Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XC0521(02)

    Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    21.5.2014   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 153/9


    Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    (2014/C 153/05)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

    DOCUMENT UNIC

    REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

    privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare  (2)

    „PIADINA ROMAGNOLA”/„PIADA ROMAGNOLA”

    Nr. CE: IT-PGI-0005-01067 – 11.12.2012

    IGP ( X ) DOP ( )

    1.   Denumire

    „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola”

    2.   Statul membru sau țara terță

    Italia

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tip de produs

    Clasa 2.4. Produse de panificație, produse de patiserie, produse de cofetărie, biscuiți.

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    Denumirea „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” identifică produsul de panificație obținut prin prepararea și, apoi, prin coacerea pe plite a unui aluat pe bază de făină, grăsimi, sare și unele ingrediente opționale.

    La momentul comercializării, se prezintă sub forma unui disc de culoare albă-fildeșie, cu pete caracteristice chihlimbarii de dimensiuni și nuanțe diferite pe ambele fețe și cu gust aromat și miros caracteristic, asemănător celui de pâine abia scoasă din cuptor.

    Caracteristicile fizice care diferențiază „Piadina Romagnola” sau „Piada Romagnola” sunt:

    formă: rotundă, neregulată;

    dimensiuni:

    diametru între 15 și 25 cm și între 23 și 30 cm în cazul variantei „alla Riminese”;

    grosime între 4 și 8 milimetri și până la 3 milimetri în cazul variantei „alla Riminese”;

    aspect exterior: suprafața este vălurită și neregulată, cu pete chihlimbarii sau cu beșici de diverse dimensiuni, datorate coacerii;

    caracteristici organoleptice: gust aromat și miros caracteristic asemănător celui de pâine abia scoasă din cuptor.

    3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate)

    Pentru producția de „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” sunt prevăzute următoarele ingrediente:

    3.3.1.   Ingrediente obligatorii pentru 1 000 de grame de făină de grâu comun

    făină de grâu comun;

    apă: atât cât trebuie pentru a se obține un aluat omogen;

    sare: 25 de grame sau mai puțină;

    grăsimi: untură de porc și/sau ulei de măsline și/sau ulei de măsline extravirgin, până la 250 de grame.

    3.3.2.   Ingrediente facultative pentru 1 000 de grame de făină de grâu comun

    agenți de afânare: bicarbonat de sodiu, difosfat disodic, amidon de porumb sau de grâu, până la 20 de grame.

    Este interzisă adăugarea de conservanți, arome și/sau alți aditivi.

    3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)

    3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    În aria geografică indicată trebuie să se desfășoare toate etapele producției indicate în cele ce urmează:

     

    prepararea aluatului (prepararea se face prin amestecarea ingredientelor cu apă până la obținerea unui aluat);

     

    porționarea (aluatul este împărțit manual sau mecanic în bucăți sau sfere mici);

     

    întinderea (procesul de aplatizare a bucăților sau a sferelor pentru a forma „Piadina Romagnola” sau „Piada Romagnola” se desfășoară numai prin întindere mecanică sau manuală);

     

    coacerea (coacerea se face prin tratarea termică a discului de aluat pe ambele fețe. Discul poate fi întors fie prin mijloace mecanice, fie manual);

     

    răcirea

    3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.

    Procesele de prelucrare și ambalare trebuie să de desfășoare în succesiune imediată pentru ca produsul să nu își piardă consistența după răcire. Rămânerea produsului în contact direct cu aerul pentru o perioadă mai lungă decât cea necesară pentru răcire dăunează caracteristicilor organoleptice deosebite ale produsului, acesta devenind uscat și tare.

    „Piadina Romagnola” sau „Piada Romagnola” se comercializează înfășurată în învelișuri de hârtie alimentară sau de pânză, în cazul produsului destinat consumului imediat, sau în pungi alimentare perfect sigilate, în cazul produsului destinat unui consum ulterior.

    În cazul produsului destinat unui consum ulterior, ambalarea în pungi alimentare perfect sigilate evită nu doar deteriorarea caracteristicilor organoleptice, ci și expunerea produsului la agenți externi, în special la efectele nocive ale eventualelor atacuri ale paraziților făinurilor (în special ale așa-numitei molii a făinii).

    3.7.   Norme specifice privind etichetarea

    Pe fiecare ambalaj de „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” IGP trebuie să figureze, cu caractere de tipar clare și lizibile, indelebile și ușor de distins, următoarele elemente:

    logoul UE;

    denumirea „Piadina Romagnola” sau „Piada Romagnola”, urmată de mențiunea „Indicazione Geografica Protetta” sau de acronimul acesteia, IGP;

    logoul.

    În scopul unei clarități sporite pentru consumatori, în cazul variantei „alla Riminese” a produsului „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola”, este obligatorie adăugarea pe ambalaj, cu caractere de tipar identice cu cele utilizate pentru denumirea „Piadina Romagnola” sau „Piada Romagnola”, clare și lizibile, indelebile și ușor de distins, a cuvintelor „alla Riminese”.

    Logoul este prezentat în cele ce urmează.

    Image

    Culorile sunt maro 724 C și bej 728 C.

    În cazul producției și al vânzării directe și exclusive, mențiunile și logoul indicate mai sus pot figura alături de denumirea unității de producție. Caracterele utilizate pentru denumirea „Piadina Romagnola” sau „Piada Romagnola” IGP sau pentru celelalte mențiuni prevăzute de prezentul document trebuie să fie grupate în același câmp vizual, trebuie prezentate în mod clar, lizibil și indelebil și trebuie să fie suficient de mari încât să iasă în evidență pe fondul pe care sunt reproduse, astfel încât să poată fi clar distinse de ansamblul celorlalte indicații și/sau ilustrații.

    De asemenea, pe etichetă pot figura alte indicații facultative în sprijinul consumatorului și/sau informații cu caracter nutrițional, pe lângă utilizarea unor denumiri comerciale și mărci private, cu condiția ca acestea să nu aibă sens laudativ și să nu inducă în eroare cumpărătorul. În cazul produsului destinat piețelor internaționale, mențiunea „indicazione geografica protetta” poate fi utilizată în limba țării de destinație.

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    Aria geografică în care se prepară și se ambalează „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” cuprinde teritoriul regiunii istorice Romagna, mai exact întregul teritoriu al provinciilor Rimini, Forlì Cesena și Ravenna și al următoarelor comune din provincia Bologna: Borgo Tossignano, Casalfiumanese, Castel del Rio, Castel Guelfo, Castel San Pietro, Dozza, Fontanelice, Imola, Mordano.

    5.   Legătura cu aria geografică

    5.1.   Specificitatea ariei geografice

    Romagna ocupă teritoriul aflat cel mai la est din regiunea Emilia-Romagna. Teritoriul se extinde de la litoralul dinspre Marea Adriatică (la est) până la granița cu provincia Bologna (la vest) și de la granița cu regiunea Marche (la sud) până la granița cu provincia Ferrara (la nord). Clima ariei de producție este temperată subcontinentală și variază în funcție de altitudine și de distanța față de coastă. Chiar dacă nu se diferențiază prea mult de cea din restul Italiei de nord, clima din Romagna prezintă caracteristici proprii datorate subțierii treptate a fâșiei de câmpie.

    Producția și consumul de „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” s-a răspândit în trecut în Romagna ca alternativă la pâine (a cărei disponibilitate era limitată), afirmându-se, potrivit definiției pe care i-a dat-o celebrul poet din Romagna Giovanni Pascoli, drept „pâinea națională a locuitorilor din Romagna”.

    Consolidarea, de-a lungul secolelor, a acestei tradiții și tehnicile deosebite de realizare au creat premisele apariției, în anii șaptezeci ai secolului trecut, a producției artizanale de „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola”, desfășurată în mici localuri (chioșcuri) în scopul consumului imediat.

    Prezența răspândită și evidentă în Romagna a chioșcurilor în care se produc și se vând piadine destinate consumului imediat este o caracteristică a teritoriului foarte bine cunoscută de către localnici și turiști, aceasta aflându-se la baza introducerii mai apoi a producției de „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” destinată consumului ulterior.

    La prepararea „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” trebuie să se țină seama de tehnicile transmise de-a lungul timpului în Romagna, tehnici care determină caracteristicile tipice ale produsului. Pentru amestecarea ingredientelor este oportună respectarea unei ordini precise; aluatul nu trebuie prelucrat prea mult timp și trebuie să ajungă la o consistență care să permită întinderea lui; coacerea trebuie efectuată la temperatura și pe durata indicate, având grijă ca discul să fie întors mereu pe plita de coacere, până când produsul dobândește caracteristicile descrise la punctul 3.2.

    Aceste competențe, rod al cunoașterii și al îndelungatei experiențe ale producătorilor locali, conferă „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” caracteristicile sale distinctive, care au rămas neschimbate încă de la început și care au permis menținerea în timp a reputației produsului.

    5.2.   Specificitatea produsului

    „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” este cea mai tipică dintre specialitățile din Romagna. Se găsește mai peste tot pe străzile din Romagna, produsă de piadinare în chioșcurile caracteristice și colorate, în restaurante, în magazinele și întreprinderile alimentare specializate. „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” este atât de celebră încât este cunoscută cu mult dincolo de granițele regionale.

    Este vorba despre un produs obținut dintr-un aluat făcut din făină, apă, sare, grăsimi și unele ingrediente opționale, preparat potrivit unei tradiții străvechi, produsul prezentându-se sub forma unui disc de culoare albă-fildeșie cu pete caracteristice chihlimbarii de diverse dimensiuni și nuanțe pe ambele fețe și cu gust aromat și miros caracteristic, asemănător celui al pâinii abia scoase din cuptor.

    5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

    Reputația „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” se împletește cu istoria, cu tradițiile locale și chiar cu expresiile și credințele populare.

    Termenul piada a fost oficializat grație lui Giovanni Pascoli, care a italienizat regionalismul piè din Romagna. Într-o celebră mică poezie a sa, poetul elogiază piadina, aliment străvechi, aproape de-o vârstă cu omul, și o definește „pâinea națională a locuitorilor din Romagna”, transformând Piadina și Romagna într-un întreg indisolubil.

    Diverse opere, adesea monografice, documentează caracteristicile produsului Piadina Romagnola, atestând proveniența inițială a produsului prin surse istorice, ilustrând diferența dintre cele două tipuri și îmbogățind notorietatea produsului prin sugestii referitoare la prepararea acestuia și prin sfaturi privind umpluturile. În 1913, în periodicul Il Plaustro, Antonio Sassi definește produsul „piadine” ca „turtele tradiționale și gustoase ale locuitorilor din Romagna”.

    Vocabolario Romagnolo Italiano, de Adelmo Masotti, ed. Zanichelli, 1996, definește piada ca „o focaccia subțire de pâine nedospită, coaptă într-o tavă joasă și încinsă, tipică pentru Romagna”.

    În literatură există diverse citate care remarcă diferența față de „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola”„alla Riminese”, datorată diametrului și grosimii. Drept exemplu, se menționează publicațiile lui Graziano Pozzetto La Piadina Romagnola Tradizionale, Panozzo Editore, Rimini, 2005 și Cucina di Romagna, ed. Franco Muzzio, 2004, care prezintă distincția dintre cele două tipuri.

    În 2004, o publicație a prezentat pentru prima oară rețeta pentru „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” și în limbile arabă, franceză, engleză, japoneză, chineză, rusă, spaniolă și germană.

    Denumirea „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” apare de numeroase ori în publicațiile gastronomice și în ghiduri.

    În ghidul Italia a tavola – Guida Gastronomica, Touring Club italiano, 1984, p. 30, în capitolul intitulat „Piatti popolareschi di ieri diventano consumi popolari di oggi” este menționată și descrisă „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola”. Articolul descrie ingredientele utilizate pentru producție, modalitățile de consum (tăiată felii sau umplută și îndoită), precum și caracteristica formă de disc turtit a produsului.

    Ghidul turistic Turismo gastronomico in Italia (Touring club italiano, 2001, p. 367-8), în secțiunea referitoare la Regiunea Emilia Romagna, după o scurtă prezentare a provinciei Rimini, menționează „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola” umplută cu mezeluri și brânză ca fiind alimentul cel mai consumat în provincie.

    Volumul Romagna – viaggio attraverso le regioni italiane (Finintenet S.p.A, 2002, p. 53) conține un capitol intitulat „Rimini, il regno della Piadina”, în care este descrisă „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola”, împreună cu modul de preparare și de gustare, și anume umplută cu brânză și cu mezeluri.

    Și rețelele TV naționale s-au ocupat de „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola”. Poate fi amintită emisiunea TV „Terra e Sapori”, cu episodul intitulat „Emilia Romagna: i segreti della Piadina”, difuzat de Rai la 18 iulie 2008, care a prezentat ingredientele, rețeta și modalitățile de preparare a produsului „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola”.

    În sfârșit, în Romagna se desfășoară de mult timp evenimente, concursuri gastronomice și manifestări dedicate produsului „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola”.

    Începând din 1993, în fiecare an se organizează la Cervia, în provincia Ravenna, manifestarea „Piadina d’Autore”, în cadrul căreia este premiată cea mai bună piadina produsă în chioșcurile din teritoriu.

    Din 1998, la Santarcangelo di Romagna se desfășoară concursul „Palio della Piadina”, cu scopul de a menține vie tradiția acestui produs autentic al tradiției gastronomice din Romagna.

    Un articol publicat la 6 iulie 2009 a dat vestea acordării premiului: „cea mai bună piadina: acordat premiul pentru rețeta din Romagna prin excelență”.

    Un comunicat de presă a fost publicat în legătură cu ediția 2010, „Premio Piadina Romagnola, miglior piadina 2010”.

    Printre manifestările cele mai recente:

    „Lo Sposalizio della Piadina”, lansată în 2002 la Cesena cu intenția valorificării tradiției produsului „Piadina Romagnola”/„Piada Romagnola”;

    „Piadina Days” este o manifestare care cuprinde, începând din 2010, în cadrul „Wine Food Festival” al Regiunii Emilia-Romagna, 2 zile de evenimente, spectacole, concerte și degustări ale piadinei în toată Romagna.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    [Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 (3)]

    Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la adresa: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

    sau

    accesând direct pagina principală a site-ului internet al Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Qualità e sicurezza” (în partea superioară dreaptă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


    (1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

    (2)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12. Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

    (3)  A se vedea nota de subsol 2.


    Top