EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2008/195/06

Cerere de propuneri — EAC/26/08 — Acțiune pregătitoare Amicus

JO C 195, 1.8.2008, p. 9–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.8.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 195/9


CERERE DE PROPUNERI — EAC/26/08

Acțiune pregătitoare Amicus

(2008/C 195/06)

1.   Obiective și descriere

Prezenta cerere de propuneri este instrumentul de punere în aplicare a acțiunii pregătitoare Amicus, care vizează:

promovarea caracterului transnațional al plasării tinerilor în activități de serviciu civic și de voluntariat,

favorizarea creării unui cadru european care să faciliteze interoperabilitatea ofertelor de serviciu civic și de voluntariat pentru tineri, care există în statele membre (indiferent dacă acestea provin din structurile de serviciu civic sau din organizațiile societății civile),

permiterea unei etape de testare și evaluare prin intermediul unor proiecte concrete de cooperare europeană (dimensiune transnațională) în domeniul serviciului civic și al voluntariatului tinerilor.

Prezenta cerere de propuneri este publicată în conformitate cu modalitățile prevăzute în programul anual de lucru în materie de subvenții și de contracte în domeniul educației și al culturii pentru anul 2008, adoptat de către Comisia Europeană (denumită în continuare „Comisia”) la 11 martie 2008, în conformitate cu procedura menționată la articolele 4 și 7 din Decizia 1999/468/CE (1) astfel cum a fost modificată prin Decizia C(2008) 3694 a Comisiei din 25 iulie 2008.

Serviciul Comisiei însărcinat cu punerea în aplicare și gestionarea acestei acțiuni este unitatea „Tineret în acțiune” a Direcției Generale Educație și Cultură.

2.   Candidați eligibili

În temeiul prezentei cereri de propuneri, două categorii de candidați sunt eligibile:

1.

pe de o parte și în mod prioritar, organismele publice a căror activitate principală se desfășoară în domeniul serviciului civic;

2.

pe de altă parte, organizațiile non-guvernamentale sau asociațiile non-profit a căror activitate principală se desfășoară în domeniul voluntariatului pentru tineri.

Printre altele, pentru a fi eligibile, organismele candidate vor trebui să aibă, de asemenea, caracteristicile următoare:

să aibă sediul social într-o țară din Uniunea Europeană: Germania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Regatul Unit, Slovacia, Slovenia și Suedia,

să aibă statut juridic,

să poată să justifice o experiență de cel puțin doi ani în domeniul plasării tinerilor în serviciul civil sau voluntariat la nivel național (dacă au avut loc și plasări de tineri în străinătate, numărul maxim de tineri trimiși în străinătate nu trebuie să depășească 5 % din totalul tinerilor plasați în cursul ultimilor doi ani).

Fiecare candidat poate trimite un singur proiect.

Persoanele fizice nu pot să-și prezinte candidaturile în cadrul acestei cereri de propuneri.

3.   Bugetul și durata proiectelor

Buget

Bugetul total alocat cofinanțării proiectelor în cadrul prezentei cereri de propuneri este de 3 000 000 EUR.

Comisia prevede susținerea a 27 de proiecte, adică 1 proiect pentru fiecare stat membru, în scopul acoperirii ansamblului Uniunii Europene. Cu toate acestea, în funcție de numărul și calitatea proiectelor prezentate, Comisia își rezervă dreptul de:

a nu garanta o acoperire completă a Uniunii Europene,

a nu atribui toate fondurile disponibile,

dar, în același timp:

de a finanța mai mult de un proiect (maxim trei) pentru aceeași țară, în cazul în care toate fondurile disponibile nu au putut fi alocate în conformitate cu regulile stabilite în cererea de propuneri.

Valoarea maximă a subvenției acordată unui proiect dat va ține cont de normele de finanțare astfel cum au fost stabilite în specificațiile tehnice ale cererii de propuneri, dar și de populația țării respective. A fost fixat un plafon pentru fiecare țară din Uniunea Europeană după cum urmează:

pentru proiectele propuse de organismele candidate al căror sediu social se află în Germania, în Spania, în Franța, în Italia, în Polonia, în România și în Regatul Unit, valoarea subvenției acordate nu va depăși: 181 000 EUR,

pentru proiectele propuse de organismele candidate al căror sediu social se află în Austria, în Belgia, în Bulgaria, în Cipru, în Danemarca, în Estonia, în Finlanda, în Grecia, în Ungaria, în Irlanda, în Letonia, în Lituania, în Țările de Jos, în Portugalia, în Republica Cehă, în Slovacia, în Slovenia și în Suedia, valoarea subvenției acordate nu va depăși: 91 150 EUR,

pentru proiectele propuse de organismele candidate al căror sediu social se află în Luxemburg și în Malta, valoarea subvenției acordate nu va depăși: 46 150 EUR.

Durata

Activitățile trebuie să înceapă în mod imperativ între 1 februarie 2009 și 30 iunie 2009 și să se termine cel mai târziu la 30 septembrie 2010.

Perioada de eligibilitate a costurilor va începe la data specificată în contract, adică data de începere a proiectului. Data începerii eligibilității cheltuielilor nu poate fi în nici un caz anterioară datei depunerii cererii de subvenionare.

Cheltuielile efectuate înainte de data de începere a activităților nu vor fi luate în considerare.

4.   Termenul limită pentru depunerea candidaturilor

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor la Comisia Europeană este 31 octombrie 2008, data poștei.

5.   Informații complementare

Textul integral (specificații) al prezentei cereri de propuneri, precum și formularul de candidatură și ghidul candidatului sunt disponibile pe următorul site internet:

http://ec.europa.eu/youth/index_en.htm

Candidaturile trebuie să respecte cerințele formulate în textul complet al prezentei cereri de propuneri și trebuie depuse prin intermediul formularului prevăzut în acest scop.


(1)  Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei (JO L 184, 17.7.1999, p. 23).


Top