Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(05)

    Raportul privind conturile anuale ale Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsul centrului

    JO C 442, 10.12.2014, p. 42–50 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    10.12.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 442/42


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsul centrului

    (2014/C 442/05)

    INTRODUCERE

    1.

    Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (denumit în continuare „centrul”), cu sediul la Salonic, a fost instituit prin Regulamentul (CEE) nr. 337/75 al Consiliului (1). Misiunea sa principală este să sprijine dezvoltarea formării profesionale la nivelul Uniunii. În vederea îndeplinirii acestui obiectiv, centrul are drept sarcină alcătuirea și difuzarea de documentație privind sistemele de formare profesională (2).

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    2.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale centrului. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

    (a)

    conturile anuale ale centrului, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2013; și

    (b)

    legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    Responsabilitatea conducerii

    4.

    Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale centrului, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

    (a)

    Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale centrului includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale centrului după ce contabilul acestuia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a centrului.

    (b)

    Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

    Responsabilitatea auditorului

    5.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale centrului și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    6.

    Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    7.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    8.

    În opinia Curții, conturile anuale ale centrului prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acestuia la 31 decembrie 2013, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    9.

    În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    10.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

    SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

    11.

    Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Milan Martin CVIKL, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 8 iulie 2014.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  JO L 39, 13.2.1975, p. 1.

    (2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile centrului.

    (3)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

    (4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

    (5)  Articolele 39 și 50 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013 al Comisiei (JO L 328, 7.12.2013, p. 42).

    (6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

    (7)  Articolul 107 din Regulamentul (UE) nr. 1271/2013.


    ANEXA I

    Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

    Exercițiul

    Observația Curții

    Stadiul acțiunii corective

    (finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

    2011

    Reportarea unui asemenea volum excesiv de credite pentru titlul II contravine principiului bugetar al anualității.

    Finalizată

    2011

    S-a efectuat un număr considerabil de transferuri bugetare, concentrate, în cea mai mare parte a lor, spre sfârșitul exercițiului (1). Justificarea acestor transferuri între titluri bugetare era insuficientă, deoarece nu s-a realizat nicio estimare a necesităților. Această situație semnalează existența unor deficiențe la nivelul planificării și al programării bugetare și contravine principiului bugetar al specializării creditelor.

    Finalizată

    2012

    În fiecare an, centrul acordă granturi unei rețele de parteneri naționali (2) (granturile variază între 23  615 euro și 43  620 de euro per acord). În 2012, cheltuielile aferente granturilor (care se referă în principal la cheltuielile cu personalul ale beneficiarilor) s-au ridicat la 6 95  337 de euro (3), și anume la 4 % din totalul cheltuielilor operaționale. Verificările ex ante ale centrului cu privire la granturi constau într-o verificare documentară cuprinzătoare a declarațiilor de cheltuieli depuse de beneficiarii granturilor, precum și într-o examinare a certificatelor emise de către auditorii externi contractați de către beneficiari sau a certificatelor emise de funcționari publici independenți. Cu toate acestea, în general, centrul nu efectuează o verificare a cheltuielilor cu personalul declarate de beneficiari pe baza documentelor justificative originale. Ultimele verificări ex post cu privire la acest aspect au fost efectuate în 2009. Prin urmare, verificările ex ante nu furnizează decât o asigurare limitată.

    Finalizată

    2012

    Ratele de execuție bugetară au fost ridicate pentru titlurile I și III, și anume de 100 %, precum și pentru titlul II, respectiv, de 98 %. Nivelul reportărilor de credite angajate pentru titlul II a fost ridicat, și anume de 39 % (6 73  392 de euro), însă această situație a rezultat în principal din cauza unor factori care s-au aflat în afara controlului centrului, de exemplu întârzieri în ceea ce privește lucrările de reparații efectuate de autoritățile elene la sediul centrului. Aceste întârzieri au dus la amânarea lucrărilor de întreținere, de reparații și de amenajare a spațiilor respective (aproximativ 1 24  000 de euro), precum și la achiziționarea tardivă a echipamentului pentru sălile de conferință ale centrului (aproximativ 2 42  000 de euro). O parte a reportărilor a fost determinată de întârzieri la achiziția de echipamente informatice (aproximativ 1 72  000 de euro).

    Nu se aplică

    2012

    În 2010 și 2011, au fost inițiate două proceduri de recrutare pentru postul de director al centrului, însă ambele s-au soldat cu un eșec (4). La sfârșitul anului 2012, a fost lansată o a treia procedură de recrutare, care este încă în desfășurare. Curtea a constatat că, în cazul primelor două proceduri de recrutare, membrii comitetului de preselecție nu au semnat nicio declarație de absență a conflictelor de interese și că întrebările pentru interviuri și ponderea corespunzătoare acestora, precum și punctajele minime pentru includerea pe lista candidaților considerați corespunzători au fost stabilite după etapa de selecționare (screening) a candidaților.

    Finalizată


    (1)  În total, s-au efectuat 77 de transferuri bugetare, cifrate în total la 1,5 milioane de euro. 67 dintre aceste transferuri (1,3 milioane de euro) s-au efectuat în lunile noiembrie și decembrie 2011.

    (2)  În principal, agenții naționale și institute de cercetare.

    (3)  Sumă rezultată în urma efectuării plăților finale și a validării și închiderii prefinanțărilor privind acordurile de grant din anii precedenți. În ceea ce privește acordurile de grant din 2012, s-au efectuat numai prefinanțări în 2012, care nu au dus încă la cheltuieli.

    (4)  În cadrul primei proceduri de recrutare, niciunul dintre candidații selectați de Consiliul de conducere al centrului nu a fost numit de Comisia Europeană. În cadrul celei de a doua proceduri de recrutare, comitetul de preselecție a considerat că niciunul dintre candidații propuși nu îndeplinea cerințele pentru a fi inclus pe lista candidaților corespunzători. Prin urmare, acest comitet nu a prezentat Consiliului de conducere nicio listă a candidaților considerați corespunzători.


    ANEXA II

    Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Salonic)

    Competențe și activități

    Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

    [articolul 166 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene]

    Colectarea de informații

    Uniunea pune în aplicare o politică de formare profesională care sprijină și completează acțiunile statelor membre, respectând pe deplin responsabilitatea statelor membre față de conținutul și organizarea formării profesionale.

    Competențele centrului

    [articolele 2 și 3 din Regulamentul (CEE) nr. 337/75]

    Obiective

    În calitate de centru de referință al Uniunii Europene în domeniul educației și formării profesionale, centrul oferă factorilor de decizie, cercetătorilor și profesioniștilor informații privind tendințele curente, pentru a le permite luarea unor decizii și măsuri bine fundamentate. Centrul sprijină Comisia Europeană în promovarea și dezvoltarea educației și formării profesionale la nivelul Uniunii.

    Sarcini

    să alcătuiască o documentație selectivă și să realizeze analize de date;

    să contribuie la dezvoltarea și la coordonarea activității de cercetare;

    să utilizeze și să difuzeze informațiile relevante;

    să încurajeze și să sprijine o abordare concertată a problemelor referitoare la dezvoltarea formării profesionale;

    să asigure un cadru de dezbateri la dispoziția unui public larg și diversificat.

    Organizare

    Consiliul de conducere

    Componență

    Pentru fiecare stat membru:

    (a)

    un membru care reprezintă guvernul;

    (b)

    un membru care reprezintă organizațiile angajatorilor;

    (c)

    un membru care reprezintă organizațiile lucrătorilor.

    Pentru Comisia Europeană: trei membri.

    Consiliul îi numește pe membrii menționați la literele (a), (b) și (c). Comisia îi numește pe membrii care o reprezintă.

    La ședințele Consiliului de conducere și ale Biroului iau parte, de asemenea, coordonatorii din partea organizațiilor angajatorilor și a organizațiilor lucrătorilor de la nivel european și observatori din partea țărilor SEE (Spațiul Economic European).

    Sarcini

    Adoptă bugetul, stabilește prioritățile pe termen mediu (planificarea multianuală a centrului) și programul de activitate, evaluează și analizează raportul anual de activitate și conturile anuale. Adoptă bugetul definitiv și schema de personal.

    Biroul

    Componență

    Președintele și cei trei vicepreședinți ai Consiliului de conducere, un coordonator per grup și un reprezentant suplimentar din partea Comisiei.

    Directorul

    Numit de Comisie dintr-o listă de candidați înaintată de Consiliul de conducere; este responsabil de administrarea centrului și pune în aplicare deciziile Consiliului de conducere și ale Biroului.

    Auditul intern

    Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene.

    Auditul extern

    Curtea de Conturi Europeană.

    Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

    Resurse puse la dispoziția centrului în 2013 (2012)

    Bugetul definitiv

    18,53(19,22) milioane de euro

    Contribuția din partea Uniunii (1): 97,4 % (97,6 %)

    Situația personalului la 31 decembrie 2013

    Numărul posturilor prevăzute în schema de personal: 100 (101)

    Posturi ocupate: 98 (2) (98)

    Alte posturi:

    agenți contractuali: 23 (23)

    experți naționali detașați: 4 (3)

    Total personal: 125 (124)

    responsabil de sarcini operaționale: 91 (90)

    responsabil de sarcini administrative: 34 (34)

    Produse și servicii furnizate în 2013 (2012)

    Analize și raportări cu privire la politici

    Centrul monitorizează progresele înregistrate de țări în direcția îndeplinirii obiectivelor pe termen scurt convenite în Comunicatul de la Bruges. Fișele dedicate țărilor, care conțin rezumatul progreselor înregistrate în materie de politică, au fost finalizate pentru toate statele membre ale UE, pentru Norvegia și pentru Islanda și au fost puse la dispoziția Comisiei Europene, care propune recomandări specifice pentru fiecare țară, în vederea semestrului european. În scopul pregătirii raportului din 2014 al centrului, intitulat VET policy monitoring report (Raport de monitorizare a politicii privind educația și formarea profesională), o serie de grupuri tematice la care au participat membri ai Comitetului consultativ pentru formare profesională (CCFP) au discutat cu privire la eficacitatea politicilor. Rețeaua europeană de referință și expertiză pentru educație și formare profesională (ReferNet) a pregătit descrieri ale sistemelor naţionale de educație și formare profesională (Descriptions of national VET systems), acestea fiind publicate online pentru 29 de țări. Pentru reuniunea din luna martie a directorilor generali pentru formare profesională, s-a pregătit documentul Spotlight on VET in Ireland (Sinteză privind educația și formarea profesională în Irlanda). Documentele intitulate Vocational education and training in Lithuania – Short description (Educația și formarea profesională în Lituania – Scurtă descriere) și Spotlight on VET in Lithuania (Sinteză privind educația și formarea profesională în Lituania) au fost finalizate pentru reuniunea din noiembrie a directorilor generali pentru formare profesională și pentru conferința organizată de președinția UE cu privire la educație și formarea profesională. De asemenea, centrul a publicat documentul intitulat On the way to 2020: data for vocational education and training (Către 2020: date pentru educația și formarea profesională).

    Instrumente comune europene, calificări și rezultatele obținute pe planul învățării

    Centrul a furnizat informații, precum și consultanță în materie de politică mai multor grupuri de lucru de la nivelul UE, cu scopul de a susține punerea în aplicare a instrumentelor UE. Studiul realizat de centru cu privire la calificările de nivel 5 ale Cadrului european al calificărilor, precum și analiza efectuată de acesta și intitulată Analysis and overview of NQF level descriptors in European countries (Analiză și prezentare generală a descriptorilor din cadrele naționale ale calificărilor din țările europene) au contribuit în mod direct la punerea în aplicare a Cadrului european al calificărilor și a cadrelor naționale ale calificărilor. Centrul a publicat studiul intitulat The role of qualifications in governing professions and occupations (Rolul calificărilor în ceea ce privește accesul la profesii și ocupații). S-a emis o notă de informare cu privire la oportunitățile și provocările asociate ECVET (Sistemul european de credite pentru educație și formare profesională). Site-ul Europass a înregistrat 20,85 milioane (14,8 milioane) de vizite și 10,16 milioane (8,3 milioane) de CV-uri generate online. S-a organizat un dineu de lucru împreună cu Parlamentul European, în cadrul căruia s-au purtat discuții cu privire la realizările și provocările legate de instrumentele europene. Centrul a publicat studiul intitulat Renewing VET provision: Understanding feedback mechanisms between initial VET and the labour market (Reînnoirea sistemului de educație și formare profesională: înțelegerea mecanismelor de răspuns dintre educația și formarea profesională inițială și piața muncii). În vederea conferinței organizate de președinția lituaniană cu privire la educația și formarea profesională, s-a elaborat nota de informare intitulată Keeping young people in (vocational) education: what works? [Să îi menținem pe tineri în sistemul educațional (de formare profesională): prin ce mijloace?].

    Formarea adulților și tranzițiile

    În cadrul conferinței organizate de președinția lituaniană cu privire la educația și formarea profesională, s-a dezbătut studiul realizat de centru și intitulat Return to Work – work-based learning and the reintegration of unemployed adults into the labour market (Reîntoarcerea în câmpul muncii – învățarea bazată pe muncă și reintegrarea adulților șomeri pe piața muncii). S-au publicat studiile Benefits of vocational education and training in Europe for people, organisations and countries (Beneficiile educației și ale formării profesionale în Europa pentru cetățeni, organizații și țări) și Labour market outcomes of vocational education in Europe (Rezultatele privind formarea profesională pe piața muncii în Europa). Studiul intitulat Validation of non-formal and informal learning in European enterprises (Validarea învățării nonformale și informale în întreprinderile europene) a fost finalizat și o sinteză a acestuia a fost prezentată în cadrul seminarului comun al centrului și al DG EAC, seminar care a marcat începutul procesului de monitorizare a recomandării emise de Consiliu în 2012 cu privire la validare. Pentru a veni în sprijinul Alianței europene pentru ucenicii, centrul a organizat o conferinţă la nivel înalt cu tema Renewing vocational education and training to tackle skill mismatch – work-based learning and apprenticeship for all? (Necesitatea reînnoirii sistemului de educație și formare profesională pentru a aborda problema necorelării competențelor – învățare bazată pe muncă și ucenicii pentru toți?).

    Analiza competențelor

    Centrul a sprijinit dezvoltarea Panoramei competențelor în UE, de care va deveni integral responsabil începând cu anul 2014. Centrul a emis previziunile pentru 2013 cu privire la cererea şi oferta de competențe în Uniunea Europeană. Documentul intitulat Roads to recovery: three skill and labour market scenarios for 2025 (Căi de redresare: trei scenarii privind competențele și piața muncii pentru 2025) a sintetizat principalele constatări. S-a publicat studiul intitulat Quantifying skill needs in Europe – Occupational skills profiles: methodology and application (Cuantificarea nevoilor în materie de competențe în Europa – Profiluri de competențe profesionale: metodologie și aplicare). Centrul a publicat documentul intitulat Skills for a low carbon Europe (Competențe pentru o Europă cu emisii scăzute de dioxid de carbon) și a emis o notă de informare cu privire la acest subiect. Datele și analizele deținute de centru referitor la problema necorelării competențelor au contribuit la activitatea desfășurată de Consiliul pentru agenda globală în materie de șomaj al Forumului Economic Mondial și au fost prezentate la Summitul privind agenda globală, organizat în 2013 la Abu Dhabi.

    Impactul organizațional

    Evaluarea (externă) a centrului pentru perioada 2007-2012 a analizat dacă activitatea acestuia a urmat liniile politicilor europene, precum și eficiența, impactul și sinergiile sale cu alte patru agenții ale UE. Evaluarea a evidențiat faptul că: centrul a îndeplinit cu succes obiectivele stabilite de regulamentul prin care a fost instituit și este recunoscut ca unul dintre principalele centre internaționale de expertiză în materie de cadre de calificări și competențe; activitatea centrului nu a fost dublată de activitatea niciunui alt actor de la nivel european, național sau internațional; popularitatea documentelor elaborate de centru și a celor descărcate de pe site-ul său internet a crescut semnificativ; evenimentele organizate de centru s-au caracterizat printr-un înalt nivel de calitate, înalt fiind și nivelul de satisfacţie a participanților; acțiunile derulate de centru au prezentat un bun raport cost-eficacitate. Centrul folosește un sistem de măsurare a performanței, care contribuie la gestionarea și la evaluarea impactului, a eficienţei și a eficacităţii centrului. 173 (169) de documente de politică elaborate la nivelul UE au citat constatări ale centrului. Activitățile centrului au beneficiat în continuare de sprijinul eficace și eficient al administrației sale. Un sondaj efectuat în 2013 în rândul angajaților centrului a confirmat satisfacția personalului față de serviciile administrative și de suport.

    Pentru informații suplimentare, a se consulta site-ul www.cedefop.europa.eu (Raportul anual și Raportul anual de activitate 2013).


    (1)  Notă: Sunt incluse veniturile alocate din acordurile de delegare încheiate cu DG EMPL, care în 2013 s-au ridicat la valoarea de 0,6 milioane de euro (1,32 milioane de euro în 2012).

    (2)  Această cifră include posturile efectiv ocupate (96), precum și ofertele de angajare (2) efectuate pentru posturile vacante (în conformitate cu abordarea planului multianual privind politica pentru personal).

    Sursa: Anexă furnizată de centru.


    RĂSPUNSUL CENTRULUI

    Centrul a luat notă de raportul Curții.


    Top