Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(09)

    Raportul privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Competitivitate și Inovare pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsul agenției

    JO C 442, 10.12.2014, p. 74–82 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 442/74


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Competitivitate și Inovare pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsul agenției

    (2014/C 442/09)

    INTRODUCERE

    1.

    Agenția Executivă pentru Competitivitate și Inovare (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Bruxelles, este fosta Agenție Executivă pentru Energie Inteligentă (AEEI). Mandatul său și durata acesteia au fost modificate prin Decizia 2007/372/CE (1) a Comisiei de modificare a Deciziei 2004/20/CE (2). Agenția a fost instituită pentru o perioadă care a început la 1 ianuarie 2004 și care se va încheia la 31 decembrie 2015, pentru a gestiona acțiuni ale Uniunii în domeniul energiei, al antreprenoriatului și al inovării, precum și al transportului durabil de mărfuri (3).

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    2.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale agenției. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

    (a)

    conturile anuale ale agenției, care cuprind situațiile financiare (4) și rapoartele privind execuția bugetară (5) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2013; și

    (b)

    legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    Responsabilitatea conducerii

    4.

    Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale agenției, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (6):

    (a)

    responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale agenției includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (7), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale agenției după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a agenției;

    (b)

    responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

    Responsabilitatea auditorului

    5.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (8), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale agenției și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    6.

    Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    7.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    8.

    În opinia Curții, conturile anuale ale agenției prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2013, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    9.

    În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    10.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

    OBSERVAȚII PRIVIND GESTIUNEA BUGETARĂ

    11.

    Deși, în 2013, ratele de execuție a bugetului au fost satisfăcătoare, cuantumul creditelor reportate din 2012 care au fost anulate în 2013 (2 15  000 de euro, respectiv 19 % din reportări) indică existența unor deficiențe în planificarea bugetului la nivelul agenției și contravine principiului bugetar al anualității. Aceste anulări sunt legate în principal de anumite angajamente provizorii efectuate pentru cheltuieli administrative de rutină.

    SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIUL ANTERIOR

    12.

    Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiul anterior.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Pietro RUSSO, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 16 septembrie 2014.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  JO L 140, 1.6.2007, p. 52.

    (2)  JO L 5, 9.1.2004, p. 85.

    (3)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției.

    (4)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

    (5)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

    (6)  Articolele 62 și 68 coroborate cu articolele 53 și 58 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

    (7)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

    (8)  Articolul 162 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.


    ANEXA I

    Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiul anterior

    Exercițiul

    Observația Curții

    Stadiul acțiunii corective

    (finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

    2012

    Structura de audit intern a agenției este responsabilă, de asemenea, de verificările ex post ale agenției, care fac parte din sistemul de control intern al acesteia. Acest fapt diminuează resursele pe care structura le alocă activităților de audit intern și demonstrează faptul că nu este în măsură să efectueze audituri independente în acest domeniu. Acest rol dublu nu este în conformitate cu standardele de control intern și nici cu standardele internaționale pentru practica profesională a auditului intern.

    Finalizată

    2012

    Se pot realiza progrese în ceea ce privește îmbunătățirea procedurilor de recrutare: criteriile de selecție nu au fost în deplină conformitate cu cele menționate în anunțul de post vacant; anumite criterii de selecție au primit ponderi disproporționate; punctajele minime pentru etapa de preselecție și numărul maxim de candidați pentru listele de rezervă nu fuseseră stabilite în prealabil; justificarea excluderii candidaților în ultima etapă a procedurilor nu a fost întotdeauna argumentată în mod suficient și declarațiile cu privire la confidențialitate și la absența oricărui conflict de interese nu au fost întotdeauna semnate.

    Finalizată


    ANEXA II

    Agenția Executivă pentru Competitivitate și Inovare (Bruxelles)

    Competențe și activități

    Domenii de competență a Uniunii conform Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE)

    1.

    „Politica Uniunii în domeniul mediului contribuie la [...] conservarea, protecția și îmbunătățirea calității mediului, ocrotirea sănătății persoanelor, utilizarea prudentă și rațională a resurselor naturale [și] promovarea pe plan internațional a unor măsuri destinate să contracareze problemele de mediu la scară regională sau mondială și în special lupta împotriva schimbărilor climatice.”

    (articolul 191 TFUE)

    2.

    „Uniunea și statele membre asigură condițiile necesare competitivității industriei Uniunii [prin întreprinderea unor acțiuni menite] să accelereze adaptarea industriei la schimbările structurale, să încurajeze un mediu favorabil inițiativei și dezvoltării întreprinderilor [...], precum și cooperării dintre [acestea], [și] să favorizeze o exploatare mai bună a potențialului industrial al politicilor de inovare, cercetare și dezvoltare tehnologică. Statele membre se consultă reciproc, în cooperare cu Comisia și, în măsura în care este necesar, își coordonează acțiunile. Comisia poate adopta orice inițiativă utilă promovării acestei coordonări.”

    (articolul 173 TFUE)

    3.

    „[...] Parlamentul European și Consiliul [...] stabilesc norme comune aplicabile transporturilor internaționale, efectuate dinspre sau către teritoriul unui stat membru ori prin traversarea teritoriului unuia sau mai multor state membre, [precum și] condițiile de admitere a transportatorilor nerezidenți pentru a efectua transporturi naționale într-un stat membru, [și] măsurile care permit îmbunătățirea siguranței transporturilor.”

    [articolul 91 alineatul (1) și articolul 100 alineatul (2) TFUE]

    4.

    „[…] politica Uniunii în domeniul energiei urmărește […] să asigure funcționarea pieței energiei, să asigure siguranța aprovizionării cu energie în Uniune, să promoveze eficiența energetică și economia de energie, precum și dezvoltarea de noi surse de energie și energii regenerabile și să promoveze interconectarea rețelelor energetice.”

    [articolul 194 alineatul (1) TFUE]

    Competențele agenției

    (astfel cum au fost definite prin Decizia 2004/20/CE a Comisiei, modificată prin Decizia 2007/372/CE)

    Obiective

    În cadrul strategiei de la Lisabona pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă, Uniunea Europeană a luat o serie de măsuri cu scopul promovării și al dezvoltării competitivității și inovării. Aceste măsuri includ crearea Programului-cadru pentru competitivitate și inovare (PCI) 2007-2013 (Decizia nr. 1639/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului), dintre componentele căruia se pot menționa în special Programul Energie Inteligentă – Europa (EIE) și Programul pentru spirit antreprenorial și inovare (Entrepreneurship and Innovation Programme – EIP). Principalele obiective sunt acelea de a încuraja competitivitatea întreprinderilor, în special a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), de a promova toate formele de inovare, inclusiv ecoinovarea, și de a promova eficiența energetică și sursele de energie noi și regenerabile. Printre măsurile luate în cadrul Strategiei de la Lisabona se numără, de asemenea, cele referitoare la cel de al doilea program Marco Polo (MP) [Regulamentul (CE) nr. 1692/2006 al Parlamentului European și al Consiliului]. Principalele obiective sunt reducerea congestionării, îmbunătățirea performanțelor de mediu ale sistemului de transport și intensificarea transportului intermodal, contribuind astfel la sisteme de transport eficiente și durabile, precum și la competitivitate și inovare, în special la nivelul IMM-urilor. În cadrul acestor programe ale UE, agenția este responsabilă de toate sarcinile de implementare privind asistența acordată de UE, cu excepția evaluării programelor, a monitorizării legislației și a studiilor strategice sau cu excepția oricăror alte acțiuni care sunt de competența exclusivă a Comisiei Europene.

    Sarcini

    Implementarea programelor UE în conformitate cu atribuțiile delegate de Comisie:

    gestionarea tuturor etapelor din ciclul de viață al anumitor proiecte;

    realizarea tuturor operațiunilor necesare pentru gestionarea programelor UE, în special a celor legate de execuția bugetului, inclusiv atribuirea contractelor și a granturilor;

    culegerea, analizarea și transmiterea către Comisie a tuturor informațiilor necesare orientării implementării programelor, precum și promovarea coordonării și a sinergiei între programe;

    în ceea ce privește EIP, răspunderea pentru gestionarea proiectelor și pentru animarea Rețelei întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network), pentru proiectele-pilot și proiectele de replicare pe piață în domeniul ecoinovării, precum și pentru acțiunile de inovare cu un grad ridicat de standardizare (proiect IP Base).

    Organizare

    Comitetul director

    Este format din cinci membri numiți de Comisia Europeană. Adoptă programul anual de activitate al agenției, după aprobarea de către Comisia Europeană. În plus, adoptă bugetul administrativ al agenției, precum și raportul anual de activitate al acesteia.

    Directorul

    Numit de Comisia Europeană.

    Auditul extern

    Curtea de Conturi Europeană.

    Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

    Resurse puse la dispoziția agenției în 2013 (2012)

    Buget

    Bugetul operațional

    Cele 242,9 (241,3) milioane de euro planificate (finanțate în proporție de 100 % de la bugetul general al UE) au fost angajate și 213,9 milioane de euro au fost plătite astfel cum au fost aprobate de autoritatea bugetară. Agenția execută bugetul operațional sub responsabilitatea Comisiei:

    pentru EIE: 91,9(83,9) milioane de euro

    pentru EIP-ecoinovare: 33,1 (35,0) milioane de euro

    pentru EIP-rețele: 51,2(57,4) milioane de euro

    pentru MP: 66,8(65,1) milioane de euro

    Bugetul administrativ

    Agenția dispune de un buget administrativ de 16,4(16,4) milioane de euro, pentru care agenția are autonomie. Acest buget administrativ este subvenționat în proporție de 100 % de către UE.

    Situația personalului la 31 decembrie 2013

    Total personal: 163 (162) de posturi bugetate, din care 161 (156) ocupate.

    Agenți temporari: 37 (37) de posturi bugetate, din care 35 (37) ocupate.

    Agenți contractuali: 126 (125) de posturi bugetate, din care 126 (119) ocupate.

    Produse și servicii furnizate în 2013

    Agenția este responsabilă de gestionarea acțiunilor Uniunii în domeniul energiei, al antreprenoriatului și al inovării (inclusiv în domeniul ecoinovării), precum și al transportului durabil de mărfuri, în cadrul următoarelor programe ale Uniunii:

    următoarele părți ale Programului-cadru pentru competitivitate și inovare: Programul Energie Inteligentă – Europa II (2007-2013), gestionarea proiectelor și animarea activităților Rețelei întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network), proiectele privind drepturile de proprietate intelectuală și proiectele de primă aplicare și de replicare pe piață în domeniul ecoinovării;

    Programele Marco Polo I (2003-2006) și II (2007-2013);

    Programul Energie Inteligentă – Europa I (2003-2006).

    Programul Energie Inteligentă – Europa (EIE)

    Activități-cheie

    Agenția a menținut un contact strâns cu potențiali beneficiari: a răspuns la peste 1  400 de solicitări de informații transmise prin e-mail și a participat la 18 zile de informare. De asemenea, a participat la peste 120 de reuniuni legate de proiecte și a organizat 10 întâlniri cu contractanți, inclusiv un eveniment organizat împreună cu DG REGIO și două reuniuni de amploare destinate consolidării competențelor împreună cu reprezentanți ai sectorului construcțiilor, al formării profesionale și al energiei din 30 de țări. Mii de părți interesate din sectorul energiei au răspuns cererii de propuneri din 2013; agenția a primit cel mai mare număr de oferte de până atunci. Cererea de propuneri a determinat cel mai amplu exercițiu de evaluare realizat vreodată de agenție. Până la expirarea termenului principal, s-au primit peste 550 de candidaturi.

    Datorită contactului strâns menținut cu beneficiari ai proiectelor și cu alți participanți la piață, agenția a furnizat Direcției Generale Energie un feedback bine documentat cu privire la o gamă amplă de subiecte. Cea mai importantă contribuție a fost cu privire la programul de activitate pentru perioada 2014-2015 aferent secțiunii „Energie” a Programului Orizont 2020. Agenția a jucat un rol activ în cadrul grupurilor de lucru instituite de DG RTD în materie de aspecte orizontale, de evaluare și prezentare a ofertelor și de indicatori de performanță. De asemenea, a avut contribuții în cadrul tuturor reuniunilor interservicii și al reuniunilor Comitetului alternativ pentru program. Alte contribuții: la comunicarea privind tehnologia și inovarea în domeniul energetic, precum și la activități legate de politică în ceea ce privește mobilizarea de finanțări pentru investiții în surse regenerabile de energie, construirea de capacități, consolidarea supravegherii pieței, promovarea clădirilor al căror consum de energie este aproape egal cu zero și abordarea chestiunii sustenabilității biomasei.

    De asemenea, agenția a avut contribuții la inițiative ale altor direcții generale, printre care: pachetul privind mobilitatea urbană al DG MOVE, comunicarea privind energia albastră a DG MARE, Comitetul permanent forestier al DG AGRI și Grupul interservicii privind iluminatul al DG CONNECT. Prin intermediul inițiativei sale privind consolidarea competențelor, agenția a mobilizat părți interesate din sectorul construcțiilor, al formării profesionale și al energiei și a furnizat DG ENER, DG EMPL, DG EAC și DG ENTR date și foi de parcurs naționale cu privire la formarea forței de muncă din domeniul construcțiilor.

    În 2013, agenția și-a continuat eforturile în direcția cuantificării impactului programelor. În egală măsură, și-a continuat activitatea legată de formarea coordonatorilor de proiecte în ceea ce privește utilizarea de indicatori de performanță. În plus, a elaborat orientări privind calcularea acestor indicatori. Agenția a arătat că, începând cu 2007, proiectele legate de EIE pe care le-a gestionat au avut un impact asupra a 40 de milioane de persoane din întreaga UE prin intermediul mass-mediei, au furnizat un volum de energie regenerabilă echivalent cu consumul energetic anual al 6,7 milioane de cetățeni, au economisit un volum de energie primară echivalent cu consumul anual de energie electrică al 1,7 milioane de gospodării și au antrenat investiții de aproape 3 miliarde de euro în energia durabilă.

    În cele din urmă, agenția s-a implicat în activități ocazionate de Săptămâna europeană a energiei durabile din 2013. O conferință la nivel înalt în materie de politică a fost organizată la Bruxelles, atrăgând peste 3  000 de participanți. Pe lângă aceasta, la Bruxelles au mai avut loc alte 91 de evenimente și în întreaga Europă s-au organizat 589 de zile ale energiei. Activitatea amplă desfășurată de agenție în domeniul comunicării a avut ca rezultat 253 de mențiuni în mass-media, cu un public potențial de aproape 25 de milioane de persoane.

    Ecoinovare

    Activități-cheie

    Ecoinovarea este sprijinită prin programul PCI prin intermediul mai multor tipuri de măsuri (instrumente financiare, rețele care reunesc părți interesate de la nivel național și regional, proiecte de primă aplicare și de replicare pe piață). Agenției i s-a încredințat sarcina de a gestiona proiectele de primă aplicare și de replicare pe piață în domeniul ecoinovării, cu un buget de aproximativ 200 de milioane de euro pentru perioada 2008-2013.

    În 2013, eforturile agenției s-au concentrat asupra următoarelor activități:

    Finalizarea implementării cererii de propuneri din 2012: negocierile au fost finalizate, în marea lor majoritate, în lunile iunie și iulie și câteva acorduri au fost semnate mai târziu în cursul anului. În total, s-au semnat 46 de acorduri de finanțare.

    Noua cerere de propuneri: cererea de propuneri pentru 2013, lansată în mai 2013, a fost urmată de o zi europeană de informare reușită, la care au participat 340 de persoane la fața locului și 420 de persoane care au urmărit online evenimentul. Pe parcursul evenimentului s-au organizat 70 de reuniuni bilaterale, în cadrul cărora participanții au avut posibilitatea de a discuta idei de propuneri împreună cu membri ai personalului care dețineau cunoștințe în domeniul ecoinovării. Agenția a participat la șase zile naționale de informare. Cererea de propuneri a atras un număr record de propuneri (461).

    Experiențele cu proiecte aplicate și concluziile studiului privind rezultatele și impactul proiectelor în materie de ecoinovare au fost comunicate Comisiei (grupurile de lucru legate de programul Orizont 2020 și echipa LIFE). De asemenea, acestea au fost prezentate în cadrul unui eveniment de presă la care a participat și Janez Potočnik, comisarul pentru mediu.

    Programul Marco Polo

    Activități-cheie

    În ceea ce privește programul Marco Polo, Ziua europeană de informare, care a avut loc în aprilie, a atras 173 de participanți (la care se adaugă 528 de persoane care au participat la acest eveniment prin intermediul transmisiunii directe pe internet). Cu această ocazie, s-au organizat cel puțin 42 de reuniuni bilaterale cu potențiali beneficiari ai programului Marco Polo. Pentru a atrage potențiali beneficiari, s-a lansat o campanie de publicitate vizând 6 25  000 de cititori.

    Cererea de propuneri din 2013 a fost publicată la 26 martie și închisă la 23 august. S-au primit 61 de propuneri. Etapa de preevaluare a avut loc între 9 și 20 septembrie.

    În ceea ce privește cererea de propuneri din 2012, dintre cele 54 de propuneri primite, 26 de proiecte au fost negociate cu succes. Decizia de atribuire a fost adoptată la 23 mai (după ce a fost aprobată de DG MOVE).

    Gestionarea proiectelor în curs: s-au efectuat 16 vizite de verificare la fața locului. În plus, perioada de acordare a granturilor a fost redusă drastic între 2012 și 2013 (cu 118 zile), datorită eforturilor depuse de unitatea Marco Polo în vederea accelerării procesului de contractare.

    În ultimul trimestru, modalitățile practice de transferare a gestionării programului Marco Polo de la Agenția Executivă pentru Competitivitate și Inovare la Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (de la 1 ianuarie 2014) au făcut obiectul unei cooperări permanente între cele două agenții. Printr-un mesaj adresat părților interesate, s-a asigurat faptul că acestea sunt informate cu privire la viitoarele schimbări legate de gestionare.

    Programul EIP – Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network)

    Activități-cheie

    Programul are în componență peste 600 de organizații partenere din mai mult de 50 de țări, printre care și cele 28 de state membre ale UE. Pe lângă sarcinile de gestionare de proiect pentru 92 de contracte (acorduri de grant individuale) și pe lângă proiectul IPeuropAware, agenția este responsabilă și de susținerea Rețelei întreprinderilor europene, precum și de gestionarea instrumentelor informatice și a bazelor de date necesare pentru a asigura comunicarea interactivă între partenerii din cadrul rețelei.

    Noul sistem informatic destinat rețelei (proiectul „Merlin”) a fost lansat iunie 2013. Acest eveniment important și reușit a reprezentat un progres esențial în modernizarea instrumentelor informatice utilizate de partenerii rețelei, care va facilita nu numai cooperarea și comunicarea dintre aceștia, ci și îmbunătățiri ulterioare realizate în mod eficient.

    Conferința anuală de la Vilnius, organizată în asociere cu Președinția lituaniană a Consiliului UE, cu scopul de a promova evenimente și politici cu relevanță directă pentru IMM-urile de la nivelul UE alături de parteneri ai rețelei, a atras 725 de participanți. Un sondaj ulterior privind nivelul de satisfacție al participanților a înregistrat un feedback foarte pozitiv (86 % dintre respondenți au răspuns „satisfăcut” sau „foarte satisfăcut”).

    În 2013, agenția a continuat să acorde sprijin partenerilor rețelei, recrutând IMM-uri în scopul participării lor la „misiunile pentru creștere” (o inițiativă a vicepreședintelui Antonio Tajani, destinată să stimuleze o cooperare mai strânsă între UE și țările vizate, ca mijloc de generare a creșterii și a creării de locuri de muncă în beneficiul părților implicate). Agenția a contribuit în mod activ la nouă dintre aceste misiuni.

    În luna aprilie, agenția a transmis DG ENTR o notă conținând idei concrete referitor la viitorul rețelei în cadrul Programului pentru competitivitatea întreprinderilor și întreprinderile mici și mijlocii (COSME). Nota s-a axat asupra următoarelor aspecte: arhitectura generală a rețelei și a consorțiilor sale regionale, consolidarea poziției, a vizibilității, a competenței și a calității excelente a activităților rețelei la nivel regional, precum și diferențierea acordurilor în materie de servicii, buget și contracte. Nota a reprezentat o contribuție la eforturile depuse de Comisie în scopul definirii celei mai adecvate politici, care să țină seama de experiența dobândită în urma gestionării zilnice a rețelei din ultimii ani.

    Sursa: Anexă furnizată de agenție.


    RĂSPUNSUL AGENȚIEI

    11.

    Ca la fiecare exercițiu, am examinat angajamentele la sfârșitul exercițiului 2012 pe baza celor mai bune cunoștințe și am reportat aproximativ 1,125 milioane de euro de credite de plată (mai puțin de 8 % din bugetul pe 2012) pentru a ne acoperi obligațiile.

    O parte din aceste credite reportate (0,215 milioane de euro) au fost în final anulate deoarece plățile erau mai mici decât cele prevăzute. Principalele motive au fost următoarele: în primul rând, un subcontractant care nu a putut furniza toată lucrarea înainte de sfârșitul exercițiului; în al doilea rând, sume mai mici plătite pentru anumite credite angajate din cauza unor factori externi (împărțirea costurilor legate de clădire și, în acordurile privind nivelul serviciilor, experți care au lucrat în ultimele săptămâni ale anului 2012); în al treilea rând, numărul de linii bugetare (mai mult de 20), care au făcut ca sume mici, de câteva mii de euro sau mai puțin la fiecare linie, să ducă la suma cumulată de 0,215 milioane de euro semnalată de Curtea de Conturi.

    Merită totuși remarcat faptul că această sumă de 0,215 milioane de euro a fost cu 30 % mai mică decât în exercițiul anterior (0,309 milioane de euro) și a reprezentat numai 1,5 % din bugetul administrativ pe anul 2012 al agenției.

    Noua structură a bugetului administrativ, adoptată începînd cu 2014, cu mai puține linii bugetare, ar trebui să faciliteze într-o oarecare măsură reducerea anulărilor de credite reportate.


    Top