EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1216(01)

Sinteza rezultatelor obținute în urma auditului anual efectuat de Curte cu privire la întreprinderile comune europene din domeniul cercetării pentru exercițiul financiar 2013

JO C 452, 16.12.2014, p. 1–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.12.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 452/1


Sinteza rezultatelor obținute în urma auditului anual efectuat de Curte cu privire la întreprinderile comune europene din domeniul cercetării pentru exercițiul financiar 2013

(2014/C 452/01)

CUPRINS

 

Puncte

Page

Introducere

1-6

2

Informații în sprijinul opiniilor Curții

7

2

Rezultatele auditului

8-21

3

Opiniile privind fiabilitatea conturilor

8

3

Opiniile privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9-12

3

Paragraf de evidențiere a unor aspecte cu privire la contribuția UE la costurile aferente proiectului ITER

13

4

Observații care nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte

14

4

Prezentarea conturilor

15

4

Gestiunea bugetară și financiară

16

4

Controale interne

17-21

4

Concluzii

22-23

5

INTRODUCERE

1.

În conformitate cu dispozițiile articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Curtea a auditat conturile anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013, precum și legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente pentru șapte întreprinderi comune europene din domeniul cercetării, și anume:

Fusion for Energy – F4E (ITER) – dezvoltarea energiei de fuziune;

Clean Sky – tehnologii nepoluante de transport aerian;

ARTEMIS – sisteme informatice integrate;

IMI – inițiativa privind medicamentele inovatoare;

ENIAC – nanoelectronică;

FCH – pile de combustie și hidrogen; și

SESAR – proiectul de cercetare privind managementul traficului aerian în contextul cerului unic european.

2.

În afară de Uniunea Europeană (reprezentată de Comisie), printre membrii întreprinderilor comune se pot număra diferiți parteneri publici și privați care contribuie la finanțarea activităților desfășurate de aceste întreprinderi. Întreprinderile comune funcționează fie după un model bipartit, la acestea participând Comisia Europeană și sectorul industrial, fie după un model tripartit, la care participă în plus și statele membre (1). Întreprinderile comune joacă un rol important în punerea în aplicare a politicii de cercetare în domenii specifice.

3.

Această sinteză prezintă o imagine generală a rezultatelor auditurilor anuale efectuate de Curte cu privire la întreprinderile comune pentru exercițiul financiar 2013 și urmărește să faciliteze analizarea și compararea rapoartelor specifice elaborate de Curte cu privire la conturile anuale ale întreprinderilor comune pentru exercițiul 2013. Opiniile și observațiile Curții, precum și răspunsurile întreprinderilor comune se găsesc în rapoartele anuale specifice publicate. Sinteza de față nu reprezintă un raport de audit sau o opinie de audit.

4.

Bugetul de venituri prevăzut (2) pe 2013 al întreprinderilor comune s-a ridicat în total la aproximativ 2,2 miliarde de euro (2,5 miliarde de euro în 2012), adică la circa 1,7 % din bugetul general al UE aferent exercițiului 2013 (1,8 % în 2012) (3). Din sumele efective primite, aproximativ 686 de milioane de euro (618 milioane de euro în 2012) proveneau din bugetul general al UE (contribuția în numerar din partea Comisiei Europene) și aproximativ 134 de milioane de euro (134 de milioane de euro în 2012) proveneau de la partenerii industriali și de la membrii întreprinderilor comune.

5.

Personalul întreprinderilor comune numără 414 funcționari permanenți și agenți temporari (409 în 2012), respectiv sub 1 % din efectivul total de personal al UE prevăzut de bugetul general al Uniunii (schema de personal). În Anexa I sunt prezentate detalii cu privire la întreprinderile comune auditate, la bugetele și la personalul acestora.

6.

În timp ce riscul financiar asociat întreprinderilor comune este limitat în raport cu bugetul total al UE, riscul pentru reputația Uniunii este ridicat: întreprinderile comune reprezintă un instrument esențial pentru implementarea strategiei de cercetare a UE, iar natura lor de parteneriat public-privat le conferă o mare vizibilitate în rândul sectoarelor industriale cu care cooperează.

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL OPINIILOR CURȚII

7.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea operațiunilor la nivelul întreprinderii comune și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori, precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii și a rapoartelor anuale de activitate. Auditul efectuat cu privire la exercițiul 2013 s-a axat în mod special asupra auditurilor ex post.

REZULTATELE AUDITULUI

Opiniile privind fiabilitatea conturilor

8.

Conturile finale ale tuturor întreprinderilor comune prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acestora la 31 decembrie 2013, precum și rezultatele operațiunilor lor și fluxurile lor de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului financiar aplicabil și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opiniile privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative în cazul a patru (F4E, Clean Sky, FCH și SESAR) dintre cele șapte întreprinderi comune.

10.

În ceea ce privește întreprinderea comună ARTEMIS, auditul realizat asupra declarațiilor de cheltuieli aferente proiectelor a fost delegat autorităților naționale de finanțare, în conformitate cu acordurile administrative în vigoare. Întreprindea comună ARTEMIS a primit rapoarte de audit de la autoritățile naționale de finanțare, însă nu a evaluat în mod sistematic calitatea acestor audituri. În plus, nu a primit informații privind strategiile de audit de la toate autoritățile naționale de finanțare. Prin urmare, aceasta nu a fost în măsură să evalueze dacă auditurile ex post permit obținerea unei asigurări suficiente privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente. În consecință, Curtea a concluzionat că informațiile disponibile cu privire la implementarea strategiei de audit ex post a întreprinderii comune nu erau suficiente pentru a se stabili dacă acest instrument de control-cheie funcționa în mod eficace (4). În cazul întreprinderii comune ARTEMIS, Curtea a emis o opinie cu rezerve (5) deoarece nu existau probe de audit suficiente și adecvate pe care să își fundamenteze opinia, iar posibilele efecte sunt considerate semnificative, însă nu și generalizate (6).

11.

În ceea ce privește întreprinderea comună ENIAC, acordurile administrative încheiate între aceasta și autoritățile naționale de finanțare din statele membre prevăd, în principiu, că aceste autorități vor efectua audituri în numele întreprinderii comune. Strategia de audit ex post a întreprinderii comune se bazează în mare măsură pe auditul declarațiilor de cheltuieli aferente proiectelor care este efectuat de autoritățile naționale de finanțare. În 2013, întreprinderea comună a efectuat o examinare limitată a declarațiilor de cheltuieli. Acest exercițiu nu a inclus însă niciun audit și nu a oferit o asigurare cu privire la regularitatea declarațiilor de cheltuieli examinate. Prin urmare, Curtea a concluzionat că informațiile disponibile cu privire la implementarea strategiei de audit ex post a întreprinderii comune nu erau suficiente pentru a permite Curții să stabilească dacă acest instrument de control-cheie funcționa în mod eficace (7). În cazul întreprinderii comune ENIAC, Curtea a emis o opinie cu rezerve deoarece nu existau probe de audit suficiente și adecvate pe care să își fundamenteze opinia, iar posibilele efecte sunt considerate semnificative, însă nu și generalizate.

12.

În ceea ce privește întreprinderea comună IMI, aceasta a lansat, în conformitate cu strategia sa de audit ex post, un al doilea set de 40 de audituri ex post, dintre care 14 audituri erau deja finalizate în iunie 2014. Rata de eroare detectată în urma acestor audituri a fost de 2,3 % (8). În cazul întreprinderii comune IMI, Curtea a emis o opinie cu rezerve deoarece existau probe de audit suficiente și adecvate pe care să își fundamenteze opinia, iar posibilele efecte sunt considerate semnificative, însă nu și generalizate (9).

Paragraf de evidențiere a unor aspecte cu privire la contribuția UE la costurile aferente proiectului ITER  (10)

13.

În ceea ce privește întreprinderea comună F4E, contribuția UE la faza de construcție a proiectului ITER a fost evaluată de Consiliu în 2010 la 6,6 miliarde de euro (11). Există un risc semnificativ ca valoarea acestei contribuții să crească, în principal din cauza schimbărilor survenite în sfera rezultatelor preconizate ale proiectului, dar și din cauza calendarului actual, care este considerat nerealist. În noiembrie 2013, întreprinderea comună a estimat că deficitul existent până la finalizarea fazei de construcție a proiectului era de 290 de milioane de euro. La momentul auditului (aprilie 2014), întreprinderea comună estima că întârzierea înregistrată în faza de construcție a proiectului era de cel puțin 30 de luni. În ceea ce privește aceste riscuri, întreprinderea comună nu a implementat încă, la nivel de contract, un sistem pentru monitorizarea periodică a abaterilor de la costuri și nu a actualizat evaluarea contribuției sale la proiectul ITER după finalizarea fazei de construcție.

Observații care nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte

14.

Curtea a formulat 55 de observații (45 în 2012) cu privire la toate întreprinderile comune, evidențiind aspecte importante. Anexa II include o prezentare generală a observațiilor formulate. O sinteză a celor mai frecvente observații este prezentată mai jos.

Prezentarea conturilor

15.

În cazul întreprinderii comune F4E, notele la conturi referitoare la „Acordurile privind achizițiile aferente ITER încheiate cu Organizația Internațională ITER” nu indică progresul lucrărilor în curs, deși aceste informații sunt esențiale pentru reflectarea stadiului activităților derulate în ceea ce privește acordurile privind achizițiile încheiate cu Organizația Internațională ITER.

Gestiunea bugetară și financiară

16.

Observațiile din această secțiune se concentrează asupra a două domenii:

rata de execuție a bugetului: rata de execuție a bugetului s-a situat între 90 % și 100 % pentru creditele de angajament și între 57 % și 100 % pentru creditele de plată. În cazul întreprinderii comune ARTEMIS, rata de execuție a bugetului pentru creditele de plată a fost de 69 %, fiind în principal o consecință a întârzierilor survenite la nivelul acordurilor administrative încheiate cu statele membre în vederea implementării de proiecte. În ceea ce privește întreprinderea comună FCH, rata de execuție de 57 % observată pentru creditele de plată a fost determinată de amânarea finanțării a trei proiecte;

cererile de propuneri și implementarea proiectelor: durata medie pentru lansarea cererii de propuneri pentru 2013 și pentru semnarea acordurilor de finanțare a fost de nouă luni în cazul întreprinderii comune Clean Sky (față de 12 luni în 2012). În ceea ce privește întreprinderea comună ARTEMIS, rata curentă a creditelor angajate pentru cererile de propuneri reprezenta numai 49 % (50,2 % la 31 decembrie 2012) din bugetul total disponibil pentru cheltuieli operaționale pentru întreaga perioadă de funcționare a întreprinderii comune (zece ani începând cu 2007).

Controale interne

17.

Pentru întreprinderile comune, auditurile ex post sunt un instrument-cheie pentru a asigura eligibilitatea și exactitatea cheltuielilor declarate de beneficiari și/sau de parteneri. Toate întreprinderile comune au adoptat o strategie de audit ex post, iar cinci dintre ele au externalizat efectuarea auditurilor ex post către societăți de audit externe și independente. În trei cazuri (a se vedea punctele 10-12), Curtea a emis o opinie cu rezerve motivată de caracterul inadecvat al implementării strategiei de audit ex post sau de rata de eroare rezultată în urma auditurilor ex post efectuate.

18.

În ceea ce privește întreprinderea comună F4E, procesul de dezvoltare a sistemelor de control intern se află încă în derulare. În mod special, procedurile de achiziții ocupă o poziție de maximă importanță pentru implementarea proiectului ITER de către întreprinderea comună. Este necesară o creștere a nivelului de concurență în cadrul acestor proceduri de achiziții. În ceea ce privește granturile, numărul mediu de propuneri primite a fost doar de una per cerere de propuneri, la fel ca în 2012.

19.

Monitorizarea și raportarea rezultatelor activității de cercetare sunt stabilite de Al șaptelea program-cadru (PC7), care instituie un sistem de monitorizare și de raportare vizând protejarea, diseminarea și transferul rezultatelor activităților de cercetare. Acordurile de finanțare semnate cu membrii și cu alți beneficiari conțin dispoziții specifice incluse de întreprinderile comune cu privire la drepturile de proprietate intelectuală și la diseminarea activităților și a rezultatelor activităților de cercetare. Deși punerea în aplicare a acestor dispoziții este monitorizată de întreprinderile comune în diferite etape ale proiectelor finanțate, mai multe dintre întreprinderi trebuie să dezvolte în continuare metoda prin care raportează rezultatele acestei monitorizări.

20.

Problema prevenirii conflictelor de interese este abordată de majoritatea întreprinderilor comune prin adoptarea de norme specifice și prin dezvoltarea de instrumente destinate documentării tuturor informațiilor relevante. Totuși, întreprinderea comună ARTEMIS nu dispune încă de o procedură scrisă detaliată cu privire la modul de gestionare a conflictelor de interese.

21.

Cea de a doua evaluare intermediară a Comisiei a fost realizată pe tot parcursul anului 2013 și la începutul lui 2014 și a constat în evaluarea tuturor întreprinderilor comune (cu excepția întreprinderii comune F4E) din punctul de vedere al relevanței, eficacității, eficienței și calității activității de cercetare. Rapoartele, deși pozitive, au pus în evidență domenii în care s-ar putea aduce îmbunătățiri suplimentare.

CONCLUZII

22.

Toate întreprinderile comune au prezentat conturi fiabile, însă, în cazul a trei dintre ele, Curtea a emis o opinie cu rezerve privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor aferente exercițiului 2013.

23.

Se mai pot aduce îmbunătățiri în ceea ce privește procedurile, în special implementarea strategiei de audit ex post și, în cazul întreprinderii comune F4E, mecanismele de control al cheltuielilor.


(1)  Întreprinderile comune bipartite sunt Clean Sky, IMI, FCH și SESAR. Întreprinderile comune tripartite sunt ARTEMIS și ENIAC. În ceea ce privește întreprinderea comună Fusion for Energy –F4E (ITER), membrii acesteia sunt Euratom, reprezentată de Comisia Europeană, statele membre ale Euratom și alte țări care au încheiat cu Euratom acorduri de cooperare în domeniul fuziunii nucleare controlate și care și-au exprimat dorința de a deveni membre (până la 31 decembrie 2013: Elveția).

(2)  Bugetul de venituri prevăzut reprezintă credite de angajament (bugetul definitiv).

(3)  Reducerea considerabilă observată în comparație cu exercițiul 2012 este în principal o consecință a reducerii înregistrate la nivelul întreprinderii comune F4E, în cazul căreia bugetul de venituri prevăzut a scăzut de la 1  524 de milioane de euro în 2012 la 1  297 de milioane de euro în 2013. Această scădere a fost determinată de lansarea, în 2012, a unei faze importante a proiectului ITER.

(4)  Ca răspuns la această observație, întreprinderea comună ARTEMIS a lansat în 2014, împreună cu întreprinderea comună ENIAC, un plan de acțiune comun destinat să remedieze deficiențele identificate în respectiva opinie cu rezerve. Până în septembrie 2014, întreprinderea comună ARTEMIS efectuase vizite la trei autorități naționale de finanțare.

(5)  Curtea formulează o opinie cu rezerve după ce a obținut probe de audit suficiente și adecvate și concluzionează că denaturările sau cazurile de neconformitate sunt semnificative pentru conturile anuale sau pentru operațiunile subiacente, însă nu au un caracter generalizat. Curtea formulează o opinie cu rezerve și în cazul în care nu poate obține probe de audit suficiente și adecvate pe care să își fundamenteze opinia, iar posibilele efecte asupra conturilor anuale sau asupra operațiunilor subiacente ale imposibilității respective sunt semnificative, însă nu au un caracter generalizat (după cum se arată la punctele 11 și 12).

(6)  Efectele cu caracter generalizat sunt efectele care, în opinia auditorului, nu sunt limitate la anumite aspecte, conturi sau elemente specifice sau, în cazul în care sunt astfel limitate, ele afectează sau ar putea afecta o proporție considerabilă din situațiile financiare.

(7)  Ca răspuns la această observație, întreprinderea comună ENIAC a lansat în 2014, împreună cu întreprinderea comună ARTEMIS, un plan de acțiune comun destinat să remedieze deficiențele identificate în respectiva opinie cu rezerve. Până în septembrie 2014, întreprinderea comună ENIAC efectuase vizite la trei autorități naționale de finanțare.

(8)  Rata de eroare detectată în urma auditurilor ex post din setul anterior era de 5,8 %.

(9)  Ca răspuns la această observație, întreprinderea comună IMI a continuat să comunice erorile beneficiarilor auditați și să ia măsurile necesare ca urmare a observației. În paralel, întreprinderea comună a continuat să adopte măsuri preventive concrete pentru a atenua riscul unor viitoare erori în declarațiile de cheltuieli ale beneficiarilor (de exemplu, a organizat în mod frecvent ateliere financiare pentru participanți și a actualizat periodic orientările financiare ale întreprinderii destinate participanților). În plus, întreprinderea comună a continuat implementarea unui program anual intensiv de audituri ex post.

(10)  Un paragraf de evidențiere a unor aspecte este folosit pentru a atrage atenția cititorilor asupra unei chestiuni care, deși nu este denaturată în mod semnificativ în conturi, prezintă o importanță atât de mare, încât este esențială pentru înțelegerea conturilor de către utilizatori.

(11)  Concluziile Consiliului din 7 iulie 2010 privind situația ITER (ref. 11902/10).


ANEXA I

Veniturile (bugete de venituri prevăzute, drepturi constatate și sume primite) și schemele de personal ale întreprinderilor comune

ÎNTREPRINDEREA COMUNĂ

Direcția generală sub tutela căreia se află agenția

Domeniul de politică

2013

2012

Bugetul de venituri prevăzut (1)

Drepturi constatate (2)

Sume primite (3)

Schema de personal (4)

Bugetul de venituri prevăzut (1)

Drepturi constatate (2)

Sume primite (3)

Schema de personal (4)

1

ARTEMIS

DG CONNECT

Cercetare

3 2 6 43  708

3 2 6 47  545

2 0 1 23  350

15

5 7 4 46  787

5 2 1 83  934

2 2 4 79  013

15

2

CLEAN SKY

DG Cercetare și Inovare

Cercetare

30 6 0 43  097

22 7 0 00  428

12 4 6 13  566

24

20 5 3 64  690

17 3 1 13  201

9 7 3 39  799

24

3

ENIAC

DG CONNECT

Cercetare

17 2 6 96  508

17 2 6 08  748

3 6 5 29  216

15

12 8 0 59  958

12 7 7 55  025

1 5 4 57  127

15

4

FUSION FOR ENERGY

DG Cercetare și Inovare

Cercetare

1  29 7 0 13  166

1  29 6 9 52  709

24 5 0 02  495

262

1  52 3 7 85  957

1  52 3 3 45  616

26 1 2 39  530

262

5

PILE DE COMBUSTIE ȘI HIDROGEN – FCH

DG Cercetare și Inovare

Cercetare

7 4 4 82  039

7 3 6 72  484

5 6 3 93  265

20

8 3 3 11  640

8 2 8 43  794

5 3 6 15  206

17

6

INIȚIATIVA PRIVIND MEDICAMENTELE INOVATOARE – IMI

DG Cercetare și Inovare

Cercetare

25 5 7 15  919

25 4 4 35  104

12 5 8 29  159

36

37 3 7 63  361

35 7 8 98  596

9 7 7 83  960

35

7

SESAR

DG MOVE

Cercetare

8 4 2 22  608

6 4 0 66  631

7 7 5 35  515

42

15 6 5 64  786

14 8 7 33  577

6 9 7 13  000

41

 

Total

 

 

2  22 2 8 17  045

2  12 1 3 82  649

68 6 0 26  566

414

2  52 8 2 97  179

2  46 5 8 73  743

61 7 6 27  635

409


(1)  Bugetul de venituri prevăzut reprezintă credite de angajament (bugetul definitiv).

(2)  Drepturile constatate reprezintă angajamente autorizate.

(3)  Sumele primite reprezintă contribuția în numerar furnizată de Comisia Europeană în cursul exercițiului.

(4)  Bugetul definitiv.


ANEXA II

Observații formulate de Curte pentru exercițiul 2013

 

ÎNTREPRINDEREA COMUNĂ

Gestiunea bugetară și financiară

Controalele-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale întreprinderii comune

Alte aspecte

Execuția bugetului

Prezentarea conturilor

Cererile de propuneri

Acordul-cadru multilateral

Sistemele de control intern și sistemele contabile

Achizițiile pentru activități operaționale și granturile

Implementarea strategiei de audit ex post

Funcția de audit intern și Serviciul de Audit Intern al Comisiei

Cadrul juridic

Monitorizarea și raportarea rezultatelor activităților de cercetare

Drepturile de proprietate intelectuală și politica industrială

Conflictele de interese

Cea de a doua evaluare intermediară a Comisiei

Plata cu întârziere a contribuțiilor membrilor

Contribuția UE la faza de construcție din cadrul proiectului ITER

Raportul anual de activitate și alte aspecte

1

ARTEMIS

X

 

X

 

 

 

X (1)

X

X

X

 

X

X

 

 

 

2

CLEAN SKY

X

 

 

 

X

 

 

X

X

X

 

X

X

 

 

 

3

ENIAC

X

 

X

 

 

 

X (1)

X

X

X

 

X

X

 

 

 

4

FUSION FOR ENERGY

X

X

 

 

X

X

 

 

X

 

X

X

 

X

X (1)

X

5

PILE DE COMBUSTIE ȘI HIDROGEN – FCH

X

 

X

 

 

 

 

X

X

X

 

X

X

 

 

 

6

INIȚIATIVA PRIVIND MEDICAMENTELE INOVATOARE – IMI

X

 

X

 

 

 

X (1)

X

X

X

 

X

X

 

 

 

7

SESAR

X

 

 

X

 

 

 

X

X

X

 

X

X

 

 

 

 

Subtotal

7

1

4

1

2

1

3

6

7

6

1

7

6

1

1

1

 

Total

13

 

 

 

6

 

 

36

 

 

 

 

 

 

 

 


(1)  Aceste observații sunt incluse în raport la secțiunea privind opiniile Curții.


Top