Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018XC0719(02)

    Notificare privind încetarea demersurilor față de o țară terță informată la 12 decembrie 2014 cu privire la posibilitatea de a fi identificată ca țară terță necooperantă în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1005/2008 al Consiliului de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat

    C/2018/4459

    JO C 253, 19.7.2018, p. 28–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    19.7.2018   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 253/28


    Notificare privind încetarea demersurilor față de o țară terță informată la 12 decembrie 2014 cu privire la posibilitatea de a fi identificată ca țară terță necooperantă în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1005/2008 al Consiliului de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat

    (2018/C 253/06)

    Comisia Europeană („Comisia”) a încetat demersurile legate de Tuvalu în ceea ce privește combaterea pescuitului INN, inițiate la 12 decembrie 2014 prin Decizia 2014/C 447/11 a Comisiei (1) de notificare a Tuvalu, în privința căreia Comisia consideră că există posibilitatea să fie identificată ca țară terță necooperantă în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1005/2008 al Consiliului (2) de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (Regulamentul INN).

    1.   Cadrul juridic

    Conform articolului 32 din Regulamentul INN, Comisia ar trebui să notifice țărilor terțe posibilitatea identificării lor ca țări necooperante. Această notificare are caracter preliminar. Notificarea țărilor terțe cu privire la posibilitatea de a fi identificate ca țări necooperante se bazează pe criteriile prevăzute la articolul 31 din Regulamentul INN.

    De asemenea, Comisia ar trebui să facă toate demersurile prevăzute la articolul 32 cu privire la țările respective. Mai exact, Comisia ar trebui să includă în notificare informații privind faptele și motivele esențiale care stau la baza respectivei identificări, posibilitatea țărilor în cauză de a răspunde și de a furniza elemente de probă care să infirme identificarea sau, după caz, un plan de acțiune destinat să amelioreze situația și măsurile ce trebuie adoptate pentru a o remedia.

    Comisia ar trebui să acorde țărilor terțe vizate o perioadă de timp corespunzătoare pentru a răspunde la notificare și un termen rezonabil pentru a remedia situația.

    2.   Procedură

    La 12 decembrie 2014, Comisia Europeană a notificat Tuvalu cu privire la posibilitatea de a fi identificată ca țară terță necooperantă în ceea ce privește combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN).

    Comisia a subliniat faptul că, pentru a nu fi identificată ca țară necooperantă, Tuvalu a fost invitată să colaboreze cu Comisia pe baza unei propuneri de plan de acțiune în vederea remedierii deficiențelor constatate.

    Comisia a inițiat un proces de dialog cu Tuvalu. Această țară a prezentat observații scrise care au fost analizate și luate în considerare de Comisie. Comisia a continuat să solicite și să verifice toate informațiile pe care le-a considerat necesare.

    Tuvalu a introdus măsurile necesare pentru încetarea activităților de pescuit INN în cauză și pentru prevenirea unor astfel de activități viitoare, rectificând orice act sau omisiune care ar fi condus la notificarea cu privire la posibilitatea identificării ca țară necooperantă în ceea ce privește combaterea activităților de pescuit INN.

    3.   Concluzie

    În circumstanțele de față și după examinarea considerentelor menționate mai sus, Comisia concluzionează așadar că demersurile sale față de Tuvalu în temeiul dispozițiilor de la articolul 32 din Regulamentul INN cu privire la îndeplinirea sarcinilor care îi revin acestei țări în temeiul dreptului internațional în calitate de stat de pavilion, de stat portuar, de stat costier sau de stat comercial și acțiunile întreprinse pentru a preveni, a descuraja și a elimina pescuitul INN se încheie. Autoritățile competente relevante au fost informate oficial de către Comisie.

    Încetarea demersurilor menționate mai sus nu exclude eventuale acțiuni ulterioare întreprinse de Comisie sau de Consiliu în cazul în care anumite elemente de fapt arată că această țară nu își îndeplinește obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional, în calitate de stat de pavilion, de stat portuar, de stat costier sau de stat comercial, de a întreprinde acțiunile necesare pentru a preveni, a descuraja și a elimina pescuitul INN.


    (1)  JO C 447, 13.12.2014, p. 23.

    (2)  JO L 286, 29.10.2008, p. 1.


    Top