Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011Q0624(01)

    Regulamentul de procedură al Comitetului de apel [Regulamentul (UE) nr. 182/2011] – Adoptat de Comitetul de apel la 29 martie 2011

    JO C 183, 24.6.2011, p. 13–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    24.6.2011   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 183/13


    Regulamentul de procedură al Comitetului de apel [Regulamentul (UE) nr. 182/2011]

    Adoptat de Comitetul de apel la 29 martie 2011

    2011/C 183/05

    COMITETUL DE APEL,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (1), în special articolul 3 alineatul (7),

    având în vedere propunerea Comisiei,

    ADOPTĂ URMĂTORUL REGULAMENT DE PROCEDURĂ:

    Articolul 1

    Reguli generale pentru convocarea unei reuniuni

    1.   Fără a aduce atingere articolului 2, atunci când președintele comitetului decide, în conformitate cu articolul 5 alineatele (3) și (4) din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, să sesizeze Comitetul de apel, președintele informează de îndată membrii comitetului și reprezentanțele permanente ale statelor membre (denumite în continuare „reprezentanțele permanente”) cu privire la decizia respectivă. Data sesizării este considerată data la care au fost comunicate aceste informații. Comunicarea privind sesizarea este însoțită de proiectul final de act de punere în aplicare, astfel cum a fost înaintat spre vot comitetului.

    2.   În cazurile prevăzute la articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, președintele comitetului înaintează de îndată actul de punere în aplicare Comitetului de apel. Data sesizării este considerată data la care este înaintat actul de punere în aplicare.

    3.   În conformitate cu articolul 3 alineatul (7) paragraful al treilea din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, Comitetul de apel se reunește cel mai devreme la 14 zile calendaristice și cel târziu la șase săptămâni de la data sesizării.

    4.   Cu excepția cazurilor justificate corespunzător, președintele convoacă o reuniune cel mai devreme la 14 zile de la data la care proiectul de act de punere în aplicare și proiectul de agendă au fost prezentate comitetului.

    5.   În conformitate cu articolul 3 alineatul (7) paragraful al cincilea din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, Comisia stabilește data reuniunii Comitetului de apel în strânsă cooperare cu statele membre, pentru a le permite statelor membre și Comisiei să asigure un nivel adecvat de reprezentare.

    În acest scop, Comisia consultă statele membre cu privire la diversele opțiuni în ceea ce privește data reuniunii. Statele membre au posibilitatea de a formula sugestii în acest sens și de a indica nivelul de reprezentare pe care îl consideră adecvat, care ar trebui să fie de natură suficient de înaltă și orizontală, inclusiv la nivel ministerial. Ca regulă generală, reprezentarea nu ar trebui să fie sub nivelul membrilor comitetului reprezentanților permanenți ai guvernelor statelor membre. Comisia ține seama în cea mai mare măsură de astfel de sugestii.

    Articolul 2

    Convocarea unei reuniuni în cazul proiectelor de măsuri antidumping sau compensatorii definitive

    1.   În cazurile menționate la articolul 5 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, Comisia inițiază consultări cu statele membre imediat după vot.

    2.   Președintele informează membrii comitetului și reprezentanțele permanente cu privire la rezultatele consultărilor prevăzute la alineatul (1) și, pe această bază, prezintă Comitetului de apel:

    (a)

    versiunea proiectului de act de punere în aplicare votată de comitet; sau

    (b)

    o versiune modificată a proiectului de act de punere în aplicare.

    Data prezentării documentelor menționate la primul paragraf este considerată data sesizării. Această dată survine cel mai devreme la 14 zile calendaristice și cel târziu la o lună de la data reuniunii comitetului.

    3.   În conformitate cu articolul 5 alineatul (5) paragraful al doilea din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, Comitetul de apel se reunește cel mai devreme la 14 zile calendaristice și cel târziu la o lună de la data sesizării.

    4.   În conformitate cu articolul 5 alineatul (5) paragraful al doilea din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, termenele-limită menționate la prezentul articol nu aduc atingere necesității de a respecta termenele-limită prevăzute în actele de bază pertinente.

    Articolul 3

    Documentația care trebuie trimisă membrilor Comitetului de apel

    1.   Președintele Comitetului de apel stabilește ordinea de zi și o trimite Comitetului de apel.

    2.   Președintele Comitetului de apel le trimite membrilor Comitetului de apel invitația, proiectele de acte de punere în aplicare și alte documente pentru reuniune cu suficient de mult timp înainte de reuniune, ținând seama de urgența și de complexitatea chestiunii, și cel târziu cu 14 zile calendaristice înainte de data reuniunii, în conformitate cu articolul 1 alineatul (4). Documentele se trimit în conformitate cu articolul 11 alineatul (2).

    Articolul 4

    Avizul Comitetului de apel

    1.   Comitetul de apel emite avizul cu privire la proiectul de act de punere în aplicare sau, în cazurile prevăzute la articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, cu privire la actul de punere în aplicare, în termenul-limită stabilit de președintele comitetului, în conformitate cu articolul 3 alineatul (3) și cu articolul 3 alineatul (7) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    2.   În conformitate cu articolul 3 alineatul (4) și cu articolul 6 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, președintele depune toate eforturile necesare pentru a găsi soluții care să se bucure de cel mai larg sprijin posibil în cadrul Comitetului de apel. Înainte de vot, președintele informează Comitetul de apel cu privire la modul în care s-a ținut seama de discuții și de sugestiile de modificări, în special de sugestiile care s-au bucurat de un sprijin larg în cadrul Comitetului de apel.

    3.   Comitetul de apel emite avizul cu majoritate calificată, în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    Prin derogare de la primul paragraf, până la 1 septembrie 2012, în conformitate cu articolul 6 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, Comitetul de apel emite avizul cu privire la proiectele de măsuri antidumping sau compensatorii definitive cu majoritatea simplă a membrilor săi.

    4.   Cu excepția unei eventuale obiecții din partea unui membru al Comitetului de apel, președintele poate, fără să recurgă la un vot formal, să stabilească faptul că a fost emis un aviz favorabil de către Comitetul de apel, prin consens, cu privire la proiectul de act de punere în aplicare.

    5.   După consultarea membrilor Comitetului de apel, președintele poate, din proprie inițiativă sau la cererea unui membru al comitetului, să amâne un vot până la încheierea reuniunii sau până la o reuniune ulterioară.

    6.   Atunci când Comitetul de apel nu emite niciun aviz, președintele îi informează cât mai curând posibil pe membrii comitetului respectiv cu privire la eventuala intenție a Comisiei de a adopta proiectul de act de punere în aplicare.

    Articolul 5

    Reprezentare și cvorum

    1.   Fiecare stat membru este considerat a fi un membru al Comitetului de apel. Fiecare membru al Comitetului de apel decide cu privire la componența propriei delegații și transmite președintelui și celorlalte state membre informații în acest sens în vederea asigurării unui nivel de reprezentare cât mai omogen posibil în cadrul reuniunii Comitetului de apel. Componența fiecărei delegații este comunicată președintelui Comitetului de apel într-un termen rezonabil și cel târziu cu 5 zile calendaristice înainte de data reuniunii Comitetului de apel.

    2.   Rambursarea de către Comisie a cheltuielilor de călătorie este limitată la o persoană pe stat membru.

    3.   Delegația unui stat membru poate reprezenta cel mult încă un stat membru. Statul membru reprezentat îl informează pe președinte în acest sens înainte de reuniune sau cel târziu înainte de vot.

    4.   Pentru a-i permite Comitetului de apel să voteze este necesară prezența majorității statelor membre. Această regulă se aplică și atunci când Comitetul de apel emite un aviz prin consens. Cu toate acestea, în cazul în care termenul-limită pentru emiterea unui aviz al Comitetului de apel a expirat prin aplicarea articolului 3 alineatul (3) sau alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, se consideră, în sensul articolului 6 alineatul (3) din regulament, că nu s-a emis niciun aviz de către Comitetul de apel.

    Articolul 6

    Terți și experți

    1.   Reprezentanții țărilor terțe sau ai organizațiilor care au dreptul, în baza unui act juridic cu caracter obligatoriu, să fie prezenți la reuniunea comitetului sunt invitați să participe la reuniunile Comitetului de apel.

    2.   Reprezentanții țărilor aderente sunt invitați să participe la reuniunile Comitetului de apel de la data semnării Tratatului de aderare.

    3.   În cazul în care o majoritate simplă a membrilor Comitetului de apel sprijină o cerere de prezență a reprezentanților organelor sau oficiilor Uniunii, precum și ai agențiilor Uniunii cărora actul de bază le conferă un rol în ceea ce privește adoptarea actului de punere în aplicare, reprezentanții respectivi sunt invitați la reuniune. Președintele poate decide, de asemenea, să invite din proprie inițiativă astfel de reprezentanți. Cu toate acestea, o majoritate simplă a statelor membre se poate opune participării acestora la reuniune.

    4.   Reprezentanții terților menționați la alineatele (1), (2) și (3) nu au dreptul nici să asiste, nici să participe la votul Comitetului de apel.

    5.   Niciun alt terț sau expert care nu face parte din delegația unui stat membru nu poate participa la reuniunile Comitetului de apel.

    Articolul 7

    Procedura scrisă

    1.   Președintele poate obține avizul Comitetului de apel prin procedura scrisă, în conformitate cu articolul 3 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 182/2011. Președintele poate recurge la procedura scrisă pentru a obține avizul Comitetului de apel în special în cazurile în care proiectul de act de punere în aplicare a fost deja discutat în timpul unei reuniuni a Comitetului de apel.

    2.   Președintele îi informează pe membrii Comitetului de apel cu privire la rezultatul unei proceduri scrise fără întârziere și cel târziu la 14 zile calendaristice de la expirarea termenului-limită.

    Articolul 8

    Secretariatul

    Comisia asigură secretariatul Comitetului de apel.

    Articolul 9

    Procesul-verbal și procesul-verbal sumar al reuniunilor

    1.   În sensul articolului 3 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, procesul-verbal al fiecărei reuniuni este întocmit sub responsabilitatea președintelui. Membrii Comitetului de apel au dreptul să solicite ca poziția acestora să fie consemnată în procesul-verbal. Președintele trimite procesul-verbal membrilor Comitetului de apel fără întârziere și cel târziu în termen de 1 lună de la reuniune.

    Membrii Comitetului de apel îi transmit în scris președintelui eventualele observații cu privire la proiectul de proces-verbal. În caz de dezacord, chestiunea respectivă se discută în cadrul Comitetului de apel. Dacă dezacordul persistă, observațiile relevante se anexează la versiunea finală a procesului-verbal.

    2.   În sensul articolului 10 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011, președintele este responsabil de redactarea unui proces-verbal sumar în care să fie descris pe scurt fiecare punct de pe agendă și rezultatele votului privind orice proiect de act de punere în aplicare înaintat Comitetului de apel. Procesul-verbal sumar nu menționează poziția individuală a membrilor în cadrul discuțiilor Comitetului de apel.

    Articolul 10

    Lista de prezență

    La fiecare reuniune, președintele întocmește o listă de prezență în care se specifică autoritățile și organizațiile de care aparțin persoanele desemnate drept reprezentanți ai statelor membre.

    Articolul 11

    Corespondență

    1.   Corespondența privind Comitetul de apel este trimisă Comisiei, în atenția președintelui Comitetului de apel.

    2.   Corespondența destinată membrilor Comitetului de apel este trimisă reprezentanțelor permanente. În plus, corespondența poate fi trimisă direct persoanelor desemnate de către statele membre să le reprezinte în cadrul Comitetului de apel.

    3.   Reprezentanțele permanente și Comisia pot indica o adresă electronică centrală specifică pentru această corespondență.

    Articolul 12

    Accesul la documente și confidențialitate

    1.   Solicitările de acces la documentele Comitetul de apel sunt tratate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (2). Comisiei îi revine sarcina de a lua o decizie cu privire la solicitările de acces la documentele menționate anterior, în temeiul regulamentului său de procedură, modificat de Decizia 2001/937/CE, CECO, Euratom (3). În cazul în care solicitarea este adresată unui stat membru, acesta aplică articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001.

    2.   Discuțiile din cadrul Comitetului de apel sunt confidențiale.

    3.   Documentele înaintate membrilor Comitetului de apel și reprezentanților terților sunt confidențiale, cu excepția cazului în care se acordă acces la documentele respective în temeiul alineatului (1) sau în cazul în care sunt făcute publice în alt mod de către Comisie.

    4.   Membrii Comitetului de apel și reprezentanții terților trebuie să respecte obligațiile de confidențialitate prevăzute la acest articol. Președintele se asigură că reprezentanții terților au cunoștință de cerințele de confidențialitate care le sunt impuse.

    Articolul 13

    Protecția datelor cu caracter personal

    Prelucrarea datelor cu caracter personal de către Comitetul de apel se efectuează în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (4), sub responsabilitatea președintelui, care acționează în calitate de controlor, în sensul articolului 2 litera (d) din regulamentul menționat anterior.

    Articolul 14

    Revizuire

    Până în aprilie 2014, Comisia evaluează modul în care prezentul regulament de procedură a funcționat în practică și poate prezenta o propunere de revizuire a acestuia.


    (1)  JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

    (2)  JO L 145, 31.5.2001, p. 43.

    (3)  JO L 345, 29.12.2001, p. 94.

    (4)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.


    Top