Elija las funciones experimentales que desea probar

Este documento es un extracto de la web EUR-Lex

Documento C2008/268/07

    Cerere de exprimare a interesului de a deveni membru în grupurile științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (Parma, Italia)

    JO C 268, 23.10.2008, p. 16/22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    23.10.2008   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 268/16


    Cerere de exprimare a interesului de a deveni membru în grupurile științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (Parma, Italia)

    (2008/C 268/07)

    Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) este cheia de boltă a evaluării riscurilor în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește siguranța alimentară și a hranei pentru animale. În strânsă colaborare cu autoritățile naționale și în consultare deschisă cu părțile interesate ale acesteia, EFSA furnizează consultanță științifică independentă și comunicare clară privind riscurile existente și emergente.

    Autoritatea a instituit o procedură de selecție care urmărește întocmirea unei liste de rezervă de:

    EXPERȚI ȘTIINȚIFICI CARE DORESC SĂ FIE AVUȚI ÎN VEDERE PENTRU A DEVENI MEMBRI ÎN GRUPURI ȘTIINȚIFICE ALE EFSA ȘI ÎN COMITETUL ȘTIINȚIFIC:

    Grupul pentru sănătatea și bunăstarea animalelor (AHAW),

    Grupul pentru pericole biologice (BIOHAZ),

    Grupul pentru contaminanți din lanțul trofic (CONTAM),

    Grupul pentru aditivi și substanțe sau produse utilizate în hrana pentru animale (FEEDAP),

    Grupul pentru organismele modificate genetic (GMO),

    Grupul pentru produse dietetice, nutriție și alergii (NDA),

    Grupul pentru sănătatea plantelor (PLH),

    Grupul pentru produse fitosanitare și reziduurile acestora (PPR),

    Comitetul științific (CS).

    Ref.: EFSA/E/2008/002

    Prezenta cerere se adresează oamenilor de știință care doresc să fie avuți în vedere pentru a deveni membri în Grupul pentru sănătatea și bunăstarea animalelor (AHAW), Grupul pentru pericole biologice (BIOHAZ), Grupul pentru contaminanți din lanțul trofic (CONTAM), Grupul pentru aditivi și substanțe sau produse utilizate în hrana pentru animale (FEEDAP), Grupul pentru organisme modificate genetic (GMO), Grupul pentru produse dietetice, nutriție și alergii (NDA), Grupul pentru sănătatea plantelor (PLH), Grupul pentru produsele fitosanitare și reziduurile acestora (PPR) și ai Comitetului științific (CS) al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, în vederea identificării celor mai buni oameni de știință europeni pentru exercitarea acestei funcții.

    AUTORITATEA EUROPEANĂ PENTRU SIGURANȚA ALIMENTARĂ

    EFSA este cheia de boltă a sistemului european de evaluare a riscurilor pentru siguranța alimentară și siguranța hranei pentru animale; consultanța științifică a acesteia privind riscurile existente și emergente susține politicile și deciziile administratorilor riscurilor din instituțiile europene și din statele membre ale UE. Cel mai important angajament al autorității este furnizarea de consultanță științifică obiectivă, transparentă și independentă și comunicare clară pe baza celor mai recente metode științifice, informații și date disponibile.

    EFSA reunește cei mai buni experți de care dispune Europa în ceea ce privește evaluarea riscurilor în domeniul siguranței alimentare și al siguranței hranei pentru animale, care acționează independent pentru o organizație autonomă și independentă, cu scopul de a furniza Comunității Europene, statelor membre și Parlamentului European consultanță științifică de cel mai înalt nivel.

    Autoritatea este dedicată valorilor esențiale de excelență științifică, deschidere, transparență, independență și receptivitate. Lucrând în mod independent, deschis și transparent, EFSA furnizează cea mai bună consultanță științifică posibilă și, prin urmare, contribuie la consolidarea sistemului european de siguranță alimentară și de siguranță a hranei pentru animale.

    Rolul grupurilor științifice ale EFSA și al Comitetului științific

    Grupurile științifice răspund de formularea avizelor științifice ale autorității și a altor avize, în funcție de necesități, fiecare acționând în sfera proprie de competență.

    Grupurile științifice sunt compuse în mod normal din 21 de experți științifici independenți.

    Membrii Comitetului științific și ai grupurilor sunt numiți pentru un mandat de trei ani care poate fi reînnoit de două ori și trebuie să participe și să contribuie activ la toate întrunirile Grupului în care se adoptă avize, declarații sau documente orientative. Se estimează că Grupurile științifice și Comitetul științific se întrunesc între șase și zece ori pe an, în funcție de volumul de muncă, în reuniuni de două zile organizate, de regulă, la Parma, Italia. Membrii grupurilor trebuie de asemenea să participe, după caz, la grupurile de lucru. Reuniunile și cele mai multe documente sunt în limba engleză. Candidații trebuie să aibă în vedere faptul că reuniunile implică în general muncă de pregătire.

    Președinții fiecărui grup științific sunt de asemenea membri ai Comitetului științific al EFSA împreună cu alți șase experți științifici.

    Membrii grupurilor științifice au dreptul la o indemnizație stabilită de către Consiliul de administrație al EFSA pentru fiecare zi întreagă de reuniune (pentru 2008 această sumă este stabilită la 300 EUR). În plus, experții științifici primesc diurnă și rambursarea cheltuielilor de călătorie în conformitate cu ghidul EFSA de indemnizații pentru reuniunile experților.

    Grupul pentru sănătatea și bunăstarea animalelor (AHAW)

    Grupul AHAW formulează avize independente cu privire la toate aspectele legate de bolile animalelor și bunăstarea animalelor. Lucrările grupului vizează în principal animalele producătoare de hrană, inclusiv peștele.

    Abordarea sa privind evaluarea riscurilor se bazează pe analiza informațiilor și datelor științifice pentru evaluarea riscurilor provocate de un pericol dat. Acest lucru contribuie la crearea unei baze științifice pentru politicile și legislația europeană și sprijină administratorii riscurilor în luarea deciziilor.

    Pentru mai multe detalii vizitați secțiunea de subiecte cheie AHAW pe site-ul web al EFSA.

    Grupul pentru pericole biologice (BIOHAZ)

    Grupul pentru pericole biologice (BIOHAZ) formulează opinii științifice independente privind pericolele biologice în legătură cu siguranța alimentară și bolile prezente în rețeaua alimentară. Sunt acoperite următoarele aspecte:

    zoonoze prezente în rețeaua alimentară (boli animale transmisibile la om),

    encefalopatii spongiforme transmisibile (BSE/TSE),

    microbiologia alimentelor,

    igiena alimentelor și aspecte asociate legate de gestionarea deșeurilor.

    Grupul este unul dintre motoarele cheie ale EFSA în ceea ce privește lucrările privind BSE și TSE.

    Acesta efectuează evaluări ale riscurilor în vederea formulării unor avize științifice și a altor avize pentru administratorii riscurilor. Acest lucru contribuie la crearea unei baze solide pentru politicile și legislația europeană și sprijină administratorii riscurilor în luarea deciziilor.

    Pentru mai multe detalii vizitați secțiunea de subiecte cheie BIOHAZ pe site-ul web al EFSA.

    Grupul pentru contaminați în lanțul trofic (CONTAM)

    Grupul CONTAM formulează avize științifice privind contaminanții din lanțul trofic și substanțele nedorite, cum ar fi toxinele naturale, micotoxinele și reziduurile de substanțe neautorizate care nu intră în sfera de competență a altui grup.

    Efectuează evaluări ale riscurilor în vederea formulării de avize științifice și alte avize pentru administratorii riscurilor. Acest lucru contribuie la crearea unei baze solide pentru politicile și legislația europeană și sprijină administratorii riscurilor în luarea deciziilor.

    Pentru mai multe detalii, vizitați secțiunea de subiecte cheie CONTAM pe site-ul web al EFSA.

    Grupul pentru aditivi și substanțe sau produse utilizate în hrana pentru animale (FEEDAP)

    Grupul FEEDAP formulează avize științifice independente privind siguranța și/sau eficiența aditivilor și produselor sau substanțelor folosite în hrana animalelor. Grupul evaluează siguranța și/sau eficiența acestora pentru speciile țintă, utilizator, consumatorul de produse de origine animală și mediu. De asemenea, grupul cercetează eficiența produselor/substanțelor biologice și chimice destinate utilizării deliberate în hrana animalelor.

    O mare parte din munca acestui grup este legată de substanțele care trebuie evaluate de către EFSA înainte de a putea fi autorizate spre utilizare în Uniunea Europeană.

    Pentru mai multe detalii, vizitați secțiunea de subiecte cheie FEEDAP pe site-ul web al EFSA.

    Grupul pentru organisme modificate genetic (GMO)

    Grupul GMO formulează avize științifice independente privind siguranța:

    organismelor modificate genetic, precum plante, animale și microorganisme,

    alimente și furaje modificate genetic.

    Grupul efectuează evaluări ale riscurilor în vederea formulării de avize științifice și de alte avize pentru administratorii riscurilor. Lucrările sale legate de evaluarea riscurilor se bazează pe revizuirea informațiilor și datelor în vederea evaluării siguranței unui anumit organism modificat genetic. Acest lucru contribuie la crearea unei baze solide pentru politicile și legislația europeană și sprijină administratorii riscurilor în luarea deciziilor. O mare parte a lucrărilor grupului se desfășoară în contextul evaluării cererilor, deoarece toate alimentele și produsele alimentare modificate genetic trebuie să fie evaluate de către EFSA înainte de a putea fi autorizate în Uniunea Europeană.

    Pentru mai multe detalii, vizitați secțiunea de subiecte cheie GMO pe site-ul web al EFSA.

    Grupul pentru produse dietetice, nutriție și alergii (NDA)

    Activitatea grupului NDA este legată de aspectele legate de produsele dietetice (alimente destinate satisfacerii anumitor cerințe nutriționale ale unor grupuri specifice de populație), nutriția umană și alergiile alimentare. De asemenea, formulează avize cu privire la subiecte precum alimentele noi (alimente sau ingrediente care nu au fost consumate în mod semnificativ în UE înainte de 15 mai 1997).

    Lucrările grupului se bazează pe analiza informațiilor și datelor științifice pentru a evalua riscurile legate de, spre exemplu, alergiile alimentare și noile alimente, și pentru formularea unor avize științifice privind nutriția umană și valoarea nutrițională a alimentelor, ingredientelor pentru alimente și a produselor. Activitățile grupului includ de asemenea evaluarea dacă orice specificații privind beneficiile pentru sănătate sau valoarea nutritivă a alimentelor sunt de încredere și justificate din punct de vedere științific și lucrări privind aportul de referință în cadrul populației. Grupul formulează avize științifice și alte avize pentru administratorii riscurilor. Acest lucru contribuie la crearea unei baze solide pentru politicile și legislația europeană și sprijină administratorii riscurilor în luarea deciziilor. Pentru mai multe informații privind rolul EFSA cu privire la mențiunile nutriționale și de sănătate, consultați secțiunea „In Focus” pentru mențiunile nutriționale și de sănătate sau vizitați secțiunea de subiecte cheie NDA pe site-ul web al EFSA pentru mai multe detalii.

    Grupul privind sănătatea plantelor (PLH)

    Grupul PLH formulează avize științifice independente privind riscul provocat de dăunătorii plantelor care pot provoca daune plantelor, produselor din plante sau biodiversității în Uniunea Europeană. Grupul revizuiește și evaluează acele riscuri în vederea siguranței și securității lanțului trofic.

    Lucrările grupului pe probleme de evaluare a riscurilor se bazează pe analizarea informațiilor și datelor științifice pentru a evalua riscurile prezentate de un anumit aspect. Acest lucru contribuie la formarea unei baze solide pentru politicile și legislația europeană și sprijină administratorii riscurilor în luarea deciziilor.

    Pentru mai multe detalii, vizitați secțiunea de subiecte cheie PLH pe site-ul web al EFSA.

    Grupul pentru produsele fitosanitare și reziduurile acestora (PPR)

    Grupul pentru produsele fitosanitare și reziduurile acestora (Grupul PPR) formulează avize științifice independente cu privire la evaluarea riscurilor privind produsele fitosanitare (cunoscute sub denumirea comună de pesticide) și reziduurile acestora, cercetând riscurile din punct de vedere al utilizatorului/lucrătorului, consumatorului și mediului.

    Acest lucru contribuie la formarea unei baze solide pentru politicile și legislația europeană și sprijină administratorii riscurilor în luarea deciziilor.

    Grupul lucrează în strânsă colaborare cu Revizuirea Colegială a Evaluării Riscurilor Pesticidelor (PRAPeR) care răspunde de revizuirea colegială în cadrul UE a substanțelor active folosite în produsele fitosanitare noi sau existente. Grupului PPR i se solicită avizul asupra oricărei probleme care nu poate fi soluționată în cadrul acestei proceduri sau când este necesară o orientare de ordin tehnic mai detaliată, în special în domeniul toxicologiei, ecotoxicologiei, destinația și comportamentul pesticidelor și reziduurilor. O altă activitate este actualizarea Documentelor orientative europene privind evaluarea riscurilor implicate de produsele de protecție a plantelor și elaborarea altor documente în noi domenii științifice.

    Vizitați secțiunea „In Focus” pentru pesticide pentru mai multe informații privind lucrul EFSA cu privire la pesticide.

    Pentru mai multe detalii, vizitați secțiunea de subiecte cheie PPR pe site-ul web al EFSA.

    Comitetul științific (CS)

    Comitetul științific este format din președinții fiecărui grup științific și șase (6) alți experți științifici.

    Comitetul științific al EFSA are sarcina de a sprijini lucrările EFSA privind aspectele științifice de natură orizontală și formularea unor avize strategice directorului executiv al EFSA. De asemenea, răspunde pentru coordonarea generală pentru asigurarea consecvenței în privința avizelor științifice formulate de grupurile științifice. Comitetul științific se concentrează asupra dezvoltării de metodologii armonizate de evaluare a riscurilor în domenii în care nu au fost încă definite abordări la nivelul Uniunii Europene.

    Comitetul științific formulează avize științifice și avize pentru administratorii riscurilor în vederea creării unei baze solide pentru politicile și legislația europeană și în vederea sprijinirii administratorilor riscurilor în luarea deciziilor.

    Pentru mai multe detalii vizitați secțiunea de subiecte cheie CS pe site-ul web al EFSA.

    Pentru mai multe informații privind selectarea membrilor Comitetului științific și ai grupurilor științifice consultați „Decision concerning the establishment and operations of the Scientific Committee and Panels” (Decizii privind înființarea Comitetului științific și a grupurilor):

    http://www.efsa.eu.int/EFSA/DocumentSet/mb_32ndmeet_annex_a_en_4_1,2.pdf?ssbinary=true

    Pentru mai multe informații privind grupurile științifice:

    www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-1178620753812_ScientificPanels.htm

    Procedura de selecție

    În formularul de candidatură, candidaților li se cere să aleagă între grupurile științifice și/sau Comitetul științific.

    Cerințe

    Calificări și experiență

    A.   Criterii de eligibilitate

    (i)

    o diplomă universitară în domenii precum toxicologia, ecotoxicologia, științele mediului, chimia, biochimia, tehnologia alimentară, farmacologia, medicina veterinară, medicina umană, farmacia, biologia, științele naturii, agronomie/științe agricole, microbiologia alimentelor, epidemiologia, medicina muncii, sănătatea publică sau în domenii legate de sănătatea publică, nivel post-universitar;

    (ii)

    cel puțin 10 (zece) ani de experiență profesională relevantă în domeniul de competență al grupului/grupurilor ales(e), la un nivel la care dau acces calificările de mai sus;

    (iii)

    o bună cunoaștere a limbii engleze;

    (iv)

    candidații trebuie să completeze declarația de interese inclusă în formularul de candidatură în mod exact și complet. Vă rugăm să rețineți că necompletarea acestei părți a formularului în mod exact și complet va determina respingerea candidaturii;

    Pentru mai multe informații privind declarațiile de interese:

    http://www.efsa.europa.eu/cs/BlobServer/General/doi_guidance_allannexes.pdf?ssbinary=true

    (v)

    candidații trebuie să fie resortisanți ai unui stat membru al Comunităților Europene, ai unei țări membre a Asociației Europene de Liber Schimb (AELS) sau ai statelor în curs de aderare la UE. Pot candida și experți din țări neeuropene, dar vor fi avuți în vedere numai în cazul în care experții europeni nu prezintă nivelul de competență cerut.

    B.   Criterii de selecție

    experiență în desfășurarea evaluărilor științifice ale riscurilor și/sau furnizarea de consultanță științifică în domenii legate de siguranța alimentară și siguranța hranei pentru animale, în general, și, în special, în domeniile de competență și expertiză ale Comitetului științific sau ale grupului științific preferat,

    excelență științifică demonstrată într-unul sau, de preferință, în mai multe domenii legate de cel acoperit de Comitetul științific sau grupul științific preferat,

    experiență în evaluarea colegială a lucrărilor și publicațiilor științifice, de preferință în domeniile legate de cel acoperit de Comitetul științific sau grupul științific preferat,

    capacitatea de a analiza informații și dosare complexe, de multe ori acoperind o gamă largă de discipline științifice și surse și de a întocmi avize științifice și rapoarte,

    experiență profesională într-un mediu multidisciplinar, de preferință în context internațional,

    experiență în management de proiect în legătură cu chestiunile științifice,

    abilități de comunicare dovedite pe baza experienței în învățământ, prezentări publice, participare activă la reuniuni, publicații.

    Candidaturile care îndeplinesc cerințele de eligibilitate vor fi supuse unei evaluări comparative desfășurate de EFSA pe baza criteriilor de selecție de mai sus. EFSA își rezervă dreptul de a consulta terțe părți privind experiența profesională a candidaților în contextul candidaturii acestora.

    Membrii grupurilor științifice și ai Comitetului științific vor fi numiți de către Consiliul de administrație la propunerea directorului executiv.

    În afară de Comitetul științific, candidații își pot indica preferința pentru două (2) grupuri științifice, însă vor fi numiți în cadrul unuia singur. Candidații, cu acordul lor prealabil, pot fi numiți într-un grup științific chiar dacă nu au candidat în mod expres pentru grupul respectiv. Candidații care îndeplinesc cerințele de selecție, dar nu sunt numiți pot fi invitați să rămână pe lista de rezervă pentru cazul în care apar locuri vacante sau pot fi invitați să participe la activitățile unui grup științific sau ale Comitetului Științific în calitate de expert ad hoc.

    Toți experții aflați pe lista de rezervă vor fi contactați și li se va cere permisiunea de a li se include datele în baza de date cu experți a EFSA.

    Pentru mai multe informații privind baza de date cu experți a EFSA:

    http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/WhoWeAre/efsa_locale-1178620753812_1178712806106.htm

    Independență și declarații de angajament și interes

    Membrii grupurilor științifice sunt numiți cu titlu personal. Candidații trebuie să includă o declarație conform căreia se angajează să acționeze independent de orice influență exterioară și o declarație privind interesele care ar putea aduce atingere independenței acestora.

    Egalitatea de șanse

    EFSA depune toate eforturile pentru a evita orice formă de discriminare în cursul procedurilor de selecție.

    Depunerea candidaturilor

    Candidații sunt rugați să-și depună candidatura, împreună cu declarația de interese, on-line prin intermediul site-ului web al EFSA: www.efsa.europa.eu

    Candidaturile trimise prin e-mail nu vor fi acceptate.

    Candidații sunt invitați să completeze formularele în limba engleză pentru a ușura procedura de selecție.

    Toți candidații care răspund acestei cereri de exprimare a interesului vor fi informați prin poștă cu privire la rezultatul procesului de selecție.

    Informațiile cu caracter personal pe care EFSA le solicită candidaților vor fi prelucrate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date. Prelucrarea datelor cu caracter personal transmise de candidați se efectuează în scopul gestionării candidaturilor în vederea unei posibile preselecții și recrutări de către EFSA.

    Data limită de depunere a candidaturilor

    Candidaturile trebuie depuse până la 7 ianuarie 2009 la miezul nopții cel târziu (ora locală, GMT + 1). Pentru candidaturile trimise prin scrisoare recomandată, data poștei va servi drept dovadă.

    Vă rugăm să rețineți că, datorită numărului foarte mare de candidaturi pe care le primim, este posibil ca la data limită de depunere a candidaturilor sistemul să întâmpine dificultăți în prelucrarea unor cantități mari de date. De aceea, recomandăm candidaților să-și transmită candidatura cu suficient timp înainte de data limită.

    Notă:

    În cazul inconsecvenței sau discrepanței între versiunea în limba engleză și oricare dintre celelalte versiuni lingvistice ale prezentului document, versiunea în limba engleză va avea întâietate.


    Arriba