Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016XX1202(02)

    Raport final al consilierului-auditor – FedEx/TNT Express (Cazul M.7630)

    JO C 450, 2.12.2016, p. 10–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    2.12.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 450/10


    Raport final al consilierului-auditor (1)

    FedEx/TNT Express

    (Cazul M.7630)

    (2016/C 450/08)

    I.   ISTORICUL DOSARULUI

    1.

    La 26 iunie 2015, Comisia Europeană („Comisia”) a primit, în temeiul articolului 4 din Regulamentul privind concentrările economice (2), o notificare a unei concentrări propuse („operațiunea”) prin care FedEx Corporation („FedEx”) intenționează să dobândească, în înțelesul articolului 3 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul privind concentrările economice, controlul unic asupra TNT Express N.V. („TNT”), prin intermediul unei oferte publice de cumpărare efectuate în temeiul dreptului Țărilor de Jos. FedEx este denumită în continuare și „partea care a efectuat notificarea”, iar FedEx și TNT sunt denumite în continuare „părțile”.

    II.   PROCEDURA

    Decizia adoptată în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c) și accesul la documente importante

    2.

    La 31 iulie 2015, Comisia a adoptat o decizie de inițiere a procedurii în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul privind concentrările economice, constatând că operațiunea generează îndoieli grave privind compatibilitatea sa cu piața internă și cu Acordul privind SEE [„Decizia adoptată în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c)”].

    3.

    Observațiile scrise cu privire la Decizia adoptată în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c) au fost transmise de părți la 12 august 2015.

    4.

    În urma cererii sale din 17 august 2015, părții care a efectuat notificarea i-au fost transmise, la aceeași dată, versiuni neconfidențiale ale anumitor documente importante comunicate de părți terțe și colectate în cursul primei etape a investigației, în completarea documentelor deja transmise. Alte documente importante comunicate de părți terțe i-au fost transmise părții care a efectuat notificarea în mod continuu în cursul celei de a doua etape.

    Prelungirea termenului

    5.

    La 12 august 2015, la cererea părților, termenul pentru adoptarea unei decizii finale a fost prelungit cu douăzeci de zile lucrătoare, în temeiul articolului 10 alineatul (3) al doilea paragraf din Regulamentul privind concentrările economice.

    Persoana terță interesată

    6.

    În urma cererii sale scrise din 15 octombrie 2015, întreprinderii United Parcel Service, Inc. („UPS”) i-a fost recunoscut, la 21 octombrie 2015, statutul de persoană terță interesată. În temeiul articolului 16 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare a Regulamentului privind concentrările economice (3), DG Concurență a informat UPS, prin scrisoarea din 27 octombrie 2015, cu privire la natura și obiectul procedurii și a invitat UPS să își prezinte eventualele observații suplimentare în scris, având în vedere că UPS se întâlnise deja cu DG Concurență și comunicase mai multe documente în cursul investigației desfășurate cu privire la operațiune, exercitându-și astfel dreptul de a fi audiată în temeiul articolului 18 alineatul (4) din Regulamentul privind concentrările economice.

    În observația sa scrisă din 4 noiembrie 2015, adresată atât DG Concurență, cât și consilierului-auditor, UPS și-a prezentat punctul de vedere asupra operațiunii, dar a susținut că nu a primit de la Comisie nicio informație cu privire la natura și obiectul procedurii care să nu fi fost deja făcută publică prin comunicatul de presă IP/15/5463 al Comisiei din 31 iulie 2015. Prin urmare, UPS a considerat că cerința legală prevăzută la articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul de punere în aplicare a Regulamentului privind concentrările economice nu a fost îndeplinită de Comisie.

    DG Concurență a răspuns UPS prin scrisoarea din 11 noiembrie 2015, precizând că din gradul de detaliere al documentelor transmise de UPS la 4 noiembrie 2015 reiese că UPS deținea suficiente informații cu privire la natura și obiectul procedurii în acest caz pentru a-și putea face cunoscut punctul de vedere. În plus, DG Concurență și-a exprimat disponibilitatea de a dialoga cu UPS și de a-i oferi o nouă ocazie să își exprime punctul de vedere în cadrul unei întâlniri ulterioare, care a avut loc efectiv la 18 noiembrie 2015.

    Într-o scrisoare din 25 noiembrie 2015 adresată consilierului-auditor, UPS susține totuși că informațiile limitate care i-au fost furnizate nu îi permit să își exercite dreptul la apărare, solicitând astfel informații mai detaliate, în special cu privire la raționamentul Comisiei și la concluziile preliminare ale investigației desfășurate de aceasta.

    Am examinat cererea formulată de UPS prin prisma articolului 18 din Regulamentul privind concentrările economice, a articolelor 11 și 16 din Regulamentul de punere în aplicare a Regulamentului privind concentrările economice, a jurisprudenței relevante și a implicării UPS în procedura Comisiei. Concluzia noastră este că, în ceea ce privește dreptul UPS de a fi audiată ca persoană terță interesată recunoscută, UPS a primit suficiente informații cu privire la natura și obiectul procedurii, în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul de punere în aplicare a Regulamentului privind concentrările economice, și că, în plus, UPS a fost implicată îndeaproape în procedura din acest caz, putând astfel să își exercite efectiv dreptul de a fi audiată în conformitate cu articolul 18 alineatul (4) din Regulamentul privind concentrările economice. Având în vedere cele de mai sus, am respins cererea formulată de UPS, printr-o decizie adoptată în temeiul articolului 7 alineatul (2) litera (d) din Decizia 2011/695/UE.

    III.   PROIECTUL DE DECIZIE

    7.

    În proiectul de decizie a Comisiei se prevede autorizarea necondiționată a tranzacției, în temeiul articolului 8 alineatul (1) din Regulamentul privind concentrările economice.

    Dat fiind că analiza de piață aprofundată nu a confirmat îndoielile grave generate inițial în Decizia adoptată în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c), Comisia consideră în prezent că tranzacția nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piețele relevante și, în consecință, părților care au efectuat notificarea nu le-au fost transmise comunicări privind obiecțiunile.

    IV.   OBSERVAȚII FINALE

    8.

    În afara cererii formulate de UPS și menționate mai sus, nu am primit nicio altă cerere procedurală sau plângere de la alte părți.

    9.

    În general, consider că exercitarea efectivă a drepturilor procedurale ale tuturor părților a fost respectată în acest caz.

    Bruxelles, 18 decembrie 2015

    Joos STRAGIER


    (1)  În temeiul articolelor 16 și 17 din Decizia 2011/695/UE a președintelui Comisiei Europene din 13 octombrie 2011 privind funcția și mandatul consilierului-auditor în anumite proceduri în domeniul concurenței (JO L 275, 20.10.2011, p. 29) („Decizia 2011/695/UE”).

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi (JO L 24, 29.1.2004, p. 1) („Regulamentul privind concentrările economice”).

    (3)  Regulamentul (CE) nr. 802/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi (JO L 133, 30.4.2004, p.1; rectificare JO L 172, 6.5.2004, p. 9) („Regulamentul de punere în aplicare a Regulamentului privind concentrările economice”).


    Top