EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XC0213(04)

Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

JO C 42, 13.2.2014, p. 16–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

13.2.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 42/16


Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2014/C 42/11)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

CERERE DE MODIFICARE

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare  (2)

CERERE DE MODIFICARE ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 9

„LIMONE DI ROCCA IMPERIALE”

NR. CE: IT-PGI-0105-01152-04.09.2013

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării

Denumirea produsului

Descrierea produsului

Aria geografică

Dovada originii

Metoda de obținere

Legătură

Etichetarea

Cerințele naționale

Altele (de precizat)

2.   Tip de modificare

Modificare a documentului unic sau a fișei-rezumat

Modificare a caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate pentru care nu s-a publicat niciun document unic și nicio fișă-rezumat

Modificare a caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

Modificare temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau fitosanitare obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

3.   Modificare (modificări)

Descrierea produsului

Se modifică valoarea pentru aciditatea sucului, de la mai mică de 5 %, la mai mare sau egală cu 4,5 % (4,5 g de acid citric/100 ml). Modificarea este justificată de rezultatele unui studiu efectuat în 2012 de către Consorzio di Valorizzazione del Limone IGP di Rocca Imperiale și de către Agenzia Regionale per lo Sviluppo e Servizi in Agricoltura (ARSSA). Studiul a examinat un număr de eșantioane mai mare, prelevate într-un interval de timp mai extins, față de studiul efectuat în 2007 din care a fost extrasă ca referință valoarea actuală pentru aciditate (< 5 %). Ca urmare a rezultatelor analitice ale studiului efectuat în 2012, a fost evidențiată o variație a parametrului aciditate, datorată unui complex de factori de mediu și culturali, cum ar fi factori termo-pluviometrici, pedologici, fiziologici, nutriționali etc., care nu fuseseră luați în calcul cu ocazia studiului precedent. Prin urmare, a devenit necesară modificarea în mod corespunzător a valorii indicate în caietul de sarcini de către producători.

Metoda de obținere

S-a considerat oportună eliminarea indicațiilor referitoare la distanța de plantare și stabilirea unei limite unice a densității, de 700 de plante la hectar, fără a se face distincție între plantațiile noi și cele existente. Modificarea ține cont de evoluțiile din sectorul cultivării lămâilor și de utilizarea unor portaltoi noi, mai puțin robuști, care înlocuiesc treptat portocalul amar ca urmarea a problemelor cauzate de virusul Citrus tristeza. În plus, eliminarea restricțiilor privind distanța de plantare permite agricultorilor să adopte, în limitele densității maxime menționate mai sus, distanța de plantare cea mai potrivită propriei situații pedologice și propriilor mijloace de cultivare.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare  (3)

„LIMONE DI ROCCA IMPERIALE”

NR. CE: IT-PGI-0105-01152-04.09.2013

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire

„Limone di Rocca Imperiale”

2.   Statul membru sau țara terță

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tip de produs

Clasa 1.6.

Fructe, legume și cereale în stare proaspătă sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Indicația geografică protejată „Limone di Rocca Imperiale” este rezervată fructelor provenite din soiurile grupului Femminello, care aparțin speciei botanice Citrus Limun Burm., cunoscute în zonă sub numele de „Limone di Rocca Imperiale”.

La momentul comercializării, fructele „Limone di Rocca Imperiale” prezintă următoarele caracteristici:

culoarea cojii: de la verde-deschis la galben;

forma fructului: de la eliptică alungită la sferică;

dimensiuni: de la medie la mare, cu un calibru de minimum 53 mm;

greutate: minimum 100 g;

flavedo: bogat în uleiuri esențiale; are un parfum și o aromă puternice și intense, cu un conținut de limonen > 70 % (% din totalul hidrocarburilor terpenice);

pulpă: de culoare galben-lămâie, aproape lipsită de sâmburi;

suc: de culoare galben-lămâie, cu randament ≥ 30 % și cu aciditate ≥ 4,5 % (4,5 g de acid citric/100 ml).

Doar lămâile care aparțin categoriilor comerciale „Extra”, „I” și „II” pot obține IGP „Limone di Rocca Imperiale”.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate)

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală)

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele cultivării și recoltării fructului „Limone di Rocca Imperiale” trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată.

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.

În cazul în care fructele nu sunt comercializate imediat după recoltare, este autorizată conservarea acestora la temperaturi scăzute. Temperatura de conservare nu trebuie să depășească 11 °C. Fructele trebuie ambalate în maximum 60 de zile de la recoltare.

3.7.   Norme specifice privind etichetarea

Pe eticheta prezentă pe ambalaj figurează în mod obligatoriu următoarele informații, înscrise clar și lizibil, cu litere de tipar:

mențiunea IGP „Limone di Rocca Imperiale”, cu caractere de dimensiune superioară față de celelalte mențiuni prezente pe etichetă;

logoul prezentat mai jos;

simbolul Uniunii;

categoria comercială de apartenență: „Extra”, „I” sau „II”.

Image

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Zona de producție a IGP „Limone di Rocca Imperiale” coincide cu teritoriul administrativ al Comunei Rocca Imperiale.

5.   Legătura cu aria geografică

5.1.   Specificitatea ariei geografice

Comuna Rocca Imperiale este un areal care, deși situat într-o zonă climatică de tip mediteraneean, se bucură, grație configurației orografice aparte, de un microclimat special, favorabil cultivării și dezvoltării culturii lămâilor. Colinele situate la vest, nord și sud protejează arealul de vânturile reci din nord, în timp ce marea, situată la sud-est, exercită o acțiune de atenuare a condițiilor climatice, rezultând astfel un mediu natural care favorizează caracteristicile calitative ale produsului. Ploaia, factor limitativ pentru cultura lămâiului, este prezentă în această zonă în cantități de circa 600 mm; regimul pluviometric este bine distribuit, în principal în perioada de tomnă-iarnă și moderat în perioada de primăvară, la începutul ciclului de cultură. În restul anului culturile trebuie irigate; resursele de apă utilizate în acest scop sunt reprezentate de pânza freatică alimentată de apele masivului Pollino și în mai mică măsură de torenții activi pe parcursul perioadei de iarnă.

5.2.   Specificitatea produsului

Caracteristicile deosebite pe care se fondează reputația produsului „Limone di Rocca Imperiale” sunt: randamentul în suc mai mare de 30 %; conținutul de limonen de minimum 70 %, care împreună cu alți compuși aromatici conferă fructului un parfum puternic și intens. Aceste caracteristici conferă produsului „Limone di Rocca Imperiale” identitate pe piețele locale, regionale și naționale.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)

Semnificative pentru aria de producție sunt sărbătorile organizate de la începutul anilor ’80, cu ocazia cărora au loc degustări de produse tipice locale și de mâncăruri pe bază de „Limone di Rocca Imperiale”. Prezența constantă a produsului în zonă și reputația de care se bucură acesta se reflectă în prezența „Limone di Rocca Imperiale” în bucătăria tradițională, care utilizează coaja bogată în uleiuri esențiale și sucul acestor lămâi pentru a accentua parfumul și gustul mâncărurilor și pentru a le conferi o savoare distinctă. Mărturie a vitalității unei tradiții puternic înrădăcinate în zonă, „Sagra dei Limoni di Rocca Imperiale” (Festivalul lămâilor de Rocca Imperiale) care se desfășoară în localitatea cu același nume în prima jumătate a lunii august, reprezintă de câțiva ani ocazia cea mai renumită pentru a degusta produsul. Datorită parfumului intens și persistent emanat de lămâi, consumatorii asociază acest fruct teritoriului Rocca Imperiale, învățând astfel să îl distingă și să îl prefere altor lămâi. În plus, la majoritatea sărbătorilor religioase, la târguri și la toate manifestările folclorice, conform obiceiului local, tarabele sunt decorate cu lămâi de Rocca Imperiale, așezate în coșuri sau formând aranjamente speciale.

„Limone di Rocca Imperiale” se află pe lista produselor agroalimentare tradiționale a Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali (Ministerul Politicilor Agricole Alimentare și Forestiere) începând din anul 2006, iar utilizarea consolidată a denumirii „Limone di Rocca Imperiale” este prezentă de peste douăzeci și cinci de ani. Denumirea este utilizată în mod curent pentru a indica produsul în cauză chiar și în regiunile limitrofe, după cum demonstrează documentele comerciale și de transport ale întreprinderilor din zonă, documentele parohiale și întâlnirile promovate de organizațiile agricole profesionale. În sfârșit, este oportun de precizat faptul că, în prezent, cultivarea produsului „Limone di Rocca Imperiale” reprezintă un element definitoriu al peisajului agricol din zona Alto Jonio Cosentino. Într-adevăr, pământurile comunei Rocca Imperiale, pe care se întind culturile de lămâi, sunt cunoscute sub numele de „Giardini dei limoni di Rocca Imperiale” (Grădinile cu lămâi din Rocca Imperiale).

Astfel, legătura la nivel cultural, economic și peisagistic dintre produsul „Limone di Rocca Imperiale” și contextul local este deosebit de puternică.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 (4)

Actuala administrație a lansat procedura națională de opoziție, publicând propunerea de recunoaștere a IGP „Limone di Rocca Imperiale” în „Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana” nr. 165 din 16 iulie 2013.

Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la adresa:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

sau

accesând direct pagina principală a site-ului internet al Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (http://www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Qualità e sicurezza” (în partea superioară dreaptă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.

(2)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12. Înlocuit de Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

(3)  A se vedea nota de subsol nr. 2.

(4)  A se vedea nota de subsol nr. 2.


Top