Alegeți funcționalitățile experimentale pe care doriți să le testați

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document C2009/136/09

Cerere de propuneri – EACEA/14/09 – Program de cooperare în domeniul învățământului (ITI) – Cooperare în domeniul învățământului superior și formării profesionale între Uniunea Europeană și Australia, Japonia și Republica Coreea

JO C 136, 16.6.2009, p. 31-33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.6.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 136/31


CERERE DE PROPUNERI – EACEA/14/09

Program de cooperare în domeniul învățământului (ITI) – Cooperare în domeniul învățământului superior și formării profesionale între Uniunea Europeană și Australia, Japonia și Republica Coreea

2009/C 136/09

1.   OBIECTIVE ȘI DESCRIERE

Obiectivul general constă în dezvoltarea unei mai bune înțelegeri reciproce între popoarele statelor membre ale UE și țările partenere, inclusiv a unei cunoașteri mai bune a limbilor, culturilor și instituțiilor acestora, precum și în sporirea calității învățământului superior și a formării profesionale prin încurajarea parteneriatelor echilibrate între instituțiile de învățământ superior și de învățământ profesional în Europa și în țările partenere.

2.   SOLICITANȚI ELIGIBILI

Depunerea cererilor de subvenționare, în cadrul prezentei cereri de propuneri, este deschisă instituțiilor de învățământ superior și instituțiilor de învățământ profesional și de formare profesională, precum și consorțiilor de instituții de învățământ superior și/sau de învățământ profesional și de formare profesională.

Solicitanții eligibili trebuie să provină dintr-o țară parteneră și din unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

3.   ACȚIUNI ELIGIBILE

Acest program de cooperare în domeniul educației din cadrul instrumentului pentru țările industrializate (PCE ITI) vine în sprijinul proiectelor comune de mobilitate axate pe schimburile organizate de studenți și de personal universitar, precum și al dezvoltării comune a programelor de învățământ comune sau partajate și a programelor de studii comune.

Toate proiectele de mobilitate trebuie să abordeze: dezvoltarea de programe de învățământ internaționale inovatoare, serviciile pentru studenți, pregătirea lingvistică și culturală, cadrele organizatorice pentru mobilitatea studenților și a personalului universitar, evaluarea, durabilitatea și diseminarea.

Un consorțiu care aplică pentru un proiect comun de mobilitate ICI-ECP trebuie să includă cel puțin 3 instituții de învățământ superior și/sau instituții VET din 3 state membre ale Uniunii Europene și cel puțin 2 instituții din țări partenere.

Durata proiectului este de 3 ani.

Activitățile trebuie să înceapă între 1 noiembrie 2009 și 31 decembrie 2009 și să se încheie la 31 octombrie 2012.

4.   CRITERII DE ATRIBUIRE

Următoarele criterii de calitate se aplică pentru stabilirea scorului general privind calitatea pentru fiecare propunere eligibilă:

 

Semnificația proiectului pentru relația dintre UE și țările partenere (reprezintă 25 % din scorul total) se va stabili pe baza următoarelor criterii:

relevanța propunerii în raport cu obiectivele cererii de propuneri;

valoarea adăugată a programului de studii la disciplina și profesia propuse, din perspectiva relațiilor dintre UE și țara parteneră.

 

Contribuția adusă calității și excelenței (reprezintă 25 % din scorul total) se stabilește pe baza următoarelor criterii:

posibila contribuție a proiectului la calitatea, excelența și inovația educaționale;

semnificația proiectului pentru îmbunătățirea metodelor de predare și a oportunităților studenților privind studiile mai avansate sau la nivel profesional;

măsura definiției sistemului de control al calității universitare și eficiența acestuia pentru asigurarea contribuției în vederea realizării excelenței în educație.

 

Calitatea punerii în aplicare a proiectului (reprezintă 50 % din scorul total) se va stabili pe baza următoarelor criterii:

mecanisme de cooperare bine definite și structură administrativă a unui parteneriat funcțional;

echilibrul integrării proiectelor de mobilitate între instituțiile partenere; echilibrul nivelului de fluxuri de mobilitate propuse;

fiabilitatea aplicării mecanismelor de selecție a studenților pe baza principiilor transparenței, egalității și meritului, precum și fiabilitatea criteriile comune convenite de către parteneriat pentru candidatura, selecția și producerile de admitere și examinare comune;

fiabilitatea și claritatea dispozițiilor referitoare la creditele universitare și la transferul de credite și măsura compatibilității cu sistemul european de transfer și acumulare de credite (ECTS);

calitatea resurselor disponibile pentru găzduirea studenților străini și a personalului universitar;

calitatea planului lingvistic;

calitatea sistemului de monitorizare și a planului de evaluare;

calitatea activităților de diseminare și

calitatea planului de dezvoltare și de durabilitate.

5.   BUGET

Bugetul disponibil se ridică la aproximativ 2,8 milioane EUR. Vor fi prevăzute finanțări comparabile de către țările partenere în conformitate cu normele aplicabile fiecăreia dintre ele.

În 2009, se anticipează că se vor finanța 3-4 proiecte UE-Australia, 1-2 proiecte UE-Japonia și 3-4 proiecte UE-Republica Coreea.

6.   TERMEN-LIMITĂ

Candidaturile trebuie depuse atât la UE (Agenție), cât și la instituțiile de punere în aplicare din Australia (Australian Department of Education – DEEWR), Japonia (Japan Student Services Organisation – JASSO) și din Republica Coreea (Ministry of Education, Science and Technology – MEST).

Cererile în numele instituției principale din cadrul UE trebuie trimise Agenției Executive pentru Educație, Audiovizual și Cultură cel târziu la 15 septembrie 2009.

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură

EU-ICI Call for Proposals 2009

Avenue du Bourget no 1

Bour 02/23

1140 Bruxelles/Brussel

BELGIQUE/BELGIË

Cererile în numele instituției principale din cadrul UE trebuie depuse folosind formularul corect, completate, datate și semnate corespunzător de persoana autorizată să încheie angajamente obligatorii din punct de vedere juridic în numele organizației solicitante.

7.   INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Ghidul și formularele de cerere sunt disponibile pe următorul site web:

http://eacea.ec.europa.eu/extcoop/ici-ecp/index_en.htm

Cererile trebuie depuse folosind formularul pus la dispoziției și trebuie să includă toate anexele și informațiile solicitate.


Sus