EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XC0214(02)

Notificare adresată întreprinderilor care intenționează să importe sau să exporte, către sau din Uniunea Europeană, în 2016, substanțe reglementate care afectează stratul de ozon, precum și întreprinderilor care intenționează să producă sau să importe aceste substanțe, în 2016, pentru utilizări esențiale de laborator sau analitice

JO C 55, 14.2.2015, p. 18–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.2.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 55/18


Notificare adresată întreprinderilor care intenționează să importe sau să exporte, către sau din Uniunea Europeană, în 2016, substanțe reglementate care afectează stratul de ozon, precum și întreprinderilor care intenționează să producă sau să importe aceste substanțe, în 2016, pentru utilizări esențiale de laborator sau analitice

(2015/C 55/11)

1.

Prezenta notificare se adresează întreprinderilor care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1005/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind substanțele care diminuează stratul de ozon (1) (denumit în continuare „regulamentul”) și care intenționează, în 2016:

(a)

să importe sau să exporte în sau din Uniunea Europeană substanțele enumerate în anexa I la regulament; sau

(b)

să producă sau să importe aceste substanțe pentru utilizări esențiale de laborator sau analitice.

2.

Sunt vizate următoarele grupe de substanțe:

Grupa I

:

CFC 11, 12, 113, 114 sau 115

Grupa II

:

alte CFC complet halogenate

Grupa III

:

haloni 1211, 1301 sau 2402

Grupa IV

:

tetraclorură de carbon

Grupa V

:

1,1,1-tricloretan

Grupa VI

:

bromură de metil

Grupa VII

:

hidrobromofluorocarburi

Grupa VIII

:

hidroclorofluorocarburi

Grupa IX

:

bromclormetan

3.

Orice import sau export de substanțe reglementate (2) necesită obținerea unei licențe din partea Comisiei, cu excepția cazurilor în care aceste substanțe sunt tranzitate, plasate în regim de depozitare temporară, de antrepozit vamal sau de zonă liberă, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 450/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2008 de stabilire a Codului vamal comunitar (Codul vamal modernizat) (3), pentru o perioadă de cel mult 45 de zile. Producerea de substanțe reglementate pentru utilizări esențiale de laborator sau analitice necesită o autorizare prealabilă.

4.

În plus, următoarele activități sunt supuse unor limite cantitative:

(a)

producția și importul pentru utilizări de laborator și analitice;

(b)

importul pentru liberă circulație în Uniunea Europeană pentru utilizări critice (haloni);

(c)

importul pentru liberă circulație în Uniunea Europeană pentru utilizarea ca intermediari de sinteză;

(d)

importul pentru liberă circulație în Uniunea Europeană pentru utilizarea ca agenți de proces.

Cotele sunt alocate de Comisie pentru (a), (b), (c) și (d). Cotele sunt stabilite pe baza cererilor de cote și:

în conformitate cu articolul 10 alineatul (6) din regulament și cu Regulamentul (UE) nr. 537/2011 al Comisiei din 1 iunie 2011 privind mecanismul de alocare a cantităților de substanțe reglementate autorizate pentru utilizări de laborator și analitice în Uniune în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1005/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind substanțele care diminuează stratul de ozon (4) pentru cazul (a) de mai sus;

în conformitate cu articolul 16 din regulament pentru cazurile (b), (c) și (d) de mai sus.

În cazul activităților enumerate la punctul 4

5.

În 2016, orice întreprindere care dorește să importe sau să producă substanțe reglementate pentru utilizări esențiale de laborator și analitice sau să importe substanțe reglementate pentru utilizări critice (haloni), pentru utilizarea ca intermediari de sinteză sau ca agenți de proces, trebuie să urmeze procedura descrisă la punctele 6-9.

6.

Întreprinderea care nu s-a înregistrat încă în Sistemul de acordare a licențelor pentru substanțele care afectează stratul de ozon (https://webgate.ec.europa.eu/ods2) trebuie să se înregistreze înainte de 18 mai 2015.

7.

Întreprinderea în cauză trebuie să completeze și să depună formularul pentru cererea de cote, disponibil online în Sistemul de acordare a licențelor pentru substanțele care afectează stratul de ozon.

Începând cu 18 mai 2015, formularul pentru cererea de cote va fi disponibil online în Sistemul de acordare a licențelor pentru substanțele care afectează stratul de ozon.

8.

Comisia va considera ca fiind valabile numai formularele pentru cererea de cote care au fost completate corespunzător, care nu conțin greșeli și care sunt primite până la 18 iunie 2015.

Întreprinderile sunt încurajate să își depună formularele pentru cererea de cote cât mai curând posibil și cu suficient timp înainte de termen, pentru a putea fi eventual corectate și depuse a doua oară înainte de termen.

9.

Simpla depunere a unui formular pentru cererea de cote nu conferă dreptul de a importa sau de a produce substanțe reglementate pentru utilizări esențiale de laborator și analitice sau de a importa substanțe reglementate pentru utilizări critice (haloni), pentru utilizarea ca intermediari de sinteză sau ca agenți de proces. Înainte de a desfășura, în 2016, aceste activități de import sau de producție, întreprinderile trebuie să solicite eliberarea unei licențe utilizând formularul pentru cererea de licențe, disponibil online în Sistemul de acordare a licențelor pentru substanțele care afectează stratul de ozon.

În cazul importului pentru alte utilizări decât cele enumerate la punctul 4, precum și în cazul exportului

10.

În 2016, orice întreprindere care dorește să exporte substanțe reglementate sau să importe substanțe reglementate pentru alte utilizări decât cele enumerate la punctul 4 trebuie să urmeze procedura descrisă la punctele 11 și 12.

11.

Întreprinderea care nu s-a înregistrat încă în Sistemul de acordare a licențelor pentru substanțele care afectează stratul de ozon trebuie să facă acest lucru cât mai curând posibil.

12.

Înainte de a desfășura, în 2016, activități de import pentru alte utilizări decât cele enumerate la punctul 4 sau activități de export, întreprinderile trebuie să solicite eliberarea unei licențe utilizând formularul pentru cererea de licențe, disponibil online în Sistemul de acordare a licențelor pentru substanțele care afectează stratul de ozon.


(1)  JO L 286, 31.10.2009, p. 1.

(2)  Vă rugăm să aveți în vedere faptul că pot fi autorizate doar importurile sau exporturile exceptate de la interdicția generală de import și export, în conformitate cu articolele 15 și 17.

(3)  JO L 145, 4.6.2008, p. 1.

(4)  JO L 147, 2.6.2011, p. 4.


Top