Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2009/017/01

Contribuția adusă de XL COSAC — Paris, 4 noiembrie 2008

JO C 17, 23.1.2009, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.1.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 17/1


Contribuția adusă de XL COSAC

Paris, 4 noiembrie 2008

(2009/C 17/01)

1.   Criza economică și financiară

1.1.

COSAC sprijină concluziile Consiliului European din 15 și 16 octombrie 2008, inclusiv măsurile care urmează să fie luate pentru stimularea creșterii economice și a gradului de ocupare a forței de muncă. COSAC subscrie la obiectivul de a elabora o strategie de reformă a sistemului financiar internațional, pe baza următoarelor principii: transparență, bună gestiune bancară, responsabilitate, integritate și guvernanță mondială. COSAC încurajează instituțiile europene și statele membre să îmbunătățească modul de supraveghere a sectorului bancar și să consolideze coordonarea politicii economice și monetare.

1.2.

COSAC salută faptul că a fost invitată Comisia pentru a face propuneri în sensul menținerii competitivității industriei europene la nivel internațional și subliniază faptul că încetinirea creșterii economice nu trebuie să ducă la compromisuri în ceea ce privește obiectivele Uniunii Europene referitoare la dezvoltarea durabilă și la strategia în domeniul climei.

1.3.

COSAC salută reuniunea la nivel înalt care urmează să aibă loc în Washington la 15 noiembrie și speră că UE va contribui la succesul acesteia prin prezentarea unei poziții unificate, făcând propuneri referitoare la reforma sistemului financiar și la implementarea reformelor respective.

2.   Schimbările climatice

2.1.

COSAC salută obiectivele ambițioase stabilite de Consiliul European pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru promovarea energiei durabile și solicită Consiliului și Parlamentului European să mențină obiectivul de a realiza un acord global înainte de sfârșitul anului 2008.

3.   Siguranța aprovizionării cu energie

3.1.

COSAC consideră că dezvoltarea practicilor de economisire a energiei, diversificarea surselor energetice, inclusiv dezvoltarea energiilor regenerabile și a căilor de transport, introducerea unor planuri europene de urgență în caz de criză în materie de aprovizionare, instituirea unei cooperări reale între operatorii naționali de rețele de transport și definirea unei politici de investiții în infrastructuri energetice (în special în interconexiuni ale rețelelor de electricitate și de gaze, precum și terminale de gaze naturale lichefiate) sunt vitale pentru a îmbunătăți siguranța aprovizionării cu energie. Aceste răspunsuri interne ale Uniunii ar trebui să permită construirea unor relații mai bine fundamentate cu țările furnizoare. Siguranța aprovizionării cu energie depinde, de asemenea, de consolidarea solidarității în interiorul Uniunii Europene și între statele membre în domeniul energiei, precum și de eforturile depuse în domeniu de fiecare stat membru.

4.   Aducerea Europei mai aproape de cetățenii săi. Tratatul de la Lisabona.

4.1.

COSAC consideră că, pentru a fi mai bine înțeleasă de cetățenii europeni, Uniunea Europeană ar trebui să se concentreze pe principalele chestiuni de interes general, pentru care constituie nivelul cel mai potrivit de discuție, și să le comunice publicului.

4.2.

COSAC observă că Tratatul de la Lisabona consolidează mijloacele de acțiune ale Uniunii în domeniul acțiunii externe, al spațiului de libertate, securitate și justiție, precum și al guvernanței economice și sociale. De asemenea, observă că tratatul introduce o procedură pentru a încuraja respectarea principiului subsidiarității. Astfel, punerea în aplicare a tratatului ar putea contribui la aducerea Europei mai aproape de cetățenii săi.

4.3.

COSAC speră că se vor soluționa preocupările exprimate de poporul irlandez în cadrul referendumului cu privire la Tratatul de la Lisabona și că se vor defini, încă din decembrie 2008, elementele unei soluții acceptabile pentru toți.

4.4.

COSAC își exprimă preocupările cu privire la propunerea de regulament privind accesul public la documente [COM(2008) 0229], care ar trebui să nu limiteze accesul la documente comparativ cu situația actuală. Astfel, COSAC invită Parlamentul European și Consiliul să garanteze accesul liber al publicului la documentele europene, în conformitate cu principiul transparenței.


Top