoriatului în rândul generației tinere în vederea sprijinirii incluziunii sociale a tinerilor (8)

Concluziile Consiliului privind activitățile pentru tineret inteligente (9)

Cel de al șaptelea ciclu al dialogului UE cu tinerii: Constatări în urma activităților din cadrul dialogului UE cu tinerii în statele membre și în întreaga Europă – Crearea de oportunități pentru tineri (10)

Carta europeană privind activitățile locale pentru tineret (EGL) (11)

Strategia Erasmus+ privind incluziunea și diversitatea în domeniul tineretului (2014) (12)

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă (13)

Recomandarea Consiliului din 22 aprilie 2013 privind înființarea unei garanții pentru tineret (14)

Recomandarea Consiliului din 22 mai 2018 privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții (15)

B.   Definiții

În sensul prezentelor concluzii, se aplică următoarele definiții:

„Zone rurale”

Comunități administrative locale situate în afara aglomerărilor urbane și care se caracterizează în principal printr-o densitate mai mică a populației, printr-o imagine specifică din punct de vedere sociogeografic și cultural, prin apropierea de resurse naturale și, prin urmare, prin existența unor perspective economice diferite, fiind totodată identificată nevoia aducerii de îmbunătățiri suplimentare unor servicii specifice destinate tineretului, dar și populației în ansamblu.

„Zone îndepărtate”

Comunități administrative locale și regionale, majoritatea acestora situate în afara aglomerărilor urbane și caracterizate printr-un acces fizic îngreunat, mai ales din cauza unor obstacole geografice/naturale (inclusiv insule și/sau munți, printre altele), precum și printr-un transport în comun limitat sau mai puțin frecvent și/sau prin conectivitate digitală dificilă. Aceste zone pot avea caracteristici comune cu „zonele rurale” sus-menționate. Regiunile ultraperiferice ale UE, astfel cum sunt prevăzute la articolul 349 din TFUE, sunt considerate, la rândul lor, regiuni îndepărtate.

„Întreprindere socială”

Un operator din cadrul economiei sociale al cărui obiectiv principal este de a produce un impact social, societal sau de mediu în interesul general, mai degrabă decât de a realiza profit pentru proprietarii sau acționari săi. Aceasta funcționează pe piață furnizând bunuri și servicii în mod antreprenorial și inovator și își utilizează profiturile cu predilecție pentru atingerea unor obiective sociale. Aceste organizații sunt gestionate în mod deschis și responsabil, în special prin implicarea angajaților lor, a consumatorilor și a părților interesate care sunt afectate de activitățile lor economice (16).

„Economie socială și solidară (ESS)”

Întreprinderi și organizații (cooperative, societăți de ajutor reciproc, asociații, fundații și întreprinderi sociale) care produc bunuri, servicii și cunoștințe care răspund nevoilor comunității pe care o servesc, prin urmărirea unor obiective sociale și de mediu specifice și prin încurajarea solidarității (17).

„Spații dedicate tinerilor”

Spații și infrastructuri gestionate de tineri și care se definesc prin caracterul lor autonom, deschis și sigur, accesibil tuturor, oferind sprijin profesional pentru dezvoltare și asigurând posibilități pentru participarea tinerilor (18).

„Sectorul tineretului din UE”

Sectorul tineretului din UE se referă în general la totalitatea organizațiilor, a lucrătorilor de tineret, a membrilor mediului academic, a reprezentanților tineri ai societății civile sau la alți experți implicați în dezvoltarea politicii pentru tineret care desfășoară activități și proiecte relevante pentru tineret în UE (19).


(1)  https://www.consilium.europa.eu/media/39914/a-new-strategic-agenda-2019-2024.pdf

(2)  JO C 456, 18.12.2018, p. 1.

(3)  https://www.coe.int/en/web/youth/-/recommendation-on-the-access-of-young-people-from-disadvantaged-neighbourhoods-to-social-rights

(4)  JO C 414, 10.12.2019, p. 2.

(5)  JO C 189, 5.6.2019, p. 28.

(6)  JO C 412, 9.12.2019, p. 12.

(7)  JO C 196, 8.6.2018, p. 16.

(8)  JO C 183, 14.6.2014, p. 18.

(9)  JO C 418, 7.12.2017, p. 2.

(10)  https://europa.eu/youth/sites/default/files/euyd_youth_dialogue_findings_-_version_for_general_release_24th_feb_2020_1.pdf

(11)  https://www.europegoeslocal.eu/wp-content/uploads/2019/10/20191002-egl-charter_ENG_online.pdf

(12)  https://ec.europa.eu/assets/eac/youth/library/reports/inclusion-diversity-strategy_en.pdf

(13)  Rezoluția A/RES/70 a Adunării Generale a ONU din 25 septembrie 2015.

(14)  JO C 120, 26.4.2013, p. 1.

(15)  JO C 189, 4.6.2018, p. 1.

(16)  Inițiativa pentru antreprenoriat social – SEC(2011) 1278 final.

(17)  Definiția dată de Organizația Internațională a Muncii.

(18)  Strategia UE pentru tineret 2019-2027, anexa 3 privind obiectivele europene pentru tineret, obiectivul 9, ținta 4 (JO C 456, 18.12.2018, p. 16).

(19)  Concluziile Consiliului privind tinerii și viitorul muncii (a se vedea nota de subsol 33).


Top