EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017XC0802(04)

Publicarea unei cereri de aprobare a unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

JO C 251, 2.8.2017, p. 28–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

2.8.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 251/28


Publicarea unei cereri de aprobare a unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2017/C 251/09)

Comisia Europeană a aprobat această cerere de modificare minoră în temeiul articolului 6 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).

CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI MINORE

Cerere de aprobare a unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului  (2)

„AIL FUMÉ D’ARLEUX”

Nr. UE: PGI-FR-0820-AM01 – 11.4.2017

DOP ( ) IGP ( X ) STG ( )

1.   Grupul solicitant și interesul legitim

Denumire

:

Grupul producătorilor de „Ail fumé d’Arleux”

Adresă

:

Mairie d’Arleux

Place du Général De Gaulle

59 151 Arleux

FRANCE

E-mail

:

mairie@arleux.com

Componență

:

Grupul este alcătuit din producătorii de „Ail fumé d’Arleux”. Ca atare, grupul are dreptul de a înainta cererea de modificare.

2.   Statul membru sau țara terță

Franța

3.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării (modificărilor)

Descrierea produsului

Dovada originii

Metoda de producție

Legătura

Etichetare

Altele: descrierea produsului, actualizarea coordonatelor, legătura cauzală, structura de control, cerințe la nivel național

4.   Tipul modificării (modificărilor)

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 și care nu impune modificarea documentului unic publicat.

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 și care impune modificarea documentului unic publicat.

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate pentru care nu a fost publicat un document unic (sau un echivalent al acestuia), modificare ce trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

Modificare a caietului de sarcini al unei STG înregistrate care trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

5.   Modificare (modificări)

Rubrica „Dovada originii”

Se adaugă un paragraf care să prevadă că orice operator implicat în producerea IGP „trebuie să se identifice în fața grupului în vederea abilitării sale, iar această identificare trebuie să aibă loc înainte de începerea activității.”.

Această dispoziție, care a fost deja aplicată, sporește trasabilitatea produsului.

Rubrica „Descrierea metodei de producție”

—   Plantare:

Teza: „Pentru plantare, vor trebui cumpărate semințe de calitate CE (semințe controlate conform normelor europene) sau certificate, cu o pondere de cel puțin 25 % semințe certificate.” se înlocuiește cu teza:

„Pentru plantare, sunt cumpărate semințe de calitate CE (semințe controlate conform normelor europene) sau certificate.”

De asemenea, teza „Cunoscând faptul că obiectivul grupului este de a promova varietatea Gayant dată fiind durata sa lungă de conservare, dar că până în prezent producția de semințe certificate Gayant nu acoperă toate nevoile, rata minimă de utilizare a semințelor certificate a fost stabilită la 25 %.” a fost eliminată.

Aceste modificări au ca scop eliminarea obligației de a se utiliza cel puțin 25 % semințe certificate. Stabilirea unui procent minim de semințe certificate în caietul de sarcini în vigoare a reflectat intenția grupului de a dezvolta o producție de semințe certificate din varietatea regională Gayant. Se pare că producția de semințe certificate, de exemplu Gayant, nu a evoluat în condiții care să asigure, de o manieră stabilă, nivelul fixat la 25 %. În consecință, producătorii trebuie să fie în măsură să cumpere și să utilizeze semințe de calitate CE sau certificate, sau trebuie să fie capabili să le producă ei înșiși din semințe de calitate CE sau certificate, achiziționate în anul precedent.

Această dispoziție nu afectează descrierea produsului și nici legătura cu aria geografică, deoarece calitatea semințelor CE este din acest moment echivalentă cu cea a semințelor certificate.

Teza: „Durata între multiplicare și plantare nu va trebui să depășească 8 zile.” se înlocuiește cu teza: „Durata între multiplicare și plantare nu va trebui să depășească 15 zile.”

Această modificare este justificată de luarea în considerare a condițiilor climatice uneori nefavorabile care pot întârzia pregătirea solului pentru plantare. Prelungirea acestei durate permite, astfel, plantarea în momentul cel mai favorabil.

—   Faza de creștere a plantelor:

Teza „Nu se efectuează niciun tratament pe parcursul ultimelor 3 săptămâni premergătoare recoltei.” se elimină deoarece există deja un termen regulamentar de 14 zile care este suficient pentru a garanta o stare a frunzelor uscate înainte de recoltare comparabilă cu cea obținută după oprirea tratamentului cu trei săptămâni înainte de recoltare. Cu toate că, în general, nu se efectuează niciun tratament cu trei săptămâni înainte de recoltare, se poate întâmpla ca tratamentul să fie necesar, în funcție de condițiile meteorologice, pentru a preveni o boală criptogamică, precum rugina.

Teza „Pulverizatorul se supune controlului odată la 3 ani” se elimină întrucât această obligație este menționată în reglementarea generală.

Rubrica „Etichetare”

Obligația de a indica pe etichete denumirea IGP și logo-ul UE se elimină, deoarece se regăsește în prezent în reglementările generale.

Documentul unic se modifică în consecință.

Rubrica „Altele”

—   Actualizarea caietului de sarcini:

S-a procedat la eliminarea cuvintelor inadecvate sau inutile („umană” în expresia „pricepere umană”, „tradițional” în expresia „usturoi tradițional”, la deplasarea unui tabel cu prezentările produsului sau, în partea privind „legătura cauzală”, a unor paragrafe, precum și la eliminarea titlurilor de paragrafe. Bibliografia și anexele care nu conțin dispoziții cu caracter obligatoriu au fost eliminate.

Aceste modificări au drept scop asigurarea unei coerențe sporite a textului caietului de sarcini, mai ales în ceea ce privește documentul unic. Acestea nu produc efecte asupra produsului sau a legăturii cauzale.

—   Autoritatea competentă din statul membru:

Datele Institutului Național pentru Origine și Calitate (INAO) sunt adăugate în calitate de serviciu competent al statului membru, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

—   Organismul de control:

Datele de contact ale organismului de control au fost înlocuite cu cele ale autorității de control competente. Obiectivul acestei modificări este evitarea modificării caietului de sarcini în caz de schimbare a organismului de control.

6.   Caietul de sarcini actualizat (doar în cazul DOP și IGP)

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-e9d4946c-169e-4eda-84af-bfe12271b428/telechargement

DOCUMENT UNIC

„AIL FUMÉ D’ARLEUX”

Nr. UE: PGI-FR-0820-AM01 – 11.4.2017

DOP ( ) IGP ( X )

1.   Denumirea (denumirile)

„Ail fumé d’Arleux”

2.   Statul membru sau țara terță

Franța

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.6. Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Ail fumé d’Arleux” este un usturoi cu o durată de conservare considerabilă, datorată unei metode tradiționale și priceperii specifice privind împletirea și afumarea utilizând turbă locală și/sau lignit și/sau paie scurte și/sau rumeguș.

„Ail fumé d’Arleux” este produs dintr-un usturoi roz de primăvară (Allium sativum, familia liliaceelor) care aparține grupului de soiuri II și tipului „Ail du Nord” (usturoi din nord). „Ail fumé d’Arleux” se caracterizează printr-o perioadă lungă de latență, bulbi mijlocii și absența unei tulpini înflorite și este adaptat la contextul climatic și istoric ale regiunii Nord-Pas de Calais. Absența unei tulpini înflorite permite prezentarea sub formă împletită, tipică, frunzele fiind suficient de suple pentru a fi împletite. Soiurile utilizate sunt Ail du Nord, Gayant și Arno. Pot fi introduse soiuri noi cu condiția ca acestea să respecte criteriile definite anterior. Lista soiurilor este distribuită producătorilor după fiecare modificare, precum și organismului de control și autorităților de control competente. La recoltare, bulbul este de mărime mijlocie (calibrul variind între 40 și 80 mm în funcție de modul de prezentare) și de culoare albă, în timp ce învelișul exterior al cățeilor este de culoare roz închis.

În mod tradițional, „Ail fumé d’Arleux” este prezentat sub formă împletită, numărul de căpățâni variind între 10 și 90 și poate ajunge chiar până la 120. De asemenea, poate fi prezentat sub formă împletită cu trei căpățâni. Procesul care permite realizarea împletiturilor este uscarea căpățânilor de usturoi și a frunzelor, care are loc în câmp sau prin ventilare dinamică într-un hambar. Împletirea se realizează manual, precum împletirea părului.

Afumarea, care are loc după împletire, este realizată într-o afumătoare și durează cel puțin șapte zile. După afumare pot fi obținute diferite culori, în funcție de materialele utilizate. Culorile variază de la o nuanță ușoară de brun-roșcat până la brun închis. Împletiturile astfel obținute pot fi, eventual, ambalate într-o plasă înainte de comercializare.

„Ail fumé d’Arleux” prezintă următoarele caracteristici:

miros agreabil de afumat

culoare omogenă a întregii împletituri, a cărei intensitate este validată conform unui sistem de referință al culorilor stabilit.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele cultivării, împletirii și afumării se desfășoară în aria delimitată.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

Usturoiul poate fi ambalat într-o plasă după afumare. Această ambalare trebuie realizată în aria delimitată, pentru a se limita cât de mult posibil numărul operațiunilor de manipulare a produsului. Într-adevăr, „Ail fumé d’Arleux” este un produs fragil (afumarea fragilizează învelișurile exterioare și tijele, acestea devenind casante), motiv pentru care manipularea și transportul trebuie să fie limitate. Ambalarea în aria geografică delimitată permite conservarea integrității fizice a produsului și a împletiturilor.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea

Pe lângă cerințele reglementare, orice etichetă trebuie să cuprindă numărul lotului, care permite asigurarea trasabilității.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria geografică delimitată cuprinde 35 de comune din departamentul Nord și 27 din departamentul Pas de Calais.

Departamentul Nord:

Arleux, Aubencheul-au-Bac, Aubigny-au-Bac, Bruille-lez-Marchiennes, Brunemont, Bugnicourt, Cantin, Courchelettes, Cuincy, Dechy, Écaillon, Erchin, Esquerchin, Estrées, Fechain, Férin, Flers-en-Escrebieux, Fressain, Fressies, Goeulzin, Guesnain, Hamel, Haynecourt, Hem-Lenglet, Lambres-lez-Douai, Lauwin Planque, Lécluse, Lewarde, Loffre, Marcq-en-Ostrevant, Marquette-en-Ostrevant, Masny, Monchecourt, Roucourt, Villers-au-Tertre.

Departamentul Pas de Calais:

Baralle, Bellonne, Brebières, Buissy, Cagnicourt, Corbehem, Dury, Écourt-Saint-Quentin, Épinoy, Gouy-sous-Bellone, Hendecourt-lès-Cagnicourt, Marquion, Noyelle-sous-Bellone, Oisy-le-Verger, Palluel, Quiéry-la-Motte, Recourt, Riencourt-lès-Cagnicourt, Rumaucourt, Sailly-en-Ostrevent, Sains-lès-Marquion, Sauchy-Cauchy, Sauchy-Lestrée, Saudemont, Tortequesne, Villers-lès-Cagnicourt, Vitry-en-Artois.

5.   Legătura cu aria geografică

Specificitatea ariei geografice

Diferite materiale parentale se află la originea solurilor cele mai reprezentative din regiunea Cambrésis: nămoluri de loess, argile din Terțiar, și, într-o măsură mai mică, materiale predominant nisipoase provenite din formațiuni din era terțiară, cretă și aluviuni fluviatile.

„Ail fumé d’Arleux” este cultivat în aria geografică delimitată pe parcele caracterizate printr-un sol de tip nămolos până la nămolos-argilos, care au un conținut maxim de argilă de 30 %.

Aria are o climă temperată, cu temperaturi relativ omogene de la un an la altul. Temperaturile minime sunt temperate (numărul de zile cu temperaturi sub zero grade este mic), iar cele maxime depășesc rareori 30 °C. Există diferențe mici între temperaturile nocturne și cele diurne.

În ceea ce privește precipitațiile, se constată o repartizare omogenă a pluviometriei pe parcursul anului și o cantitate totală de aproximativ 650 mm pe an (valoare medie pentru ultimii 30 de ani).

Arleux se află într-o vale înconjurată de pășuni, râuri și mlaștini.

Valea Sensée „trasează o lungă cărare verde” între cele două platouri pleșuve, Douaisis și Cambrésis.

Sensée primește apele afluenților secundari, printre care Agache și Hirondelle, traversează apoi mlaștini și iazuri și se varsă în Canal du Nord.

Mlaștinile văii Sensée se întind pe o suprafață de aproximativ 800 de hectare, unde s-au depozitat aluviuni și turbă.

Numeroasele mori și ecluze care existau odinioară în vale au contribuit la menținerea nivelului de apă în mlaștini, în timp ce extragerea turbei, care era utilizată drept combustibil înaintea introducerii pe scară largă a cărbunelui, a condus la formarea iazurilor.

Specificitatea produsului

Specificitatea produsului se bazează pe o pricepere specifică: în ceea ce privește afumarea, pe o calitate distinctivă datorată atât afumării, cât și modului caracteristic de prezentare sub formă împletită, și, în cele din urmă, pe o veche reputație, care a persistat până în prezent.

Afumarea tradițională se realizează prin arderea unui amestec de turbă, rumeguș și paie scurte. În prezent, deoarece turba nu mai poate fi exploatată în mod durabil, se introduce lignit în acest amestec, care posedă aceleași proprietăți de ardere. Dezvoltarea cultivării usturoiului în bazinul Arleux se datorează prezenței turbei și tehnicii de afumare. Astfel, bazinul Arleux a devenit o regiune în care usturoiul este, în mod tradițional, afumat.

Afumarea conferă produsului „Ail fumé d’Arleux” culoarea omogenă a întregii împletituri, care variază de la o nuanță ușoară de brun-roșcat până la brun închis, precum și un miros agreabil de afumat. Durata de conservare mai lungă a produsului se datorează, de asemenea, afumării. Utilizarea soiurilor de tip „Ail du Nord” permite prezentarea sub formă împletită, datorită absenței unei tulpini înflorite. Inițial, această formă de prezentare era utilizată pentru a se atârna usturoiul în afumătoare și a se facilita comercializarea acestuia. Astăzi, această formă de prezentare este apreciată pentru valoarea sa practică și aspectul său estetic.

Producția de „Ail fumé d’Arleux” a fost menționată pentru prima dată în statisticile departamentului în anul 1804. În cursul secolului al XIX-lea, produsul a fost premiat în repetate rânduri la concursuri și târguri agricole. În secolul al XX-lea, cultivarea a fost intensificată, iar țăranii au promovat produsul prin vânzarea la domiciliu. Renumele produsului „Ail fumé d’Arleux” s-a răspândit, prin urmare, dincolo de zona sa de producție.

În prezent, târgul dedicat usturoiului din Arleux este evenimentul principal care contribuie la răspândirea reputației produsului. A fost organizat pentru prima oară în 1962, iar ultimele ediții au înregistrat o creștere a numărului de vizitatori și au contribuit la notorietatea produsului în presă și în rândul publicului participant.

Legătura cauzală

În această regiune care beneficiază de condiții pedoclimatice favorabile pentru cultivarea usturoiului (soluri ușoare, cu un conținut scăzut de humus, care se usucă și se încălzesc cu ușurință, puțin pietroase, precum și o climă temperată cu diferențe mici de temperatură și precipitații omogene în cursul anului), tradiția afumării usturoiului se datorează prezenței turbei.

Turba servea drept combustibil pentru încălzire, însă foarte curând a început să fie utilizată, de asemenea, pentru afumarea usturoiului. Într-adevăr, clima zonei nu permite o uscare satisfăcătoare a usturoiului. Afumarea va asigura, așadar, uscarea usturoiului și, în acest mod, conservarea acestuia, prin evitarea formării de mucegai. De asemenea, afumarea conferă produsului o culoare roșcată și un miros care sunt foarte caracteristice. Producătorii de usturoi utilizează și alte materiale pentru afumare, care sunt, la rândul lor, specifice regiunii.

Usturoiul este împletit pentru a fi mai ușor de agățat în afumătoare. Aceste două aspecte sunt strâns legate și reprezintă priceperea asociată cu produsul „Ail fumé d’Arleux”. Odată cu utilizarea cailor de tracțiune (mișcări ale solului) și, mai ales, odată cu introducerea mecanizării, usturoiul nu mai putea fi cultivat în aceste zone mlăștinoase. În consecință, suprafața de cultivare s-a extins asupra unor terenuri din ce în ce mai îndepărtate de turbării.

Adunarea paielor scurte are loc la treieratul grâului, în exploatațiile care utilizează modele vechi de treierătoare. Însă în astfel de exploatații, care sunt din ce în ce mai rare, se treieră suprafețe mici. În prezent, există puține exploatații care încă mai pot furniza paie scurte producătorilor de usturoi, deoarece mașinile moderne le aruncă înapoi la sol, în câmp, în timpul recoltării. Mai multe astfel de exploatații tradiționale se află în Béthunois. Acestea produc paie pentru Haras Nationaux (Herghelia națională pentru creșterea cailor de prăsilă) și pentru marile grajduri cu cai de curse din regiunea pariziană (Vincennes, Chantilly), care au cerințe specifice privind calitatea paielor pentru caii lor. În ceea ce privește rumegușul, producătorii preferă aprovizionarea regională. Într-adevăr, pădurea din Nord-Pas de Calais este compusă, în principal, din foioase (93 %), stejarul, fagul și frasinul fiind bine reprezentate. Lemnul din aceste specii este deosebit de potrivit pentru afumarea usturoiului.

Așadar, producătorii de „Ail fumé d’Arleux” au reușit, pe de-o parte prin împletirea usturoiului, pe de altă parte printr-un mod specific de afumare (inițial utilizând turbă, apoi, mai recent, folosind unul sau mai mulți combustibili), să construiască o reputație solidă pentru produsul lor, așa cum demonstrează încă în prezent succesul târgului dedicat usturoiului.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-e9d4946c-169e-4eda-84af-bfe12271b428/telechargement


(1)  JO L 179, 19.6.2014, p. 17.

(2)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


Top