Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AR0924

    Avizul Comitetului European al Regiunilor — Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman

    COR 2018/00924

    JO C 361, 5.10.2018, p. 46–71 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.10.2018   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 361/46


    Avizul Comitetului European al Regiunilor — Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman

    (2018/C 361/08)

    Raportor:

    Mark WEINMEISTER (DE-PPE), secretar de stat pentru afaceri europene al landului Hessen

    Documente de referință:

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    COM(2017) 753 final

    I.   RECOMANDĂRI DE AMENDAMENTE

    Amendamentul 1

    Considerentul 2, noul considerent se va adăuga înainte de considerentul 6 din Directiva 98/83/CE

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    întrucât sunt necesare cerințe minime privind standardele de calitate minime și parametrii valorici esențiali și de prevenire referitoare la salubritatea apei destinate consumului uman pentru definirea obiectivelor minime de calitate stabilite în domeniul mediului, în paralel cu alte reguli și măsuri la nivelul UE, astfel încât să se garanteze și să se promoveze exploatarea durabilă a apei destinate consumului uman. Aceasta include îndeosebi măsuri adecvate de protecție a apei pentru a asigura puritatea apei subterane și de suprafață.

    Expunere de motive

    Acest considerent este compus, în parte, din considerentele eliminate 5 și 8. Este esențial să se gestioneze influența surselor de emisii ale mediului din domenii precum apa reziduală, industria și agricultura, care pot afecta calitățile corpurilor de apă în diferite grade, prin stabilirea unor standarde de calitate a mediului în conformitate cu principiul poluatorul plătește și cu principiul precauției. În cele din urmă, esențial pentru acest nivel de eliberare în mediu este măsura în care este garantată calitatea apei potabile pe termen scurt și lung. O gestionare a resurselor de apă potabilă prin care se favorizează o soluție de tip end-of-pipe (la capătul conductei), ar trebui respinsă din motive legate de sănătate. Obiectivul „Apa destinată consumului uman” impune strategii și măsuri adecvate în diferite compartimente de mediu, ceea ce corespunde cerințelor articolului 7. Evaluarea parametrilor valorici ai OMS referitori la sănătate se bazează pe abordarea preventivă (a se vedea și noul considerent 16 – eliminarea derogărilor de la articolul 9 din Directiva 98/83/CE), iar prin alocare, alimentarea cu apă potabilă este asigurată pe o perioadă limitată, fără efecte adverse asupra sănătății. În plus, noul articol 12 elimină această abordare de siguranță.

    Amendamentul 2

    Considerentul 5

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a efectuat o examinare detaliată a listei parametrilor și parametrilor valorici prevăzută în Directiva 98/83/CE, pentru a stabili dacă este necesar ca aceasta să fie adaptată în funcție de progresele științifice și tehnice. Potrivit rezultatelor acestei examinări, patogenii intestinali și Legionella ar trebui controlați, ar trebui adăugați șase parametri chimici sau grupuri de parametri și ar trebui luați în considerare trei compuși reprezentativi care perturbă sistemul endocrin, împreună cu valori de referință cu titlu de precauție . Pentru trei dintre parametrii noi ar trebui stabiliți, având în vedere principiul precauției, parametri valorici mai stricți, dar totuși realiști, decât cei propuși de OMS. În cazul plumbului, OMS a indicat că nivelul concentrațiilor ar trebui să fie cât mai scăzut posibil, iar în cazul cromului valoarea este în continuare în curs de examinare de către OMS. Prin urmare, în cazul ambilor parametri, ar trebui să se aplice o perioadă de tranziție de zece ani până când valorile devin mai stricte.

    Biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a efectuat o examinare detaliată a listei parametrilor și parametrilor valorici prevăzută în Directiva 98/83/CE, pentru a stabili dacă este necesar ca aceasta să fie adaptată în funcție de progresele științifice și tehnice. Potrivit rezultatelor acestei examinări, patogenii intestinali și Legionella ar trebui controlați, ar trebui adăugați nouă parametri chimici sau grupuri de parametri și ar trebui luați în considerare trei compuși reprezentativi care perturbă sistemul endocrin, împreună cu valorile orientative recomandate de OMS . În cazul plumbului, OMS a indicat că nivelul concentrațiilor ar trebui să fie cât mai scăzut posibil, iar în cazul cromului valoarea este în continuare în curs de examinare de către OMS. Prin urmare, în cazul ambilor parametri, ar trebui să se aplice o perioadă de tranziție de zece ani până când valorile devin mai stricte.

    Expunere de motive

    Propunerea Comisiei nu oferă o definiție a noțiunii de valori de referință precauționare. În plus, Comisia indică la punctul 5 din propunere referitor la „Explicarea detaliată a modului în care s-a ținut cont de recomandările OMS privind parametrii și parametrii valorici aferenți propunerii” că, în prezent, potrivit OMS nu există dovezi că cei trei perturbatori endocrini ar implica riscuri pentru sănătate asociate apei potabile, astfel de riscuri fiind improbabile. Stabilirea de către Comisie a nivelurilor de concentrație pentru acești trei compuși nu este transparentă și clar justificată științific. Prin urmare, se recomandă – și se poate justifica în mod suficient din punctul de vedere al cerinței legate de sănătate (apa pentru consum uman) – să se prevadă ca parametri valorici valorile orientative propuse de OMS.

    Amendamentul 3

    După noul considerent 5 se adaugă vechile considerente 13 și 16 din Directiva 98/83/CE

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    întrucât parametrii valorici se bazează pe cunoștințele științifice disponibile și, de regulă, pe orientările Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea apei potabile, iar principiul precauției a fost, de asemenea, luat în considerare și, astfel, asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății.

    Expunere de motive

    Din vechile considerente 13 și 16 ar trebui menținute formulările clare referitoare la parametrii valorici. În legătură cu articolul 18 (Revizuirea anexelor), se constată fără echivoc că parametrii valorici au la bază cunoștințele științifice disponibile și principiul precauției. Acest lucru este corelat cu noul articol 12 și punctul 3. Conform acestuia, statele membre consideră în mod „automat” orice nerespectare a parametrilor valorici drept un pericol potențial pentru sănătatea umană. După cum a fost deja subliniat în amendamentul 1, evaluarea parametrilor valorici ai OMS referitori la sănătate se bazează pe abordarea preventivă (a se vedea și noul considerent 16 – eliminarea articolului 9 din Directiva 98/83/CE), iar nu pe un pericol potențial imediat. În acest caz există o contradicție cu OMS.

    Amendamentul 4

    Considerentul 9

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Evaluarea riscurilor ar trebui să se concentreze pe reducerea nivelului de tratare necesar pentru producerea de apă destinată consumului uman, de exemplu prin reducerea presiunilor care provoacă poluarea corpurilor de apă utilizate pentru captarea apei destinate consumului uman. În acest scop, statele membre ar trebui să identifice pericolele și posibilele surse de poluare asociate cu aceste corpuri de apă și să controleze nivelul poluanților pe care îi consideră relevanți, de exemplu din cauza pericolelor identificate (cum ar fi microplasticele, nitrații , pesticidele sau medicamentele identificate în conformitate cu Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului), din cauza prezenței lor naturale în zona de captare (de exemplu arsenicul) sau din cauza informațiilor provenite de la furnizorii de apă (de exemplu în cazul creșterii bruște a unui anumit parametru în apa brută). Acești parametri ar trebui utilizați ca repere care să declanșeze luarea de către autoritățile competente a unor măsuri destinate să reducă presiunea asupra corpurilor de apă, cum ar fi măsuri de prevenire sau de atenuare (inclusiv desfășurarea de cercetări pentru a înțelege impactul asupra sănătății, dacă este necesar), să protejeze respectivele corpuri de apă și să abordeze sursa poluării, în cooperare cu furnizorii de apă și cu părțile interesate.

    Evaluarea riscurilor ar trebui să se concentreze pe reducerea nivelului de tratare necesar pentru producerea de apă destinată consumului uman, de exemplu prin reducerea presiunilor care provoacă poluarea corpurilor de apă utilizate pentru captarea apei destinate consumului uman. În acest scop, statele membre ar trebui să identifice pericolele și posibilele surse de poluare asociate cu aceste corpuri de apă și să controleze nivelul poluanților pe care îi consideră relevanți, de exemplu din cauza pericolelor identificate [cum ar fi microplasticele (particule cu conținut ridicat de polimer cu mărimea cuprinsă între 1nm-5mm), nivelurile de nitrați, pesticidele sau medicamentele identificate în conformitate cu Directiva 2000/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului], din cauza prezenței lor naturale în zona de captare (de exemplu arsenicul) sau din cauza informațiilor provenite de la furnizorii de apă (de exemplu în cazul creșterii bruște a unui anumit parametru în apa brută). Acești parametri ar trebui utilizați ca repere care să declanșeze luarea de către autoritățile competente a unor măsuri destinate să reducă presiunea asupra corpurilor de apă, cum ar fi măsuri de prevenire sau de atenuare (inclusiv desfășurarea de cercetări pentru a înțelege impactul asupra sănătății, dacă este necesar), să protejeze respectivele corpuri de apă și să abordeze sursa poluării, în cooperare cu furnizorii de apă și cu părțile interesate. În acest sens, statele membre ar trebui să prevadă dispoziții normative și de reglementare care să determine autoritățile teritoriale și furnizorii de apă să se doteze cu instrumente de monitorizare a efectelor ce decurg din opțiunile privind investițiile. Impactul prelevărilor și presiunea asupra corpurilor de apă produsă de deversări ar trebui să fie principalele forțe motrice de referință pentru construirea unor modele ecologice omogene de prospectivă și gestionare, permițând astfel evaluarea celor mai bune condiții de sustenabilitate ecologică și socioeconomică a măsurilor din rețele și instalații și garantând disponibilitatea serviciilor integrate de apă, în conformitate cu aspirațiile socioeconomice ale teritoriilor de referință.

    Expunere de motive

    Microplasticele sunt o sursă majoră de poluare care trebuie monitorizată de către statele membre. Prezentul amendament propune o definiție folosită de Agenția de protecție a mediului din Suedia. De asemenea, se recomandă utilizarea sintagmei „niveluri de nitrați” deoarece, din punct de vedere chimic, există doar „nitrați” iar în acest context se face însă referire la conținut.

    Amendamentul 5

    Considerentul 11

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Respectarea parametrilor valorici utilizați pentru a evalua calitatea apei destinate consumului uman trebuie asigurată în punctul în care apa destinată consumului uman este pusă la dispoziția consumatorului în cauză.

    Respectarea parametrilor valorici utilizați pentru a evalua calitatea apei destinate consumului uman trebuie asigurată în punctul în care apa destinată consumului uman este pusă la dispoziția consumatorului în cauză.

    Cu toate acestea, calitatea apei destinate consumului uman poate fi influențată de sistemul casnic de distribuție. OMS precizează că în Uniune Legionella reprezintă cel mai mare pericol pentru sănătate dintre toți patogenii cu transmisie acvatică. Aceasta este transmisă prin instalațiile de alimentare cu apă caldă prin inhalare, de exemplu în timpul dușului. Prin urmare, acest patogen este în mod clar legat de sistemele de distribuție casnică. Întrucât impunerea unei obligații unilaterale de a controla toate spațiile private și publice pentru a depista prezența acestui agent patogen ar conduce la costuri nerezonabil de ridicate, o evaluare a riscului de distribuție casnică este, prin urmare, o soluție mai adecvată pentru a trata această problemă. În plus, potențialele riscuri generate de produsele și materialele care intră în contact cu apa destinată consumului uman ar trebui, de asemenea, să fie luate în considerare la evaluarea riscurilor de distribuție casnică. Prin urmare, evaluarea riscului de distribuție casnică ar trebui să includă, prin altele, concentrarea controlului asupra spațiilor prioritare, evaluarea riscurilor care decurg din sistemul de distribuție casnică și din produsele și materialele conexe și verificarea performanței produselor pentru construcții care vin în contact cu apa destinată consumului uman pe baza declarației de performanță întocmite în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European și al Consiliului. Informațiile menționate la articolele 31 și 33 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului trebuie, de asemenea, să fie furnizate împreună cu declarația de performanță. Pe baza acestei evaluări, statele membre ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura, printre altele, că au fost luate măsuri adecvate de control și gestionare (de exemplu în cazul unor epidemii), în conformitate cu orientările OMS, și că migrarea unor substanțe din produsele pentru construcții nu periclitează sănătatea umană. Cu toate acestea, fără a aduce atingere dispozițiilor Regulamentului (UE) nr. 305/2011, în cazul în care aceste măsuri ar presupune limitarea liberei circulații a produselor și a materialelor în Uniune, aceste limite trebuie să fie justificate în mod corespunzător, să fie strict proporționale și să nu constituie un mijloc de discriminare arbitrară sau o restricție disimulată a comerțului dintre statele membre.

    Cu toate acestea, calitatea apei destinate consumului uman poate fi influențată de sistemul casnic de distribuție. OMS precizează că în Uniune Legionella reprezintă cel mai mare pericol pentru sănătate dintre toți patogenii cu transmisie acvatică. Aceasta este transmisă prin instalațiile de alimentare cu apă caldă prin inhalare, de exemplu în timpul dușului. Prin urmare, acest patogen este în mod clar legat de sistemele de distribuție casnică. Întrucât impunerea unei obligații unilaterale de a controla toate spațiile private și publice pentru a depista prezența acestui agent patogen ar conduce la costuri nerezonabil de ridicate, o evaluare a riscului de distribuție casnică este, prin urmare, o soluție mai adecvată pentru a trata această problemă. În plus, potențialele riscuri generate de produsele și materialele care intră în contact cu apa destinată consumului uman ar trebui, de asemenea, să fie luate în considerare la evaluarea riscurilor de distribuție casnică. Prin urmare, evaluarea riscului de distribuție casnică ar trebui să includă, prin altele, concentrarea controlului asupra spațiilor prioritare, evaluarea riscurilor care decurg din sistemul de distribuție casnică și din produsele și materialele conexe și verificarea substanțelor eliberate de produse și materiale în apa destinată consumului uman.

    Expunere de motive

    Se recomandă ca pentru produse și materiale, verificarea substanțelor eliberate în apa destinată consumului uman să nu facă obiectul reglementării în temeiul Regulamentului (UE) nr. 305/2011 (Regulamentul privind produsele pentru construcții). Stabilirea criteriilor referitoare la parametri și a parametrilor valorici pentru migrația substanțelor din produsele de construcții în apa potabilă constituie cerințe cu relevanță pentru sănătate și, conform Regulamentului privind produsele pentru construcții, în prezent nu există – numai pe baza unui anunț – standarde armonizate în ceea ce privește criteriile de testare și conținutul de performanță pentru cerințe cu relevanță pentru sănătate. Declarațiile de performanță pentru niveluri și clase nu pot fi elaborate și desemnate în funcție de producător. La aceasta se adaugă faptul că, în cadrul unei posibile etichetări CE, respectiv pentru produsele de construcție cu etichetare CE introduse pe piață, nu se poate identifica dacă din declarația de performanță (de exemplu, cu privire la rezistența mecanică) rezultă un risc pentru sănătatea umană ca urmare a migrației de substanțe în apă potabilă. Pe lângă produsele din construcții, și alte materiale pot elibera compuși în apă. Prin urmare, Regulamentul privind produsele pentru construcții este doar parțial adecvat și ar trebui verificate și reglementate toate materialele. Informațiile verificate privind migrația de substanțe din produse în apa potabilă sunt însă disponibile datorită sistemului coordonat al celor patru state membre (4SM), care oferă o bază testată și notificată pentru introducerea unei scheme unitare la nivel european de verificare și evaluare a materialelor și a produselor care vin în contact cu apa potabilă. Este de dorit ca în viitor aceste cerințe igienice să fie consacrate în Directiva UE privind apa potabilă și, în acest context, și alte cerințe imediate. La inițiativa 4SM participă alături de Germania și Franța, Țările de Jos și Regatul Unit. A se vedea și amendamentele 13 și 14 la articolul 10 alineatul (1) litera (c).

    Amendamentul 6

    Considerentul 12

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Dispozițiile Directivei 98/83/CE privind asigurarea calității tratării, a echipamentului și a materialelor nu au reușit să abordeze obstacolele din calea pieței interne legate de libera circulație a produselor pentru construcții care vin în contact cu apa destinată consumului uman. Sunt încă necesare aprobări ale produselor la nivel național, iar cerințele sunt diferite de la un stat membru la altul. Acest lucru face dificil și costisitor pentru producători să își comercializeze produsele în întreaga Uniune. Înlăturarea barierelor tehnice din calea liberei circulații a produselor pentru construcții poate fi obținută numai prin stabilirea, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 305/2011, a unor specificații tehnice armonizate pentru produsele pentru construcții care vin în contact cu apa destinată consumului uman. Acest regulament permite elaborarea de standarde europene prin care să se armonizeze metodele de evaluare aplicate produselor pentru construcții care vin în contact cu apa destinată consumului uman, precum și stabilirea de niveluri-prag și de clase prin raportare la nivelul de performanță al unei caracteristici esențiale. În acest sens, în programul de lucru pentru 2017 în domeniul standardizării a fost inclusă o solicitare de standardizare în temeiul Regulamentului (UE) nr. 305/2011, vizând în mod specific igiena și siguranța produselor și a materialelor care intră în contact cu apa destinată consumului uman, iar în 2018 ar trebui să fie publicat un standard. Publicarea acestui standard armonizat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene va asigura un proces rațional de luare a deciziilor referitoare la introducerea sau punerea la dispoziție pe piață a unor produse pentru construcții care vin în contact cu apa destinată consumului uman sigure. Drept urmare, dispozițiile privind echipamentele și materialele care vin în contact cu apa destinată consumului uman ar trebui eliminate, înlocuite parțial cu dispoziții privind evaluarea riscului de distribuție casnică și completate de standarde armonizate relevante, adoptate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 305/2011.

     

    Expunere de motive

    Ca urmare a lipsei de armonizare în Regulamentul (UE) nr. 305/2011 a cerinței de bază privind igiena și sănătatea [anexa I punctul 3 litera (e)] pentru produse în ceea ce privește standardele de produs și de verificare și, prin urmare, a datelor de performanță armonizate privind substanțele eliberate în apa destinată consumului uman, se poate justifica în mod suficient că prevenirea riscurilor pentru sănătatea umană impune renunțarea la reglementarea în temeiul Regulamentului (UE) nr. 305/2011 [a se vedea și articolul 10 alineatul (1) litera (c)]. În trecut a mai eșuat o altă procedură de armonizare a standardizării. Pentru soluționare se recomandă să se reglementeze cerințele igienice imediate din Directiva UE privind apa potabilă. A se vedea și amendamentele 13 și 14 la articolul 10 alineatul (1) litera (c).

    Amendamentul 7

    Considerentul 15

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    În cazul nerespectării cerințelor prezentei directive, statul membru vizat ar trebui să investigheze imediat cauza și să se asigure că se întreprind măsurile de remediere necesare cât mai curând posibil pentru a restabili calitatea apei. În cazurile în care furnizarea apei reprezintă un pericol potențial pentru sănătatea umană, furnizarea acestui tip de apă ar trebui interzisă sau utilizarea sa ar trebui să fie restricționată. În plus, este important să se clarifice faptul că neconformarea la cerințele minime privind valorile parametrilor microbiologici și chimici ar trebui considerată automat de statele membre drept pericol potențial la adresa sănătății umane. În cazurile în care astfel de măsuri de remediere sunt necesare pentru a restabili calitatea apei destinate consumului uman, în conformitate cu dispozițiile articolului 191 alineatul (2) din tratat, trebuie să se acorde prioritate acțiunilor care soluționează problema la sursă.

    În cazul nerespectării cerințelor prezentei directive, statul membru vizat ar trebui să investigheze imediat cauza și să se asigure că se întreprind măsurile de remediere necesare cât mai curând posibil pentru a restabili calitatea apei. În cazurile în care furnizarea apei reprezintă un pericol potențial pentru sănătatea umană, furnizarea acestui tip de apă ar trebui interzisă sau utilizarea sa ar trebui să fie restricționată. În plus, este important să se clarifice faptul că neconformarea la cerințele minime privind valorile parametrilor microbiologici și chimici poate fi considerată de statele membre, de la caz la caz, drept posibil pericol potențial la adresa sănătății umane. În cazurile în care astfel de măsuri de remediere sunt necesare pentru a restabili calitatea apei destinate consumului uman, în conformitate cu dispozițiile articolului 191 alineatul (2) din tratat, trebuie să se acorde prioritate acțiunilor care soluționează problema la sursă.

    Expunere de motive

    Nu se recomandă evaluarea automată a depășirii parametrilor valorici ca potențial pericol pentru sănătatea umană. După cum a fost deja subliniat în amendamentul 1, evaluarea parametrilor valorici ai OMS referitori la sănătate se bazează pe abordarea preventivă (a se vedea și noul considerent 16 – eliminarea articolului 9 din Directiva 98/83/CE), iar nu pe un pericol potențial imediat, ceea ce constituie o contradicție în termeni. Pe de altă parte, aceasta înseamnă dificultăți în comunicarea cu consumatorul, conduce la creșterea temerilor și la pierderea încrederii. Mai degrabă, este posibil ca, în viitor, acest lucru să susțină consumul de apă îmbuteliată, ceea ce ar fi contrar preocupărilor din propunerea de directivă. Se propune revocarea eliminării articolului 9 „Derogări” din Directiva 98/83/CE.

    Amendamentul 8

    Articolul 2 punctele (3), (4), (5), (6) și (9)

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    3.   „furnizor de apă” înseamnă o entitate care furnizează în medie, pe zi, cel puțin 10 m3 de apă destinată consumului uman.

    3.   „furnizor de apă” înseamnă o entitate delimitabilă care furnizează în medie, pe zi, cel puțin 10 m3 de apă destinată consumului uman.

    4.   „furnizor de apă mic” înseamnă un furnizor de apă care furnizează mai puțin de 500 m3 de apă pe zi sau deservește mai puțin de 5 000 de persoane.

    4.   „furnizor de apă mic” înseamnă un furnizor de apă delimitabil care furnizează mai puțin de 500 m3 de apă pe zi sau deservește mai puțin de 50 000 de persoane.

    5.   „furnizor de apă mare ” înseamnă un furnizor de apă care furnizează cel puțin 500 m3 de apă pe zi sau deservește cel puțin 5 000 de persoane.

    5.   „furnizor de apă mediu ” înseamnă un furnizor de apă delimitabil care furnizează cel puțin 500 m3 de apă pe zi sau deservește între 50 000 și 500 000 de persoane.

    6.    „furnizor de apă foarte mare” înseamnă un furnizor de apă care furnizează cel puțin 5 000 m3 de apă pe zi sau deservește cel puțin 50 000 de persoane.

    6.     „furnizor de apă mare” înseamnă un furnizor de apă delimitabil care furnizează cel puțin 1 250  m3 de apă pe zi sau deservește între 500 000 și 1 500 000 de persoane.

    7.    „spații prioritare” înseamnă spații de mari dimensiuni, cu mulți utilizatori care este posibil să fie expuși unor riscuri legate de apă, de exemplu spitale, instituții de sănătate publică, clădiri cu capacități de cazare, unități penitenciare și campinguri, astfel cum au fost identificate de statele membre.

    7.    „de apă foarte mare” înseamnă un furnizor de apă delimitabil care furnizează cel puțin 5 000  m3 de apă pe zi sau deservește cel puțin 1 500 000 de persoane.

    8.    „grupuri vulnerabile și marginalizate” înseamnă categorii de populație izolate de societate din cauza discriminării sau a lipsei de acces la drepturi, resurse sau oportunități și care, comparativ cu restul societății, sunt mai expuse la o serie de riscuri potențiale legate de sănătate, siguranță, lipsa educației, desfășurarea de activități vătămătoare sau la alte riscuri.

    8.    „spații prioritare” înseamnă spații de mari dimensiuni, cu mulți utilizatori care este posibil să fie expuși unor riscuri legate de apă, de exemplu spitale, instituții de sănătate publică, clădiri cu capacități de cazare, unități penitenciare și campinguri, astfel cum au fost identificate de statele membre.

     

    9.    „grupuri vulnerabile și marginalizate” înseamnă categorii de populație izolate de societate din cauza discriminării sau a lipsei de acces la drepturi, resurse sau oportunități și care, comparativ cu restul societății, sunt mai expuse la o serie de riscuri potențiale legate de sănătate, siguranță, lipsa educației, desfășurarea de activități vătămătoare sau la alte riscuri.

     

    10.     rezerva distinctă care furnizează sub 10 m3 pe zi în medie sau care deservește mai puțin de 50 de persoane, cu excepția cazurilor în care apa este furnizată în cadrul unei activități comerciale sau publice.

    Expunere de motive

    Este necesară stabilirea unei categorii intermediare de operatori de mari dimensiuni, care deservesc între 500 000 și 1 500 000 de persoane. La alineatele (3)-(6) se recomandă să se țină seama de rezervele de apă care reprezintă o unitate de alimentare unitară și, prin urmare, delimitată. Nu sunt vizate rezervele de apă dispersate, neunitare ale unui furnizor de apă. Întrucât articolul 3 alineatul (2) litera (b) definește rezervele ca fiind cele care furnizează sub 10 m3 pe zi sau care deservesc mai puțin de 50 de persoane, se recomandă, din motive de exhaustivitate, includerea acestei definiții în articolul 2.

    Amendamentul 9

    Articolul 5 alineatul (1)

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre stabilesc valori aplicabile apei destinate consumului uman pentru parametrii prevăzuți în anexa I care nu trebuie să fie mai puțin stricte decât valorile stabilite în prezenta directivă.

    Statele membre stabilesc valori aplicabile apei destinate consumului uman pentru parametrii prevăzuți în anexa I care nu trebuie să fie mai puțin stricte decât valorile stabilite în prezenta directivă.

     

    În ceea ce privește parametrii indicatori enumerați în anexa I partea C, valorile pot fi utilizate, ca simplă referință orientativă, doar pentru îndeplinirea obligațiilor care decurg din articolul 12.

    Expunere de motive

    Parametrii indicatori prevăzuți în anexa I partea C din Directiva 98/83/CE sunt eliminați din propunerea de directivă pe motiv că nu prezintă relevanță pentru sănătate. Mirosul și gustul trebuie totuși evaluate ca fiind cerințe igienice pentru calitatea apei și au efect asupra acceptării comportamentului de consum.

    Amendamentul 10

    Articolul 7 alineatul (1)

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre se asigură că furnizarea, tratarea și distribuția apei destinate consumului uman face obiectul unei abordări bazate pe riscuri, care include următoarele elemente:

    Statele membre se asigură că furnizarea, tratarea și distribuția apei destinate consumului uman fac obiectul unei abordări adecvate, proporționale, relevante la nivel local și bazate pe riscuri , în conformitate cu orientările OMS privind calitatea apei potabile, precum și cu standardul EN 15975-2, care include următoarele elemente:

    (a)

    o evaluare a pericolelor care vizează corpurile de apă utilizate pentru captarea apelor destinate consumului uman, în conformitate cu articolul 8;

    (a)

    o evaluare a pericolelor care vizează corpurile de apă utilizate pentru captarea apelor destinate consumului uman, în conformitate cu articolul 8;

    (b)

    o evaluare a riscului de furnizare, realizată de furnizorii de apă în scopul controlului calității apei furnizate, în conformitate cu articolul 9 și anexa II partea C;

    (b)

    o evaluare a riscului de furnizare, realizată de furnizorii de apă în scopul controlului calității apei furnizate, în conformitate cu articolul 9 și anexa II partea C;

    (c)

    o evaluare a riscului de distribuție prin rețelele casnice de distribuție, în conformitate cu articolul 10.

    (c)

    o evaluare a riscului de distribuție prin rețelele casnice de distribuție, în conformitate cu articolul 10.

     

    Statele membre asigură o repartizare clară și echilibrată a responsabilităților pentru evaluarea pericolelor și a riscurilor în ceea ce privește furnizorii de apă, ținând seama de cadrele naționale, instituționale și juridice, precum și de principiul subsidiarității.

    Expunere de motive

    Pentru a se asigura faptul că se utilizează o abordare bazată pe risc în conformitate cu procedurile internaționale recunoscute, trebuie prevăzute informații cu privire la standardele fundamentale care vor sta la baza acesteia, orientările OMS cu conceptul de planificare în domeniul siguranței apei („water safety plan”) și standardul EN 15975-2 (Securitatea alimentării cu apă potabilă – Linii directoare pentru gestionarea riscului și a crizei).

    Proporționalitatea ar trebui să reprezinte principiul director al abordării bazate pe riscuri. Parametrii ar trebui să fie adecvați și relevanți la nivel local, având în vedere costurile economice și tehnice suplimentare. Nu există nicio dovadă că frecvențele și parametrii propuși pe listă vor duce la un nivel sporit de protecție a sănătății.

    Comisia Europeană prezintă analize bazate pe riscuri ale zonelor de captare a apei, ale producției și distribuției de apă potabilă și ale instalațiilor proprii, lăsându-le statelor membre marjă de manevră pentru a specifica aceste dispoziții. Repartizarea responsabilităților trebuie încă să fie clarificată, în special în ceea ce privește rolul furnizorilor de apă potabilă.

    Amendamentul 11

    Articolul 8 alineatul (1) litera (d) punctul (iv)

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    alți poluanți relevanți , cum ar fi microplasticele, sau poluanții specifici bazinelor hidrografice, stabiliți de statele membre pe baza analizei privind impactul activităților umane realizate în conformitate cu articolul 5 din Directiva 2000/60/CE, și a informațiilor privind presiunile semnificative culese în conformitate cu punctul 1.4 din anexa II la directiva respectivă.

    alți poluanți relevanți , cum ar fi microplasticele (particule cu conținut ridicat de polimer cu mărimea cuprinsă între 1 nm-5 mm), sau poluanții specifici bazinelor hidrografice, stabiliți de statele membre pe baza analizei privind impactul activităților umane realizate în conformitate cu articolul 5 din Directiva 2000/60/CE, și a informațiilor privind presiunile semnificative culese în conformitate cu punctul 1.4 din anexa II la directiva respectivă.

    Expunere de motive

    Microplasticele sunt o sursă majoră de poluare care trebuie monitorizată de către statele membre. Prezentul amendament propune o definiție folosită de Agenția de protecție a mediului din Suedia.

    Amendamentul 12

    Articolul 8 alineatul (4)

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    În cazurile în care unui furnizor de apă i se permite să controleze anumiți parametri cu o frecvență mai redusă, astfel cum se menționează la alineatul (2) litera (b), statele membre continuă să controleze periodic acești parametri în corpul de apă care face obiectul evaluării pericolelor.

    În cazurile în care unui furnizor de apă i se permite să controleze anumiți parametri cu o frecvență mai redusă, astfel cum se menționează la alineatul (3) litera (b), statele membre continuă să controleze periodic acești parametri în corpul de apă care face obiectul evaluării pericolelor.

    Expunere de motive

    Trimiterea trebuie clarificată și se referă la cele arătate la alineatul (3) litera (b).

    Amendamentul 13

    Articolul 10 alineatul (1) litera (c)

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    o verificare a adecvării performanței produselor pentru construcții în contact cu apa destinată consumului uman în raport cu caracteristicile esențiale legate de cerința de bază referitoare la lucrările de construcție indicată la punctul 3 litera (e) din anexa I la Regulamentul (UE) nr. 305/2011.

     

    Expunere de motive

    Se recomandă să nu fie inclusă această formulare. Deoarece lipsa de armonizare în Regulamentul (UE) nr. 305/2011 a cerinței de bază igienă și sănătate [anexa I punctul 3 litera (e)] pentru produse în ceea ce privește standardele de produs și de verificare și, prin urmare, a datelor de performanță armonizate privind substanțele eliberate în apa destinată consumului uman nu poate fi utilizată și justificată în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătatea umană. (A se vedea amendamentele 5 și 6)

    Amendamentul 14

    Articolul 10 alineatul (2) litera (c)

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    iau alte măsuri, cum ar fi tehnici adecvate de condiționare, în cooperare cu furnizorii de apă, pentru a modifica natura sau proprietățile apei înainte ca aceasta să fie furnizată, astfel încât să se reducă sau să se elimine riscul ca apa să nu respecte parametrii valorici după furnizare;

     

    Expunere de motive

    Această măsură, prin care furnizorii de apă modifică apa înainte ca aceasta să fie furnizată în sistemele de distribuție casnică, astfel încât să respecte parametrii valorici conform anexei I partea C, nu este posibilă. Mai degrabă, sistemele de distribuție casnică trebuie să fie proiectate tehnic și material și exploatate de așa manieră încât să se respecte parametrii valorici conform anexei I partea C.

    Amendamentul 15

    Articolul 10 alineatul (2) litera (d)

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    îi informează și îi consiliază în mod corespunzător pe consumatori cu privire la condițiile de consum și utilizare a apei și cu privire la acțiunile care pot fi întreprinse pentru a se evita reapariția riscului;

    îi informează și îi consiliază în mod corespunzător pe consumatori cu privire la condițiile de consum și utilizare a apei și cu privire la acțiunile care pot fi întreprinse pentru a se evita reapariția riscului de nerespectare ;

    Expunere de motive

    Clarificare cu privire la riscul la care se face referire.

    Amendamentul 16

    Articolul 12 alineatul (3)

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Indiferent dacă parametrii valorici au fost respectați sau nu, statele membre asigură interzicerea distribuției apei destinate consumului uman care constituie un potențial pericol pentru sănătatea umană sau limitarea utilizării acesteia sau adoptarea oricărei alte măsuri de remediere necesare pentru a proteja sănătatea umană.

    Indiferent dacă parametrii valorici au fost respectați sau nu, statele membre asigură interzicerea distribuției apei destinate consumului uman care constituie un potențial pericol pentru sănătatea umană sau limitarea utilizării acesteia sau adoptarea oricărei alte măsuri de remediere necesare pentru a proteja sănătatea umană.

    Statele membre consideră în mod automat orice nerespectare a cerințelor minime referitoare la parametrii valorici stabilite în anexa I părțile A și B drept un pericol potențial pentru sănătatea umană.

     

    Expunere de motive

    Desemnarea oricărei neconformări la cerința minimă a parametrului valoric în sine ca potențial pericol, spre exemplu o singură bacterie coliformă, turbiditate sau o depășire de 10 % a parametrilor chimici, constituie suprareglementare. Pe de o parte, evaluarea parametrilor valorici ai OMS referitori la sănătate se bazează pe abordarea preventivă (a se vedea și noul considerent 16 – eliminarea articolului 9 din Directiva 98/83/CE), iar nu pe un pericol potențial imediat. În acest caz există o contradicție cu OMS. Pe de altă parte, printre altele, bacteriile coliforme și, de asemenea, turbiditatea, sunt indicatori pentru posibila contaminare, cu necesar de clarificare. Trebuie avut în vedere că orice nerespectare a parametrilor valorici atrage după sine măsura informării consumatorilor. Este foarte probabil că aceasta va conduce la incertitudine, temeri și pierderea încrederii în apa potabilă și poate crește consumul de apă îmbuteliată. Aceasta contravine obiectivelor fundamentale ale directivei. Cu toate acestea, trebuie ținut seama de faptul că, în cazuri individuale, măsurile nu pot fi implementate întotdeauna imediat, spre exemplu din motive tehnice. (A se vedea amendamentul 17 de revocare a eliminării articolului 9 „Derogări” din Directiva 98/83/CE.)

    Amendamentul 17

    Noul articol „Derogări” după articolul 12

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    Articolul xx – Derogări (articolul 9 din Directiva 98/83/CE)

    1.     Statele membre pot prevedea derogări de la parametrii valorici stabiliți la anexa I partea B sau stabiliți în conformitate cu articolul 5 alineatul (2), până la o valoare maximă pe care acestea o stabilesc, în măsura în care nici o astfel de derogare nu constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană și în cazul în care alimentarea cu apă destinată consumului uman în zona vizată nu poate fi menținută prin nici un fel de mijloace rezonabile.

     

    Derogările sunt cât mai limitate în timp posibil și nu depășesc trei ani, la încheierea acestei perioade fiind întocmit un bilanț pentru a determina dacă s-a înregistrat un progres suficient. În cazul în care un stat membru intenționează să acorde o a doua derogare, acesta transmite Comisiei bilanțul întocmit, împreună cu motivele care justifică decizia de a acorda o a doua derogare. Nicio astfel de a doua derogare nu depășește trei ani.

     

    2.     În cazuri excepționale, un stat membru poate solicita Comisiei o a treia derogare pentru o perioadă de cel mult trei ani. Comisia hotărăște cu privire la această solicitare în termen de trei luni.

     

    3.     Orice derogare acordată în conformitate cu alineatul (1) sau (2) trebuie să cuprindă următoarele informații:

     

    (a)

    motivele derogării;

     

    (b)

    parametrul în cauză, rezultatele pertinente ale controalelor anterioare și valoarea maximă permisă în temeiul derogării;

     

    (c)

    zona geografică, cantitatea de apă distribuită în fiecare zi, populația vizată și existența unor eventuale repercusiuni asupra întreprinderilor de producție alimentară în cauză;

     

    (d)

    un program de control corespunzător, care să prevadă, după caz, controale mai frecvente;

     

    (e)

    un rezumat al planului de măsuri de remediere necesare, care să cuprindă un calendar al lucrărilor și o estimare a costurilor, precum și dispoziții în materie de bilanț;

     

    (f)

    durata necesară a derogării.

     

    4.     Dacă autoritățile competente consideră că nerespectarea parametrului valoric în cauză este nesemnificativă și dacă măsurile întreprinse în conformitate cu articolul 12 alineatul (2) permit remedierea situației în termen de cel mult 30 de zile, cerințele prevăzute la alineatul (3) nu trebuie aplicate.

    În acest caz, autoritățile competente sau alte instanțe interesate stabilesc doar valoarea maximă permisă pentru parametrul în cauză și intervalul de timp acordat pentru remedierea situației.

     

    5.     Nu se mai poate recurge la dispozițiile alineatului (4) în cazul în care același parametru valoric aplicabil unei distribuții date a apei nu a fost respectat pe o perioadă mai lungă de 30 de zile cumulate pe parcursul ultimelor 12 luni.

     

    6.     Orice stat membru care recurge la derogările prevăzute de prezentul articol se asigură că populația afectată de o astfel de derogare este informată rapid și în mod corespunzător cu privire la derogare și la condițiile care o reglementează. În plus, dacă este necesar, statul membru se asigură că se oferă consiliere, după caz, unor grupuri de populație specifice pentru care derogarea ar putea prezenta un risc deosebit.

    Aceste obligații nu se aplică situației menționate la alineatul (4), cu excepția cazului în care autoritățile competente decid altfel.

     

    7.     Cu excepția derogărilor acordate în conformitate cu alineatul (4), statele membre informează Comisia, în termen de două luni, cu privire la orice derogare privind o distribuție de peste 500 m3 pe zi în medie sau care deservește peste 5 000 de persoane și îi comunică informațiile menționate la alineatul (3).

     

    8.     Prezentul articol nu se aplică apei destinate consumului uman oferite spre vânzare în sticle sau recipiente.

    Expunere de motive

    Dacă în caz de nerespectare a parametrului valoric nu rezultă un potențial pericol pentru sănătate, se recomandă preluarea reglementării anterioare de la articolul 9 al Directivei 98/83/CE cu privire la derogări. Asta pentru că nu orice nerespectare constituie un pericol potențial imediat pentru sănătate iar evaluarea parametrilor valorici ai OMS referitori la sănătate se bazează pe abordarea preventivă (a se vedea și noul considerent 16 – eliminarea articolului 9 din Directiva 98/83/CE).

    Amendamentul 18

    Articolul 13

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Accesul la apa destinată consumului uman

    Accesul la apa destinată consumului uman

    1.   Fără a aducere atingere articolului 9 din Directiva 2000/60/CE, statele membre iau toate măsurile necesare pentru a îmbunătăți accesul întregii populații la apa destinată consumului uman și pentru a promova utilizarea sa pe teritoriul lor. Sunt avute în vedere toate măsurile următoare:

    1.   Fără a aducere atingere articolului 9 din Directiva 2000/60/CE, statele membre iau toate măsurile necesare pentru a îmbunătăți accesul întregii populații la apa destinată consumului uman și pentru a promova utilizarea sa pe teritoriul lor. Ținând seama de îndepărtarea geografică în cazul comunităților rurale și insulare, sunt avute în vedere toate măsurile următoare:

    (a)

    identificarea persoanelor care nu au acces la apa destinată consumului uman și a motivelor pentru care nu au acces la apă (de exemplu, faptul că aparțin unui grup vulnerabil sau marginalizat), evaluarea posibilităților de îmbunătățire a accesului pentru persoanele respective și informarea lor cu privire la posibilitățile de conectare la rețeaua de distribuție sau cu privire la mijloacele alternative de dobândire a accesului la apă;

    (a)

    identificarea persoanelor care nu au acces la apa destinată consumului uman și a motivelor pentru care nu au acces la apă (de exemplu, faptul că aparțin unui grup vulnerabil sau marginalizat), evaluarea posibilităților de îmbunătățire a accesului pentru persoanele respective și informarea lor cu privire la posibilitățile de conectare la rețeaua de distribuție sau cu privire la mijloacele alternative de dobândire a accesului la apă;

    (b)

    instalarea și menținerea de echipamente de exterior și de interior pentru accesul liber la apa destinată consumului uman în spațiile publice;

    (b)

    instalarea și menținerea de echipamente de exterior și de interior pentru accesul liber la apa destinată consumului uman în spațiile publice , cu prevederea unor dispozitive speciale care să permită evitarea pierderilor ;

    (c)

    promovarea accesului la apa destinată consumului uman prin:

    (c)

    promovarea accesului la apa destinată consumului uman prin:

     

    (i)

    lansarea de campanii de informare a cetățenilor cu privire la calitatea apei;

     

    (i)

    lansarea de campanii de informare a cetățenilor cu privire la calitatea apei;

     

    (ii)

    încurajarea furnizării apei în administrații și clădiri publice;

     

    (ii)

    încurajarea furnizării apei în administrații și clădiri publice;

     

    (iii)

    încurajarea furnizării gratuite a apei în restaurante, cantine și servicii de restaurație.

     

    (iii)

    încurajarea furnizării gratuite a apei în restaurante, cantine și servicii de restaurație.

    2.   Pe baza informațiilor culese în temeiul alineatului (1) litera (a), statele membre iau toate măsurile necesare pentru a asigura accesul grupurilor vulnerabile și marginalizate la apa destinată consumului uman.

    2.   Pe baza informațiilor culese în temeiul alineatului (1) litera (a), statele membre ar trebui să ia, împreună cu autoritățile publice relevante de la nivel regional și local, toate măsurile necesare pentru a asigura accesul grupurilor vulnerabile și marginalizate la apa destinată consumului uman.

     

    În special, trebuie avut grijă ca autoritățile locale să poată influența măsurile de asigurare a accesului la apă. Trebuie să fie posibilă și utilizarea apei din surse private, cu condiția să fie controlată și să îndeplinească cerințele de calitate.

    În cazul în care aceste grupuri nu au acces la apa destinată consumului uman, statele membre le informează imediat cu privire la calitatea apei folosite și la acțiunile care pot fi întreprinse pentru a evita efectele adverse asupra sănătății umane ca urmare a eventualei contaminări a apei respective.

    În cazul în care aceste grupuri nu au acces la apa destinată consumului uman, statele membre le informează imediat cu privire la calitatea apei folosite și la acțiunile care pot fi întreprinse pentru a evita efectele adverse asupra sănătății umane ca urmare a eventualei contaminări a apei respective.

    Expunere de motive

    Accesul la apă destinată consumului uman reprezintă în sine o parte a serviciilor de interes general. În multe state membre, municipalitățile au responsabilitatea legală de a furniza populației o cantitate suficientă de apă potabilă. În ceea ce privește calitatea apei potabile și accesul la apă potabilă, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a examina această problematică din proprie inițiativă. Cu toate acestea, trebuie să se țină seama de dificultățile suplimentare întâmpinate de anumite autorități locale și regionale și de implicațiile în materie de resurse, aceste chestiuni trebuind a fi abordate cu implicarea autorităților respective, astfel încât accesul la apă să fie mai echitabil pentru categoriile vulnerabile de populație.

    Amendamentul 19

    ANEXA I Partea B – Parametri: Pesticide – Note

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    „Pesticide” reprezintă:

    insecticide organice;

    erbicide organice;

    fungicide organice;

    nematocide organice;

    acaricide organice;

    algicide organice;

    rodenticide organice;

    produse organice de combatere a mucegaiului;

    produse conexe (inter alia, regulatori de creștere)

    și metaboliții lor, astfel cum sunt definiți la articolul 3 punctul 32 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009.

    „Pesticide” reprezintă:

    insecticide organice;

    erbicide organice;

    fungicide organice;

    nematocide organice;

    acaricide organice;

    algicide organice;

    rodenticide organice;

    produse organice de combatere a mucegaiului;

    produse conexe (inter alia, regulatori de creștere)

    și metaboliții lor, astfel cum sunt definiți la articolul 3 punctul 32 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009.

    Parametrul valoric se aplică fiecărui pesticid în parte.

    Parametrul valoric se aplică fiecărui pesticid în parte.

    Expunere de motive

    Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 reglementează metaboliții „relevanți” și, de asemenea, versiunea în limba engleză a propunerii de anexă la Directiva UE privind apa potabilă din 1 februarie 2018 definește „[…] and their relevant metabolites […]”. Se recomandă traducerea corespunzătoare a termenului „relevanți” în limba germană. [Nota trad.: modificarea propusă nu afectează versiunea în limba română.]

    Amendamentul 20

    Noua ANEXA I partea D

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    Partea D Parametri indicatori

    De introdus tabelul din anexa I partea C a Directivei 98/83/CE

    Expunere de motive

    Parametrii indicatori prevăzuți în anexa I partea C din Directiva 98/83/CE sunt eliminați din propunerea de directivă pe motiv că nu prezintă relevanță pentru sănătate. Mirosul și gustul trebuie totuși evaluate ca fiind cerințe igienice pentru calitatea apei și au efect asupra acceptării comportamentului de consum. Alți parametri indicatori sunt specifici instalațiilor și sunt configurați tehnic, printre altele, fierul, manganul și turbiditatea sunt necesari în ceea ce privește gradul de coroziune iar valoarea COT și valoarea pH-ului în ceea ce privește utilizarea dezinfectanților. Se recomandă reincluderea parametrilor indicatori sub formă de tabel în anexa I partea D. În mod corespunzător, ca urmare a modificării din anexa III partea B tabelul 1, parametrii indicatori ar trebui avuți în vedere cu privire la caracteristicile de performanță.

    Amendamentul 21

    Propunere de amendament privind următorul document al Comisiei: COM(2017) 753 final – Partea I

    Articolul 14

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Informații puse la dispoziția publicului

    Informații puse la dispoziția publicului

    1.   Statele membre se asigură că sunt disponibile online, pentru toate persoanele care beneficiază de serviciile de alimentare cu apă, informații adecvate și la zi privind apa destinată consumului uman, în conformitate cu anexa IV.

    1.   Statele membre se asigură că sunt disponibile online, pentru toate persoanele care beneficiază de serviciile de alimentare cu apă, informații adecvate și la zi privind apa destinată consumului uman, în conformitate cu anexa IV.

    2.   Statele membre se asigură că toate persoanele care beneficiază de serviciile de alimentare cu apă primesc, la intervale regulate și cel puțin o dată pe an, într-o formă cât mai potrivită (de exemplu prin intermediul facturii sau al aplicațiilor inteligente) și fără să trebuiască să le solicite, următoarele informații:

    2.   Statele membre se asigură că toate persoanele care beneficiază de serviciile de alimentare cu apă primesc, la intervale regulate și cel puțin o dată pe an, într-o formă cât mai potrivită (de exemplu prin intermediul facturii sau al aplicațiilor inteligente) și fără să trebuiască să le solicite, următoarele informații:

    (a)

    informații privind structura tarifului aplicat pe metru cub de apă destinată consumului uman, inclusiv privind costurile fixe și variabile, care să includă cel puțin costurile legate de următoarele elemente:

    (i)

    măsurile luate de furnizorii de apă în vederea evaluării pericolelor, în temeiul articolului 8 alineatul (5);

    (ii)

    tratarea și distribuția apei destinate consumului uman;

    (iii)

    colectarea și tratarea apelor uzate;

    (iv)

    măsurile luate în temeiul articolului 13, în cazul în care au fost luate astfel de măsuri de către furnizorii de apă;

    (a)

    informații privind structura tarifului aplicat pe metru cub de apă destinată consumului uman, inclusiv privind costurile fixe și variabile.

    (b)

    prețul apei destinate consumului uman, pe litru și pe metru cub de apă furnizată;

    (b)

    prețul apei destinate consumului uman, pe litru și pe metru cub de apă furnizată;

    (c)

    volumul de apă consumat de o gospodărie, cel puțin anual sau la fiecare perioadă de facturare, precum și tendințele anuale de consum;

    (c)

    volumul de apă consumat de o gospodărie, cel puțin anual sau la fiecare perioadă de facturare, precum și tendințele anuale de consum;

    (d)

    informații comparative privind consumul anual de apă al gospodăriei și consumul mediu al unei gospodării din aceeași categorie;

    (d)

    informații comparative privind consumul anual de apă al gospodăriei și consumul mediu al unei gospodării din aceeași categorie;

    (e)

    un link către site-ul web care conține informațiile ce figurează în anexa IV.

    (e)

    un link către site-ul web care conține informațiile ce figurează în anexa IV.

    Comisia poate adopta acte de punere în aplicare în care să specifice formatul și modalitățile de prezentare a informațiilor care trebuie furnizate în temeiul primului paragraf. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 20 alineatul (2).

    Comisia poate adopta acte de punere în aplicare în care să specifice formatul și modalitățile de prezentare a informațiilor care trebuie furnizate în temeiul primului paragraf. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 20 alineatul (2).

    3.   Alineatele (1) și (2) nu aduc atingere Directivei 2003/4/CE și Directivei 2007/2/CE.

    3.   Alineatele (1) și (2) nu aduc atingere Directivei 2003/4/CE și Directivei 2007/2/CE.

    Expunere de motive

    Cerințele formulate la articolul 14 merg prea departe. Informațiile pentru gospodării ar trebui să se concentreze pe calitatea apei destinate consumului uman. Nu trebuie menționate informațiile care nu privesc calitatea apei potabile (apa reziduală, etapele de epurare considerate secret comercial etc.).

    Amendamentul 22

    Propunere de amendament privind următorul document al Comisiei: COM(2017) 753 final – Partea I

    Anexa IV

    Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    INFORMAȚII DESTINATE PUBLICULUI CARE URMEAZĂ SĂ FIE FURNIZATE ONLINE

    INFORMAȚII DESTINATE PUBLICULUI CARE URMEAZĂ SĂ FIE FURNIZATE ONLINE

    Următoarele informații sunt accesibile consumatorilor online într-un mod ușor de utilizat și personalizat:

    Următoarele informații sunt accesibile consumatorilor online într-un mod ușor de utilizat și personalizat:

    1.

    identificarea furnizorului de apă relevant;

    1.

    identificarea furnizorului de apă relevant;

    2.

    cele mai recente rezultate ale monitorizării efectuate pentru parametrii enumerați în anexa I părțile A și B, inclusiv frecvența și localizarea punctelor de prelevare relevante pentru zona de interes a persoanei care beneficiază de serviciile de aprovizionare cu apă, împreună cu parametrii valorici stabiliți în conformitate cu articolul 5. Rezultatele monitorizări trebuie să nu fie mai vechi de:

    2.

    cele mai recente rezultate ale monitorizării efectuate pentru parametrii enumerați în anexa I părțile A și B, inclusiv frecvența și localizarea punctelor de prelevare relevante pentru zona de interes a persoanei care beneficiază de serviciile de aprovizionare cu apă, împreună cu parametrii valorici stabiliți în conformitate cu articolul 5. Rezultatele monitorizări trebuie să nu fie mai vechi de:

     

    (a)

    o lună, în cazul furnizorilor foarte mari;

     

    (a)

    o lună, în cazul furnizorilor foarte mari;

     

    (b)

    șase luni, în cazul furnizorilor mari;

     

    (b)

    șase luni, în cazul furnizorilor mari;

     

    (c)

    un an, în cazul furnizorilor mici;

     

    (c)

    un an, în cazul furnizorilor mici;

    3.

    în cazul depășirii parametrilor valorici stabiliți în conformitate cu articolul 5, informații privind pericolul potențial pentru sănătatea umană și recomandări legate de sănătate și consum sau un link către un site care să ofere acces la astfel de informații;

    3.

    în cazul depășirii parametrilor valorici stabiliți în conformitate cu articolul 5, informații privind pericolul potențial pentru sănătatea umană și recomandări legate de sănătate și consum sau un link către un site care să ofere acces la astfel de informații;

    4.

    un rezumat al evaluării relevante a riscului de furnizare;

    4.

    un rezumat al evaluării relevante a riscului de furnizare;

    5.

    informații privind următorii parametri indicatori și parametrii valorici aferenți:

    5.

    informații privind următorii parametri indicatori și parametrii valorici aferenți:

     

    (a)

    Culoare;

     

    (a)

    Culoare;

     

    (b)

    pH (Concentrația ionilor de hidrogen);

     

    (b)

    pH (Concentrația ionilor de hidrogen);

     

    (c)

    Conductivitate;

     

    (c)

    Conductivitate;

     

    (d)

    Fier;

     

    (d)

    Fier;

     

    (e)

    Mangan;

     

    (e)

    Mangan;

     

    (f)

    Miros;

     

    (f)

    Miros;

     

    (g)

    Gust;

     

    (g)

    Gust;

     

    (h)

    Duritate;

     

    (h)

    Duritate;

     

    (i)

    Minerale, anioni/cationi dizolvați în apă:

    Borat BO3

    Carbonat CO3 2–

    Clorură Cl-

    Fluorură F-

    Carbonat de hidrogen HCO3

    Nitrat NO3-

    Nitrit NO2-

    Fosfat PO4 3–

    Silicat SiO2

    Sulfat SO4 2-

    Sulfură S2

    Aluminiu Al

    Amoniu NH4 +

    Calciu Ca

    Magneziu Mg

    Potasiu K

    Sodiu Na

     

    (i)

    Minerale, anioni/cationi dizolvați în apă:

    Borat BO3-

    Carbonat CO3 2-

    Clorură Cl-

    Fluorură F-

    Carbonat de hidrogen HCO3-

    Nitrat NO3-

    Nitrit NO2-

    Fosfat PO4 3-

    Silicat SiO2

    Sulfat SO4 2-

    Sulfură S2-

    Aluminiu Al

    Amoniu NH4 +

    Calciu Ca

    Magneziu Mg

    Potasiu K

    Sodiu Na

    Acești parametri valorici și alți compuși neionizați și oligoelemente pot fi afișați cu o valoare de referință și/sau o explicație;

    Acești parametri valorici și alți compuși neionizați și oligoelemente pot fi afișați cu o valoare de referință și/sau o explicație;

    6.

    consiliere oferită consumatorilor, inclusiv privind modul de reducere a consumului de apă;

    6.

    consiliere oferită consumatorilor, inclusiv privind modul de reducere a consumului de apă;

    7.

    pentru furnizorii foarte mari, informații anuale privind:

    7.

    pentru furnizorii foarte mari, informații anuale privind:

     

    (a)

    performanța globală a sistemului de apă din punctul de vedere al eficienței, inclusiv ratele de scurgere și consumul de energie pe metru cub de apă furnizată;

     

    (a)

    gestionarea și guvernanța furnizorului de apă, inclusiv privind componența consiliului de administrație;

     

    (b)

    informații privind gestionarea și guvernanța furnizorului de apă, inclusiv privind componența consiliului de administrație;

     

    (b)

    cantitatea de apă furnizată anual și tendințele;

     

    (c)

    cantitatea de apă furnizată anual și tendințele;

     

    (c)

    informații privind structura tarifului aplicat consumatorilor pe metru cub de apă, inclusiv privind costurile fixe și variabile, care să specifice cel puțin costurile legate de consumul energetic pe metru cub de apă furnizată;

     

    (d)

    informații privind structura tarifului aplicat consumatorilor pe metru cub de apă, inclusiv privind costurile fixe și variabile, care să includă cel puțin costurile legate de consumul energetic pe metru cub de apă furnizată, măsurile luate de furnizorii de apă în vederea efectuării evaluării pericolelor în temeiul articolului 8 alineatul (4), tratarea și distribuția apei destinate consumului uman, colectarea și tratarea apelor uzate și costurile legate de măsurile luate în vederea articolului 13, în cazul în care furnizorii de apă au luat astfel de măsuri ;

     

    (d)

    volumul de investiții considerat necesar de către furnizor pentru a asigura sustenabilitatea financiară a furnizării serviciilor de apă (incluzând serviciile de întreținere a infrastructurii) și volumul de investiții efectiv primite sau recuperate;

     

    (e)

    volumul de investiții considerat necesar de către furnizor pentru a asigura sustenabilitatea financiară a furnizării serviciilor de apă (incluzând serviciile de întreținere a infrastructurii) și volumul de investiții efectiv primite sau recuperate;

     

     

    (f)

    tipurile de tratare a apei și de dezinfecție aplicate;

     

     

    (g)

    un rezumat și statistici privind reclamațiile primite din partea consumatorilor, precum și privind promptitudinea și adecvarea măsurilor luate pentru a remedia problemele;

     

    8.

    acces la datele istorice pentru informațiile de la punctele 2 și 3, cu o vechime de până la 10 ani, în urma unei solicitări în acest sens.

    8.

    acces la datele istorice pentru informațiile de la punctele 2 și 3, cu o vechime de până la 10 ani, în urma unei solicitări în acest sens.

    Expunere de motive

    Cerințele formulate la articolul 14 pentru furnizorii foarte mari de apă cu privire la obligațiile de raportare anuală către consumator trebuie să cuprindă informații privind cerințele de calitate pentru apa destinată consumului uman și informații transparente privind cantitatea furnizată și structura costurilor aferente. De asemenea, trebuie să cuprindă informații privind costurile de investiții legate de asigurarea serviciilor de furnizare a apei, întrucât acestea influențează costurile pentru consumatori. Alte obligații de informare nu sunt direct legate de serviciile de furnizare a apei pentru consumatori. Informațiile suplimentare privind sectoarele de infrastructură critice pentru securitatea publică trebuie avute în vedere în mod corespunzător. Consumatorului nu-i vor fi furnizate informații privind serviciile de furnizare a apei care nu sunt direct legate de calitatea și cantitatea apei furnizate și de structura necesară de costuri. Datele privind tratarea apei reziduale nu pot fi echivalate cu consumul de apă potabilă; acest lucru ar duce la dezinformarea consumatorului și ar necesita solicitări de clarificare din partea acestuia. Informațiile considerate a fi legate de infrastructura critică și de capacitatea operațională a comunităților nu trebuie făcute publice, pentru a evita consecințele negative asupra acestora.

    II.   RECOMANDĂRI POLITICE

    COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

    Observații generale

    1.

    salută propunerea Comisiei Europene de reformare a Directivei 98/83/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman pentru a asigura apă potabilă de calitate pentru consumatorii din statele membre ale Uniunii Europene, ținând seama de cele mai noi descoperiri științifice și tehnice;

    2.

    sprijină obiectivele Comisiei Europene de a proteja calitatea apei potabile de efectele nocive asupra sănătății umane prin monitorizare, precum și prin respectarea cerințelor minime prevăzute în directiva UE. Prin măsurile de monitorizare, de prevenție și de remediere, statelor membre le revine un rol important la nivel regional și local pentru a atinge și a asigura calitatea necesară a apei potabile pentru consumatori, prevăzută de directivă;

    3.

    salută în special propunerile formulate de Comisie ca răspuns la inițiativa cetățenească europeană „Dreptul la apă”, care au ca scop asigurarea accesului universal la apă potabilă curată și sigură, ca serviciu public esențial, fiind prevăzute măsuri specifice de îmbunătățire a acestui acces pentru grupurile vulnerabile și marginalizate;

    4.

    consideră că pentru alimentarea durabilă cu apă destinată consumului uman sunt necesare cerințe minime privind standardele de calitate și parametrii valorici esențiali și de prevenire în materie de sănătate, deoarece ei determină obiectivele minime pentru standardele de calitate a mediului pe care le impun principiul „poluatorul plătește” și principiul precauției. În ceea ce privește consumatorii, măsurile care să asigure cu precădere puritatea apei subterane și de suprafață, în conformitate cu obiectivele politicii Uniunii Europene în materie de mediu [TFUE articolul 191 alineatul (2)] și în special cu cele din Directiva-cadru privind apa, sunt un prim pas esențial, care va trebui completat, acolo unde este cazul, cu soluții de tip end-of-pipe (la capătul conductei);

    5.

    susține stabilirea unei legături strânse între calitatea resurselor de apă potabilă și cerințele din Directiva-cadru privind apa, în special cu cele prevăzute la articolul 7. În acest sens, în statele membre va fi esențială și va trebui sprijinită cooperarea la nivel local și regional dintre autorități și societățile de furnizare a apei pentru recunoașterea pericolelor potențiale care decurg din utilizarea resurselor de apă potabilă, prevenirea apariției acestora prin combaterea cauzelor și adoptarea unor măsuri care să le contracareze. Această cooperare trebuie susținută cu scopul de a asigura o apă potabilă de calitate pentru consumatori, în acord cu principiile precauției și durabilității; Comisia Europeană introduce analize bazate pe riscuri ale zonelor de captare a apei, ale producției și distribuției de apă potabilă și ale instalațiilor proprii, lăsându-le statelor membre marjă de manevră pentru a specifica aceste dispoziții. Repartizarea responsabilităților trebuie încă să fie clarificată, în special în ceea ce privește rolul furnizorilor de apă potabilă. Acest lucru ar trebui să aibă loc la nivelul statelor membre, astfel încât să se poată ține seama în mod adecvat de cadrele juridice naționale și de principiul subsidiarității;

    6.

    împărtășește punctul de vedere al Comisiei Europene, potrivit căruia, pentru asigurarea unei bune calități a apei potabile și evitarea efectelor nocive, se impune ca măsură o abordare bazată pe risc mai cuprinzătoare și mai eficientă în comparație cu Directiva 98/83/CE. Instrumentul principal care va sta la baza alimentării cu apă este conceptul OMS de planificare în domeniul siguranței apei, precum și principiile generale ale standardului DIN EN 15975 partea a 2-a pentru o evaluare a pericolelor care vizează corpurile de apă, o analiză de risc a alimentării cu apă de către furnizori, precum și o evaluare a riscului de distribuție casnică. Evaluarea și gestionarea riscurilor permit eficientizarea alimentării cu apă potabilă, ținând seama de condițiile locale/regionale și asigură astfel un nivel ridicat al calității apei potabile pentru consumatori. Statele membre au obligația principală de a asigura calitatea apei potabile pentru consumatori la nivel regional și local; o abordare bazată pe riscuri trebuie să fie adaptată circumstanțelor naționale;

    7.

    recunoaște că standardele de mediu ridicate și gestionarea durabilă a terenurilor sunt principalii factori care influențează mediul acvatic și calitatea apei potabile. În acest sens, toate nivelurile de guvernare ar trebui să sprijine în continuare activitățile de decontaminare a terenurilor și de combatere a poluării difuze, în special în sectorul agricol și în cel al silviculturii;

    8.

    pentru verificarea calității tuturor materialelor și produselor chimice care intră în contact cu apa potabilă – cum ar fi conductele din rețeaua de distribuție sau cărbunele pulverizat utilizat pentru purificarea apei – este necesar un cadru de reglementare care să definească criterii de sănătate și igienă. Dat fiind că nu există un cadru european, cerințele diferă de la un stat membru la altul. Propunerea de directivă nu oferă o soluție la problema lipsei de armonizare a acestui regulament. Comitetul consideră că este important ca în Directiva privind apa potabilă să se introducă un cadru de testare, pentru a garanta calitatea produselor și a materialelor care intră în contact cu apa potabilă, în scopul protecției calității apei potabile;

    9.

    subliniază că analizele și punerea la dispoziție a informațiilor cu privire la progresele și succesele legate de evaluarea pericolelor, a riscurilor și a măsurilor pe care trebuie să le ia poluatorul, sunt esențiale. Orice raportare în acest sens cu privire la apa potabilă, precum și informațiile destinate consumatorilor trebuie să fie precise și eficiente, iar adaptarea obligațiilor de raportare la noile cerințe ale directivei planificate de Comisia Europeană trebuie concepută în consecință. Trebuie să fie clar că toată apa destinată consumului uman trebuie să îndeplinească standardele minime de calitate a apei potabile impuse, și că informațiile furnizate în temeiul directivei nu trebuie, prin urmare, să ducă la concurență între diferiții furnizori de apă, întrucât, adesea, consumatorii nu au posibilitatea de a alege între ei. Fiind un bun comun, apa nu poate să facă obiectul concurenței;

    10.

    Comisia propune ca informațiile furnizate consumatorilor să fie extinse, pentru a acoperi chestiuni care nu au de a face cu calitatea apei potabile, cum ar fi tarifele, pierderile de apă pe rețea și organizarea. Comitetul este de părere că aceste aspecte nu se încadrează în Directiva privind apa potabilă, care se concentrează asupra calității apei și protecției sănătății publice. Statele membre trebuie să aibă posibilitatea de a completa ele însele informațiile cu privire la alte teme. Informațiile cu privire la calitatea apei potabile trebuie – astfel cum se întâmplă la momentul actual – să fie partajate prin intermediul site-urilor web ale întreprinderilor furnizoare de apă potabilă, pentru a se asigura că acestea sunt actualizate și relevante pentru zonele de distribuție specifice. Furnizarea de informații consumatorilor trebuie să se concentreze, prin urmare, asupra calității apei și protecției sănătății publice;

    11.

    ia act cu îngrijorare de faptul că un studiu recent (1) a arătat că peste 70 % din eșantioanele de apă de la robinet colectate în Europa și peste 80 % din cele colectate la nivel mondial au revelat prezența microparticulelor de plastic, și este de acord cu solicitarea lansată de Comisia Europeană de a se avea în vedere interzicerea microparticulelor de plastic care sunt adăugate în mod intenționat la produse și pentru care există alternative viabile (2);

    12.

    este de acord cu obiectivul Comisiei Europene de a îmbunătăți accesul la apă pentru întreaga populație europeană și de a implica statele membre în acest proces. Accesul la apă destinată consumului uman reprezintă o parte esențială a serviciilor de interes general. Concurența în domeniul rețelelor de aprovizionare cu apă este imposibilă din motive științifice și tehnice, dar ar trebui exclusă și din rațiuni de ordin etic;

    13.

    având în vedere că, în esență, intenția este de a obliga statele membre să asigure accesul liber la apa potabilă, utilizarea și disponibilitatea acesteia în toate locurile publice, precum și să asigure accesul grupurilor vulnerabile și marginalizate la apă potabilă, în anumite cazuri/țări se poate pune problema respectării principiilor subsidiarității și proporționalității. Ar trebui menționat că la nivel național/regional/local există deja un grad suficient de realizare a acestui obiectiv, întrucât există reglementări suficiente referitoare la acest aspect. De aceea există îndoieli cu privire la necesitatea unei acțiuni la nivelul Uniunii Europene și legate de faptul că obiectivele pot fi realizate mai bine la nivelul UE;

    Observații specifice

    14.

    reamintește faptul că nu fac obiectivul reglementării rezervele care furnizează sub 10 m3 pe zi sau care deservesc mai puțin de 50 de persoane, în măsura în care apa nu este furnizată în cadrul unei activități comerciale sau publice. Pentru consumatorii vizați de aceste rezerve trebuie solicitată o calitate a apei potabile și un nivel de protecție a sănătății echivalente celor prevăzute în prezenta directivă. În vederea evitării unui nivel de protecție a sănătății mai scăzut, Comisia este invitată să reglementeze și aceste rezerve în mod proporțional și să introducă derogări de la dispozițiile prezentei directive pentru statele membre dacă nu se preconizează depășirea valorilor-limită;

    15.

    solicită ca raportarea și frecvența controalelor pentru societățile de furnizare a apei cu o capacitate mai mică de 500 m3 pe zi să fie proporționale și adecvate scopului. Statele membre trebuie să aibă posibilitatea de a introduce derogări de la norme atunci când nu este probabilă depășirea valorilor-limită;

    16.

    propune ca la articolul 2 să fie definite și enumerate toate dimensiunile rezervelor luate în considerare în prezenta directivă;

    17.

    consideră că evaluarea parametrilor valorici privind sănătatea ar trebui să se bazeze în mod unitar pe orientările OMS privind calitatea apei potabile. Parametrii valorici se bazează pe datele și cunoștințele științifice disponibile, iau în considerare principiul precauției și asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății, astfel încât apa destinată consumului uman să poată fi consumată în condiții de siguranță pe întreaga durată a vieții;

    18.

    precizează că propunerea Comisiei Europene nu propune o definiție a termenului de valori de referință precauționare. O evaluare în raport cu orientările OMS privind calitatea apei potabile nu este justificată în mod concludent, putând conduce la incertitudini în rândul consumatorilor în ceea ce privește calitatea apei potabile și având consecințe negative asupra gradului de acceptare a apei potabile;

    19.

    critică parametrii valorici mai scăzuți din propunerea de directivă față de cei recomandați de OMS. Acest lucru contrazice abordarea altor parametri reglementați care au la bază valori orientative stabilite de OMS. Această situație creează nesiguranță printre consumatori, provoacă temeri nu doar cu privire la nivelul de protecție a sănătății, ci și în ceea ce privește gradul de relevanță pentru sănătate a unei anumite substanțe. Ambele aspecte pot fi comunicate consumatorului în mod clar doar într-o măsură limitată. O pierdere a încrederii consumatorilor poate favoriza în viitor creșterea consumului de apă îmbuteliată. Acest lucru ar contraveni preocupărilor din propunerea de directivă;

    20.

    subliniază că există o preocupare crescândă în ceea ce privește potențialele efecte nocive ale microparticulelor de plastic prezente în apa destinată consumului uman. CoR consideră că este necesar să se continue cercetarea în vederea determinării naturii exacte a efectelor acestor substanțe și să se stabilească metode de măsurare fiabile și eficace; totodată, este de părere că statelor membre și furnizorilor de apă trebuie să li se ofere oportunitatea de a verifica, în măsura posibilului, prezența microparticulelor de plastic, și solicită Comisiei Europene să sprijine activitățile de cercetare relevante;

    21.

    nu împărtășește opinia potrivit căreia orice nerespectare a parametrilor valorici în conformitate cu articolul 12 alineatul (3) trebuie considerată un pericol imediat. Factorul esențial pentru determinarea pericolului asupra sănătății în cazuri individuale este nivelul de depășire și, în contextul proporționalității, abordarea preventivă a OMS asigură, prin respectarea alocării, alimentarea cu apă potabilă fără efecte adverse asupra sănătății pentru o perioadă limitată, în caz de nerespectare a parametrilor valorici. Principiul precauției reprezintă o componentă esențială a Directivei 98/83/CE la care se renunță în viitor prin propunerea de directivă. În practică, în caz de nerespectare a parametrilor valorici pentru aprovizionarea cu apă potabilă, furnizorii nu sunt adesea în măsură să instituie măsuri imediate și complet eficiente sau să dispună imediat de modalități alternative de alimentare. Consumatorii ar putea evalua calitatea apei potabile ca având efecte adverse și, ca urmare a pierderii încrederii, ar putea rezulta o creștere a consumului de apă îmbuteliată. Acest lucru ar contraveni preocupărilor din propunerea de directivă. Prin urmare, Comisia Europeană este invitată să includă din nou articolul 9 „Derogări” din Directiva 98/83/CE;

    22.

    având în vedere lipsa de informații la nivel european și național privind controlul prezenței azbestului în apa potabilă din spațiile publice, parametrii indicatori enumerați în anexa I trebuie adaptați în conformitate cu principiul protecției preventive. Anexa include parametri și valori parametrice specifici echipamentelor și de natură tehnică, care împiedică o posibilă eliberare a fibrelor de azbest din cauza apelor cu efect coroziv. De asemenea, trebuie luate măsuri care să încurajeze înlocuirea conductelor din azbociment cu unele dintr-un material adecvat, având în vedere problemele care pot apărea în cazul alunecărilor de teren provocate de fenomene seismice sau de altă natură;

    23.

    nu susține propunerea Comisiei Europene care vizează eliminarea parametrilor indicatori din anexa I și invită Comisia să includă din nou parametrii indicatori din anexa I partea C din Directiva 98/83/CE în anexa I a propunerii cu parametrii valorici. Parametrii indicatori pun la dispoziție cerințe de igienă pentru calitatea apei potabile în ceea ce privește mirosul, gustul și procedura de tratare. Nerespectarea valorii parametrilor indicatori afectează calitatea apei și gradul de acceptare al consumatorului, ceea ce ar putea duce la creșterea consumului de apă îmbuteliată. Acest lucru ar contraveni obiectivelor din propunerea de directivă;

    24.

    nu este de acord cu propunerea Comisiei de a reglementa în viitor cerințele privind materialele care intră în contact cu apa potabilă în Regulamentul (UE) nr. 305/2011 privind produsele pentru construcții. În afara produselor pentru construcții, există alte materiale utilizate care ar putea elibera substanțe în apă. S-ar reduce astfel calitatea apei potabile, iar nivelul ridicat de protecție a sănătății consumatorilor s-ar diminua, întrucât din Regulamentul (UE) nr. 305/2011 lipsește încă armonizarea necesară a cerințelor de bază privind igiena și sănătatea [(anexa I punctul 3 litera (e)] pentru materialele și produsele care intră în contact cu apa potabilă. Până în prezent, nu există standarde armonizate în ceea ce privește criteriile de testare și conținutul de performanță pentru cerințele cu relevanță pentru sănătate, iar declarațiile de performanță în acest sens nu pot fi elaborate și desemnate în funcție de producător. În plus, în ceea ce privește produsele pentru construcții introduse pe piață și prevăzute cu marcajul CE nu poate fi stabilit dacă declarația de performanță (de exemplu, cu privire la rezistența mecanică), acoperă cazurile în care, ca urmare a migrației substanțelor în apa potabilă, nu există un risc pentru sănătatea umană;

    25.

    propune ca, în cadrul Directivei privind apa potabilă, toate materialele și produsele care intră în contact cu apa potabilă să fie evaluate și reglementate pe baza cerințelor din Directiva UE privind apa potabilă, ținând cont de principiile minimizării și precauției. Astfel se garantează că nu se diminuează calitatea apei necesară pentru a asigura protecția sănătății. Informațiile verificate cu privire la migrația substanțelor din produse în apa potabilă sunt disponibile prin sistemul coordonat al celor 4 state membre (4MS), care oferă o bază testată și notificată pentru introducerea la nivel european a unei scheme unitare de verificare și evaluare a materialelor și a produselor care intră în contact cu apa potabilă.

    Bruxelles, 16 mai 2018.

    Președintele Comitetului European al Regiunilor

    Karl-Heinz LAMBERTZ


    (1)  Raportul Orb Media bazat pe studii realizate de University of Minnesota și State University of New York, martie 2018.

    (2)  Reiterarea solicitării lansate în proiectul de raport al Comisiei ENVE a PE, din data de 27 martie 2018 (2018/2035 (INI).


    Top