EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016XC0609(01)

Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

JO C 205, 9.6.2016, p. 17–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.6.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 205/17


Publicarea unei cereri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2016/C 205/09)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

DOCUMENT UNIC

„CHAPON DU PERIGORD”

Nr. UE: FR-PGI-0005-01377 – 24.9.2015

DOP ( ) IGP ( X )

1.   Denumirea (denumirile)

„Chapon du Périgord”

2.   Statul membru sau țara terță

Franța

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.1. Carne (și organe comestibile) proaspete

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

„Chapon du Périgord” este o pasăre obținută din rase cu creștere lentă, cu gâtul gol (clapon cu carne galbenă) și/sau cu gâtul acoperit cu pene (clapon cu carne albă).

Crescut timp de cel puțin 150 de zile, „Chapon du Périgord” este un pui de găină mascul, castrat chirurgical înainte de a fi ajuns la maturitatea sexuală. Este vorba de o pasăre de curte mare, consumată la ocazii festive, cu o masă musculară foarte dezvoltată și rotunjită, pe un schelet delicat. Pielea foarte fină, de culoare intensă (galbenă sau albă) și uniformă, lasă să se vadă un strat subcutanat de grăsime foarte mare. Întreaga masă musculară are un aspect „marmorat” datorat prezenței grăsimii intramusculare.

Produsul poate fi comercializat sub formă de carcasă sau de bucăți, proaspete sau congelate. Poate fi ambalat în folie, în vid sau în atmosferă protectoare.

Carcasele de „Chapon du Périgord” au următoarele forme:

carcasă fără intestine (pasăre fără pene, eviscerată, cu cap, gheare și organe comestibile);

carcasă „gata pentru gătit” (pasăre fără pene, eviscerată, fără cap, cu sau fără picioare);

carcasă „métifet” sau „méti-fait” (pasăre fără pene, eviscerată, cu sau fără picioare și cu capul pliat sub aripă).

Se acordă o mare importanță modului de prezentare a carcaselor întregi, acestea neavând niciun defect.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Pe parcursul întregii perioade de creștere, hrana distribuită este formată exclusiv din plante, minerale și vitamine.

Următoarele plante sunt prezente obligatoriu în amestec:

porumbul, în proporții diferite, în funcție de vârstă;

cel puțin o altă cereală, în special grâu, orz, triticală, sorg, ovăz;

plante proteice pentru echilibrarea rației.

În timpul perioadei de creștere, se disting 4 etape care corespund unor necesități fiziologice diferite și în care se utilizează proporții diferite de cereale:

faza de demaraj, din prima zi și până în a 28-a zi:

hrana de demaraj este compusă (în greutate) din cel puțin 50 % amestec de cereale (cereale și subproduse de cereale). În ceea ce privește cerealele, sunt prezente în mod obligatoriu porumbul și cel puțin o altă cereală păioasă (grâu, orz, triticală, ovăz) sau sorgul.

În acest amestec de cereale, procentul minim de porumb (în greutate) este de 25 % pentru claponul galben și de 15 % pentru claponul alb;

faza de creștere, din a 29-a zi până în a 52-a zi:

hrana de creștere este compusă (în greutate) din cel puțin 70 % amestec de cereale (cereale și subproduse de cereale). În ceea ce privește cerealele, sunt prezente în mod obligatoriu porumbul și cel puțin o altă cereală păioasă (grâu, orz, triticală, ovăz) sau sorgul.

În acest amestec de cereale, procentul minim de porumb (în greutate) este de 30 % pentru claponul galben și de 15 % pentru claponul alb;

faza de finisare, din a 53-a zi până în a 81-a zi:

hrana de finisare este compusă (în greutate) din cel puțin 80 % amestec de cereale (cereale și subproduse de cereale). În ceea ce privește cerealele, sunt prezente în mod obligatoriu porumbul și cel puțin o altă cereală păioasă (grâu, orz, triticală, ovăz) sau sorgul.

În acest amestec de cereale, procentul minim de porumb (în greutate) este de 30 % pentru claponul galben și de 15 % pentru claponul alb;

faza de îngrășare, până la cel puțin 150 de zile:

hrana este compusă (în greutate) din cel puțin 40 % porumb pentru claponul galben și cel puțin 15 % porumb pentru claponul alb.

Fiecare tip de hrană se completează în mod sistematic cu argilă (bentonită). Nivelul său de încorporare în hrană este stabilit la minimum 2 kg/t.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Atât creșterea, cât și sacrificarea claponului „Chapon du Périgord” au loc în aria geografică.

Abatoarele din Périgord au dezvoltat și au menținut competențe specifice în ceea ce privește selecția carcaselor, care contribuie la reputația produsului și la calitatea finală a prezentării produselor.

Operațiunile de opărire și deplumare, de eviscerare, de legare și de zvântare trebuie efectuate cu cea mai mare atenție, deoarece numai carcasele fără defecte sunt comercializate întregi. În acest scop, au loc două selecții, înainte de legare și după zvântare.

În ceea ce privește puicuțele „métifet” ou „métifait”, operațiile de eviscerare și de finisare se efectuează manual.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

Tăierea și ambalarea se efectuează la locul de sacrificare. Acest lucru permite continuitatea operațiunilor, evitându-se astfel deteriorarea calității cărnii în contact cu aerul. Având în vedere faptul că atât carnea proaspătă, cât și carnea congelată trebuie să fie prezentate fără defecte, acțiunile de manipulare trebuie limitate, cu atât mai mult cu cât „Chapon du Périgord” are o piele foarte subțire. Congelarea trebuie realizată în termen de maximum 24 de ore de la sacrificare. Aceste elemente necesită o ambalare rapidă, iar realizarea sa în aria respectivă permite să se asigure respectarea criteriilor de prezentare.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea

Eticheta include denumirea IGP „Chapon du Périgord”.

Etichetele și documentele de vânzare trebuie să conțină logoul comun:

Image

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria geografică acoperă departamentele:

Charente, limitat la cantoanele: Aubeterre-sur-Dronne, Chalais, Montbron, Montemboeuf, Montmoreau-Saint-Cybard, Villebois-Lavalette;

Charente-Maritime, limitat la cantonul Montguyon;

Corrèze, limitat la cantoanele: Argentat, Ayen, Beaulieu-sur-Dordogne, Beynat, Brive-la-Gaillarde-Centre, Brive-la-Gaillarde-Nord-Est, Brive-la-Gaillarde-Nord-Est, Brive-la-Gaillarde-Sud-Est, Brive-la-Gaillarde-Sud-Ouest, Corrèze, Donzenac, Égletons, Juillac, Larche, Lubersac, Malemort-sur-Corrèze, Meyssac, Seilhac, Treignac, Tulle-Campagne-Nord, Tulle-Campagne-Sud, Tulle-Urbain-Nord, Tulle-Urbain-Sud, Uzerche, Vigeois;

Dordogne;

Gironde, limitat la cantoanele: Castillon-la-Bataille, Coutras, Lussac, Pujols, Sainte-Foy-la-Grande;

Haute-Vienne, limitat la cantoanele: Aixe-sur-Vienne, Ambazac, Châlus, Châteauneuf-la-Forêt, Eymoutiers, Laurière, Limoges-Beaupuy, Limoges-Isle, Limoges-Landouge, Limoges-Couzeix, Limoges-Cité, Limoges-Le Palais, Limoges-Condat, Limoges-Panazol, Limoges-Corgnac, Limoges-Puy-las-Rodas, Limoges-Grand-Treuil, Limoges-Vigenal, Limoges-Émailleurs, Limoges-Carnot, Limoges-Centre, Limoges-La Bastide, Nexon, Nieul, Oradour-sur-Vayres, Pierre-Buffière, Rochechouart, Saint-Germain-les-Belles, Saint-Junien-Est, Saint-Junien-Ouest, Saint-Laurent-sur-Gorre, Saint-Léonard-de-Noblat, Saint-Mathieu, Saint-Yrieix-la-Perche;

Lot, limitat la cantoanele: Bretenoux, Cahors-Nord-Est, Cahors-Nord-Ouest, Cahors-Sud, Cajarc, Castelnau-Montratier, Catus, Cazals, Gourdon, Gramat, Labastide-Murat, Lacapelle-Marival, Lalbenque, Lauzès, Limogne-en-Quercy, Livernon, Luzech, Martel, Montcuq, Payrac, Puy-l’Évêque, Saint-Céré, Saint-Germain-du-Bel-Air, Saint-Géry, Salviac, Souillac, Vayrac;

Lot-et-Garonne, limitat la cantoanele: Cancon, Castelmoron-sur-Lot, Castillonnès, Duras, Fumel, Lauzun, Marmande-Est, Marmande-Ouest, Monclar, Monflanquin, Sainte-Livrade-sur-Lot, Seyches, Tonneins, Tournon-d’Agenais, Villeneuve-sur-Lot-Sud, Villeréal, Le Mas-d’Agenais.

5.   Legătura cu aria geografică

Specificitatea ariei geografice

Aria geografică se situează în zona de sud-vest a Franței, în jurul departamentului Dordogne.

Astfel definită, regiunea Périgord corespunde unei vaste zone situate la poalele munților, cu o înclinație generală de la nord-est spre sud-vest. Numeroasele râuri au creat o serie de mici văi odată cu trecerea lor prin această zonă în care au întâlnit obstacole sub forma unor roci cu rezistență diferită. Aceste văi sunt diferite din punctul de vedere al orientării și al profilului, însă ele constituie unul dintre principalele elemente structurale ale peisajului din Périgord. Numai văile, bogate în aluviuni, sunt cu adevărat propice cultivării cerealelor. Pantele, adesea abrupte și acoperite cu copaci, sunt mai degrabă dedicate creșterii animalelor.

Complexitatea geologică a favorizat prezența a numeroase zăcăminte miniere (fier, aur, calcar, caolin). Dintre acestea, unele sunt exploatate pentru producția argilei smectice, de tipul bentonitei și al montmorillonitului, cu proprietăți specifice.

Clima ariei geografice este în general temperată, de tip „oceanic modificat”, și anume supusă sistemului climatic din nordul Oceanului Atlantic, dar cu influențe semnificative atât de tip continental, cât și de tip mediteraneean.

Cultivarea porumbului este foarte prezentă în toată aria geografică. Păioasele sunt cultivate pe scară largă, predominând grâul comun și triticala.

În ceea ce privește factorii umani, începând din secolul al 14-lea creșterea păsărilor de curte a evoluat în mod semnificativ în Périgord.

Abia în cursul secolului al 19-lea, Périgord devine o zonă avicolă în sine, în care producția își păstrează totuși caracterul tradițional, de tip familial.

Primul „Syndicat de défense du Poulet Fermier du Périgord” a apărut în 1953. În normele sale tehnice din acel moment, acesta definește modul în care se cresc păsările de curte „în conformitate cu metoda agricolă utilizată în Périgord”.

Dezvoltarea și reputația dobândită în ceea ce privește carnea de pui îi determină pe avicultorii din Périgord să dezvolte producția de păsări de curte destinate consumului în perioada sărbătorilor, utilizând cunoștințe tradiționale care s-au păstrat în Périgord.

Creșterea claponilor se dezvoltă utilizând aceleași practici ca și în sectorul creșterii puilor de găină: sunt utilizate rasele „rustice cu creștere lentă”, adaptate sistemului de creștere în aer liber, care reproduce condițiile de creștere a păsărilor din trecut.

Cunoștințele în materie de hrană sunt adaptate în mod special duratei îndelungate de creștere a acestor pui și îngrășării lor. Ca și în trecut, crescătorul din Périgord distribuie zilnic câțiva pumni de cereale, sub formă de boabe întregi, pe litiera de paie din hală. De asemenea, el completează rația de cereale cu bentonită, argila bine-cunoscută în Périgord pentru proprietățile sale digestive în ceea ce privește păsările de curte.

Specificitatea produsului

„Chapon du Périgord” este o pasăre de curte mare, consumată la ocazii festive, cu o masă musculară foarte dezvoltată și rotunjită. Întreaga masă musculară are un aspect „marmorat” datorat prezenței grăsimii intramusculare și un strat subcutanat de grăsime foarte mare.

Se acordă o mare importanță modului de prezentare a carcaselor întregi, acestea neavând niciun defect.

Aceste caracteristici conferă produsului „Chapon du Périgord” o reputație solidă.

Legătura cauzală

Legătura produsului „Chapon du Périgord” cu aria sa de origine se bazează pe calitatea și reputația acestuia.

Aria geografică, datorită climei sale oceanice blânde și altitudinii mici și medii, reprezintă un loc bun de creștere a păsărilor de curte.

Văile, bogate în aluviuni, sunt utilizate pentru cultivarea cerealelor, iar pantele, adesea abrupte și acoperite cu copaci, servesc drept terenuri pentru creșterea păsărilor.

Asocierea acestor cereale în rația de hrană se bazează pe prezența lor regulată și recunoscută de mult timp în sistemele de rotație a culturilor ale fermierilor din Périgord și prezintă un profil nutrițional specific și foarte bine echilibrat pentru dezvoltarea și îngrășarea păsărilor de curte.

Printre cerealele folosite, porumbul este utilizat preponderent și este și cel mai cultivat: lipsa unui tegument pe bob îl face mai ușor de digerat și, astfel, îi conferă un mai mare grad de asimilare; conținutul său ridicat de materii grase și de amidon face ca porumbul să fie o cereală cu conținut energetic foarte ridicat, indicată pentru a obține păsări cărnoase și mari.

Completarea în mod sistematic a rației de hrană cu argilă (bentonită) asigură o foarte bună stare de sănătate și cele mai bune condiții ambientale în hală, ceea ce contribuie la creșterea mai armonioasă și uniformă a păsărilor de curte. Această alegere a crescătorilor din Périgord este deosebit de importantă și justificată pentru dezvoltarea masei musculare și îngrășarea claponului „Chapon du Périgord” obținut dintr-o rasă cu creștere lentă, a cărui perioadă de creștere este deosebit de lungă.

Completarea cu bentonită a tuturor alimentelor duce la o mai bună asimilare a rației pe durata întregii vieți a păsării. Această asimilare mai bună favorizează o mai bună dezvoltare a tuturor țesuturilor, în special a mușchilor, și o mai bună distribuire a grăsimii. Din acest motiv, carcasele claponilor „Chapon du Périgord” au un aspect „marmorat” datorat prezenței grăsimii intramusculare și un strat subcutanat de grăsime foarte mare.

Această practică este asociată cu cea moștenită prin tradiție, de a distribui câțiva pumni de cereale sub formă de bob întreg pe litiera din hală. Acest gest ancestral, care permitea în trecut fermierei să strângă păsările, consolidează legătura dintre crescător și păsările sale, stimulează instinctul puilor de a ciuguli și încurajează, de asemenea, explorarea spațiilor exterioare. Acest comportament duce la o activitate fizică sporită, care are drept rezultat o musculatură mai dezvoltată și o mai bună repartiție a grăsimii la nivelul musculaturii.

El contribuie, de asemenea, la stimularea de la o vârstă fragedă a funcționării pipotei și, prin urmare, contribuie la o mai bună asimilare a componentelor rației de hrană, ceea ce ajută la dezvoltarea masei musculare.

De asemenea, acest comportament favorizează răscolirea în continuu a litierei de către pui, ceea ce contribuie la menținerea acesteia aerisită și uscată pentru mai mult timp, având în vedere perioada de creștere a acestor păsări.

Răscolirea și întoarcerea zilnică a litierei sunt deosebit de importante pentru claponi, având în vedere perioada îndelungată de creștere a acestor păsări de curte destinate consumului în perioada sărbătorilor, perioada de creștere încheindu-se cu o perioadă în claustrare. Într-adevăr, prezența claponilor în interiorul halei pe o litieră curată, la sfârșitul perioadei de îngrășare, este benefică pentru penaj. Acest lucru duce la o deplumare mai ușoară și, astfel, la o calitate impecabilă a prezentării carcaselor întregi, în special în ceea ce privește forma tradițională numită „méti-fait”.

Creșterea în aer liber, pe terenuri adeseori în pantă și cu arbori, are, de asemenea, un impact asupra caracteristicilor specifice ale produsului „Chapon du Périgord”: rezultatul este o osatură mai solidă care permite o mai mare dezvoltare a masei musculare (fileuri și pulpe).

Pentru „Chapon du Périgord”, perioada de îngrășare în hală favorizează dezvoltarea grăsimii intramusculare, ceea ce îi conferă cărnii claponului o textură specifică, numită „marmorată”.

Toate aceste elemente au fost descrise în 1929 de către La Mazille, o celebră bucătăreasă din regiune, în culegerea sa de rețete locale: „Unul dintre principalele motive care stau la baza excelenței păsărilor de curte din Périgord este modul în care ele sunt hrănite și îngrășate cu porumb”.

Reputația claponului „Chapon du Périgord” este dovedită, de asemenea, începând din secolul al 19-lea, grație unor concursuri organizate mai întâi în Dordogne (1862) și apoi în toate departamentele vecine (Limoges 1862, Agen 1863, Niort 1866), care recompensează în principal crescătorii din Périgord.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-9fbe6c7d-d7b1-48e8-9e9f-81929c980559


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


Top