Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC1230(05)

    Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    JO C 322, 30.12.2009, p. 33–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.12.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 322/33


    Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    2009/C 322/10

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de modificare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului. Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

    CERERE DE MODIFICARE

    REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

    Cerere de modificare în conformitate cu articolul 9

    „PROSCIUTTO TOSCANO”

    NR. CE: IT-PDO-0217-1494-10.06.2005

    IGP ( ) DOP ( X )

    1.   Rubrica din caietul de sarcini afectată de modificare:

    Denumirea produsului

    Image

    Descrierea produsului

    Aria geografică

    Dovada originii

    Image

    Metoda de obținere

    Legătura

    Image

    Etichetare

    Cerințe naționale

    Altele (de precizat)

    2.   Tipul modificării:

    Modificare a documentului unic sau a fișei-rezumat

    Image

    Modificare a caietului de sarcini al DOP sau al IGP înregistrate, pentru care nu s-a publicat nici documentul unic, nici fișa-rezumat

    Modificare a caietului de sarcini care nu generează nicio modificare a documentului unic publicat [articolul 9 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

    Modificare temporară a caietului de sarcini ca urmare a adoptării unor măsuri sanitare sau fitosanitare obligatorii de către autoritățile publice [articolul 9 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

    3.   Modificare (modificări):

    3.1.   Descrierea produsului:

    Sunt precizate mai detaliat caracteristicile chimice și chimico-fizice ale produsului finit și sunt definite, având în vedere dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 510/2006, modalitățile de ambalare a acestuia.

    Sunt descrise mai detaliat caracteristicile materiei prime, pentru a evidenția elementele care trebuie controlate de către structura de control.

    Este reglementată aplicarea unui sigiliu metalic pe pulpe, înainte de începerea prelucrării lor, cu scopul de a garanta identificarea acestora și deci trasabilitatea produsului.

    În ceea ce privește operațiunea de finisare, se stabilesc mai exact marginile proeminente ale părții cărnoase în raport cu capul femurului, cu scopul de a obține jamboane care să aibă o formă finală armonioasă și uniformă și să poată fi identificate în mod clar de consumator.

    Este prevăzută marcarea prin foc a produsului finit, ca garanție suplimentară privind originea și trasabilitatea produsului.

    3.2.   Metodă de obținere:

    Este oportun de specificat că operațiunile de feliere și ambalare trebuie să fie efectuate în aria de producție, cu scopul de a păstra reputația denumirii, garantând, în afară de autenticitatea produsului, păstrarea calităților și caracteristicilor acestuia. „Prosciutto Toscano” este apreciat de către consumator pentru faptul că este „bine maturat”, compact și nu are linii de desprindere a straturilor musculare, are o valoare a umidității bine definită, astfel încât să rezulte o felie consistentă și nu una flască. Pentru consumatorul final, aceste caracteristici trebuie să fie conforme celor arătate mai sus pentru toate tipurile de „Prosciutto Toscano” comercializate, adică produsul destinat consumului după feliere și ambalare trebuie să aibă aceleași caracteristici ca produsul obținut prin tăierea unui jambon întreg. De aceea, cu scopul de a garanta consumatorului același nivel calitativ, metoda de producție a „Prosciutto Toscano” prevede, în cazul pulpelor destinate felierii și ambalării, încă două luni de maturare.

    Posibilitatea păstrării pulpelor destinate felierii sau porționării în bucăți dezosate pentru perioade de timp nespecificate în condiții ambientale diferite de cele prevăzute ar putea duce la dobândirea unor caracteristici contrare celor pentru care este cunoscut „Prosciutto Toscano”, cum ar fi formarea unor mucegaiuri anormale, degradarea anormală a proteinelor și, în consecință, variația indicelui proteolizei sau râncezirea părții adipoase, astfel încât să se genereze mirosuri și gusturi diferite de cele apreciate de-a lungul timpului de către consumatori. De fapt, râncezirea, care este favorizată de acțiunea comună a mai multor factori ambientali și de păstrare, printre care expunerea la temperaturi înalte și viteza de mișcare a aerului în spațiile de maturare, duce la o alterare gravă a masei grase, care poate suferi o îngălbenire, o înrăutățire a consistenței sale și în care se pot genera compuși organici volatili responsabili pentru miros și râncezeală. Aceste alterări pot determina modificări semnificative ale caracteristicilor „Prosciutto Toscano” referitoare la culoarea grăsimii, densitate și aderența la suprafața musculară. Mai mult, expunerea la aer a porțiunii cărnoase și a feliei, înainte de ambalare, poate provoca o oxidare puternică a suprafeței comestibile, având drept consecințe înnegrirea cărnii, uscarea porțiunii de la suprafață a masei musculare expuse sau o carne flască dacă produsul este expus la umiditate excesivă.

    3.3.   Etichetare:

    Se inserează partea care se referă la aplicarea însemnului pe materiile prime și jamboanele care respectă caracteristicile prevăzute în caietul de sarcini cu scopul de a garanta trasabilitatea și controlul de-a lungul întregii filiere.

    FIȘĂ-REZUMAT

    REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

    „PROSCIUTTO TOSCANO”

    NR. CE: IT-PDO-0217-1494-10.06.2005

    IGP ( ) DOP ( X )

    Această fișă-rezumat prezintă în scop informativ principalele elemente ale caietului de sarcini.

    1.   Autoritatea competentă din statul membru:

    Denumire:

    Ministerul Politicilor Agricole și Forestiere

    Adresă:

    Via XX Settembre 20

    00187 Roma RM

    ITALIA

    Tel.

    +39 0646655104

    Fax

    +39 0646655306

    E-mail:

    saco7@politicheagricole.gov.it

    2.   Grup:

    Denumire:

    Consorzio Prosciutto Toscano

    Adresă:

    Via G. Marignolli 21/23

    50127 Firenze FI

    ITALIA

    Tel.

    +39 0553215115

    Fax

    +39 0553215115

    E-mail:

    Componență:

    Producători/prelucrători ( X ) altele ( )

    3.   Tip de produs:

    Clasa 1.2.

    Produse pe bază de carne

    4.   Caiet de sarcini:

    [sinteza cerințelor conform articolului 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]

    4.1.   Denumire:

    „Prosciutto Toscano”

    4.2.   Descriere:

    La momentul introducerii pe piață, „Prosciutto Toscano” prezintă următoarele caracteristici fizice, organoleptice, chimice și chimico-fizice: forma este rotunjită în formă de arc spre vârf prin prezența unei margini cărnoase care nu poate depăși cu mai mult de 8 cm capul femurului; greutatea se încadrează între 8 și 9 kg și, în orice caz, nu este niciodată inferioară valorii de 7,5 kg; la feliere, culoarea pulpei variază de la roșu aprins la roșu deschis, cu foarte puțină grăsime intramusculară; grăsime subcutanată de culoare alb pur cu puține vinișoare trandafirii, compactă, fără linii de desprindere a straturilor și bine prinsă de suprafața musculară de sub ea.

    Gustul este delicat și savuros atât cât trebuie, iar aroma parfumată este o caracteristică datorată metodelor tradiționale de prelucrare și maturare.

    Caracteristicile chimice și chimico-fizice sunt după cum urmează:

    Sare (exprimat în NaCl)

    %

    max. 8,3

    Umiditate mușchi

    %

    max. 61,0

    Indice proteoliză

    %

    max. 30,0

    Total nitrați și nitriți

    max. 95 p.p.m.

    4.3.   Aria geografică:

    Crescătoriile de porci destinate producției de „Prosciutto Toscano” trebuie să fie situate pe teritoriul regiunilor Lombardia, Emilia Romagna, Marche, Umbria, Lazio, Toscana.

    „Prosciutto Toscano” este prelucrat, feliat și ambalat în aria de producție tradițională care cuprinde întregul teritoriu al regiunii Toscana.

    4.4.   Dovada originii:

    Trasabilitatea este garantată de controlul efectuat de organismul de control de-a lungul întregii filiere, cu respectarea Regulamentului (CE) nr. 510/2006.

    4.5.   Metoda de obținere:

    Metoda de producție prevede, printre altele, că porcii născuți, crescuți și sacrificați în regiunile menționate la punctul 4.3 trebuie să aibă o greutate minimă de 160 kg, plus sau minus 10 %, cu o vârstă de minimum 9 luni. „Prosciutto Toscano” este obținut din pulpele proaspete ale porcilor grei aparținând raselor pure sau derivate din rasele tradiționale de bază, Large White și Landrace.

    Imediat după sacrificare, pulpele separate de carcase sunt refrigerate pentru o perioadă de minimum 24 de ore la o temperatură cuprinsă între – 2 și + 2 °C. Ulterior, se trece la finisare. Greutatea pulpei proaspete finisate nu trebuie să fie mai mică de 11,8 kg.

    Înainte de a începe prelucrarea, producătorul, după ce verifică dacă pulpele corespund caracteristicilor impuse, aplică pe fiecare pulpă un sigiliu metalic ce constă într-o plăcuță circulară din inox pe care apar în relief sigla „P.T.” și data de începere a prelucrării exprimată prin lună (indicată cu numere romane) și an (indicat prin ultimele două cifre cu numere arabe). Sigiliul este proiectat în așa fel încât, aplicat cu aparatul de sigilare corespunzător, să nu poată fi îndepărtat.

    Prelucrarea pulpelor începe cu procesul de sărare, care trebuie să fie efectuat în cel mult 120 de ore de la sacrificare. Sărarea se face prin metoda „uscată”, folosind sare, piper și arome naturale de origine vegetală. După sărare, pulpele sunt lăsate să se odihnească pentru o perioadă suficientă ca să garanteze o deshidratare bună și uniformă înainte de spălare. Spălarea se face cu apă călduță, fără substanțe dezinfectante. Apoi, pulpele sunt uscate în spații speciale și trebuie să fie supuse unor condiții de temperatură și umiditate controlate. În ultima fază a prelucrării se trece la tratarea cu grăsime, care constă în îmbrăcarea superficială a părții descoperite a pulpei cu o pastă formată exclusiv din grăsime (osânză), făină de grâu sau orez, sare și piper și arome naturale de origine vegetală. Faza de maturare se desfășoară în spații amenajate anume pentru a favoriza un schimb adecvat de aer la o temperatură cuprinsă între 12 și 25 °C. În timpul acestei perioade sunt permise ventilația, expunerea la lumină și la umiditate naturală, ținând cont de factorii climatici prezenți în aria de producție. Perioada de maturare, de la sărare până la comercializare, nu trebuie să fie mai scurtă de 10 luni în cazul jamboanelor cu o greutate cuprinsă între 7,5 și 8,5 kg și de 12 luni în cazul jamboanelor cu o greutate mai mare de 8,5 kg.

    „Prosciutto Toscano” destinat felierii trebuie maturat o perioadă mai îndelungată decât cea indicată anterior, respectiv încă două luni, deci cel puțin 12 luni, dacă are o greutate cuprinsă între 7,5 și 8,5 kg și cel puțin 14 luni dacă greutatea sa depășește 8,5 kg.

    După încheierea procesului de maturare, producătorul, în prezența reprezentantului organismului de control, aplică pe jamboanele care corespund caracteristicilor prevăzute un însemn aplicat cu fierul roșu cu mențiunea „PROSCIUTTO TOSCANO DOP”. Pentru a asigura trasabilitatea diferitelor faze ale procesului de producție, însemnul poate fi completat prin prezența altor două cifre care să identifice eventualii alți operatori implicați ulterior în filiera de producție.

    Felierea jamboanelor „Prosciutto Toscano” și ambalarea feliilor trebuie realizate după încheierea fazei de maturare, în aria de producție indicată la punctul 4.3, cu scopul de a garanta respectarea diferitelor durate de maturare prevăzute pentru produsul feliat și menținerea caracteristicilor referitoare la umiditate și la aspectul porțiunii musculare și grase ale feliei descrise la punctul 4.2. Posibilitatea păstrării pulpelor destinate felierii sau porționării în bucăți dezosate pentru perioade de timp nespecificate în condiții ambientale diferite de cele prevăzute ar putea duce la dobândirea unor caracteristici contrare celor pentru care este cunoscut „Prosciutto Toscano”, cum ar fi formarea unor mucegaiuri anormale, degradarea anormală a proteinelor și, în consecință, variația indicelui proteolizei sau râncezirea părții adipoase, astfel încât să se genereze mirosuri și gusturi diferite de cele apreciate de-a lungul timpului de către consumatori. Mai mult, expunerea la aer a porțiunii cărnoase și a feliei, înainte de ambalare, poate provoca o oxidare puternică a suprafeței comestibile, având drept consecințe înnegrirea cărnii, uscarea porțiunii de la suprafață a masei musculare expuse sau o carne flască dacă produsul este expus la umiditate excesivă.

    4.6.   Legătură:

    Calitățile produsului cu denumire de origine depind de condițiile ambientale și de factorii naturali și umani. În special, caracteristicile materiei prime este specifică macrozonei geografice delimitate. În zona de aprovizionare cu materia primă, evoluția zootehniei este legată de prezența a numeroase culturi cerealiere și de sistemele de prelucrare care au determinat o vocație deosebită pentru creșterea porcinelor.

    Prelucrarea localizată a „Prosciutto Toscano” își are justificarea în condițiile microzonei delimitate la punctul 4.3. Regiunea Toscana, prin formele și caracteristicile sale geografice, este ideală pentru producția de jambon de calitate. Și clima, foarte diferită de aceea a regiunilor limitrofe, este în mod special indicată pentru maturarea optimă a produsului. Așadar, o climă ideală pentru a favoriza crearea unui raport benefic între mediu și produsele tipice ale regiunii, care face posibilă maturarea lentă și sănătoasă a acestora: să ne gândim la vin, la ulei, la brânză și, nu în ultimul rând, la jambon.

    Factorii ambientali sunt strâns legați de caracteristicile ariei de producției unde predomină văile răcoroase și bogate în cursuri de apă și zonele colinare cu vegetație forestieră care își pun amprenta în mod decisiv asupra climei și asupra caracteristicilor produsului finit. Toate acestea, luate împreună, „materie primă-produs-denumire”, sunt legate de evoluția socioeconomică specifică a acestei zone.

    4.7.   Organism de control:

    Nume:

    INEQ — Istituto Nord Est Qualità

    Adresă:

    Via Rodeano 71

    33038 S. Daniele del Friuli UD

    ITALIA

    Tel.

    +39 0432940349

    Fax

    +39 0432943357

    E-mail:

    info@ineq.it

    4.8.   Etichetare:

    Denumirea de origine protejată „Prosciutto Toscano” trebuie să figureze pe etichetă cu caractere clare și indelebile, care se disting ușor de orice altă mențiune de pe etichetă și trebuie să fie imediat urmată de mențiunea „Denominazione di Origine Protetta” (denumire de origine protejată) sau de sigla „D.O.P.”. Este interzisă adăugarea oricărei alte calificări care nu este prevăzută în mod expres. Cu toate acestea, este permisă utilizarea indicațiilor care fac trimitere la nume sau denumiri de societăți sau mărci private, cu condiția ca acestea nu aibă un sens laudativ și să nu inducă în eroare cumpărătorul, precum și a eventualelor denumiri ale fermelor de porcine de la care provine produsul, cu condiția ca materia primă să provină în totalitate de la aceste crescătorii. „Prosciutto Toscano” poate fi introdus pe piață în decursul unei perioade de maxim 30 de luni de la începerea prelucrării pulpelor proaspete. „Prosciutto Toscano” poate fi comercializat și dezosat, porționat, adică tăiat în bucăți cu greutăți și forme variabile, sau feliat. Toate tipurile de produs menționate trebuie comercializate după ambalarea în recipiente adecvate sau ambalaje pentru alimente, sigilate corespunzător. În faza de prelucrare a jamboanelor întregi dezosate, însemnul aplicat cu fierul roșu trebuie să rămână vizibil. Dacă se trece la porționarea jambonului, pe fiecare bucată trebuie să fie prezent și vizibil însemnul sus menționat, aplicat cu fierul roșu. În cazul în care acest însemn nu a fost aplicat pe diferitele părți ale jambonului care urmează a fi porționat, la încheierea fazei de maturare, producătorul trebuie să aplice acest marcaj înainte de a începe porționarea, în prezența reprezentantului organismului de control.


    Top