EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XC0801(02)

Rezumat al deciziei Comisiei din 5 martie 2008 privind declararea unei concentrări ca fiind compatibilă cu piața comună și cu funcționarea Acordului SEE (Cazul COMP/M.4747 — IBM/Telelogic)

JO C 195, 1.8.2008, p. 6–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.8.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 195/6


Rezumat al deciziei Comisiei

din 5 martie 2008

privind declararea unei concentrări ca fiind compatibilă cu piața comună și cu funcționarea Acordului SEE

(Cazul COMP/M.4747 — IBM/Telelogic)

(Numai textul în limba engleză este autentic)

(2008/C 195/05)

La 5 martie 2008, Comisia a adoptat o decizie într-un caz de concentrare economică în temeiul Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi, în special articolul 8 alineatul (1) din regulament. O versiune neconfidențială a textului integral al deciziei este disponibilă în limba originală a cazului, precum și în limbile de lucru ale Comisiei, pe site-ul internet al Direcției Generale Concurență la următoarea adresă:

http://ec.europa.eu/comm/competition/index_en.html

1.   INTRODUCERE

1.

La 29 august 2007, Comisia a primit o notificare privind o concentrare propusă în temeiul articolului 4 și ca urmare a unei cereri de retrimitere făcută în temeiul articolului 4 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 („Regulamentul privind concentrările economice”), prin care întreprinderea International Business Machines Corporation („IBM”) dobândește, în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul privind concentrările economice, controlul asupra întregii întreprinderii Telelogic AB („Telelogic”) prin achiziționare de acțiuni.

2.

După examinarea notificării, Comisia a concluzionat la 3 octombrie 2007 că operațiunea a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la compatibilitatea sa cu piața internă și cu funcționarea Acordului SEE. Prin urmare, Comisia a inițiat proceduri în conformitate cu articolul 6 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul privind concentrările economice.

2.   PĂRȚILE

3.

IBM („partea care a înaintat notificarea”), o societate din SUA, este activă la nivel mondial în ceea ce privește dezvoltarea, producția și comercializarea unei game diversificate de produse, programe și servicii informatice.

4.

Telelogic este o societate suedeză activă în crearea și vânzarea instrumentelor destinate dezvoltării de programe informatice (1).

3.   TRIMITERE ÎN TEMEIUL ARTICOLULUI 4 ALINEATUL (5)

5.

La 28 iunie 2007, Comisia a primit o cerere de retrimitere din partea părții care a înaintat notificarea în temeiul articolului 4 alineatul (5) din Regulamentul privind concentrările economice. Având în vedere că operațiunea de concentrare notificată poate fi evaluată în temeiul legislației naționale privind concurența din 10 state membre diferite și că nici un stat membru nu și-a exprimat dezacordul cu privire la cererea de trimitere a cauzei la Comisie, decizia concluzionează că aceasta este considerată ca având o dimensiune comunitară.

4.   PIEȚELE RELEVANTE

4.1.   Piața relevantă a produsului

6.

Operațiunea propusă are un impact asupra industriei instrumentelor destinate dezvoltării de programe informatice. Instrumentele destinate dezvoltării de programe informatice sunt utilizate pentru crearea de noi aplicații software și dezvoltarea celor existente. Atât IBM cât și Telelogic sunt furnizori de instrumente destinate dezvoltării de programe informatice.

7.

Într-o decizie anterioară, Comisia nu a specificat dacă există o piață globală pentru instrumentele destinate dezvoltării de programe informatice sau dacă trebuie definite piețe distincte ale produselor din sectorul instrumentelor destinate dezvoltării de programe informatice.

8.

Decizia concluzionează că piețele relevante ale produselor în cadrul cărora concentrarea propusă ar putea avea un impact concurențial semnificativ sunt următoarele:

piața pentru instrumente de modelare, indiferent dacă această piață este sau nu subdivizată ulterior în instrumente UML (2) și ne-UML, instrumente pentru aplicații informatice și instrumente pentru programe informatice de sistem și pentru grupuri diferite de clienți,

piața pentru instrumente de management al cerințelor, indiferent dacă această piață este sau nu subdivizată ulterior în instrumente pentru aplicații informatice și instrumente pentru programe informatice de sistem și pentru grupuri diferite de clienți.

9.

Cu toate acestea, datorită naturii eterogene a instrumentelor de modelare și de management al cerințelor, cele două definiții ale piețelor produselor pot să asigure numai un cadru general pentru analiza concurențială a operațiunii propuse.

4.2.   Piețe geografice relevante

10.

În urma anchetei detaliate a rezultat că, în afară de personalizarea limbajului, furnizorii oferă aceleași instrumente de modelare și de management al cerințelor în întreaga lume, iar clienții tind să cumpere aceleași produse pentru diferitele lor sucursale sau puncte de lucru indiferent de localizarea geografică a acestora.

11.

Decizia lasă deschisă definiția exactă a piețelor geografice relevante în cazul de față, concluzia evaluării concurențiale rămânând neschimbată în temeiul unei definiții cu aplicabilitate la nivel mondial sau la nivelul UE.

5.   EVALUARE CONCURENȚIALĂ

12.

Decizia de a iniția proceduri a identificat trei teorii privind daunele: (i) creșteri unilaterale ale prețurilor; (ii) descurajarea inovațiilor și (iii) reducerea interoperabilității instrumentelor software.

5.1.   Creșteri unilaterale ale prețurilor

13.

Pentru instrumentele de modelare, analistul Gartner estimează „cota de piață” combinată a părților la 68 % la nivel mondial (IBM: 48 % și Telelogic 20 %) și la 69 % în Europa (IBM: 45 % și Telelogic 25 %). În conformitate cu datele corectate privind cota de piață prezentate de IBM, entitatea rezultată în urma fuzionării ar ajunge la o cotă de piață mondială combinată pentru instrumentele de modelare de [30-40] %.

14.

Pentru instrumentele de management al cerințelor, Gartner estimează „cota de piață” combinată a părților la 62 % la nivel mondial (IBM: 25 % și Telelogic 37 %) și la 65 % în Europa (IBM: 22 % și Telelogic 43 %). În conformitate cu datele corectate privind cota de piață prezentate de IBM, entitatea fuzionată ar ajunge la o cotă de piață mondială combinată pentru instrumentele de management al cerințelor de [20-30] %.

15.

În timp ce estimările prezentate de Gartner par să fie prea mari, nici estimările prezentate de IBM nu par în totalitate corecte deoarece subestimează veniturile proprii provenite din licență ale părților și supraestimează importanța micilor vânzători. În cadrul deciziei, Comisia estimează cota de piață mondială combinată a părților la [30-40] % pentru instrumentele de modelare (sau la [50-60] % în cazul în care se iau în considerare numai instrumentele UML) și la [20-30] % pentru instrumentele de management al cerințelor.

16.

Cu toate acestea, având în vedere natura eterogenă a instrumentelor de modelare și de management al cerințelor, se impune prudență la utilizarea, în cazul de față, a cotelor de piață ca un substitut direct pentru puterea de piață. În acest sens, posibilele efecte anticoncurențiale ale concentrării au fost în principal evaluate pe baza unei analize a proximității substituției.

17.

O analiză a funcționalităților respectivelor instrumente de modelare și de management al cerințelor ale societăților Telelogic și IBM confirmă existența unor deosebiri semnificative între instrumentele celor două societăți. Având în vedere calitățile și funcționalitățile specifice ale instrumentelor de modelare și de management al cerințelor ale societății Telelogic, acestea sunt mai adecvate utilizării de către clienți din sectorul produselor de sistem decât de către clienți din sectorul produselor informatice. Pe de altă parte, dintr-o comparație a calităților și a funcționalităților care sunt de interes deosebit pentru programatori rezultă contrariul: instrumentele de modelare și de management al cerințelor ale societății IBM sunt mai adecvate decât instrumentele societății Telelogic utilizării de către clienți din sectorul produselor informatice.

18.

Deosebirile privind funcționalitățile și orientarea comercială dintre instrumentele de modelare și de management al cerințelor ale societăților Telelogic și IBM se reflectă, de asemenea, și în tipul de clienți deserviți de fiecare dintre aceste societăți. Clienții societății Telelogic sunt activi preponderent în sectoare tipice produselor de sistem, cum ar fi sectorul aerospațial și de apărare, al comunicațiilor și al autovehiculelor. Clienții societății IBM sunt preponderent concentrați în sectorul informatic, financiar și al administrației publice.

19.

Ancheta detaliată, care a cuprins transmiterea a trei serii de cereri de informații detaliate, chestionarea clienților și a concurenților și o analiză a datelor câștig/pierdere, a confirmat că instrumentele de modelare și de management al cerințelor ale societății Telelogic nu pot fi considerate ca substitute apropiate pentru instrumentele de modelare ale societății IBM.

20.

Chiar dacă unii clienți ar considera ofertele societăților Telelogic și IBM ca substitute (relativ) apropiate pentru anumite utilizări, numărul limitat de astfel de cazuri, nu ar permite entității rezultate în urma fuzionării să crească prețurile ulterior fuziunii. Există un grup suficient de mare de furnizori de instrumente de modelare și de management al cerințelor cu funcționalități apropiate de cele asigurate de instrumentele societăților IBM și Telelogic, care ar considera o astfel de creștere de preț neprofitabilă. Faptul că o decizie privind achizițiile (în special pentru comenzi mari) este adesea luată pe baza unei proceduri de achiziții publice înseamnă că în astfel de cazuri cotele de piață ale societăților IBM și Telelogic joacă un rol mai puțin important.

5.2.   Mai puține stimulente pentru inovații

21.

În decizia de a iniția proceduri s-a avut în vedere faptul că anumiți clienți și-au exprimat îngrijorarea privind posibila scădere a inovațiilor după concentrarea propusă, ca o consecință directă a lipsei concurenței efective în domeniul instrumentelor de management al cerințelor și de modelare. Prin urmare, în cursul anchetei detaliate, Comisia a analizat dacă entitatea IMB/Telelogic rezultată în urma fuzionării ar fi mai puțin motivată să realizeze inovații în comparație cu motivațiile societăților IMB și Telelogic luate separat (respectiv în absența operațiunii notificate).

22.

În urma anchetei detaliate s-a constatat însă că, concurența dintre IBM și Telelogic nu a reprezentat o forță motrice importantă pentru inovații în trecutul apropiat. Inovațiile în industria dezvoltării de programe informatice au fost în principal încurajate de nevoile clientului, precum și de standarde îmbunătățite pentru UML.

23.

Mai mult, după cum s-a demonstrat mai sus atât cu privire la instrumentele de modelare cât și la cele de management al cerințelor, produsele societăților IBM și Telelogic nu constituie substitute apropiate, având în vedere că, în general, acestea se adresează unor tipuri diferite de clienți și unor tipuri diferite de nevoi. Prin urmare, eliminarea concurenței dintre IBM și Telelogic ca urmare a operațiunii propuse nu ar avea ca rezultat eliminarea unui factor major al inovațiilor din cadrul piețelor aferente instrumentelor de modelare și de management al cerințelor.

24.

Prin urmare, decizia concluzionează că este improbabil ca operațiunea propusă să reducă ritmul inovării din piețele aferente instrumentelor de management al cerințelor și de modelare în viitorul apropiat.

5.3.   Reducerea interoperabilității instrumentelor software

25.

Decizia de a iniția proceduri a exprimat îngrijorarea privind faptul că entitatea rezultată în urma fuzionării ar fi mai puțin motivată să furnizeze interfețe deschise care permit integrarea cu instrumentele destinate dezvoltării de programe informatice ale terților. În special, un concurent al părților (Microsoft) a avansat argumentul privind faptul că entitatea rezultată în urma fuzionării ar avea posibilitatea și motivația să-și blocheze concurenții de pe piețele (sau segmentele de piață) aferente programelor de medii integrate de dezvoltare (IDE), instrumentelor pentru modificarea programului și managementul configurației (SCCM) și platformelor software pentru servere de aplicații (ASSP).

26.

Cu toate acestea, decizia conchide că trăsăturile piețelor pentru instrumentele de modelare și de management al cerințelor, în special pentru instrumentele din segmentul superior din cadrul acestor două piețe, exclud reușita unei strategii de blocare. Deși ar fi posibil din punct de vedere tehnic pentru IBM să mascheze protocoalele de comunicare și formatele fișierelor pentru a împiedica interoperabilitatea cu instrumentele terților, entitatea rezultată în urma fuzionării nu ar avea nici un motiv să se angajeze într-o astfel de strategie deoarece costurile potențiale ar depăși cu mult potențialele beneficii.

6.   CONCLUZIE

27.

În conformitate cu concluzia Comisiei, prezentată în decizie, concentrarea propusă nu va crea nicio problemă de concurență în urma căreia să fie semnificativ afectată concurența efectivă în cadrul pieței comune sau a unei părți importante a acesteia. Prin urmare, Comisia intenționează să declare concentrarea compatibilă cu piața comună și cu Acordul SEE, în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul privind concentrările economice și cu articolul 57 din Acordul SEE.


(1)  Uneori, Telelogic și IBM sunt denumite în mod colectiv „părțile”.

(2)  UML (Limbajul de Modelare Unificat) poate fi cel mai bine caracterizat ca un limbaj de modelare universal, deschis și standardizat.


Top