Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC0326(04)

    Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    JO C 72, 26.3.2009, p. 62–66 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    26.3.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 72/62


    Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

    (2009/C 72/10)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare, în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

    REZUMAT

    REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

    „MOUTARDE DE BOURGOGNE”

    NR. CE: FR-PGI-005-0503-25.10.2005

    DOP ( ) IGP ( X )

    Această fișă rezumat prezintă, cu titlu informativ, principalele elemente ale caietului de sarcini al produsului.

    1.   Autoritatea competentă din statul membru:

    Denumire:

    Institut National des Appellations d'Origine (I.N.A.O.)

    Adresă:

    51, rue d'Anjou

    75 008 Paris

    FRANCE

    Telefon

    +33 153898000

    Fax

    +33 142255797

    E-mail:

    info@inao.gouv.fr

    2.   Grup:

    Denumire:

    Association Moutarde de Bourgogne (AMB)

    Adresă:

    AMB ARIA Bourgogne

    4, Bd du Docteur Jean Veillet

    21 000 Dijon

    FRANCE

    Telefon

    +33 380288140

    Fax

    +33 380288169

    E-mail:

    laure.ohleyer@cote-dor.chambagri.fr

    Componență:

    Producători/prelucrători ( X ) Alte categorii ( X )

    3.   Tip de produs:

    Clasa 2.6: „Pastă de muștar”

    4.   Caiet de sarcini:

    [rezumatul cerințelor prevăzute la articolul 4 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006].

    4.1.   Denumire:

    „Moutarde de Bourgogne”

    4.2.   Descriere:

    „Moutarde de Bourgogne” (muștarul de Bourgogne) este un muștar cu gust iute sau foarte iute pe bază de vin alb, de culoare galben deschis, cu o consistență densă, omogenă și onctuoasă. Prezintă un miros puternic și caracteristic de vin alb de Bourgogne, o iuțime intensă și un gust pronunțat de vin alb de Bourgogne.

    4.2.1.   Ingrediente și aditivi autorizați:

    semințe de muștar produse și depozitate în Bourgogne,

    lichid de diluare care este compus din apă și din vin alb cu denumire de origine controlată produs în regiunea viticolă Bourgogne într-o proporție minimă de 25 % în momentul preparării. Este vorba de vinuri albe seci fabricate din soiuri de viță-de-vie tradiționale din Bourgogne, Aligoté și Chardonnay. Acestora le sunt caracteristice intensitatea aromei și persistența îndelungată a gustului,

    sare, zahăr, condimente, aditivi (cei admiși prin directiva europeană din 1995 privind aditivii, cu excepția coloranților artificiali, a făinii de cereale sau a oricărui alt stabilizator sau agent de îngroșare, a esențelor naturale sau artificiale de muștar, a extractului sau a uleiului esențial de muștar).

    4.2.2.   Caracteristici fizico-chimice ale „Moutarde de Bourgogne”:

    extract uscat provenit din semințe > sau = 24 % din greutatea produsului finit,

    lipide provenite din semințe de muștar > sau = 9 % din greutatea produsului finit,

    cantitatea de tegument rezidual din pastă este inferioară valorii de 2 % din greutatea totală.

    4.3.   Aria geografică:

    Este obligatoriu ca producția și depozitarea semințelor, precum și producția (prelucrarea) pastei de muștar să se realizeze în aria de producție. Aceasta cuprinde departamentele care alcătuiesc regiunea Bourgogne, și anume Côte d'Or, Nièvre, Saône și Loire, Yonne.

    Aria geografică a fost stabilită pe baza competențelor locale speciale în domeniul producției de semințe de muștar și de vin din regiunea Bourgogne, transformate ulterior în pastă de muștar pe baza căreia se obține un produs cu caracteristici originale (conform punctului 4.6).

    Semințele de muștar produse în Bourgogne au calități specifice, recunoscute de-a lungul secolelor. Medicul lui Francisc I, Charles Estienne, considera că muștarul produs în Bourgogne are o calitate superioară datorită plantei de muștar („sénevé” — planta care produce semințe de muștar). Până la Al Doilea Război Mondial, planta de muștar („sénevé”) a fost cultivată în păduri în luminișurile cu sol de turbă. După arderea turbei în aceste luminișuri, solurile deveneau bogate în potasiu și favorabile cultivării muștarului (și, de asemenea, conținutului bogat în esență de muștar al semințelor), pe care cărbunarii îl semănau în martie și îl recoltau în august. În plus, climatul continental moderat destul de omogen al regiunii Bourgogne este propice cultivării muștarului. Într-adevăr, culturile de muștar nu au nevoie de o mare cantitate de apă. Ele sunt foarte bine adaptate la deficitul hidrologic și la temperaturile ridicate. În schimb, nu le priește deloc sfârșitul primăverii, cu prea multă umiditate. După un declin de câteva decenii, cultivarea muștarului a fost relansată în Bourgogne la inițiativa producătorilor industriali de pastă de muștar, al căror obiectiv a fost acela de a controla calitatea producției de materie primă și de a îmbunătăți calitatea produsului finit. Acest program de relansare reunește organisme de cercetare, Camera Agricolă din Côte d'Or, agențiile regionale de depozitare, agricultorii și prelucrătorii. Au fost selecționate soiuri cu caracteristici specifice care să corespundă particularităților pedoclimatice ale regiunii Bourgogne și, în același timp, să satisfacă exigențele calitative ale prelucrătorilor.

    Totuși, în cadrul acestei arii, a fost selectată o zonă în care se pot cultiva semințele de muștar. Aria respectivă este stabilită respectând criteriile geologice și pedologice prin care se urmărește identificarea mediului favorabil culturii de muștar, și anume prin excluderea solurilor brune acide și a podzolurilor aflate la mare altitudine. Încercările de cultivare au demonstrat un potențial redus al acestor soluri din cauza inconsistenței semințelor și a unui conținut insuficient de izotiocianat volatil, care nu permit obținerea unei paste de muștar caracteristice.

    4.4.   Dovada originii:

    Trasabilitatea este asigurată pe tot parcursul procesului de producție a „Moutarde de Bourgogne”, începând de la suprafața cultivată până la pasta ambalată, prin intermediul unor documente codificate. Semințele de muștar sunt recoltate numai de pe suprafețele repertoriate aflate în zona de cultură selectată pentru IGP. Aceste suprafețe trebuie să respecte criteriile de selecție stabilite în momentul realizării planului de producție. Agricultorii își livrează produsele unor agenții de depozitare situate în Bourgogne. Toți operatorii economici care intervin în producția de semințe de muștar, în procesul de depozitare sau de prelucrare au obligația de a ține documente codificate. Semințele de muștar și pasta ambalată sunt supuse unor teste analitice realizate în cursul fabricației.

    4.5.   Metodă de obținere:

    Numai soiurile de semințe alese de „Association Moutarde de Bourgogne” (AMB) și provenite din speciile „Brassica juncea” cu „tegument brun”, „Brassica juncea” cu „tegument galben” și „Brassica nigra” sunt autorizate pentru cultivarea semințelor de muștar. Se stabilește un plan de producție care acoperă suprafețele utilizate pentru cultură, alegerea parcelelor și includerea lor în zona IGP. La recoltare, semințele sunt livrate unei agenții de depozitare situate în Bourgogne, care asigură trasabilitatea, curățarea și depozitarea semințelor.

    În acest stadiu, loturile de semințe fac obiectul unei aprobări care permite verificarea respectării criteriilor următoare:

    originea în regiunea Bourgogne a semințelor și a soiurilor alese de AMB,

    limitarea la maximum 1,5 % (gradele I și II) a prezenței semințelor verzi sau imature,

    prezența semințelor străine: maximum 0,3 % pentru gradul I și maximum 0,5 % pentru gradul II,

    absența insectelor, a mucegaiului și a fermentării,

    mărimea semințelor: greutatea la mia de semințe (PMG) > 2,35 g (PMG > 2 g în cazul unor condiții climatice excepționale),

    apă și materii volatile: între 4,2 și 9 % din masă,

    materii grase: între 28 și 42 % din masa produsului uscat,

    izotiocianat volatil: între 0,7 și 0,94 % din masa produsului uscat,

    proteine: între 24,2 și 30,8 % din masa produsului uscat.

    După aprobare, semințele sunt pregătite și livrate producătorilor industriali aflați în aria geografică respectivă. Semințele sunt măcinate și puse în contact cu lichidul de diluare (apă + vin). Vinul utilizat este un vin alb cu denumire de origine controlată produs în regiunea viticolă Bourgogne. Această etapă permite extragerea miezului seminței și producerea unei prime paste de muștar. După aceea, pasta este trecută prin sită pentru a elimina tegumentele seminței. Se obține astfel pasta de culoare galben deschis cu consistență densă, omogenă și onctuoasă, din care se scoate aerul. Această etapă, urmată de o perioadă de repaus, permite dezvoltarea gustului picant al muștarului. Ulterior, pasta este depozitată și ambalată.

    4.6.   Legătură:

    Legătura cu originea geografică se bazează pe competențe străvechi în regiune, pe cultivarea istorică a semințelor de muștar în Bourgogne, pe o legătura istorică puternică între muștar și podgoriile din această regiune, precum și pe o veche reputație.

    4.6.1.   O calitate specifică:

    „Moutarde de Bourgogne”, caracterizat printr-un intens gust picant, se obține din amestecul semințelor de muștar produse și depozitate în Bourgogne cu un lichid de diluare compus din apă, sare, zahăr, condimente și cel puțin 25 % vinuri albe seci produse din soiuri de viță-de-vie tradiționale din Bourgogne. Aceste vinuri albe sunt caracteristice prin aroma puternică și persistența îndelungată a gustului și conferă muștarului de Bourgogne mirosul puternic, tipic, precum și gustul pronunțat de vin alb de Bourgogne, care îl disting de alte feluri de muștar. Extractul uscat și lipidele provenite din semințe trebuie să aibă un nivel mai ridicat decât 24 %, respectiv 9 %.

    4.6.2.   Reputația:

    Legăturile istorice dintre regiunea Bourgogne și muștar sunt strânse. Astfel, se povestește că, în 1336, în timpul unei petreceri organizate la Rouvres de Eudes al IV-lea, ducele de Bourgogne, în onoarea lui Filip al VI-lea, s-a consumat un butoi de muștar (206,75 l). Începând cu secolul XVI, statutele definesc breasla producătorilor de muștar (cele din orașul Dijon din 1634 sau cele din orașul Beaune din 1647). Până în secolul XIX, când revoluția industrială a influențat sectorul producerii muștarului, acesta era fabricat în ateliere mici. Fabricanții din Bourgogne se întrec în ingeniozitate. Îl putem menționa pe domnul Grey, fabricant din Dijon a cărui mașină destinată creșterii semnificative a productivității a fost brevetată în 1850 de „Académie des Arts, Sciences et Belles Lettres”. În perioada 1750-1984, au fost menționați 263 de fabricanți de muștar. În nicio altă regiune franceză nu s-a înregistrat un asemenea număr ridicat.

    Cultivarea semințelor de muștar în Bourgogne deține, de asemenea, o istorie îndelungată, întrucât medicul lui Francisc I, Charles Estienne, considera că muștarul produs în Bourgogne este de o calitate superioară datorită plantei de muștar („sénevé”), „care crește acolo mai bine decât în orice altă regiune”.

    Vinul și muștarul sunt strâns legate între ele. În 1911, A. Berthiot atribuie reputația muștarului calității fabricării sale care, spune el, include măcinarea celor mai bune semințe și amestecarea într-un lichid specific regiunii Bourgogne: „verjus”, un tip de vin foarte acru obținut prin presarea strugurilor albi insuficient copți. În urma distrugerii plantelor care produceau acești struguri de către filoxeră, fabricanții s-au orientat către mici vinuri albe acide care au dispărut, fiind înlocuite de soiuri nobile altoite. Utilizarea vinului alb în locul oțetului duce la apariția caracteristicilor organoleptice ale muștarului.

    Fabricanții de muștar au utilizat de foarte timpuriu denumirea „Moutarde de Bourgogne”. Găsim, în acest sens, înregistrarea mărcii „Moutarde de Bourgogne, extra-blanche supérieure” la tribunalul din Sens (89) în 1891, iar în 1903 pe cea a etichetei „Moutarde Jacquemart au pur verjus de Bourgogne” la tribunalul comercial din Dijon. Pe lângă denumire, preocuparea de a face referire la regiunea Bourgogne și la istoria acesteia în alegerea mărcilor demonstrează notorietatea constantă a muștarului de Bourgogne. Putem menționa mărcile „Jean-sans-Peur”, „Téméraire”, „Moutarde à la cuillère de la Belle Bourguignonne”, „La Bourguignonne”.

    4.6.3.   Factorul uman — competențe speciale:

    Cultivarea semințelor de muștar de Bourgogne continuă să fie importantă până la Al Doilea Război Mondial. După 1945, producătorii industriali încearcă să mențină această producție în regiune. În acest scop, sindicatul fabricanților de muștar publică o broșură pe tema cultivării muștarului. Motivul acestor inițiative este concurența din partea celorlalte plante oleaginoase și a pieței mondiale.

    Relansarea semnificativă a cultivării semințelor se va petrece abia la începutul anilor '90. În acel moment, întregul sector împărtășea aceleași preocupări:

    producătorii industriali căutau o diversificare a surselor proprii de aprovizionare și deținerea unui anumit control asupra calității producției de materie primă. În acest sens, ei doreau să orienteze evoluția semințelor pentru a îmbunătăți calitatea produsului finit,

    agricultorii căutau, la rândul lor, posibilitatea de a își diversifica producția și de a o valoriza pe plan regional.

    S-a instituit în acea perioadă și un comitet director care să ducă la bun sfârșit relansarea cultivării:

    „Etablissement National d'Enseignement Supérieur Agronomique de Dijon” (Institutul Național de Învățământ Superior Agronomic din Dijon) și „Institut national de recherche agronomique pour la recherche génétique” (Institutul național de cercetare agronomică pentru cercetare genetică): îmbunătățirea productivității, calitatea specifică a semințelor îndeplinind toate criteriile definite de AMB,

    Camera Agricolă din Côte d'Or pentru cercetare aplicată și experimente,

    agențiile regionale de depozitare pentru logistica legată de recoltarea și ambalarea semințelor,

    agricultorii, care testează în practică referințele stabilite în stațiile experimentale și cultivă suficiente cantități de semințe pentru a permite producătorilor industriali să realizeze teste de fabricare,

    federația franceză a producătorilor industriali de mezeluri, a furnizorilor și prelucrătorilor de preparate din carne și producătorii industriali care efectuează diverse teste de fabricație: teste-pilot, teste semiindustriale și industriale.

    Aceasta cooperare a permis propunerea a două varietăți pentru procedura de IGP.

    În paralel cu aceste activități de cercetare, producția s-a dezvoltat, crescând de la aproximativ 350 ha în 1993 la 1 230 ha în 2003.

    4.7.   Organism de control:

    Denumirea:

    CERTIPAQ

    Adresă:

    44, rue La Quintinie

    75015 Paris

    FRANCE

    Telefon

    +33 145309292

    Fax

    +33 145309300

    E-mail:

    certipaq@certipaq.com

    4.8.   Etichetare:

    Eticheta conține următoarele mențiuni:

    Denumirea de vânzare: „Moutarde de Bourgogne”,

    Sigla IGP.


    (1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.


    Top