This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52010XC1117(09)
Publication of an application pursuant to Article 6(2) of Council Regulation (EC) No 510/2006 on the protection of geographical indications and designations of origin for agricultural products and foodstuffs
Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare
Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare
JO C 312, 17.11.2010, p. 19–24
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
17.11.2010 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 312/19 |
Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare
2010/C 312/14
Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.
DOCUMENT UNIC
REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI
„BŒUF DE VENDÉE”
NR. CE: FR-PGI-0005-0592-08.03.2007
IGP ( X ) DOP ( )
1. Denumire:
„Bœuf de Vendée”
2. Statul membru sau țara terță:
Franța
3. Descrierea produsului agricol sau alimentar:
3.1. Tip de produs:
Clasa 1.1: |
Carne proaspătă (și organe comestibile) |
3.2. Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:
Animalele selectate sunt juninci, vaci tinere sau masculi castrați cu o greutate a carcasei de minimum 380 kg, din clasa de conformație (S) EUR, cu un strat de grăsime de nivelurile 2 și 3 și a căror vârstă la sacrificare trebuie să fie cuprinsă între 30 și 96 de luni.
Pentru a produce „Bœuf de Vendée” se utilizează rasele de carne din rasă pură sau încrucișări ale acestora sau încrucișări între femele din rase mixte cu masculi din rase de carne.
Cererea se referă la carnea proaspătă comercializată în carcase, sferturi sau tranșată.
Carnea „Bœuf de Vendée” se caracterizează prin culoarea roșu-aprins, textura fragedă și moale, precum și un gust fin și plăcut de carne de vită.
pH-ul și temperatura sunt măsurate la 24 de ore după sacrificare. Acestea trebuie să fie inferioare valorilor de pH = 6 și, respectiv, 6 °C. Condițiile de pH și de temperatură sunt indispensabile pentru a începe o perioadă lungă de maturare. În cazul în care acestea nu sunt respectate, carnea se conservă prost și are un gust rău.
Fiecare carcasă sau element de carcasă „Bœuf de Vendée” este însoțită până la punctul de vânzare de un certificat de garantare a originii (CGO) care aduce la cunoștința consumatorului categoria căreia îi aparține animalul: junincă, vacă sau masculi castrați.
3.3. Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):
Nu este cazul.
3.4. Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):
De la naștere până la înțărcare, este obligatorie alăptarea naturală. Vițeii sunt înțărcați între vârsta de 6 și 9 luni. După înțărcare, animalele pot ieși la pășunat în funcție de disponibilitățile furajere.
În perioada estivală, se poate recurge la o suplimentare cu furaje și concentrate.
Originea furajelor este reglementată cu strictețe: cel puțin 80 % provin din exploatație, restul trebuie să provină din aria indicației geografice protejate. Această practică se justifică prin obiceiurile locale și tradiționale, precum și prin calitatea deosebită a furajelor din departamentul Vendée. Clima blândă datorată influenței oceanice, asociată cu o vreme foarte însorită, permite recoltarea de furaje în cantitate mai mare, mai devreme și de bună calitate energetică și proteică. Astfel, este garantată aprovizionarea cu furajele cel mai bine adaptate nevoilor „Bœuf de Vendée”.
Ciclurile pășune-grajd sunt obligatorii și trebuie să fie de minimum doi ani în viața animalelor. Acestea respectă succesiunea următoare: grajd în timpul iernii și pășune vara, din aprilie până în octombrie. Timpul alocat pășunatului este de minimum 4 luni.
Încărcătura medie anuală globală nu trebuie să depășească 2 UVM/ha SFP (suprafață furajeră principală) pentru animalele și suprafețele furajere rezervate pentru creșterea bovinelor.
3.5. Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:
Fătarea, creșterea și îngrășarea au loc obligatoriu în cadrul aceleiași exploatații.
3.6. Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:
Nu este cazul.
3.7. Norme specifice privind etichetarea:
Produs comercializat sub denumirea „Bœuf de Vendée”. Pe etichetă se menționează logoul indicației geografice protejate, precum și mențiunea „Indication Géographique Protégée”. Pe certificatele de garantare a originii care însoțesc carcasa sau bucățile tranșate până la punctele de vânzare se menționează obligatoriu categoria masculi castrați, vacă sau junincă.
4. Delimitarea concisă a ariei geografice:
Aria geografică a indicației geografice protejate „Bœuf de Vendée” cuprinde întregul departament Vendée, la care se adaugă mici regiuni naturale limitrofe care prezintă similitudini agricole, geografice, istorice, sociale și culturale semnificative.
Aria geografică delimitată este următoarea:
— |
departamentul Vendée în întregime; |
— |
departamentul Loire Atlantique, toate comunele din următoarele cantoane: Aigrefeuille, Bouaye, Bourgneuf en Retz, Clisson, Légé, Le Loroux Bottereau, Le Pellerin, Machecoul, Paimboeuf, Pornic, Rezé, Saint Père en Retz, Saint Philbert de Grand Lieu, Vallet, Vertou, Vertou-vignoble; |
— |
departamentul Maine et Loire, toate comunele din următoarele cantoane: Beaupréau, Chalonnes sur Loire, Champtoceaux, Chemillé, Cholet, Cholet 1, Cholet 2, Cholet 3, Doué La Fontaine, Gennes, Les Ponts de Cé, Montfaucon, Montreuil Bellay, Montrevault, Saint Florent le Vieil, Thouarcé, Vihiers; |
— |
departamentul Deux-Sèvres, toate comunele din următoarele cantoane: Cerisay, Coulonges, Mauléon, Moncoutant. |
5. Legătura cu aria geografică:
5.1. Specificitatea ariei geografice:
(a)
Departamentul Vendée se bucură de o situare deosebită din punct de vedere climatic și geologic. Din punct de vedere climatic, departamentul Vendée se caracterizează printr-o influență oceanică marcată și printr-o medie anuală a orelor însorite net superioară mediei naționale, și anume de 2 100 ore/an, foarte propice producției furajere și care asigură ieșirea animalelor la pășunat pe perioade lungi. Din punct de vedere geologic, departamentul Vendée, care constituie limita sudică a Masivului Armorican, se caracterizează prin soluri argiloase destul de profunde, de asemenea foarte propice producției furajere.
(b)
O caracteristică specifică departamentului Vendée constă în potențialul acestuia de producție a furajelor, datorat situării sale deosebite din punct de vedere climatic și geologic. Astfel, creșterea temperaturii încă de la sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai, precum și zilele însorite din timpul primăverii permit obținerea de nutrețuri însilozate preuscate, cu un conținut de substanță uscată care depășește, de obicei, 30 %, precum și de fân recoltat devreme, la începutul lunii iunie, cu calități nutritive excepționale: energie și substanțe azotate. Randamentele acestor culturi furajere anuale la prima cosire depășesc deseori 5 tone de substanță uscată la hectar. De asemenea, aceleași condiții deosebite permit semănarea, în primăvară, a porumbului furajer în condiții excelente pentru a asigura încolțirea în mod regulat. În sfârșit, poziția altitudinală a departamentului Vendée permite atingerea, în mod regulat, a unor temperaturi suficient de mari pentru ca porumbul însilozat să ajungă la maturitate, adică nivelul substanței uscate să fie mai mare de 33 % la recoltare, iar conținutul în boabe să fie mai mare de 50 %. Randamentele sunt, de obicei, de ordinul a 11 tone de substanță uscată la hectar în cultură neirigată și de 15 tone în cultură irigată.
Garanția unei producții crescute și de o calitate energetică și proteică ridicată permite satisfacerea nevoilor animalelor de la naștere până la sacrificare. Pe aceste baze s-a putut dezvolta mai bine decât în alte părți sistemul de creștere cu circuit închis (de la fătare până la îngrășare) din Vendée, mare consumator de furaje.
(c)
Încă din cele mai vechi timpuri, „Bœuf de Vendée” însoțește viața țăranului din Vendée. Făcând parte dintre primele specii îmblânzite, vitele au a fost utilizate mai întâi pentru carnea și laptele lor, apoi pentru a tracta atelaje.
„Bœuf de Vendée” face parte din istoria producției partajate, apoi a arendării, și a reprezentat una dintre unitățile de bază pentru evaluarea chiriilor ale tuturor contractelor de arendare. Astfel, creșterea vitelor este strâns legată de agricultura din Vendée. Meșteșugul crescătorilor, în special controlul sistemului de creștere cu circuit închis, constituie un element fundamental al legăturii cu aria geografică în ceea ce privește „Bœuf de Vendée”, astfel cum se explică la punctul 5.2 litera (b).
Prezența „Bœuf de Vendée” la numeroasele târguri din regiune încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea a permis dezvoltarea legăturilor comerciale cu toți marii poli de consum din vestul Franței, până la Paris.
Strâns legată de prezența istorică a creșterii bovinelor în sistem închis în Vendée, repartizarea în rețea a echipamentelor pentru sacrificare, numeroase și situate foarte aproape de crescătorii, constituie o caracteristică specifică pentru departamentul Vendée.
5.2. Specificitatea produsului:
Specificitatea produsului are la bază o calitate determinată de un meșteșug deosebit, precum și reputația „Bœuf de Vendée”.
(a)
După sacrificare, „Bœuf de Vendée” se prezintă sub forma unor carcase foarte grele și foarte bine conformate, caracteristice regiunii. Carcasele prezintă, în medie, o greutate mai mare cu 120 kg față de rezultatele obținute în toate celelalte regiuni de producție a cărnii de vită din Franța.
Animalele se nasc, cresc și sunt îngrășate în aceeași exploatație din aria delimitată pentru indicația geografică protejată. Durata de finisare a animalelor este de minimum 4 luni, ceea ce permite atingerea unei îngrășări optime: nivelurile 2 și 3. Controlul stratului de grăsime se face printr-o dozare corectă a aporturilor energetice și proteice din hrană în timpul perioadei de finisare care durează cel puțin 4 luni. Pentru aceasta, se atribuie o notă fiecărui animal, în funcție de starea acestuia în momentul intrării în perioada de finisare. Animalele sunt sacrificate atunci când ajung la nivelurile de îngrășare 2 sau 3.
Carcasele grele (cu o medie de peste 450 kg), de minimum 380 kg, furnizează bucăți de carne dense și fragede foarte solicitate de măcelarii tradiționali și de consumatorii amatori de carne de vită.
(b)
Meșteșugul crescătorilor constituie un element fundamental al legăturii cu aria geografică în ceea ce privește „Bœuf de Vendée”.
Întotdeauna preocupați să controleze întregul proces de producție, de la fătare până la sacrificare, crescătorii din sistemul cu circuit închis sunt caracteristici acestor sisteme de producție atât de speciale din Vendée. „Tot ce se naște în Vendée este îngrășat tot aici”, se spune adesea. În acest teritoriu există o adevărată cultură în jurul creșterii animalelor. Aceasta dă naștere unui meșteșug cunoscut și recunoscut dincolo de hotarele Franței. Tipul de sistem din Vendée se caracterizează de asemenea prin îngrășarea animalelor născute în exploatație cu furaje produse în exploatație. În prezent, o exploatație de creștere a vitelor în sistemul cu circuit închis din Vendée cuprinde, în medie, 60 de vaci care alăptează la o suprafață de 70 ha.
Reunirea celor două funcții, de fătare și de îngrășare, în aceeași exploatație prezintă avantaje din punct de vedere tehnic, sanitar, economic și comercial, care au efecte importante asupra calității produsului finit.
Crescătorii nu utilizează decât animale provenite din rase de carne (care alăptează) sau din încrucișarea acestora. Potențialul acestor animale nu ar însemna nimic fără o alimentație abundentă și de calitate (energie și substanțe azotate). Datorită climei și calității solurilor, resursele furajere sunt garantate cantitativ și calitativ, exploatațiile bucurându-se de multă autonomie. Meșteșugul crescătorilor în ceea ce privește producerea de furaje și cereale, combinarea acestora în funcție de valorile lor nutritive și de stadiul fiziologic al animalelor, de la naștere până la sacrificare, caracterizează deplin „Bœuf de Vendée”.
Vițeii sunt hrăniți cu laptele mamei până la înțărcare, în jurul vârstei de 8 luni. Apoi, timp de minimum 2 ani, aceștia urmează ciclul următor: grajd în timpul iernii și pășune în timpul verii, din aprilie până în noiembrie. Iarba păscută și furajele neprelucrate constituie esențialul rației. Finisarea se face fie pe pășune, fie în staul.
În funcție de starea animalului la începutul fazei de îngrășare, crescătorul alege o durată și un mod de alimentație care îi permit să obțină cel mai bun produs posibil, cu suficientă grăsime, fără a fi în exces. Odată la 15 zile, acesta examinează animalul pentru a evalua cât de avansat este procesul și, la final, pentru a hotărî care este data optimă pentru sacrificare.
Sistemul de creștere cu circuit închis în regiune constituie o specificitate locală care permite obținerea unor carcase cu greutate mare și a unei calități optime de finisare a carcaselor în ceea ce privește cantitatea de grăsime.
(c)
În 1878, frații Batiot introduc rasa Charolais în Vendée pentru a ameliora calitățile carcasei și puterea de muncă. Dezvoltarea marilor orașe Nantes, Angers, Paris creează un curent comercial, iar reputația „crescătorilor pricepuți din Vendée” sporește semnificativ notorietatea acestei cărni de vită.
Cu 167 000 de vaci care alăptează, Vendée reprezintă una dintre primele trei regiuni de producție din Europa. La nivelul Franței, departamentul Vendée ocupă în prezent primul loc în ceea ce privește producția de carne de vită. Acest departament furnizează, singur, peste 5 % din producția națională, deși reprezintă mai puțin de 1 % din suprafața agricolă.
Meșteșugarii măcelari, fini cunoscători, caută acest tip de produs pentru a satisface cerințele celor mai exigenți clienți. Din acest tip de carcasă se pot tranșa bucăți fragede, suculente, dense și bogate în savori, în special coaste și antricoate, spre cea mai mare plăcere a clienților lor.
5.3. Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):
Conjugarea tuturor factorilor naturali, climatici și agronomici din Vendée, care stau la originea unei producții furajere abundente și de calitate, la care se adaugă meșteșugul crescătorilor, duce la obținerea unor carcase grele, specificitate marcantă a departamentului Vendée.
Specificitatea produsului în legătură cu aria geografică constă, într-adevăr, în existența unui context agro-pedo-climatic special care permite valorificarea pajiștilor prin pășunatul animalelor care alăptează până la înțărcarea vițeilor de opt luni și, în același timp, cultivarea furajelor și a cerealelor cu o valoare energetică și proteică ridicată pe solurile argiloase profunde, datorită unei clime însorite și calde, favorabilă fotosintezei necesare bunei maturizări a plantelor, în special a porumbului furajer. Marea disponibilitate de furaje, precum și calitatea acestora care determină specificitatea alimentației „Bœuf de Vendée”, combinată cu selectarea de către crescătorii din Vendée a celor mai bune animale, care sunt sacrificate în abatoare situate în apropierea crescătoriilor, permit producerea unor carcase grele, cu un strat de grăsime optim.
Carnea moale, suculentă și savuroasă a „Bœuf de Vendée” se obține mulțumită atenției acordate în realizarea fiecărei etape de producție.
Datorită priceperii lor, crescătorii selectează femele sau masculi castrați. Sunt excluși masculii sau vițeii necastrați și toate animalele în vârstă de sub 30 de luni. Îngrășarea animalelor pe o perioadă destul de îndelungată permite apariția firișoarelor de grăsime în țesuturile musculare (grăsime intramusculară) care conferă cărnii caracterul marmorat și o protejează de uscare în timpul preparării, spre deosebire de o carne slabă numită „uscată”. Astfel se obține caracterul fraged, suculent, de carne care se topește în gură.
După sacrificare, sunt selecționate numai cele mai bune carcase pentru a fi comercializate sub marca „Bœuf de Vendée”. Acestea sunt notate de un agent autorizat în funcție de conformația carcasei, de stratul de grăsime și de culoarea cărnii (prin control vizual și tactil). Selecția carcaselor este o etapă indispensabilă pentru a avea certitudinea că se obține o carne fragedă, suculentă și savuroasă. Carcasele care respectă toate criteriile sunt eligibile ca „Bœuf de Vendée”. Acestea sunt însoțite de un certificat de garanție și de origine.
Perioada de maturare de minimum 10 zile garantează frăgezimea cărnii.
Într-adevăr, aceste criterii importante sunt determinante pentru meșteșugarii măcelari și pentru consumatori. Mulțumită acestora, produsul „Bœuf de Vendée” a dobândit o reputație solidă în rândul cărnurilor de vită distribuite în regiune.
Datorită caracterului fraged, suculent și savuros al cărnii „Bœuf de Vendée”, consumatorii și măcelarii rămân fideli unei aprovizionări regulate de la distribuitorii din sistem. Drept dovadă: 60 % dintre piețele de desfacere ale grupului rămân neschimbate de la începutul sistemului inițiat în anii 2000.
Prin urmare, „Bœuf de Vendée” constituie un adevărat lanț de meșteșuguri care depinde de reușita la nivelul fiecărei verigi: producție (producția de furaje, creșterea și selectarea animalelor), sacrificare, tranșare și distribuție, în serviciul calității și al originii.
Trimitere la publicarea caietului de sarcini:
[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]
http://www.inao.gouv.fr/repository/editeur/pdf/CDC-IGP/boeuf-de-vendee.pdf
(1) JO L 93, 31.3.2006, p. 12.